PERJANTAI 24.01.14


PERJANTAI 24.01.14
1. TÄNÄÄN sapatin aattona aurinko paistaa ennusteen mukaan täydeltä terältään koko maassa, mutta lämpötilojen ennustetaan pysyttelevän alhaisina. Huomenna taivas on ennusteen mukaan puolipilvinen ja sunnuntaina sataa vettä. Kinneretin pinta on ennallaan, joten vesisateita tarvittaisiin lisää etenkin Suolamerellä, jonka pinta alenee uhkaavasti. Lämpötilat: Jerusalem 7 -14; Tiberias 12 -20; Suolameri 14 -23; Eilat 12 -24 +C-astetta. Sapattina päivälämpötilat nousevat koko maassa, Jerusalemissa ja Tiberiassa 4 astetta, Suolamerellä ja Eilatissa kolmen asteen verran, myös yöllä joskin vähemmän.
2. Sveitsin Davosissa, joka tunnetaan enemmän hiihtokeskuksena, maailman johtajat jatkavat neuvottelujaan maailman talouden ja sivussa myös politiikan ohjaamista takaisin positiivisen kehityksen suuntaan viimeisten viikkojen ja kuukausien synkkien ennusteiden varjossa. Puheiden ja keskustelujen keskipisteessä on Iranin todellinen päämäärä, mihin se tähtää ydinsuunnitelmansa toteuttamisella ja miten se saataisiin osaksi kansainvälistä yhteisöä, josta se on irtaantunut, ei niinkään omasta halustaan, kuin länsimaitten epäluuloisuudesta johtuen niiden epäillessä Iranin pyrkivän ydinasevallaksi.
Iranin näkö-kannan esitti presidentti Hassan Rouhani, jota Israelissa on totuttu kutsumaan velhoksi, joka vetoavalla hymyllään pyrkii tyynnyttelemään epäilijöiden pelkoja. Hän vakuutti maansa pyrkivän vakavasti sopimukseen P5+1 maiden kanssa todeten, ettei hän näe vakavia esteitä sen saavuttamiseksi, sillä iranilaisten tahto on luja. Hän vastasi kysymykseen, mikä voisi eniten estää sopimuksen syntymisen: "Toisten osapuolten painostus". Tällä hän tarkoittanee ennen kaikkea Israelia. Hän totesi maansa harjoittavan harkitsevaa ja maltillista politiikkaa voidakseen nostaa Iranin rapautuneen talouden. Hän kuulutti yhteistoimintaa kaikkien maiden kanssa, mutta ei painostuksesta huolimatta maininnut Israelia.
Netanyahu puhui Davosissa neljä tuntia Rouhanin puheen jälkeen mainitsematta Irania nimeltä, ja suostui käsittelemään sitä vasta tilaisuuden juontajan Norjan ulkoministeri Espen Bart Eiden kysyttyä Lähi-Idän muuttuvasta tilanteesta. Hän totesi monien arabimaiden suhtautuvan epäluuloisesti Iraniin todeten, että sanat voidaan muuttaa ilman tekoja. Hän sanoi, että monet maat arabimaailmassa pitävät Teherania edelleen terrorin tukijana, hyökkäävänä, Syyrian siviilien lahtauksiin osallisena, ballististen ohjusten kehittäjänä ja plutoniumin valmistajana ydinaseen rakentamista varten. "He ymmärtävät sen, ja me ymmärrämme sen. Me kaikki toivoisimme todellista muutosta Iranissa, mutta emme näe sitä. Meidän tulee tarkata heidän tekojaan, eikä tyynnytteleviä sanojaan" Bibi sanoi.
Presidentti Shimon Peres seurasi puheessaan Netanyahun linjaa kehottaen ulkomaita investoimaan Israeliin, koska se ei ole hyväksi vain Israelille ja investoijille, vaan Lähi-Idän rauhalle. Netanyahu painotti Israelin innovaatiokykyä, sen teknistä ja tieteellistä tasoa, jossa yhdistyvät maan puolustus- ja siviilihaarat. Hän halusi korjata virheellisen näkemyksen, että Israel edustaa Lähi-Idässä sitä, mikä on väärää, sillä Israel edustaa sitä, mikä on oikeaa. Puheitten lomassa Netanyahu tapasi lukuisten maiden – Australian, Nigerian, Norjan, USA:n kongressin lähetystön – edustajia, pääministereitä ja presidenttejä. Australian pääministeri Tony Abbott painotti Netanyahun kanslian julkistaman tiedotteen mukaan maansa ja Israelin läheisiä suhteita todeten, että Australia on Israelin ohella ainoa maa maailmassa, jossa juutalaiset ovat palvelleet maan päämiehenä, korkeimman oikeuden presidenttinä ja armeijan komentajana.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Netanyahu-Israel-isnt-whats-wrong-in-the-Middle-East-its-whats-right-with-the-Middle-East-339179
3. Iranin presidentti Rouhani varoitti torstaina Israelia, että se tulee katumaan, jos se hyökkää Irania vastaan. "Israel on aivan hyvin tietoinen, millainen vastauksemme tulee olemaan. Israel tietää hyvin alueellisen kykymme", hän varoitti. "Mitä tulee sen toteuttamiseen käytännössä, israelilaiset eivät pysty siihen. Jos he kuitenkin tekevät sellaisen mielettömän teon, vastauksemme panee heidät katumaan sitä päivää".
Hän vakuutti, ettei Iran tule tuhoamaan sentrifugejaan missään olosuhteissa, eikä se ole suostunut siihen P5+1 neuvotteluissa, eikä se sisälly Geneven sopimukseen. Hän vakuutti, ettei Iran tule hyväksymään mitään rajoitteita rauhanomaisessa ydinohjelmassaan.
USA:n ulkoministeri John Kerry selvitteli Obaman hallituksen kantaa Iraniin todeten, että jos se hylkää sopimuksen ja aloittaa uudelleen ydinaseen valmistamisen, sotilaallinen mahdollisuus otetaan uudelleen esille. Hän sanoi, että jos ydinaseongelma pystytään selvittämään, USA jatkaa Iranin kanssa muita kysymyksiä, kuten Iranin suhteet Hizbullazhiin, jota Iran tulee voimallisesti, ja joka osallistuu Syyrian sotaan Assadin tukena, sekä Iranin antama tuki Lähi-Idän terrorismille. Hän sanoi USA:n etenevän askel kerrallaan, joista Iranin ydinase-kysymys on päällimmäisenä. Hän s anoi, että USA vaatii Irania toimimaan Hizbullahin riisumiseksi aseita, mutta ensimmäinen askel siinä on sille annetun tuen lopettaminen. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Rouhani-If-Israel-attacks-Iran-it-will-rue-the-day-339216
4. Muutamia viikkoja sitten eronnut PA/PLO:n rauhanneuvottelija Mohamed Shtayyeh totesi: "Palestiinan Auktoriteetin tulee muuttaa toimintaperiaatettaan siten, ettei se toimi enää vain palestiinalaisten palvelujen suorittajana, vaan sen tulee omaksua vastarinnan pariaate (resistance, joka tarkoittaa aseellista taistelua) Israelia vastaan". Hän sanoi, ettei Kerryn neuvotteluille esittämää 9 kuukauden määräaikaa tulla jatkamaan.
PA:n johto antoi jokin aika sitten virkailijoilleen käskyn valmistautua palestiinalaisvaltiota koskevan kysymyksen viemistä YK:n instansseihin pyrkien hakemaan niin monen YK:n alaisen järjestön jäsenyyttä kuin mahdollista pian määräajan umpeuduttua huhtikuussa. PA/PLO:n taktiikkana on hyökätä Israelia vastaan leveällä rintamalla luottaen siihen, että kolmannen maailman valtiot tulevat tukemaan sitä sokeasti, usein edes tietämättä, mistä äänestävät. Shtayyeh ennusti neuvottelujen päättyvän umpikujaan, ja seurauksena on yhden valtion periaatteen jatkuminen, jossa Israel voi jatkaa juutalaisyhteisöjen rakentamista ja laajentamista Juudeassa ja Samariassa.
Shatyyehin mielestä on samantekevää, hyväksyvätkö he John Kerryn suunnitelman, jonka hänen uskotaan paljastavan seuraavan Israelin matkansa aikana, tai ei, koska se ei auta heidän asiaansa ollenkaan. Hän sanoi tilanteen muuttuneen, ja siksi PA:n tulee muuttua. PA/PLO:n pääneuvottelija Saeb Erekat lentää Washingtoniin ensi viikolla, jossa hän aikoo esitellä Kerrylle kaikki Israelin vastoin neuvottelusopimusta tekemät toimet, sekä muut kysymykset, joissa he katsovat Netanyahun poikenneen sovituista periaatteista. Kerry puolestaan esitellee Erekatille laatimansa suunnitelman pääkohdat. Erekat valitti, että Israel tekee kaikkensa rauhansopimuksen estämiseksi eikä halua Kerryn palaavan Israeliin. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Former-PLO-negotiator-calls-on-PA-to-endorse-resistance-against-Israel-339194
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas neuvotteli torstaina Moskovassa miljardin USD arvoisesta öljy- ja kaasusopimuksesta, kuten AFP raportoi.  Abbas on Moskovassa neljä päivää, tavaten presidentti Putinin ja muita korkeita johtajia. Hänen tarkoituksensa on lämmittää uudelleen NL:n aikana vallinneet hyvät suhteet. Abbas esittää, että Venäjän tulee saada suurempi osa Israelin ja PA/PLO:n välisissä neuvotteluissa, kuten koko Lähi-Idän aluetta koskevissa kysymyksissä. Toinen neuvottelukohde on Venäjän Gasprom tarjous kehittää Gazan rannikon edustalla Välimeressä olevaa kaasukenttää, josta he uskovat löytyvän 30 miljardia kuutiometriä luonnonkaasua, kuten Itar Tass raportoi. http://www.jpost.com/International/Abbas-seeks-1-billion-energy-deal-with-Russia-339206
5. USA:n presidentti Barack Obama ja hänen ulkoministerinsä John Kerry ovat raporttien mukaan ilmaisseet syvän tyytymättömyytensä tapaan, jolla he katsovat USA:n juutalaisten pyrkivän vaikuttamaan kongressin jäseniin. Heidän epämukavuuttaan on lisännyt Israelin hallituksen ministerien Obaman hallituksen ja Kerryn suunnitelmien vastaisen lausunnot, mukaan lukien Kerryn vielä julkistamaton suunnitelma, jota puolustusministeri Moshe Yaalon kritisoi hyvin kärkevästi todeten, ettei se ole paperin arvoinen, jolle se on kirjoitettu. Yaalon heitti herjaa myös Obamaa kohti, mitä hän joutui pyytelemään anteeksi, joskaan ei kritiikkiään Kerryn suunnitelmasta. Tarkkailijat toteavat Obaman hallituksen jäsenten käyttävän Israelia ja juutalaisten toimia koskevalta osalta termejä, jotka ovat tyypillisiä Protocols of the Elders of Zion propagandajulkaisussa.
Obaman hallituksen kritiikkiin heitti vastineen Mark Langfan, joka on AFSI:n (Americans For Safe Israel) puheenjohtaja, ja joka on havainnollisin graafisin piirroksin osoittanut, miten tuhoisa Kerryn suunnitelman toteuttaminen olisi Israelille aiheuttaen "holokaust II", koska suunnitelman mukaiset rajat tulisivat olemaan "Auschwitzin" rajoja, kuten Abba Eban niitä nimitti, jotka asettavat Israelin puolustuskyvyttömään asemaan. Israel asettaisi siviiliväestönsä turvallisuuden ja elämän PA:n arabien hyväntahdon varaan, jota se ei ole missään vaiheessa osoittanut. Tämäkö on vasemmiston vaatima harkittu riski? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176672#.UuIiW0DZCrc
6. Tuoreen gallupin mukaan Likutenu, Likudin ja Israel Beitenu vaaliliitto, saisi nyt 16 edustajapaikkaa enemmän Knessetissä, jos vaalit pidettäisiin nyt. Se nostaisi edustajamäärän 31:tä 46:en, suurelta osin Netanyahun ansiosta. Yesh Atid menettäisi kuusi paikkaa 19 -13; Jewish Home menettäisi 3 paikkaa 15 -8; Shas 11; NRP 6; UTJ ja Hatnua menettäisivät yhden paikan; Laborpuolue nousisi 15 -18; arabit menettäisivät, 8 - 11  paikkaa. Meretz 11 edustajaa. Oikeisto ja vasemmisto vahvistuvat, keskusta heikkenee. http://www.timesofisrael.com/likud-beytenu-jumps-15-seats-in-new-poll/




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019