TORSTAI 30.01.14


TORSTAI 30.01.14
1. ISRAELIN TAIVAS on ennusteiden mukaan tänään aurinkoinen koko maassa, mutta muutamia pilvenhattaroita kuitenkin seilaa kuin muistutuksena, että sää voi muuttua äkisti. Ennusteet lupaavat huomiseksi sateita ainakin joissain osissa maata, mutta sapattina on taas aurinkoista. Lämpötilat ovat suhteellisen korkeat, mutta jopa noussevat huomenna sateen mahdollisuudesta huolimatta; Jpostin ennustama lämpötila 4 -8 astetta lienee virheellinen. Lämpötilat: Jerusalem 7 -15; Tiberias 12 -22; Suolameri 14 -23; Eilat 15 -26 +C-astetta. Ynetnews ennustaa Jerusalemissa huomiseksi puolipilvistä 11 -18 astetta, sapatiksi 12 -20 astetta ja aurinkoista säätä, mikä on ajankohtaan nähden epätavallinen.
Netanyahun ja Bennettin välinen arvovaltakiista taitaa poistua Bennettin esitettyä vesitetyn anteeksipyynnön "mikäli olen lausunnollani häirinnyt pääministerin sielunrauhaa", mutta pitää itsellään oikeuden arvostella tarvittaessa myös pääministeriä. Pääministerin kanslian ilmoituksen mukaan Bennettin erottamiskirje hallituksesta oli jo valmiiksi laadittu, joten välitön hallituskriisi oli ilmeisen lähellä, eikä liene kokonaan poistunut, koska myös Likudin ministerien ja kansanedustajien keskuudessa on kapinahenkeä.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4482409,00.html
2. Yesh Atidin puheenjohtaja talousministeri Yair Lapid varoittaa, että rauhankeskustelujen epäonnistuminen aiheuttaa Euroopan maiden boikotin, mikä – jopa heikkonakin - voi aiheuttaa Israelin talouden joutumisen vaikeuksiin, joka tuntuu jokaisen kansalaisen elämässä. Samalla hän käytti tilaisuutta hyväkseen puhuessaan Kansallisen Turvallisuus-instituutin konferenssissa Tel Avivissa moittiakseen hallituksen ministereitä kuten Yaalon ja Bennett vastuuttomista lausunnoista vedoten ministeriönsä valmistamaan tutkimukseen. Hän sanoi tutkimuksen osoittavan, että koska Eurooppa on yksi Israelin tärkeimmistä vientikohteista, viennin aleneminen 20 % EU-maihin aiheuttaisi 5.7 miljardin USD menetyksen vientisektorille. Se aiheuttaisi 3 miljardin USD menetyksen tuotannolle, minkä johdosta jouduttaisiin välittömästi irtisanomaan 9 800 työntekijää. Hän varoitti, että maan talous on jopa haavoittuvampi kuin turvallisuus, jota hän kutsuu vain aseeksi talouselämän esteettömän toiminnan varmistamiseksi.
LAPID iski myös Israelin vasemmiston suuntaan todeten, että sen rinnalla, että meillä on oikeiston esittämiä karmeita uhkakuvia, vasemmiston maalaamat utuiset tulevaisuuden näkymät uudesta, ihmeellisestä Lähi-Idästä, jossa susi ja vohla asuvat rinta rinnan, ovat yhtä harhauttavia, sillä meillä on aina terrorismi. Hän muistutti, että vasemmiston tyrkyttämä rauhanmalli millä hinnalla tahansa, jota Israelin kansa ei hyväksy, on virheellinen. Lapid muisti heittää myös uskonnollisten suuntaan todeten, että meillä on aina myös niitä, jotka uskovat vakaasti, että Allah tai Elohim puhuu heidän kauttaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4482679,00.html
3. KENRAALIMAJURI (res.) Giora Eiland tarkastelee ynetnews artikkelissaan juutalais-yhteisöjen (setlementtien) tilannetta Juudeassa ja Samariassa, ja mihin nykyisen tilanteen jatkuminen ilman sopimusta PA/PLO:n kanssa voisi johtaa, ja mitä taloudellisia seuraamuksia juutalaisyhteisöjen purkaminen tulisi aiheuttamaan Israelille. Hän toteaa aluksi, että tavallisesti vedotaan taloudellisiin seurauksiin potentiaalisine kovenevine sanktioineen, ellei sopimusta saada syntymään, mikä tilanne johtaisi taloudelliseen katastrofiin.
EILAND toteaa, ettei laskelmissa huomioida kustannuksia, joita Israel joutuisi maksamaan pakottaessaan ehkä satoja tuhansia juutalaisia asukkaita luopumaan taloistaan, työpaikoistaan, ja liikeyrityksistään muuttaakseen ns. turvallisuusaidan länsipuolelle. Eiland sanoo Gazan evakuoimisen kokemuksiin viitaten, että suorat kustannukset olisivat ainakin 120 miljardia NIS (34 miljardia USD), eikä niissä ole huomioitu palestiinalaispakolaisille ehkä maksettavia korvauksia menettämistään taloista ja omaisuuksista. Hän muistuttaa, että arabiliiton hyväksymä ns. saudisuunnitelman vuodelta 2002 vaatii Israelia vetäytymään myös Golanin kukkuloilta, jotka Israel liitti valtioonsa. Ehkä tämä on saanut pääministeri Netanyahun etsimään muita ratkaisumalleja, kuten maan vuokraamista määräajaksi, tai juutalaisyhteisöjen jättämistä pakoilleen, joka Palestiinan kansalaisina tai ilman sitä. PA:n johto on torjunut molemmat vaihtoehdot vihaisina havaitessaan asemansa vahvuuden.
Eiland toteaa, ettei arabisuunnitelman lupaama diplomaattisuhteiden normalisoiminen arabimaiden kanssa ole automaattinen, vaan se edellyttää kunkin 22 arabimaan hyväksymisen. Toiseksi suunnitelma toteutuu vasta Israelin vetäydyttyä myös Golanin kukkuloilta. Lisäksi Eiland muistuttaa, etteivät Jordanian ja Egyptin kanssa solmitut rauhan-sopimukset ole avanneet uusia kauppasuhteita tai lisänneet turismin ja muun siviili-  liikenteen kasvua maiden välillä. Rauha on ns. kylmä rauha, eikä kumpikaan arabimaa ole kasvattanut kansalaisiaan hyväksymään israelilaiset ja juutalaiset tavallisen ihmisen tasolla. Eiland tulee johtopäätökseen, että rauhansopimukseen PA/PLO:n kanssa sisältyy valtavia epävarmuustekijöitä. Eiland ei tässä artikkelissa puutu turvallisuuskysymyksiin eikä siihen potentiaaliseen vaaratekijään, mihin Israel asettaisi itsensä luottaessaan PA/PLO:n hyvään tahtoon, mitä se ei missään vaiheessa ole osoittanut: Ei kasvattanut kansaansa hyväksymään israelilaiset naapurinsa, vaan jatkaa Israelin vastaista propagandaansa ja kiihotustaan valvomassaan mediassa ja instituutioissa.
Eiland suosittaa Israelin hallitusta etsimään sopimusta USA:n ja EU-maiden kanssa, jolla Israelin rakentaminen Juudeassa ja Samariassa rajoitetaan pelkästään hyväksyttyjen yhteisöjen sisällä ja vältetään kaikkea autioiden kukkuloitten rakentamista niiden ulkopuolella. Rajoitus olisi voimassa niin kauan, kuin neuvottelut kestävät. Eiland muistuttaa, että USA tarjosi tätä jo aiemmin, mutta se hylättiin, mutta nyt olisi aika ottaa se esille. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4482539,00.html
Edellisen artikkelin lisäksi on liitettävä ne sosiaaliset ja inhimilliset haavat, mitä asukkaitten pakollinen muutto tulisi aiheuttamaan. Gazan 8 500 asukkaan ja 500 Samarian asukkaan väkivaltainen muutto vei heidän uskonsa tulevaisuuteen ja valtion hyvään tahtoon suojella kaikkia kansalaisiaan. Monet pakkosiirretyt perheet hajosivat, lapset menivät kaduille muodostaen jengejä, joissa käytetään huumeita, ja jotka sortuivat kaikenlaiseen epäsosiaaliseen toimintaan heidän koulunkäyntinsä häiriintyessä. Vielä 8 vuotta Gazan karkotusten jälkeen osa siirretyistä ei ole saanut omaa kotia lupauksista huolimatta.
4. USA:n ulkoministeri John Kerry valmistelee USA:n presidentin vuotuisen State of Union tapaista suoraa vetoomusta Israelin kansalle saadakseen sen hyväksymään hänen tiiminsä laatiman suunnitelman. Hän vakuuttaa, ettei tarkoitus ole sivuuttaa Netanyahua vaan avustaa häntä saadakseen kansan taakseen. Kerry turvautui aluksi uhkauksiin uhaten Israelia kansainväliselle boikotilla steroideilla ja kolmannella intifadalla, mutta yrittää nyt toista vikittelymuotoa. Hänen oletetaan esittelevän suunnitelmansa Agabassa kuun vaihteessa sekä Israelin että PA/PLO:n johtajille ja Jordanialle, jota hän haluaa mukaan neuvotteluihin.
Hänen laatimasta suunnitelmastaan käytetään nimitystä "Lista referensseistä", jossa on huomioitu molempien osapuolten esittämiä vaatimuksia ja toivomuksia. Osapuolten edellytetään jatkavan kahdenkeskisiä neuvottelujaan sen pohjalta.
PA/PLO:n vaatimus palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta ei sisälly listaan, mutta siihen sisältyy heidän vaatimuksensa Jerusalemin itäosasta palestiinalaisvaltion pääkaupunkina, sekä sen arabienemmistöisten lähiöiden liittäminen PA/PLO:n valvontaan.
Suunnitelma perustunee pääosin arabisuunnitelmaan, joka edellyttää Israelin vetäytymistä 1949 aselepolinjoille vähäisin aluevaihdoksin. Jordanin Laakson omistus ja valvonta sisältynee siinä PA/PLO:n vaatimuksen mukaan PA:lle, mutta Kerry lupaa rakentaa rajalle turva-aidan varustettuna kaikin mahdollisin ja kaikkein viimeaikaisimmin hälytys- ja valvonta-laittein, kameroin ja tunnistimin. Israelin puolustusministeriö ilmoitti välittömästi saatuaan vihiä suunnitelman sisällöstä kutsuen sitä vaaralliseksi ja todellisuuden vastaiseksi. Apulaispuolustusministeri Danny Danon lausui ministeriön kannan toteamalla: "Kerry ei ymmärrä, mitä voi tapahtua. Israel ei tule jakamaan Jerusalemia eikä suostu vetäytymään 1967 sotaa edeltäville linjoille" http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176890#.UuoVqEBsNDQ
5. ISRAELIN armeijan sotilastiedustelun johtaja Aviv Kochavi sanoo, että Israelin vihollisilla on yhteensä 170 000 rakettia ja ohjusta, joilla sitä uhataan kaikilta rajoilta vuoden jokaisena päivänä. Hän puhui Israelin Turvallisuusinstituutin konferenssissa Tel Avivissa. Hän sanoi, että armeijan upseerien parissa tätä on totuttu kutsumaan "tulen aikakaudeksi". Hän totesi Syyrian taistelujen ja Pillar of Defense operaation vähentäneen uhkaa osaksi, mutta se kasvaa uudelleen entistä tarkemmin ja kuolettavammin asein ulottuen kaikkialle Israelissa.
Kenraalimajuri Aviv Kochavi kutsuu Israelin vihollisia "puolisotilaallisiksi terroriryhmiksi".  "Emme voi kutsua Hizbullahia enää terrorijärjestöksi, sillä Hizbullahilla on yli 100 000 rakettia ja ohjusta. Raja terroriryhmän ja sotilaallisen armeijan välillä on hämärtynyt". Hän totesi vihollisten omistavan ohjuksia 450 kilon kärjillä mutta myös 900 kilon kärjillä varustettuina. He pyrkivät valmistamaan laitteita, joilla he uhkaavat Israelia ilmasta ja mereltä. IAF:n koneet eivät voi enää vapaasti lentää niiden ilmatilassa ja vaara uhkaa myös omassa ilmatilassa.
Kochavi mainitsi uudesta uhkatekijästä, minkä Syyriassa taistelevat Al-Qaidan kanssa liitto-suhteissa olevat ryhmittymät aiheuttavat. Niiden miesvahvuus ylittää jo 30 000, ja ne siirtyvät yhä lähemmäs Israelin pohjoisrajaa. Ne tunnustavat avoimesti, että kaadettuaan Assadin hallinnon Syyriassa heidän seuraava kohteensa on Israelin tuhoaminen ja Jerusalemin valloittaminen. Kochavi totesi Syyriassa taistelevien terroristien siirtyvän Turkkiin, josta ne voivat uhata Eurooppaa. Ainoa valopilkku Israelin kannalta on Muslimi-veljeskunnan ja Hamasin taantuminen, koska molemmat uhkaavat Israelia tuholla.
Kochavi kutsuu Syyria terrorismin pesäpaikaksi, joka vetää joukkoja paitsi Euroopasta, Asiasta, Amerikasta ja Pohjois-Afrikasta. Nämä taistelukokemusta ja ideologista opetusta saaneet taistelijat tulevat muodostaan uudenlaisen vaaratekijän palattuaan kotimaihinsa. Kochavi mainitsi cybersodan, joka on kokonaan uudenlainen sodankäyntitapa, joka tulee yleistymään ja jota vastaan tulee varautua taistelemaan. Hän sanoi, että viime vuonna tehtiin tusinoittain hyökkäyksiä Israelin turvallisuusjärjestelyjä ja satoja hyökkäyksiä valtion instituutioita vastaan. Hän arvioi cybersodan muodostuvan yhtä suureksi keksinnöksi kuin ruudin aikoinaan, sillä sen mahdollisuudet ovat rajattomat.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176870#.Uuocs0BsNDQ
Naispuolinen arabiterroristi yritti puukottaa rajapoliisia Issawiyan arabilähiössä, mutta ei onnistunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176881#.UuolSEBsNDQ
Arabiterroristi avasi tulen IDF:n asemaa vastaan Ataretissa lähellä Sikemiä. Sotilaat vastasivat tuleen surmaten hänet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176857#.Uuol8EBsNDQ
Rabbi Haim Druckman ei voi ymmärtää, miten Netanyahu on valmis luovuttamaan Israelin sydänalueet Juudeassa ja Samariassa, ja vielä vähemmän sitä, että hän esittää julkisesti juutalaisasukkaitten jättämistä vihamielisen arabikansan keskelle. Hän puhui Länsimuurilla järjestetyssä tilaisuudessa kysellen: "Olemmeko me menettäneet järkemme? Miten joku juutalaisten johtaja voi edes esittää tuollaista?" Presidentti Peres näytteli tietämätöntä käsitellessään kysymystä turvallisuuskonferenssissa ihmetellen: "Mikseivät juutalaiset voisi asua arabikansan keskellä? Surmaavatko he juutalaisia?" http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176894#.UuomhkBsNDQ
Abbas antaa Israelille kolme vuotta aikaa vetää joukkonsa ja kansalaisensa Juudeasta ja Samariasta. PA/PLO oli mukana kaikissa Israelin käymissä sodissa arabiarmeijoiden mukana häviten ne kaikki. Nyt hän esittää voittajan tavoin Israelille määräaikoja ja uhkavaatimuksia. Jossain on jotain pahasti vialla.  http://www.timesofisrael.com/abbas-proposes-3-year-idf-presence-in-palestinian-state/












Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019