KESKIVIILLO 08.01.14


KESKIVIIKKO 08.01.14
1. KESKIVIIKOKSI sääennustus lupaa aurinkoista säätä, lämpöä oli aamulla ennen seitsemää 7 astetta, mutta tuuli on kylmä ja kohtaisen voimakas. Israelin sisäinen tilanne on rauhallinen. Lämpötilat: Jerusalem 8 -14; Tiberias 10 -20; Suolameri 12 -23; Eilat 12 -24 +C-astetta. Huomenna sää pilvistyy ja lämpötilat laskevat 2-3 astetta. Runsaitten lumi- ja vesisateitten ansiosta joulukuussa Kinneretin vedenpinta nousi 11 sm, mutta Suolameren vedenpinta laskee kaiken aikaa, vuodessa km. 1.105 metriä. Vedenpinta oli 10 vuotta sitten 416.77 m merenpinnan alapuolella, nyt se on 427.82 m, eli laski vuosikymmenen aikana 11.05 metriä. Pohjavesivarastot Yarkon ja Teninim saivat myös tarvitsemaansa täydennystä 13 – 39 sm. http://www.jpost.com/Enviro-Tech/Despite-winter-storms-Dead-Sea-water-level-continues-to-fall-337432
2. Afrikasta laittomasti maahan tulleet osoittavat mieltään todeten, ettei heillä ole mitään menetettävää. He sanovat jatkavansa mielenosoituksiaan, kunnes heidän asiansa hoidetaan. He haluavat turvapaikan Israelissa, koska monet heistä pelkäävät palata kotimaihinsa, vaikka valtaosa heistä haluaa työtä ja toimeentulon, mitä heillä ei ole tarjolla lähtömaissaan. Työttömyys on yleinen Afrikassa ja Lähi-Idässä. He vakuuttavat, etteivät he hyökkäile israelilaisia vastaan, mutta puolustautuvat, jos niin tarvitaan. He valittavat, ettei heitä hyväksytä ihmisinä, mikä tuntuu yleisenä suhtautumisena heihin julkisilla paikoilla.
Eilen heitä kokoontui 15 000 ihmistä Rabinin aukiolle Tel Aviville. He vaativat pidätettyjen n. 130 turvapaikan hakijan vapauttamista, joista osa on syömälakossa. Sisäministeri Gideon Sa´ar vakuuttaa, että lopulta heidät poistetaan maasta, joko vapaaehtoisesti tai pakolla. Turvapaikan hakijat sanovat tilanteen vaikeutuneen viime päivinä hallituksen kiristettyä suhtautumistaan heihin. Heitä on Israelissa lähes 60 000. He haluaisivat tulla Jerusalemiin osoittaakseen ongelmansa suoraan lainlaatijoille, mutta eivät saaneet lupaa siihen. He lupaavat kuitenkin tulla pääkaupunkiin vaikka busseilla. Painostaakseen päättäjiä ne, joilla on ollut töitä, ovat jättäytyneet pois työpaikoiltaan jo kolmen päivän ajalta. http://www.jpost.com/National-News/African-migrants-vow-to-continue-strike-337391
3. Israelin beduiinien asemaa vakiinnuttamaan tarkoitettu Prawer-Begin lakiesitys ei ole edistynyt beduiinien voimakkaan vastustuksen vuoksi, mitä pahentaa asiaan sekaantunut NGO-järjestö, jonka kiihottamina beduiinien ja järjestön edustajat haluavat tavata USA:n Israelin lähettilään Dan Shapiron voidakseen sitoa sen osaksi rauhankeskusteluja PA/PLO:n kanssa, vaikka kysymys on puhtaasti maan sisäinen asia.
Lakiesitystä hoiti aiemmin ministeri Naftali Bennett, mutta sen edistäminen siirrettiin maatalousministeri Yair Shamirin vastuulle, joka haluaa esitykseen muutoksia ennen sen esittämistä uudelleen Knessetissä. Shamir vakuuttaa, että hänen päämääränsä on voittaa beduiinien luottamus, mutta ellei sopimusta pystytä solmimaan, laki tullaan vahvistamaan ja sen toimeenpano hoidetaan tarvittaessa vaikka pakolla. Hän sanoi kaikkien asiaan liittyvien osapuolten menettäneen otteensa kysymyksen keskeisistä asioista. Hän sanoi haluavansa korjata sen, että suuri kansanosa elää suhteellisessa köyhyydessä alkeellisissa oloissa. Shamir teki retken Negevin alueille tiistaina tavaten sekä asukkaitten että valtion edustajia. Voidakseen paremmin tutustua tilanteeseen ja lakiesitykseen hän jäädytti sen etenemisen.
PRAWER-BEGIN lakiesitys tähtää viisivuotissuunnitelman toteuttamiseen, jolla pyritään järjestelemään laillisesti satojen erillisten ja rekisteröimättömien beduiiniyhteisöjen aseman, mikä tulisi koskemaan kymmeniä tuhansia asukkaita, laillistaen niistä 63 %.
Beduiinien edustajat valittavat, että 40 000 beduiinia menettäisi maansa, mutta ongelmana on se, ettei valtaosalla heistä ole esitettävänä hyväksyttäviä dokumentteja omistus-oikeudestaan. Monet heistä ovat muuttaneet valtion omistamalle maalle vedoten vuosisataiseen käytäntöön, jonka mukaan beduiinit eivät tunnusta valtion rajoja tai muita rajoitteita heidän liikkumiselleen lampaineen ja kameleineen paikasta toiseen.  He pelkäävät menettävänsä toimeentulonsa, jos heidät pakotetaan järjestettyihin kaupunkiolosuhteisiin.
Israelin ulkoministeriön sadalle ulkomaisille diplomaateille järjestetyn tutustumismatkan bussit joutuivat Negevissä ääriainesten kivityksen kohteiksi vahingoittaen yhtä saattueen busseista, mutta kukaan ei vahingoittunut kiertueen aikana. Mukana ollut apulais-ulkoministeri Zeev Elkin totesi matkan jälkeen, että ilmapiiri oli myönteinen kivityksestä huolimatta. Beduiininen edustajat haluavat ratkaista ongelmat neuvotteluilla ilman väkivaltaa ja vastustavat kysymyksen politisoimista. http://www.jpost.com/National-News/Shamir-to-Post-Changes-will-be-made-to-Beduin-resettlement-plan-before-new-push-337436
4. MINISTERI Naftali Bennett esitteli puolueensa Beit Hayehudi (Juutalainen Koti) kannan rauhantunnusteluihin PA/PLO:n kanssa selkeästi ja yksiselitteisesti puhuessaan Tel Avivin Yliopiston kansallisen turvallisuuden tutkimusinstituutin tilaisuudessa tiistaina. Hän on viitannut puolueensa varoituslinjoihin useissa aiemmissa puheissaan, mutta tämä oli ensimmäinen yhtenäinen esitys siitä, mitä Beit Hayehudi puolue ei voi hyväksyä.
"Peli on päättynyt", hän sanoi. "Emme halua enää pelata sanoilla. 1967 sotaa edeltäville linjoilla palaaminen tarkoittaa Jerusalemin jakamista. Emme koskaan luovu Jerusalemista Israelin jakamattomana pääkaupunkina, ja vain Israelin. Emme hyväksy palestiinalaisten terrorivaltiota. Emme hyväksy sopimusta, joka perustuu 1949 aselepolinjoille. Emme hyväksy maanvaihtoa ikään kuin silmänkääntötemppuna Word-asiakirjassa". Bennett kritisoi ulkoministeri Libermanin lausuntoa, jossa hän kuvaili virtuaalisen palestiinalaisvaltion rajan kulkevan lähellä Israelin valtatietä no 6 pohjoisen ja etelän välillä, koska se vaarantaa tien no 4 maan rannikolla, joka tulisi olemaan rakettitulen alaisena.
Bennett sanoi, "ettei hän halua istua hallituksessa, joka ulkoisen painostuksen vuoksi vaarantaa lastemme turvallisuuden ja jakaa Jerusalemin, emmekä hallituksessa, joka tekee helppoja ja vaarallisia päätöksiä". Hän sanoi palestiinalaisvaltion muodostavan demografisen ongelman, koska miljoonat ulkomailla asuvat pakolaiset tulvisivat sinne ja kokoontuisivat tien no 6 varteen huudellen, että he haluavat palata koteihinsa (Jaffassa ja Akressa). Suorana kritiikkinä USA:n painostukselle alistua kansallisen itsemurhaan hän sanoi, ettei siihen tule suostua, vaikka se tehtäisiinkin hyvässä tarkoituksessa. Hän katsoo keskustelujen olevan tarpeellisia, vaikka ne eivät aina perustuisikaan hyväksyttyihin perusteisiin.
Pari tuntia Bennettin puheen jälkeen keskusteluja PA/PLO:n kanssa johtava Tzipi Livni hyökkäsi katkeran tuntuisesti Bennettiä vastaan viitaten niihin, jotka haluavat heikentää maata vaikka puhuvat turvallisuudesta, tarkoittaen tällä USA:n suhteita. Toiseksi hän sanoi vastustavansa rakentamista Juudeassa ja Samariassa Israelin puolelle jäävien suurten blokkien ulkopuolella, mitä hän pitää laittomana ja mikä vain kerää ulkomaista kritiikkiä. Hän viittasi omiin kyseenalaisiin ansioihinsa ulkoministerinä, jolloin hän ja vain hän pystyi hankkimaan ulkomaan hyväksymisen IDF:n toimille Libanonissa ja Gazassa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Dueling-ministers-Bennett-Livni-spar-over-peace-negotiations-337429
5. IRANIN parlamentaarikko Muhammad Nabavian sanoi Tasnim uutistoimiston mukaan, että Iran tarvitsee oman ydinpommin voidakseen asettaa Israelin sille kuuluvaan asemaan. Uutisen käänsi MEMRI, mutta se poistettiin pian julkistamisen jälkeen. Perjantaina pitämässään puheessa Nabavian totesi, ettei Iran tarvitse pommia, mutta katsoo sen olevan käytännöllinen Israelin pitämiseksi aisoissa. Hän myös paljasti parlamentissa, että USA:n presidentti Obama painostaa presidentti Hassan Rouhania voidakseen tavata häntä henkilökohtaisesti. Rouhani kummastelee, miksi maailman johtavan valtion päämies haluaa tavata Iranin presidenttiä, jonka maata hän pitää kolmannen maailman valtiona?
Presidentti Rouhani muistelee, miten presidentti Obama soitti hänelle hänen ollessaan poistumassa YK:sta, jossa hän piti puheen, ehdottaen tapaamista, minkä hän torjui. Hän sanoo joittenkin kyselleen, miksi hän nöyryytti USA:n presidenttiä, todeten, että hän muisti imaami Rouhanna Khomeinin todenneen, että vääräuskoisten valtioitten päämiehiä tulee nöyryyttää. Hän sanoo Obaman ehdottaneen tapaamista viisi kertaa. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Iranian-MP-We-need-nuclear-bomb-to-put-Israel-in-its-place-337410
6. USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro kertoi journalisteille, että keskustellessaan Netanyahun ja Abbasin kanssa John Kerry kuuli heidän sanovan asioita, joita kukaan muu ei ole kuullut heiltä. Hän ei halunnut lähemmin kertoa, mistä oli kysymys. Hän sanoi Kerryn valmistelevan dokumenttia, jossa osapuolten väliset erimielisyydet osoitetaan, ja uskoo sen valmistuvan lähipäivien aikana esityskuntoon. Se ei ole tarkoitettu sopimukseksi vaan kehykseksi, jonka puitteissa keskusteluja jatketaan vielä huhtikuun jälkeen. Kerry yrittää ujuttaa siihen arabiliiton vahvistaman suunnitelman lisättynä tunnustuksella, että Israel on juutalainen valtio, mitä Abbas ei ole suostunut tunnustamaan.
Israelin tiedotusvälineet ovat väittäneet, että Kerry painosti EU-maita kuten myös yliopistoja boikotoimaan Israelia tai ainakin uhkaamaan niillä, ellei Israel taivu PA/PLO:n vaatimuksiin. Shapiro kieltää tämän todeten, että USA vastustaa boikottitoimia Israelia vastaan. Kerryn ennen rauhanneuvottelujen alkua lokakuussa pitämä puhe oli kuitenkin selvä uhkaus Israelille, että ellei se taivu, Israel tullaan eristämään kansainvälisesti steroideilla.
Ulkoministeri Avigdor Liberman tapasi Lontoossa Englannin ulkoministeri Willian Haguen todeten yhteisessä julkilausumassa, että nykyiset rauhantavoitteet antavat hyvän pohjan olettaa lopullisen rauhansopimuksen solmimiseksi. Iranin kysymyksestä hän totesi, että Iranin pyrkimykset omaa ydinpommia rakentamiseksi tulee estää. Libermanin äkillinen kääntyminen Livnin linjoille herättää kummastusta, mikä voi ennakoida remonttia Netanyahun hallituksen kokoonpanossa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Ambassador-Shapiro-Kerry-heard-things-from-Netanyahu-Abbas-no-one-ever-heard-before-337402
7. Samoiluretkellä maastossa olleet juutalaisnuoret joutuivat PA:n arabien piirittämiksi ja pahoinpitelemiksi Samariassa Kusran arabikylässä, jonne heidät raahattiin. Onneksi kylän vanhimmat estivät juutalaisnuorten lynkkauksen, mikä olisi aiheuttanut suuroperaation. IDF sai tiedon asiasta ja kävi pelastamassa heidät.
Juutalaisnuoret kävivät kostoretkellä Madaman arabikylässä polttaen kaksi autoa ja piirrellen arabien vastaisia graffiteja esh kodesh (kosto). Poliisi ja rajapoliisi on lisännyt joukkojaan Kfar Kusran läheisyydessä estääkseen hyökkäysten uusiutumisen. Yaalon tuomitsi nämä sanoen niiden tahrivan asukkaitten hyvän maineen. http://www.jpost.com/National-News/Price-tag-attack-in-West-Bank-following-prevented-lynch-of-settlers-337443









Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019