SUNNUNTAI 12.01.14


SUNNUNTAI 12.01.14
1. SUNNUNTA8IAAMU valkeni pilvisenä ja märkänä, sillä yön aikana on sadellut, ja ennustukset lupaavat sadetta edelleen tänään pohjois- ja keskiosiin maata, mutta huomenna sää selkenee osittain puolipilviseksi ja lämpötiloissa tapahtuu pientä nousua. Lämpötilat: Jerusalem 6 -11; Tiberias 12 -19; Suolameri 12 -22; Eilat 10 -22 +C-astetta.
2. Päivän tärkein ja lähes ainoa uutinen on entisen pääministerin (2001 -2006) ja kenraalin Ariel Sharonin kuolema. Hän joutui koomaan 04.01.2006, eikä sen jälkeen palannut tajuihinsa. Omaiset kertoivat havainneensa pientä reagointia soitettaessa hänen lempikappalettaan tai mainittaessa hänen Negevin farmiaan, jota hän arvosti suuresti, mutta kukaan ei tienne, miten syvää tämä reagointi oli ja pystyikö hän seuraamaan ulkomaailmaa maatessaan tajuttomana vuoteessaan Sheban sairaalassa kuolemaansa saakka sunnuntaina 11.01.2014 klo 13.50. Hänen elintoimintojaan valvottiin teknisten laitteiden avulla. Sharonin arkku siirretään tänään Knessetiin, jossa kansa voi käydä antamassa hänelle viimeisen tervehdyksensä klo 18.00 jälkeen. Sharon oli kuolleessaan 85-vuotias.
Ariel Sharon haudataan hänen Sycamore farminsa Anemone-kukkulalle vaimonsa Lilyn viereen, jonka kanssa hän vietti yhdessä 37 vuotta. Seremonialliset hautajaiset suoritetaan Sycamore-farmilla maanantaina klo 10.00, jota seuraa sotilaallinen hautajaisseremonia farmin Anemone-kukkulalla maanantaina 13.01. kello 14.30. Ulkomaisia vieraita odotetaan monesta maasta, USA:n varapresidentti Joe Biden, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, sekä Englannin entinen pääministeri Tony Blair ovat tiettävästi luvanneet osallistua.   
Ariel Sharon oli eläessään hyvin omintakeinen ja ristiriitainen henkilö, joka armeijan upseerina usein toimi vastoin annettuja komentoja. Hän johti laskuvarjoyksikköä 101, joka 1950 – 1960 luvulla toimi 1949 aselepolinjojen takana tuhoten haluttuja kohteita, mutta aiheuttaen tuhoa myös siviileille. Parhaiten hänet muistetaan v.1982 Sabran ja Shatillan pakolaisreisissä suoritetusta verilöylystä SLA:n joukkojen toimesta, mutta josta syytetään Israelin armeijaa siksi, ettei se estänyt niiden pääsyä leiriin. Toinen paljon merkittävämpi oli Sharonin toiminta Jom Kippursodan aikana1973, jossa hän johti IDF:n joukkoja, jotka ylittivät Suezin kanavan uhaten Kairoa. Sota lopetettiin Venäjän antamaan ultimaatumiin puuttua tilanteeseen uhaten tuhota Dimonan ydintutkimuskeskus, ellei IDF vedä joukkojaan.
Pääministerinä Sharon toimi voimallisesti Israelin turvallisuuden varmistamiseksi, minkä myös ulkomaiden johtajat tunnustavat. Hän omaksui vasemmiston aiemmin lähes yksin-oikeutenaan pitämän poliittisen päämäärän varmistaa Israel juutalaisena valtiona, minkä vuoksi hän laati suunnitelmia Israelin yksipuolisesta vetäytymisestä 1967 puolustussodassa vapauttamiltaan alueilta. Suunnitelman ensimmäinen osa käsitti IDF:n joukkojen vetämisen Gazan kaistalta sekä sinne rakennetun 21 juutalaisyhteisön tuhoaminen ja juutalais-asukkaitten siirto Israeliin, mikä lopulta suoritettiin väkivaltaisesti armeijan ja poliisin toimesta. Lisäksi tuhottiin kolme juutalaisyhteisöä Samarian pohjoisosassa. Suunnitelma toteutettiin hätäisesti laatimatta kunnollista suunnitelmaa n. 9000 juutalaisen asuttamiseksi Israeliin. Heistä suuri osa on edelleenkin ilman pysyvää asuntoa ja työpaikkaa sen lisäksi, mitä henkisiä ja sosiaalisia kärsimyksiä juurensa menettäneet ihmiset ovat joutuneet kärsimään. Karkotusten aiheuttama haava on vielä vereslihalla.
Tämän opetuksen luulisi varoittavan, mitä mullistuksia kymmenien ellei satojen tuhansien asukkaitten väkivaltainen siirto aiheuttaisi maan sisäiselle yhtenäisyydelle ja turvallisuudelle, mutta Juudean ja Samarian luovuttamisesta neuvotellaan Netanyahun hallituksen nimittämän neuvottelutiimin ja PA/PLO:n välillä täyttä vauhtia USA:n ja EU:n vakavan painostuksen ja uhkausten alla ilman mitään valmisteluja juutalaispakolaisten sulattamiseksi yhteiskuntaan. Sen toteuttaminen aiheuttaisi parantumattoman haavan Israelin kansassa.
Sharonin kyseenalaisena puolustuksena Gazan kaistan juutalaisten karkottamisesta voitaneen pitää 2005 levinneitä huhuja, että Sharonia uhkasivat oikeustoimet hänet väitetyistä taloudellisista rikoksistaan, minkä estämiseksi Sharon runnoi suunnitelmansa ensimmäisen osan läpi puskutraktorin maineensa mukaisesti sovinnaista käytäntöä rikkoen. Vasemmisto esittikin, että sen vuoksi Sharonia tulee suojella kuten etrogia, juutalaisten pessahin viettoon liittyvää sitruunahedelmää pumpuliin käärittynä.  
Palestiinalainen ja arabilehdistö tuomitsevat yksimielisesti Sharonin sotahulluna ja ihmisten kärsimyksistä välittämättömänä hirviönä, joka on ansainnut helvetin tulen. PA:n virkailija Jibril Rajoub pahoitteli sitä, ettei Sharonia ehditty vetää oikeuteen rikoksistaan ennen kuolemaansa syyttäen Sharonia rikolliseksi, joka syyllistyi Jasser Arafatin teloitukseen. PLO:n virkailija Mustafa Barghouti toteaa, ettei Sharon jättänyt mitään positiivisia muistoja palestiinalaisille. Arabijohtajat pitävät häntä rikollisena, joka vältti oikeuden tuomion, ja samantapaisia lausuntoja antaa myös kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö HRW. PA:n virallisissa lehdissä julkaistiin pilapiirros Sharonista, joka vetää perässään raskaita lyijypalloja otsikoilla Jenin, Qibya, Shatilla, Sabra kohti piirroksen alareunassa esitettyä helvetin tulta.  http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2014/01/world-reacts-ariel-sharon-death-2014111133236765101.html
3. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas vakuutti lauantaina joukolle Jerusalemin itäosan asukkaitten edustajia, ettei hän koskaan suostu tunnustamaan Israelia juutalaisena valtiona lisäten, että heillä on tukku syitä, mistä tämä johtuu haluamatta mennä yksityiskohtiin.
Toiseksi Abbas vakuutti, että Palestiinan valtio tullaan perustamaan 1967 sotaa edeltäville linjoille pääkaupunkinaan Jerusalem, eikä palestiinalaisvaltiota perusteta ilman Jerusalemia. Hän selvitti tilannetta todeten, ettei Abu Dis ole yhtä kuin Jerusalem, vaan päinvastoin Abu Dis on osa Jerusalemia. Abu Dis arabikylä on mainittu palestiinalaisvaltion pääkaupunkina. Abbas vakuutti poliittisen agitaattorin tavoin, ettei PA/PLO tule koskaan hyväksymään valtiotaan ilman Jerusalemia. "Emme ihannoi kuolemaa, mutta jos se on välttämätön, tervehdimme sitä marttyyreinä. Marssimme Jerusalemiin miljoonittain vapaina ihmisinä ja sankareina", Abbas uhosi idolinsa Jasser Arafatin tapaan.
ABBAS selitti vierailleen toimistossaan Ramallahissa, että israelilaisten ongelma on siinä, etteivät he tunne maan historiaa ja geografiaa yhtä hyvin kuin arabit. "Me puhumme siitä, minkä me tiedämme", hän sanoi. "Me emme hyväksy Israelin juutalaisuutta. Me haluamme 1967 sotaa edeltävät rajat". Hän sanoi edelleen, että Kerryn innostamat neuvottelut Israelin kanssa jatkuvat huhtikuuhun, ja sen jälkeen he ovat vapaat tekemään mitä haluavat.
Abbas selitti, että arabiliiton edustajat informoivat ulkoministeri John Kerryä tavatessaan hänet alkuviikosta ja kertovat hänelle, että miehitetty Jerusalem on miehitetyn Palestiinan valtion pääkaupunki, eikä ilman sitä ole rauhaa Israelin kanssa. Hän ei hyväksynyt Israelin tapaa kytkeä terroristien vapauttaminen juutalaisten rakentamiseen Juudeassa ja Samariassa todeten, ettei niillä ole mitään asiayhteyttä. "He sanovat, että se on osa sopimusta, mikä on valhe. Setlementit ovat laittomia alusta loppuun asti". Hän myös vakuutti, että itsenäinen palestiinalaisvaltio tulee valvomaan itse rajojaan ja ilmatilaansa, eikä näe mitään mieltä suostua vuokraamaan maataan Israelille, kuten Netanyahu esittää. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Abbas-reaffirms-refusal-to-recognize-Israel-as-a-Jewish-state-337854
4. Palestiinalainen nuorukainen puukotti 30-vuotasta haredi-miestä niskaan Jerusalemin Damaskosportilla lauantai-iltana. Puukotettu vietiin kohtalaisessa kunnossa Sha´arei Zedek sairaalaan Jerusalemissa. Palestiinalainen pakeni valtatien no 1 suuntaan, eikä häntä ole tavoitettu. Poliisi pidätti muutamia paikalla olleita saadakseen heiltä tietoja puukottajan löytämiseksi. Damaskosportin alueella tapahtuu usein arabien väkivaltaisia hyökkäyksiä etenkin haredi-kansan edustajia vastaan, jotka käyvät rukoilemassa Länsimuurilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176166#.UtJK7EC2FDQ
5. Israelin poliisi pidätti juutalaisnuoret, jotka olivat – omien sanojensa mukaan olleet patikkaretkellä jouduttuaan PA:n arabien piirittämiksi ja pahoinpitelemiseksi – Kusran arabikylässä joutuneet arabien pahoinpitelemiksi. Nuorten asianajaja sanoo tapauksen osoittavan poliisin moraaliseen konkurssitilaan pidättäessään nuorukaisia, jotka ovat vielä verissään arabien pahoinpitelyn jäljiltä. Poliisi sanoo toimivansa tutkiakseen arabien väitteitä, että juutalaisnuoret tulivat heidän kyläänsä keskellä päivää tehdäkseen hinta-lappu toimia ja vandalismia kylässä, mikä ei tunnu järkevältä, mitä poliisilta taitaa puuttua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176181#.UtJMykC2FDQ
6. IDF:n Samarian prikaatin komentajan eversti Yoav Yaromin auto joutui vandaalien tuhon alaiseksi hänen itsensä ollessa neuvottelemassa Yitzharissa kylän johtajien kanssa. Neuvottelujen tarkoituksena oli käsitellä viime aikana uusiutuneita yhteenottoja juutalaisten ja arabien välillä kylän läheisyydessä. Everstin mennessä hakemaan jotain autostaan hän havaitsi, että sen renkaat oli puhkottu. Poliisi aloitti tutkimukset asian johdosta. Samarian alueneuvoston puheenjohtaja Gershon Mesika tuomitsi hyökkäyksen. Myös puolustus-ministeri Moshe Yaalon tuomitsi hyökkäyksen jyrkin sanoin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176154#.UtJPD0C2FDQ
7. Seitsemässä arabimaassa tehty gallup toteaa, että Egyptin on kaikkein konservatiivisin mitä tulee naisten pukeutumiseen ja suhteisiin mieheensä. Saudi Arabia on kolmantena listassa. Saudi Arabiassa on menossa kääntyminen sallivampaan suuntaan, 50 % siellä katsoo, että naisen tulee itse päättää pukeutumisestaan, Egyptissä 14 % ajattelee näin. Myös naisen kuuliaisuutta miehelleen ihannoidaan Egyptissä, 19 heistä 20:stä ajattelee niin. Egyptissä tämä johtuu enemmän perinteestä kuin uskonnosta, vaikka he kannattavat sharia-lakia. Myös naisten ahdistelu on hälyttävän yleistä arabimaissa ja etenkin Egyptissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176184#.UtJTBUC2FDQ








Comments

Esa Damski said…
Muistakaa klikata sivuilla näkyviä mainoksia jotta Gavriel saa vähän vaivannäöstänsä korvasta. Toda raba ve shalom lecha!
Esa Damski said…
Muistakaa klikata joka kerta sivulla olevia mainoksia jotta Gavriel saa hieman vaivannäöstänsä korvausta.

Toda raba ve shalom lecha!

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019