SUNNUNTAI 19.01.14


SUNNUNTAI 19.01.14
1. SUNNUNTAIAAMUNA lämpömittari näytti lähes kymmentä lämpöastetta, mutta ilma tuntuu viileältä puoli seitsemän aikaan. Taivas on ohuen pilvipeitteen verhoama, osittain pitkien siveltimenvetojen tapaisten pilvien värjäytyessä nousevan auringon värjääminä punaisiksi, kuten harsopilvet lähellä taivaanrantaa. Ennusteen mukaan taivas pysyy puolipilvisenä koko päivän, mutta sateita ei luvata. Huomenna maanantaina säätilan ennustetaan pysyvän lähes tämän päiväisissä lukemissa, ehkä asteen tai parin nousua ainakin Jerusalemissa. Pilviverhon ennustetaan myös väistyvän taivaalta. Lämpötilat tänään: Jerusalem 10 -15; Tiberias 11 – 21; Suolameri 15 -25, Eilat 13 -15 +C-astetta.
2. Israelissa valmistaudutaan loppuvuodesta pidettäviin presidentin vaaleihin Peresin lopultakin 27.07. 14 siirtyessä vanhuuden lepoon, vaikka hän uhkaa jatkaa poliittista toimintaansa jos mahdollista entistäkin pontevammin edistääkseen Oslon sopimusten toteutumista. Ehdokkaaksi on asettautunut Nobel palkittu professori Daniel Shechtman, joka haluaa Israelin seuraavan presidentin olevan politiikan ulkopuolelta. - Viikon korruptiojuttu koskee tunnettua Ashdodin ja New Yorkin rabbin Yehoshuah Pinton ja poliisin  Lahav 443 kansallisen rikososaston johtajan Menashe Arbivin välillä epäiltyä lahjustapausta, joskin tutkimukset ovat vielä pahasti hajallaan. Arbiv kuitenkin otti lomaa tutkimusten ajaksi. FBI tutkii Pinton yhteyksiä USA:n kongressin edustajan kanssa Amerikassa. – Israelin lääkintäjärjestö IMA protestoi henkilökuntaa vastaan tehtyjä hyökkäyksiä hidastamalla työtahtiaan. – USA:n ortodoksirabbit RCA pääsi sopimukseen Israelin päärabbinaatin kanssa, joka kieltäytyi tunnustamasta ortodoksirabbeja USA:ssa ja myös Euroopassa, mikä aiheutti suurta hämminkiä kentällä ja vaatimuksia päärabbinaatin romuttamisesta. – Talousministeri uhkasi TV-10 haastattelussa lauantaina erota hallituksesta, elleivät keskustelut PA: n kanssa ala tuottaa positiivisia näyttöjä, todeten, ettei hän halua istua hallituksessa tyhjän panttina, koska hän suostui ministeriksi edistääkseen rauhan-keskusteluja. Hän kutsui Juutalainen Koti puheenjohtajaa ministeri Bennettiä "serkuksi", jota nimitystä käytetään arabeista, alentaen aiempaa nimitystään "veli". Labour kehottaa Lapidia ja Livniä eroamaan hallituksesta, jotta voidaan muodostaa vasemmisto keskusta hallitus. Lapid solvaisi Yaalonia pahoin kutsumalla hänen kaltaisiaan "pelkureiksi, jotka antavat kovia ja epäsovinnaisia lausuntoja". Nimitys sopii huonosti puolustusministeri Moshe Yaaloniin. – Syyrian kapinalliset taistelevat keskenään antaen rintamalla tilaa Assadin joukkojen etenemiselle. Syyrian kansallinen neuvosto SNC sanoo osallistuvansa Geneven neuvotteluihin 22. tammikuuta, kuten myös Assadin hallitus. – Egyptin vaaleissa maan uusi perustuslaki hyväksyttiin murskaavasti 98.1 %:n äänin, mutta äänestysvilkkaus oli vain 38.6 %.
3. USA:n ulkoministeri John Kerry lupaa esitellä amerikkalaisen tiiminsä laatiman kehyssuunnitelman Akabassa Jordaniassa tammikuun lopulla. Hän tekee silloin parin päivän matkan alueelle, kuten Lontoossa toimiva arabiankielinen Al-Hayat uutistoimisto raportoi. PA:n uutistoimistolle antamien tietojen mukaan Kerryn suunnitelma on luuranko, jonka ympärille kumpikin osapuoli kehittää omia lihaksiaan ja suoniaan siten, että lopullinen sopimusmalli on valmis allekirjoitettavaksi ennen Kerryn antamaa määräpäivää huhtikuussa. Erään huhun mukaan presidentti Obama suunnittelee vierailua samoihin aikoihin, lieneekö tähtäimessä korkean tason allekirjoitustilaisuus, jossa hän näyttelisi pääosaa.
RAPORTIN mukaan Akaban tilaisuuden isäntänä toimii kuningas Abdullah II. Kerry haluaa, että Jordania osallistuu lopullisen sopimuksen laadintaan, koska Jordanian intressit liittyvät kiinteästi siihen, mitä Jordanian länsirajan takana tapahtuu. Jordaniaa kiinnostaa tulevat rajat Israelin ja palestiinalaisvaltion välillä, Jordanin laakson kohtalo, lentokenttä sekä palestiinalaispakolaiset, joita asuu runsaasti myös Jordaniassa. Julkisuuteen levinneiden tietojen mukaan Kerryn suunnitelma on tarkoituksellisen avoin, ilman yksityiskohtia. Siinä ei mainita 1967 linjoista rajoina, juutalaisyhteisöjä eikä pakolaisongelman ratkaisua. Israelin valvontaan tulisivat kuulumaan raja- ja ilmavalvonta, sekä luonnonvarojen hallinta.
Likudin jäsen apulaispuolustusministeri Danny Danon sanoi IDF:n radion mukaan, että Kerryn tarkoituksena on järjestää kaksipäiväisen Jordanian matkansa aikana neuvottelutilaisuus, johon osallistuvat pääministeri Netanyahu ja PA:n puheenjohtaja Abbas Jordanian kuninkaan Abdullah II:n toimiessa isäntänä. Danon lisäsi, että jos Netanyahu suostuu 1949 aselepolinjoihin tulevina itärajoina, Likudin oikeistosiipi nousee kapinaan. Netanyahu teki salaisen yllätysvierailun Ammaniin torstaina keskustellen Abdullah II:n kanssa rauhan prosessin nykytilanteesta ja Kerryn roolista siinä, mutta keskusteluista ei annettu raporttia. Jordanian pääministeri Abdullah Nasr sanoi rauhankeskustelujen suoraan vaikuttavan Israelin ja Jordanian, kuten koko alueen maitten ja Israelin välisiin suhteisiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176437#.Uttsg0DZCrc
4. IDF:N julkistaman rapotin mukaan terrorihyökkäykset juutalaisia vastaan lähes kaksinkertaistuivat vuoden 2013 aikana verrattuna edellisvuoteen. Raportoituja hyökkäyksiä tehtiin Juudean ja Samarian alueelta viime vuonna 62, edellisvuonna 35. Raportissa painotetaan, etteivät hyökkäysten määrät ole lähelläkään intifadan aikaisia lukuja, jolloin hyökkäyksiä tehtiin vuodessa useita satoja. Juudeassa ja Samariassa toimiva IDF:n korkea upseeri vahvistaa raportin oikeellisuuden. Hän toteaa, että intifadan aikana PA:n arabit nousivat kansana Israelia vastaan suorittaen useita näyttäviä terrorihyökkäyksiä.
Raportin analyysin mukaan hyökkäykset vuoden 2013 aikana olivat enimmäkseen yksittäisten ihmisten tai solujen suorittamia ilman laajempaa suunnitelmaa. Useiden hyökkäysten motiivina katsotaan olleen henkilökohtainen kriisi. Raportissa mainitaan, että monet hyökkäykset alkoivat väkivallattomina rikoksina, mutta kehittyivät toiminnan aikana murhiksi vain siksi, että kohteena oli juutalainen. PA:n johtoa syytetään juutalaisvastaisen kiihotuksen harjoittamisesta kansan opettamiseksi vaistonvaraiseen juutalaisen ja israelilaisen halventamiseen ja demonisoimiseen, minkä johdosta heidän murhaamisensa tehdään heille moraalisesti helpoksi, ilman omantunnon tuskia.  
Raportissa mainitaan PA:n alueilla sijaitsevat 19 pakolaisleirin nimellä tunnetut asuinalueet, jotka ovat muotoutumassa yhä selvemmin omiksi yksiköikseen, joissa on oma valvontansa ja jotka ovat hyvin aseistautuneet. PA:n turvallisuusjoukot eivät uskalla mennä niiden sisälle, ja IDF:n joukot ovat kohdanneet kovaa aseellista vastarintaa pyrkiessään suorittamaan epäiltyjen terroristien ja rikollisten pidätyksiä. IDF suorittaa ratsiansa niihin yleensä aikaan, jolloin miehet ovat kotonaan, useimmiten yöllä.
Raportin mukaan on havaittavissa yhteys israelilaisten vastaisten hyökkäysten ja rauhan-keskustelujen välillä, mutta hyökkäyksiä suoritetaan enemmän alueilla, joissa koulutustaso on alhainen ja työttömyys korkea.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176450#.Utt1M0DZCrc
5. PA:n johto hylkää Kerryn tiimin laatiman kehyssuunnitelman, jonka puitteissa Israelin ja PA/PLO:n tulisi neuvotella allekirjoitusvalmis sopimus huhtikuun alkuun mennessä. TV-2:n raportin mukaan perjantaina PA/PLO valmistelee jäsenyyden hakemista YK:n alaisissa kaikissa mahdollisissa järjestöissä voidakseen sen kautta saada Israel pakotetuksi hyväksymään PA/PLO:n asettamat ehdot ilman omia myönnytyksiä, sekä esittääkseen Israelin vastaisia syytöksiä sotarikoksista ja ihmisoikeusrikoksista Haagin kansainvälisessä rikosoikeudessa (ICC). Neuvottelujen aikana se on kiellettyä.
Raportin mukaan PA/PLO hylkää Kerryn suunnitelman, ellei siinä tarkoin huomioida niiden asettamia vaatimuksia rajoista 1967 linjoin, paluuoikeutta pakolaisille, PA:n täyttä rajojen, ilmatilan ja luonnonvarojen valvontaa, sekä Jerusalemin kaikkien 1949 aseleposopimuksen itäpuolella olevien alueiden liittämistä fiktiiviseen palestiinalaisvaltioon.  Jordanin laakso kuuluu niihin alueisiin, joiden valvonnasta PA/PLO ei halua edes neuvotella. Tämä raportti tukee Israelissa yleistä näkemystä, että Abbas jatkaa neuvotteluja vain saadakseen USA:n lupaamat 4.2 miljardia USD, sekä rauhoittaakseen EU-valtioita. Kuin ennakkovaroituksena EU-maiden kovenevasta kannasta on Englannin päätös aloittaa tutkimukset UNRWA:n toiminnan jatkamisen mielekkyydestä. http://www.timesofisrael.com/palestinians-to-reject-kerry-peace-plan-launch-diplomatic-war-on-israel
6. PUOLUSTUSMINISTERI Mosshe Yaalon jatkoi USA:n ja Euroopan maiden johtajien virheellistä tapaa käydä neuvotteluja Lähi-Idässä, mikä johtuu siitä, etteivät he ymmärrä alueen maiden tilannetta. Hän totesi, että samalla kun IDF täysin tunnustaa teknisten ja sähköisten laitteiden merkityksen ja hyödyntää niitä toimissaan, mitkään sensorit, miehittämättömät koneet ja sähköistetyt turva-aidat, joita Kerry tarjoaa Jordanian rajalle, eivät koskaan poista sotilaan saappaiden välttämättömyyttä maan turvallisuuden takaamiseksi. Yaalon puhui Jewish Statesmanship keskuksen tilaisuudessa Jerusalemissa, josta raportoi Maariv-lehti sunnuntaina. Hän painotti Jordanin laakson tärkeyttä Israelin puolustukselle, mistä ei voida tehdä kompromisseja. http://www.timesofisrael.com/yaalon-washington-doesnt-understand-middle-east/
7. Ministeri Silvan Shalom vieraili ensimmäistä kertoo Dubaissa UAE:ssa, sen jälkeen, kun Israelia syytettiin Hizbullahin aseiden hankkijan Mahmoud al-Mabhouhin murhasta Dubain hotellissa v.2010. UAE ja Israel olivat epävirallisessa kontaktissa ennen sitä, mutta sen jälkeen se rikkoi kaikki suhteensa juutalaisvaltioon. Silvan Shalom osallistui kansainväliseen uudistuvan energiayhtiön konferenssiin Dubaissa lauantaina. Siihen osallistui 150 maata ja 120 NGO-järjestöä. UAE:n viranomaiset pyrkivät kiireesti selvittämään Shalomin vierailun jälkeen, ettei se tarkoita diplomaattisuhteiden solmimista Israelin kanssa. Myös muut arabimaat, niiden mukana Kuwait, protestoivat Israelin valtuuskunnan osallistumista. http://www.timesofisrael.com/israeli-delegation-at-abu-dhabi-meet-puts-uae-on-defensive







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021