Friday, July 05, 2013

PERJANTAI 05.07.13


PERJANTAI 05.07.13

1. Egyptin presidentti Mohammed Mursi siirrettiin armeijan valvonnassa kotiarestiin odottamaan, mitä hänelle voitaisiin tehdä ja miten pitää hänet sivussa uudesta hallituksesta. Väliaikaisen hallituksen pääministeriksi valittiin perustuslakioikeuden presidentti Adli Mansour, joka olla edellisessä virassaan vain pari päivää. Mansour on palvellut 30 vuotta perustuslaki-oikeuden palveluksessa, mutta muuten hän on mysteeri, hänestä ei tiedetä mitään. Hän on naimisissa ja kahden lapsen isä, mutta hänen yksityiselämänsä on tuntematon.
Mursin hallituksen ulkoministeri Kamel Amr on vakuutellut, ettei kysymyksessä ollut armeijan vallankaappaus, vaan kansan vaatimuksesta tapahtunut vallan siirto, eikä armeija ole missään vaiheessa kaapannut valtaa, vaan siirsi sen siviilihallitukselle. Hänen huolenaan taitaa olla USA:n 1.3 miljardin USD vuotuinen avustus, joka USA:n lain mukaan tulee peruuttaa siinä tapauksessa, että maassa on tapahtunut vallankaappaus.

DEBKAFILE (DF) tarkastelee Egyptin vallansiirtoa pyrkien selvittämään, miten kaikki sujui sittenkin niin sujuvasti kuin mitä tapahtui. DF päättelee omiin lähteisiinsä perustuen, ettei vallansiirto olisi ollut mahdollista ilman Saudi Arabian ja UAE:n antamia tiedustelutietoja ja varoja. DF toteaa, että saudikuningas Abdullah ei koskaan antanut anteeksi Obamalle sitä, että tämä junaili kulissien takana presidentti Mubarakin syöksemisen vallasta. UAE:lla taas on omat intressinsä estää Muslimiveljeskunnan nousu, joka toimii aktiivisesti Persianlahden maissa. Siksi sekä Saudi Arabia että UAE antoivat oman mahtinsa ja runsaat rahavarat tukemaan kenraalien suunnitelmia Muslimiveljeskunnan ja Mursin vallan kaatamiseksi.
UAE oli tukenut Mursin hallintoa 13 miljardilla USD, ja haluaa nyt jatkaa sitä yhdessä toisten arabimaiden kanssa uuden presidentin tukemiseksi. Sen taustalla on USA:n tukeman arabikevään hyökyaaltojen taltuttaminen, mitä he eivät pystyneet tekemään Tunisiasta alkaen Libyassa, Egyptissä ja joka edelleen rusikoi Syyriaa ja Jemeniä.

DF selittää lähteisiinsä perustuen, että Saudi Arabia ja UAE ovat luvanneet täyttää tyhjiön, mikä syntyy USA:n 1.3 miljardin avustuserän tyrehtyessä. Toiseksi ne ovat yhdessä toisten Persianlahden arabimaiden kanssa, kuten Bahrain ja Kuwait, luvanneet 13 miljardin USD avustuksen Egyptin uudelle hallitukselle, minkä UAE antoi edelliselle. Nämä maat ovat yhdessä luvanneet nostaa Egyptin talouden ylös kurimuksesta, jonne se oli suistunut, voidakseen turvata egyptiläisille edes minimaalisen toimeentulon ja arvokkuuden.

USA:n presidentti Obama on selvästi hämillään ja epätietoinen, miten suhtautua Egyptin vallansiirtoon, eikä puheissaan kutsu sitä vallankumoukseksi. Hän anto käskyn USA:n Kairon lähetystön henkilökunnalle matkustaa kiireesti kotiin, jättäen vain minimihenkilöstön.
DF arvioi, että Egyptin tilanteet on nähtävä laajemmissa puitteissa, jossa USA:n vaikutuksen heiketessä alueen mahtimaat pyrkivät täyttämään syntyvää tyhjiötä. Se liittyy myös Saudi Arabian ja Iranin väliseen kamppailuun alueellisesta mahtiasemasta, mikä kärjistyy uskonnolliseksi sunni- ja shiamuslimien väliseksi taisteluksi ihmisten sieluista.
Obaman  suunnitelma Muslimiveljeskunnan nostamiseksi valtaan Lähi Idässä kärsi pahan kolauksen. Veljeskunnan johto vakuuttaa, ettei se turvaudu aseisiin, mutta ääri-islamilaiset ryhmittymät kuten Al-Nour ja kansainvälinen Jihad sekä Al-Qaida voivat nähdä asian toisin. http://www.debka.com/article/23090/Saudis-Gulf-emirates-actively-aided-Egypt’s-military-coup-settling-score-for-Mubarak-ouster

Egyptin vallansiirto sattui pahasti myös Gazaa hallitsevaan Hamasiin, jota Muslimiveljeskunta tuki Iranin ja Hizbullahin suhteitten jouduttua vastatuuleen Hamasin pyssymiesten osallistuessa Syyrian kapinallisten tukemiseen. Hamasin vaikeudet ja heikentyminen  nähdään Israelissa entisten turvallisuuspalvelun ja tiedustelun johtajien silmissä myönteisenä kehityksenä, mutta on liian aikaista tehdä pitemmän tähtäyksen arvioita. Arabimaat eivät ole muuttaneet vihamielistä suhtautumistaan Israelia kohtaan, mitä USA ei ole nyt estämässä.
Toisaalta se voi aiheuttaa paineita Israelin ja palestiinalaisten väliseen rauhanprosessiin. PA:n puheenjohtaja Abbas oli ensimmäisten joukossa onnittelemassa Egyptin uutta pääministeriä. PA:n taholta esitetään nyt vaatimuksia Gazan kansalle, että heidän tulee kaataa Ismail Haniyehin valta avatakseen tien sovintoneuvotteluille Fatahin kanssa. Israelin kansanedustajat arvioivat, että ahdingossaan Hamas voi turvautua iskuihin Israelin puolelle. http://www.timesofisrael.com/morsi-has-fallen-but-the-biggest-loser-may-be-hamas/

2. JOS Muslimiveljeskunta yllätettiinkin armeijan salamaoperaatiolla, sitä se oli myös ääri-islamilaiselle Safafi-puolueelle Al-Nour. Vain pari päivää ennen keskiviikon vallan siirtoa Nour-puolueen johtaja Emad Abdel-Ghafour ennusti, että 30. päivä ohitetaan lähes huomaamatta. Hän kirjoitti Al-Watan lehdessä, että vaikka Tamarod (kapinallinen) on sivistynyt ja rauhanomainen liike, mielenosoitus ei ole oikea tapa kaataa maan presidentti. Salafit toimivat presidentti Mursin hallituksen neuvonantajina.
Mutta myöhään keskiviikkoiltana, kun vallansiirto oli tosiasia, A-Nourin johto oli muuttanut käsityksiään ja heittäytyi vallansiirron vietäväksi. He julkistivat FC-sivullaan maltillisen kehotuksen armeijan komentajille selvittää poliittisia ja perustuslaillisia näkökohtia lähi-tulevaisuudessa vaatien samalla, ettei mitään ryhmää syrjittäisi tai suosittaisi ennen muita.

MUSLIMIVELJESKUNNAN johto, mukaan lukien presidentti Mursi lähimpine avustajineen, pidätettiin ja asetettiin kotiarestiin tai vietiin Tora-vankilaan. Salafistien puolue sai kuitenkin  erilaisen kohtelun; sen johtajat kutsuttiin viimeiseen keskusteluun ennen vallansiirtoa, minkä he myös hyväksyivät osallistuen istuntoon. Al-Nour puolueen pääsihteeri Ahamad Hamdi esiintyi sen jälkeen hyvin anteeksipyydellen pyrkiessään selittämään puoluetovereilleen, että hän ollut pettänyt heitä eikä puoluettaan. ”Vannomme Allahin nimeen, ettei meillä ollut mitään sopimusta armeijan kanssa, emmekä pettäneet uskoamme tai tovereitamme. Emme osallistuneet kokoukseen mistään muusta syystä kuin estääksemme veren vuodatuksen, sharian, ja ollaksemme mieliksi Allah Kaikkivaltiaalle”. Omatunto taisi sittenkin kolkuttaa, sillä salafi-saarnaaja Ramadhan al-R´Najdi joutui vakuuttamaan: ”Emme osallistuneet vallan-kaappaukseen, se vain tapahtui”.
Egyptin väliaikaisen hallituksen pääministeri Adly Mansour kutsui salafisteja hallitukseen. http://www.timesofisrael.com/for-egypts-salafis-coup-presents-an-unexpected-dilemma/

JOS Egyptin mantereella olikin tilanne rauhoittunut, Siinain niemimaalla jotkut katsoivat tilanteen otolliseksi esittää omat vaatimuksensa tulla huomioiduksi.
Siinain militaristit hyökkäsivät aikaisin perjantaiaamuna poliisiasemaa vastaan Rafahin kaupungissa Gazan rajan tuntumassa surmaten ainakin yhden sotilaan ja haavoittaen muita. Reutersin raportin mukaan, joka perustuu armeijalta saatuihin tietoihin, raketti-isku kohdistui tukikohdassa armeijan tiedustelurakennukseen. Iskussa sai surmansa 22-vuotias sotilas Yehia Mohammed Abu al-Magd.
TOISESSA hyökkäyksessä militaristit käyttivät rakettikranaatteja ja myös käsikranaatteja armeijan tarkastuspistettä vastaan lähellä El-Arishin lentokenttää. Kukaan ei haavoittunut tai kuollut tässä hyökkäyksessä.
Al-Jazeera raportoi, että militaristit hyökkäsivät viittä tarkastusasemaa vastaan El-Arishissa ja Sheikh Zweidissä perjantaiaamuna. Armeija lähetti vahvistusjoukkoja alueelle, mutta mikään ryhmittymä ei ollut ottanut vastuuta hyökkäyksistä.
Torstaiaamuna Eilatin kaupungin asukkaat heräsivät kolmeen kovaan pamahdukseen, mitkä ajoivat heitä suojatiloihin. Hälytyssireenit eivät varoittaneet ihmisiä eikä mitään vaurioita oltu raportoitu. Armeijan yksiköt haravoivat kaupungin ympäristöä löytääkseen raketin jäännökset, mutta päättelivät lopulta rakettien pudonneen Egyptin puolelle.
Egyptin armeija on vahvistanut joukkojaan raja-alueilla koordinoiden siirrot IDF:n kanssa. http://www.timesofisrael.com/for-egypts-salafis-coup-presents-an-unexpected-dilemma/

3. UUTISOTSIKOITA
-          Egyptin aiemman presidentin Anwar Sadatin tytär Rokaiya kiittää Egyptin kanssa kesäkuun 30. päivän mielenosoituksista, jotka murskasivat Muslimiveljeskunnan  ja presidentti Mursin vallan sanoen, että hän on nyt saanut hyvityksen isänsä murhasta. Anwar Sadat murhattiin v. 1981 Islamic Jihadin aktivistin toimesta hänen avattuaan tulen automaattiaseellaan kohti presidenttiä sotilasparaatin aikana. Muslimiveljeskunta kehotti koko Egyptin kansaa tulemaan mielenosoituksiin pitkin maata tänään osoittaakseen vastustuksensa demokraattisesti valitus presidentin syrjäyttämisestä ja armeijan vallankaappauksesta. Se on kuitenkin kehottanut mielenosoittajia välttämään väkivaltaa ja aseitten käyttämistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169612#.UdZ-sWJHT-k
-          Useimmat israelilaiset ovat jo tunnustaneet, että vetäytyminen Gazasta ja neljästä juutalaisyhteisöstä Samariassa v. 2005 oli virhe, sanoo Mochi Betar, joka johtaa Gush Katifin ja Samarian pohjoisosan yhteisöjen muistokeskusta. Hän sanoo järjestävänsä retkiä Samariaan tuhottujen juutalaisyhteisöjen raunioille sanoen, ettei niiden järjestäminen tuota mitään vaikeuksia, sillä alue on Israelin omistuksessa ja sitä valvovat IDF:n sotilaat. Hän sanoo ihmisten olevan hyvin kiinnostunut yhteisöjen kohtalosta. Hänen johtamansa keskus järjestää heprealaisesta Av-kuusta lähtien Tisha Bav päivään saakka. Tänään 8 vuotta Gush Katifin karkotusten jälkeen heillä on 150 kohdetta, joissa tilaisuuksia järjestetään lisäten, että koska meillä on Gush Katif laki, tilaisuuksia voidaan järjestää myös kouluissa. Betar vakuuttaa, että vain pieni vähemmistö pitää edelleen karkotuksia oikeutettuina. Hänen mukaansa Sharonin perhe ei ole osoittanut kiinnostuta liittyä vierailuihin Samarian pohjoisosan todeten, että ehkä hänen tulee esittää heille pyyntö. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169614#.UdaAW2JHT-k
-          Kansanedustaja Moti Yogev toivotti presidentti Shimon Peresille terveyttä, myös henkistä terveyttä, vastatessaan Peresin puheeseen USA:n perustamispäivän kunniaksi järjestämässä tilaisuudessa. Peres väitti puheessaan, että useimmat israelilaiset kannattavat kahden valtion, Israelin ja Palestiinan, periaatetta. Yogev epäili vastauksessaan Peresin mielenterveyttä kieltäytyessään tunnustamasta, että vain Israelin valvonta – poliittisesti, taloudellisesti, ihmisoikeudellisesti ja puolustuksellisesti – Juudeassa ja Samariassa tuovat turvallisuuden, tasapainon ja rauhan, vaikka joutuisimmekin huolehtimaan 1.8 miljoonan arabin hyvinvoinnista alueella, hän sanoi. (Heitä lienee 1.3 miljoonaa). Hän kritisoi Peresin kantaa muistuttaa kahden valtion periaatteesta, ja siten sekaantumisesta politiikkaan vastoin mandaattiaan. ”Hän haluaa jakaa maan vastoi kansan tahtoa ja siten aiheuttaa turhaa ristiriitaa juutalaisen kansan keskuudessa”. Hän esitti toivomuksen, että presidentti keskittyisi arvoihin, jotka vahvistavat kansaa eikä niihin, jotka hajottavat sitä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169613#.UdaDimJHT-k, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169604#.UdaGmmJHT-k
-          PA on myöntänyt passeja vuodesta 1995 lähtien jokaiselle, joka pystyy osoittamaan asuvansa PA:n alueella ja omistaa PA:n identiteettikortin. Kansainvälisesti sitä pidetään vain matkustus-dokumenttina, joka ei takaa kansalaisuutta, koska Palestiinan valtiota ei ole olemassa eikä ole koskaan ollutkaan (mahtaneeko koskaan tullakaan?). YK:n hyväksyttyä PA/PLO:n esityksen saada tarkkailijajäsenen oikeuden ei-valtion nimikkeellä Palestiina, PA on julkistanut uudet passit, jossa PA:n tilalla on Palestiina. Monet uuden passin haltijat pitävät entiset hallussaan epäillen joutuvansa vaikeuksiin uuden kanssa. Israel ei tunnusta Palestiinan valtiota, kuten ei moni muukaan maa. YK:n 193:sta jäsenmaasta 138 äänesti Palestiinan puolesta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4401168,00.html
-          Asunto- ja rakennusministeri Uri Ariel piti äskettäin puheen, jota voidaan monin tavoin pitää potentiaalisesti räjähdysalttiina. Israelin viranomaiset ja etenkin hallituksen ministerit ovat tarkoin varoneet puhumasta kolmannesta Temppelistä tai edes vaatia rukoilemista Temppelivuorella. Puhuessaan arkeologisessa konferenssia Shilossa Samariassa Ariel oli jättänyt pois kaikki hienoudet ja uskalsi kerrankin puhua reilusti julkisuudessa sen, mitä moni, hyvin moni juutalainen sisimmässään hautoo. Ministeri Uri Ariel (Bait Hayehudi) sanoi, että on aika Israelin alkaa suunnitella kolmannen Temppelin rakentamista Temppelivuorelle. Muslimit ovat vuosisatojen aikana rakentaneet vuorelle Kalliomoskeijan, joka ei ole oikea moskeija vaan oletetun Isakin (muslimit: Ismaelin) aiotun uhrikallion suojaksi rakennettu rakennus, jonka esikuvana on ollut bysanttilainen kirkko, sekä Al-Aksa moskeija, jonka varjolla muslimisaarnaajat kiihottavat kansaa väittäen valheellisesti sen olevan vaarassa. ”Olemme rakentaneet lukuisia temppeleitä, mutta nyt on tullut aika rakentaa Temppeli Temppelivuorelle”, Ariel sanoo rohkeasti saaden pääministeri Netanyahun kieriskelemään kauhuissaan. Juutalaisten toisen Temppelin hävittivät roomalaiset v. 70, eikä juutalaisilla ole sen jälkeen ollut paikkaa, missä suorittaa uhritoimituksia. Viime vuossa Zevulun Orlev esitti samoin Temppelin rakentamista ennustaen, että Kalliomoskeija  ja Al-Aksan hävittäminen saisi 1.2 miljardin islamin uskoa tunnustavat aloittamaan sodan Israelia vastaan, mutta lisäten, että poliittiset ratkaisut ovat väliaikaisia eikä niiden sääntöihin ja lupauksiin voida luottaa. – Tämä on varmaan mannaa ulkoministeri John Kerryn korville, puhumattakaan PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasista. http://www.timesofisrael.com/minister-calls-for-third-temple-to-be-built/


Thursday, July 04, 2013

TORSTAI 04.07.13


TORSTAI 04.07.13

1. EGYPTIN armeija toteutti heikosti verhotun uhkauksensa syrjäyttää presidentti Mursin valta ja otti nopealla ja sujuvalla operaatiolla maan täydellisesti hallintaansa. Ennalta laaditun suunnitelmansa mukaan armeijan komentaja Abdel-Fattah el-Nissi mitätöi Muslimi-veljeskunnan laatiman perustuslain ja nimitti väliaikaisen hallituksen pääministeriksi korkean perustuslakioikeuden presidentin Adli Mansourin johtamaan teknokraattien muodostamaa hallitusta seuraaviin vaaleihin saakka, kunnes uusi parlamentti on valittu, ja demokraattisesti muodostettu hallitus on valmis ottamaan vastuun maasta.
Sotilaat pidättivät presidentti Mursin ja hänen lähimmät 12 avustajansa asettaen heidät kotiarestiin armeijan suojeluksessa ja valvonnassa. Toimenpidettä edelsivät armeijan komentajan ja puolustusministerin El-Sissin pyyntö Mursille siirtyä syrjään, minkä hän hylkäsi.
Armeija oli etukäteen asettanut vahvoja osastojaan strategisiin paikkoihin estääkseen Mursin kannattajien ja opposition edustajien yhteenotot ja toisaalta suojellakseen elintärkeitä kohteita ja installaatioita. Operaatio oli ohi muutamassa tunnissa ja armeijan komentaja el-Sissi saattoi ilmoittaa suorassa TV-lähetyksessä 21.00 huomattavimpien ryhmien johtajien todistaessa tilanteen presidentti Mursin vallan syrjäyttämisestä ja uudesta väliaikaisesta hallituksesta. 

ARMEIJAN suorittama vallanvaihto sujui suhteellisen verettömästi, mutta ainakin yhdeksän ihmisen kerrotaan saaneen surmansa eilisen illan kuluessa. Syrjäytetyn presidentti Mursin ja Muslimiveljeskunnan kannattajat joutuivat yllätetyksi armeijan salamaoperaatiosta, mutta he vannovat iskevänsä takaisin taistellakseen loppuun saakka. Heidän asemansa on kuitenkin varsin heikko, sillä armeijan tukena ovat poliisi sekä maan turvallisuusjärjestöt että tiedustelu-palvelu. Mursi kutsui armeijan suorittamaa vallanvaihtoa kenraalien vallankaappaukseksi.
Opposition kannattajat puhkesivat riemuhuutoihin tanssien ja laulaen juhliessaan uudenvallankaappauksen voittoa eri puolilla maata. Ohjelmaan kuuluivat arabitavan mukaan liput ja banderollit sekä ilotulitusraketit etenkin Kairon Tahrir aukiolla.
Kairon ulkopuolisissa kaupungeissa Veljeskunnan edustajat yrittivät vastustaa sotilaiden liikkeitä, ja syntyneissä tulituksissa yhdeksän ihmisen ilmoitetaan saaneen surmansa.

MUSLIMIVELJESKUNNAN tiedottaja kertoi, että presidentti Mursi ja hänen 12 läheisintä avustajaansa pidätettiin ja heitä vartioidaan presidentin palatsin tiloissa. Armeija otti valvontaansa maan medialaitoksen ja sulki Veljeskunnan TV-asemat 21.00 jälkeen. Veljeskunnan poliittisen osaston johtaja pidätettiin.
Presidentti Mursin syrjäyttämistä edelsivät mielenosoitukset, jopa suuremmat kuin ne, jotka pakottivat presidentti Mubarakin siirtymään syrjään. Kansan tyytymättömyyden syynä oli vallan siirtäminen Muslimiveljeskunnalle sekä sen valvoman hallituksen kyvyttömyys korjata maan talouden syöksykierre elinkustannusten noustessa ja työttömyyden kasvaessa.
EU:n johdon taholta ilmoitettiin, että jos demokraattisesti valittu hallitus ja presidentti syrjäytetään, sen on pakko tuomita armeijan suorittama operaatio, niin tarpeen kuin lieneekin.
USA:n presidentti Obama, joka oli avainasemassa Mubarakin hallitusta syrjäyttäessä, antoi ohjeita, joilla Mursin asema ja Muslimiveljeskunnan valta tulisi säilyttää. Obama ilmoitti kaappauksen jälkeen olevansa syvästi huolestunut armeijan mitätöidessä perustuslain ja kaataessa Musrin johtaman hallinnon. Hän vakuutti pysyvänsä puolueettomana vallansiirrossa, mutta sanoi antaneensa käskyn tutkia, mitä vaikutuksia sillä olisi USA:n Egyptille myöntämälle 1.4 miljardin vuotuiselle avustukselle.

MUSLIMIVELJESKUNNAN Vapaus- ja Oikeuspuolueen johtaja Saad al-Katatni ja yksi hänen avustajistaan Rashad Bayouni pidätettiin torstaiaamuna. Puolueen tiedottaja el-Haddad sanoi, että pidätysmääräykset on annettu sadoille puolueen johtoasemassa oleville. Armeija laati listan henkilöistä, joiden ei sallita matkustaa ulos maasta toimittaen sen lentoasemille. Tiedottaja ei tiennyt yksityiskohtia, koska armeija ei luovuta niitä heille. Hän varoitti kuitenkin, ettei tilanne ole ohi, vaan shokkivaikutuksen mentyä ohi alkaa aseellinen vastustus ennustaen, että veri tule vielä vuotamaan kaikkialla Egyptissä. Marsa Matrouhin poliisi-asemaa vastan tehdyn tulituksen aikana poliisit surmasivat kuusi islamistia, ja Minyabn kaupungissa he yrittivät vallata poliisiaseman, mutta heidät lyötiin takaisin surmaten kolme. Deit Mawas islamistit yrittivät hyökätä kirkkoon, mutta poliisi ajoi heidät pois. Poliisin ja islamistien välisiä tulitaisteluja käytiin myös Assiutin kaupungissa.
Arviolta 50 ihmistä on saanut surmansa sunnuntaista lähtien. Mielenosoittajat sanovat haluavansa presidentin, joka todella edustaa koko kansaa.

Vallanvaihdon myötä Egyptin taloudellisten ongelmien ennustetaan syvenevän ainakin lyhyellä tähtäyksellä. Raakaöljyn hinta nousi eilen sataan USD tynnyriltä, koska pelkona on öljytoimitusten häiriöt etenkin Suezin kanavan kautta. Egyptin neuvottelema mutta edelleen avoinna oleva 4.8 miljardin USD laina Kansainväliseltä Valuuttarahastolta (IMF) siirtynee nyt vieläkin kauemmas odottaessa, miten väliaikainen  hallitus pystyy armeijan tuella saamaan kuohuksissa olevan maan valvontaansa ja saamaan kansan luottamuksen. USA kehotti lähetystön henkilökuntaansa pysymään kodeissaan tai poistumaan maasta, mitä muiden maiden lähetystöt seurannevat. Ennustusten mukaan bensiinitoimitukset maassa häiriintyvät jo pelkästään raakaöljyn puutteen vuoksi, mikä tulee aiheuttamaan sähkökatkoja maassa. Tätä sekaannusta lisää maan valuutan arvon heikkeneminen, mikä nostaa ulkomailta tuotettavien hyödykkeiden, myös kaasun ja raakaöljyn hintoja.  Avaimena talouden nousulle on poliittinen tasapaino ja rauha maassa, mikä saisi maan taloudelle tärkeän turismi-teollisuuden uuteen alkuun vuosien heikkojen vuosien jälkeen. http://www.timesofisrael.com/political-upheaval-to-deepen-egypts-economic-crisis/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169569#.UdUYUmJHT-k

2. USA:n suorittama 28:n EU-maiden vastainen urkinta- ja vakoilujärjestelmä, jota USA on harjoittanut vuosikaudet kenenkään aavistamatta mitään pahaa ystävämaana  pidetyn valtion taholta, on siirtänyt meneillään olevia vapaakauppaneuvotteluja ainakin kahdella viikolla ranskalaislähteiden mukaan.
”Kysymys ei ole neuvottelujen lopettamisesta”, sanoo Ranskan hallituksen tiedottaja Najat Vallaut-Belkacem. ”Toisaalta meidän kannalta näyttäisi oikealta siirtää neuvotteluja kahdella viikolla, jotta voisimme välttää vastakohtaisuuksia ja voittaaksemme aikaa saadaksemme pyytämiämme selvityksiä USA:lta”.
Saksan hallitus puolestaan haluaisi, että maanantaiksi sovitut neuvottelut jatkuisivat sovitulla aikataululla Washingtonissa. Saksan hallituksen tiedottaja Steffen Steibert totesi keskiviikkona: ”Neuvottelut ovat Euroopan Komissionin käsissä, joka haluaa aloittaa neuvottelut 08. heinäkuuta. Me kannatamme tätä”.
”Me haluamme vapaakauppasopimuksen ja neuvotteluja siitä. Eurooppa pystyy löytämään tavan keskustella aiheista, jotka ovat tärkeitä meille”, hän lisäsi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169566#.UdUZGGJHT-k

3. EGYPTIN mielenosoitusten aikana tapahtui paljon  sellaista, josta he itse mieluummin vaikenisivat. Tämän viimeisen sunnuntaina alkaneen mielenosoitusaallon aikana, joka lopulta johti armeijan johtamaan vallankaappaukseen ja presidentti Mursin ja Muslimiveljeskunnan Vapaus- ja Oikeuspuolueen syrjäyttämiseen, näyttää olleen sopiva veruke käyttää miehistä ylivaltaa hyväkseen. Syysiassa Assadin valtaa taistelevia monikansallisia joukkoja syytetään siitä, että he pakottavat sekä miehittämiensä kaupunkien naisia heidän mukanaan seuraavia naispuolisia TV-toimittajia ja kuvaajia seksuaalisesti hyväkseen. He ovat keksineet tälle naisten ja islamin arvoa loukkaavalle käytännölle kätevän nimen ”sexuaalinen pyhä sota”, sexjihad, jonka mukaan naiset voivat osallistua miesten rinnalla taisteluihin islamin hyväksi suomalla heille naisellista lohtua rajujen ja raakojen sotilaallisten toimien ohella.

IHMISOIKEUSTARKKALUN  (HRW) keskiviikkona julkistaman tiedotteen mukaan Kairon Tahrir-aukiolla kansa pahoinpiteli tai raiskasi ainakin 91 naista, mutta luku voi olla paljon suurempi. Järjestön mukaan neljä päivää kestäneiden mielenosoitusten laittomuuden aikana osanottajien keskeen oli levinnyt tuntu, ettei mitään pidäkkeitä ole, kertoo HRW New Yorkissa. Se sanoo saaneensa tiedot Egyptin operaatio seksuaalisen häirinnän ja pahoinpitelyn vastaisen liikkeen ylläpitämästä ”kuumanlinjan” keräämästä rekisteristä.
Toinen naisten ylläpitämä ryhmä ”naistutkimusten ryhmä Nazra” ilmoitti saaneensa tiedot kuudesta raiskauksesta perjantaina.
HRW kehottaa hallituksia puuttumaan kovalla kädellä näitä naisia vastaan kohdistettuihin kauhistuttaviin rikoksiin, mikä pidättää naisia osallistumasta julkiseen toimintaan Egyptissä sen tulevaisuuden kriittisessä vaiheessa. Jotkut raiskauksista voi olla jengien, osa ulkopuolisten tarkoituksellisesti tekemiä mielenosoittajien maineen tahraamiseksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4400527,00.html

4. UUTISOTSIKOITA
-          Syyrian sisällissodan runtelema presidentti Bashar Assad ylisti Egyptin vallansiirtoa sanoen, että sen kautta Muslimiveljeskunnan valheet paljastuivat. Presidentti Mursi  halusi, että Assadin hallitus tulee kaataa, mutta se tuli hänen omalle kohdalleen. Assad totesi edelleen, että armeijan suorittama vallankeikaus Egyptissä tarkoittaa poliittisen islamin loppua. Assad puhui valtionjohtoisen Al-Thawra uutislehden haastattelussa, joka julkaistaan kokonaan torstaina, mutta josta osia julkistettiin presidentin web-sivulla keskiviikkona. ”Mitä Egyptissä tapahtuu on poliittisen islamin loppu. Tämä on jokaisen kohtalo, joka pyrkii yhdistämään uskonnon poliittisiin ja todellisiin intresseihin”. Aiemmin Syyrian tiedostusministeri Omran al-Zoubi kehotti Mursia siirtymään syrjään kansansa tahdon mukaisesti. Zoubi sanoi, että Muslimi-veljeskunta on terrorijärjestö ja USA:n käyttämä ase. Bashar Assadin isä Hafez Assad murskasi 1982 Muslimiveljeskunnan Syyriassa Haman kaupungissa lähettäen presidentin veljen johtaman alawite-joukoista muodostetun erikoisosaston tuhoamaan kaupungissa asuneen 10 000 - 20 000 asukkaan Muslimiveljeskunnan ja hävittämään koko heidän asuttamansa kaupunginosan maan tasalle. Bashar Assad sanoi Veljes-kunnan olevan tuhoon tuomittu alusta lähtien, koska se on vastoin ihmisluontoa. http://www.timesofisrael.com/assad-hails-fall-of-political-islam-in-egypt/
-          Egyptin turvallisuusjoukot pidättivät neljä Hamasin operaattoria Kairossa, kertoo Al-Ahram lehti. Heidän asunnoistaan löydettiin räjähteitä sekä sotilas- ja poliisiasuja. Heitä syytetään terroritekojen suunnittelusta. Egypti toimi Hamasin tärkeimpänä elämän-lankana ulkomaailmaan ja aseistajana Iranin yhteyden joutuessa vaikeuksiin Hamasin osallistuessa kapinallisten taisteluihin Assadin joukkoja vastaan Syyriassa. Tämän uskotaan edelleen heikentävän Hamasia, vaikka sillä luultavasti onkin ainakin 5000 rakettia sekä erilaisia keskimatkan ohjuksia, joilla se yltää Tel Avivin esikaupunkeihin ja jopa Jerusalemin liepeille. Hamasin tukijat ovat enää Persianlahden öljymaat, Qatar ja UAE, vähemmän Saudi Arabia. Nämä maat rahoittavat Syyrian kapinallisia ja ovat siten joutuneet Iranin vastaiseen rintamaan. Turkin osuus on vielä selvittämätön. Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan aikoo toteuttaa vierailunsa Gazaan lähi viikkojen aikana, mutta Egyptin tilanteen vaikeutuminen voi panna sen edelleen jäihin. Eräs turkkilainen journalisti esitti, että jos Erdogan matkustaa Gazaan Israelin kautta, hän voisi tavata Israelin johtajia Ben Gurionin lentokentällä, mutta tuskin Jerusalemissa, sillä maitten suhteet ovat vielä kehitysvaiheessa niiden viilennyttyä Mavi Marmaran välikohtauksen vuoksi, vaikka Erdogan oli viilentänyt niitä tarkoituksellisesti kosiskellessaan arabimaita. Tämä vaihe ei liene enää ajankohtainen, mutta suhteiden lämmittänen Israelin ja Turkin välillä vie aikaa, vaikka helteinen kesä alkaa olla kuumimmillaan.  http://www.timesofisrael.com/4-hamas-operatives-arrested-in-cairo/
-          Syyriassa Assadin joukkoja vastaan taistelevien hajanaisten ryhmittymien johtajat kokoontuivat Ammanissa Jordaniassa voidakseen löytää yhteisen johtajan ja koordinoidakseen toimintansa. Toiseksi jonkinlaisten moraalisten ja kansainvälisesti tunnustetun moraali- ja taisteluetiikan noudattaminen voisi hälventää mediassa kierrelleitä videoita ja raportteja, joissa kerrotaan heidän syyllistyneet raakaan siviilien murhaan, etenkin Syyrian vähemmistöjä vastaan kuten kristityt, ja vangitsemiensa sotilaitten surmaamiseen vastoin kansainvälisiä sääntöjä, mutta myös kannibalismiin surmaamiensa Assadin armeijan sotilaitten sisäelinten syömiseen. Mediassa liikkuu myös tietoja kapinallisten harjoittamasta seksuaalisesta väkivallasta miehittämiensä kaupunkien naisia kohtaan pyrkien selittämään sitä naisten harjoittamaksi sexjihad ”seksuaaliseksi pyhäksi sodaksi” islamin asian edistämiseksi. Kapinallisten tulisi pystyä osoittamaan, että he ovat lännen toimittamien aseitten luotettavia käyttäjiä. Syyrian taistelut ovat keskittyneet Homsin kaupunkiin, jota Assadin joukot piirittävät, sekä Aleppoon ja Damaskoksen liepeille. Assadin joukot saivat piristävän ruiskeen sekä Hizbullahin joukkojen 5000 miehen vahvuisen osaston että Iranin vallankumous-kaartin upseerien ja sotilaitten johdosta. Sotaonni onkin kääntynyt monella taholla Assadin joukkojen eduksi, mikä häiritsee pahoin Obaman suunnitelmia Assadin nopeaksi kaatamiseksi ja radikaalien islamistien saaminen Syyrian johtoon. Tämä on toinen paha iski Egyptin jälkeen Obaman suunnitelmille saada Muslimiveljeskunta johtavaan asemaan Lähi Idässä. http://www.jpost.com/Middle-East/Syria-opposition-meets-to-find-leader-proves-ready-for-arms-318679Wednesday, July 03, 2013

KESKIVIIKKO 03.07.13


KESKIVIIKKO 03.07.13

1. EGYTPIN presidentti Mohammed Mursi piti eilen illalla kansalleen puheen, joka esitettiin suorana maan mediaverkossa. Hän ei osoittanut pienintäkään merkkiä, että hän olisi valmis taipumaan painostuksen alla ja suostuisi neuvottelemaan opposition kanssa. Puhetta seuranneiden mukaan Mursi esiintyi uhmakkaasti välillä ääntänsä korottaen suuttumusta osoittaen. Hän vetäytyi asemansa laillisuuden suojaan luvaten taistella vaikka oman henkensä uhraten voidakseen puolustaa laillisuuttaan vedoten siihen, että hänet valittiin kansanäänestyksellä ja hänet voidaan syrjäyttää vain perustuslain antamin perustein.
Mursi vaati armeijaa vetämään pois uhkavaatimuksensa todeten, ettei hän taivu sanelu-politiikan alla, tulkoon se kotimaasta tai ulkomailta.

KADUILLA tilanne jännittyy entisestään sekä Mursin kannattajien että opposition valmistautuessa uusiin koetuksiin, jotka ovat tähän mennessä sunnuntaista lähtien vaatineet 23 ihmisen hengen ja 200 haavoittunutta, yksin Kairon yliopiston lähellä syntyneessä yhteenotossa sai surmansa 16 ihmistä.
Mohammed Mursi valittiin presidentiksi 30. kesäluuta 2012 Muslimiveljeskunnan voitettua parlamenttivaalit. Hän kutsuu opposition edustajia Mubarak-ajan kannattajiksi, jotka pyrkivät kaappaaman vallan maassa. Mubarak tiettävästi kehotti Mursia eroamaan.
Mursi puolusti toistamiseen laillisuuden periaatteita, jolla hän tarkoitti perustuslakia.
Hänen puheensa katsotaan tarkoittavan, että hän Muslimiveljeskunnan kanssa valmistautuu haastamaan armeijan asettaman uhkavaatimusrajan, joka täyttyy klo 17.00 tänään, joskin aikamäärä on epäselvä armeijan jätettyä sen auki.

ONGELMA on kehittynyt kysymykseksi siitä, voidaanko laillisesti valittu presidentti erottaa kansannousun kautta. Opposition kannattajat sanovat Mursin menettäneen laillisuutensa epäonnistuttuaan nostamaan kansan elintasoa ja työllisyyttä, ja että Muslimiveljeskunnan tapa ulottaa valtaansa valtion laitoksiin ja instituutioihin on nostanut kansan suuttumuksen.
Kairon Tahrir-aukiolle kokoontuneet ”miljoonat” opposition kannattajat juhlivat jo saavutettuja voittojaan vaatien Mursia menemään kotiinsa.
Presidentti Mursin kannattajat ovat samoin kokoamassa massojaan ja marssien kaduilla, toistaiseksi välttäen suoria yhteenottoja opposition kanssa. Mohammed el-Beltagy kirjoitti tiistaina facebookin sivullaan, että ”marttyyrius vallankaappauksen estämiseksi on kiitollisuuden osoitus niille, jotka kuolivat vallankumouksen hyväksi”. Tällaiset lausunnot Veljeskunnan näkyvältä jäseneltä eivät lupaa veretöntä vallansiirtoa. Poliittinen välivalta levisi tiistain aikana Aleksandriaan ja muihin kaupunkeihin, mukana aseistettuja aktivisteja.
Viimeisen tiedon mukaan kuolinuhrien määrä on ainakin 39 ihmistä, monet heistä ammuttiin.

ARMEIJA vakuuttaa, ettei sen halua kaapata valtaa, mutta haluaa tilanteen kehittyvän laatimansa suunnitelman mukaan, mikä ei vaadi Mursin eroa. Armeijan entinen upseeri Hossam Sweilam sanoo, että asiantuntijoiden muodostama paneeli laatii uuden perustuslain, väliaikainen hallitus muodostetaan presidentin neuvostosta, jota johtaa korkeimman oikeuden päätuomari. Mukana olisivat puolustusministeri, poliittisten puolueiden ja nuorisojärjestöjen edustajat, sekä edustajat Al-Atzhar moskeijasta ja koptikirkosta. Armeijan näkemyksen mukaan väliaikainen hallitus hallitsisi maata vuoden ajan ennen uusia vaaleja. Armeijan virallinen edustaja ei halunnut kommentoida näitä tietoja, koska ”aika ei ole vielä kypsä”.

PRESIDENTTI Mursin johdolla Muslimiveljeskunnan rakentama hallintojärjestelmä osoittaa luhistumisen merkkejä hallituksen ministereitten jatkaessa eroaan, ainakin kuusi tähän mennessä erosi, ja maakuntien kuvernöörit tuntevat samoin virka-asemansa paineen.
Opposition vaikeutena on ollut arvovaltaisen johtajan  puuttuminen, minkä johdosta on ollut vaikeuksia löytää henkilöitä, joiden kanssa voi neuvotella. IAEA:n entisen pääsihteerin Mohammed ElBaradein tähti osoittaa nousua, häntä suositellaan edustamaan oppositiota.
Salafistien puolue Al-Nousra varoittaa Muslimiveljeskuntaa toistamasta Algerian esimerkkiä, jossa armeija lopulta mitätöi 1990 vaalit, mikä aiheutti vuosikausia kestäneet islamistien veriset terroriteot. Salafisti Adel Nasr kirjoitti web-sivullaan miten siellä ”100 000 kuoli ja islamistit menettivät sekä valtansa että uskonnollisen viestinsä voiman”.
USA:n presidentti Obama kehotti kuuntelemaan kansan ääntä, mutta hänen lausuntonsa herättää enemmän vastalauseita. http://www.timesofisrael.com/morsi-i-will-sacrifice-my-own-blood-for-the-legitimacy-of-egypt/
2. ISRAEL seuraa tapahtumia eteläisessä rajanaapurissaan epämukavan huolestuneena. Vaikka väkivalta ei sellaisenaan voine levitä Israelin puolelle, viranomaiset pelkäävät, että ääriainekset sekä Siinailla että Gazassa voivat käyttää tilaisuutta hyväkseen aloittaakseen raketti-iskut Israelin puolelle tai tehdäkseen kommandotyyppisiä iskuja rajan yli.
Egyptin armeija on myös varautunut tällaiseen mahdollisuuteen lisäämällä sekä sotilaitaan että panssarivoimiaan Siinailla Israelin rajan tuntumassa.
Israelin johtajat ovat pyrkineet huolellisesti varomaan lausuntojaan ottamatta kantaa kummankaan osapuolen puolesta tai vastaan. Israelin rakentama turva-aita Siinain rajalle on dramaattisesti vähentänyt laittomasti maahan pyrkivien määrää, mutta se tuskin pystyy estämään määrätietoisen terrorijoukon pääsyä sen läpi.

Vuonna 1979 Egyptin ja Israelin välille solmittu rauhansopimus on täyttänyt tehtävänsä ja vapauttanut Israelin diplomaattiset intressit sekä Gazan, Libanonin että palestiinalaisten suuntaan, joskin diplomatiaa on välistä jouduttu tukemaan sotilaallisin keinoin. Egyptin uusien hallitsijoiden taholta on esitetty muutoksia sopimukseen, lähinnä halutaan lisätä egyptiläisten joukkojen määrää Siinailla ääri-islamilaisten ryhmien vastapainoksi.
Sotilaslähteet vakuuttavat, että Egyptin armeijan vahvistukset Siinailla on koordinoitu IDF:n kanssa, eikä mitään yllättävää ole havaittu.
IDF:n edustaja sanoo myös, että vaikka armeija on varuillaan seuratessaan tilannetta Egyptissä, mitään joukkojen rutiinista poikkeavia siirtoja ei ole suoritettu. Aseitten salakuljetus Siinailta Gazaan voi nousta Egyptin huomion ollessa kohdistunut Kairon tapahtumiin.

ISRAELIN entinen Egyptin lähettiläs Eli Shaked analysoi tilannetta todeten, että Israelilla on kädet täynnä seuratessaan Syyrian sisällissotaa Hizbullahin osallistumista Assadin joukkojen rinnalla taisteluihin. Tämä voi pahoin järkyttää tasapainoa Libanonissa, jonne taistelut ovat osittain levinneet, mutta myös Jordaniassa, jossa Syyriasta virranneiden pakolaisten joukossa on monarkialle vihamielisiä aineksia, jotka voivat levittää kuningas Abdullahin vastaista mielialaa ja tyytymättömyyttä. Jordaniassa olevat amerikkalaiset joukot lisäävät nekin pelkällä olemassaolollaan mielialaa länsimaisesta ristiretki-operaatiosta. Analyytikot Israelissa kuitenkin uskovat, että Egyptin johtaja, olkoon kuka hyvänsä, haluaa säilyttää rauhan-sopimuksen ainakin vuosiksi eteenpäin, koska se on myös Egyptin intressien mukainen.
Suhteet palestiinalaisiin lienevät riippuvaiset rahankeskustelujen onnistumisesta, joiden epäonnistuminen voisi laukaista kolmannen väkivalta-aallon, intifadan, Israelissa. http://www.timesofisrael.com/israel-nervously-watches-egyptian-turmoil/

Debkafile kertoo, että sekä Obama että USA:n armeijan yksiköiden komentajien puheenjohtaja Martin Dempsey yrittivät vaikuttaa Egyptin tilanteen kehitykseen tiistaina tarjoten mahdollisuutta, että presidentti Mursi säilyttäisi paikkansa uusiin vaaleihin saakka. Artikkelin mukaan Dempsey yritti vaikuttaa armeijan kenraaleihin, että he lieventäisivät kantaansa Mursin suhteen. Obaman päämääränä on pelastaa Muslimiveljeskunnan hallinto ja Mursin asema ainakin toistaiseksi. Muslimiveljeskunnalla on pysyvä yhteys Obaman kanssa ja hän otti vastaan Valkoisessa Talossa sen kakkosmiehen muutama päivä sitten. Dempseyn oletetaan vilauttaneen mahdollisuutta, että vuotuinen 1.3 miljardin tuki Egyptille voi joutua uuteen harkintaan, ellei USA:n kannalta suotuisaan ratkaisuun päästä. http://www.debka.com/article/23088/In-direct-confrontation-Morsi-refuses-to-quit-says-army-must-withdraw-ultimatum

3. ISRAELIN enemmistö kannattaa kahden valtion periaatetta, kertoo MAARIV-lehti tuoreesta gallupista. Sen mukaan 62 % israelilaisista ja 53 % palestiinalaisista kannattaa sitä, vastustavia oli vastaavasti 33% israelilaisista ja 46 % PA:n arabeista. Israelilaisia haastateltiin puhelimella, sekä hepreaa, venäjää että arabiaa puhuvia, virhe % 4.5, arabeja haastateltiin kasvokkain Juudeassa, Samariassa, Gazassa ja Jerusalemin itäosissa, virhe % 3. Mutta 68 % israelilaisista ja 69 % palestiinalaisista ei uskonut sen toteutuvan viiden vuoden aikana. Lisäksi 58 % palestiinalaisista katsoi, että ”eno on jo jäänyt veneestä”, nyt on liian myöhäistä.  
51 % israelilaisista katsoi ”setlementtien” olevan suurin este, 74 % palestiinalaisista pelkäsi menettävänsä maansa ja kotinsa joutuvan tuhottaviksi. 57 % palestiinalaisista uskoo, että Israel haluaa ulottaa rajansa Välimerestä Jordanjokeen ja karkottaa heidät Jordaniaan; 25 % uskoi Israelin liittävän Juudean ja Samarian C-alueet karkottamatta ketään. 50 % israelilaisista uskoo arabien voivan vahingoitta heitä; 37 % uskoo arabien haluavan maan kokonaan karkottaen juutalaiset; 17 % uskoo samaa, mutta jättäen juutalaiset maahan. http://www.timesofisrael.com/survey-most-israelis-palestinians-support-2-states/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Turkin juutalaiset pahoittivat mielensä apulaispääministeri Besir Atalayn väitteestä, jonka mukaan ”diaspora” on epämääräinen, häilyvä termi, ja syyttäen Turkin juutalaisten kiihottaneen turkkilaisia protesteihin pääministeri Recep Tayyip Erdogania vastaan. Atalay lausui nämä huomionsa AKP:n konferenssissa maanantaina. ”On olemassa tiettyjä tahoja, jotka kadehtivat Turkin kasvua kuten se tapahtuu”, hän sanoi Cihan News Agencyn mukaan. ”He kaikki ovat yhdistymässä, yhdellä puolella diaspora juutalaiset. Te näitte ulkomaisen median asenteen Gezi-puiston tapahtumien aikaan, he sieppasivat sen ja alkoivat levittää sitä välittömästi ilman verifioimista. Ne jotka pyrkivät estämään mahtavan Turkin valitsemaa suuntaa, eivät tule onnistumaan”. Istanbulissa toimiva Turkin juutalainen journalisti Denis Ojavo, joka kirjoittaa Shalom Gazetteen, tarttui hänen puheeseensa syyttäen häntä antisemitismistä torjuen hänen puolustuksensa, että lausunto oli otettu pois asiayhteydestään. Ojavo tunnustaa, ettei mitään tällaista ole koskaan ennen kuultu Atalayn suusta, ja että hän ehkä lausui vain yleisen kliseen tarkoittamatta sitä henkilökohtaisesti. ”Mutta sittenkin, kun hän sanoo, että diaspora on epämääräinen, se viittaa salajuoneen. Hän uskoo juutalaisten hallitsevan mediaa, mutta se on yleinen sanonta, hän ilmaisee siinä stereotyypin ilman omaa harkintaa”, Ojavo selittää. ”Tällaiselle ei ole mitään veruketta, täten juutalaisyhteisö tuntee”. Turkin juutalaiset ovat Erdoganin johtaman AKP-puolueen vahvistaessa valta-asemaansa ja levittäessä islamilaista oppiaan yhteiskuntaan tulleet entistä varovaisemmiksi voidakseen olla provosoimatta hallitusta ja sen virkailijoita. Juutalaisten maailmanneuvosto JWC, joka edustaa juutalaisia sadassa maassa,  julkisti oman vastalauseensa kutsuen Atalayn puhetta shokeeraavaksi vaatien häneltä anteeksipyyntöä. Atalay itse esiintyi hyvin anteeksipyytävästi pahoitellen, että hänen viittauksestaan Gezi-puistoon nousi tällainen kohu. Hän sanoi, ettei hänen tarkoituksensa ole vahingoittaa juutalaisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169546#.UdPc-mJHT-k
-          Kansanedustajat oikealla ja vasemmalla ovat nousseet poliisin harjoittamaa äärimmäisen väkivaltaista toimintaa vastaan, mikä ilmenee sen suorittaessa pidätyksiä tai hajottaessa kansanjoukkoja, mutta erityisen ikävänä heidän hajottaessaan juutalaisnuorten kyhäämiä väliaikaisia rakennelmia autiolla kukkuloilla Juudeassa ja Samariassa, kuten myös pysyvien juutalaisyhteisöjen tuhoamisen yhteydessä, jotka suorina otoksina TV:ssä esitettyinä nostattavat vihaa poliisia vastaan. Poliisin pitäisi ymmärtää, että se on järjestyksen valvoja kansan suojelija,  eikä kunkin hallituksen poliittisten päämäärien toteuttaja. Lukuisat kansanedustajat viittasivat äskeisiin luonnonkaasun myyntiä ulkomaille vastustavien järjestämien mielenosoitusten hajottamiseen. He sanovat, että poliisin äärimmäinen väkivalta pääongelma demokraattiselle hallitukselle, ja ”mikä pahinta, sitä käytetään aseena mielenosoittajien mielipiteitä ja protestiliikettä vastaan”. Poliisikomentaja Ayelet Elishar vastasi syytöksiin todeten, että ”väkivalta on väärä termi, sillä poliisilla on oikeus käyttää voimaa, kun se on tarpeen. Kysymys on siitä, käyttääkö poliisi tarpeetonta väkivaltaa”. Hän sanoi, etteivät mielenosoittajat aina koordinoi toimiaan poliisin kanssa, mihin Zandberg vastasi: ”Tarkoittaako tämä, että vain poliisin ehdoilla tapahtuva mielenosoitus on hyväksyttävä, muunlaiset eivät?” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169547#.UdPl6GJHT-k
-          Maaliskuussa 2010 kaksi juutalaista miestä yritti uhrata lampaan Temppelivuorella. Poliisi pidätti heidät ja oikeus määräsi heidät 50 tunnin työpalveluun. Juutalaiset valittavat, että arabit ja muutkin yhteisöt suorittavat uhritoimituksia ilman, että poliisi puuttuu niihin, ja kyselevät, mihin lakiin oikeus perustaa tuomionsa, sillä juutalainen laki päinvastoin kehottaa uhraamaan. Heidän harras toiveensa on päästä uhraamaan itse Temppelivuorella, eikä vain sen juurella. Tuomitut Federman ja Glick sanovat yrittävänsä uhrata lampaan myös tänä vuonna. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169545#.UdPp5GJHT-k
-          Abbas sanoo olevansa toiveikas neuvottelujen alkamisesta, mutta valmistelee 138 häntä tukevan YK:n jäsenmaan neuvottelua, mikä on seuraava askel. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169542#.UdPrj2JHT-k


Tuesday, July 02, 2013

TIISTAI 02.07.13


TIISTAI 02.07.13

1. EGYPTILLÄ on ratkaisun päivä tänään, taas kerran, joka voi määrittää, mihin suuntaan kehitys alkaa suuntautumaan. Oppositio antoi tiistai-iltapäivään ja armeijan komentaja Sissi keskiviikkoiltaan saakka aikaa presidentti Mursille erota tai aloittaa muutokset hallinnossaan, mikä tarkoittaisi sitä, että hänen hallituksensa toimisi toimenpidehallituksena ja hän itse hoitaisi virkaansa väliaikaisena, kunnes vaalien kautta valittaisiin uusi parlamentti, hallitus ja presidentti. Egyptin parlamenttikysymys on kestämätön, sillä oikeuden päätöksellä sen edustajainhuone hajotettiin ja ylähuone toimii säätäen lakeja ilman toimivaltaa. Toinen tärkeä kysymys on maan perustuslaki, joka laadittiin kiireellä Muslimiveljeskunnan edustajien toimesta uskonnollisten ja vapaamielisten erottua sitä laativasta komiteasta havaittuaan, ettei heidän mielipiteitään kuunneltu. Presidentti Mursi vahvisti perustuslain allekirjoituksellaan. Opposition edustajat vaativat uutta komitea laatimaan muutoksia perustuslakiin.

PRESIDENTTI Mursi on edelleen uhmakas todeten, että hän tulee jatkamaan, ja että hänellä on uusi suunnitelma maan sisäiseksi järjestelmäksi. Opposition uhkavaatimuksen mukaan jos Mursi ei eroa, oppositio tulee jatkamaan mielenosoituksiaan ilman takarajaa, mikä tulisi ennen pitkää suistamaan maan taloudelliseen kaaokseen ja epäjärjestykseen.
Armeijan uhkavaatimuksen taustalla on uhka maan puolen miljoonan vahvuisten joukkojen todennäköisesti suorittama vallankaappaus estääkseen maan joutumisen avoimeen sisällissotaan. Oppositiolla näyttää olevan jonkinlaisia yksityisiä puolustusjoukkoja, ja Muslimiveljeskunta sanoo suunnittelevansa perustaa samantapaisia aseistettuja osastoja.

Armeija julkisti maanantai-iltana uuden lausunnon, jossa se pyrkii vakuuttamaan puolueettomuuttaan todeten, ettei sotilaskaappaus ole maan perinteen mukainen, ja ettei tarkoitus ole kaapata valta maassa, vaan kehotus sopimusratkaisuun. Times of Israel artikkelin mukaan Egyptin lipuilla varustettujen armeijan helikopterien lento Kairon taivaalla antoi kuitenkin opposition edustajille vihjeen, että armeija on enemmän heidän tukenaan.
Armeijan  lausunnossa todetaan: ”Jos armeijan vaatimuksiin ei suostuta, se on pakotettu julkistamaan oman suunnitelmansa tulevaisuutta varten, ja mitä askeleita se tulee ottamaan valvoessaan sen toteuttamista kaikkien isänmaallisten ja aitojen puolueiden ja järjestöjen myötävaikutuksella – sivuuttamatta yhtään”.
Artikkelissa todetaan, että epätarkasta sanamuodosta huolimatta sanoma on riittävän selvä:
Presidentti Mursin ero, islamilaisia suosivan perustuslain joittenkin kohtien kumoaminen ja ehkä pääministeri Hashem Kandilin ero.
Presidentti Mursi ja Muslimiveljeskunta eivät kuitenkaan halua luopua vuosikymmeniä odottamastaan valta-asemasta ja lupaa murskata kaikki yritykset sen syrjäyttämiseksi.
Mursin asettama hallitus kuitenkin osoittaa hajoamisen merkkejä, eilen ilmoitettiin neljän ministerin erosta ja tänään ulkoministeri Kamel Amr ilmoitti luopuvansa paikastaan. Myös pakallisten johtavien viranomaisten kuten kuvernöörien parissa havaitaan sama tendenssi

OPPOSITIO ilmoittaa, että ellei presidentti Mursi eroa viiteen mennessä tiistai-iltana, he julistavat maahan yleislakon ja pysäyttävät maan kokonaan. Armeijan antama määräaika umpeutuu huomenillalla. Mitä armeija tulisi tekemään, jos Mursi ai eroa?
Artikkelin kirjoittaja Avi Issacharoff päätyy johtopäätökseen, että armeija voi antaa tilanteen jatkua mielenosoituksineen ja hyökkäyksineen valtion laitoksia vastaan kuitenkin pyrkien suojelemaan elintärkeitä laitoksia vihjaten, että Mursi voi itse pyytää armeija apua. http://www.timesofisrael.com/for-egypts-military-theres-no-turning-back/

Presidentti Mursin kanslia ilmoittaa, ettei sitä informoitu armeijan uhkavaatimuksesta, ja että sen sanamuoto viittaa vallan kaappaukseen, mutta että Mursi tulee jatkamaan oman suunnitelmansa toteuttamista maan sisäisten ongelmien ratkaisemiseksi.
Oppositio kehottaa USA:ta pysytellä sivussa sen asioista. Mieliala on noussut Yhdysvaltain vastaiseksi. USA:n Egyptin lähettilään kuvia kannettiin mielenosoituksissa presidentti Mursin kuvien rinnalla punaisella X:llä varustettuina hylkäämisen osoittamiseksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4399557,00.html,

2. TURISMIMINISTERI Uzi Landau toteaa ulkoministeri John Kerryn uupumattomien kolmen päivän aikana tehtyjen yritystensä jälkeen, että on aika huomioida, että myös Israel on
vakavissaan halutessaan neuvotella palestiinalaiskysymyksen lopullisesti. Hän sanoo, ettei Israelin tule antaa myönnytyksiä palestiinalaisille, vaan heidän tulisi tehdä niitä Israelille.
Landau sanoo epäilevänsä puheenjohtaja Mahmoud Abbasin vilpittömyyttä sanoessaan haluavansa neuvotteluja, mutta ettei hän voi luopua ennakkovaatimuksistaan. Hän sanoo tukevansa Netanyahun suostumista neuvotteluihin ilman ehtoja.

Landau sanoo, että esimerkin vuoksi Netanyahun tulisi vaatia PA:lta, että se muuttaa opetus-järjestelmänsä sisällön, jossa luetellaan israelilaisia kaupunkeja väittäen niitä  palestiinalaisiksi, sekä joissa juutalaisia halvennetaan kutsuen heitä sioiksi ja apinoiksi.
Hän vaatii vastavuoroisuutta palestiinalaisilta. Hän toteaa, että juutalaisten rakentaminen Juudeassa ja Samariassa vaikuttaa tosiasioihin maassa ja sitä kautta neuvotteluihin, mutta palestiinalaiset rakentavat siellä paljon enemmän, mikä pitäisi myös huomioida.

KYSYTTÄESSÄ suhdettaan Palestiinan fiktiiviseen valtioon Landau selvitteli, ettei sellaisen perustaminen ole ollenkaan mielekäs mahdollisuus. Hän perustelee tosiasiaa, että Israelin solmi sopimuksen PA:n kanssa, mutta muutaman vuoden sisällä se hajosi kahteen, joilla on aivan erilainen päämäärä. Hän viittaa presidentti Anwar Sadatin lausuntoon, että Egypti on ainoa arabivaltio (Pohjois-Afrikassa), muut maat, Tunisia, Libya, Jemen, Irak, ovat vain heimoja joilla on valtion lippu vihjaten, ettei Palestiinan kansaa ole olemassa, vain erilaisiin tavoitteisiin pyrkiviä ihmisryhmiä yhteisen lipun alla. Siten kun yksi ryhmä menettää valtansa toiselle, se tyrmää tai mitätöi kaikki aiemmat sopimukset, kuten kävi Gazassa.
Landau ei halua tehdä rauhansopimusta vain pariksi vuosikymmeneksi, se ei ole mielekästä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169504#.UdJ09GJHT-k

Pääministeri Netanyahu totesi tavatessaan Italian pääministerin Enrico Lettan Jerusalemissa, että jos Abbas suostuu tulemaan neuvotteluihin, hän odottaa teltassa puolivälissä Ramallahin ja Jerusalemin välillä ja pysyy siellä, kunnes valkoista savua tulee savupiipusta. John  Kerry soitti koneestaan Netanyahulle matkalla Bruneihin vakuuttaen, että hän tulee takaisin viimeistelemään sopimukset neuvottelujen aloittamiseksi, kun hänen Jerusalemiin jättämänsä ja israelilaiset neuvottelijat ovat valmistelleet dokumentit. Kerryn Lähi Idän avustaja Frank Lowenstein ja ulkoministeriön lainopillinen asiantuntija Jonathan Schwartz ovat jo neuvotelleet Netanyahun avustajan Yitzhack Molchon ja kansallisen turvallisuusneuvoston puheenjohtajan Yaacov Amidrorin kanssa löytääkseen formulan, jolla Abasin jääräpäinen kieltäytyminen voitaisiin ohittaa. Kerryn puhelinsoitosta kertoi CBS:n kirjeenvaihtaja Brennan.

Netanyahu kritisoi EU:n virkailijoitten vihjauksia, että vaikka Kerryn ponnistelut yhteisen sävelen löytämiseksi PA:n kanssa epäonnistuisivatkin, EU jatkaa PA:n tukemista.
Hän katsoo, että USA:n ja EU:n pitäisi esiintyä samoista lähtökohdista eikä heitellä kapuloita toisen rattaiden eteen. Netanyahu kritisoi Italian myöntyvää suhtautumista Hizbullahiin. Hän haluaisi, että EU asettaisi sen terrorijärjestöjen listalle. Hän vakuutti, että hänen ensimmäinen velvoitteensa on varmistaa Israelin turvallisuus sekä Hizbullahin ja Syyrian että Iranin suhteen. Lakkoilevat Israelin ulkoministeriön työntekijät osoittivat mieltään talon ulkopuolella. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Netanyahu-tells-Italian-counterpart-Israel-wants-peace-with-Palestinians-318318

Bait Hayehudin kansanedustajat Ayelet Shaked ja Orit Struck kehottivat Netanyahua pysymään sanoissaan neuvotella ilman ennakkoehtoja. Heidän mukanaan lehdistö-tilaisuudessa oli myös Yossi Mendelevich, jonka poika sai surmansa Haifan terrori-iskussa 2003. Kansanedustajat varoittivat pääministeriä, ettei hän vapauttaisi terroristeja, koska he palaavat siihen opittuaan uusia menetelmiä vankikavereiltaan. Shaked totesi, että on väärin moraalin ja maan itsenäisyyden kannalta vapauttaa murhaajia kärsittyään osan tuomioistaan. Hän sanoi tätä käytäntöä hyvin vakavaksi virheeksi, koska murhaajat saavat rohkeutta todetessaan, että suoritettuaan murhan he voivat vapautua parin vuoden kuluttua. Nämä lasten ja naisten murhaajat ovat niitä, joita PA kunnioittaa sankareina, ja jos saa surmansa iskua suorittaessaan, marttyyreiksi, joiden nimiin nimitetään puistoja ja katuja, ja joiden nimessä järjestetään lasten ja nuorison leirejä, joissa heitä ylistetään esimerkkeinä. Näistä murhaajista sepitetään lauluja ja kertomuksia, joita estetään PA:n virallisilla kanavilla.

3. UUTISOTSIKOITA
-           Knesset hyväksyi eilen lain, jolla arabipaimenia kielletään tuomasta lammaslaumojaan valtion omistamalle maalle. ”Lain tarkoituksena on säännöstellä laiduntamista julkisella maalla ja suojella kotimaatamme, avoimia alueita ja metsikköjä, että ne voidaan erottaa yhteiseen käyttöön”, selitti maatalousministeri Yair Shamir esitellessään lakiesitystä. Arabi-kansanedustajat kutsuvat lakia rasistiseksi väittäen, ettei laitumia ole tasapuolisesti käytettävissä molempia kansanosia varten. Heidän mielestään juutalaisia kohdellaan erilaisesti heidän taustoistaan johtuen. Voidakseen laiduntaa laumojaan julkisella maalla, siihen täytyy hakea erityislupa komitealta, joka hakemukset käsittelee.
-          Kuwaitilainen kansanedustaja Nabil al-Fadhi sanoo, ettei Koraani kiellä tekemästä kauppoja Israelin kanssa. Hän sanoo ostavansa Israelilta laitteita, joilla hänen maansa voi puolustautua naapuriensa uhkaa vastaan. Hän saa tukea toiselta kansanedustajalta Hammad Al-Dosarilta, joka puolustaa kaupallisten suhteitten solmimista Israelin kanssa. He sanovat, että jos maan turvallisuuden kannalta on mielekästä ostaa puolustusjärjestelmiä Israelista, se on tehtävä todeten, että he jopa rakastaisivat Israelia siitä. He muistelivat Muhammedin myös harjoittaneen liikesuhteita juutalaisten kanssa – joskin ne olivat kovin yksipuolisia kuoleman uhan alla juutalaisille. http://www.jpost.com/Middle-East/Kuwaiti-lawmakers-justify-trade-ties-with-Israel-318388
-          Arkeologit sanovat löytäneensä muinaisen tabernaakkelin, liitonmajan, jossa liitonarkkia säilytettiin ennen Temppelin rakentamista muinaisen Shilon paikalta. Arkeologit esittelevät löytöjään tällä viikolla Shilossa pidettävässä konferenssissa, jonka järjestää Shilon organisaatio. Arkeologit sanovat löytäneensä kiviä, joihin on porattu reikiä. Niihin on tuettu liitonmajan aitauksen pystytolppia väliaikaista aitaa varten. He sanovat, ettei kiviä oltu tarkoitettu kotikäyttöä varten. Lähellä tätä paikkaa Tel Shilosta on löydetty rakenteita, jotka ajoitetaan aikaan ennen Kuningas Davidia. Rakennuksien raunioista löydettiin poltettuja saviruukkuja ja kaksi suurta pataa, joita ei ole käytetty yksityistaloudessa, vaan ne lienevät kuuluneen keskeiseen julkiseen rakennukseen. Alueen lounaisosasta löydettiin jäänteitä kivimuurista, mikä osoittanee, että alueen sisäänkäynti oli siellä. Liitonmaja sijaitsi lähellä sisäänkäyntiä, mikä sopii kuvaan. Kuten Raamatussa kerrotaan, filistealaiset valtasivat Shilon ennen kuningasten aikaa ja myös liitonmajan. He saivat sotasaaliikseen myös Liitonarkin, vieden sen Filisteaan, mutta myöhemmin palauttaen sen, koska se aiheutti pahoja sairauksia. Tabernaakkelin aidan ja majan osia säilytettiin myöhemmin Jerusalemin ulkopuolella Kiryat Jearimissa, kunnes David uskalsi tuoda ne pääkaupunkiinsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169512#.UdKRgWJHT-k
-          Arabipoika kuoli noustuaan IDF:n jeepin katolle yhteenotossa sotilaitten ja palestiinalaisten välillä Juudeassa maanantaina. Tilanne kehittyi kohtalokkaaksi pojalle yön aikana Durassa, lounaaseen Hebronista. IDF:n tiedottajan mukaan palestiinalaiset kivittivät sotilaita, jotka vastasivat siihen ampumalla varoitus-laukauksia. Hänen mukaansa useita arabeja kiipesi autojen katoille. 19-vuotias arabi Moataz Sharawna sai surmansa luultavasti auton tönäistyä häntä, kuten arabit väittävät, tai sotilaitten ampumista luodeista saadakseen hänet pois jeepinsä katolta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169516#.UdKXq2JHT-k
-          Pääministeri Benyamin Netanyahu antoi vakavan varoituksen Jerusalemissa vierailevalle Kansainvälisen Punaisen Ristin (ICRC) presidentille Peter Mauerille todeten, että Israelin viholliset maan etelä ja pohjoisosissa syyllistyvät toistuviin sotarikoksiin ja rikoksiin inhmisoikeuksia vastaan tulittamalla kiväärein ja raketein Israelin siviilikohteita ja käyttäen siviilejä ihmiskilpinä. ”Hizbullahin terroristit suorittavat sotarikoksia Syyriassa ja lahtaavat viattomia Syyrian siviilejä, samalla kooten kymmeniä tuhansia raketteja, varastoiden niitä siviiliasuntoihin ja osoittaen ne kohti Israelia”. Hän vakuutti, että Israel noudattaa kansainvälistä lakia, mutta ei voi istua toimettomana nähdessään vihollistensa ja terroristien rikkovan kahta kansainvälistä lakia vastaan tulittamalla siviilikohteita ja käyttäen heitä ihmiskilpinä Libanonissa ja Gazassa. Hän varoitti, että vastatessaan vihollisen uhkaan siviilejä voi kuolla, mutta vastuu siitä on Hamasin ja Hizbullahin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169497#.UdKaAGJHT-k

Monday, July 01, 2013

MAANANTAI 01.07.13


MAANANTAI  01.07.13

1. EGYPTISSÄ satoja tuhansia mielenosoittajia purkautui kaduille, suurin osa heistä opposition kannattajia, toiset presidentti Mursin kannattajia. Mielenosoituksia järjestettiin kahdessakymmenessä kaupungissa, mutta osanottajien lukumäärä oli sittenkin pienempi, kuin mitä järjestäjät olivat toivoneet. Nykyisten tietojen mukaan ainakin 10 mielenosoittajaa sai surmansa ja arviolta 400 haavoittui.
Osa nuorista mielenosoittajista erottautui pääjoukosta ja alkoi marssia kohti presidentti Mursin ja Muslimiveljeskunnan päämajaa alkaen kivittää rakennuksia ja heitellen niitä kohti petroli-pommeja saaden rakennuksia ympäröivän kasvuston tuleen. Rakennuksia puolustavat Muslimiveljeskunnan kannattajat avasivat tulen mielenosoittajia kohti surmaten heistä kolme.

PRESIDENTTI Mursin kanslia pyrkii tyynnyttelemään kiihtyneitä mieliä tunnustaen, että virheitä on tehty, ja pyytäen keskusteluja tyytymättömyyttä herättäneistä kysymyksistä. Kanslia antoi selkeän lausunnon, ettei Mursi aio erota, mitä tuki Muslimiveljeskunnan samansuuntainen lausunto, ettei laillisesti valittua presidenttiä voida noin vain erottaa. Kepein ja tuliasein varustautuneet ääri-islamin kannattajat marssivat lähellä presidentin palatsia varoen ottamasta yhteen mielenosoittajien kanssa, mutta valmiina puolustamaan presidenttiä.
Kairon Tahrir-aukiollen kokoontuneet mielenosoittajat lauloivat Mursin vastaisia pilkkalauluja, huutelivat iskulauseitaan ja heiluttelivat lippujaan ja plakaattejaan ilotulitusraketteja laukoen. Tunnelma oli raporttien mukaan enemmän iloinen ja hilpeä kuin raivokas ja väkivaltainen. Ehkä kovalla helteellä oli oma osuutensa mielialojen hillitsemisessä ihmisten ruiskuttaessa vettä paahtavien telttojensa päälle.
Öljyteollisuudessa työskentelevä Amr Tawfeeq asetteli tuntemuksensa näin: ”Mubarakin kaataminen kesti 18 päivää; Presidentti Mursin kaataminen ei vie niin paljon aikaa”. Hän vakuutti, että Musrin on mentävä ja että he ovat valmiit maksamaan hinnan siitä. Tyytymättömyys ei koske vain Mursia, vaan muslimiveljeskunnan hallintoa, jonka opposition kannattajat haluavat kaataa. He sanovat saaneensa 22 miljoonaa allekirjoittajaa laatimalleen lausunnolle, joka käytännössä tarkoittaisi uutta vallankumousta. Jos allekirjoittajien määrä on totta, se on lähes kaksinkertainen Mursia äänestäneiden määrään verraten.

MURSIN kannattajat olivat kokoontuneet Kairon Rabia al-Adawiya moskeijan lähettyville vakuuttaen, etteivät he tule alistumaan opposition vaatimuksiin ja kehottavat presidenttiä pysymään lujana laillisine oikeuksineen eikä suostua opposition vaatimuksiin.
Tarkkailijat pelkäävät, että tunteet voivat pysyä vielä kuumeta lähipäivien aikana ja voivat jossain tapauksissa kehittyä väkivaltaisiksi yhteenotoiksi.
Armeija pysyttelee sivussa, mutta on vahvistanut elintärkeiden installaatioiden suojelua. http://www.timesofisrael.com/egypt-erupts-with-protests-demanding-morsis-ouster/

Egyptin sunnijohtajat ovat ilmaisseet ilonsa neljän shia-muslimin murhasta, heidän joukossaan huomattava shia-johtaja sheikki Hassan Shehata, Gizan provinssissa Zavia Abu Muslam kylässä. Kaikkiaan 3000 sunnimuslimia osallistui hyökkäykseen heidän kotejaan vastaan, raastaen neljä miestä kadulle, jossa heidät hakattiin kuoliaiksi ja heidän koti-talonsa poltettiin maan tasalle. Huomattavat sunnijohtajat kuten Walid Ismail ja Mazen Sarsawi ilmaisivat TV-ohjelmissa iloitsevansa miesten murhasta MEMRI:n käännöksen mukaan.
Walid Ismail ilmaisi tyytyväisyytensä näin: ”Koko Egyptin kansa on onnellinen Shehatan kuolemasta. Kysy keltä vain. Hassan Shehata kirosi profeetta Muhammadin kumppaneita ja syyttää uskovien äitiä, Aishaa huoruudesta”.
Sarsawi selitti, että ”vaikka tapa. jolla heidät murhattiin, ei ollut hyväksyttävä, kansa on onnellinen siitä. Tästä voi olla onnellinen. Tämä on profeetan vihollisten surmaaminen, jotka kirosivat Allahia, hänen profeettaansa ja hänen kumppaneitaan”. Hän sanoi kansan antavan anteeksi murhaajille, koska heitä provosoitiin, siksi Shehata kantaa itse vastuun siitä. ”Rikolliset, jotka levittävät saastaa kansaan maassamme, kantavat vastuun siitä. He provosoivat kansaa”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169480#.UdEcqWJHT-k

2. USA:n ulkoministeri John Kerry joutui lopulta 72 tuntia kestäneiden tiiviiden keskustelujen ja taivuttelujen jälkeen toteamaan, että aika voi todellakin olla rauhan keskustelujen pahin vihollinen siksi, että hänen kohdallaan se loppui kesken. Hän ei kuitenkaan vielä heittänyt
kirvestään kaivoon, vaan totesi, että rauhantoiveet ovat lähempänä kuin koskaan ja uhkasi tulla takaisin lähiviikkojen aikana.
Abbasin haukkukoira Saeb Erekat totesi Kerryn jo mentyä matkoilleen, ettei mitään läpimurtoa saavutettu tavatessaan median edustajia Ramallahissa Abbasi ja Kerryn vihoviimeisen tapaamisen jälkeen.

Ulkoministeri Kerry kuitenkin sinnikkäästi uskoo saavuttavansa päämääränsä ennen pitkää kutsuen keskusteluja molempien osapuolten kanssa hyvin positiivisiksi.
”Hiukkasen enemmän työtä ja keskustelut voivat alkaa. Voin mielihyvin kertoa, että saavutimme todellista edistystä matkamme aikana, ja hiukan lisätyötä ja keskustelut lopullisesta tilanteesta voidaan saavuttaa. Alussa oli iso railo mielipiteitten välillä, ja me pystyimme pienentämään sitä oleellisesti. Meillä on joitain erityisdetaljeita ja –työtä  selvitettävinä, mutta uskon vahvasti, että olemme oikeilla jäljillä ja että kaikki osapuolet työskentelevät erittäin hyvässä uskossa saavuttaakseen päämäärän”.
Kerry kielsi, että Israelin rakentaminen vihreän linjan takana muodostaisi ongelmia, lisäten ”mitä hyvänsä esteitä ilmenee, ne poistetaan”. ”Vaaditaan rohkeutta pysyä asiassa ja pystyä tekemään rohkeita päätöksiä”. Hän puhui 13 tuntia pääministeri Netanyahun kanssa ja toiset kuusi tuntia Abbasin kanssa. Hän sanoi palaavansa alueelle lähiviikkojen aikana, koska häntä pyydettiin tulemaan.

Aiemmin useasti toistettujen vaatimustensa lisäksi Abbas vaatii aikataulua, jonka puitteissa keskusteluja käydään, ettei tulisi tuntua ajan tuhlaamisesta.
Azzam al-Ahmad, Abbasi läheinen neuvonantaja ja Fatahin virkailija, syytti Netanyahua, ”ettei hän ollut myöntynyt PA:n vaatimuksiin, jotka eivät ole vaatimuksia ollenkaan, vaan velvoitteita, jotka Israel on velvollinen suorittamaan kansainvälisten julkilausumien mukaan”. Hän syytti Netanyahua, ettei tämä anna selkeitä vastauksia, ei edes vapautettavista vangeista, josta on tullut Abbasille pakkomielle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169478#.UdEiDGJHT-k

3. KANSANEDUSTAJA Yoni Chetboun (Bait Hayehudi) totesi Arutz Shevan toimittajalle, että John Kerry näyttää itsekin luopuneen kahden valtion periaatteen toteutumisesta. ”On olemassa pakkomielle, joka lähentelee mielipuolisuutta suhteessa kahden valtion periaatteeseen, ja monet ihmiset seuraavat sitä kuin sotavangit”, Chetboun totesi jatkaen: ”Vasemmisto on onnistunut kääntämään kansan mielipiteen siinä määrin, että kahden valtion periaatetta toistellaan jopa oikeiston joissakin piireissä”.

Cherboun kuitenkin  lisäsi, että kansa on paljon sionistisempi kuin monet sen edustajista.
Hän arvioi tarkastellessaan palestiinalaisten tilannetta, että useimmat palestiinalaiset mieluummin muuttavat Jordaniaan tai Israelin hallinnon alle, kuin jäävät PA:n korruptoituneen johtajiston vallan alle. Hän kehottaa liittämään Juudean ja Samarian C-alueet Israeliin ja vähitellen antamaan niissä asuville arabeille oikeudet ja täydet kansalaisoikeudet sitä mukaa, kuin he sitä haluavat. ”Jotkut tyytyvät asumisoikeuteen kuten Jerusalemin itäosissa asuvat arabit, osa haluaa muuttaa Jordaniaan”, hän arvioi.

CHETBOUN arvioi pääministeri Netanyahun nykyistä Palestiinan valtiota suosivaa kantaa, että hän uskoo Netanyahun voivan ajatella asioita vielä kerran, koska hän kasvoi ja hänet koulutettiin poliittisessa ilmapiirissä, jossa nämä ideat ovat vallitsevia, ja tulisi vielä kiittämään Bait Hayehudia näiden ideoiden tuomisesta esiin ja niiden toteuttamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169471#.UdEvsmJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          PA:n pääministeri Rami Hamdallahin autosaattueeseen kuuluva turvallisuusmiesten ohjaama auto yritti ohittaa edellään ajavan auton laittomasti yli yhtenäisen valkoisen viivan. Auto törmäsi suoraan vastaantulevan auton kanssa nokakkain. Vastaantulevassa autossa olleet kuusi ihmistä, saman perheen jäsentä Tekoasta, haavoittuivat kaikki, ja PA:n omistamassa autossa olleet kolme henkilöä haavoittuivat samoin. Onnettomuus tapahtui Tekoassa lähellä Hebronia. Tekoalaisen perheen molemmat vanhemmat kärsivät kohtalaisia tai vaarallisempia vammoja, lapset haavoittuivat lievemmin. PA:n autossa istuneet saivat lieviä vammoja, heidät vietiin Hebronin sairaalaan, Tekoan perhe Ein Keremin sairaalaan. Pääministeri Hamdallahin auto ei ollut osallinen onnettomuudesta. Hamdallah erosi parin viikon sisällä nimityksestään pääministeriksi, mutta jatkaa vt.pääministerinä.
-          Pääministeri Netanyahu vakuuttaa, että mikä hyvänsä rauhansopimus tai osa siitä, tuodaan neuvoa-antavaan kansanäänestykseen. Näin hän lupaili Sveitsin ulkoministeri Didier Bulkhalterille viime kuussa tämän Israelin vierailun aikana. On paikallaan muistuttaa poliitikkoja heidän lupauksistaan, sillä heidän muistinsa on kovin hatara ja valikoiva. Netanyahua on syytetty siitä, että hän vaalikiertueillaan lupailee oikealle ja vasemmalle unohtaen lupauksensa välittömästi. Pääministeri selitti, ettei tarkoitus ole viivyttää rauhanprosessia, vaan varmistaa, että Israelin turvallisuusvaateet tulee täysin huomioitua. Netanyahu selittää, ettei hän pidä oikeana päättää diplomaattisesta asiasta mielivaltaisella enemmistöllä. Opposition edustajat suosittavat parlamentin hyväksymistä, toisten mielestä referendum antaa tarvittavan laillisuuden. Knesset hyväksyi 2010 lain, jonka mukaan Golanin ja Jerusalemin itäosien luovuttaminen vaatii kahden kolmasosan enemmistön Knessetissä. PA vaatii Jerusalemin itäosaa pääkaupungikseen. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-any-peace-deal-will-be-brought-before-the-public/
-          Poliisi pidätti 21-vuotiaan miehen Bnei Brakista syytettynä grafiittien raapusteluun kristillisen luostarin seiniin Latrunissa viime vuonna. Häntä syytetään vandalismista, mutta ei sentään terrorismista, jota hänelle tarjottaisiin, jos hän olisi piirrellyt sanomansa arabin omistamaan seinään. Mies yritti sytyttää tuleen luostarin puisen ulko-oven onnistuen vain osittain. Luostari kuuluu trappisteille, joilla oli vuoteen 1960 saakka sääntö välttää kaikkea joutavaa puhetta, itse asiassa vaieten kokonaan paitsi rukouksen aikana, jolloin se oli sallittua. Luostari sijaitsee Jerusalemista Tel Aviviin johtavan valtatien eteläpuolella, 1949 aselepolinjan itäpuolella. PA on viime aikoina alkanut vaatia Latrunin aluetta Palestiinan valtioon, jos sellainen koskaan muodostetaan sanoen, että ”se on oleellinen osa palestiinalaisten perintömaata”. http://www.timesofisrael.com/police-arrest-bnei-brak-man-over-latrun-vandalism/
-          Likudin eilisissä vaaleissa pääehdokkaat tulivat valituiksi odotusten mukaisesti. Yisrael Katz säilytti paikkansa Likudin sihteeristön puheenjohtajana, mutta kaksi muuta kuluvat nuoreen polveen, jotka kritisoivat Netanyahun politiikkaa ja etenkin hänen myönnytyspolitiikkaansa palestiinalaiskysymyksessä. Apulaispuolustusministeri Danny Danon tulee johtamaan Likudin keskuskomiteaa ja apulaisulkoministeri Zeev Elkin Likudin kansliaa. Keskuskomitealla on oikeus muuttaa puolueen sääntöjä ja valita puolueen ehdokkaat parlamenttivaaleissa. Likudin kanslia puolestaan määrittelee puolueen politiikan palestiinalaiskysymyksissä sekä ulkopoliittisissa kysymyksissä, siten kuin ne tulevat esiin. Puolueen 3600:sta jäsenestä 80 % osallistui vaaleihin, mikä osoittaa niiden tärkeyden. Sihteeristö valvoo puolueen operaatioita ja taloutta. http://www.timesofisrael.com/danon-and-elkin-to-head-likud-institutions/
-          USA:n ulkoministeriö tuomitsee Bashar Assadin joukkojen hyökkäykset Homsin kaupunkiin pureutuneita kapinallisjoukkoja vastaan. Ulkoministeriön tuomio on outo, sillä miksi se hyväksyy sen, että ääri-islamilaiset joukot pitävät kaupunkia vallassaan vastoin asukkaitten tahtoa? Assadin hallitus on kuitenkin maan laillinen hallitus ja se velvollisuutena on puolustaa asukkaittensa turvallisuutta ja vapautta siten, kuin se sen katsoo hyväksi. USA:n hallitus haluaa lentokieltoalueita Syyriaan voidakseen lähettää Jordaniaan kokoamansa F-16 hävittäjänsä tuhoamaan syyrialaisia kaupunkeja, samaan tapaan kuin Libyassa, laskematta siviiliuhrien määrää. Amerikkalaisia aseita virtaa kapinallisille ja niiden joukossa on myös raskasta aseistusta, tykkejä sekä it.- ja pst.-aseita. Obaman hallitus on tuominnut Bashar Assadin hallituksen kaadettavaksi hinnalla millä tahansa, vaikka se johtaisi avoimeen sotaan Venäjän kanssa, jonka intressien mukaista on pitää Assad vallassa. http://www.timesofisrael.com/us-condemns-heavy-syrian-attack-on-homs/
-          YK:n arvion mukaan Syyrian sisällissota on maksanut 60 - 80 miljardia USD. Bahrain esittää, että Iran avustaisi Syyrian sisällissodan ratkaisemisessa, joka on jo vaatinut yli 100 000 ihmisen hengen. http://www.timesofisrael.com/syrian-civil-war-caused-15b-in-damage-official-claims/, http://www.timesofisrael.com/bahrain-iran-can-help-ease-syrian-civil-war/


Sunday, June 30, 2013

SUNNUNTAI 30.06.13


SUNNUNTAI 30.06.13

1. USA:N ulkoministeri John Kerryn ponnistelut ”pienoishuippukokouksen” järjestämiseksi Israelin, Jordanian ja PA;n johtajien kesken on vielä aamun tunteina epävarmaa. Kerry on kuitenkin tehnyt enemmän kuin oman osansa saadakseen PA:n vastahakoisen, Netanyahua hyljeksivän puheenjohtajan joustamaan yhtä kuvausta varten, jotta olisi edes jotain liitettäväksi Kerryn toiminta-albumiin. Kerry tapasi Netanyahun kolmesti ja Abbasin kahdesti ja tapaa hänet vielä kolmannen kerran Ammanissa ennen palaamistaan Jerusalemiin, jossa hänen on määrä tavata Netanyahu neljännen kerran ennen iltapäivällä tapahtuvaa lentoaan Bruneihin Kaakkois-Aasian turvallisuutta koskevaan konferenssiin. Mieheltä vaaditaan todella paljon pystyäkseen pitämään ajatuksensa koossa hyppiessään kokouksesta toiseen.

Jordanian lehdistö ehti jo kertoa, että ”huippukokouksesta” olisi jo sovittu, mutta siviili-puolustusministeri ja turvallisuuskabinetin jäsen Gilad Eiland vakuutti, että sellaisen  kokouksen järjestyminen  on vielä auki. ”Parhaan tietämykseni mukaan Abu Mazen vaatii edelleen ennakkolupauksia, joihin meillä ei ole mitään halua suostua”, hän sanoi selittäen, että Abbas vaatii kaiken toiminnan lopettamista Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä sekä Jerusalemin itäosissa, ennen Oslon sopimusta tuomittujen terroristien vapauttamista ja että 1949 aselepolinjat  neuvottelujen lähtökohdiksi.
”Oleellisin kysymys meille on varmistaa Israelin kansalaisten turvallisuusnäkökohdat. Me emme suostu vaatimuksiin  ennakkoehtoina neuvotteluille”, Eiland kertoi TV-2:n ohjelmassa ”Meet the Press”. ”Turvallisuuskabinetin jäsenenä äänestän mitä tahansa vaatimuksia vastaan ehtona neuvottelujen aloittamiseksi”.
Kiinalainen Xinhua uutistoimisto kertoo, että Abbas pitää Netanyahun tarjouksia Ammanin kokouksen järjestämiseksi liian pieninä.  Abbas on kuin sulhanen, joka kertoo häävierailleen, että heidän lahjansa ovat liian vähäpätöiset ja vaatii enemmän. ”Netanyahun tarjoama vapautettavien vankien määrä on liian pieni eikä tiesukujen ja tarkastuspisteiden poistaminen Juudean ja Samarian teillä tyydytä Abbasia”, kuten Xinhua kertoo.

KERRY joutui peruuttamaan lauantaiksi sopimansa tapaamisen Abu Dabissa. Hän luopui ajan säästämiseksi autosaattueesta siirtyessään Jerusalemin ja Ammanin väliä käyttäen siihen helikopteria. Kerry sanoi Kuwaitissa viikko sitten, että ”aika on rauhan pahin vihollinen. Ajan kuluminen mahdollistaa rauhan vastustajien täyttävän syntyneen tyhjiön”.
Analyytikot pyrkivät selvittelemään, mistä Abbasin jääräpäisyys johtuu. Erään arvion mukaan Abbas ei halua sopimusta Israelin kanssa minkäänlaisin ehdoin, vaan hän haluaa saada kaiken YK:n päätösten kautta. Erään arvion mukaan hän romuttaa koko Palestiinan Auktoriteetin (PA) ja ojentaa avaimet YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonille. Tämän johdosta Kerry halusi neuvottelujen alkavan ennen YK:n istuntokauden alkua, joka jo ehti alkaa. Toiseksi Kerry pelkää arabivaltioissa edelleen muhivan väkivallan leviävän Israeliin. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Kerry-to-meet-with-Abbas-in-Ramallah-for-third-time-318172

2. JP:n artikkelissa kolumnisti Haviv Rettig Gur varoittaa Netanyahua, että jättäessään puolueensa sisäisen yhtenäisyyden retuperälle, hänellä on korkea aika saada puolueensa tuki taakseen ennen elintärkeitä neuvotteluja palestiinalaiskysymyksestä. Gur aluksi viittaa Netanyahun yksinvaltaisen hallitustavan olevan perua hänen Yhdysvaltain oleskelunsa ajoilta, jonka presidenttiä hän pyrkii jäljittelemään. Hänen johtamansa Likudin menestyksen romahtaminen 7 edustajan verran olisi luullut herättävän hänen huomionsa, mutta nyt näyttää siltä, että puolueen sisällä nousee voimakas uuden polven johtama oppositio, joka vaatii muutoksia tapaan, jolla puoluetta johdetaan.
Tämä on uutta, sanoo Gur, sillä puheen-johtajalla ei ole ollut mainittavaa haastajaa Sharonin ajolta vuodesta 2005 lähtien.
Tänään sunnuntaina 30. kesäkuuta pidetään kahdet vaalit Likudin sisällä, yksi oleellisen tärkeä puolueen kansallisen politiikan kannalta, toinen koskien puolueen sihteeristöä, joka vastaa puolueen operaatioista ja taloudesta, ja jonka puheenjohtaja Yisrael Katz  joutuu taistelemaan uusien ehdokkaiden, Miri Regev, Gideon Saar, Gilad Erdan ja Silvan Shalom, kanssa, joskin hänen uskotaan selviytyvän voittajana, arvioi Gur. Vaalitappion myötä puolue menettää satoja tuhansia NIS kuukaudessa, mikä pahoin häiritsee sen taloutta. 
Likudin toisessa vaalissa valitaan sekä puolueen keskuskomitean että  puoluekanslian puheenjohtajat. 3600 jäsenen keskuskomitea valitsee Knessetin vaaliehdokkaat. Tämä oikeus poistettiin keskuskomitean sisällä havaitun korruption vuoksi, mutta palautettaneen takaisin. Vahvin ehdokas puheenjohtajan paikalle on Danny Danon.

Puoluekanslian tehtäviin kuuluu puolueen poliittiset kansaa kohtaavat kysymykset alkaen talouskysymyksistä ja päättyen palestiinalaisongelmaan. Kansliaa johti Danny Naveh, joka lähti politiikasta vuosikymen sitten, että uutta ole valittu jättäen kanslian johdon tuuliajolle. Tämä lienee sopinut hyvin Netanyahulle, joka on saanut hääriä kukkona tunkiolla.
Puoluekanslian puheenjohtajaehdokas on Zeev Elkin. Sekä Danon että Elkin vastustavat myönnytysten tekemistä PA:lle ja Palestiinan valtion perustamista.

Gur Sanoo artikkelissaan, että Netanyahu on syrjinyt yhteyden pitämistä jopa puolueen johtavien henkilöiden kanssa, hänellä ei ole suosikkiehdokasta kumpaankaan toimeen, ja mikä pahinta, hän näyttää kadottaneen tuntonsa siitä, mitä puolueen sisällä liikkuu.
Gur päätyy pohdiskeluissaan siihen, että vaikka puolueen sisäiset instituutit eivät yhtyisikään Netanyahun myönnytyksiin ja sopimuksiin palestiinalaisten kanssa, se ei kaataisi hänen johtavaa asemaansa hallituksessa eikä estäisi sopimusten voimaantuloa.
Viime viikolla Netanyahu päätti kutsua puolueen aktivistit yhteiseen kokoukseen, mikä osoittanee, että sanoma on mennyt perille. Tilaisuus pidetään viikon loppupuolella. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-alone-at-the-top/

3. EGYPTISSÄ mursin kannattajat ja häntä vastustavat järjestäytyvät tänään pidettävää suurmielenosoitusta varten, jossa vaatimuksena on presidentti Mursin ero.
Tämän päivän mielenosoitusten organisoinut Tamarod nuorisoliikkeen edustajat alkoivat kokoontua Kairon Tahrir-aukiolle lauantai-iltana pystyttäen sinne telttojaan ja kojujaan.
Mursin kannattajat pystyttivät samoin telttojaan Kairon Rabia al-Adawiya moskeijan lähelle Nasserin kaupunginosassa, heitäkin tuhansittain, joskin vähemmän kuin Tahrir-aukiolla. Mursin kannattajat kuuluvat Muslimiveljeskuntaan, jotka pyrkivät estämään ei-uskonnollisten ja vapaamielisten rynnäköt heidän syrjäyttämisekseen.

TUNNOT sekä Kairossa että Aleksandriassa ja Port Saidissa ilmentävät sytytyslangan odottavan sytyttäjäänsä aiheuttaakseen räjähdyksen, jonka seurauksia ei kukaan pystyne arvioimaan. Jännitys on jatkunut pitkin edellistä viikkoa, jonka aikana surmattiin kahdeksan ihmistä, yksi heistä amerikkalaisjuutalainen opiskelija, joka puukotettiin kuolleeksi hänen pyrkiessään tallentamaan näkymiä kameraansa.
Egyptissä elätellään toiveita, että maan vahva armeija pystyisi estämään veriset yhteenotot, mutta armeijan komentaja ei omassa lausunnossaan halunnut ottaa kantaa puolesta eikä vastaan. Armeija voi lopulta joutua menemään väliin, mikäli tilanne kehittyy vaaralliseksi ja yleistä turvallisuutta uhkaavaksi.
Nuoret ”uutta vallankumousta” kannattavat aktivistit keräsivät 22 miljoonaa allekirjoitusta, joissa vastustetaan presidentti Mursin politiikkaa ja vaaditaan hänen eroaan.
Egyptiläisen lähteen mukaan presidentti Mursi perheineen siirrettiin pois Kairon presidentin palatsista hänen kaartinsa suojaamana jonnekin turvataloon Kairon ulkopuolella. Myös palatsin henkilökunta poistui kaiken varalta. http://www.timesofisrael.com/a-replay-of-mubaraks-twilight-this-time-with-morsi/

4. KANSANEDUSTAJA Nissan Shlomiansky (Bait Hayehudi) kehottaa sivuuttamaan PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kokonaan, jos haluaa rauhaa palestiinalaisten kanssa, sillä hänen ennakkovaatimuksensa ovat täysin kohtuuttomat, ja jos niihin suostutaan, tilanne vain pahenee entisestään. Hän arvioi, että palestiinalaiset kaipaavat  neuvotteluja enemmän kuin me. ”Asettaessaan ennakkoehdoksi terroristien vapauttamisen tarkoittaa samaa kuin kieltäytyminen neuvotteluista”, hän sanoo
Aiemmin Gila Gamliel (Likud) esitti samansuuntaisia mielipiteitä. ”Vaatimukset ovat naurettavia. Pääministeri on tehnyt asenteensa selväksi, ettei hän hyväksy ennakko-ehtoja, ja uskoakseni Knessetin enemmistö, myös keskustaan kuuluvista, kannattaa pääministeriä”. ”Palestiinalaisten mielettömät vaatimukset osoittavat taas kerran, ettei he halua rauhaa”, Gamliel selitti. Netanyahu sanoi kuitenkin Kerrylle ennen tämän kolmatta Ammanin matkaa, että hän on valmis keskustelemaan Abbasin vaatimasta rakennuskiellosta.
Tuntematta kaikkia taustatekijöitä sivusta katsoen Netanyahu on pelannut oman kätensä tässä pokeripelissä hyvin kehnosti kuunnellessaan USA:n ohjeita olkansa takaa. 
5. uutisotsikoita
-          Apulaispuolustusministeri Danny Danon sanoo, että turvallisuusjoukot ovat aloittaneet laajan ratsian Betlehemin alueella kitkeäkseen pois sinne pesiytyneet terroristit, ja lisäten: ”Lukuisia pidätyksiä on tehty”. Operaatio sai alkunsa Nissim Zeevin (Shas) tekemän parlamenttikyselyn johdosta IDF:n johdolle, ”mihin toimenpiteisiin se on ryhtynyt Betlehemin lähellä Raakelin hauta-kammiolla äskettäin sattuneen hyökkäyksen johdosta”. Palestiinalaisten hyökkäykset ovat lisääntyneet sekä tässä Raakelin haudan lähistöllä että Patriarkkain mausoleumin lähellä Hebronissa ja etenkin Jerusalemissa. IDF.n mukaan terroristit ovat käyttäneet hyökkäyksissään kotitekoisia kranaatteja. Danon selvitti, että Betlehemin alueelle on lähetetty uusia joukkoja vastaavien hyökkäysten estämiseksi. Pidätyksiä on myös suoritettu menemättä kuitenkaan yksityiskohtiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169430#.Uc_nWGJHT-k
-          Jerusalemin kaupungin ja asuntoministeriön välillä syntyneen sopimuksen mukaan pääkaupunki tulee laajentamaan Har Homan lähiötä rakentamalla sinne 930 uutta asuntoyksikköä. Kaupungin talouskomitea hyväksynee sopimuksen kokouksessaan tänään. Asuntoministeriö lupaa tukea asuntojen hintaa antamalla kuhunkin 100 000 NIS tukipaketin, kuten MAARIV-lehti kertoo. Talouskomitean hyväksyvä päätös on viimeinen este urakkatarjousten pyytämisen tiellä. Har Homa on yksi kiistanalaisista alueista Jerusalemissa, jotka Israel liitti virallisesti pääkaupunkiin, mutta joita PA vaatii itselleen. Har Homa rajoittuu Sur Baher arabikylään ja uusi laajennus katkaisee kylän yhteyden Betlehemin suuntaan, ainakin teoriassa.  Elisha Peleg Jerusalemin neuvostosta sanoo päätöksen osoittavan, että salainen rakennuskielto Jerusalemissa ei ole totta, mutta ei myöskään auta rauhankeskusteluja. Päätöksen sattuminen Kerryn vierailun aikana voidaan hänen mukaansa nähdä myös siten, ettei Israel hyväksy vieraiden puuttuvan asioihinsa. http://www.timesofisrael.com/jlem-to-approve-930-discounted-housing-units-beyond-green-line/
-          Arabikevät näyttää ehtineen jo Sudaniinkin, jossa tuhannet mielenosoittajat tulvivat lauantaina Khartoumin kaksoiskaupungin Omdurmanin kaduille vaatien maata diktatorisesti hallitsevan veteraanipresidentin Omar Hassan al-Bashirin eroa. Opposition edustajat ovat kyllästyneet ruuan korkeisiin hintoihin ja maassa rehottavaan korruptioon. Tarkkailijoitten mukaan lauantain mielenosoituksiin otti osaa jopa 10 000 ihmistä. Heidän iskulauseensa muistuttivat niitä, mitä mielenosoittajat käyttivät Tunisiassa, Libyassa ja Egyptissä. Reutersin raportin mukaan sotilaita ja poliiseja seurasi mielenosoitusta sivusta puuttumatta siihen. Bashir saa kannatusta armeijan ja ääri-muslimien taholta. Hän ei pidä opposition mielenosoituksia vakavina ja sanoo murskaansa ne . Sudanin talous on ollut sekaisin maan eteläosan erottua siitä 2011 muodostaen oman valtionsa, jonka asukkaat ovat pääasiassa kristittyjä ja maailman valtauskontoihin kuulumattomia animisteja ja muita. Riitaa on aiheuttanut maan öljylähteitten omistus ja niiden hyödyntäminen. http://www.reuters.com/article/2013/06/29/us-sudan-protest-idUSBRE95S0FK20130629
-          Iran rakentaa merisatamaa Sudanin rannikolle Punaisellamerellä. Sen kautta aiotaan kuljettaa Sudaniin ja siitä edelleen panssarivaunuja, ohjusjärjestelmiä, itsetoimivia tykkipatteristoja ja muuta aseistusta lähinnä Syyrian ja Hizbullahin tarpeisiin. Presidentti Bashir vuokrasi maan Iranille Port of Sudanissa. Tämä on toinen Iranin rakentama merisatama Punaisellamerellä Eritreaan rakennetun Assabin jälkeen, kertoo Debkafile artikkelissaan. Iranin vallankumouskaartin upseerit ja asiantuntijat ohjaavat satoja sudanilaisia työntekijöitä rakennushankkeessa, jolla on kiire. http://www.debka.com/article/23072/Iran-secretly-building-in-Port-Sudan-military-supply-base-for-Syria-Hizballah
-          Viikonvaihteen aikana Israelissa hukkui 3 ihmistä ja 13 haavoittui, kaksi heistä hengenvaarallisesti. Nuorin hukkunut oli 14 kuukauden ikäinen vauva, joka putosi perheen uima-altaaseen Omerissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169435#.Uc_0C2JHT-k

Lämpötila, Jerusalem: Sunnuntai 19-29; Maanantai 19-26; Tiistai 21-28; Keskiviikko 22-30 C-astetta. maanantaina puolipilvistä, muuten lähes pilvetöntä. (Times of Israel)
Kinneretin vedenkorkeus on –210.055, 294 sm alemman punaisen viivan yläpuolella. https://twitter.com/kinbot