TIISTAI 14.01.14


TIISTAI 14.01.14
1. ARIEL SHARONIN hautajaiset ja muistotilaisuudet sujuivat ilman suurempia ongelmia. Terrorijärjestö Hamas Gazassa halusi kunnioittaa Sharonin muistoa ampumalla kaksi kassam-rakettia Israelin puolelle muutaman tunnin virallisten tilaisuuksien päätyttyä, mutta ne putosivat turvallisuusaidan läheisyyteen aiheuttamatta vahinkoa. Sharonin Sycamore farmi on joutunut aiemminkin Gazasta ammuttujen rakettien maalitauluksi. IAF vastasi Hamasin kunnian-osoitukseen iskemällä johonkin tyhjään rakennukseen tai salakuljetustunneliin.
ILMA on tänään aamutuimaan viileä ja tuulinen, taivas on pilvessä. Ennustukset lupaavat täksi päiväksi puolipilvistä ilman vesisateita. Sää pysytellee samankaltaisena huomenna, mutta torstaiksi luvataan aurinkoista lämpötilojen noustessa, etenkin yöllä. Lämpötilat tänään: Jerusalem 10 -16; Tiberias 12 -22; Suolameri 15 -24; Eilat 13 -25 +C-astetta. Huomenna lämpötilat ovat lähellä tämän päiväisiä, yölämpötila voi laskea eteläosassa, mutta noussevat torstaina auringonlämmön voimistuessa pilvipeitteen poistuessa.
2. Lukiessa referenssejä arabilehdistä Ariel Sharonista saa helposti kuvan, että häntä vihattiin enemmän kuin ketään muuta vastustajaa, mutta kuva on harhaanjohtava ja suurelta osin median tuotetta. Arabit ovat aina kunnioittaneet miehen rohkeutta ja päättäväisyyttä, joita ominaisuuksia pidetään miehisyyden ilmauksina, eikä Sharon ollut poikkeus. Arabille miehen kunnia tarkoittaa sitä, miten toiset häntä arvioivat, ei se, miten hän itse asian näkee. Täten ns. kunniamurha, jossa perheen miesjäsen surmaa naisjäsenen, veli sisarensa tai isä vaimonsa, johtuvat usein siitä, että lähiympäristöön on levinnyt huhu – todellinen tai keksitty – perheen naisjäsenen käyttäytymisestä vastoin hyväksyttyjä perinteitä.
Vaikka Sharonia syytetään lukuisten arabien surmaamisesta, arabit kunnioittavat hänen rohkeuttaan ja kaavamaisesta ajattelusta poikkeavaa toimintatapaansa päätöksiä tehdessään. Ihmisenä Sharon tunnettiin seurallisena ja sotilastovereistaan huolehtivana upseerina, joka juurrutti IDF:n arvomaailmaan perinteen: Sotilasta ei jätetä taistelu-tantereelle, ei haavoittuneena eikä kuolleena. Sharonin pelastui kuolleeksi luultuna Latrunin valtausyritysten aikana Israelin itsenäisyyssodan aikana 1948 toisen haavoittuneen sotilaan uhrautuvan toiminnan ansiosta. http://www.timesofisrael.com/sharon-was-reviled-by-arabs-but-thats-not-the-whole-story/
3. TIMES OF ISRAEL kertoo Sharonin matkasta Itä-Afrikkaan 1964 turhauduttuaan armeijan sisäiseen taisteluun ja halutessaan saada uutta säpinää elämäänsä. Artikkelissa kerrotaan silloin ei-vakinaisessa palveluksessa olleen kenraalin samoilleen Ugandassa, Keniassa, Etiopiassa ja Eritreassa, todeten David Chanoffin kirjan "Warrior" mukaan, miten Sharon näki eleganssin ja julmuuden elävän rinnan kaikkialla, minne hän katseensa loi.
Sharon seurasi ihastuneena villieläinten ja lintujen elämää alkuperäisessä ympäristössään, mutta hänen oma elämänsä oli hiuskarvan varassa antautuessaan seikkailuun aseettomana vain oppaan, kuljettajan ja yhden seuralaisen kanssa Etiopian Danakil-erämaassa, jossa Etiopian, Eritrean ja Djiboutin rajat yhtyvät. Hänen seuralaisensa Abraham Joffe vaati nuoren pojan ottamista oppaaksi ja kuljettajan etiopialaisesta kylästä. He seurasivat autollaan Awash-jokea, joka sateettomana aikana päättyy hiekka-aavikkoon muodostaen kuumia altaita. Alueella asuu Danakil-alkuasukkaita, jotka ovat hyvin aseistautuneita perinteisin asein, ja viimeistelevät hiuksensa mudan ja lannan seoksella. Sharonin kohtaloksi oli muodostua nuorten Danakil miesten tapa kosia mielitiettyään surmaamalla miehen, jolta he poistavat kivekset antaen ne morsiamelleen osoituksena miehisyydestään. Morsian puolestaan ripustaa ne otsalleen merkkinä kosinnan hyväksymisestä. Englantilainen pilotti, joka joutui tekemään pakkolaskun erämaahan, menetti henkensä tällä tavoin vähän aiemmin. Sharon oli vaarassa olla seuraava uhri aseettomana alkuasukkaitten armoilla.
Sharon ja Joffe pulahtivat kuumiin lähteisiin, mutta Sharon kertoo aistineensa vaarasta, että heitä tarkkailtiin kaiken aikaa. He poistuivat lähteistä ja laittautuivat kiireesti matkalle, mutta vähän matkaa ajettuaan moottori sammui Danakil-miesten saartaessa heidät uudelleen. Sharon säilytti malttinsa todeten, että paras tapa selviytyä on esiintyä rohkeasti ajatellen, että heillä on aikaa muutama tunti ennen yötä, jolloin he voivat hyökätä. Hän purki auton moottorin löytäen lopulta murtuneen johdon, jota hän ei kuitenkaan voinut korjata. Niinpä hän lähetti Joffen jalkaisin hakemaan apua kylästä. Hän kuvitteli voivansa hiipiä tiehensä yön pimeydessä kuljettajan kanssa.
Onneksi vähän ajan kuluttua Sharon kuuli autonmoottorin ääniä, joka osoittautui autokolonnaksi, jonka huomion hän sai herätettyä. Autossa ajanut mies kummasteli, mitä Sharon teki erämaassa, ja vielä enemmän, että hän oli lähettänyt Joffen yksinään hakemaan apua, epäillen, että he löytäisivät häntä elossa. Sharonin auto sidottiin kolonnaan ja matkalla kylään he löysivät kuin löysivätkin Joffen erämaasta yksin ja ilman aseita. Sharon sai kuulla kunniansa lähdettyään aseettomana erämaahan ja lähettäessään Joffen takaisin kylään yksin, sillä "sellaista ei kerta kaikkiaan saa tehdä", mutta he selviytyivät seikkailusta hengissä.  http://www.timesofisrael.com/when-sharon-came-up-against-the-testicle-severing-danakil-nomads/
3. USA:n varapresidentti Joe Biden tapasi pääministeri Benyamin Netanyahun Sharonin hautajaisten jälkeen pääministerin kotona neljän tunnin ajan jatkuneen illallisen merkeissä. Biden aloitti kotimatkansa puolen yön jälkeen tiistaiaamuna. Hän kutsui keskusteluja Netanyahun kanssa rakenteellisiksi, mikä selkokielellä tarkoittaa sitä, etteivät herrat välttämättä löytäneet yhteisiä nuotteja enempää palestiinalaisten kuin Iranin ydinase-neuvottelujenkaan kysymyksissä. Biden vakuutti kuuluvansa ihmisiin, jotka uskovat sanktioihin ja neuvotteluihin, eli Netanyahu ei saanut tunnustusta vaatimuksilleen voiman käyttämisestä, mikäli Iran osoittautuu sopimusten rikkojaksi.
Pääministeri Netanyhau selitti Bidenille, että PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin äskettäin antamat lausunnot vahvistavat Israelissa pitkään vallinneita epäilyksiä, ettei Abbas lopulta ole ollenkaan kiinnostunut rauhasta Israelin kanssa. On surkuhupaisaa seurata viisaina pidettyjen miesten ja naisten kuluttavan loputtomasti kallista aikaansa yrittäen ujuttaa pulloon vastaan hangoittelevaa käärmettä, joka on valmis puremaan saatuaan siihen sopivan tilaisuuden. Sekä PA:n että PLO:n peruskirjaan sisältyy lauseke, joka tähtää Israelin valtion tuhoamiseen. Fatahin korkeat virkailijat sanovat suoraan, että rauhankeskustelut ja niiden seurauksena mahdollisesti solmittava sopimus on vain yksi vaihe lopullisessa päämäärässä Israelin tuhoamiseksi. Abbas haluaa vain vaatiessaan palaamista 1967 linjoille varmistaa mahdollisimman edulliset asemat hyökkäyksille Israelin alueelle.
Tilanne olisi todella hupaisa, ellei tilanne olisi niin vakava ja ellei kysymyksessä olisi Israelin selviytyminen hengissä arabien jatkuvan painostuksen alaisena. Hizbullahin johtaja Nasrallah uhoaa toistamiseen, kuten pari päivää sitten, että sen ohjukset yltävät nyt kaikkiin Israelin kaupunkeihin, ja Iranin ylin kaitsija Khamenei vakuuttaa Israelin pyyhkimistä karttalehdiltä. Abbas selitti viimeksi lauantaina, ettei Palestiinan valtio ole mahdollinen ilman Itä Jerusalemia, ettei hän eikä arabiliitto tunnusta Israelin juutalaista valtiota. Hän lisäsi siihen pakolaisen paluuoikeuden todeten, ettei PA, ei valtio, ei PLO eikä hän itse ole oikeutettu poistamaan palestiinalaisten oikeutta paluuseen sinne, mistä he pakenivat. Hän ei rekisteröi ollenkaan sitä, pakenivatko he vapaaehtoisesti, arabikenraalien käskystä vai israelilaisten karkottamina. Biden selitti Peresille, että Israel muodostaa tasapainoisen saarekkeen Lähi-Idän muslimimeren vellovassa meressä, ja siksi hän pitää tärkeänä saada rauhansopimuksen aikaan Israelin ja palestiinalaisten välille. Sieltä todellinen rauhanaate voisi levitä myös ympäröivin maihin, Egyptiin, Syyriaan, Irakiin, Afganistaniin ja jopa Jemeniin ja Sudaniin kuten myös muihin Pohjois-Afrikan maihin, hän maalailee. Presidentti Obama totesi maanantaina, että rauhansopimukset ja etenkin sopimus Iranin kanssa antavat hänelle tilaa ja avaruutta neuvotella pitemmän ajanjakson sopimuksista. http://www.timesofisrael.com/arab-ministers-back-abbas-in-rejecting-jewish-israel/ http://www.timesofisrael.com/pm-abbass-comments-a-sign-hes-not-ready-to-talk/
4. PA/PLO:n ulkoministeri Riyad al-Malki vakuutti Parisissa järjestetyssä tilaisuudessa, johon osallistuivat myös John Kerry ja arabiliiton maiden ulkoministereitä, etteivät arabimaat koskaan tule hyväksymään Israelia juutalaisena valtiona. Kerry puolestaan totesi, että tämä on yksi keskeisistä kysymyksistä, josta ei ole sovittu, kuten NGR/Maariv raportoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176267#.UtT2c0C2FDQ
Puolustusministeri Moshe Yaalon totesi eilen, että John Kerryllä on pinttynyt ja messiaaninen käsitys asioista, ja että Israelin tulee hylätä hänen laatimansa suunnitelma ilman keskusteluja. Hän sanoi suljetussa tilaisuudessa, että Israelin voi pelastaa Kerryn kynsistä vain se, että hänelle annetaan rauhannobel, mikä poistaisi hänet Israelin niskasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176269#.UtT4Z0C2FDQ



 



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019