Friday, April 05, 2013

PERJANTAI 05.04.13


PERJANTAI 05.04.13

1. ISRAELIN johtajat varoittavat antautumasta turhan positiivisille ja vaarallisille odotuksille tänään Kazakstanissa alkavia P5+1 maiden ja Iranin välisiä neuvotteluja. He kehottavat neuvottelijoita pitämään mielessään Pohjois-Korean antaman esimerkin, mihin valvomaton ydinsuunnitelman toteuttaminen voi johtaa. Pääministeri Benyamin Netanyahu selitti maassa vierailevalle USA:n senaatin viiden hengen delegaatiolle, jota johtaa Kirsten Gilliband (Dem.NY) tähän tapaan: ”Tänään on selkeämpää kuin koskaan ennen, ettemme voi sallia tilannetta, jossa meidän tuhoamistamme haluava hallitus saa käsiinsä massatuhoaseita”, hän vakuutti lisäten: ”Tämä tulee estää millä keinoilla tahansa”.

Aiemmin päivällä kansainvälisten suhteiden ministeri Yuval Steinitz sanoi maassa vierailevalle Norjan ulkoministeri Espen Barth Eidelle, että ”Pohjois-Korean uhkausten tulisi vilkuttaa punaisia varoitusvaloja Iranin suhteen”.
”Pohjois-Korean äärihallitus kehitti ydinpommeja vasta äskettäin, ja jo nyt se edustaa huomattavaa uhkaa Etelä-Korealle, Japanille ja jopa USA:n länsirannikolle. Tämä kertoo meille kaikille, mitkä tulisivat olemaan oletettavat seuraukset Israelille, Lähi Idälle ja Euroopalle Iranin äärihallituksen saatua käsiinsä ydinaseita”, Steinitz selitti.  
Israelin johtajat eivät odota positiivisia tuloksia Kazakstanin neuvotteluista USA:n neuvottelu-tiimin positiivisista ennakko-odotuksista huolimatta. Israel vaatii, että Iranin ei tule sallia uraanin rikastamista yli 5%:n, että 20 %:n tasoon jo rikastettu uraanierä tulee muuntaa reaktorin polttoaineeksi, että Fordon ydinlaitos tulee sulkea ja saattaa IAEA:n valvontaan.

P5+1 maiden esityksessä vaaditaan Christian Science Monitor lehden mukaan 20 %:n tasoon rikastettu uraani muunnetaan tutkimusreaktorin polttoaineeksi ja loput tuhotaan tai viedään ulkomaille. Esityksessä vaaditaan Irania sallimaan IAEA:n tehostetun valvonnan, ja Fordon laitoksen varustamista valvontakameroilla. Tämän vastapainoksi Iranin vastaisia pakotteita poistettaisiin kullan ja arvometallien sekä öljynviennin osalta.
Helmikuun 26. päivänä Almatyssa pidetyt neuvottelut eivät saaneet läpimurtoa, vaikka Iran kiitteli niitä käänteentekeviksi. IAEA:n tekniset asiantuntijat jatkoivat keskusteluja Iranin tiedemiesten kanssa 12 tunnin ajan Istanbulissa valmistellen Almatyn jatkoneuvotteluja. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Israel-invokes-N-Korea-as-Iran-nuclear-talks-set-to-begin-308772

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Yaakov Amidror sanoi puhuessaan Tel Avivin yliopistossa torstaina, että YK:n asettama Hizbullahin aseistautumisen estämistä valvova UNIFIL on epäonnistunut sille annetussa tehtävässään.
”YK:n rauhanturvaajat Etelä Libanonissa ovat jättäneet raportoimatta Hizbullahin gerillojen aseistautumisen kuten olisi pitänyt”, hän selitti lisäten, ettei Israel voi siksi luottaa ulkomaitten väliintuloon turvallisuutensa puolustamiseksi.
Artikkelissa todetaan esitettyjen huomioiden painottavan Netanyahun konservatiivista strategiaa rauhattomuuden ravistellessa Israelin naapureita, ja maailman mahtivaltioitten vaatiessa Israelia evakuoimaan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt tehdäkseen tilaa ”fiktiiviselle Palestiinan valtiolle”.

Amidror kuvaili kansainvälisten joukkojen roolia tähän tapaan: ”Se on kuin sateenvarjo, joka suljetaan sateisena päivänä”, jatkaen: ”Iranin ja Syyrian tukemana Hizbullah on rakentanut asearsenaaliaan huolimatta YK:n UNIFIL-joukkojen 35-vuotisesta läsnäolosta sen sydän-alueilla. Onko Hizbullah estetty saamasta mitä tahansa rakettia YK-joukkojen vuoksi?”,
hän kysyi ja arvioi, että Hizbullah on koonnut Libanonin eteläosaan 60 000 rakettia, niiden joukossa 5 000 raskaalla kärjellä varustettuja, joilla se uhkaa Tel Avivia. ”YK:n UNIFIL-joukot eivät voi mandaattinsa vuoksi estää Hizbullahin aseistautumista, mutta ne pystyvät laatimaan raportteja. UNIFIL:n perustamisesta lähtien sieltä ei kuitenkaan ole lähetetty yhtään Hizbullahin aseistautumisesta varoittavaa raporttia”.

UNIFIL-joukkojen tiedottaja Andrea Tenenti väittää, ettei vuodesta 2006 lähtien YK:n rauhan-turvaajat ole todenneet yhtään laittomien aseitten pääsyä valvontansa läpi Etelä Libanonin alueella. Israelin suurimpana huolena on viime päivinä ollut kuitenkin Syyrian tehokkaiden aseitten ja massatuhoaseitten joutuminen Hizbullahin käsiin.
IDF vetäytyi v. 2000 Libanonin eteläosasta yön pimeydessä Ehud Barakin valvonnassa, joka
jälkeenpäin onnitteli itseään, ettei vetäytymisessä kuollut yhtään sotilasta. IDF:n kanssa liitto-suhteessa olleet Etelä Libanonin SLA-joukot sen sijaan jätettiin susien armoille ilmoittamatta heille IDF:n joukkojen lähdöstä. SLA:n joukot romahtivat täydellisesti, osan ehtiessä Israelin puolelle, loput vietiin Hizbullahin uudelleenkoulutusleireille tai surmattiin aamunkoitteessa.
Israel joutui toteamaan Libanonin kakkossodan aikana Hizbullahin joukkojen vahvuuden ja aseistautumisen nykyaikaisin asein, mikä on tehostunut sodan jälkeen UNIFIL:stä huolimatta. Pääministeri Netanyahu katsoo Hizbullahin käyttäytymisen olevan varoittava esimerkki siitä, mihin ulkopuolisten lupaaman turvallisuustakeen hämäämä vetäytyminen Juudeasta ja Samariasta voisi johtaa.

PA:n puheenjohtaja Abbas syyttää Israelia tarkoituksellisesta Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöjen rakentamisesta ja laajentamisesta estääkseen elinkelpoisen Palestiinan valtion, mutta Abbasin suosion hälvetessä aamusumun tavoin Hamas kaapannee vallan siellä.
AMIDROR sanoo, että pitävien turvallisuustakuiden puuttuessa Israelille on edullisempaa elää ilman sopimuksia kuin sopimuksilla, jotka vaarantavat sen turvallisuuden ja jotka voisivat johtaa uuteen sotaan, minkä Israel voisi hävitä, ja juutalaisvaltion tuhoon. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Israel-invokes-N-Korea-as-Iran-nuclear-talks-set-to-begin-308772

3. EGYPTIN laivasto pidätti myöhään keskiviikkona Togon-lipun alla purjehtineen aluksen, jossa oli 45 tonnia aseita,. Alus lienee ollut matkalla Siinain rannikolle, jossa se olisi purkanut lastinsa, joka olisi kuljettu Siinaille ja sieltä edelleen Gazaan. Toinen mahdollisuus on, että alus oli matkalla Syyriaan. Alus viivytteli viikon verran kansainvälisillä vesillä ennen höyryämistään Egyptin aluevesille Punaisellamerellä. Alus ohjattiin Safagan satamaan, jossa sen lasti tarkastettiin.
Aluksen omistuksesta ja määränpäästä on ristiriitaisia tietoja, libanonilainen Now web-sivu kertoi, että alus oli iranilainen. Sen 45 tonnin aselastiin kuului maamiinoja, automaattikivääreitä, käsikranaatteja ja muita, kuten Aswat Masriya websivu raportoi. Aluksen miehistön joukossa oli amerikkalaisia ja englantilaisia matruuseja.

Al-Masry Al-Joum lehti raportoi Kairossa, että viranomaiset pidättivät toisen ukrainalaisen aluksen, jonka 4-hengen miehistö oli aseistautunut. Lehden mukaan Ukraina omistaa molemmat alukset, jotka sen mukaan tulivat Eilatista ja olivat matkalla Togoon. Kauppa-alukset usein palkkaavat aseistettuja turvaajia merirosvojen pelossa. Virkailijat tutkivat asiaa.
Egyptin kumoaa tiedot, että presidentti Mursi neuvottelisi Israelin kanssa puskurivyöhykkeestä maiden väliselle rajalle. Tuntemattoman web-sivun mukaan egyptiläiset turvallisuusjoukot pidättivät 14-miehen aseistetun osaston, joka marssi hyökkäysaseineen Rafahin ja Sheikh Zuweibin kaupunkien läpi Siinailla. Raportin mukaan Egypti tehostaa valvontaansa Siinailla ja on asettanut sinne 75 tarkastuspistettä Salafi-joukkojen pidättämiseksi. http://www.jpost.com/Middle-East/Egypt-seizes-Iranian-ship-loaded-with-weapons-308696

4. UUTISOTSIKOITA
-          3-vuoden ikäinen Adelle Biton taistelee edelleen hengestään sairaalassa jouduttuaan auto-onnettomuuteen arabien heittämistä kivistä johtuen. Hän äitinsä Adva Biton, joka ajoi onnettomuusautoa ja haavoittui myös, kehotti luettuaan vasemmistolaislehden haaretz.com Ramallahissa asuvan kolumnistin Amira Hassin kirjoituksen, jossa tämä puolustaa arabien oikeutta kivittämiseen, vierailemaan sairaalassa hänen tyttärensä vuoteen ääressä. Hass kirjoitti haaretzissa torstaina näin: ”Kivittäminen on jokaisen oikeus ja velvollisuus, joka elää vieraan vallan alla”. Myöhemmässä artikkelissaan Hass kutsui kivien heittämistä erääksi vastarinnan muodoksi. Hän kuuluu haaretz-lehden tapaan niihin Israelin vasemmistoon kuuluviin journalisteihin, jotka pitävät koko Juudeaan ja Samarian, Jerusalemin itäosan alueita ja Golanin kukkuloita miehitettyinä alueina, ja joiden kanssa ei voi keskustella näistä kysymyksistä järkevällä ja asiallisella pohjalla. Pienen suloisen Adellen äidin selitys kivittämien vaarallisuudesta ja vetoaminen inhimillisyyteen ja äidillisiin vaistoihin tuskin tekevät mitään vaikutusta tähän pinttyneeseen käsitykseensä juuttuneeseen journalistiin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166788#.UV6GfmJHT-k
-          Uusi ihmisoikeusjärjestö, joka vakuuttaa murskaavansa vasemmiston tähän saakka hallitseman monopolin, perustettiin Israeliin oikeisto-sionistiselta pohjalta. Järjestön perustaja journalisti tri Joaz Hendel, joka toimi myös Netanyahun neuvonantajana, sanoo päämääränä olevan sekä heikkojen avustaminen että äärivasemmiston kaappaaman ihmisoikeusmonopolin murskaaminen, kuten hän kertoi TV-10:lle. Hendelin perustama ihmisoikeusjärjestöä kutsutaan nimellä ”Zechuet Adam Kacholavan” (sinivalkoinen ihmisoikeus). Ennen pääsyään Knessetiin kansan-edustaja Orit Struck perusti ”Yeshua Human Rights Organization”, mutta se on keskittynyt pääasiassa taistelemaan poliisin laitonta väkivaltaa vastaan. Useimmat Israelin ihmisoikeusjärjestöt ovat ideologialtaan vasemmistolaisia, jopa sen äärilaitaa, kuten Yesh Din, B´Tzelem, Physicians for human rights. Useimmat niistä saavat rahoituksensa eurooppalaisten valtioitten toimesta, usein budjettivarojen kautta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166789#.UV6KGmJHT-k
-          Huomattava iranilainen kansanedustaja syyti keskiviikkona, että länsimedia on kehittänyt hyökkäyksiä Syyriaa vastaan voidakseen kääntää maailman huomion pois Israelin rikoksista, kuten iranilainen Press-TV raportoi. Iranin parlamentin ulkomaanasioitten valiokunnan puheenjohtaja Vahid Ahmadi sanoi Iranin pyrkivän kääntämään maailman median antaman negatiivisen kuvan positiiviseksi. Hän selitti, että viimeisen parin vuoden ajan islamin vastainen länsimedia on keskittynyt parjaamaan Syyrian hallitusta huomion kääntymiseksi pois Israelista. Ahmadi vakuutti Iranin tukevan Syyrian presidentti Bashar Assadin hallitusta, koska Syyria ja Iran ovat aina olleet liittolaisia ja Syyria on Israelin vastaisen taistelun etuvartioasema. Hän sanoi valtioitten kuten Saudi Arabia, Qatar ja Turkki toimivan nyt länsimaiden tahdottomina nukkeina sekaantuessaan Syyrian sisäisiin asioihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166787#.UV6OGWJHT-k
-          Professori Alex Blei, Arielin yliopiston Lähi Idän tutkimusosaston johtaja, sanoo, että PA:n ilman mandaattia toimiva Mahmoud Abbas pyrkii käyttämään hyväkseen valitettavia kuolintapauksia, joihin Israelilla ei ollut mitään osuutta, pönkittääkseen omaa heikentyvää imagoaan muka voimakkaana kansanjohtaja Hamasin hengittäessä hänen niskaansa uhaten vallankaappauksella. Blei sanoo, että lähikuukaudet osoittanevat, miten puolustusministeri Moshe Yaalon pystyy muuntamaan aiemman virkaveljensä Ehud Barakin arvostelunsa toiminnaksi ja muuttamaan turvallisuuspolitiikan ”odota ja katso” suunnan ennakoivaksi ja samalla kehittämään suhtautumisen arabien nousevaan väkivaltaan kokonaan uudelta pohjalta, jossa hyökkäyksiä ja vastatoimia niiden estämiseksi kutsutaan oikeilla nimillään. Blei selittää, että on aika muuttaa säännöt: ”Ihmisten tulee ymmärtää, että kivet tappavat. En voi siirtää silmistäni kuvaa 3-vuotisesta Adellesta. Sydämeeni koskee. Kysyn: Eikö ole aika muuttaa säännöt; koska tulen saa aloittaa kovilla?” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166774#.UV6Qz2JHT-k
-          USA:n konservatoorinen järjestö Emergency Committee arvostelee kovin sanoin sadan USA:n juutalaisen vaikuttajan laatimaa kirjelmää Israelin pääministeri Netanyahulle, jossa he vaativat tätä tekemään yksipuolisia myönnytyksiä palestiinalaisille ilman vastavuoroisuutta ja Israelin turvallisuusvaatimusten vastaisesti. Komitean vastineessa syytetään kirjelmän allekirjoittajia nojatuoli-poliitikoiksi, jotka olohuoneensa mukavuudessa kilistelevät maljojaan unohtaen kokonaan Lähi Idän realiteetin ja viime vuosien kehityksen yhä sekasortoisemmaksi. Vastineessa kysytään ei vain sadan allekirjoittajan sanoman yksipuolisuutta vaan heidän asemaansa ja oikeuttaan arvostella ja opastaa Israelin kansan valitseman pääministerin politiikkaa kansansa ja maansa turvallisuuden varmistamiseksi. http://www.timesofisrael.com/us-group-blasts-jewish-advice-on-peace-process/

Thursday, April 04, 2013

TORSTAI 04.04.13


TORSTAI 04.04.13

1. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas on haaretz.com tietojen mukaan, jotka perustuvat nimeämättömiin palestiinalaislähteisiin, valmis siirtämään Palestiinan valtion tunnustamis-pyrkimyksiä eri maissa kahdeksalla viikolla alkaen maaliskuun lopulla. Uutisen mukaan Abbas haluaa tällä antaa mahdollisuuden USA:n ulkoministeri John Kerryn ensi viikolla alkaville ponnisteluille saada yli neljä vuotta keskeytyksissä olleet rauhankeskustelut uudelleen raiteilleen. Abbasin kerrotaan saaneen asiaa koskevan päätöslauselman läpi Fatahin keskuskomiteassa saadakseen lukkiutuneen tilanteen laukaistuksi, mutta tarjous on voimassa vain rajoitetun ajan, kuten Haaretz raportoi. Siihen sisältyy rangaistuspykälä, jonka mukaan tarjous on ehdollinen siten, että jos Israel pyrkii torpedoimaan tarjouksen häiritsemällä rauhankeskustelujen aloittamista esim. jatkamalla E-1 alueen rakentamissuunnitelmia, tarjous vedetään pois.

ABBASIN tarjous, mikä uutisen mukaan alkoi maaliskuun lopulla, lienee tehty osoittamaan ulkoministeri John Kerrylle PA:n rauhantahtoa, mikä keikkuu kuin nuoralla tanssija. Kerryn odotetaan saapuvan Israeliin ensi viikolla, jonka aikana hän tapaa sekä Israelin että PA:n johtajat ja keskustelutiimien vetäjiä. Uutisen mukaan PA siirtää määräajaksi anomustaan Haagin kansainväliselle rikosoikeudelle saada Palestiinan valtiolle virallinen  tunnustus, mikä antaisi sille oikeuden syyttää Israelia sotarikoksista ja muista olettamistaan rikoksista.
PA:n silmiä pahiten harittavat kysymykset ovat Israelin vankiloissa rikoksista tuomitut palestiinalaiset sekä juutalaisyhteisöjen rakentaminen Juudeassa ja Samariassa, joista se on toistamiseen uhkaillut esittää syytteet Haagin kansainväliselle rikosoikeudelle. USA:n hallitus on toistamiseen varoitellut PA:n johtoa kysymysten siirtämisestä kansainvälisiin instansseihin. Haaretz vihjaa raportissaan, että PA voi jatkaa tarjoustaan, jos ilmapiiri on suotuisa.

KERRYN matkasuunnitelmassa oli vierailla maanantaina Lontoossa, josta hän matkustaa Etelä-Koreaan, Kiinaan ja Japaniin, mutta hän päätti käydä lauantaina Turkissa, josta hän lentää Israeliin tavaten täällä Netanyahun ja Abbasin, ja lentää täältä Lontooseen.
Kerryn pikavisiitin mahdollisuuksiin poistaa esteet rauhankeskusteluista ei juuri uskota, eikä Valkoisen Talon tiedottajan Victoria Nulandin mukaan tarkoituksena ole aloittaa Henry Kissingerin 1973 sodan jälkeen onnistuneesti käyttämää vierailujen sukkulamenetelmää. http://www.timesofisrael.com/giving-us-efforts-a-chance-ramallah-reportedly-suspends-statehood-bids/

2. PRESIDENTTI Barack Obaman Israelin vierailun innoittamina satakunta huomattavaa juutalaisjohtajaa Amerikassa esittivät pääministeri Benyamin Netanyahulle vetoomuksen osoittaa hyvää tahtoaan rauhankeskusteluille tekemällä luottamusta kasvattavia myönnytyksiä palestiinalaisille heidän keskusteluvalmiutensa rohkaisemiseksi. Heidän laatimassaan avoimessa kirjeessä sanotaan mm. :”Uskomme, että tämä on haastava hetki sinulle ja uudelle hallitukselle reagoida presidentti Obaman rauhankutsuun ottamalla vakavia luottamusta kasvattavia askeleita tarkoituksella osoittaa Israelin sitoutumista kahden valtion periaatteeseen kahdelle kansalle ratkaisuna Israelin ja Palestiinan väliseen konfliktiin”. 
Sadan huomattavan juutalaisjohtajan keskiviikkona julkaisemassa kirjeessä Israelin pääministeriä kehotetaan haastamaan PA:n johto vastaavaan luottamusta kasvattaviin toimiin ja ennen kaikkea palaamaan neuvottelupöytään.

Netanyahu on toistamiseen tarjonnut keskusteluja Abbasille ilman ennakkoehtoja, mutta tämä ei ole kelvannut hänelle. Obama kehotti Israelin vierailunsa aikana Abbasia pudottamaan vaatimuksensa ehtona keskusteluille.
Kerryn odotetaan kuitenkin keskittyvän enemmän Israelin myönnytyksiin, mitä Israelin yleinen mielipide pitää ajanhaaskauksena ja vain heikkouden osoituksena. Etenkin Netanyahun hallituksen monet uudet ministerit ovat ilmoittaneet vastustavansa uusia myönnytyksiä. http://www.timesofisrael.com/us-jews-urge-israel-to-take-confidence-building-steps-for-talks/

3. MEIR SHEETRIT, Marokosta muuttanut Hatnuan kansanedustaja, sanoo, että askenazi- ja sefardi-juutalaisten välinen kulttuuriero on yksi pahimmista jarruista päästä sopimukseen PA:n kanssa. Hän on sitä mieltä, että Israelin pääministerit ja keskustelujen vetäjät eivät ymmärrä arabimieltä ja siksi luottamusta ei pääse syntymään. Hän sanoo, että jos hän olisi pääministeri, hän nimittäisi neuvottelutiimiin arabin tai druusin, joka pystyisi tulkitsemaan sitä oikein. Sheetrit sanoo, että vuoden 2002 saudisuunnitelma, jonka arabiliitto hyväksyi omakseen, on paras suunnitelma, koska se lupaa 56:n arabimaan tunnustavan Israelin ja aloittavan diplomaattisuhteiden solmimisen arabimaiden ja Israelin välille. Siihen sisältyy kuitenkin vaatimuksia palestiinalaisten paluuoikeuksista tai oikeudenmukaisista korvauksista, rajojen vetämisen 1949 aselepolinjoille ja Jerusalemin itäosien luovuttamista palestiinalaisille, mitä Israel ei voi hyväksyä esitetyssä muodossa.

Sheetrit sanoo yrittäneensä valistaa pääministereitä Olmertia ja Netanyahua, joiden kanssa hän työskenteli, mutta ilman tulosta. Hän sanoo, ettei kukaan palestiinalaisjohtaja voi suostua palestiinalais-pakolaisten paluuoikeuden luovuttamiseen saamatta siihen kaikkien 56:n arabimaan suostumusta, mikä on mahdotonta. Siksi hän suosittelee saudisuunnitelman hyväksymistä, koska ”se on paras, mitä Israelille on koskaan tarjottu tai tarjotaan”. Hän uskottelee lisäksi, että tämä vapauttaisi arabimaat yhdistymään Iranin vastaisen rintaman luomiseksi. Arabiliitto vahvisti viimeksi Dohan kokouksessaan 27. maaliskuuta tukevansa saudisuunnitelmaa. http://www.timesofisrael.com/israels-condescending-ashkenazi-leaders-preventing-peace-deal/

4. TILANNE Korean niemimaalla kuumenee vaarallisesti. Etelä-Korean armeija pitää harjoituksia, joissa se pyrkii simuloimaan pohjoisen mahdollista yllätyshyökkäystä etelään. Pohjois-Korea puolestaan siirtää keskimatkan ballistisia ohjuksiaan maansa itärannikolle valmistellessaan mahdollisia iskuja Etelä-Koreaan sekä amerikkalaisia kohteita vastaan Guamilla ja Japanissa. Näiden ohjusten kantomatka on 3000 km.
USA:n puolustusministeri John Hagel sanoo suhtautuvansa Pohjois-Korean uhkauksiin vakavasti ja on asettanut THAAD ohjuspuolustusjärjestelmän Guamin saarilla sijaitsevien tukikohtiensa ja siellä asuvien amerikkalaisten suojaksi. USA:n ja Etelä-Korean puolustus-järjestelyjä häiritsee epätietoisuus, mikä Pohjois-Korean todellinen iskukyky on, ja toiseksi ovatko uuden presidentin uhkaukset todellisia vai vain hänen imagonsa vahvistamiseksi.

UUSIN uhkaus tässä kissa ja hiiri leikissä saatiin nimettömän pohjoiskorealaisen armeijan tiedottajan kautta, joka Korean Keskusuutistoimiston välittämän lausunnon mukaan raportoi, että Pohjois-Korean joukoille on oikeus vastata USA:n hyökkääviin toimiin ”voimakkailla käytännöllisillä sotilaallisilla vastaiskuilla, mukaan lukien ydinaseet”. Pohjois-Korea ilmoitti äskettäin lisäävänsä uraanin rikastustoimia ja käynnistäneensä ydinreaktorin aktivoimisen valmistelut, sekä valmistautuvansa ennalta ehkäiseviin iskuihin Yhdysvaltoja vastaan.
Pohjois-Korean tiedetään valmistelevan ydinpommin pienentämistä sopivaksi ohjuksen kärkiosaan, mutta sen uskotaan vievän vielä vuosikausia. Toisaalta viimeinen ydinkoe oli luultavasti tällaisen pienen ydinlatauksen testaus, ehkä yhdessä Iranin tiedemiesten kanssa.

PUOLUSTUSMINISTERI John Hagel sanoi, että rauha on vielä mahdollista toteuttaa Korean niemimaalla, mutta etteivät uhkaukset ja provosoivat toimet kuulu siihen.
USA:n THAAD ohjuspuolustusjärjestelmään kuuluvat liikkuvat laukaisualustat, tutkavalvonta, vastaohjukset ja keskitetty tulenvalvonta. 

USA:N joukkojen komentaja Koreassa kenraali James Thurman sanoo tilannearviossaan, että tilanne Korean niemimaalla on ennen näkemättömän jännittynyt ja vaarallinen, mikä voi räjähtää kasvoille koska vain. Tilannetta monimutkaistaa Kiinan mahdollinen sekaantuminen tilanteeseen. Se vie joukkojaan Pohjois-Korean rajoille valmistautuessaan tilanteen kiihtymiseen. Kiinalla on ratkaisematon ongelma Japanin kanssa asumattomista kalliosaarista Sen Kaku, joiden läheisyydessä uskotaan löytyvän öljyä ja luonnonkaasua. USA:n republikaanien kansanedustaja Peter King kehottaa Yhdysvaltoja iskemään ensin eikä odottamaan, että USA:n kansalaisia haavoittuu ja kuolee. http://www.wnd.com/2013/04/u-s-commander-tension-climbing-to-unprecedented-level/?cat_orig=world

5. UUTISOTSIKOITA
-          Kaksi palestiinalaista, Amer Nassar (17) ja Najo Bilbisi (18) saivat surmansa eilen keskiviikkona osallistuessaan IDF:n tukikohtaa vastaan tehtyyn hyökkäykseen Samariassa. He heittivät petrolipommeja tukikohtaa ja sotilaita vastaan, jotka saamiensa pysyvien ohjeiden mukaan ampuivat varoituslaukauksia ilmaan ja sen jälkeen jalkoihin, koska se ei tehonnut. Kovien patruunoiden käyttö on luvallista, jos sotilaat katsovat henkensä olevan vaarassa. IDF:n päättäväisiä toimia vastata mielenosoittajien vaarallisiinkin hyökkäyksiin ovat sitoneet puolustusministeriön ohjeet välttää tuliaseiden käyttöä kiviä heitteleviä vastaan viimeiseen saakka. Tämä ohje on alkanut muuttua viime päivien kuolemaan johtaneitten kivitysten vuoksi, joita palestiinalaisnuoret harjoittavat Israelin rekisterilaatoilla varustettuja autoja vastaan. He jopa valmistavat väijytyksiä saadakseen autoilijan pysähtymään ruhjoakseen sen jälkeen auton tuulilasit ja puhkoakseen renkaat, tai murskatakseen auton tuulilasin,  saadakseen kuljettajan menettämään autonsa hallinnan ja ajamaan ulos tieltä. Nuoret täydentävät aiheuttamansa onnettomuuden hyökkäämällä haavoittuneen kuljettajan ja autossa istuneiden kimppuun. Heidän tarkoituksensa on tappaa, ei vain vahingoittaa. Viimeisiä hyökkäyksiä kiihdyttivät 64-vuotiaan terrorismista tuomitun vangin kenraali Abu Hamdiyehin menehtyminen sairaalassa syöpään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166757#.UV0_S2JHT-k
-          Egypti vaatii Hamasilta selitystä, miksi se sallii rakettien ampumisen Israeliin alueeltaan. Viimeinen hyökkäys tapahtui eilen keskiviikkona klo 14.00 aikoihin, kun kaksi rakettia iskeytyi Eshkolin aluekeskuksen alueelle. Hälytyssireenit ilmoittivat rakettien tulosta lähettäen asukkaat suojatiloihin. Onneksi ne putosivat asutusten ulkopuolelle aiheuttamatta fyysisiä vammoja tai aineellista vahinkoja. Viimeisten rakettien ampujaksi ilmoittautui Al-Aksa Marttyyrien prikaati, joka sanoo ampuneensa raketit kostoksi komentajansa kenraali Abu Hamdiyehin kuolemasta syöpään, josta se syyttää Israelin sairaala- ja vankilaviranomaisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166755#.UV1De2JHT-k
-          Hamasin ulkoministerin virkaan valittiin Kairossa edelleen Khaled Mashaal, joka aiemmin ilmoitti haluavansa erota. Hamasin politbyroon johtoon valittiin ainakin kaksi Gilad Shalitin vapautusoperaation yhteydessä Israelin vankilasta oikeuden tuomitsemaa mutta Netanyahun vapauttamaa terroristia. Politbyroon ilmoituksen mukaan Gazassa pidetyssä kokouksessa valittiin keskuskomitean uusi johtajisto, jossa ovat mukana vapautetut terroristit Yahya Snawar ja Ruhi Mushtaha. Keskuskomitean tehtäviin kuuluu mm. päättää, mitä terroritekoja suunnitellaan ja toteutetaan. Kaikilta Israelin vapauttamilta terroristeilta vaaditaan kirjallinen ja allekirjoitettu vakuutus, jolla he suostuvat pysyttelemään poissa terrorismista. Ongelma on vaan siinä, että vapauduttuaan heidät otetaan arabiyhteisöissä vastaan sankareina ja esikuvia lapsille ja nuorille, ja heidät palkataan korkeisiin tehtäviin. Hamasin Gazan kokouksessa Ismael Haniyeh valittiin apulaisulkoministeriksi Mashaalin alaisuudessa. Sitä oli aiemmin hallinnut Musa Abu Marzouk. Mashaalin kilpailija Mahmoud al-Zahar ei saanut tarpeeksi kannatusta keskuskomitean jäseneksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166759#.UV1FXmJHT-k
-          Kansainvälinen BDS (Boikot, Divest, Sanction) järjestö, joka on järjestelmällisesti pyrkinyt saamaan Israelin juutalaisyhteisöissä valmistettujen tuotteiden boikotin eri maissa, ei ole onnistunut pyrkimyksissään saada Kuolleenmeren mineraalituotteiden, erilaisten ainutlaatuisten voiteiden ja rasvojen, syrjintää. Tuotteiden esittelijät ja niitä kauppaavat sanovat, että mitä enemmän BDS niitä pyrkii syrjimään, sitä enemmän niiden suosio kasvaa ja myynti rehottaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166762#.UV1JWWJHT-k
-          Mavi Marmaran Gazaan pyrkivän aluksen valloituksen yhteydessä vammautunut turkkilainen aktivisti sanoo lahjoittavansa mahdollisesti saamansa korvaukset Hamasille ja Islamic Jihadille. Tämän jos minkä luulisi kertovan ilman selityksiä, mikä heidän varsinainen päämääränsä oli, ei avustusten vieminen Gazaan, joita aluksesta ei löydetty, vaan diplomaattisen ongelman aiheuttaminen Turkin ja Israelin välille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166763#.UV1K-GJHT-k
-          Israelin turvallisuusjoukkojen saamien tietojen mukaan Siinailla ja Gazassa pesivät jihadistit ja salafistit valmistelevat koordinoituja raketti-iskuja Israelin puolelle Eilatiin ja muihin maan eteläosan taajamiin. IDF siirtää Iron Dome patteriston Eilatin suojaksi. Debkafilen artikkelin mukaan al-Qaidaan löysästi liittyvä salafistiryhmä Jerusalemin Jihad-prikaatit ampuivat keskiviikkona viisi Kassam-rakettia Israeliin, ja että tämä oli pian alkavan suuren operaation alkusoitto. Eilatin ohella USA:n tukikohdat Siinailla voivat olla hyökkäysten kohteina. http://www.debka.com/article/22871/South-Israel-on-alert-for-multiple-al-Qaeda-strike-Iron-Dome-postedWednesday, April 03, 2013

KESKIVIIKKO 03.04.13


KESKIVIIKKO 03.04.13

1. PALESTIINALAISET mellakoivat monin paikoin Juudean ja Samarian alueilla sekä Jerusalemissa mutta myös vankiloissa vastalauseena sille, että terrori-iskun suunnittelusta, kuulumisesta terrorijärjestöön ja luvattomasta aseen hallussapidosta elinkautiseen vankeuteen tuomittu 64-vuotias Abu Hamdiyeh kuoli oesophageal syöpään Sorokan sairaalassa Bershebassa, jonne hänet lähetettiin Eshelin vankilasta hänen terveydentilansa heikentymisen vuoksi. Myös Gazassa järjestettiin myötätuntomielenosoituksia.

ISRAELIN vankilapalvelu (IPS) sanoi antamassaan lausunnossa, että se oli aloittanut helmikuussa toimet hänen vapauttamisekseen. ”Tänä aamuna Sorokan sairaalasta ilmoitettiin, että syöpää sairastava turvallisuusvanki nimeltä Abu Hamdiyeh kuoli” vakuuttaen samalla, että hänet oli pidetty vankilassa 2002 lähtien murhayrityksestä tuomittuna. ”Vangin diagnosissa hänen todettiin helmikuussa sairastavan oesophageal syöpää, ja hän oli lääkintä-asiantuntijoiden valvonnan alaisena sairaalassa. Viikko sitten IPS, havaittuaan syövän hengenvaaralliseksi, teki vankien vapauttamiskomitealle esityksen hänen ennen aikaisesta vapauttamisestaan, mutta aloitettua prosessia ei oltu ehditty toteuttaa.

PA:n vankeinasiain ministeri Issa Qarage kutsui vangin kuolemaa ”katalaksi ja vaaralliseksi rikokseksi, joka johtui tarkoituksellisesta lääkinnällisestä piittaamattomuudesta”.
Hamas antoi kehotuksen Gazan asukkaille järjestää mielenosoituksia vangin kuoleman johdosta. Israelin arabikansanedustaja Ahmed Tibi (United Taal list), joka oli tietoinen vangin vapauttamisprosessista, syytti hallitus ”laillisesti ja moraalisesti vastuulliseksi Hamdiyehin kuolemasta” todeten: ”Viranomaiset kieltäytyivät vapauttamasta Abu Hamdiyehiä senkään jälkeen, kun hänelle aloitettiin chemotherapia-hoito. Juutalaisvangeille on tavallista antaa vapaus heidän saatuaan yskän, mutta tässä tapauksessa joku päätti sinetöidä hänen kohtalonsa”, Tibi lateli tavanomaisen Israelin vastaisen litaniansa median kuuliaisesti julkaistessa jokaisen sanan.
Puolitoista kuukautta sitten Megiddon vankilassa kuoli Yasser Jaradat cardiac-hyökkäykseen,
mutta palestiinalaiset väittävät hänen kuolleen kidutuksen seurauksena ja ovat vaatineet kansainvälistä tutkimusta asian johdosta, kuten myös Abu Hamdiyehin tapauksessa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4362931,00.html

Jerusalemin vanhankaupungin Damaskosportin edessä arabit järjestivät tiistaina mielenosoituksen polttaen autonrenkaita ja kivittäen poliiseja kivin ja kaikilla käsiinsä saamillaan esineillä. Poliisi ja turvallisuusmiehet pyrkivät lopettamaan tämän luvattoman mielenosoituksen käyttäen hankkimiaan massojen hajottamiseen tarkoitettuja välineitä. Muutamat arabit haavoittuivat yhteenotoissa ja heitä hoidettiin paikalla vapaaehtoisvoimin. Vankiloissa tuomioitaan kärsivät arabivangit ryskyttivät selliensä ovia ja sytyttivät pienpaloja, minkä johdosta jotkut vartijat kärsivät savuhaitoista. Jotkut vangit aloittivat syömälakon.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas syytti Israelia, että jo kauan sitten he olivat varoittaneet tämän vangin heikosta terveydentilasta. ”Katsomme vangin kuoleman liittyvän pitkään listaan Israelin vankiloissa kuolleitten palestiinalaisvankien luetteloon”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166711#.UVvIE2JHT-k

PA:n viranomaiset tulevat seuraamaan Maysara Abu Hamdiyehin ruumiinavausta Abu Bakir oikeuslääketieteellisessä instituutissa, minkä jälkeen hänen ruumiinsa luovutetaan PA:lle jotka siirtävät ruumiin Abu Disin oikeustieteelliseen instituuttiin omien tutkimustensa suorittamiseksi, kertoo PA:n vankiasiain ministeri Issa Qarage.
Israelin radion mukaan Israelin turvallisuusjoukot on asetettu hälytystilaan ja niitä on vahvistettu Hamdiyehin kotikaupungissa Hebronissa ja sen ympäristössä mutta myös teitten risteyksissä odotettavissa olevien mielenosoitusten vuoksi.

2. GAZAN terroristit ampuivat ainakin kaksi Kassam-rakettia kohti Sderotia keskiviikon vastaisen yön aikana. Ne aiheuttivat hälytyssireenien ulvonnan Sderotissa ja sen ympäristössä. Rakettien ei havaittu aiheuttaneen vammoja tai vahinkoja, mutta asukkaat joutuivat juoksemaan sirpalesuojiin keskellä yötä.
IAF:n koneet tekivät pommituslentoja Gazan alueelle vastauksena aiemmin tiistaina Israelin puolelle ammuttuihin raketteihin. Obaman Israelin vierailun aikana Sderotiin ammutuista
raketeista toinen oli osunut alkeiskouluun, mutta ei räjähtänyt. Raketin osuminen kouluun todettiin vasta koulun ovien avauduttua pessah-loman jälkeen. IAF:n ilmaiskut Gazassa olivat ensimmäiset ”Pilvenpatsas” operaation lopettaneen aselepo-sopimuksen jälkeen.

Israelin uusi puolustusministeri Moshe Yaalon varoitti, ettei IDF tule sallimaan rakettien ampumista IDF:n sotilaita tai Israelin siviilejä vastaan ja sanoi, että Hamas on vastuussa jokaisesta Gazasta Israeliin ammutusta raketista. Viime kuussa puolustusministerin tehtävät ottanut kenraaliluutnantti Yaalon totesi samalla, ettei Israel tule sallimaan Syyriasta Israelin puolelle Golaniin ammuttuja kranaatteja tai ohjuksia ilman vastatoimia. http://www.timesofisrael.com/rockets-fired-from-gaza-explode-near-sderot/

3. PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Yaalon teki ensimmäisen tarkastusmatkansa uudessa virassaan Golanin kukkuloille muodostaakseen selkeämmän kun siitä, mikä tilanne on alueella. Tilanne Syyrian rajalla on kokonaisuutena tarkastellen rauhallinen, mutta Syyrian puolelta on harvakseltaan ammuttu Israelin puolelle, joskin ilman vahinkoja.
Tiistaina Syyriasta ammuttiin IDF:n partiota kohti sekä pienaseilla että laukaistiin yksi kranaatti, joka putosi Golanin Israelin puoleisten kukkuloitten eteläosaan. Kukaan ei haavoittunut eikä niiden todettu aiheuttaneen aineellista vahinkoa.

IDF on kuitenkin omaksunut kannan, että jokaiseen Syyriasta ammuttuun ammukseen vastataan varoitukseksi, ettei IDF suvaitse sitä. Sotilaspartion joutuessa tulituksen kohteeksi IDF.n tankit ampuivat muutamia laukauksia Tel Hazekan tukikohtaan, joka on lähellä paikkaa, josta IDF:n partiota tulitettiin. Niiden aiheuttamista vahingoista ei ole tietoja. Tiistaina iltapäivänä Syyriasta ammuttu ammus putosi Tel Faresin lähelle. IDF:n kertoman mukaan ei ole selvää, olivatko ammukset Syyrian armeijan vai kapinallisten laukaisemia.
IDF on käyttänyt vastauksena Syyriasta laukaistuihin ammuksiin panssarien tykkejä tai Tammuz-ohjuksia. Laukauksia Syyrian puolelta on ammuttu harvakseltaan, mutta IDF vastaa jokaiseen riippumatta siitä, kuka ne ampui.

YAALONIN suurin huoli koskee kuitenkin Syyrian kemiallisia aseita, joita on vaarassa joutua kapinallisten käsiin. USA, Israel ja Jordania ovat yhdessä sopineet toimista, joihin turvaudutaan, jos tällainen vaara näyttää ilmeiseltä.
Maanantaina uutislähteissä kerrottiin kapinallisjoukkojen saaneen haltuunsa osan Aleppon pohjoispuolella olevasta Al Safiran kaupungista, jossa sijaitsee yksi kemiallisten aseitten varastoista. http://www.timesofisrael.com/syrian-shell-hits-golan-hours-after-defense-chief-vows-response/, http://www.debka.com/article/22869/Israel’s-Def-Min-inspects-Golan-line-Al-Qaeda-nears-two-Syrian-chemical-depots-

4. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja Jordanian kuningas Abdullah II solmivat sunnuntaina 31. maaliskuuta Ammanissa sopimuksen, jolla PA luovuttaa Jerusalemin pyhien paikkojen valvonnan Jordanialle. Koko sopimustekstiä ei ole käytettävissä, mutta Debkafile julkaisee siitä osia. Tekstissä todetaan, että ”kuningas Abdullah II valvoo ja hoitaa wagfin (muslimisäätiön) toimintaa Jerusalemissa, ja tulee edustamaan pyhien paikkojen intressejä kansainvälisissä instansseissa parhaaksi katsomiensa oikeustoimien kautta”.

Tämä sopimuskohta näyttää sisältävän sen PA:n tekemän havainnon, ettei sillä ole sellaista mahdollisuutta viedä haluamiaan Jerusalemia koskevia asioita YK:n yleisistuntoon ja sen elimiin, koska se ei ole valtio, kuten Jordania, minkä vuoksi se olettaa tämän alun pitäen palestiinalaisvaltioksi tarkoitetun erämaavaltion toimivan PA:n toiveitten toteuttajana. Ymmärrykseni mukaan tämä tulee aiheuttamaan ongelmia Israelille. DF:n artikkelin mukaan Jordanian ja PA:n sopimusteksteissä on eriävä määritelmä ”Palestiinan itsenäisyydestä”.

Teksti osoittaa Jordanian oikeuden valvoa ja hoitaa muslimien ja kristittyjen pyhiä paikkoja Jerusalemissa – mainitsematta juutalaisten pyhiä paikkoja tai pyhintä, Temppelivuorta, mikä käytännössä tarkoittaa Jerusalemin kansainvälistämistä. Miten tämä liittyy julkisuudessa esitettyihin tietoihin Jerusalem Old City Iniative-suunnitelmasta, joka mukaan Vatikaani haluaa Jerusalemin vanhakaupungista muodostettavaksi Vatikaanin tapainen kaupunkivaltio, jota Vatikaani tulisi hallitsemaan, ei selviä artikkelista.
Sopimus näyttää pyrkivän muodostamaan Temppelivuoren alueesta samanlaisen muslimi-pyhätön Jordanialle kuin Mekka on Saudi Arabialle. Jordanian julkistamassa versiossa todetaan: ”Huomioiden al-Masjif al-Aksa moskeijan ja sen 144 dunamin alueen- johon kuuluvat Qibil Al-Aksa moskeija, Kalliomoskeija ja kaikki muut moskeijat, rakennukset, muurit, etupihat, lähiympäristö maan pinnalla ja alapuolella, ainutlaatuisen uskonnollisen merkityksen muslimeille, Jordania ja Palestiina vakuuttavat ponnistelevansa suojellakseen Jerusalemin ja sen pyhien paikkojen voimistuvaa juutalaistamista vastaan”. Tämä teksti puhuu suoraan Israelin suorittamia arkeologisia kaivauksia vastaan Temppelivuoren lähialueilla.

PA:n waqf- ja uskonnollisten asiain ministeri Mahmoud Habash totesi sopimuksesta: ”Sopimus vahvistaa Jordanian historialliset oikeudet uskonnollisten pyhättöjen valvomiseksi. Se myös vahvistaa Palestiinan itsenäisyyden kaikkialla Palestiinassa, mukaan lukien Jerusalemin itäosat pääkaupunkinaan”. Jordanian julkaiseman version teksti eroaa tästä artikkelin 3.3.1 mukaan: ”Palestiinan valtion hallitus, palestiinalaisen kansan itsemääräämis-oikeuden ilmentymänä, tulee voida harjoittaa itsenäisyyttään territorioittensa kaikissa osissa, mukaan lukien Jerusalem”. Sopimustekstien erilaisuus voi aiheuttaa paljon keskusteluja.

ONKO tämä esiaskeleena Jordanian ja Palestiinan alueitten federaatioon, selvinnee lähi-kuukausien aikana. DF arvioi, että Netanyahun ja kuningas Abdullahin viimeinen tapaaminen salaisesti Ammanissa on voinut olla toinen keskustelujen aihe Syyrian massatuhoaseiden ohella. Onko ja miten laajasti Israelin hallitus tietoinen asiasta, ja miten Tzipi Livni on kytketty tähän kehitykseen John Kerryn ohella, on toistaiseksi salaisten verhojen suojassa.

5. UUTISOTSIKOITA
-          WND julkaisi aamun web-sivullaan Joe Kovacsin laatiman artikkelin nimellä ”Final Sign Preventing 2nd Coming of Jesus Crist” (viimeinen merkki, joka estää Jeesuksen Kristuksen toisen tulemisen). Kovacs esittää kirjoituksessaan Temppelin pienoismalliin ja useisiin videoesityksiin vedoten, ettei Temppelivuori ole juutalaisten ensimmäisen eikä toisen Temppelin rakennuspaikka. Hän viittaa Jeesuksen ilmoitukseen, ettei Temppelistä tule jäämään kiveä kiven päälle maahan kaatamatta, todeten, että Temppelivuoren aluetta rajaavassa kuningas Herodeksen rakentamassa muurissa on ainakin 10 000 kiveä, joita ei ole kaadettu. Hän esittää videoiden ja pienoismallin avulla, että Temppelien todellinen paikka on vuoren eteläpuolella, jossain lähellä Davidin kaupungin kaivauksia. Tämä antaisi mahdollisuuden rakentaa kolmas Temppeli kajoamatta Al-Aksaan tai Kalliomoskeijaan. Kovacs selittää, että Rooman tuhottua Jerusalemin ja toisen Temppelin v. 70 ne tuhottiin perusteellisesti ja tuhoa täydennettiin v. 135 kapinassa, jolloin kiellettiin juutalaisten pääsy Jerusalemiin kuoleman rangaistuksen uhalla. Tämän johdosta muistoista hävisi juutalaisten Temppelin todellinen sijainti, minkä johdosta on tultu vääriin johtopäätöksiin. http://www.wnd.com/2013/04/final-sign-preventing-2nd-coming-of-jesus/
-          WND:n Jerusalemin alueen johtaja Aaron Klein kirjoittaa artikkelissaan, että presidentti Obaman hallitus kieltäytyy syyttämästä USA:n kansalaisia, jotka liittyvät al-Qaidan riveihin siksi, että USA aseistaa Syyrian kapinallisryhmiä, joista al-Qaida on yksi. USA:n armeijan sotaveteraani Eric Harroun ylvästelee sekä Facebookin että Youtuben sivuillaan sekä liittymistään al-Qaidan alaisen järjestön Jabhat Al-Nusra  jäseneksi että myös kertoen seikkailuistaan al-Qaidan taistelijana sen jihad-taisteluissa (jihad tarkoittaa pyhä sota). USA:n hallitus asetti Al-Nusran joulukuussa terrorijärjestöjen listalle, sillä se on hyökkäillyt myös USA:n joukkoja vastaan. Al-Nusran sanotaan kaksinkertaistaneen vahvuutensa ja se hyökkää menestyksellisesti sekä Aleppon tienoilla että Israelin ja Syyrian välisen puskurivyöhykkeen alueilla, jonka läheisyydestä se näyttää karkottaneen hallituksen joukot. Al-Nusra on vain 1.5 km:n päässä Al-Safiran kaupungista, jossa on yksi Assadin joukkojen suurimmista kemiallisten aseitten varastoista, jotka ovat vaarassa joutua sen valvontaan. Jos tämä osoittautuu todellisuudeksi, Israel tullee puuttumaan tilanteeseen joko yksin tai USA:n ja Jordanian avustamana. Eric Harroun liittyi USA:n armeijaan 2000 ja poistettiin sen vahvuudesta jouduttuaan onnettomuuteen aiheuttaen täyskyvyttömyyden – osallistumatta yhteenkään taisteluun, kuten hänen isänsä toteaa. Harrou sanoo olevansa sunni-muslimi ja vihaavansa Israelia ja sionisteja: ”Ainoa hyvä sionisti on kuollut sionisti”, on hänen mielilauseensa. http://www.wnd.com/2013/04/obama-ok-with-american-joining-al-qaida/


Tuesday, April 02, 2013

TIISTAI 02.04.13


TIISTAI 02.04.13

1. JUUTALAINEN kansa on taas onnellisesti päässyt pessah-viikon ja sen aikana vaadittavien ruokarajoitusten ohi alkaakseen taas vähitellen palautua normaalirytmiin.
Mutta maailmalla ei ole jätetty käyttämättä tilaisuutta vetää esiin vuosisataiset syytteet ei-juutalaisten veren käyttämisestä happamattoman matza-leipänsä leipomiseen. Tämä on käsittämätön syytös, koska juutalaisilta on veren syöminen kielletty, olkoon ihmisen tai eläimen, juutalaisen verta tai ei, mutta se ei lannista asialleen antautuneita yrittäjiä.
Tällä kertaa asialla oli libanonilainen päivälehti Al Sharq, joka julkaisi Sana Kojokin laatiman artikkelin, jossa hän väittää juutalaisten leipovan pessah-leipänsä ei-juutalaisen vereen. Hän kehotti artikkelissaan palestiinalaisia ”kääntämään Israelin uskonnollisen ilonvieton valituksen ja surun ajaksi”.

SANA KOJOK aloitti artikkelinsa tarkastelemalla ensin juutalaisten yleisiä lomatraditioita, Sukkotia ja Hanukkaa, mutta päätyi ennen pitkää käsittelemään artikkelinsa varsinaista sanomaa, eli ”pessah juhlallisuuksiin kuuluvaa barbaarista traditiota”. Pääsiäisajan alkupäivänä julkaistussa artikkelissa hän sanoo näin: ”Pääsiäisen juutalaisten loma-ajan aikana, joka alkaa tänään, Talmudin ohjeiden mukaan suoritetaan outoja ja eriskummallisia rituaaleja. Asunnot puhdistetaan kaikesta happamesta, eli kaikki leivät ja leipätuotteet, mitkä sisältävät hiivaa, hepreaksi hametz, poistetaan asunnosta”, hän kirjoittaa jatkaen: ”Lisäksi sionistijuutalaiset syövät perinteisesti loma-ajan aattona happamatonta leipää, joka valmistuksensa aikana sekoitetaan vereen, ei-juutalaisten vereen. Tätä happamatonta leipää kutsutaan nimeltä matza”.

SYYTÖS juutalaisten veriuhrista sai alkunsa v. 1840 Syyriassa levitetystä tekaistusta syytöksestä, jonka mukaan pappi Isä-Toma meni juutalaisten asuttamaan lähiöön Damaskoksessa, missä hänet teurastettiin rabbin ja muiden juutalaisten toimesta. Tämän täysin perättömäksi todetun tarinan mukaan ”yhtään veripisaraa ei vuodatettu maahan, koska ne koottiin huolellisesti talteen matzan valmistamiseksi”.
KOJOK kauhistelee kirjoituksessaan: ”Miten kukaan voi syödä sellaista leipää? Matzaa veren kanssa? Mitä nuo barbaarit ajattelevat? Sellaista barbaarisuutta, syöden, jopa juoden verta!”.
Kojok väitti artikkelissaan, että ”israelilaiset kehottavat toisiaan tunkeutumaan Al-Aksa moskeijaan ja juhlimaan pääsiäisjuhlaansa siellä”. Yksi palestiinalaisten iskulauseista, joilla kansaa kiihotetaan hyökkäämään Israelia vastaan, on syytös ”Al-Aksa on vaarassa”.
”Kuinka kukaan voi neuvotella heidän kanssaan rauhasta, kun he janoavat ihmisverta - ei vain sodissaan vaan myös loma-aikojensa aikana?”, Kojok ihmettelee.

Arabimediassa samaa syytöstä julkistettiin 2003 ja uudelleen 2012 arabisaarnaajien kautta.
Vuonna 2000 PLA:n (Palestiinan vapautusarmeija) mufti, sheikki eversti Nader al-Tamini totesi Al-Jazeeran TV-keskustelun aikana, ”ettei juutalaisten kanssa voi solmia rauhaa, koska he imevät ja käyttävät arabien verta pääsiäis- ja purim-juhliensa aikana”. http://www.wnd.com/2013/04/jews-again-accused-of-using-blood-in-matzah/
INN käsittelee samaa teemaa artikkelissaan täydentäen Kojokia näin: ”Tänään heitä ei tyydytä vain verta valuvan matzan syöminen, vaan he kehottavat ”setlereitä” tunkeutumaan Al-Aksa moskeijaan juhliakseen pääsiäistä siellä. Jos he haluavat harjoittaa seremonioitaan ja taikuuttaan, tehkööt niin, mutta provosoimatta palestiinalaisia ja vahingoittamatta muslimien ja kristittyjen pyhinä pitämiä perusteita”.

SUURI poliisiosasto tunkeutui aikaisin tiistaiaamuna Esh Kodesh juutalaiseen etäyhteisöön pidättäen viisi asukasta, heistä yksi IDF:n sotilas, raportoi Tatzpit-agency. Yhteisö sijaitsee Jerusalemin pohjoispuolella Binyamin alueella Kusran arabikylän lähellä. Kusran arabi-asukkaat ovat toistuvasti häirinneet Esh Kodeshin asukkaita, joiden väitettiin kostoksi polttaneen autoja Kusran kylässä, mikä osoittautui arabien tekemäksi peitoksi, jossa muualla palaneita autoja koottiin yhteen ja esiteltiin medialle Esh Kopdeshin asukkaitten polttamiksi. ESH KODESH perustettiin vuoden 2000 paikkeilla toisen intifadan aikaan Jerusalemin itäosassa murhatun vartijan Esh Kodesh Gilmoren mukaan. Syytä ratsiaan ai tiedetä.

2. SYYRIAN taisteluja seuraava ihmisoikeusjärjestö sanoo, että maaliskuu oli kaikkein verisin
kuukausi Syyrian sisällissodan aikana. Taistelut alkoivat mielenosoituksina yli kaksi vuotta sitten, mutta ovat sittemmin kehittyneet yhä raaemmaksi sisällissodaksi, jossa presidentti Bashar Assadin armeijaa vastaan taistelee useita erillisiä ryhmittymiä, joita on pyritty kokomaan yhteisen johdon alaiseksi, mistä Free Syrian Army on yksi pyrkimys.

Ihmisoikeusjärjestön tilaston mukaan maaliskuun aikana sai surmansa yli 6 000 ihmistä, joista ainakin kolmannes oli siviilejä. Assadin armeijan joutuessa yhä ahtaammalle sitä vastaan taistelevien ryhmittymien saadessa entistä tehokkaampia aseita ja ulkomailla koulutettuja taistelijoita riveihinsä. Tykistöä ja kranaatinheittimiä käytetään molemmin puolin kaupunkien lähiöihin sekaantuneita vastustajia vastaan, ja armeijan syytetään käyttäneen scud- ja muita ohjuksiaan kapinallisjoukkojen karkottamiseen. Järjestön rekisterin mukaan taisteluissa surmattujen määrä on 62 554 mielenosoitusten ja niiden taltuttamiseksi suoritettujen sotilaallisten toimien alkamisesta lähtien.

USA, Ranska ja Englanti ovat kouluttaneet Free Syrian Army sotilaita Jordaniassa ja antaneet heille sotilaallista apua, mutta pyrkien välttämään aseitten toimituksia. Käytännössä aseita kuljetetaan Syyriaan ja niitä myydään eri ryhmille sekä Turkin että Jordanian ja Irakin kautta. Israelin kannalta vaarallisin lienee al-Qaidan kanssa yhteistyössä toimiva Al.Nusra, joka saa aseita ja taistelijoita Irakin kautta, ja jonka väitetään kaksinkertaistaneen vahvuutensa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166679#.UVp_MmJHT-k

3. AMOS GILAD, Israelin puolustusministeriön diplomaattisen ja turvallisuusosaton johtaja, sanoo Israelin seuraavan huolestuneena al-Qaidan nousua Syyriassa, mutta vakuuttaa, että vielä suurempi huoli Israelille oli Iranin, Syyrian ja Hizbullahion muodostama akseli ennen Syyrian sisällissotaa.
Walla-websivun haastattelussa, joka julkistettiin maanantaina, Gilad toteaa al-Qaidan elementtien Syyriassa julkisesti väittävän, että he vain odottavat sopivaa tilaisuutta vallan kaappaamiseksi maassa. Hän sanoi niiden toimivan järjestelmällisesti suurien operaatioiden kautta organisaationsa vahvistamiseksi Syyrian sisällä.

GILAD kuitenkin toteaa, että kaikesta al-Qaidan vaarasta huolimatta paljon suurempi vaara uhkasi Israelia Iranin, Syyrian ja Hizbullah-akselin muotoutumisen myötä. Hän selittää, että vaikka tämän akselin horjuminen on tavallaan myönteinen kehitys, Bashar Assadin hallituksen kaatuminen aiheuttaa Syyriassa kokonaan uudenlaisia haasteita Al-Qaidan etenemiselle: valtava taloudellinen taantuma, tasapainottomuus, yhteisen johdon puuttuminen, suuri pakolaismäärä, nämä kaikki yhdessä aiheuttavat kokonaan uudenlaisia ongelmia, jotka eivät ole sotilaallisia haasteita, jollaisen Iranin Syyrian Hizbullahin akseli muodosti Israelille ennen sisällissotaa.
Hän sanoo akselin tunnustavan tämän, ja että Iran tekee kaikkensa Assadin vallan pysyttämiseksi Syyriassa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Gilad-Syria-poses-new-difficult-challenges-to-Israel-308383

4. ZWI MAZEL kertoo JP:n artikkelissaan, miten Muslimiveljeskunta odotti kärsivällisesti 80 vuotta saadakseen vallan Egyptissä, mutta nyt kahmittuaan viimeisissä vaaleissa enemmistön parlamentissa ja voitettuaan presidentin vaalit, maan hallitseminen on kääntynyt painajaisuneksi. Maan kansa ja etenkin sen aktiivinen nuoriso on kääntynyt sitä vastaan ja vaatii uutta vallankumousta; maan talous on luhistumisen partaalla; siviilitottelemattomuus on yleistä; poliisit osoittavat mieltään kaduilla palkkojensa nostamiseksi ja maan taloudellinen ja poliittinen yhtenäisyys on sekasorrossa monien pelätessä sisällissotaa.

Presidentti Mohammed Mursi ei kuitenkaan halua tunnustaa ongelmia erotakseen ja antaakseen tilaisuuden uusille presidentin vaaleille. Hänen määräämänsä parlamentinvaalit jouduttaneen siirtämään opposition vaatimuksesta ja oikeuden päätöksellä.
Perustuslakioikeuden kumottua parlamentin alahuoneen vaalit se ei pysty toimimaan eikä säätämään uusia lakeja. Parlamentin ylähuone, senaatti, pyrkii vastoin perustuslakia toimimaan parlamentin nimissä, mikä lisää sekaannusta maassa. Mursi joutui oikeuden päätöksellä peruuttamaan itselleen ottamansa diktaattorin valtuudet.
Egyptin mahtava armeija on ainoa tukipylväs, joka voisi tasapainottaa sekavaa tilannetta, mutta sen johto epäröi sekaantua politiikkaan, josta sillä on huonot kokemukset.
Maan sisäisen epävarmuuden vuoksi ulkomaista taloustukea tai lainaa on vaikea saada.
Talouden heikentymisen ja tuotannon luhistumisen vanavedessä uhkaavat nälkämellakat ihmisten valuessa kaduille vaatimaan elatusta ja parempia oloja perheilleen.
Muslimiveljeskunta on tehnyt vakavia virheitä, mutta juopunut saavuttamastaan vallasta.

5. UUTISOTSIKOITA
-          Pohjois-Korean johto ilmoittaa, että se aktivoi kaikki toimintamuodot Yonbiong ydinlaitoksessa ja grafiittireaktorissa, joka on ollut pysähdyksissä vuodesta 2007 lähtien. Pyongyangin ilmoituksen mukaan sen rikastamaa uraania voidaan käyttää sekä sähkön tuotantoon että ydinpommin rakentamiseksi. Tarkoituksena on lisätä maan uraanirikasteen varastoja. Pyongyangin  oman arvion mukaan Pohjois-Korealla on tarpeeksi rikastettua uraania kahdeksaa ydinpommia varten, joskin muitakin arvioita on. Jos se aktivoi kaikki rikastus-laitoksensa, sillä on vuoteen 2016 mennessä uraania 21-32 ydinpommia varten. Uutisen mukaan toimet laitosten aktivoimiseksi alkoivat välittömästi. Pohjois-Korean marxistinen johto vakuuttaa, ettei maan ydinteollisuutta koskaan tulla myymään dollareita vastaan, kuten Kim vakuutti 31.03.2013 työväen puolueen keskuskomitean kokouksessa. http://www.jpost.com/International/North-Korea-to-reopen-shuttered-nuclear-facility-308390
-          USA:n Valkoisen Talon entinen neuvonantaja Gary Samore arvioi maanantaina, ettei hän näe mahdollisuuksia Teheranin ja P5+1 maiden välisten neuvottelujen tuottavan sopimusta, jolla Iranin ydinteollisuutta valvottaisiin IAEA:n taholta. Samore toimi Valkoisen Talon aserajoituksen ja massatuhoaseiden leviämisen estämisen koordinoijana. Hän arvioi, että Iranin ja länsimaiden välinen souda ja huopaa taktikointi Iranin taholta tullee jatkumaan ennalta aavistamattoman ajan. Samaan aikaan hän sanoi havainneensa Iranin hidastaneen uraanin rikastamistaan ja ydin-ohjelmansa toteuttamista. Hänen arvionsa mukaan Iranin ylin kaitsija Ali Khameney varoo tarkoin ylittämästä Netanyahun asettamaa punaista varoitusviivaa, vaikka hän toisaalta julkisuudessa vähätteleekin IDF:n aiheuttamaa uhkaa. http://www.jpost.com/International/Little-chance-of-breakthrough-in-nuclear-talks-with-Tehran-308357, http://www.timesofisrael.com/for-now-iran-cooling-nuclear-drive-officials-say/
-          Asiantuntijat ennustavat, että Israelia odottaa massiivinen DDos hyökkäys maan laajimpia internet yhtiöitä vastaan koordinoidussa Anonymuksen johtamassa yrityksessä. Tarkoituksena on saada maailman johtavien hakkereiden yhteishyökkäys Israelin internetyhteyksien katkomiseksi. Kohteena on yli sata suurinta websivua maassa, etenkin pankkien, kredityhtiöiden ja tiedonsiirtotoiminnoissa. Hyökkäys on tarkoitus aloittaa sunnuntaina, 07.04.2013. Saman päivän iltana alkaa holokaustin muistopäivä. Mauritanian hyökkäysryhmän AnonGhost mukaan tarkoituksena on yhteisellä rynnäköllä Israelin irrottaminen täydellisesti internetistä. Viimeinen suuri hyökkäys Israelin websivuja vastaan tapahtui ”Pilvenpatsas” operaation aikana, jolloin hakkerit hyökkäsivät yli seitsemää sataa web-sivua vastaan. Israelin hallituksen web-sivua vastaan torjuttiin 44 miljoonaa cyber-hyökkäystä. http://www.timesofisrael.com/israel-braces-for-massive-cyber-offensive/
-          Israelin uunituore talousministeri Yair Lapid vakuuttaa, ettei hän anna Israelin vajota samaan taloussotkuun missä Kypros ja Kreikka rämpivät. Toiseksi hän sanoo pelastavansa Israelin keskitason palkansaajat, joiden perheiden yhteinen kuukausi-ansio on 20 000 NIS luokkaa. Hänen lausuntonsa sai varsin kärkeviä vastalauseita, joissa todetaan ettei todellinen keskitason palkansaaja voi edes uneksia tuollaisista kuukausiansioista perhettä kohti. Hallituksen budjetti on ylittynyt 30 miljardilla NIS, mikä tullee aiheuttamaan päänvaivaa, mutta ei mahdoton korjattavaksi. http://www.timesofisrael.com/finance-minister-vows-to-look-out-for-middle-class/
-          Israelin talvi on ollut suhteellisen siedettävä, sateita on saatu kiitettävästi, joskin lämpötilat heittelevät oudosti: Yhtenä päivänä on 28-30 C-astetta lämpöä hiekkamyrskyineen, toisena lähellä 15 astetta. Lämpötilat tänään Jerusalemissa: 12-21 C-astetta, osittain pilvistä; keskiviikkona 18- 25 C-astetta hellettä; torstaina 10-18 C-astetta, osittain pilvistä; perjantaina 10-18 C-astetta, sadekuuroja. http://www.timesofisrael.com/
-          Kinneretin vedenkorkeus on nyt 210.36 metriä Välimeren pinnan alapuolella; 2.65 m alemman varoituslinjan yläpuolella ja 1.56 m ylemmän varoitusviivan alapuolella. Sen oletetaan jatkavan nousuaan toukokuun puoliväliin km. metrin verran, viimeisen nousun aiheuttaa Hebronin lumien sulaminen. http://www.globes.co.il/serveen/globes/docview.asp?did=1000822745&fid=1725Sunday, March 31, 2013

SUNNUNTAI 31.03.13


SUNNUNTAI 31.03.13

1. KOVIN kauan kesti, ennen kuin läntiset aseitten toimittajat Syyrian hallituksen joukkoja vastaan taisteleville kapinallisille joukoille alkoivat ymmärtää, että heidän toimittamiaan aseita markkinoitiin edelleen al-Qaidan tukemille joukoille, kuten Al-Nusra, jotka ovat miehittämässä Syyrian sekä Israelin että Jordanian välistä puskurivyöhykettä. Nämä joukot saavat joukkojensa ja aseittensa täydennystä myös Irakin kautta ja toimivat itsenäisesti eivätkä kuulu Vapaa Syyria järjestöön, jota länsimaat ovat tukeneet. Ranskan presidentti Francois Hollande sanoi harkitsevansa uudelleen maansa asevientiä kapinallisille todeten: ”Emme toimita heille enää aseita, ennen kuin saamme takeet siitä, että tilanne on täysin opposition valvonnassa”, kuten hän sanoi perjantaina 29.03.13.
Samana päivänä Turkin hallitus ilmoitti takavarikoineensa 5 000 ampuma-asetta, kiväärejä, starttipistoolia, ampumatarvikkeita ja patruunoita Akcakalen kylässä ennen niiden lähettämistä Syyriaan. Debkafile (DF)toteaa, että tämä on alkuna länsimaiden asevientikiellon ulottamiseksi asetoimituksille myös kapinallisille eikä vain Assadin joukoille. Tämän jälkeen kapinallisten tukijoina toimivat Saudi Arabia ja Qatar, joista Saudi Arabia ilmoitti äskettäin toimittaneensa kapinallisille raskasta aseistusta. Länsimaat ovat huolestuneet tiedoista, että niiden toimittamia Free Syrian Army joukoille tarkoitettuja aseita on myyty edelleen Jabhat Al-Nusran joukoille, jonka USA asetti terrorijärjestöjen listalle. Al-Nusran joukot ovat miehittämässä Syyrian eteläosia lähellä Israelin ja Syyrian välistä rajaa lähellä Damaskosta.

ISRAEL, Turkki ja Jordania ovat yhdessä laatineet suunnitelmia Syyrian kemiallisten aseitten sieppaamiseksi, mikäli näyttää siltä, että ne ovat joutumassa kapinallisten käsiin.
DF arvioi, että Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglun peittely-yrityksistä huolimatta näyttää ilmeiseltä, että Netanyahun päätöksen pyytää anteeksi pääministeri Erdoganilta mahdollisti presidentti Obaman nimenomainen pyyntö. Israelissa anteeksipyyntöä on pidetty vaarallisena ja harkitsemattomana, joka huonontaa Israelin strategista asemaa arabimaissa.

DEBKAFILE arvioi artikkelissaan, että Jabhat Al-Nusran aluevaltaukset Syyrian eteläosassa ovat vieläkin vaarallisemmat kuin kemiallisten aseitten uhka. DF paljastaa, että Al-Nusra on saanut Irakin jihadisteilta niiden valmistamia alkeellisia massatuhoaseita. DF arvioi edelleen, että voi olla liian myöhäistä estää Al-Nusran valtauksia ilman suoraa puuttumista asioihin, mitä länsimaat pyrkivät välttämään viimeiseen asti. Israelin kannalta tuhoisaa voi olla se, että Al-Nusran joukot saavat valvontaansa tärkeitä vesivaroja ja –lähteitä, joista Israelin ja Jordanian vesivarastot saavat täydennystä. http://www.debka.com/article/22865/West-embargoes-arms-to-Syrian-rebels-over-their-resale-to-al-Qaeda

2. ISRAELIN Golanilla asuvat IDF:n druusi-vetenaarit ovat ilmoittaneet haluavansa liittyä Assadille myötämielisiin joukkoihin Syyrian puolella asuvien druusien puolustamiseksi.
Satoja karaistuneita druusisotilaita odottaa tilaisuutta ylittää Syyrian rajan voidakseen liittyä sukulaistensa turvaamiseksi taistellakseen Al-Nusran joukkoja vastaan. Druusilähteen kertoivat Maariv-lehden toimittajalle, että viime viikolla Al-Nusran kapinalliset olivat hyökänneet Al-Khadr druusikylään surmaten 7 kylän asukasta.
”Olemme saaneet satoja puhelinviestejä nuorilta miehiltä, jotka vakuuttavat tekevänsä kaikkensa suojellakseen veljiään Syyriassa. He ovat valmiit liittymään sotilasosastoihin, taistelemaan tai keräämään varoja”, sanoo druusien hengellinen johtaja Israelissa sheikki Mowafak Tarif. Israel valloitti Golanin ylängöt 1967 puolustussodassa, jonka seurauksena Syyrian druuseja jäi Israelin puolelle. Heille tarjottiin oikeus saada Israelin kansalaisuus, mutta koska rauhansopimusta ei ole solmittu, ja koska he pelkäävät seurauksia Syyrian hallituksen taholta, jos ylängöt luovutetaan Syyrialle, monet eivät ole hyväksyneet tarjousta.

Heillä on sukulaisia Syyriassa ja syyrialainen kansallistunto elää edelleen voimallisena heidän keskuudessaan. Israelin hallituksen ministerin Ayoub Karan kansliapäällikkö Mendi Safadi sanoo, että ”maiden välille pystytetystä aidasta huolimatta ihmiset voivat ylittää rajan kenenkään tietämättä tai kuulematta. Tämä on todellisuutta Israelin ja Syyrian rajalla”.
Masaden entinen pormestari Golanilla sanoo, että ”druusit haluavat elää rauhallisesti omaa elämäänsä, mutta jos joku koskettaa Syyrian druuseja vaarantaa oman henkensä”.
”Druusit eivät halua valtaa Syyriassa, mutta jos heitä aletaan surmata, se avaa kaikki portit, mistä on osoituksena lukuisten nuorten miesten halukkuus mennä puolustamaan veljiään”.

3. SYYRIAN kapinallisten ilmoituksen mukaan he ovat saaneet haltuunsa ainakin osan Aleppon strategisesti tärkeästä lähiöstä päivien kiivaiden taistelujen jälkeen. Aleppon mediaryhmä ja siellä toimiva aktivisti Mohammed Saeed raportoi, että kapinalliset olivat miehittäneet Sheikh Maqsoud pääosin druusien asuttaman kaupunginosan myöhään perjantaina. Lontoossa toimiva ihmisoikeusjärjestö, jolla on yhteyksiä Syyrian tilanteeseen, ilmoitti kapinalisten vallanneen vain osan lähiöstä ja että kiivaat taistelut jatkuvat.

Tarkkailijat sanoivat kapinallisten siepanneen hallitukselle myönteisen sunni-saarnaajan, katkaisseen hänen kaulansa, ripustaneet hänen päänsä Al-Hssan moskeijan minareettiin ja raahanneet hänen päätöntä ruumistaan pitkin katuja, kuten Syyrian valtion omistama TV-yhtiö Al-Ikhbariya raportoi sanoen saarnaajan nimeksi Hassan Seifeddine, kuten AP kertoo. http://www.timesofisrael.com/syrian-rebels-enter-strategic-aleppo-neighborhood/

4. YK:n asettamat tuhannen miehen vahvuiset UNDOF-joukot (YK:n vetäytymistä tarkkailevat joukot) ovat joutuneet pahaan välikäteen. He liikkuvat Syyrian ja Israelin välisellä puskuri-vyöhykkeellä aseettomia vain tarkkaillen tilannetta, joskus avustaen Israelin druusien lähettämien omenaerien siirtämistä Syyrian druuseille tai avioliittojen solmimista sukulaisten kesken rajan yli. Tämä hiljaiselo on nyt pahasti häiriintynyt, mikä asettaa UNDOF-joukot kolmen vaihtoehdon eteen, kuten joukkojen intialainen komentaja kenraalimajuri Iqbal Singh Singha toteaa: Yksi on UNDOF joukkojen hajottaminen ja onnistuneen operaation lopettamien; toinen on aseistaa joukot Libanonissa toimivien UNIFIL-joukkojen tapaan, ja kolmas on jatkaa heikentynein voimin ja tehtäväkuvauksen alla, vain tarkkaillen salakuljetusta ja muuta laitonta toimintaa rajan yli puuttumatta siihen.

22. lokakuuta 1973 YK:n päätöslauselman no 338 sovittiin aselepolinjat, jonne kummankin asevoimat vetäytyivät ja väliin jäävä puskurivyöhyke pidetään aseettomana, jota UNDOF joukot partioivat. Sopimuksen mukaan vangit oli vaihdettava 24 tunnin kuluessa ja surmattujen sotilaitten ruumiit 10 vuorokauden kuluessa. UNDOF joukot aloittivat toimintansa välittömästi sopimuksen solmimisen jälkeen, jossa tarkoin määriteltiin, ettei se ole rauhan-sopimus, minkä johdosta Israel ja Syyria ovat edelleen teknisesti sotatilassa.
UNDOF joukkoja vastaan on hyökkäilty ja heitä  on siepattu, minkä johdosta niiden toiminta on rajoitettu vain päiväaikaan ja partioita vähennetty. Niiden tehtävä on vai olla siellä voimatta puuttua tilanteeseen YK:n päämajaan laadittujen raporttien ohella. UNDOF joukkojen asema ja mandaatti joudutaan harkitsemaan täysin uudelta pohjalta ja uusien realiteettien valossa nykyisen sopimuksen umpeutuessa kesäkuussa tänä vuonna. http://www.timesofisrael.com/the-final-days-of-the-uns-golan-peacekeepers/

5. EILEN arabit viettivät ”maanpäiväänsä” 1976 tapahtuneen marssin muistoksi, jossa kuusi Israelin arabia sai surmansa hätääntyneitten poliisien avattua tulen marssivaa joukkoa kohti saadakseen heidät pysähtymään.
Lauantaina 2 sotilasta haavoittui lievästi Kalkiliyassa 10 km:n päässä Tel Avivissa satojen arabien pyrkiessä ohittamaan sotilaitten asettaman tiesulun. Sotilaat käyttivät mellakantorjumisvälineitä ja ampuivat varoituslaukauksia ilmaan.
Toisessa tilanteessa 4-vuotias poika haavoitti arabien kivitettyä autoa, jossa hän matkusti, Tekoassa Gush Etzionissa. Poika vietiin hoidettavaksi Hadashan sairaalaan.

Sakhninin kaupungissa maan pohjoisosassa tuhansia arabeja osallistui marssiin kantaen Israelin vastaisia iskulauseplakaatteja sekä heilutellen Syyrian ja PLO:n lippuja. Mielenosoittajat hyökkäsivät Al-Jazeeran filmiryhmää vastaan karkottaen heidät kaupungista ja vahingoittaen kameramiestä’ päähän. Heitä syytettiin presidentti Assadin tukemisesta. Ramallahin ja Jerusalemin välisellä Qalandiyan tarkastusasemalla käytiin myös sotilaitten ja arabien välisiä kahakoita kivitysten ja mellakantorjuntavälineistön voimin.
Betlehemin lähellä sotilaat ajoivat takaa kivittäjiä, mutta heidän jeeppinsä kaatui nurin haavoittaen neljää sotilasta palestiinalaisten riemuitessa ja huudellen ”Allah Akhbar”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166655#.UVfpsGJHT-k

6. UUTISOTSIKOITA
-          Eläkeläisasiain ministeri hallituksessa Udi Urbach kehottaa poliisia kovempiin otteisiin ikääntyneitä kansalaisia vastaan tehtyihin hyökkäyksiin, jotka ovat lisääntyneet maassa. http://www.timesofisrael.com/minister-urges-cops-courts-to-get-tough-on-attackers-of-seniors/
-          Israelin Kemiallisen ja Potaska yhtiön myyminen kanadalaiselle ostajalle nostattaa kiivaita vastalauseita ”sionismin vastaisena” ja epäisänmaallisena. Israel Chamical´s Ltd työntekijät sulkivat pääsyn yhtiön Suolamerellä sijaitseviin laitoksiin. Heidän protestinsa oli osa yhtiön 1300 työntekijän kampanjaa, jolla vastustetaan Kanadassa toimivan potaskateollisuuden jättiläisen halua ostaa yhtiön toiminta Kuolleenmeren eteläkärjessä. Potaskateollisuuden suuromistajat hallitsevat lannoitemarkkinoita ja päättävät hinnoista. Israelin laitoksen työntekijät pelkäävät uuden omistajan the Potash Corporation of Saskatshewan irtisanovan sen työntekijöitä laitoksessa ja vähentävän sen tuotantoa. http://www.timesofisrael.com/emotions-run-high-over-canadian-bid-for-israeli-company/
-          Bensiinin hinnan odotetaan Israelissa laskevan 38 agoraa maanantai-yönä. Nykyinen hinta on 8 NIS/ litra, uusi hinta 7.57 agoraa/litra 95-oktaaniselle bensiinille. Energia- ja vesiministeriön mukaan alennuksen mahdollistaa öljynhinnan lasku maailman markkinoilla sekä USD:n arvon lasku 3 %. Tamarin kaasua aletaan pumpata 45 sm:n kaasuputkea myöten Ashdodin kaasulaitokseen, mikä enteilee maan pääsyä omavaraiseksi kotimaisessa kaasunkulutuksessa. Kentän toimintaa kiirehdittiin Egyptistä tuotetun kaasun tyrehtyessä terroritoiminnan vuoksi. Israel säästää tällä 13 miljardia NIS vuosittain. Tamarin uskotaan tyydyttävän Israelin kaasuntarpeen parin vuosikymmenen ajan. Toinen paljon suurempi Leviathan kaasukentän toiminta alkanee lähivuosien aikana. Keskustelua kaasun myymiseksi ulos käydään hallituksessa ja monissa muissa instituutioissa, koska kaikki eivät halua myydä sitä. Tamirin kentän kapasiteetti on n. 250 miljardia kuutiometriä kaasua. http://www.timesofisrael.com/gas-prices-to-drop-in-april/, http://www.jpost.com/National-News/Report-Gas-from-Tamar-field-to-come-online-Sunday-308186
-          USA:n presidentti Barack Obaman Israelin vierailu nosti hänen suosiotaan amerikkalaisten keskuudessa, jota sekä demokraatit että republikaanit kiittelevät. Vaikka hänen uskottiin parantaneen uskottavuuttaan myös israelilaisten joukossa, mielipidetiedustelun mukaan nousu on vain 1 %:n luokkaa. Israeliin on juuttunut syvä epäluottamus hänen todellisista aikeistaan Israelin suhteen hänen muslimeja suosivan politiikkansa vuoksi. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Democrats-Republicans-happy-about-Obama-Post-poll-308237
-          Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh sanoi Kairossa, että Israel rikkoo toistuvasti Kairossa operaatio ”pilvenpatsas” jälkeen sovittua tulitaukoa, kuten AFP raportoi. Hamas oli jo aiemmin valittanut Kairoon Israelin päätöstä rajoittaa Gazan kalastajien pyyntivesien leveyttä puolella vastaukseksi rakettitulesta Israeliin Obaman vierailun aikana. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Haniyeh-in-Cairo-to-complain-of-Israeli-truce-violations-308225
-          Ashkelonin rannikolla merelle huuhtoutuneista kolmesta beduiinista 19-vuotiaan Sulimanin ruumis löydettiin perjantaina. Etsinnät kahden veljeksen Nahed Sariye 26 ja Ateff 16 etsintöjä jatketaan viranomaisten ja vapaaehtoisvoimin. Poliisi varoittaa ihmisiä menemästä mereen, vaikka ilma on kaunis ja lämmin.  http://www.timesofisrael.com/second-body-found-off-ashkelon-coast/
-          Israelilainen naisautoilija haavoittui kohtalaisesti arabien kivitettyä hänen autoaan sunnuntaiaamuna Penuelin juutalaisyhteisön lähellä. Hänet vietiin sairaalaan. http://www.timesofisrael.com/israeli-woman-injured-by-rock-throwers-in-west-bank/
-          Johtava Israelin muslimien hengellinen saarnaaja Sheikh Taysir Rajab al-Tamimi, joka johtaa Hebronin sharia-oikeutta, väitti perjantain saarnassaan, että Israelin ministerien ja kansanedustajien vierailut Temppelivuorella enteilevät juutalaisten suunnitelmien toteuttamista kolmannen Temppelin rakentamiseksi ”muslimien pyhälle vuorelle”. Hän sanoi, että Obaman Israelin vierailun aikana esittämä vaatimus Israelin tunnustamiseksi juutalaiseksi valtioksi ja Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi merkitsee käytännössä sodanjulistusta. Hän esitti vaatimuksen kaikille muslimeille yhtyä rintamaan Al-Aksa moskeijan puolustamiseksi. http://www.timesofisrael.com/hebron-cleric-accuses-israel-of-plotting-to-rebuild-temple/
-          Shavei Israel jatkaa israelilaisten etsimistä eri kansoista. Se nimitti lähettilääkseen Italian eteläosaan rabbi Pinchas Putunrellon johtamaan paikallisten juutalaisten yhteisöä ja vahvistamaan aikoinaan uskontonsa pakosta hylänneiden etsimistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166625#.UVf902JHT-k
-          Bait Yedudi-puolueen puheenjohtaja ministeri Naftali Bennett sanoo Obaman äskeisen Israelin vierailun muistuttavan sitä, millainen positiivisen odottava tunnelma vallitsi Oslon sopimusten allekirjoittamisen jälkeen. Silloin ihmisille uskoteltiin, että ”jos me vain annamme arabeille maata ja muita myönnytyksiä, rauha tulee vallitsemaan kahden kansan välillä”. Toiseksi iskulauseena oli, että rauhan hyväksi kannattaa ottaa riskejä, mikä on ollut varsinkin Shimon Peresin ja Ehud Barakin teemana. He eivät ole huomioineet, että tehtyjä maanluovutuksia on mahdotonta peruuttaa ilman sotaa, jos myönnytykset ja harkitut riskit osoittautuvat vääriksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166656#.UVf-nWJHT-k