MAANANTAI 27.01.14


MAANANTAI 27.01.14
1. MAANANTAIAAMU alkaa pilvisenä, mutta sateita ei lupauksista huolimatta tullut yön aikana ainakaan Jerusalemissa, mutta lupaus on voimassa vielä huomennakin. Lämpötilat ovat tänään ajankohtaan nähden siedettävät, mutta huomiseksi ennustetaan selvää laskua sekä yö- että päivälämpötiloissa, Jerusalemissa jopa 5 astetta. Pilvipeitteen ennustetaan repeilevän ainakin torstaina, eikä se kovin vahvalta näytä tänäkään päivänä. Lämpötilat: Jerusalem 8 -15; Tiberias 12 -21; Suolameri 17 – 24; Eilat 15 -24 +C-astetta. Tiistain lämpö-tilat: Jerusalem 5 -10; Tiberias 10 -17; Suolameri 13 -20; Eilat 12 -22 +C-astetta.
Pääministeri tuli huomauttaneeksi Norjan pääministerille Erna Solbergille, että hänen 23-vuotias poikansa Yair heilastelee 25-vuotiaan norjalaistytön Sandra Leikangerin kanssa. He opiskelevat Herzlian Interdiciplanary keskuksessa tutustuen siellä. Tästähän nousi kova keskustelu sekä Norjassa että Israelissa. Leikanger ei ole juutalainen, minkä johdosta halachan valvojat kiirehtivät muistuttamaan pääministeriä, että jos he menevät naimisiin, heidän lapsensa eivät ole juutalaisia. Oikeistolainen opintojärjestö Lehava vaatii FB-sivullaan, että Isä Netanyahun tulee tehdä jotain asialle. PM:n kanslia ei halua kommentoida asiaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176749#.UuXu8UDZCrc
2. PÄÄMINISTERI totesi jossain yksityistilanteessa, ettei hän näe mitään estettä sille, että mikäli Juudeassa ja Samariassa asuvat juutalaiset haluavat jatkaa asumistaan siellä palestiinalaisvaltion perustamisen jälkeenkin, se sallittaneen heille. Yleisesti Israelissa katsotaan, ettei juutalaisia voida jättää PA:n arabien armoille, kuten Naftali Bennett totesi äskettäin, sillä "se on vaarallista", kuten hän kirjoitti FB-sivullaan. "Idea, että juutalais-yhteisöt voisivat jäädä Palestiinan hallinnon alaisuuteen, kuten PM:n kanslia esittää, on hyvin vakava kysymys, joka ilmentää paniikinomaista arvojen menettämistä", hän kirjoittaa. "200 vuotta kestänyt kaipaus Israelin maasta ei toteudu siinä, että asumme Abu Mazenin alaisuudessa". Hän toteaa, että "tämä idea kaivaa maan myös Tel Avivin setlementin alta".
Netanyahun heittämä koepallo sai yksimielisen tuomion myös Likudin taholta. Ke. Hotoveli: "Diplomaattinen suunnitelma, joka määrittelee juutalaisen setlementtiyhteisön Palestiinan hallinnon alle, ei saa poliittista tukea Likudin sisällä. Vakuutus olla tuhoamatta juutalais-yhteisöjä ei ole tarpeeksi, on tärkeää säilyttää Israelin määräysvalta". Apulaispuolustus-ministeri Danny Danon: "Kenen tahansa, joka kuvittelee, että juutalaiset voisivat asua palestiinalaishallinnon alla Juudeassa ja Samariassa, on syytä vierailla Gazassa voidakseen todeta, mitä suvaitsevaisuus merkitsee Lähi-Idässä". Apuministeri Ofir Akunis todisti samaa.
PA:n reaktio Netanyahun heittämään koepalloon oli odotetun raju ja väkivaltainen. Abbas on toistellut medialle, ettei kuvitellussa palestiinalaisvaltiossa sallita yhtään israelilaista asukasta. PA:n virallinen rauhanneuvottelija Saeb Erekat torjui ajatuksen vihaisena. Pääministerin kanslian virkailija totesi Kol Israel mukaan, ettei mikään osoita selvemmin kuin PA:n ärtynyt reaktio pääministerin epäviralliseen heittoon, ettei PA/PLO ole vakavissaan kiinnostunut sopimaan erimielisyytensä lopullisesti Israelin kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176755#.UuXyp0DZCrc
3. ISRAELIN pääneuvottelija Tzipi Livni, jonka Israelissa katsotaan myötäilevän PA/PLO:n esittämiä vaatimuksia ja olevan valmis suuriin myönnytyksiin, oli sunnuntaina TV-2:n ohjelmassa "Meet the Press". Hän totesi siellä, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on omaksuessaan kielteisen kannan Israelin tunnustamiseksi juutalaisena valtiona, omaksunut mielipiteen, joka ei ole hyväksyttävissä Israelissa eikä muualla maailmassa. Hän totesi, että jos Abbas jatkaa noita luutuneita käsityksiään, hän tulee maksamaan niistä.
Abbasin tiedottaja ja neuvonantaja Nabil Abu Rudeineh sanoi vastauksena Livnin lausuntoon todeten PA:n tukeman Wafa uutistoimistolle, että Livnin lausuntojen tarkoituksena on pyrkimys välttää rauhanprosessin vaatimuksia ja sabotoida John Kerryn rauhanponnisteluja. "Livni on lausunnoillaan paljastanut, ettei hän ole sopiva rauhanneuvottelijaksi USA:n edelleen laatiessa kehyksiä sopimukseksi kahden valtion periaatteella". Hän lisäsi siihen, että se mitä Livni vaatii, on vastoin neuvottelujen periaatteita kuten myös sääntöjä ja viitteitä, joiden pohjalta neuvottelut aloitettiin. "Livni on päättänyt liittyä niiden joukkoon Israelin hallituksessa, jotka työskentelevät tuhotakseen nyt esiintyvän tilaisuuden. Livni rikkoo periaatteita, joiden mukaan kellään ei ole lupa keskustella niistä median kautta".
Rudeinehin syytös, että Livni rikkoo sopimusta, ettei neuvotteluista saa kertoa medialle kukaan muu kuin Kerry, on katteeton, sillä Israel on vaiennut täysin siitä, mitä neuvotteluissa sovitaan, mutta PA:n neuvottelijat ovat antaneet niistä medialle useita vinkkejä. Yksi sellainen on PA:n virkailijan toteamus, että Israel suostui karkottamaan tuhansia juutalaisia Juudeasta ja Samariasta siirtäen heidän omaisuutensa PA:n arabeille. PA ilmoitti kuitenkin, ettei se ole riittävä, he haluavat enemmän. Toinen on se, että PA sanoo Israelin suostuneen noudattamaan sopivin osin Holkerin suunnitelmaa, johon kuuluu 100 000 pakolaisen muutto Israeliin. Rudeineh kertoi, että USA on periaatteessa hyväksynyt kaikki heidän tärkeimmät vaatimuksensa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176753#.UuX78EDZCrc
4. Pääministerin kanslia valitti, että Naftali Bennett sotki Netanyahun aloitteellisen suunnitelman paljastaa PA/PLO:n johdon rasistisen ja epäinhimillisen kannan vakuutuksillaan, ettei yhtään israelilaista sotilasta tai siviiliä saa jäädä palestiinalaisvaltion alueelle. Kanslia paljastaa samalla, että se oli vain koepallo.
Pääministerin kanslia moittii kuitenkin Bennettiä hyvän ja aloitteellisen suunnitelman romuttamisesta paljastaessaan sen julkisesti. Netanyahun heittämä koepallo sai kärkevän tuomion myös Likudin keskeisten ministerien ja kansanedustajien taholta.  
Apulaisulkoministeri Zeev Elkin torjui suunnitelman ehdottomasti todeten. "Vain henkilö, joka elää illuusiossa, että susi ja lammas voivat elää rinnakkain  ja että satoja tuhansia Israelin kansalaisia voidaan jättää Ramallahin lynkkaajien armoille, voi todella kuvitella, että laajemman Tel Avivin ja Israelin keskiosien asukkaitten turvallisuus voidaan varmistaa siinäkin tapauksessa, että palestiinalaisvaltio perustetaan". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176762#.UuYE4EDZCrc
5. ISRAELIN tiedusteluvirkailija, jonka henkilöllisyyttä ei paljasteta, kertoi perjantaina 24. tammikuuta ulkomaisille journalisteille, että Syyriassa toimii yli 30 000 Al-Qaidan taistelijaa, mikä on valtava muutos siihen, mitä heitä oli siellä pari vuotta sitten, jolloin heidän määräkseen arvioitiin pari tuhatta. He toimivat pääosin Israelin pohjoisrajan tuntumassa, ja on ilmeisen selvää, että taistelujen loputtua Syyriassa, he kääntävät aseensa kohti etelää, eli Israelia. Tämä korkea tiedusteluvirkailija totesi Israelin armeijan laativan useita suunnitelmia, miten menetellä siinä tapauksessa, että Assadin hallitus kaatuu ja valta siirtyy ääri-islamilaisten käsiin. Israel joutunee luopumaan politiikastaan, jonka mukaan se ei sekaannu Syyriassa käytäviin taisteluihin eikä sodan jälkeiseen kehitykseen, kuten Debkafile raportoi.
Virkailija painotti, että nämä islamilaiset järjestöt ovat avoimesti vakuuttaneet käsittelevänsä seuraavaksi Israelin sen jälkeen, kun Assadin hallitus on kaadettu. Hän kertoi myös, että Gazassa on arviolta 1 200 Al-Qaidan kanssa liitossa olevaa pyssymiestä. Hän kertoi edelleen, että Siinailla Egyptin hallitusta vastaan taistelevat Al-Qaidan taistelijat ovat liittoutuneet Syyriassa ja Gazassa toimivien Al-Gaidan järjestöjen kanssa. Siinailla paikalliset salafistit ovat muodostaneet liittoutuman nimeltä Ansar Beit al-Magdis (Jerusalemin armeija). Tämä järjestö ampui viime viikolla kaksi Grad-rakettia kohti Eilatia osumatta kohteisiinsa.
IDF ei ole aiemmin julkistanut arvioitaan A l-Qaidan joukkojen määrästä pohjoisrajansa takana. Al-Qaida taistelee myös Irakissa. Heidän päämääränään on muodostaa yhtenäinen kalifikunta Irakista Syyriaan, Libanoniin ja Jordaniaan, mutta päämääränä on Jerusalemin valloitus. Debkafilen raportissa luetellaan seuraavat Al-Qaidan alaiset järjestöt: Jabhat Al-Nusra, eli Nusra Front, joka on al-Sawahirin suorassa komennossa; Islamilainen valtio Irakissa ja Levantissa (ISIL), joka on miehittänyt laajoja alueita Syyrian itäosissa, mukaan lukien öljyalueita ja osia maan länsiosissa; Ahran Al-Sham, (Levantin vapaitten miesten islamilainen järjestö) jonka riveissä on 15 000 miestä. Saudi Arabia rahoittaa ja aseistaa sitä, ja se on pystynyt haalimaan joitain islamilaisia järjestöjä liittosuhteeseen Al-Qaidan ulkopuolelta; Jaish Al-Islam (Islamin armeija) on suurin Saudien tukema järjestö, joka taistelee Damaskoksen ympärillä. Saudit lähettivät kouluttajan Pakistanista opastamaan sen miehiä.
DF:n artikkelissa esitetään eri mahdollisuuksia, joihin IDF voisi turvautua uhkaa vastaan. - IDF voisi perustaa tukikohtia rajan taakse. – Maa- ja ilmavoimien iskut joukkojen keskityksiä vastaan. – Rajoitettuja iskuja syvälle Syyrian alueelle. – Täsmäiskut johtajia vastaan. – Estäen islamistien siirtymistä suurempina joukkoina lähelle rajaa, mikä kuitenkin edellyttäisi suoraa IDF:n joukkojen kontaktia niiden kanssa. Israelin armeija ei kuitenkaan ole tottunut tämän kaltaiseen sodankäyntiin, minkä johdosta sen tulisi ensin kouluttaa joukot USA:n armeijan Afganistanissa ja Irakissa saamien kokemusten mukaan.
Mikäli tilanne Israelin ympärillä kehittyy sietämättömäksi, Israelin johtajien täytynee turvautua kysymyksen kokonaisratkaisuun useampia naapurimaita vastaan. (Ps. 83) http://www.debka.com/article/23627/Israeli-officer-With-30-000-Al-Qaeda-fighters-in-Syria-Israel-re-evaluates-its-neutrality-in-civil-war
IAF:n koneitten sanotaan iskeneen Latakiaan maanantain vastaisena yönä. Asukkaat kertovat kuulleensa valtavan räjähdyksen, mutta tarkempia tietoja ei ole saatavilla.  http://www.timesofisrael.com/huge-explosion-rocks-assad-coastal-stronghold
Gazan turvallisuusaidan varrella partioivia IDF:n autoja vastaan laukaistiin tienvarsipommi maanantaiaamun kuluessa. Se ei aiheuttanut vahinkoa. http://www.timesofisrael.com/idf-patrol-near-gaza-targeted-by-roadside-bomb/








Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021