KESKIVIIKKO 01.01.14


KESKIVIIKKO 01.01.14
1. TÄNÄÄN keskiviikkoaamuna vuoden 2014 ensimmäisenä päivänä Israelin taivas on puolipilvinen, yön aikana on satanut, joten ilma on kostea ja raa´an tuntuinen, mutta tuuli on onneksi heikko. Lämpötilat ovat Jerusalemissa 5 -12 +C-astetta, Tiberiassa 9 -19; Suolamerellä 11 -22 ja Eilatissa 10 -22 +C-astetta, taivas puolipilvinen. Sama trendi sääoloissa näyttää ennusteen mukaan jatkuvan kolmen seuraavan päivän aikana.  Sivuston palvelun tarjoaja Wordpress muistutti olostaan vielä viime vuoden viimeisenä päivänä sulkien pääsyn sivustolle väittäen kaistaleveyden (bandwidth) ylittyneen. Tästä näyttää tulevan joka kuukautinen riesa, eikä korjausta asiaan ole näköpiirissä.
Israelissa vuoden 2013 loppumista ja uuden 2014 alkamista ei erityisemmin julkisesti juhlittu, mutta Jerusalemin poliisi varoitti tarkkailevansa tilannetta ja järjestävänsä yllätysratsioita juopuneiden autonkuljettajien poistamiseksi liikenteestä. Jerusalem Post, jota enimmin seuraan, on ulkoasultaan normaalipäivän tuntuinen, vain etusivun suttuinen kuva New Yorkin ja Hongkongin ilotulituksesta uuden kunniaksi ja keskiaukeaman kuva kavalkaadi päättyneen vuoden tärkeistä tapahtumista poikkeaa tavanomaisesta. Markku-poikamme meni opastamaan suomalaisryhmää Beersheban ilmailumuseoon ja Tarja Michal matkustaa Raananaan työhaastatteluun mahdollista haitek-työpaikkaa varten. Maija-vaimo parantelee suonikohjujaan ja suree näkönsä heikentymistä sulkien pois lukumahdollisuuden, mutta sinnikkäästi hän seuraa maailman tapahtumia paikallisen TV:n ja radion välityksellä, ja lisäksi pyrimme Markun kanssa informoimaan tärkeimmistä tapahtumista JP:ssä ja internetissä.
Näin elämä jatkuu Kastellin kodissamme näennäisen rauhallisena, vaikka talousgurut ennustavat rajuja muutoksia maailman taloustilanteeseen, dollarin arvon romahtamista alkuvuodesta jopa 30 % verran, mikä tulisi aiheuttamaan mullistuksia koko maailmassa.
2. "Rauha tulee vasta sitten, kun turvallisuusintressimme – niin, ja myös setlementtien turvallisuus - on taattu", totesi pääministeri Benyamin Netanyahu puhuessaan Galilean kehittämistä koskevassa konferenssissa Tiberiassa. Tämä ei varmaankaan ollut pelkkä muistin lipsahdus pääministeriltä, vaan hän halusi muistuttaa taas kerran uudelle vierailulle Israeliin saapuvalle vuohenkasvoiselle USA:n ulkoministeri John Kerrylle, että juutalais-yhteisöjen kohtalo Juudeassa ja Samariassa on tärkeä ja se tulee huomioida.
Kerry oli ehdottanut hänelle, että erilliset juutalaisyhteisöt tuhotaan ja niiden asukkaat siirretään suuriin keskuksiin lisäten, että jos jotkut eivät halua muuttaa vapaaehtoisesti, heidät jätetään oman onnensa nojaan arabien keskelle, palestiinalaisvaltion kansalaisina tai ilman sitä. Tämä tarkoittaisi heidän heittämistään susille, sillä PA:n arabit eivät juuri tuhlaa rakkauttaan heitä kohtaan. Netanyahu hylkäsi kauhistuneena koko ajatuksen.
Israelin pääneuvottelija Tzipi Livni tarttui Kerryn tarjoukseen Tiberiaan konferenssissa todeten, että "me emme hyväksy erillisiä juutalaisyhteisöjä lopullisessa sopimuksessa". Hän puhuu kuin hän edustaisi jotain lopullista päätösvaltaa omaavaa ryhmää. Hänen katsotaan puheellaan tarkoittavan myös ja nimenomaan Jordanin laaksossa sijaitsevia juutalais-yhteisöjä. Hän selitti puheessaan antavansa etusijan alueille kuten Kiryat Shmona, Tiberias ja Negev verrattuina suurten asutuskeskusten ulkopuolisiin juutalaisyhteisöihin. Hän viittasi myös Israelin pyrkimykseen pitää maa demokraattisena ja juutalaisena valtiona, mitä arabi-kansan suuri lisääntyminen vaarantaa. Siksi kahden valtion periaatteen toteuttaminen on ehdoton edellytys, kuten hän asian näkee vasemmistoon katsovilla silmälaseillaan. Tämä demografiauhka on osoitettu useilla tutkimuksilla perättömäksi, mutta koska se sopii hyvin poliittiseen demagogiaan, se elää sitkeästi määrätyissä piireissä.
KANSANEDUSTAJA Ofir Akunis sanoi tutustuessaan Jordanin laaksoon, että se muodostaa Israelin "teräsmuurin", lisäten että luopuminen siitä tuhoamalla sen juutalaisyhteisöt ja vetämällä pois IDF:n sotilaat olisi strateginen virhe, joka kostautuisi kalliisti. Torstaina, jolloin John Kerryä odotetaan Israeliin, sisäministeri Gideon Saarin johtama parlamentti-valtuuskunta vierailee Jordanin laaksossa osallistuen nauhankatkaisemis-seremoniaan, jolla virallisesti todetaan rakenteilla olevan uuden Gitit juutalaisyhteisön perustaminen 37 km vuoden 1949 aselepolinjasta itään.
Sunnuntaina hallituksen lakikomitea hyväksyi symbolisesti Jordanin laakson alueen, n 6 % Juudean ja Samarian maa-alasta, liittämiseksi Israeliin. Esityksellä ei liene mahdollisuutta edetä sen pitemmälle, mutta antanee kuvan yleisestä mielipiteestä. Julkisuudessa kerrottiin myös gallupista, jonka mukaan väestön enemmistö laaksossa kannattaa muuttoa rauhaa vastaan, mutta tieto siitä oli vääristelty.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Changing-his-tune-Netanyahu-touches-on-settlement-interests-as-well-as-security-336668, http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Livni-Israel-wont-keep-isolated-settlements-in-final-agreement-336740
3. LIKUDIN oikeistopiirien ja Beit Yehudi (Juutalainen koti) puolueen parissa on vahvistumassa käsitys, että pääministeri Netanyahu on taipumassa USA:n harjoittaman kovenevan painostuksen alla ja julistaa rakennuskiellon joko erilisissä juutalaisyhteisöissä tai totaalisen rakennuskiellon koko Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Yehudin puheen-johtaja Naftali Bennett kertoi puolueen sisäisessä salaisessa hätäkokouksessa tiistain vastaisena yönä USA:n matkalla saamastaan vaikutelmasta, että Obaman hallitus tulee koventamaan Israelin painostamista uusiin myönnytyksiin.
Kokouksessa asuntoministeri Uri Ariel kertoi Netanyahun vihjailleen, että hän suunnittelee rakennuskiellon julistamista, mutta pääministerin kanslia kielsi Maariv-lehden tiedon. Tämä kuitenkin osoittaa, että asiaa pohditaan pääministerin kansliassa. Beit Yehudin kokouksessa päätettiin koordinoida tulevat toimet Likudin oikeistopiirien kanssa. Tarkoituksena on laatia sääntöjä ja tarvittaessa lakeja, joilla pääministerin päätösvapautta rajoitetaan. Eräs tällainen lakiesitys rajoittaa presidentin oikeutta armahtaa tuomittuja rikollisia. Lakiesitys katsotaan välttämättömäksi, sillä Peres armahtaa hallituksen päätöksellä vapautettavat murhamiehet ja terroristit automaattisesti ilman tutkimuksia.
PÄÄMINISTERI Netanyahun heräämisestä kertonee hänen Tiberian puheessaan kansallisen ja juutalaisyhteisöjen turvallisuuden kytkeminen yhteen, ja toiseksi hänen esittämänsä raskas kritiikki PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin järjestämälle vapautettujen terroristien vastaanotto-tilaisuudelle, jossa Abbas ylisti heitä kansan sankareina ja nuorison esikuvina. Puhuessaan Fatahin perustamisen 49-vuotistilaisuudessa tiistaina Abbas sanoi, että Israelin tulee lopettaa "setlementtien rakentamissyövän" levittäminen todeten, etteivät PA:n arabit epäröi hylätä minkä tahansa esityksen, joka on vastoin heidän kansallisia intressejään, huolimatta siitä, millaisia protesteja ja painostusta se herättää maailmalla.
Pääministeri halusi tehdä terroristien vapauttamisen helpommin nieltäväksi ilmoittamalla 1400 uuden asuntoyksikön rakentamissuunnitelmista Juudeaan ja Samariaan. Tämä on kuitenkin kovin helposti peruttavissa, kuten on tapahtunut aiemminkin. USA:n viranomaisten mukaan Kerry haluaa sopimuksen valmiiksi huhtikuuhun mennessä.
4. MAARIV-NRG raportoi, että Israel tarjoaa PA/PLO:lle Israelin arabikaupunkeja sitä vastaan, että Israel saa pitää suuret juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa. Tämä koskee ns. triangelialuetta, jossa sijaitsevat arabikaupungit Tayibe ja Tira, ja jossa asuu 300 000 Israelin arabia. Raportissa painotetaan, että suunnitelma vahvistaisi Israelin juutalaista imagoa. Lehden julkistaman raportin mukaan ajatus tuli esiin äskettäin Obaman hallituksen kärsimättömyyden ja kovenevan painostuksen vuoksi saada toteutuskelpoinen suunnitelma.
Jos edellä esitetty suunnitelma toteutuisi, Israelin arabien lukumäärä supistuisi nykyisestä yli 20 %:sta 12 prosenttiin Israelin kokonaisväestöstä. Avigdor Liberman on esittänyt ajatusta 2004 lähtien, mutta se ei ole saanut ansaitsemaansa huomiota osakseen. Myös osia Jerusalemista luovutettaisiin PA/PLO:lle suunnitelman mukaan. PA:n kanta on epäselvä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/175795#.UsPRTkC2FDQ
5. ISRAELIN kansallisen Habima-teatterin näyttelijät joutuivat PA:n arabien kivisateeseen ajaessaan näytösten päätyttyä tiistai-iltana Jerusalemin Teatterista Tel Aviviin, kertoo Israel Hajom. Heidän autonsa ajoi teitä no 443 alas jyrkähköä rinnettä, kun suuri kivenmurikka särki auton tuulilasin päätyen millien päähän etuistuimella kuljettajan vieressä istunutta. Autossa olivat lisäksi näyttelijät Lia Kenig, Tatiana Canelis Olier ja Moran Rosen, johtaja Roi Horovitz sekä tuottaja Ido Shanum. Auton tuulilaisin sirpaleita levisi kaikkialle autossa istuneiden päälle, mutta onneksi kukaan ei haavoittunut.
Kuljettaja pysäytti auton kaikkien ollessa shokissa. He havaitsivat, että myös useita muita autoja oli kivitetty tiellä. Paikan lähellä on IDF:n tarkastuspiste.  Tie no 443 oli aiemmin suljettu arabeilta, mutta korkeimman oikeuden presidentti Doris Beinitz päätti avata tien kolme vuotta sitten myös arabeille perustellen sen lisäävän asukkaitten tasa-arvoisuutta. Päätöksen jälkeen useat arabikylät liitettiin tiehen juutalaisyhteisöjen vastustuksesta huolimatta. Israelissa on jatkuvana ongelmana oikeuslaitosten inhimillisyyden tai tasa-arvoisuuden nimissä tekemät päätökset usein ilman tarvittavaa tietoa asioista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/175793#.UsPUSEC2FDQ







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019