Friday, May 03, 2013

PERJANTAI 03.05.13


PERJANTAI 03.05.13

1. OIKEUSMINISTERI Tzipi Livni, jolle Netanyahu antoi neuvottelujohdon palestiinalaisten kanssa, ja Netanyahun neuvonantaja Yitzhak Molcho tapasivat USA:n ulkoministeri John Kerryn aikaisin torstaiaamuna keskustellen modifioidusta arabisuunnitelmasta, jota Kerry kehuu ”todelliseksi rauhansuunnitelmaksi, jonka pohjalta yli neljä vuotta keskeytyksissä olleet rauhanneuvottelut saadaan uudelleen alkamaan”. Julkisuudessa saudiprinssin 2002 esittämän ja myöhemmin 2007 arabiliiton hyväksymän suunnitelman muutetusta versiosta ei ole muuta tiedossa, kuin että se sallii osapuolten yhteisesti sovittuja tarkistuksia v. 1949 aselepolinjaan, jota PA:n johto pitää tulevan valtionsa ja Israelin rajalinjana. Tarkistukset suoritettaisiin alue-vaihdoksina siten, että Israel saa haluamiaan alueita aselepolinjan takaa ja antaa vastaavan-suuruisen maa-alan Israelin valtion alueelta. Julkisuudessa esitetty teksti vihjaa, että maa-alueitten tulee olla myös laadultaan tasavertaisia.

LIVNI totesi lehdistön edustajille tavattuaan YK.n pääsihteeri Ban ki-Moonin torstaina iltapäivällä, että hyviä uutisia ovat ne, ettei suunnitelma ole ehdoton ota tai jätä periaatteella, vaan siitä voidaan neuvotella. Tämä on Livnin näkemys, jonka optimistisen sävyn hän lienee saanut Kerryltä, joka on täynnä intoa välitysyrityksensä onnistumisesta. Livni perusteli optimismiaan selittäen, että vaikka monet maat Israelin rajoilla ovat hajoamassa, arabiliitto halusi osaltaan pehmentää Israelin ja PA:n välisten rauhankeskustelujen saamista alkuun. Hän ei vähätellyt edessä olevia vaaroja, mutta hänen mielestään USA:n voimakas panos ja John Kerryn täysi antautuminen neuvottelujen onnistumiseksi on todella hyvä uutinen.

NETANYAHUN neuvonantaja Yitzhak Molcho puolestaan esitteli Kerrylle pääministeri Netanyahun esittämät varaukset saudisuunnitelmaan. Yksi vakavimmista varauksista on se, että suunnitelman sanamuoto vähäisistä aluevaihdoksista ei sisällä mitään viittausta juutalaisyhteisöjen kohtaloon tai asemaan Juudeassa ja Samariassa. Toinen yhtä vakava ellei vaarallisempi on alkuperäiseen saudisuunnitelmaan sisältyvä pakolaisten paluuoikeus. Jos kaikille PA:n laskelmien viidelle miljoonalle ulkomailla asuvalle palestiinalaiselle pakolaiselle annetaan paluuoikeus sinne, mistä he lähtivät, Israelille juutalaisena valtiona voidaan jättää hyvästit, vaikka tuskin koko tuo määrä olisi halukas muuttamaan. Tämän ongelman ratkaisuksi esitetään, että vain todelliset pakolaiset, mutta ei heidän jälkeläisiään useissa polvissa, luetaan muuttokelpoisiksi, mikä pudottaa määrän tuhansiin miljoonien asemesta.
Arabisuunnitelman lupaus suhteiden normalisoimisesta Israelin ja arabimaitten kesken ei ole automaattinen, vaan edellyttää osapuolten välisiä neuvotteluja ja sopimuksia.
Labourpuolue innostui asiasta jopa tarjoutuen mukaan hallitukseen, jos rauhanprosessi etenee arabisuunnitelman pohjalta.

2. PA:n pääneuvottelijana tunnettu Saeb Erekat sanoi suunnitelmasta, että suunnitelma vastaa suurelta osin PA:n omia vaatimuksia, ja että aluevaihdot poistavat tarpeen suurten juutalais-yhteisöjen evakuoimiseksi. Mitä muille tapahtuu, on avoin kysymys.
HAMASIN poliittinen johtaja Khaled Mashaal sanoi Al-Jazeeran haastattelussa torstaina, etteivät aluevaihdokset ole hyväksyttäviä, eikä Kerryn neuvottelema modifioitu arabi-suunnitelma paranna palestiinalaisten asemaa, vaan avustaa Israelia integroitumaan alueen arabimaihin. Suunnitelma lupaa suhteiden normalisoimista 22:n arabimaan kanssa.

Mashaal toisti aiemmin esittämänsä Hamasin päämäärän ”vapauttaa palestiinalaiset territoriot seuraavan neljän vuoden aikana”. Hän vakuutti käyttävänsä sen toteuttamiseksi kaikkia käytettävissä olevia optioita, mutta että arabisuunnitelma vahingoittaa palestiinalaisten asemaa. Hänen toinen päämääränsä on vapauttaa kaikki palestiinalaisvangit (terroristit) Israelin vankiloista. Mashaal pitää päämajaansa nykyisin Qatarissa.

HAMASIN johto Gazassa esitti web-sivullaan tiistai-iltana suurta huolestumista rauhan-suunnitelman suhteen siihen liittyvine aluevaihtoineen todeten: ”Pitkä historiamme sionistisesta vihollisesta on opettanut, että vihollinen etsii uusia myönnytyksiä oikeuksistamme ja kansallisista periaatteista”. Kerry lupaa rauhansopimusta v.2013 aikana.
Netanyahu lupaa pitää kansanäänestyksen ennen arabisuunnitelman hyväksymistä. Livni pitää sitä tarpeettomana ehkä peläten, että kansa voi vastustaa sitä. Netanyahu esitti kantansa tavattuaan Sveitsin ulkoministeri Didier Burkhaltarin Tel Avivissa todeten, että jos jotain on opittu sveitsiläisiltä, niin se on kansanäänestys. Leikkiä laskien vieraansa kanssa hän totesi israelilaisesta sanonnasta: ”Israel ei ole Sveitsi”, tarkoittaen, että Sveitsi on sijaintinsa puolesta turvallisempi kuin Israel, mutta ettei yksikään israelilainen haluaisi asua missään muualla kuin Israelissa. Burkhaltar kutsui pääministerin - hepreankielellä - koska tahansa vierailemaan Sveitsissä oppimaan kansanäänestyksistä, joita siellä pidetään tuhka tiheään. Israelin Knesset hyväksyi 2010 lain, jonka mukaan Golanin ylängön ja Itä Jerusalemin luovuttaminen edellyttää kansanäänestystä. Laki ei koske Juudeaa ja Samariaa. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-affirms-support-for-referendum-on-peace/ http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4375553,00.html

3. TÄMÄN vuoden Jerusalemin Globaalin Marssin suunnittelijat pitivät kokouksensa Kairossa tiistaina suunnitellen kesäkuun kuudennen päivän marssitapahtumia. Marssien tarkoituksena on päästä Jerusalemiin tai mahdollisimman lähelle sitä. Osa marsseista suunnataan kohti kulkuesteitä tai juutalaisyhteisöjä Juudeassa ja Samariassa.
Marssijoita pyrkii Israelin puolelle myös Jordanista sekä Libanonista, kuten myös viime vuonna tapahtui. Heitä ei paikallisten turvallisuusjoukkojen toimesta päästetty rajan yli.

KAIRON kokouksessa valittiin uusi koordinaattori, Muslimiveljeskunnan jäsen ja Egyptin kansankokouksen edustaja Rada Fahmi.
Viime vuonna järjestäjät ennustivat miljoonan marssijan osallistuvan tilaisuuksiin, mutta käytännössä vain muutamia tuhansia saatiin liikkeelle. Jordaniassa ja Libanonissa marssijoita, joita tuli monista maista, ei päästetty lähellekään rajaa. Tänä vuonna tilanne on jos mahdollista entistäkin jännittyneempi, joten marssi Jerusalemiin tuskin onnistuu.
PA:n suunnitelmissa on, että Itä Jerusalem on toivomansa valtion pääkaupunki, ja he syyttävät Israelista sinne muuttavia kaupungin juutalaistamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167666#.UYNbvWJHT-k

4. FATAHIN korkea virkailija Jibril Rajoub esitti Beirutissa tavatessaan Iranin lähettilään Libanoniin, että Fatahin tulee etsiä läheisempiä suhteita Iranin kanssa, kuten IRNA uutistoimisto raportoi. Rajoub esitti samalla toiveensa, että Iranin avulla palestiinalaiset pystyvät vapauttamaan Israelin miehittämän maansa. Tilaisuudessa oli mukana myös PA/PLO:n Beirutin lähettiläs Ashraf Dabour.
Tilaisuudessa keskusteltiin myös sovintoneuvotteluista PA:n sisällä. Hamas irrottautui PA:n talutushihnasta kaapattuaan vallan Gazassa v. 2007 lähes verettömässä operaatiossa. Sovintoneuvotteluja on käyty Kairon johdolla vuodesta toiseen välillä jopa onnistuen allekirjoittamaan sopimuksen yhteishallituksesta ja vaaleista, kuten tapahtui 2011, mutta sitä ei ole voitu toteuttaa käytännössä.

PA:n puheenjohtaja Abbas pyysi viime viikolla kaikkia palestiinalaisryhmiä neuvotteluihin uuden yhteishallituksen muodostamiseksi valmistelemaan PLC:n ja presidentin vaaleja.
Hamasin johto kummasteli Abbasin kehotusta neuvottelematta siitä ensin Hamasin kanssa.
Fatahin ja Hamasin välinen syvä epäluulo on pahin este suhteiden sovittelemiseksi.
Rajoub toimi PA:n estävien turvallisuusjoukkojen komentajana. Israel pidätti hänet ja tuomitsi terroritoimintaan osallistumisesta vankeuteen, josta hän kärsi 15 vuotta. Hän kehotti arabeja aloittamaan kolmannen intifadan viime vuonna, mutta luopui tänä vuonna ajatuksesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167662#.UYNgKGJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Bostonin maratonin pommittajat Tamarlan ja Dzhokhar Tsarnaev suunnittelivat alun perin räjäyttää pomminsa kesäkuun 4. päivän itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa Charles River Esplanadilla pidettävien seremonioiden aikana, mutta koska heidän pomminsa valmistuivat nopeammin kuin he kuvittelivat, he muuttivat suunnitelmiaan, kertoo poliisin nimettömänä pysyttelevä edustaja New York Timesin mukaan. Pommit valmistettiin painekattiloihin Tamerlanin kotona. Poliisi ei ole vielä saanut selvitettyä, oliko heillä yhteyksiä ulkopuolisiin radikaaliryhmiin ja miten he oppivat rakentamaan pomminsa. Poliisin mukaan he ensin suunnittelivat myös itsemurhapommitusta, mutta luopuivat siitä. Veljesten äiti vaatii kuolleen Tamarlan ruumiin palauttamista. Hänen kuolinsyynsä on vielä mysteeri, ammuttiinko hänen vai kuoliko hän auton ajettua hänen ylitsensä. Nuoremman veljen Dzhokharin saama haava kurkussa askarruttaa, oliko se luodin vai veitsen aiheuttama hänen vaientamisekseen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4375540,00.html
-          Arviolta 450 pakistanilaista osoitti kunnioitustaan Bin Ladenille hänen kannattajiensa ja Talibanin järjestämässä tilaisuudessa Qattan kaupungissa. Monet kantoivat Al-Qaidaa ylistäviä plakaatteja ja Bin Ladeni kuvia, jota he kutsuvat Amerikan ja Pakistanin tiedustelun murhaamaksi sankariksi. ”Me kunnioitamme amerikkalaisten ja pakistanilaisten agenttien murhaaman islamilaisen sankarin kuoleman vuosipäivää. Bin Ladenin marttyyrikuolema antoi  uuden innoituksen jihadille islamille vihamielisiä joukkoja vastaan”, kuten eräs osanottaja totesi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4375541,00.html
-          Egyptin armeija syyttää Siinain beduiineja, että he ovat liittoutuneet globaalin jihadin kanssa taistellakseen Egyptin armeijaa ja Israelia vastaan ja suorittaakseen terrori-iskuja etenkin lomanviettokohteita vastaan Siinailla. Monet Siinain beduiinit juhlivat alueen vapauttamista Israelin miehitettyä sen 1967 puolustussodassa mutta palauttaen sen 1982 vuonna 1979 solmitun rauhansopimuksen puitteissa. Siinain beduiinit tuntevat katkeruutta Egyptin hallintoa kohtaan siksi, että heitä on syrjitty muiden alueiden kustannuksella, eikä presidentti Mursin johtama Muslimiveljes-kunnan hallitus ole tuonut parannusta asiaan. Siinain 330 000 vahvuisen beduiiniväestön uskotaan tarjoavan apuaan alueelle pesiytyneille terrorijärjestöille sopivaa maksua vastaan. Heidän ei uskota niinkään paljon osallistuvan tulitaisteluihin ja pommi-iskuihin, kuin toimivan oppaina ja aseiden ja tarvikkeiden kuljettajina tiettömissä erämaissa. Siinailta harjoitettu terroritoiminta on kiristänyt Israelin ja Egyptin välejä, vaikka tiedustelutietoja vaihdetaankin turvallisuusjoukkojen välillä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4375445,00.html
-          Ulkoministeri Avigdor Libermania vastaan nostettu oikeusjuttu luottamuksen pettämisestä ja asemansa väärinkäyttämisestä näyttää joutuneen pahaan vastatuuleen valtion päätodistajan muututtua ”vihamieliseksi” todistajaksi ja luopuneen aiemmista Libermania raskauttavista lausunnoistaan. Vain entinen apulaisulkoministeri Danny Ayalon pitää kiinni aiemmista syytöksistään, että hänen entinen päällikkönsä halusi Ben Aryehin lähettilääksi Liettuaan palkaksi siitä, että hänen väitetään antaneen Libermanille salaisen tiedon poliisin tutkimuksista häntä vastaan. Libermania vastaan suorittamat poliisin tutkimukset ovat jatkuneet yli 10 vuoden ajan nousten aina julkisuuteen juuri ennen vaaleja, kuten tapahtui viimeisissä Knessetin vaaleissa. Ynet arvioi, että Libermanin tuomitseminen, mikä on vielä epävarmaa, voi aiheuttaa poliittisen rintaman repeämisen kahtia muodostaen vasemmistolaisen ja oikeistolaisen ryhmittymän USA:n mallin mukaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4375291,00.html
-          Turvallisuusjoukot kävivät hajottamassa Binyamin alueen neuvoston puheenjohtajan Gershon Mesikan pystyttämän toimistoteltan ja nuorison läheiselle kukkulalle kyhäämän kevytrakenteisen parakin perjantaiaamuna. Ne pystytettiin lähelle paikkaa, jossa arabiterroristi surmasi puukolla bussia odottaneen Evyatar Borovskyn. Käsky niiden hajottamiseksi on voinut tulla suoraan pääministeriltä, joka valmistelee rauhankeskusteluja palestiinalaisten kanssa. Mesika syytti IDF:n alueen komentajaa kenraalimajuri Notzan Alonia pelkurimaisesta operaatiosta todeten ironisesti: ”Henkilö, joka ei pysty suojelemaan juutalaisia ja pelkää nousta PA:n hallintoa vastaan, on surevien juutalaisten sankari”. Hän syytti Alonia tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistamisesta sallien terroristien liikkua vapaasti, kuten tämän Tulkarmista kotoisin olevan terroristin, jota kukaan ei tarkastanut matkan aikana. Terroristin isä sanoo olevansa ylpeä pojastaan, joka murhasi viiden lapsen 29-vuotiaan isän. Terroristi oli aiemmin tuomitta vankeuteen asettaessaan pommin juutalaisyhteisöön. Hän kärsi tuomiostaan 12 vuotta ja vapautui 2 kuukautta sitten. Tapuahin risteyksen luona tapahtunut murha on saanut alueen juutalaisasukkaat kostotoimiin, joita turvallisuusjoukot pyrkivät hillitsemään. http://www.timesofisrael.com/security-forces-dismantle-outpost-near-fatal-attack/
-          Helteinen sää jatkuu sapatin yli, lämpötila Jerusalemissa 21-31 C-astetta, sunnuntain jälkeen asteen verran alempi, taivas lähes pilvetön, rannikolla yösumua. http://www.timesofisrael.com/Thursday, May 02, 2013

TORSTAI 02.05.13


TORSTAI 02.05.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu on varovaisen optimistinen arabiliiton hyväksymän ns. modifioidun saudisuunnitelman suhteen, joka lienee muilta osin ennallaan, paitsi että siihen sisältyy mahdollisuus vähäisiin aluevaihtoihin 1949 aselepolinjoista, joita PA:n johto pitää tulevan Palestiinan valtion länsirajoina. Suunnitelmaan sisältyy kuitenkin osia, joita Israelin hallituksen lienee mahdotonta hyväksyä, kuten palestiinalaispakolaisten paluuoikeus, Golanin luovuttaminen Syyrialle ja Jerusalemin jakaminen muiden ohessa. Kuitenkin USA:n ulkoministeri John Kerry suitsuttaa ylistystä suunnitelmalle, jota hän pitää suurena askeleena kohti rauhaa Lähi Idässä lähtien ajatuksesta, että Israelin ja PA:n välinen konflikti on rauhan saavuttamisen pahin  este ja jarru Lähi Idässä. Tämä on kuitenkin täysin kohtuuton ja virheellinen näkemys, kun tarkkaa arabikevään nimellä kulkevan väkivalta-aallon etenemistä.

ISRAELIN politiikkaa on pahoin häirinnyt ja sen dynaamista kehitystä lamauttanut Oslon sopimusten laatijoiden käsittämätön usko, että jos vain annetaan tarpeeksi myönnytyksiä palestiinalaisille, he ovat valmiit lopullisesti hautaamaan sotakirveensä ja elämään loppu-elämänsä rauhassa ja turvallisina Israelin rinnalla. Presidentti Peres ei voi juuri ajatellakaan puheensa laatimista ilman, että hän lisää siihen vaatimuksen rauhasta jossain muodossa. Hänen korkea ikänsä ja ilmeisen kalkkeutuneet aivolohkonsa voinevat osaltaan selittää tämän, mutta kaiken järjen ja kohtuuden mukaan kysymys lienee paljon syvemmästä pinttymästä, joka ei suostu hyväksymään järkisyitä eikä mitään muita kriteereitä, ja joka kehityksen valossa on osoittautunut täysin perusteettomaksi.

NETANYAHU alkaa viimeisten lausuntojensa perusteella arvioiden ymmärtää tätä - tai ehkä sen voisi kuvailla näin - hän alkaa uskaltaa nousta päättäjätasolla yleistä valtavirtaa vastaan. Hänen lausumanaan JP:n pääotsikko sanoo suurin kirjaimin: ”Rauha tarvitaan estämään yhden valtion periaatteen toteutumista”, alaotsikossa todetaan: ”Konfliktin juuri ei ole maa-alue, vaan Israelin oikeudellisen aseman tunnustaminen”. Tämä sisältää Netanyahun hyväksymän periaatteen, että Palestiinan valtion perustaminen on välttämätön. Hän ei ole kuitenkaan missään selittänyt, miten sellainen arabivaltio perustettaisiin Israelin sydänalueille ja juutalaisten pyhinä pitämille kohteille Juudeassa ja Samariassa ilman, ettei se samalla vaarantaisi Israelin väestökeskukset Haifasta Ashkeloniin saakka? Jos arabisuunnitelmaa noudatetaan rajan vetämisessä, Israel on kapeimmalla kohdallaan vain 15 km:n levyinen, mikä missä tahansa konfliktitilanteessa estäisi kaiken liikenteen etelän ja pohjoisen välillä vain karkeiden kotitekoisten rakettien avulla. Rajan vetämistä Samarian vuorille tuskin voitaneen pitää vähäisenä poikkeamisena, mikä Israelin tulisi korvata vastaavan kokoisella maalla Israelin valtion alueelta. Keskusteluissa ei ole vielä puututtu juutalaisyhteisöjen kohtaloon Juudeassa ja Samariassa eikä siihen, miten Jordanian vastainen raja-alue turvattaisiin.

Jos Fatahin ja Hamasin sovintoneuvottelut onnistuvat ja muodostetaan yhteishallitus Fatahin ja Hamasin välillä, rauhansopimusta Israelin kanssa olisivat päättämässä myös Hamas ja myös PFLP:n ja DFLP:n edustajat, jotka hylkäävät aluevaihdokset ja Israelin valtion laillisuuden. Israelin tuhoaminen sisältyy myös PA/PLO:n peruskirjaan.
Rauhan asia on kallis ja korvaamaton, mutta muodossa, jota sitä ajetaan Israelissa kuin sikaa säkkiin, siitä on tullut enemmän kirosana kuin yhteiselon ja hyvinvoinnin perusta.

” Me olemme juuri nyt mukana ponnisteluissa joita me arvostamme, ja joita johtavat presidentti Obama ja ulkoministeri John Kerry, aloittaaksemme rauhanneuvottelut palestiinalaisten kanssa”, Netanyahu kertoi USA:n kongressin delegaatiolle, jota johtaa Ed Royce (R Kalifornia). ”Olemme innokkaita aloittamaan, meillä ei ole ennakkoehtoja, eikä käsityksemme mukaan ennakkoehtoja pitäisi olla neuvottelujen aloittamiseksi”.
Netanyahu kehotti ulkoministeriön edustajia tähdentämään yhä uudelleen havaitsemaansa tosiasiaa, ettei konfliktin syissä ole kysymys Yitzharissa Samariassa, vaan Acresta, Jaffasta ja Ashkelonista. ”Teidän tulee uskaltaa sanoa näin. Ei ole mitään syytä pyydellä anteeksi, teidän tarvitsee vain kertoa totuus”, hän opasti ulkoministeriön edustajia. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Israel-will-become-bi-national-if-peace-talks-not-renewed-311691, http://www.jpost.com/Middle-East/Analysis-The-US-and-a-diplomatic-motion-for-peace-311764


2. MOSHE ZAR on yksi Samarian asuttajien ensimmäisistä, jotka hankkivat maata Samariasta ja rakensivat talonsa sinne asuen siellä edelleen. Hän kertoili henkilökohtaisista tuntemuksistaan äskettäin tapahtuneen Yitzharin juutalaisasukkaan Evytar Borovskyn murhasta Arutz Shevan toimittajalle David Leville. Ohessa hänen esittämiään näkökohtia.

ZAR kertoi toimittajalle, että Israelin valtion tulee Evytar Borovskyn murhan johdosta mennä itseensä harjoittamastaan politiikasta ja suhtautumisesta juutalaisyhteisöjä kohtaan Juudeassa ja Samariassa. ”Murha oli suora seuraus Israelin omaksumasta politiikasta mieluummin olla heiluttamatta venettä ja pitää jännityksen lisääntyminen tarkasti aisoissa”.
”Mutta sen seurauksena turvallisuus on vähentynyt Juudeassa ja Samariassa ja muualla maassa”, hän toteaa surullisena.

”SURUKSEMME ja häpeäksemme järjestelmän harjoittama politiikka perustuu Peace Now järjestön suosituksiin. He poistavat tiesulkuja ja antavat aseita arabeille. Onko tämä tapa, jolla voimakas ja arvonsa tunteva valtio toimii?” Zar tilittää sydänsurujaan.
”Kunnon tapa vastata Borovskyn murhaan eivät ole henkilökohtaiset ”hintalappu-toimet”, joissa yksityiset protestoivat heikkoa turvallisuutta vastaan, vaan valtion harjoittama todellinen toiminta”, Zar tilittää omia tuntemuksiaan jatkaen: ”Peltojen polttaminen vastauksena ei ole ratkaisu. Hallituksen tulee toimia. Heidän täytyy lopettaa tämä mielipuolinen politiikka. Miten on mahdollista, ettei kukaan suorittanut tarkastusta tälle terroristille? Tämä on seurausta siitä, että tiesulut poistetaan”.

MOSHE ZAR viittaa omaan henkilökohtaiseen tragediaansa menettäessään oman Gilad poikansa terrorihyökkäyksessä. ”Itkin Evyatarin hautajaisissa, koska olen isä, joka suree vielä oman poikansa menettämistä. Tunnen syvää surua näiden viiden orvoksi jääneen lapsen kohtalosta, jotka menettivät isänsä yhtäkkiä. Onko tämä tapa, millä ylpeä kansa toimii? Sen sijaan, että he veivät murhaajan sairaalaan, hänet olisi pitänyt repiä tuhansiksi kappaleiksi. Hän parantuu ja viedään vankilaan, jossa hän elää paremmin kuin koskaan”.

Todennäköisesti hänet vapautetaan seuraavan ”luottamusta kasvattavan eleen” yhteydessä. Fatah Tanzimin entinen johtaja Marwan Barghouti, joka tuomittiin viiteen elinkautiseen + 40 vuotta terroriryhmien johtajana, sanoo, ettei juutalaisia murhanneita saa tuomita vankeuteen, sillä he ovat palestiinalaisia itsenäisyystaistelijoita ja sankareita. Hän suositumpi kuin Abbas.
Israelissa on viritetty keskustelua kuolemanrangaistuksen ottamisesta käytäntöön. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167645#.UYIH02JHT-k

AKTIVISTINA tunnettu Baruch Marzel sanoo omana mielipiteenään, että murhiin syyllistyneet terroristit tulee surmata. Puhuessaan Arutz Shevan toimittajalle keskiviikkona hän toteaa viimeisen terrori-iskun johdosta, jossa viiden pienen lapsen isä Evyatar Borovsky puukotettiin kuoliaaksi hänen odottaessaan bussin saapumista, että turvallisuusmiesten, jotka ottivat hänet kiinni, olisi pitänyt surmata hänet. ”Terroristin ei olisi koskaan pitänyt päästä sairaalaan”, hän sanoo. ”Meidän tulee kouluttaa sotilaamme ja poliisiupseerimme, ettei Israelin valtion edun mukaista ole pitää heitä elävinä. Elävä terroristi on rasite – hän saa lääkintä-hoitoa, tusinoittain poliiseja vartoi häntä ja lääkintäjärjestelmä investoi häneen summia, joita sen ei tarvitse investoida toisille sektoreille. Tämä pelkurimainen terroristi vapautettiin vankilasta kuusi kuukautta sitten”. Hän sanoo, että armeijassa ollessaan hän pyrki osumaan vastustajaan kuolettavasti. Hän suosittelee tätä turvallisuusmiehille.

Samarian aluekeskusten johtaja Gershon Mesika päätti muuttaa toimistonsa Tapuahiin lähelle paikkaa, missä Evyatar Borovsky murhattiin. Hän esitti vaatimuksen Netanyahulle ja Yaalonille, että hallituksen tulee rakentaa uusi kaupunki vastauksena juutalaisasukkaan murhasta. Myös hän kritisoi kirpeästi hallituksen omaksumaa politiikkaa poistaa tiesulkuja ja tarkastuspisteitä Juudean ja Samarian aleilta, mikä lisää turvattomuutta alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167635#.UYIawGJHT-k

3. UUTISOTSIKOITA
-          Binyamin alueen turvallisuusjohtaja Samariassa Avigdor Shatz totesi Arutz Shevan toimittajalle, että terroristien aiheuttama väkivalta on ilman epäilyksiä lisääntynyt, mutta ettei ole mitään syytä nimittää sitä kolmanneksi intifadaksi (väkivalta-aalloksi). Hän varoitti, että Israelin tulee toimia välittömästi, sillä kokemus on osoittanut, että jos odotamme tilannetta, jossa taktiikkaa on muutettava, se on silloin jo liian myöhäistä. Hänen mukaansa palestiinalaiset on pidettävä poissa juutalaisyhteisöistä. ”Olemme estäneet useita yrityksiä, joissa palestiinalaiset ovat pyrkineet hivuttautumaan sisään juutalaisyhteisöihin. Useat onnistuneista yrityksistä ovat päättyneet murhaan”. Kun he puhuvat tilanteista, se antaa kuvan yhteisestä sopimuksesta tilanteen rauhoittamiseksi. Mekin haluamme, ettei kukaan kuole, mutta me emme anna heidän lähestyä juutalaisyhteisöjä”. Hän sanoi alueensa juutalaisasukkaiden vaativan, että IDF vetää selkeät varoituslinjat terroristeja varten, ja nuo linjat tulee olla kaukana juutalaisyhteisöistä, joiden sisällä sopimuksia voidaan toteuttaa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167620#.UYIfVGJHT-k
-          Libanonilainen Daily Star lehti raportoi YK:n UNIFIL- joukkojen antamiin tietoihin perustuen, että Libanonin armeija vähentää Israelin rajan tuntumassa olevia joukkojaan ja ne korvataan Hizbullahin joukoilla. UNIFIL raportoi, että partioidessaan alueillaan ja vieraillessaan aiemmissa havaintopisteissään alueella he huomaavat ne suljetuiksi ja tiesulkujen estäessä heidän partioreittiensä käyttämisen. He katsovat tämän osoittavan, että Hizbullah pyrkii pullistelemaan lihaksiaan. UNIFIL sotilaat valittavat, miten Hizbullahin pyssymiehet nöyryyttävät heitä, koska heillä ei ole oikeutta vastata väkivaltaan aseellisesti. YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1701 mukaan YK:n joukkojen tulee avustaa Libanonin armeijaa ottamaan vastuu maan eteläosan valvonnasta, mutta armeija vetää nyt joukkojaan pois sieltä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167640#.UYIjGGJHT-k
-          YK:n ja arabiliiton nimittämä rauhantunnustelija ja välittäjä Lakhdar Brahimi valmistelee eroamista tehtävistään havaittuaan, etteivät hänen yrityksensä ole tuottaneet tulosta. Hän tuntee maan polttavan jalkojensa alla tilanteen kehittyessä yhä vaarallisemmaksi ja on pitkään esittänyt halunsa erota, mutta on jatkanut painostuksen vuoksi. 79-vuotias entinen Algerian ulkoministeri Brahimi nimitettiin tehtäväänsä elokuun 17. päivänä YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annakin nostettua kätensä pystyyn luovuttamisen merkiksi. Brahimi sanoi jo silloin, että hän joutuu melomaan vuolaaseen vastavirtaan. Brahimin ero voinee myös olla varoituksena siitä, että länsimaat ovat muuttamassa Syyrian politiikkansa hyökkäävämmäksi, mikä osoittaa toiveiden diplomaattisesta ratkaisusta raukeavan lopullisesti. Brahimi kritisoi arabiliiton hyväksyttyä Syyrian Kansallisneuvoston Syyrian viralliseksi edustajaksi, että se poikkeaa YK:n politiikasta eikä anna mahdollisuuksia sovintoratkaisuun Assadin hallituksen ja kapinallisten edustajien välillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167641#.UYImD2JHT-k
-          Israelin palokunta lähetti laskun arabille, jonka auton tuntemattomat vandaalit olivat sytyttäneet tuleen kahden aikaan aamuyöstä ”hintalapulla” varustettuna: ”Pysy erossa meidän tytöistämme”. Auton omistaja hämmästelee, miten hän, joka on joutunut rikoksen kohteeksi, joutuu vielä maksamaan 1 500 NIS hänen 20 000 NIS arvoisen autonsa palon sammuttamisesta. Poliisi arvioi, että arabit ovat voineet itse raaputtaa ”hintalappu” kirjoituksen. Tämä tapahtui arabien ja juutalaisten asumassa Akbaran kylässä lähellä Safedia. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4375020,00.html
-          Israel kehottaa länsimaita ottamaan selvää kapinallisryhmistä, joita ne aikovat aseistaa, ennen kuin tekevät päätöksen avustuksista. Etenkin al-Qaidan alajärjestöksi tunnistettu Jabhat Al-Nusra on järjestö, jota tulee varoa. Se on viime kuukausien aikana osoittautunut voimakkaimmaksi, joka on saanut voittoja sekä Damaskoksen että Aleppon ja Homsin lähellä käydyissä taisteluissa, joissa se on joutunut taistelemaan Hizbullahin pyssymiesten kanssa. Israelin viranomaiset ovat keskustelleet asiasta USA:n viranomaisten kanssa. http://www.timesofisrael.com/dont-arm-rebels-before-vetting-them-israel-urges-us/
-          USA:n kansalaiset vastustavat Amerikan osallistumista Syyrian taisteluihin. Kolme viidestä esittää vastustavan kantansa, vaikka todisteet lisääntyisivät Assadin käyttäneen kemiallisia aseita, joissa omia kansalaisia on joutunut uhreiksi. Vain 10 % antoi selvän tukensa Amerikan osallistumiselle, ja 61 % vastustaa. Tiedustelun suoritti Reuters/Ipsos haastatellen 519 kansalaista viiden viime päivän aikana. http://www.timesofisrael.com/most-americans-oppose-intervention-in-syria-poll-finds/


Wednesday, May 01, 2013

KESKIVIIKKO 01.05 13


KESKIVIIKKO 01.05.13

1. USA:n ulkoministeri John Kerryn neuvottelema saudi suunnitelman modifioitu versio, jonka maanantaina julkistivat Washingtonissa arabiliiton delegaatio puheenjohtajansa Qatarin ulkoministeri Sheikh Hamda bin Jassem Al Thanin kautta yhdessä Kerryn ja varapresidentti Joe Bidenin kanssa, vastaanotettiin varovaisen myönteisesti. Modifioitua suunnitelmaa ylistetään selkeänä voittona Kerryn diplomatialle ja tienä eteenpäin Israelin ja PA:n välisen rauhanprosessin edistämiseksi. Ainoa muutos, joka on tehty alkuperäiseen saudisuunnitelmaan, on tämän hetken tietojen mukaan lisäys, jonka mukaan tulevan Palestiinan valtion ja Israelin välinen raja muotoillaan osapuolten kesken huomioiden mahdollisuudet vähäisiin aluevaihdoksiin.

PA:n taholta todetaan, että arabiliiton modifioitu versio vastaa suurin piirtein PA:n kantaa asiaan, mutta että sitä tulee tutkia vielä lopullista lausuntoa varten, kuten PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat sanaili. Hän sanoi, että 57 arabi- ja muslimimaata tukevat suunnitelmaa. Hän muotoili ajatuksiaan todeten, että rauhansuunnitelma tarjoaa kaikenkattavan alueellisen ratkaisun perustuen siihen, että Israel toteuttaa kansainvälistä lakia suhteiden normalisointia vastaan alueen kuiden maiden kanssa. ”Israelin alustava suunnitelman hylkääminen osoittaa taas kerran, ettei Israelilla ole rauhansuunnitelmaa. Sen sijaan se jatkaa alueen kolonalisointia ja hyökkäyksiä palestiinalaisten oikeuksia ja paikallista rauhaa vastaan”.

Mahmoud Abbas sanoi Itävallan vierailunsa aikana tavattuaan presidentti Heinz Fischerin, että ”jatkuva rakentaminen setlementeissä ja tuhansien palestiinalaisvankien kärsiminen Israelin vankiloissa vaarantaa rauhan saavuttamisen”. Abbas ei uskaltanut tai halunnut ottaa selkeää kantaa aluevaihdoksiin. Hän totesi journalistien kysymyksiin, että aluevaihdoista on keskusteltu Israelin pääministereitten kanssa, joten se ei ole uusi asia, mutta ei antanut selkeää kantaa aiemmin myönteiseen suhtautumiseensa.
Kysymykseen kahden valtion periaatteesta hän sanoi, ettei hän aseta ennakkoehtoja sen toteuttamiseksi neuvottelujen kautta, mutta hän tulkitsee aiemmin asettamansa ehdot Israelin velvollisuuksiksi, jotka sen tulee toteuttaa joka tapauksessa kansainvälisen lain mukaan.
ABBAS sanoi puhuneensa Fischerin kanssa vaaroista, mitä juutalaisyhteisöt muodostavat Juudeassa ja Samariassa ja etenkin Jerusalemissa. ”Toiseksi me keskustelimme Fatahin ja Hamasin välisistä sovintoneuvotteluista ja yhtenäishallituksen muodostamisesta Hamasin kanssa valmistelemaan parlamentin ja presidentin vaaleja kolmen kuukauden sisällä”.

PALESTIINALAISET radikaaliryhmittymät PFLP ja DFLP esittävät molemmat vastustuksensa aluevaihdoksiin Israelin kanssa, mutta PA:n virkailija Ramallahissa sanoi, että palestiinalaiset oli täysin koordinoitu arabiliiton Washingtonin delegaation kanssa. Hän totesi, että PA:n ulkoministeri Riyad Malki oli arabiliiton delegaation mukana Washingtonissa.
Radikaaliryhmät PFLP ja DFLP totesivat: ”Kukaan ei auktorisoinut arabidelegaatiota antamaan vapaaehtoisesti palestiinalaisten maata. Me tuomitsemme esityksen yrityksenä laillistaa setlementit Länsirannalla ja Itä Jerusalemissa kansainvälisen lain ja Geneven neljännen konvention rikkomuksina”. DFLP:n korkea virkailija Muhammad Jadallah syytti Qataria yrityksistä pyrkiä likvidoimaan palestiinalaiskysymyksen sekä pyrkimyksistä kaapata valta arabiliitossa USA:n päämäärien edistämiseksi.

PÄÄMINISTERI Netanyahu ei itse halunnut vielä käsitellä kysymystä, mutta hänen kansliansa suhtautuu siihen varovaisen myönteisesti. Roomassa Paavi Francis II:n vieraana oleva presidentti Shimon Peres lausui tähän tapaan: ”Uskoakseni on mahdollisuus avata rauhan-neuvottelut Israelin ja PA:n välillä, sillä Abu Mazen on vilpitön (genuine) rauhankumppani. Arabiliiton ministerit ilmaisivat tukensa kahden valtion periaatteelle, jonka myös me olemme hyväksyneet ja sen tukemiseksi on muodostettu laaja rakennelma edistyksen varmistamiseksi”. Netanyahun nimittämä rauhanneuvottelija oikeusministeri Tzipi Livni sanoi näkevänsä arabiliiton päätöksessä edistystä, vaikka varoittaakin, että tie on vielä pitkä ja kivikkoinen, ennen kuin sitä voidaan toteuttaa käytännössä. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Israel-PA-give-positive-nod-to-Arab-League-proposal-311638, http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Israel-PA-give-positive-nod-to-Arab-League-proposal-311638

2. IAF:n kirurgisen tarkka täsmäisku Gazaan tiistaina moottoripyörään, jonka ajaja raketin-rakentamisen asiantuntija sai surmansa ja yksi sivullinen haavoittui, on JP:n artikkelin laatijan Jaakov Lappinin mukaan varoittava esimerkki sekä paikallisille radikaaleille islamryhmille että Hamasille, ettei Israel katsele toimettomana sivusta rakettien ampumista Israelin siviili-asukkaita vastaan. IDF:n lausunnossa todetaan, että vaikka Israelin turvallisuusjoukot joskus odottavat soveliaan tilaisuuden ja pitävien tiedustelutietojen saamiseksi, se ei tarkoita sitä, etteikö se toimisi antaakseen sopivan vastauksen ja varoituksen.

IDF:n lausunnossa tähdennetään sitä, että pelkkä tietoisuus IDF:n vastaiskusta pitää terroristit aina liikkeellä ja estää heitä punomasta juoniaan uusista terrori-iskuista.
Hamas on tietoinen globaalin jihadin vastuuttomien iskujen vaarantavan sen omaa turvallisuutta, sillä Hamas ei halua kiihottaa tilannetta tässä vaiheessa, eikä antaa IDF:lle aihetta uuteen operaatioon Gazan kaistalla. Hamas on siksi levittänyt poliisejaan ja turvallisuusjoukkojaan rajavyöhykkeen tuntumaan estämään uudet raketti-iskut.

IDF kutsui yllättäen 2000 reserviläistä sotaharjoituksiin Syyrian rajan tuntumaan. Vaikka jännitys on viime päivinä noussut myös Libanonin rajalla Hizbullahin mahdollisten iskujen varalta, harjoitusten pääpaino on tällä kertaa Syyrian yhä sekavammaksi kehittyvä tilanne, joka voi jossain muodossa levitä laajamittaisena iskuna Israelin puolelle.
Israelin johto on mieltynyt termin ”viesti” käyttämiseen vastatoimiensa yhteydessä, mikä tarpeettomasti käytettynä siihen liittyvine uhkauksineen, joita tavallisesti ei toteuta, ovat samalla nakertaneet sen merkitystä hampaattomana sanahelinänä.
IDF:n lausunnossa kuitenkin esitetään toivomus, että sekä Syyrian eteläosassa taistelevat joukot että Iranin sätkynukke Hizbullah lukevat IDF:n viestin oikein, jolla halutaan osoittaa sen valmius vastata mihin tahansa rajan yli tulevaan iskuun välittömästi ja lujasti. http://www.jpost.com/Defense/Analysis-IDF-maintaining-deterrence-in-the-South-and-North-311671, http://www.jpost.com/Defense/2000-reserves-called-up-to-North-border-in-surprise-drill-311586

3. SYYRIAN tilanne näyttää kehittyvän suursotaan, minkä vaaraa ovat suuresti lisänneet havaitut kemiallisten aseitten käyttämistapaukset ainakin kahdessa kohteessa, josta länsimaat syyttävät Assadin armeijaa, joka puolestaan kieltää syyllistyneensä niihin. Todisteet ovat kuitenkin sitä luokkaa, että USA:n presidentti Obama harkitsee kapinallisten aseistamista amerikkalaisin asein. Hän ei halua lähettää Syyriaan amerikkalaisia joukkoja, vaan pyrkii käyttämään paikallisia ryhmittymiä asettamiensa päämäärien saavuttamiseksi, joita hän ei ole paljastanut. Hän on useassa tilanteessa esittänyt ratkaisua väliaikaisen hallituksen muodostamiseksi, jossa Assad ei olisi mukana. Ongelma on vain siinä, että taisteluissa suurinta menestystä saavuttanut ryhmittymä Al-Nusra, kuuluu Irakissa voimistuneeseen al-Qaidaan. Syyrian mielenosoitukset alkoivat ei-uskonnollisina yli 2 vuotta sitten, kuten Debkafile toteaa artikkelissaan, mutta sisällissodan nimellä kulkevaksi kehittyneet taistelut Assadin armeijan ja kapinallisten välillä ovat yhä enemmän saaneet uskonnollisen sävyn.

SAUDI ARABIA, Qatar ja UAE ovat sunni-muslimimaita, jotka tukevat kapinallisia asein ja taloudellisen tuen kautta, kun Assadin hallitus ja armeija perustuu alaviittien johtamaan shia-leiriin, jota tukevat Iran ja sen tukema Hizbullah Libanonissa. Assadin hallitusta tukee Venäjä, joskin se on aiemmin toiminut vain aseitten toimittajana Iranin ohella sekä diplomaattisena tukena lähinnä YK:n turvallisuusneuvostossa, mutta sen asenne vihjaa tarvetta muutoksiin.
Vaarallisena kehityksenä pidetään kapinallisten hyökkäyksiä shia-muslimien pyhiä paikkoja ja moskeijoita vastaan, josta hyökkäys Aleppon vanhaa moskeijaa vastaan on varoittava esimerkki. Hyökkäyksessä sortui moskeijan korkea minareettitorni. Damaskoksen itäpuolella sijaitseva suuri Umayyad moskeija on toinen vaaran merkki, jonka valkoiseen minareetti-torniin shia-muslimien odottama Jeesus (Isa)ilmestyy mahdin ollessa menossa vapauttamaan Jerusalemia. Jos tuohon moskeijaan kajotaan, se voi aiheuttaa räjähdyksen koko Lähi Idässä.
(katso Israelupdate, Islamin messias)

DEBKAFILE arvioi Obaman harkitsevan kolmen potentiaalisen vaihtoehdon välillä.
Hän voi lähettää USA:n ilmavoimat tuhoamaan Assadin sotilaalliset tukikohdat ja lentokentät. Toiseksi hän voi antaa käskyn ohjusiskuista Syyrian massatuhoaseitten varastoihin sekä mereltä että rajanaapureissa sijaitsevista tukikohdistaan.
Kolmanneksi hän voi lähettää 20 000 sotilasta Jordaniaan Syyrian rajan läheisyyteen.
Hän voi tietenkin käyttää näiden vaihtoehtojen yhdistelmiä, mutta joutunee jollain asteella sekaantumaan tilanteeseen saadakseen mielettömän verenvuodatuksen loppumaan. Tilannetta on pahoin sekoittanut al-Qaidan soluttautuminen Irakista Syyriaan päämääränään suuren ja yhtenäisen kalifikunnan rakentamiseksi Iranista Egyptiin ja Pohjois-Afrikkaan. http://www.debka.com/article/22938/Israeli-reserves-called-up-for-Syrian-Lebanese-borders-Military-drill-starts-Sunday

4. UUTISOTSIKOITA
-          Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah vannoi puhuessaan Al-Manar TV-lähetyksessä, ettei Hizbullah anna presidentti Bashar Addasin hallituksen kaatuvan. Hän sanoi, että Syyrian hallituksella on paljon ystäviä maailmassa, jotka tukevat Assadia. ”Syyrialla on todellisia ystäviä alueella ja maailmassa, jotka eivät salli Syyrian joutuvan Amerikan ja Israelin käsiin tai Takfirille”, joka on ääri-islamilainen sunni-järjestö.  INN:n artikkelissa todetaan taistelujen siirtyneen Vapaan Syyrian armeijalta yhä enemmän Al-Nusra joukoille, jotka saavat miehistö- ja asetäydennystä Irakin al-Qaidalta. Hizbullah ei virallisesti ole ilmoittanut sekaantuneensa Syyrian taisteluihin, mutta sen arvioidaan menettäneen 180 miestä katuneina suorittaessaan jihadin velvoitteita”, kuten järjestön tiedottaja sanoo. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah esitti vakavan varoituksen, että jos kapinalliset koskevat muslimiprofeetan Muhammadin tyttärentyttären Saida Zeinabin mausoleumiin Damaskoksessa, tilanne ryöstäytyy pois käsistä. Shia-muslimit pitävät hänen mausoleumiaan pyhänä, mutta etenkin Saudi Arabian päähaara Wahhabilaisuus pitää hautamonumenttien palvontaa vääräuskoisena ja tuhoavat niitä. Varoittava esimerkki on Irakissa sijaitseva Al-Askari pyhättö, jota shiat pitävät pyhänä, mutta joka vaurioitui 2006 pommituksissa. Vaarana on, että Syyrian taistelut leviävät Libanoniin, jossa jännitys eri väestöryhmien välillä on kireä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167616#.UYDTB2JHT-k
-          Presidentti Barack Hussein Obama harkitsee tappavien hyökkäysaseitten toimittamista Syyrian kapinallisille, ja on pyytänyt Venäjän presidentti Vladimir Putinia lopettamaan Bashar Assadin tukemisen. Hän tehnee asetoimituksia koskevan päätöksensä lähiviikkojen aikana, mutta tuskin ennen tapaamistaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa kesäkuun puolivälissä. Putin tapaa ulkoministeri John Kerryn ennen sitä. Viranomaiset tähdentävät, että Obama edelleen kannattaa diplomaattista ratkaisua Syyrian tilanteeseen, mutta vielä epäselvä kemiallisten aseitten käyttäminen voi vaikuttaa hänen kantansa muuttumiseen. Uutinen ei kerro, minkälaisia aseita USA voisi toimittaa, mutta päätöksen tehtyään hän saa ne kapinallisille nopeasti liittolaismaittensa varastoista. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4374608,00.html
-          Presidentti Shimon Peres sanoi Rooman kirkon johtajan paavi Francis II:n Vatikaanissa ojentaen hänelle erikoispainetun Raamatun ja samalla esittäen hänelle kutsun vierailla Israelissa mieluummin niin pian kuin suinkin. Peres ei sentään kutsunut paavia ”maailman hengelliseksi johtajaksi”, kuten YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon tavatessaan uunituoreen paavin. Vatikaanin tiedottaja kertoi paavin hyväksyneen Peresin esittämän kutsun ”mielihyvällä ja ilolla”, vaikka vierailun aikataulu on täysin auki. Tämänkaltaiset vierailut vaativat pitkäaikaiset ja huolelliset suunnitelmat valtavine turvallisuusjärjestelmineen. Paavi vieraili Israelissa kardinaali Jorge Mario Pergoglion ominaisuudessa juuri ennen Jom Kippur-sotaa. Toivoa sopii, ettei hän tällä vierailulla toisi uutta veristä sotaa Israeliin. Peres ja paavi keskustelivat Israelin ja PA:n välisistä rauhanneuvotteluista - tai niiden puutteesta - ilmaisten tyytyväisyytensä arabiliiton joustettua saudisuunnitelman suhteen. ”Sinulla on tärkeä rooli rauhan edistämisessä ja uskon lujittamisessa siihen. Pyydän sinua lisäämään saarnoihisi miljoonien uskovien ihmisten edessä maailmassa toivon rauhaan Lähi Idässä ja maailmassa”, Peres pyyteli paavilta, joka mielellään kuuntelee tällaista. Paavi puolestaan esitti toiveen Israelin ja PA:n pikaisesta palaamisesta saman pöydän ääreen keskustelemaan rauhasta.
-          Lontoo vältti pommi-iskun, kun kuuden miehen solu tuli paikalle liian myöhään äärioikeistolaisen English Defence League mielenosoitukseen. Poliisi pidätti heidät ajaessaan autoa ilman vakuutusta. http://www.timesofisrael.com/uk-attack-narrowly-avoided-because-terrorists-ran-late/
-          Italian poliisi pidätti tiistaina neljä kuuden miehen solusta, joka suunnitteli terrori-iskuja USA:ssa, Italiassa ja Israelissa, vaikka kohteet olivat vielä auki. Heidät pidätettiin Andriassa Italian eteläosassa Puglian alueella. Solun uskotaan pyrkineen hankkimaan jäseniä, joita se lähettää ulkomaille saamaan koulutusta terrorismissa. Solun jäsenten sanotaan olleen äärimmäisen anti-semiittisiä la lännen vastaisia. http://www.reuters.com/article/2013/04/30/us-italy-arrests-islam-idUSBRE93T0MP20130430
-          Mahmoud Abbasin johtaman Fatahin jäsenet ilmaisivat äärimmäisen ilonsa ja ylistyksensä viiden lapsen isän murhaajaa kohtaan hänen onnistuttuaan murhaamaan hänet Tapuan risteyksen lähellä olleesta poliisista huolimatta. Fatah julkaisi murhaajan Salam al-Zaghalin kuvan facebookissa hänen murhaamansa juutalaisen Evyatar Borovskyn kuvan kanssa tekstillä: ”Zalam al-Zaghal, joka puukotti setlerin al-Zaatarin risteyksessä, on vapautettu vanki, joka istui miehittäjän vankilassa 4 vuoden ajan”. Murhatun tekstissä luki: ”Kuva setleristä, joka sai surmansa tänään armeijan al-Zaatarn tarkastuspisteessä Nablusista etelään vapautetun vangin ja sankarin Tulkarmista kotoisin olevan Salam alZaghalin toimesta”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167619#.UYDiLmJHT-k
Tuesday, April 30, 2013

TIISTAI 30.04.13


TIISTAI 30.04.13

1. USA:N ulkoministeri John Kerry sanoi olevansa hyvin tyytyväinen arabiliiton hyväksyttyä maanantaina modifioidun saudisuunnitelman, jonka tärkein kohta on Israelin ja Palestiinan välisen rajan vetäminen 1949 aselepolinjojen mukaan tasapuolisin ja vähäisin aluevaihdoksin. Kerry sanoi olevansa erityisen kiitollinen siitä, että arabiliiton päätös lähestyy presidentti Obaman asettamaa kriteeriä ja kahden valtion suunnitelmaa, minkä hän julkisti 2011.

QATARIN pääministeri Sheikh Hamad bin Jassem al-Thani kehotti puhuessaan arabiliiton Washingtonin delegaation nimissä seisoessaan ulkoministeri John Kerryn rinnalla Israelin ja tulevan Palestiinan neuvottelijoita sopimaan rajalinjasta perustuen 1967 sotaa edeltäviin aselepolinjoihin vähäisin, tasa-arvoisin aluevaihdoksin.
AL THANI puhui Blair-talossa delegaationsa tavattua arabiliiton edustajat sekä USA:n varapresidentti Joe Bidenin ja ulkoministeri John Kerryn, joka oli tehnyt kaikkensa saadakseen arabimaat joustamaan aiemmasta päätöksestään, jossa se hyväksyi saudisuunnitelman v. 2007.
USA:n edustajat ilmaisivat tyytyväisyytensä voidessaan liittää arabiliiton päätöksen osaksi presidentti Obaman rauhansuunnitelmaa saadakseen Israel ja PA neuvottelupöydän ääreen ja jatkamaan lähes 4.5 vuotta keskeytyksessä olleita rauhanneuvotteluja.

”MEILLA on ollut hyvin positiiviset, hyvin rakentavat keskustelut iltapäivän kuluessa positiivisin tuloksin”, Kerry hehkutti Blair-talossa seisoessaan puhujalavalla Al Thanin ja kuuden arabimaan edustajan kanssa ylistäen arabiliittoa ”tärkeästä roolista, jota se on pelannut ja päättäväisesti pelaa saadakseen rauhan Lähi Itään – ja erityisesti uudelleen vahvistaen tukensa saudisuunnitelmalle saadakseen konfliktin ratkaistuksi”.
Al Thanin puheen perusteella voidaan katsoa Kerryn edistyneen jossain määrin saadakseen arabiliiton vaikutusvaltaisimmat jäsenet Obaman näkemyksen taakse. Tilaisuuteen osallistuivat Bahrainin, Egyptin, Jordanian, Libanonin, Saudi Arabian ja PA:n edustajat.

SAUDISUUNNITELMA lupaa Israelille 22 arabimaan täyden tunnustuksen ja diplomaatti-suhteiden solmimisen asteittain kunkin arabimaan päätöksen mukaan, eli suhteiden saattaminen normaaleiksi ei ole automaattinen, vaan edellyttää kahdenkeskisiä sopimuksia. Suunnitelman mukaan palestiinalaispakolaisilla on paluuoikeus alueille, joista he lähtivät, ja Itä Jerusalemista tulee tulevan Palestiinan valtion pääkaupunki.
ISRAEL ei ole virallisesti hyväksynyt saudisuunnitelmaa, eivätkä viranomaiset halua tässä vaiheessa kommentoida arabiliiton hyväksymää modifioitua suunnitelmaa.
Al Thani kertoi myöhemmin journalisteille, että arabiliitin päätös on strateginen vaihtoehto arabimaille. Qatar tukee Hamasia mutta myös PA:n puheenjohtajan ponnisteluja Palestiinan valtion perustamiseksi kehottaen tukemaan PA:n vararikkoista taloutta.

2. JUUTALAISYHTEISÖJEN Neuvosto Juudean, Samarian ja Gazan alueilla sanoo julkilausumassaan, että alueiden erillään olevien juutalaisyhteisöjen evakuoiminen maksaisi 250 miljardia NIS. Lausunnossa todetaan edelleen, että vuodesta 1993 lähtien, jolloin Oslon sopimukset allekirjoitettiin, Israelin hallitus on tuhlannut 52 miljardia NIS toteuttaessaan vasemmiston epäonnistunutta politiikkaa eristettyjen juutalaisyhteisöjen tuhoamiseksi vasemmiston vaalimenestyksen edistämiseksi.

NEUVOSTO julkisti laskelmansa USA:n painostuksen lisääntyessä kahden valtion periaatteen toteuttamiseksi, mitä Washingtoniin matkustanut arabiliiton delegaatio pyrkii tukemaan ennen matkaa päätetyllä modifioidulla saudisuunnitelmallaan.
Neuvoston laskelmat ovat samalla vastaus Peace Now järjestön esityksille Lapidin budjetin valmistelemisessa, mitä tukee järjestön laatima video ”Lapid Here is the money”, Lapid täällä on raha. Videon tarkoituksena oli esittää Lapidille, miten paljon juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa vuosittain rasittavat Israelin budjettia.
Videossa väitetään Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen rahoituksen lisääntyneen 38 % Netanyahun hallituksen aikana. Hallitus käytti niiden tukemiseen Peace Now mukaan vuosittain 1.6 miljardia NIS perustuen 2010, 2011 ja 2012 vuosibudjetteihin. Luvuissa on mukana 65.8 miljoonaa Migronin talojen tuhoamisen ja uudelleen asuttamisen kustannukset, sekä Ulpanan 30 perheen asuntojen  tuhoamisen kustannukset 21.8 miljoonaa NIS, sekä Arielin yliopistolle myönnetty avustus 50 miljoonaa NIS.
PEACE NOW on yksi ääri-vasemmistolaisista järjestöistä, jonka rahoitus on epäselvää, ja joka avoimesti vastustaa hallituksen politiikkaa avustaen arabeja esittämään lukemattomia vaatimuksia korkeimmalle oikeudelle maanomistuksista usein väärennetyin dokumentein. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Evacuating-small-settlements-could-cost-NIS-250b-311541

3. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan Hizbullahin osallistumisesta Syyrian sotatoimiin, minkä se virallisesti kieltää, ja jota Venäjän apulaisulkoministeri Mikhail Bokdanov pyysi Beirutin matkansa aikana tavatessaan pääsihteeri Hassan Nasrallahin pysymään sivussa Syyrian taisteluista presidentti Bashar Assadin joukkojen tukena. Hizbullah pyrkii pitämään Libanonin raja-alueita sekä Damaskoksen ja Beirutin välisen tien vapaina kapinallisista.

DEBKAFILE  kertoo kiivaista taisteluista Qusairin kaupungin omistuksesta Libanonin rajan pinnassa. DF:n mukaan Hizbullahin sotilassaattue joutui kapinallisten väijytykseen kärsien pahoja tappioita Homsin alueella maanantaina. Al-Quds prikaatikomentaja, joka tunnettiin nimellä ”Abu Ajib” sekä hänen avustajansa Hamza Rampoush olivat kaatuneiden joukossa.
Yhteisiä Hizbullah ja Syyrian armeijan joukkoja vastaan taistelevat kapinalliset olivat saaneet Libanonin Salafisteilta aseita, joiden joukossa on Grad-raketteja, sekä taistelijoita paikallisista sunni-asukkaista että salafisteja Libanonista.
Hizbullah ja syyrialaiset joukot joutuivat irrottautumaan taisteluista kärsittyään useiden upseerien ja miesten menetyksiä kaatuneina ja tusinoittain haavoittuneina.

DEBKAFILE toteaa artikkelissaan, että Hizbullahin pääsihteerillä Nasrallahilla on paljon selitettävää kotona lisääntyvien menetystensä vuoksi sekä siitä, miksi hän lupautui lisäämään Syyriassa taistelevien joukkojensa määrän viiteentuhanteen. DF arvioi, että nämä yhdessä ovat murentaneet Hizbullahin arvovaltaa ja mainetta Libanonin puolustajana, ja toisaalta rohkaisseet Salafistin jäseniä ja nostaneet sen asemaa ja arvostusta.
DF kertoo edelleen kapinallisten keskittyvän nyt ulkomaisten neuvonantajiensa ohjeitten mukaan Assadin armeijan Scud B ja Fatej A-110 ohjusasemien valtaamiseen Damaskoksen ja Aleppon lähellä, koska nämä ohjukset ovat aiheuttaneet tappioita kapinallisille ja siviileille.

TOINEN kehityslinja koskee Israelin ja USA:n tiedustelun välistä ristiriitaa. Obaman hallituksen virkailijat ovat syyttäneet Netanyahua ja puolustusministeri Yaalonia vääristä tiedoista koskien Syyrian armeijan väitetystä kemiallisten aseitten käyttämisestä. Obaman taholta sanotaan suoraan, ettei heille ole tullut mitään todisteita niiden käytöstä. Israelin version mukaan todisteet ovat raakoja, todellisia ja pitäviä. Artikkelissa todetaan, että Israelin tulisi keskittyä valvomaan, ettei kemiallisia seita joudu kapinallisten käsiin kuin vihjaten, ettei niiden käyttö syyrialaisia siviilejä ja kapinallisia vastaan ole Netanyahun huolenaihe.
USA:n viranomaiset vakuuttavat, ettei heillä ole tietoa Israelin esittämistä todisteista. http://www.debka.com/article/22936/Hizballah-loses-two-high-officers-in-major-defeat-at-al-Qusayr-near-Homs
DEBKAFILEN toisen artikkelin mukaan Iran painostaa Assadia antamaan Hizbullahille ilma-torjuntaohjuksia, mukaan lukien itsetoimivia S-17 ohjuspattereita. Artikkelin mukaan näiden toimittaminen Hizbullahille on korvaus sen lähettämistä taistelijoista Syyrian rintamalle.
Syyrian tilanteen kärjistyminen ja ratkaisuhetken lähestyminen ovat saaneet Israelin ja Jordanian sekä Turkin viranomaiset yhdistämään Syyrian tilannetta seuraavan tiedustelunsa voidakseen sopia mahdollisista yhteisistä toimista tilanteen niin vaatiessa. He saavat sekä tiedustelu- että sotilaallista apua Yhdysvalloilta, mistä on osoituksena USA:n Patriot ohjusten sijoittaminen sekä trukin että Jordanian Syyrian vastaisten rajojen läheisyyteen, sekä USA:n 200 miehen panssaroitujen joukkojen sijoittaminen Jordaniaan. http://www.debka.com/article/22934/Tehran-presses-Assad-to-send-Hizballah-sophisticated-anti-air-interceptors

4. UUTISOTSIKOITA
-          Arabiterroristi hyökkäsi Samariassa Tapuah-risteyksen luona juutalaisen kimppuun puukottaen häntä rintaan ja varasten hänen aseensa, jolla hän tulitti lähellä olevia IDF:n sotilaita, jotka vastasivat tuleen haavoittaen häntä. Paikalle kutsuttu Magen David lääkintä-osasto teki kaikkensa juutalaismiehen pelastamiseksi, mutta hän kuoli haavoihinsa. Risteyksessä on tapahtunut useita hyökkäyksiä juutalaisia vastaan, Tammikuussa terroristi haavoitti 17-vuotiasta nuorukaista. Rajapoliisi ajoi takaa pakoon pyrkivää arabia tavoittaen hänet ja luovutti hänet turvallisuusjoukoille kuulusteluja varten. Hän on kotoisin Ramallahista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167591#.UX99_WJHT-k
-          Tuntemattomat hyökkääjät ampuivat maanantaina kaksi maasta ilmaan ohjusta kohti Syyrian yllä lentävää venäläistä matkustajakonetta, jossa oli yli 150 matkustajaa, kertoo Interfax uutistoimisto Moskovassa. Ohjukset räjähtivät koneen läheisyydessä, mutta koneen henkilökunta ehti siirtää koneen kurssia säästäen koneen matkustajat kuolemalta. Ehkä ampujat eivät tienneet koneen olevan venäläisen. Se kuljetti Egyptistä loma-matkalta kotiinsa palaavia venäläisiä turisteja. A-320 kone kuuluu NordWind yhtiölle. Koneen ohjaajat havaitsivat epäilyttäviä toimia maassa ja tekivät väistöliikkeitä. Kone laskeutui vaurioitta Kazanin lentokentälle. Venäjän ulkoministeriö sanoo aloittavansa tutkimukset välikohtauksen johdosta. Koneessa oli AFP:n mukaan 159 matkustajaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167589#.UX9_2GJHT-k
-          Jordanian Maan kaupungin yliopiston kampuksella sattuneet opiskelijoiden väliset  väkivaltaisuudet vaativat kolmen opiskelijan hengen ja haavoittivat 25 muuta. AFP raportoi, että maanantaina sattuneessa aseellisessa välikohtauksessa King Hussein bin Talal yliopiston kampuksella Maanin kaupungissa kuoli 3 ja haavoittui 25. Poliisi teki rynnäkön asuntoalueelle pidättäen 22 opiskelijaa ja takavarikoi neljä ampuma-asetta, niiden joukossa kaksi automaattista. Yksi vatsaan haavoitettu on kriittisessä tilassa. Maanin kaupunki sijaitsee Jordanian eteläosassa. Poliisi Majali Hussein sanoo poliisin käyttäneen kyynelkaasua tilanteen rauhoittamiseksi. Poliisi etsii edelleen syyllisiä. Yksi opiskelijoista sanoi AFP:n journalistille, että kysymys oli heimojen välisistä kahakoista, eikä tämä ollut ensimmäinen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167590#.UX-C6mJHT-k
-          Taloudellisten asiain ministeri Naftali Bennett (Bait HaYehudi) kritisoi entisen pääministeri Ehud Olmertin JP:n New Yorkin konferenssin puheessaan antamia lausuntoja kutsuen niitä tarpeettomiksi ja tuhoaviksi. Olmert puolusti puheessaan pääministerinä laatimaansa tarjousta Abbasille, jossa hän oli valmis luovuttamaan n. 96 % Juudean ja Samarian alueista ja korvaamaan loput Israelin maasta. Bennett sanoo, ettei Olmert ole seurannut aikaansa, sillä tilanne on muuttunut eikä OA: johto ja asema ole enää sama kuin silloin. Hän kehotti Olmertia pysymään lestissään eikä sytyttämään tulipaloja ulkomailla eikä kotona, koskien sekä PA: että Iranin tilannetta vakuuttaen, että ”meillä on hyvä pääministeri ja vielä parempi hallitus”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167569#.UX-F5mJHT-k
-          Ammattiliitto Histadrutin johtaja Ofer Eini sanoi tavattuaan talousministeri Yair Lapidin maanantaina pitkäksi venyneessä keskustelussa, että hän luopuu ajatuksestaan yleislakosta, jolla hän uhkaili Lapidin budjettiesityksen johdosta. Lakko oli tarkoitus aloittaa tiistaina. Tarkkailijoiden mukaan keskustelu oli positiivinen ja miehet näyttävät löytäneen yhteisen linjan päämääriensä ajamiseksi ilman koko maan lamauttamista. http://www.timesofisrael.com/labor-chief-calls-off-planned-strike-over-budget/
-          Hamasin sisäministeri väittää gazalaisten nauttivan ennen näkemättömästä kansalais-vapaudesta. Hänen lausuntonsa oli vastaus kansainvälisten ihmisoikeus-järjestöjen syytöksiin vapauden puutteesta Gazan kaistalla. Paikalliset järjestöt ovat samoin kiistäneet sisäministerin itsekehut ”tasapainosta ja vapaudesta, mitä ei esiintynyt PA:n hallinnon aikana Gazan kaistalla”. http://www.timesofisrael.com/hamas-gaza-enjoys-unprecedented-freedoms/
-          IAF teki ensimmäisen täsmäiskun Gazaan ”Pilvenpatsas” operaation jälkeen 2012 osuen ohjuksillaan tiistaiaamuna moottoripyörään, jolla ajoi globaali-jihadin jäsen Hitham Mashal. Hänet tunnettiin raketti-asiantuntijana ja oli TV-10 mukaan kansainvälisen Aknaf Bet Al-Magdes jihad-järjestön jäsenenä. Tämän järjestön uskotaan ampuneen Eilatiin pudonneet kaksi rakettia jokin aika sitten. http://www.jpost.com/Defense/IAF-kills-global-jihadi-member-in-the-Gaza-Strip-311550
-          Saksassa laskettiin vesille Israelin viides dolphin-luokan sukellusvene INS Rahav. Vene voidaan varustaa ydinaseilla ja torpedoilla. Sen varustelua on muutettu Israelin toiveiden mukaan.  http://www.jpost.com/Defense/Israels-5th-Dolphin-submarine-unveiled-in-Germany-311454
Monday, April 29, 2013

MAANANTAI 29.04.13


MAANANTAI 29.04.13

1. JP:n New Yorkin konferenssissa monet merkittävät, entiset ja nykyiset, henkilöt ovat esittäneet puheissaan mielipiteitään Lähi Idän tilanteista, joissa Israelin asema vihamielisen ja yhä sekavammaksi kehittyvässä ympäristössä käy joittenkin mielestä yhä kriittisemmäksi. Syyrian tilanne on tietenkin huomioiden keskipisteessä, koska se pohjoisena rajanaapurina, joka on edelleen teknisessä sotatilassa Israelin kanssa, ponnistelee edelleen syvissä sisäisissä ristiriidoissa ja sodassa, jota kutsutaan sisällissodaksi, mutta joka yhä enemmän on kehittynyt maan ulkopuolelta johdetuksi ja aseistetuksi operaatioksi presidentti Bashar Assadin hallituksen kaatamiseksi. Assad lupasi, ettei hän käytä maan suuria massatuho-aseitaan omia kansalaisiaan vastaan jättäen asian auki niiden käyttämiseksi ulkoa tulevaa hyökkäystä vastaan. Joittenkin tarkkailijoitten ja Englannin ja Ranskan kuten myös Israelin johtajat syyttävät Assadia niiden käyttämisestä, mutta puolueettomien tutkimusten puutteen vuoksi USA ja muutkin kuten Venäjä kiistävät sen ja vaativat lisätutkimuksia.

ISRAELIN strategisten asiain ministeri Yuval Steinitz totesi puheessaan, ettei Israel ole koskaan pyytänyt Yhdysvaltoja sotilaalliseen operaation Syyriassa. ”Me emme koskaan pyytäneet emmekä rohkaisseet Yhdysvaltoja sotilaalliseen operaatioon Syyriassa”, Steinitz sanoi puheessaan ehdottomasti kieltäen tiedot, että Israel painostaisi presidentti Obamaa.
ISRAELIN USA:n lähettiläs Michel Oren painotti samaa linjaa edellisen puhujan kanssa todeten, että Israel ole painostanut eikä edes suositellut turvautumista sotilastoimiin Syyriassa. Steinitz sanoi, ettei Israel halua vaikuttaa USA:n päätöksiin, mihin toimiin se haluaa ryhtyä verenvuodatuksen lopettamiseksi Israelin pohjoisessa rajanaapurissa, mutta hän käytti kovia sanoja todetessaan, ettei Israel salli massatuhoaseiden joutuvan terrori-järjestöjen käsiin, ja tulee toimimaan tarvittaessa yksin sen estämiseksi.
OREN kuitenkin painotti, että Israelin ja USA:n keskinäisen yhteistoiminnan ja ymmärryksen vuoksi on tärkeää, että myös itsenäisistä toimista keskustellaan ja informoidaan molemmin puolin väärinkäsitysten estämiseksi.
STEINITZ varoitti puheessaan niputtamasta Syyriaa ja Irania samaan kategoriaan todeten, että ydinasein varustettu Iran muodostaa eloonjäämiskysymyksen Israelille, mutta ettei Syyria sitä ole, vaikka ongelmia maiden välillä onkin. Lisäksi Iran voisi vuosikymmenessä ilman kansainvälistä valvontaa rakentaa sata ydinpommia, joilla se pystyisi vaikuttamaan koko Lähi Idän tasapainotilaan hegemonian saavuttamiseksi, ja uhkaamaan Euroopan pääkaupunkeja. Oren valitti, että jotkut medialähteet, joista hän mainitsi New York Times ja NBC,  pyrkivät sekoittamaan Israelin ja USA:n välisiä suhteita julkaisten artikkeleita ja esittäen väitteitä ilman todellisuuspohjaa ja näyttöjä, joita hän on joutunut selvittämään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167549#.UX4Dw2JHT-k

ENTINEN Mossadin johtaja Meir Dagan selitti puheessaan, että on ennen kuulumatonta poliittisen päättäjätahon jättävän huomiotta koko turvallisuustahon varoitukset ja esittävän julkisuudessa sotaisia puheita Irania vastaan. Hän puolusti TV-2:n haastattelussa näkemystään viitaten hänen, Shin Betin johtaja Yuval Diskin ja IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi keskusteluun Netanyahun ja puolustusministeri Barakin kanssa muutamien ministereitten läsnä ollessa, miten suhtautua Iranin. Hän kertoi, että tilaisuudessa kaikki kolme turvallisuusjohtajaa vastustivat Netanyahun ja Barakin käskyä valmistautua Iranin sotaan saaden osan ministereistä puolelleen. Hän painotti, että vaikka eri tahojen välillä olikin selkeitä näkemyseroja, kukaan läsnä olleista ei missään vaiheessa kyseenalaistanut poliittisen tahon oikeutta lopulliseen päätökseen asiassa. Dagan sanoi, että missä vaiheessa tahansa on mahdollista painostaa Irania sen ydinsuunnitelman toteuttamisessa.
Vuonna 2010 pidetyssä tilaisuudessa Dagan kutsui käskyä laittomaksi, kun Ashkenazi kutsui sitä strategiseksi virheeksi. Hän painotti sitä, että vain turvallisuuskabinetilla on oikeus päättää sodasta ja rauhasta, ja ilman sen päätöstä olisi voitu ajautua laittomaan sotaan, jota kukaan ei lopuksi halunnut. Hän sanoi Netanyahun ja Barakin pyrkineen varastamaan päätöksen sodasta alkaessaan puhua julkisuudessa välittömästä sodasta. http://www.timesofisrael.com/former-mossad-chief-defends-decision-to-defy-netanyahu-on-iran/

2. AJOITTAINEN  rakettituli Gazasta Israelin puolelle osoittaa IDF:n pelotteluvoiman alkavan hajota, toteaa Avi Issacharoff Times of Israel artikkelissaan. Hän sanoo, että viiden kuukauden aikana ”Pilvenpatsas” operaatio jälkeen Gazasta on ammuttu 18 rakettia.
Hän toteaa lisäksi, että vaikka Israel on vastannut niihin vastaiskuillaan, kohteet eivät välttämättä ole olleet oikeita.
Lauantain alkanut Lag ba´Omer juhlinta komeine kokkotulineen, jotka kovan helteen ja tuulen vuoksi sytyttivät lukuisia pienpaloja etenkin rannikon alueilla, Kassam-raketin iskeytyminen Sde Eshkolin alueelle lauantai-iltana, antoi selkeän varoituksen tilanteen muutoksesta.
Vaikka poliittiset päätöksentekijät Netanyahua myöten vakuuttavat, ettei Israel tule sallimaan tilanteen ajautuvan siihen, mitä se oli ennen ”Pilvenpatsas” (Pillar of Defence) operaatiota, käytännössä paikalliset asukkaat Gazan rajan tuntumassa joutuvat pakosta totuttautumaan uudelleen tosiasiaan, ettei mikään ole ratkaisevasti muuttunut.

Vaikka uutiset kertovat, ettei kukaan haavoittunut eikä aineellisia vahinkoja aiheutunut raketin pudottua aukealle alueelle, hälytyssireenin kolkko ulvonta ajaa asukkaat mihin aikaan tahansa vuorokaudesta sirpalesuojaan, koska sireeni ei kerro, mihin raketti putoaa. Tämä on eräänlaista venäläistä rulettia ilman, että Venäjällä on mitään tekemistä sen kanssa. Jos raketti osuu taloon, karkeatekoisen raketin tuhot ovat suuret, ja ihmisvaurioiden lisäämiseksi sen räjähdekärkeen on sullottu metallikuulia ja teräviä metallisiruja.
ARTIKKELISSA  todetaan, että vaikka Hamas on vastuussa siitä, mitä Gazassa tapahtuu, siellä toimii järjestöjä kuten salafit ja al-Aksa marttyyrit, jotka eivät aina kysy Hamasin lupaa. Tilanne on sama Libanonissa, jossa Israel pitää Libanonin hallitusta vastuussa Hizbullahin tai jonkun muun ajoittain ampumista raketeista uhaten sitä vastatoimilla. Hamas on viimeisten uutisten mukaan pidättänyt salafin jäseniä Gazassa, mutta se voi vain kiihottaa iskuihin, ja on saanut Israelin vankiloissa istuvat terroristit syömälakkoon myötätunnon osoitukseksi. 
Hamas on myös lisännyt poliisiensa partiointia lähellä raja-aitaa.
IDF:n iskut Hamasin kohteisiin eivät aina tuo toivottua tulosta, eikä Egyptin painostamisella ole myöskään saatu pysyviä tuloksia.
Israelin päätökset sulkea Gazaan johtavat terminaalit ja avustusten vieminen sinne saa puolestaan maailman yleisen tuomion joukkorangaistuksena asukkaita kohtaan.
Ehkä vain Messiaan saapuminen pystyy muuttamaan tilanteen Gazassa ja Lähi Idässä.  http://www.timesofisrael.com/sporadic-rocket-fire-from-gaza-shows-idfs-deterrence-eroding/

Gazan kouluissa opetetaan 15-17-vuotiaita nuoria Kalashnikov kiväärien käyttöön, kuten Harriet Sherwoodin artikkelissa todetaan. Toisen artikkelin mukaan totuttautuminen aseisiin aloitetaan jo viiden ikäisistä lähtien. Uutta sotaista sukupolvea kasvatetaan rauhan ja yhteisen rinnakkaiselon asemesta. http://www.guardian.co.uk/world/2013/apr/28/gaza-schoolboys-trained-use-kalashnikovs

3. VENÄJÄN apulaisulkoministeri Mikhail Bokdanov tapasi Beirutin kolmipäiväisen vierailunsa aikana Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin. Raportin mukaan Bokdanov esitti pääsihteerille Venäjän tyytymättömyyden Hizbullahin osallistumisesta Syyrian sotaan. Hän kieltäytyi vastaamasta journalistien kysymyksiin asiasta, mutta sanoi tavanneensa myös Syyrian kapinallisten edustajia ja keskustelleen heidän kanssaan mahdollisuuksista sopimukseen pääsemisestä Assadin hallituksen kanssa.
Israelin ulkoministeriön tiedottaja Figal Palmor sanoi, ettei tässä ole mitään uutta, sillä Venäjä on tukenut ja tukee Hizbullahia ja Hamasia vain ihmetellen, minkälaisia esimerkkejä Venäjä haluaa esittää tämän tapaamisen kautta.

Kenraaliluutnantti Yahiya Sawafi, Iranin vallankumouskaartin komentajan korkea neuvonantaja, sanoi sunnuntaina Iranin valtion IRIB TV-uutisten mukaan, että USA ja Israel ovat solmineet salaliiton Bashar Assadin hallituksen kaatamiseksi kesällä ennen kesäkuun puoliväliä pidettäviä Iranin presidentin vaaleja, joissa Ahmadinejad ei voi asettua ehdokkaaksi. Hän varoitti vihamielisestä taktiikasta, jota USA ja Israel voivat käyttää häiritäkseen vaaleja ja särkeäkseen kansan yhtenäisyyttä. Obama on aiemmin todennut, että kemiallisten aseitten käyttö Syyriassa laukaisee USA:n vastatoimet, vaikka päätöstä ei ole tehty. Israel on pysytellyt sivussa Syyrian ongelmista, mutta ympäristöministeri Amir Peretz vaatii Yhdysvaltoja lopettamaan siviilien verenvuodatus Syyriassa. http://www.timesofisrael.com/us-israel-plotting-to-oust-assad-by-june-iranian-official-claims/

4. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n entinen presidenttiehdokas John McCain liittyi muutamiin kongressin jäseniin vaatien, että USA:n tulee tehdä jotain lopettaakseen Syyrian sisällissodan ja kemiallisten aseiden käytön omia kansalaisiaan vastaan. Obama asetti tämän ehdoksi, jonka ylittäminen tulee väistämättä aiheuttamaan USA:n vastatoimet, mutta Obama vastustaa uutta sotaa eikä halua lähettää joukkojaan Syyrian rintamalle. Hän voi kuitenkin antaa hyökkäysaseita kapinallisille ja tehostaa vapaaehtoisten rekrytointia heidän tuekseen. Useiden kongressin jäsenten suurin huoli koskee kuitenkin Assadin massatuhoaseiden varastoja ja ohjusasemien turvaamista, etteivät ne joudu terrorijärjestöjen kuten Hizbullah ja Lakhat al-Nusran käsiin. Senaattori Lindsey Graham sanoo, että USA pystyy suoriutumaan siitä ilman maajoukkoja.  http://www.timesofisrael.com/american-lawmakers-call-for-intervention-in-syria/
-          Iranin vallankumouskaartin korkea upseeri prikaatinkenraali Mohammad Hossein Sepehr sanoi vieraillessaan maan lounaisosassa sijaitsevassa Shahrekordin kaupungissa, että Iranin raja ulottuu nyt Välimerelle saakka. Hänen uskotaan tarkoittaneen tällä Iranin luottamussuhteita Libanonin ja Syyrian kanssa Hizbullahin kautta. Iranin semi-riippumaton uutistoimisto FARS raportoi prikaatinkenraalin todenneen, että maan ohjuskalusto riittää eliminoimaan Israelin Iron Dome ja muut ohjuspuolustus-järjestelmät, ja jos Israel hyökkää Iranin ydinlaitoksia vastaa, Israel tuhotaan kokonaan. IAF on viime päivien aikana tehnyt useita harjoituslentoja Libanonin rajan tuntumaan ja jopa ylittäen ne, mikä hermostuttaa Iranin johtajia, jotka ovat sitoutuneet puolustamaan Libanonia ja Syyriaa. Iran on avustanut Hizbullahia UAV-tiedustelukoneitten rakentamiseksi, joilla se voisi vakoilla Israelin ilmatilaa ja valokuvata sotilaallisia kohteita. Onneksi sotaa käydään vielä median kautta. http://www.timesofisrael.com/iran-warns-israel-against-attacking-hezbollah/
-          Korkein oikeus antoi valtiolle aikaa heinäkuun 15 päivään saakka Amonan etäyhteisön tuhoamiseksi, joka oli määrä suorittaa huhtikuun loppuun mennessä. NGO-järjestöt, jotka ovat yleensä äärivasemmistoa edustavia, kutsuvat oikeuden päätöstä voitoksi. Ne väittävät arabien omistavan maan, jolle etäyhteisö rakennettiin. Valtio halusi siirtää sen tuhoamista voidakseen tutkia asiaa tarkemmin, sillä arabit käyttävät usein eurooppalaisten aktivistien kiihottamina ja avustuksella tekaistuja karttoja ja väärennettyjä omistusoikeusdokumentteja vaatimustensa tukena. Tapaus on samalla uuden hallituksen testitapaus, sillä etenkin Bait HaYehudi-puolue sanoo vastustavansa juutalaisyhteisöjen tuhoamista Juudeassa ja Samariassa. Amona perustettiin 1995 valtion rakennus- ja asuntoministeriön myöntämän 2.1 miljoonan USD tuen turvin. Helmikuun 1. päivänä 2006 Amonassa oli raivokkaita yhteenottoja poliisin ja asukkaitten välillä 9 pysyvän asuinrakennuksen tuhoamisen johdosta.   http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/High-Court-delays-Amona-evacuation-until-July-15-311362
-          Hallitus puoltaa uusia lakiesityksiä, joilla pääministeri uskoo voivansa murtaa monopolien vallan maassa, mikä johtaa autonhintojen ja varaosien laskemiseen ja yleiseen hintatason alenemiseen. Hänellä on kuitenkin monia kovia taisteluja edessä sekä ammattiliittojen että yksityisten yhtiöiden kanssa, kuten satamahallinto ja Israelin sähköyhtiö, jotka ovat hallinneet markkinoita. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/PM-Reforms-needed-to-break-monopolies-lower-prices-311390

Sunday, April 28, 2013

SUNNUNTAI 28.04.13


SUNNUNTAI 28.04.13

1. MASSATUHOASEITTEN (WMD) käyttäminen Syyriassa on päivän kuumia aiheita Israelin lehdissä, vaikka pääministeri Netanyahu onkin pyrkinyt toppuuttelemaan liikkaa intoa ja kehottanut ministereitään pitämään suunsa supussa niistä peläten kysymyksen jauhamisen julkisuudessa vahingoittavan hänen asemaansa etenkin presidentti Obaman hallituksen silmissä, jossa suhtaudutaan siihen epäilevästi joko todellisesti lisäselvitysten vaatimiseksi tai sitten taktikoiden luoviessaan haluttomuutensa uuden ongelma-aiheen kuumentamisen ja Venäjän puolittaisten varoitusten välillä. Pääministeri Netanyahun kehotus itsehillintään tuli sen jälkeen, kun apulaisulkoministeri Zeev Elkin kehotti kansainvälistä yhteisöä ottamaan Syyrian kysymyksen valvontaansa ja eliminoimaan Syyrian massatuhoaseet.

Elkin analysoi tilannetta selittäen, että ”jos asetat määrätyn varoitusmerkin, kysymys on sen jälkeen siitä, seisotko varoituksesi takana, vai luisteletkos siitä epäselvin verukkein”. Hänen kommenttiensa taustalla voi olla presidentti Obaman asettama varoitus presidentti Assadille, että jos hän syyllistyy valtavien kemiallisten aseittensa varastojensa käyttämiseen, se aiheuttaa USA:n vastatoimet. Israel katsoo saaneensa pitävät todisteet niiden käyttämisestä, mitä Obama ei suostu uskomaan, vaan vaatii lisätodisteita. Assad selittää, että havaitut tilanteet, joissa sarinia on ilmeisesti käytetty, ovat kapinallisten aiheuttamia Turkista saamillaan aineilla.

ELKIN selitti edelleen, että jos kansainvälinen yhteisö ei reagoi tarvittavalla tarmolla havaittuun kemiallisten aseitten käyttämiseen Syyriassa, Iran voi nähdä siinä esimerkin länsimaitten taipuisasta asenteesta, jota voi muotoilla määrätietoisella vastarinnalla, mitä Pohjois-Korea on hyödyntänyt menestyksellisesti. Elkinin mukaan sotilaallinen operaatio Syyrian massatuhoaseita vastaan on mahdollinen, mutta ettei USA ole valmis tarvittaviin toimiin asian hoitamiseksi. Kansainvälinen lehdistö levitti laajalle Elkinin lausuntoa tulkiten sen siten, että Israel painostaa Obaman hallitusta sotilaalliseen operaatioon.

VENÄJÄN apulaisulkoministeri Mikhail Bokdanov sanoi, etteivät raportit kemiallisten aseitten käytöstä anna aihetta sotilaallisiin operaatioihin, vaan asia tulee ensin tutkia perusteellisesti voidakseen päättää tietojen todellisuuden, eikä käyttää niitä verukkeina muitten päämäärien saavuttamiseksi. ”Sitä ei voida käyttää verukkeena hyökätä Syyriaa vastaan”, hän sanoi.
Obama sanoi perjantaina, että jos tiedot WMD:n käyttämisestä Syyriassa osoittautuvat tosiksi, se tulee muuttamaan hänen kantaansa yli 2 vuotta kestäneeseen sisällissotaan Syyriassa ja siihen, miten USA:n armeija siihen vastaa.
USA on avustanut kapinallisia, mutta sanoo apunsa olleen vain diplomaattista ja taloudellista, vaikka CIA näyttää toimineen aktiivisesti avustajia tai kolmansia maita käyttäen aseiden ja vapaaehtoisten hankkimiseksi kapinallisille.

DEBKAFILE  tarkastelee myös artikkelissaan kemiallisten aseitten käyttöä Syyriassa pyrkien analysoimaan, mitä vaikutuksia länsimaiden taipuisa asenne kysymykseen tulisi aiheuttamaan. Ensiksi se voisi rohkaista Assadin hallitusta jatkamaan valitsemallaan tiellä. Toiseksi se voisi antaa lisää uskallusta sekä Teheranin että Pyongyangin hallituksille jatkaa omaa varoituksista piittaamatonta politiikkaansa ydinaseen rakentamiseksi ohjuksiinsa sopivaksi. Kolmanneksi Assad voi luovuttaa massatuhoaseitaan Hizbullahille palkkioksi sen osallistumisesta hänen armeijansa tueksi kapinan kukistamiseksi. DF kertoo agenttiensa havainneen, että valmistelut viimeisestä vaihtoehdosta ovat jo käynnissä. Tämän todentaminen voisi antaa Israelin ilmavoimille aiheen puuttua tilanteeseen, sillä Israelin kannalta tämä olisi vaarallisin seuraus.
DF:n artikkeli mukaan USA:n korkeat viranomaiset esittävät osin ristiriitaisia lausuntoja. Valkoisen Talon lainsäädäntöosaston johtaja Miguel Rodriguez sanoo, etteivät tiedustelu-tiedot yksin riitä, vaan tarvitaan muita todisteita. Ulkoministeri John Kerry lausui arvionaan, että Assadin hallitus on käyttänyt mt-aseita, kun puolustusministeri Chuck Hagel puolestaan ei ole varma asiasta ihmetellen, miksei hänelle kerrottu Israelin hankkimista todisteista hänen vierailunsa aikana maassa. Englannin pääministeri Cameron sanoi, että hänen maansa tuskin on mukana Syyrian vastaisessa sotilasoperaatiossa. Obama mieluummin turvautuu NATO :n tai YK:n peitteeseen tai vahvistaa Jordanian armeijaa mahdollisia iskuja varten.
Israel näyttää jäävän tässä sivustakatsojaan rooliin, vaikka kysymys on sen kohtalosta.

2. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas esitti pyynnön Hamasin johdolle aloittamaan neuvottelut yhtenäisjallituksen muodostamiseksi. Hän vain näyttää aloittaneen päivänsä väärällä jalalla, sillä Hamasin tiedottaa Sami Abu Zuhri sanoo, ettei Abbas ole ottanut yhteyttä Hamasin johtoon, vaan he ovat ensiksi saaneet tiedon siitä median välityksellä.
Abbasilla on kiire saada PA:n hallitus muodostettua, sillä pääministeri Salaam Fayadin erottua tehtävistään – joskin hän jatkaa toimitushallitusta uuden muodostamiseen saakka – Abbas toimii muodollisesti itse pääministerin tehtävissä.

FATAH ja Hamas ovat useita kertoja ennenkin ilmoittaneet aloittaneensa neuvottelut yhtenäis-hallituksen muodostamisesta, mutta positiivisista ennusteista huolimatta neuvottelut ovat kaatuneet useisiin erimielisyyksiin, joista palestiinalaisten turvallisuusjoukkojen johtaminen ja suhtautuminen Israeliin ovat olleet pahimmat, joihin ei ole voitu löytää ratkaisua. Molempien peruskirjassa vaaditaan Israelin tuhoa, joskin PA/PLO:n versiossa peitetymmin.
Yhtenäis-hallituksen keskeisin tehtävä olisi valmistella PLC:n ja PA:n puheenjohtajan vaaleja. Egyptin johdolla solmittiin sopimus yhtenäishallinnosta v. 2011, mutta sitä ei voitu toteuttaa käytännössä molemminpuolisen epäluulon vuoksi.
PLO:n jäsen Wasel Abu Yousef sanoo Palestiinan peruslain vaativan uusia vaaleja, jos pääministeri eroaa. Hamasin Abu Zuhri sanoo, ettei vaaleja voida järjestää, koska Israel valvoo Juudeaa ja Samariaa ja PA pidättää siellä Hamasin jäseniä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4372927,00.html

ITALIAN juutalaisjärjestö nosti metelin Napolin myönnettyä Abbasille kunniakansalainen arvon lauantaina, juutalaisten sapattina. Abbas sanoi kiitospuheessaan olevansa kunnioitettu voidessaan esiintyä Napolin kansalaisena. Paikallisen juutalaisjärjestön rabbi Shalom Bahbout sanoi, että on lukuisia kunnioitettavia ihmisiä, ja siitä huolimatta Napoli valitsi kunnianosoituksensa kohteeksi Abbasin, joka tohtorin väitöskirjassaan Patrick Lumumban yliopistolle Moskovassa v. 1982 valitsi aiheekseen väitteen, miten Euroopan juutalaisjärjestöt toimivat yhteistyössä natsihallituksen kanssa juutalaisten tuhoamiseksi 1933-1945. (The connection between the nazis and the leaders on the Zionist Movement 1933-1945)
Siinä kyseenalaistetaan miljoonien juutalaisten teurastaminen ja väitetään lukujen olevan korkeintaan sadoissa tuhansissa. Bahbout esittää, että presidentti Shimon Peresiä tulee informoida asiasta hänen matkustaessaan Vatikaaniin tällä viikolla Paavin vastaanotolle. Peresille tarjotaan Assisin kunniakansalaisuutta.
Kiinalainen uutistoimisto Xinhua raportoi, että Obama suunnittelee neljän tahon huippu-kokousta kesäkuussa. Siihen osallistuisivat Obaman ohella Netanyahu, Abdullah II ja Mahmoud Abbas, joka hyväksyy tapaamisen mutta asettaa ennakkoehdon, että Israelin tulee ensin toteuttaa velvollisuutensa, mitä hän niillä tarkoittaneekin.

3. UUTISOTSIKOITA
-          PA:n äskettäin eronnut pääministeri Salaan Fayad, jota länsimaat virheellisesti ja vääriin tosiasioihin tukeutuen nimittävät edelleen maltilliseksi, sanoi puheessaan lauantaina, että on väärin pitää palestiinalaisia vangittuina terrorismista tuomittuina, ja Israelin tulee vapauttaa kaikki tuomitsemansa PA:n alueiden arabivangit. Monet heistä tuomittiin murhasta, sen aikomuksesta tai avustamisesta, monet raiskauksista, pahoinpitelystä ja varkauksista. Heitä vastaan tehdyt syytökset on huolellisesti tutkittu ja käsitelty oikeudessa oman asianajajansa puolustaessa heitä, ja tuomiot on annettu oikeudellisten lakien mukaan valitusoikeudella. Fayadin vaatimus kyseenalaistaa koko israelilaisen oikeusjärjestyksen ja sumentaa kansalaisten oikeustajun vaatiessaan näiden vapauttamista mahdollisine korvaus-vaatimuksineen. Fayad asettuu tässä Abbasin ja Haniyehin rinnalle samaan ruotuun. Fauad sanoo perusteluissaan, että tuomittujen rikollisten ja terroristien vapauttaminen on erottamaton osa kansan vapautta. ”Miehitysvalta pitää vankiloissaan 4 900 vapauden vankia. Heistä 106 pidätettiin ennen vuotta1994, ja 27 heistä on kärsinyt tuomiotaan yli 25 vuotta. Heidän joukossaan on myös alle 18-vuotiaita, ja eri tavoin sairaita, sydän-, syöpä- ja munuais-vaivoista kärsiviä”, Fayad selitti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167523#.UXzY3mJHT-k
-          IAF:n koneet iskivät yön aikana Gazan eteläosassa terroristien rakennukseen ja asevarastoihin vastauksena Gazasta Israelin puolelle ammuttuihin raketteihin, viimeisin lauantaina israelilaisten nuorten sytyttäessä lag-baOmer nuotioita. IDF:n tiedottajan mukaan iskut osuivat tarkoin kohteisiinsa koneet palasivat vahingoitta lentokentilleen. Gazasta ammuttu raketti putosi Sdot Negevin aluekeskuksen alueille aiheuttamatta henkilö- tai muita vaurioita. Maahan levinnyt korkea lämpötila oan kova tuuli sytyttivät lukuisia taulipaloja.
-          Brittipoliitikko Anna-Marie Crampton kirjoitti web-sivullaan: ”Holokausti tarkoittaa uhraamista tulella. Vain zionistit voivat uhrata omiaan kaasukammioissa. Toinen maailmansota oli sionististen juutalaisten järjestämä ja pankkien tukema saadakseen maailman tuntemaan sellaista syyllisyyttä ja inhoa holokaustin vuoksi, että se pakotti allekirjoittamaan sopimuksen Israelin perustamiseksi sellaisena kuin me sen nyt tunnemme”. Ceampton on UKIP-puolueen ehdokkaana paikalliseen hallitukseen. UKIP, joka pitää itseään demokraattisena ja libertarisena, sanoutui irti Cramtonin anarkistien web-sivulla julkaisemastaan kirjoituksesta ja erotti hänet puolueesta. Päätös on kuitenkin ehdollinen ja odottaa tutkimuksia, sillä Cramton sanoo sivunsa joutuneen hakkerin haltuun. Hän vakuuttaa, ettei hän ole antisemiittinen, vaikka pitääkin sionismia poliittisena järjestönä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167525#.UXzfWmJHT-k
-          Poliisin arvion mukaan 200 000 ihmistä ahtautui Meronvuodelle Galileassa lag ba´Omer juhlallisuuksiin rabbi Shimon ben Jochain haudalle. He eivät ole pystyneet poistumaan paikalta sunnuntaina väittämänsä poliisin toimintahäiriön vuoksi. Juhliin osallistuneet kertoivat tuhansien ihmisten sulkeneen vuorelle johtavat tiet vastalauseeksi estäen uusia palvovia kuljettavia busseja pääsemästä paikoitus-alueille. Poliisi myöntää, etteivät vuorella nousseet ole päässeet pois teiden ollessa tukossa, mutta sanoi selvättävänsä tilannetta, eikä uusien palvovien busseja päästetä vuoren alueille ennen kuin entiset ovat tulleet sieltä pois. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/167527#.UXzkAWJHT-k
-          Lämpötila maassa on tänään 20 – 30 C-astetta Jerusalemissa ja hellesää jatkuu lähipäivien aikana.