Friday, March 01, 2013

PERJANTAI 01.03.13


PERJANTAI 01.03.13

1. HALLITUNEUVOTTELUT näyttävät juuttuneen epäselvyyteen siitä, minkä puolueiden kanssa kukin katsoo voivansa liittyä hallitusyhteistyöhön Likutenun kanssa. Yesh Atidin taholta todetaan Lahav Harkovin JP:n artikkelin mukaan kieltäytyneen palvelemasta samassa hallituksessa ortodoksi-poulueiden Shas ja UTJ kanssa, joskin toisen tiedon mukaan kielto ei ole ehdoton, vaan sisältää määrättyjä ehtoja hallitusohjelmaan. Harkovin artikkelissa todetaan Likutenun taholta tulleen selväksi neuvoteltuaan molempien puolueiden edustajien kanssa torstaina, ettei Yesh Atid halua istua samassa hallituksessa haredi-puolueiden kanssa, mutta että Likutenu rohkaisee Bait Yehudia irtautumaan sopimuksestaan Atidin kanssa ja liittymään hallitukseen. Tämä sallisi haredi-puolueiden päästä hallituskoaliittioon.

LIKUTENUN neuvottelutiimi tapasi torstaina Yesh Atidin neuvottelijat keskustellen sen suunnitelmista asuntokriisin ratkaisemiseksi sekä opetusalaa ja vaalijärjestelmän muuttamista koskevista kysymyksistä. Keskusteluyhteyttä päätettiin jatkaa. Neuvotteluista annetun tiedotteen sanamuoto kertoo, etteivät osapuolet löytäneet sopua. Artikkelissa todetaan, että heti neuvottelujen jälkeen Likud aloitti tunnustelut haredi-puolueiden houkuttelemiseksi yhteistyöhön. Naftali Bennett totesi torstaina, että sopimus Yair Lapidin kanssa pitää, mutta ei kieltänyt mahdollisuutta yhteistyöstä Shasin kanssa, vaikka sen hengellinen johtaja rabbi Ovadiya Yosef kutsui kuukausi sitten Yesh Atidia ja Bait Yehudaa nimellä ”house of gentiles”, ei-juutalaisten puolueiksi. Bennett sanoi olevansa iloinen, etteivät Netanyahun yritykset muodostaa vasemmiston ja haredipuolueiden hallitus onnistuneet.
Bennett valittaa Netanyhaun solmimaa sopimusta Livnin kanssa kutsuen sitä ongelmalliseksi, kuten myös joitain talousasioita koskevia kysymyksiä.
TV-10 kertoi torstai-illan ohjelmassaan, että presidentti Obama peruuttaa Israelin vierailunsa, ellei Netanyhaun uutta hallitusta saada kokoon ennen 16.maaliskuuta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=304939

2. UUTISISSA kerrotaan toistuvasti ongelmista Lookheed Martin yhtiön F-35 hävittäjien valmistuksen yhteydessä, joiden johdosta koneen hinta on noussut ja uhkaa viivyttää ensimmäisten koneitten toimituksia. Israelille vakuutetaan, että sen tilaamat 20 konetta toimitetaan vuonna 2015 ja samassa yhteydessä luovutetaan tilatut C-130 Hercules kuljetuskoneet IAF:n haltuun. Sopimukseen liittyy oikeus tilata 55 F-35 konetta lisää myöhemmässä vaiheessa. Pentagon joutui peruuttamaan viime viikolla kaikki F-35 koneitten lennot turbiinin siivessä havaitun särön vuoksi testilennossa Kaliforniassa.
Koneen valmistusohjelman valvoja ei pystynyt sanomaan, miten vakava ongelma on ennen perusteellisia tutkimuksia. Hän sanoi yhtiön neuvottelevan moottorin valmistukseen osallistuvien yhtiöiden kanssa ongelman nopeaksi korjaamiseksi.

Havaittu ongelma tulee pahaan aikaan, sillä se on jo toinen vuoden aikana, sillä konetta on tilattu moneen maahan, jotka kärsimättöminä odottavat toimitusten aloittamista.
USA:n kenraaliluutnantti Christopher Bogdan kritisoi koneen valmistukseen osallistuvia yhtiöitä siitä, että ne pyrkivät kiristämään valmistajalta kaiken mahdollisen aikana, jolloin USA:n armeija joutuu supistamaan toimintojaan taloudellisten leikkausvaatimusten vuoksi. Kenraali Bogdan esitti kritiikkinsä Australiassa, jota hän pyrkii rohkaisemaan koneen toimitus-sopimusten pitävyydestä. Australia tilasi 100 F-35 konetta. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=304962

3. PRESIDENTTI Obamalla oli eilen viimeinen mahdollisuus saada sopimus Kongressin kanssa ennen maaliskuun 1. päivää, tai USA:n budjettia leikataan automaattiseksi 85 miljardia USD, jota kutsutaan nimellä ”sequestration” (eristäminen, eristyneisyys). Jos se tulee voimaan, sen pelätään sysäävän maan taantumukseen, jonka vaikutukset voivat tuntua kaikkialla maailman taloudessa. Laki automaattisista leikkauksista säädettiin vuonna 2011, ja sen tarkoituksena oli pakottaa kongressi sopimaan suunnitelmasta, jolla valtion budjetin alijäämää tasoitettaisiin. Sinä vuonna täpärästi vältyttiin jyrkältä putoukselta.

ISRAEL tulee tuntemaan sen vaikutukset kahdella tasolla. Suora vaikutus sillä tulee olemaan USA:n Israelille myöntämien vuosittaisten avustusten ja Pentagonin kanssa tehtyjen sopimusten leikkaamisessa. Tarkkaa määrää ei viedä tiedetä, koska leikkausten määrä on sopimatta, mutta jos se on 5.3 %, avustuksia leikataan 550 miljoonaa.
Israel saa vuosittain USA:lta 3.1 miljardia USD, jota leikattaisiin 164.3 miljoonaa USD. Seuraavan 10 vuoden aikana leikkaukset olisivat yli triljoona USD:
Israelin ohella leikkaukset vaikuttaisivat USA:n myöntämiin avustuksiin Jordanialle ja Egyptille, jonka kanssa solmittu rauhansopimus niveltyy avustuksiin USA:sta.
Israelin ohjusten torjuntaa kehittelemät Magid Wand (Arrow II) ja Arrow III joutuisivat supistamaan ohjelmiensa viimeistelemistä. Arrow III teki äskettäin onnistuneen testin, mikä hämmästytti myös sen kehittelijöitä ohjuksen toteuttaessa kaikki sille ohjelmoidut testit.
Arrow II torjuu ohjuksia ilmakehässä, Arrow III ballistisia ohjuksia sen yläpuolella. Arrow III on puolta kevyempi kuin Arrow II, ja paljon halvempi. Se valmistuu 2016.

4. TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan heitti täyslaidallisen Israelia kohti puhuessaan YK:n kulttuurien liittoutuman (UN Alliance of Civilizations) avajaistilaisuudessa.
”Aivan kuten sionismi, anti-semitismi ja natsismi, islamofobia on välttämättä määriteltävä rikokseksi inhimillisyyttä vastaan”, hän selitti arvovaltaiselle kuulijakunnalle.
Turkki oli muutamia vuosia sitten Israelin vahva yhteistoimintakumppani, jotka hyödyttivät toisiaan kaupallisella alalla sekä sotilaallisella yhteistoiminnan alueilla pitäen yhteisiä sotaharjoituksia. Israel toimitti Turkille pitkälle kehitettyjä elektronisen ja aseteollisuuden tuotteita, mm. miehittämättömiä tiedustelukoneita ja uudistaen sen lentokoneita ja panssarivaunuja. Tämä yhteistoimintamuoto on tyrehtynyt lähes kokonaan, joskin Israel toimittaa edelleen joitain entisten sopimusten mukaisia tuotteita.

TURKIN päämääränä oli päästä EU:n jäseneksi, mutta koska muutosvaatimukset katsottiin Turkissa kohtuuttomiksi, Turkki on kääntynyt islamin maiden puoleen aloittaen kosiskelut Syyriasta ja Irakista, joita se houkutteli talousliittoon. Nämä yritykset epäonnistuivat Irakin joutuessa USA:n johtaman hyökkäyksen kohteeksi, ja myöhemmin Syyrian jouduttua arabikevään riepottelemaksi, mikä kehittyi veriseksi sisällissodaksi, jota ulkomaat kiihottavat ja tukevat sekä taloudellisesti että diplomaattisesti.
Turkin pääministeri Erdogan on jatkanut maansa kehittymistä yhä selvemmin islamilaiseksi tasavallaksi, ja voittaakseen muslimien suosion ei-arabimaana Turkki on kiihdyttänyt Israelin vastaista retoriikkaansa. Varsinkin Mavi Marmaran yritys läpäistä Israelin asettama Gazan kauppasaarto, mikä päättyi IDF:n sotilaitten nousemiseen aluksen kannelle, avasi syytökset. Syntyneessä kahinassa sotilaat joutuivat lopulta turvautumaan aseisiinsa surmaten 9 Turkin kansalaista. Tämä oli viimeinen niitti, josta Erdogan vaatii Israelin anteeksipyyntöä, vaikka alus lähetettiin matkaan sen satamasta ja sen avustuksella.

Israelin pääministeri tuomitsi Erdoganin päättömän puheen. Bennett totesi, että paras tapa sionismin puolustautumiseksi on vastata hyökkäykseen vastahyökkäyksellä.
USA:n Valkoisen talon tiedottaja Tommi Vietor tuomitsi Erdoganin syytökset sionismista inhimillisyyden vastaisina todeten lausunnossaan, että syytökset ovat hyökkääviä ja vääriä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165764#.UTBL12JHT-k,  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165761#.UTBUgGJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Yesh Atidin aholta kerrottiin MAARIV-lehden toimittajalle Zeev Kam, että Likudin taholta tarjottiin erillään olevien juutalaisyhteisöjen tuhoamista, jos puolue liittyy hallitus-koaliittioon ilman Bait Yehudia, jonka kanssa sillä on yhteistoimintasopimus. Artikkelissa todetaan edelleen, että siinä tapauksessa Lapidin tulisi rikkoa sopimuksensa Bait Yehudin kanssa ja liittyä hallitukseen ilman uskonnollista sionistipuoluetta.  Likudin taholta kiistetään artikkelin tiedot perättöminä ja ihmetellään, miksi Bait Hehudi ei liity hallitukseen. Artikkelin mukaan, jos lehden väite olisi totta, tämä selittäisi Netanyahun halun muodostaa vasemmistoon tukeva hallitus, minkä Lapidin ja Bennettin välinen sopimus estää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165765#.UTBZgWJHT-k
-          Ryhmä USA:n senaattoreita sanoo esittävänsä hyväksyttäväksi uuden julkilausuman, joka vaatisi USA:n tukevan Israelia, mikäli se hyökkää Iranin ydinlaitoksia vastaan. Julkilausuman esitti Lindsey Graham (R.SCar) ja sitä tukee 15 senaattoria molemmista puolueista. Obama on vihjaillut aiemmin, että kesäkuu on ratkaiseva kuukausi, jolloin USA:n tulee päättää, miten se suhtautuu Iranin ydinsuunnitelmaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165760#.UTBcWGJHT-k
-          IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz  sanoi puheessaan kaksipäiväisen harjoitusjakson päätteeksi, että ”todellisuus muuttaa muotoaan ja meidän tulee pystyä ennustamaan tapahtumia ja tarkastella niitä oikeissa mittasuhteissa”. Sotilaita opastettiin kurssin aikana, miten heidän tulee toimia väkivaltaisten mielenosoitusten aikana. Hän varoitti, että ”jonain päivänä tilanne voi kehittyä arvaamattomaksi, eikä meidän tule kompromentoida valmiuttamme millä hetkellä tahansa”. Hän totesi, että joukkojen komentajilla on paras edellytys arvioida tilanteita, ja siksi heidän mukana olonsa on tärkeää. Kaikkiaan 1200 komentajaa osallistui harjoituksiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165750#.UTBd3WJHT-k
-          Yksi neljästä Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivistä palestiinalaisista suorittaa vankilassa jatko-opintoja Hamasin valvomassa yliopistossa. Hamasin opetus-ohjelma on nimeltään Jamat al-Ahrar (Vapauden pojat). Vangeilla oli oikeus vapaaseen opiskeluun, mutta se lopetettiin Gilad Shalitin vapautuksen yhteydessä. Osa opiskeli vapaassa yliopistossa, mutta Hamasin tarjoama vaihtoehto oli suositumpi, jossa opiskeli 1 157 palestiinalaista vankia, 25 % vankien määrästä. Kahden vuoden aikana 361 vankia suoritti yläkoulun oppimäärää vastaavan tutkinnon, jonka Hamasin hallinto Gazassa hyväksyy. Ohjelma sallii vankien opiskella yläasteen ja opiston diploomaan saakka, mutta Hamas haluaa korottaa sen yliopistotutkintoon saakka. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165743#.UTBgI2JHT-k
-          Israelin korkein oikeus katsoi torstaina, ettei taisteluissa IDF:n sotilaitten kanssa surmansa saaneilla PA:n pyssymiesten ja poliisien omaisilla ole oikeutta hakea korvauksia Israelilta. Nablusissa 2004 surmansa saaneen palestiinalaisen omaiset hakivat miljoonakorvauksia väittäen, että sotilaat ampuivat hänet kylmäverisesti tarkoituksella. Oikeus katsoi, etteivät perusteet olleet riittävät.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165735#.UTBi5WJHT-k
-          Debkafile kertoo, että USA on liittymässä Venäjän kanssa suunnitelmaan, jolla Syyrian taistelut lopetettaisiin aselepolinjoille, missä taistelut ovat nyt ja mitä kukin ryhmittymä valvoo. Tämän mukaisesti Bashar Assad voisi jatkaa presidenttinä ainakin vuoden  2014 aikana, kunnes on pidetty uudet vaalit ja valittu uusi hallitus. Artikkelissa vihjataan, että aselepolinjat voisivat jäädä pysyviksi kunkin hallitessa omaa aluettaan. Tällä USA katsoo voivansa estää al-Qaidan vallan kasvu Syyriassa. USA on salaa kouluttanut kapinallisia Jordaniassa. Niiden tehtävänä olisi ottaa Syyrian kemialliset aseet hallintaansa. USA lupaa avustaa kapinallisia 60 miljoonalla USD, mutta ei anna aseellista apua, vaikka se lienee tehnyt sitä Gulfmaiden ja Turkin kautta. http://www.debka.com/article/22795/US-joins-Russia-in-drawing-ceasefire-lines-for-ending-Syrian-war


Thursday, February 28, 2013

TORSTAI 28.02.13


TORSTAI 28.02.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu ei millään ilveellä saa hallitusta kasaan lauantai-iltaan mennessä, joka on hänen hallituksenmuodostajan tehtävänsä takaraja. Hän joutunee pyytämään lisäaikaa presidentti Shimon Peresiltä, minkä hän myös saanee nikottelematta.
Presidentillä on oikeus antaa tehtävä jollekin toisellekin, jos hän katsoo sen oikeaksi, mutta kenelläkään toisella ei liene mahdollisuuksia toimivan hallituksen muodostamiseksi. Pääministeri käynee muodon vuoksi lauantai-iltana pokkaamassa Peresille.

Likutenun neuvottelutiimi tavannee tänään sekä Bait Yehudin että Yesh Atidin vastaavat tiimit. Yesh Atid on ollut vähemmän kuultavana, neuvottelut on hoidettu Bait Yehudin kautta.
Likutenulla on ollut vaikeuksia hyväksyä vaatimuksia haredi-kansan asevelvollisuudesta, koska se voi vaikeuttaa keskusteluja Shasin ja UTJ:n kanssa. Netanyahu antoikin eilen tiedotteen, jossa hän lohduttelee luvaten, että ne voivat tulla hallitukseen kakkosvaiheessa.
Sekä Yair Lapid että Naftali Bennett vaativat muutoksia Linvi-sopimukseen. Uri Ariel kutsui sitä ”työtapaturmaksi”, niin hätiköity ja harkitsematon se oli, ellei sen tarkoituksena ollutkin pyrkiä särkemään Lapidin ja Bennettin välistä sopimusta ja samalla pelotella, että on muitakin mahdollisuuksia. Livni tuskin luopuu sopimuksesta taisteluitta, mikä voi vielä pahoin hämmentää hallitusyhteistyötä myöhemmässä vaiheessa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=304770

2. THE NEW YORK TIMES lehden artikkelin mukaan P5+1 maat ovat peruuttaneet vaatimuksensa Fordon ydinlaitoksen sulkemisesta ”voidakseen sillä pelastaa Iranin kasvot häpeältä” edellyttäen, että  Iran rajoittaa toimintaansa laitoksessa ja varmistaa, ettei toimintaa voida aloittaa uudelleen kovin nopeasti. Iranin pääneuvottelija Saeed Jalili ilmoitti neuvotteluissa, ettei Iran tule koskaan sulkemaan Fordon laitosta, minkä länsimaat hyväksyivät. Iran saa myös pitää määrätyn määrän 20 %:n tasoon rikastettua uraania lääkinnälliseen käyttöön tarvittavien isotooppien valmistusta varten.

Vastapainoksi länsimaat ovat valmiit poistamaan muutamia Iranin taloutta kuristavia sanktioita luvaten samalla, ettei uusista sanktioista päätetä ilman eri sopimusta. EU:n ulkoministeriön johtaja ja lännen neuvottelutiimin vetäjä Catherine Ashton totesi kaksipäiväisten neuvottelujen loputtua näin: ”Toivon Iranin työskentelevän positiivisesti esityksemme pohjalta. Meidän tulee nyt odottaa ja katsoa, miten Iran reagoi siihen”.
VENÄJÄN media kuitenkin väheksyi lännen tekemää esitystä todeten, ettei mitään edistystä tapahtunut. ”Tähän mennessä ei ole havaittavissa uutta lähestymistapaa. Yleisen käsityksen mukaan neuvotteluilmapiiri ei ole hyvä”, Interfax uutistoimisto totesi neuvottelujen päätyessä.

IRANIN pääneuvottelija Saeed Jalili sanoi olevansa tyytyväinen saavutettuun tulokseen todeten, että merkittävä positiivinen kehitys oli havaittavissa. Iran ei ole virallisesti reagoinut Almatyn neuvotteluihin. Osapuolet sopivat asiantuntijoiden tapaamisesta Istanbulissa kuukauden sisällä ja neuvottelujen jatkamisesta huhtikuussa. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=304821

3. KANSAINVÄLINEN  Kriisiryhmä varoittaa, että Iranin vastaisilla sanktioilla on toinen ei-toivottava vaikutus, joka voi vahingoittaa paikallista tasapainoa vuosiksi eteenpäin.
Kriisiryhmän laatimassa uudessa raportissa todetaan, että sanktiot ovat niin kaikenkattavia ja monitahoisia, että niiden purkaminen on vaikeaa, mutta samaan aikaan kasvava lain ulkopuolinen musta talous horjuttaa alueen tasapainoa vuosien ajan. Raportin mukaan muutamat ryhmät Iranin sisällä kuten Vallankumouskaarti (IRGC) ovat muita paremmassa asemassa hyödyntämään valtion resursseja sanktioitten ohittamiseksi, mutta samalla kansainvälinen salakuljetus tulee osaksi maan taloutta. ”Tämä ei välttämättä vahingoita hallitusta, päinvastoin, se on mahdollistanut symbiosin muodostumisen valtion valvomien yritysten kuten IRGC ja kansainvälisten salakuljetusverkostojen välille”.

KRIISIRYHMÄN raportissa todetaan edelleen, että salakuljetusjärjestöjen toiminta kehittyy aikaa myöten entistä hienostuneemmaksi, minkä johdosta ne pystyvät säilymään hengissä vielä sittenkin, kun sanktiot on poistettu. Iranin suhteellisen korkea korruptio verrattuna maailman johtaviin maihin Irak ja Afganistan on omiaan tukemaan rajan yli tapahtuvaa rikollista toimintaa, joka kaivaa maata alueen tasapainon alta.
Entistä raskaampien sanktioitten asettaminen Iranin öljy- ja pankkitoiminnalle on pakottanut Iranin etsimään korvaavia menetelmiä.

Länsimaat syyttävät Iranin ydinteollisuuden päämääränä olevan atomipommin rakentamisen, minkä Iranin johto ehdottomasti kieltää sanoen sen tarkoituksena olevan tuottaa sähköä maan nopeasti kasvavan teollisuuden tarpeita varten. IRGC:n suositukset kriisin ratkaisemiseksi ovat samansuuntaiset kuin lännen asiantuntijoiden, eli vähentää sanktioita Iranin tekemiä myönnytyksiä vastaan, todetaan raportissa. Raportti varoittaa, että sanktioitten lisäämisen ja vähentämisen verkosto on niin monimuotoinen ja vaikeaselkoinen, että niiden purkaminen on paljon hankalampaa kuin otaksuttiin, kuten nähdään neuvotteluissa saavutetusta vähäisestä edistyksestä huolimatta.

Raportissa viitataan nimeämättömään sanktioasiantuntijaan, joka toteaa ”sanktioitten poistamisen muistuttavan tanssimista miina kentällä, miina-ansoja on joka puolella”.
Iran on mukauttanut talouttaan sanktioitten mukaan, muuttaen valuuttakurssejaan, turvautuen vaihtokauppaan, peitejärjestöihin ja kansainväliseen ”hawala” maksujärjestelmään, jossa valuutansiirrot eivät kulje pankkien välityksellä.

Rikosluvut ja kansainvälinen salakuljetus lisääntyvät salaisten verkostojen omaksuessa normaalin kaupankäynnin roolin siinä määrin, että varjotalous muodostaa nyt 21 % Iranin bruttokansantuotteesta (GDP). Tällainen varjotalous on silmiinpistävä myös Afganistanissa, jossa USA on yrittänyt saada Karzein hallitusta lopettamaan yleisen korruption, mutta myös Pakistanissa, jossa musta talous hyödyntää eri sotilasryhmiä Gulfmaista tulleen rahan voimalla. USA on pyrkinyt kiirehtimään korruption kitkemistä Afganistanista ennen kansainvälisten joukkojen poistumista maasta 2014 lopussa rauhan säilymiseksi. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=304752

4. SHAS-puolueen puheenjohtaja Eli Yishai sanoo puolueensa alistuvan siihen, että sen on jättäydyttävä oppositioon. Sisäministeriötä johtanut ultra-ortodiksi-puolueen johtaja, yksi rabbi Ovadia Yosefin nimittämästä kolmikosta, totesi torstaiaamuna valitelleen, että Netanyahu näyttää mieluummin tukeutuvan keskustalaisen Yesh Atidin ja keskusta-oikeistolaisen Bait Yehudin varaan kuin perinteiseen hallituskumppaniinsa.
Eli Yishai esitti vakavan syytöksen Lapidille ja Bennettille, joiden johtamien puolueitten välisen liiton tarkoituksena on ”vahingoittaa Tora-maailmaa”. Hänen katkera lausuntonsa julkistettiin pian sen jälkeen, kun Netanyahu oli ilmoittanut rakentavansa hallituksensa Yesh Atidin ja Bait Yehudin varaan lohdutellen ortodoksipuolueita, että ne voivat liittyä hallitukseen kakkos-vaiheessa.
”En tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Yisjai kirjoitti Facebookin sivullaan. ”Raportit kertovat, että Lapid ja Bennette ovat onnistuneet pyrkimyksissään jättää Shas yhteisen koaliittion ulkopuolelle”. Hän kirjoittaa edelleen, että ”nuo keltanokat poliitikot Lapid ja Bennett ovat jättäneet huomiotta äänestäjien toiveet ja yrittävät pakottaa muut hyväksymään oman katsomuksensa”. Hän selittää, ettei istuminen hallituksessa ole puolueen päämäärä vaan tilaisuus palvella kansaa, tapahtukoon tämä sitten hallituksessa tai sen ulkopuolella.
Yishai opastaa Lapidia ja Bennettiä, että muutostoiveita tulee toteuttaa kunnioittavasti, ei jättäen toisia ulkopuolelle, hajottaen ja toisia parjaten.

NETANYAHULLA on Peresin myöntämän 14 päivän lisäajan turvin aikaa maaliskuun 16. päivään saakka, jonka jälkeen hänen hallituksensa voisi vannoa valansa maaliskuun 24. päivä, mikä voi aiheuttaa presidentti Obaman 20-22-maaliskuuta suunnitellun Israelin vierailun peruuntumisen. Aikapula näyttää sotkevan asioita pahasti.
Jos Netanyahun hallitus muodostuu kaavaillulla tavalla, sillä olisi varsin turvallinen enemmistö. Likutenu 31; Yesh Atid 19; Bait Yehudi 12; Hatnua 6 ja Kadima 2; eli yhteensä 70  kansanedustajaa 120:n kansanedustajan Knessetissä.

5. uutisotsikoita
-          USA:n ulkoministeri John Kerry ja kongressin pitkän hiillostuksen jälkeen hyväksymä puolustusministeri John Hagel esittävät maailmalle aiempaa sovittelevampaa politiikkaa. Hagel totesi, ettei USA voi sanella maailmalle, miten tulee toimia, John Kerry taas totesi, että Iranin mullah-hallitus on vaaleilla valittu. Reutersin välittämä lausunto tulee olettavasti herättämään melkoista vipinää kansainvälisiä asioita seuraavien kolumnistien ja analyytikoiden parissa. Hagel täsmensi lausuntonaan, ettei USA voi yksin hallita maailmaa, mutta tulee tekemään sen liittolaistensa kanssa. Hän painottaa yhteistoimintaa muun maailman kanssa sillä ”vaikka USA on suuri ja voimakas, sen tulee käyttää voimavarojaan viisaasti”. Senaatti hyväksyi hänen nimittämisensä keskiviikkona äänen 58-41. Hänen vastustajansa, pääosin republikaaneja, pitävät Hagelia liian pehmeänä etenkin Iranin kysymyksessä. Hänen vannomistilaisuutensa pidettiin suljettujen ovien takana. Hänen toimiaan maailman suurimman ja tehokkaimman armeijan johtajana varjostavat massiiviset supistustoimet, joita USA on joutunut tekemään kautta linjan maan talouden keikkuessa katastrofin partaalla ja USA:n dollarin aseman ollessa vaaratilanteessa. http://www.timesofisrael.com/hagel-kerry-offer-softer-tone-on-foreign-policy/
-          Oxfordin yliopiston opiskelijaunioni äänesti suurella enemmistöllä kumoon esityksen Israelin vastaisesta boikotista. Äänet jakaantuivat 69 - 10. Juutalais-järjestöjen parissa tulosta kiitetään tärkeänä voittona, mutta asia voi nousta esityslistalle uudelleen Kansallisen Opiskelijaunionin kokouksessa maaliskuussa. http://www.timesofisrael.com/oxford-students-overwhelmingly-vote-down-israel-boycott/
-          Uusi pitkälle kehitetty ATK-virus, nimeltään ”Mini-Duke”, uhkaa 23 maata, niiden mukana Israel. Se on suunniteltu tunkeutumaan Abode Reader PDF tietokantaan, kertoo Kaspersky Labs virusten etsimiseen ja tuhoamiseen keskittynyt järjestö. Viruksen on havaittu iskeneen kymmeniin hallituksen järjestöjen ja instituutioiden tietokoneisiin viikon aikana. Virus on tehnyt merkittävää tuhoa Ukrainassa, Belgiassa, Portugalissa, Romaniassa, Irlannissa ja Tzekin tasavallassa. Sen jälkiä on löydetty myös USA:ssa ja Unkarissa. http://www.timesofisrael.com/new-sophisticated-malware-targets-23-countries-including-israel/
-          Miss Israel on Etiopian juutalainen Yityish Aynaw. Hänet ilmoitti kisaan hänen ystävänsä. Hän muutti Israeliin perheensä mukana 12-vuotiaana. 21-vuotias Yityish Titi Aynaw asuu Netanyassa. Hänellä ei ole aiempaa kokemusta mannekiinialalla, mutta toivoo voivansa päästä ensimmäiseksi tummaihoiseksi TV-juontajaksi Tyra Banks of Israel. http://www.timesofisrael.com/miss-israel-is-ethiopian-immigrant/
-          Jerusalemin maraton juostaan perjantaina. Vaihtoehtoisesti juoksijat voivat valita täysmaratonin 42 km, puolimaratonin tai 10 km:n lenkin. Siihen oin ilmoittautunut 10 000 juoksijaa. PLO, Palestiinan Vapautusjärjestö, kehottaa kaikkia palestiinalaisia ja arabeja boikotoimaan juoksua ja kaikkia sponsoreita vetämään pois tukensa, koska se katsoo sen vahvistavan Israelin otetta Jerusalemista. PA:n olympiakomitea, urheilijoiden Federaatio ja korkea nuorisoliittoneuvosto ”boikotoivat juoksua, jonka he sanovat tapahtuvan lännestä itään ikään kuin koko kaupunki kuuluisi Israeliin”, kutsuen juoksua ”rasistiseksi politiikaksi, jota Israel harjoittaa”. Siten niiden mielestä ”osallistuminen juoksuun merkitsee Israelin rasistisen politiikan hyväksymistä, jonka tarkoituksena on eristää Jerusalem muusta palestiinalaisten alueesta”. Kas siinäpä lyhyesti PLO:n, tuon rauhankumppanin, rauhantahtoinen lausunto. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165713#.US8V4mJHT-k
-          Äskettäin julkistettu video osoittaa, miten alhainen on IDF:n sotilaitten valmius vastata palestiinalaisten hyökkäyksiin heitä vastaan. Videossa näytetään, miten IDF:n jeepit ajavat arabialueen kautta, ja miten lapset ja nuorukaiset odottavat niitä kivet ja polttopullot valmiina käsissään lähestyäkseen autoja ja kivittääkseen niitä aivan lähietäisyydeltä. Sotilaat eivät tule ulos autoistaan, vain kerran tai pari ajavat uhkaavasti peruuttaen, tai heittävät puolihuolettomasti kaasukanisterin, siinä kaikki. Tämä johtunee siitä, että sotilaille on annettu tiukat määräykset välttää kaikenkaista provokaatiota tai uhkaavaa käyttäytymistä jättäen kentän täysin vastustajan käsiin. Jos tällä on tarkoitus herättää myötätuntoa tai estää hyökkäyksiä, sen vaikutus on käytännössä juuri päinvastainen: Se kiihottaa yhä rohkeampaan hyökkäykseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165702#.US8Y0mJHT-k
Wednesday, February 27, 2013

KESKIVIIKKO 27.02.13


KESKIVIIKKO 27.02.13

1. LIKUTENUN ja Bait Yehudin väliset hallitusneuvottelut ovat edenneet hyvin, kertoo Lahav Harcov JP:n artikkelissaan, ja sopimusasiapaperi voitaneen allekirjoittaa lähipäivinä. Avoimia kysymyksiä lienee vielä sosiaali- ja talousasioitten alueilla, mutta periaatteista lienee sovittu. Bait Yehudin pääneuvotteluja Uri Ariel saanee rakennus- ja asuntoministerin paikan. Hän toimi aiemmin Yeshan-neuvoston pääsihteerinä ja voinee ministerin ominaisuudessa edistää rakentamista Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Likutenu ilmoitti aiemmin pitävänsä Arielille luvatun ministeriön itsellään, mutta lienee tarjonnut paikkaa hänelle saadakseen Bait Yehudin myöntyvämmäksi. Toisaalta Likutenu on vuotanut kysymyksiä julkisuuteen ennen kuin niistä on sovittu testatakseen kansan reaktioita.

YAIR LAPID on kaiken varalta alkanut valmistella mahdollisuuksia oppositioon jäämiseksi, ja on siksi aloittanut keskustelut oppositioon joka tapauksessa jäävien puolueiden kanssa, että ne tukisivat Lapidin valintaa oppositiojohtajaksi Knessetissä. Labourin johtaja Shelly Yechimovich on aloittanut samat kierrokset Meretzin ja arabipuolueitten kanssa. Arabi-puolueitten uskotaan kannattavan Labouria ennen Yesh Atidia.

TV-2:n tiistaina julkistaman gallupin mukaan Likutenu olisi vahvin saaden 28 edustajaa, mutta Yesh Atid nostaisi kannatuksensa 24:än edustajaan. Bait Yehudin kannatus oli 14 paikkaa, Meretz (7) ja Shas (12) nostaisivat kumpikin kannatustaan yhdellä. Labourin kannatus laskisi, sen saalis olisi enää 12 kansanedustajaa. UTJ saisi 7 edustajaa; Hadash 4; UAL-Taal 4; Balad 3 ja Kadima hännänhuippuna 2 kansanedustajaa, jos vaalit pidettäisiin nyt. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=304685

2. DAILY TELEGRAPH lehden tiistaina julkaisemien satelliittikuvien mukaan Iran on aloittanut valmistelut toisen tien kulkemiseksi ydinaseensa rakentamiseksi. Kuvien perusteella nähdään epätavallista liikehdintää Arakin raskasvesilaitoksen ympärillä, minkä voidaan katsoa osoittavan Iranin pyrkivän aloittamaan plutoniumin valmistamisen. Satelliittikuvat, jotka  otettiin helmikuun 9. päivänä, osoittavat Iranin aktivoineen laitoksen toiminnan. Ydinasiantuntijoitten mukaan käytettyä uraanijätettä voidaan Arakin laitoksen kaltaisessa reaktorissa uudelleen käsiteltynä käyttää plutoniumin valmistamiseksi.

Syyriassa al-Kabirissa Israelin hävittäjien tuhoama reaktori oli tarkoitettu plutoniumin valmistamiseksi. Syyrian kapinalliset sanovat miehittäneensä laitoksen alueen luvaten IAEA:n virkailijoille pääsyn tuhotun uraanilaitoksen alueelle maaperänäytteiden ottamiseksi. Daily Telegraph julkaisemien kuvien perusteella Iran näyttää valinneen toisen, vaihtoehtoisen B-suunnitelman toteuttamisen uraanijätettä uudelleen käsiteltynä, vaikka Iranin asiantuntijat ovat vakuuttaneet IAEA:n virkailijoille, ettei sillä ole suunnitelmia plutoniumin valmistamiseksi. Aiemmin Iran on keskittynyt uraanin rikastamiseen ydinaseen vaatimaan 90 %:n asteeseen.

MYÖHEMMIN otetuissa satelliittikuvissa havaitaan, että laitoksen ympärille on asennettu useita ilmatorjuntapattereita, joita havaitaan varsinkin laitoksen länsipuolella, josta iranilaiset arvioivat israelilaisten hävittäjien tulevan mahdollisissa ilmaiskuissa.
Arakin raskasvesilaitosta ei ole tarkastettu IAEA:n toimesta elokuun 2011 jälkeen, vaikka sen reaktori on ollut avoinna tarkastuksille. Iran on kieltänyt uudet tarkastukset laitoksessa selittäen, että sen reaktorissa valmistetaan isotooppeja lääkinnällisten ja maatalouden tutkimustoimia varten.

ISRAELIN taholta varoitetaan, että Almatyssa alkaneet P5+1 maiden ja Iranin väliset keskustelut ovat vain iranilaisten suunnittelema savuverho ajan voittamiseksi, mistä osoituksena on Iranin ilmoittamat uudet myönnytykset, mutta myös länsimaat ovat tarjonneet uusia mahdollisuuksia pakotteiden helpottamisen muodossa Iranin vastaavia myönnytyksiä vastaan. Kazachstanin neuvottelut ovat ensimmäiset kahdeksaan kuukauteen; niitä edelsivät hedelmättömät keskustelut Istanbulissa, Bagdadissa ja Moskovassa. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=304682, http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=304657

3. YAIR LAPID ilmoittaa aamun uutisten mukaan, että jos Yesh Atid-puolue tulee hallitukseen, se haluaa ulkoministeriön, mutta samalla vaatii oleellisia muutoksia Netanyahun ja Livin välille
hätäisesti solmittuun sopimukseen, jolla Livnille annettaisiin palestiinalaisasiain täydellinen johto ja että kaikki sitä koskevat neuvottelut ja sopimukset kulkisi Livnin kautta. Naftali Bennett on aiemmin vaatinut samoin Livnille annetun avoimen valtakirjan muuttamista, kuten MAARV-lehti raportoi keskiviikkona. Tarkkailijat havaitsevat tässä Lapidin ja Bennettin välisen sopimuksen toimivan käytännössä, sillä Bennettin saavuttama myönnytys Likutenulta koskien Haredi-kansan asevelvollisuutta tasoittaa Yesh Atidin tuloa hallitusyhteistyöhön.
Yesh Atidin vastuullinen virkailija totesi tiistaina, että Livni-sopimus on vastoin Atidin asemaa useissa ministeriöissä, joissa se haluaa palvella. Toisaalta se, ettei Livni ole nimittänyt toista ministeriehdokasta, osoittaa, ettei hän uskonut puolueen saavan toista ministeriötä. Lapid vakuutti, että jos hänet nimitetään ulkoministeriksi, Livni ei voi valvoa rauhanneuvotteluja PA:n kanssa. Tässä Lapid ja Bennett ovat samassa ruodussa.

LIKUTENUN ja Bait Yehudan väliset keskustelut jatkuvat tänään keskiviikkona. Bennett oli eilen toiveikas keskustelujen positiivisesta etenemisestä todeten, että nyt on päästy keskustelemaan oleellisista kysymyksistä.
NETANYAHU yritti vielä kerran särkeä Lapidin ja Bennettin välisen sopimuksen kutsuen Labour-johtajan keskustelemaan hallitukseen tulosta tarjoten talous- sekä teollisuus-, kauppa- ja työministeriötä, sekä luvaten tukea Ben Eliezerin valintaa presidentiksi Peresin tilalle.
Shelly Yecimovich kuitenkin torjui tarjouksen todeten ideologisen railon liian  suureksi. http://www.timesofisrael.com/lapid-joins-bennett-in-opposing-hatnua-coalition-deal/

4. LIKUTENU- ja Bait Yehudi-puolueet ovat molemmat joutuneet ikävään ääntenostamis-sotkuun puolueitten ehdokasvaaleissa. Bennett sanoo palkanneensa yksityisen tutkijan selvittämään tuhansien shekelien käyttämiseksi äänestäjien ostamiseksi. Hän sanoo luovuttaneensa tutkimusten tulokset poliisille, joka suorittaa jatkotutkimuksia.
Kullekin annettiin 1000 NIS ennen äänestystä. Bait Yehudin puolesta ääniä ostanut puolueen aktivisti Avihai Amarusi, sanoo, että Nissan Shlomianskyn lähettämät rahat tuotiin hänelle joko henkilökohtaisesti tai joskus lähetin mukana sikarikartonkeihin piilotettuina. Hän valitti sitä, että Knessetin turvallisuustarkkailijat vaikeuttivat rahojen saamista sisälle, ja siksi Shlomianskyn kansanedustajan valtuudet auttoivat.
Amarusi kertoi, että hänelle luvattiin 250 000 NIS, ja että hän on saanut puolet varoista. 

Shlomiansky kertoi TV-2:n mukaan, ettei hän ole käyttänyt varoja itse, vaan johtamansa Netanyan yeshivan hyväksi. Hän harkitsee sopimuksen tekemistä valtionsyyttäjän kanssa ja arvonsa nostamista osoittamalla toisiakin puolueita, joissa oli sama käytäntö, ja näistä yksi on Likutenun puolueen kansanedustaja. Hän myös vakuuttaa, ettei hän tehnyt mitään väärää eikä ole koskaan joutunut syytetyksi korruptiosta.
Poliisi on kuulustellut edellisten lisäksi ainakin neljää henkilöä.
Bennett valittaa korruptiota, joka näyttää saavuttaneen myös hänen puolueensa todeten, että tämä on yksi puolueen sisäisten ehdokasvaalien ongelma. Uuden hallituksen odotetaan muuttavan koko vaalijärjestelmän, jota moni on yrittänyt siinä onnistumatta.

5. USA:N presidentti Barack Obaman Israelin vierailu hämmentää jo pahasti palestiinalaisten tunteina. Nyt on vuorossa Gazan kaistaa hallitseva Hamas, joka ilmoitti, että jos Obama toteuttaa huhujen mukaisen vierailunsa Temppelivuorella, ”hänen tulee alistua muslimien asettamaan kolmeen vaatimukseen, tai seurauksena on diplomaattinen katastrofi”, kuten Hamasin lausunnossa todetaan.
Obaman tulee käyttää mitä hyvänsä yhdestätoista portista, mutta ei Mughrabi-porttia, ”jonka avaimen Israel varasti 1967sopimuksen yhteydessä”, kuten asia ilmaistaan. Toiseksi yhtään israelilaista viranomaista ei saa olla hänen mukanaan, ja kolmanneksi vierailun tulee olla luonteeltaan tutustumiskäynti eikä vierailu Al-Aksa moskeijassa, koska he katsovat sen häpäisevän kulttirakennuksen pyhyyttä, vaikka Obama lienee muslimi.
Palestiinalaiset eivät halua, että Obama antaisi vierailulle poliittisen luonteen, vaikka Obaman hallituksen taholta ei ole edes vihjattu mahdollisesta vierailusta Temppelivuorella.
Juutalaisille Temppelivuori on I ja II Temppelin rakennuspaikka ja sellaisena pyhä. Jordanian legioonat miehittävät Juudean ja Samarian ja Jerusalemin itäosat 1948 itsenäisyyssodassa, mutta ne vapautettiin 1967 puolustussodassa. Muslimisäätiö wagf säilytti silloin vuoren päivärutiinin hoidon, jota se on hallinnut 12. vuosisadalta alkaen. http://www.timesofisrael.com/hamas-local-clergy-warn-obama-against-temple-mount-visit/
6. UUTISOTSIKOITA
-          Egyptin oppositioryhmittymä Kansallinen Pelastusrintama ilmoittaa boikotoivansa presidentti Mursin määräämiä parlamenttivaaleja alkaen huhtikuussa 2013 neljässä vaiheessa. Opposition päätös tuli päivää ennen Mursin ilmoittamaa sovintotilaisuutta, joka alkoi eilen. Tilaisuudessa ei lehtimiehien lisäksi ollut juuri muita kuin Muslimi-veljeskunnan edustajia myös muiden oppositioryhmien jäätyä pois tilaisuudesta. Oppositioryhmät vaativat, että Mursin tulee ratkaista maan sisäpoliittiset ongelmat ennen vaaleja. He vaativat ei-uskonnollista hallitusta ja pääministeriä nykyisen Mursin nimittämän Muslimiveljeskuntaa edustavan Hesham Kandilin tilalle sekä toimia puolueettoman oikeustoimen varmistamiseksi. http://www.timesofisrael.com/egypts-main-opposition-group-to-boycott-elections/
-          Turisteja kuljettava kuumailmapallo syttyi tuleen ja räjähti Luxorin lähellä Egyptissä. Onnettomuudessa kuoli ainakin 19 turistia Luxorista länteen pallon rysähdettyä räjähdyksen jälkeen maahan tiistaina. Onnettomuudessa menehtyi ranskalaisia, englantilaisia ja japanilaisia matkailijoita sekä 9 ihmistä Hongkongista. Kolme ihmistä pelastui, kaksi heistä turisteja, kolmas egyptiläinen, jotka vietiin sairaalaan. Pallo oli syttyessään tuleen 300 metrin korkeudella. Tuli sytytti kaasupullot aiheuttaen räjähdyksen. Kuumailmapallo putosi sokeriruokopeltoon al-Dhabaan kylä liepeillä. Viranomaiset kielsivät, että mitään laitonta olisi tapahtunut onnettomuuden yhteydessä lisäten, että tällaisen tapahtuman jälkeen sekaannusta ei voi välttää. Hän sanoi, että kaikki 18 kuollutta on löydetty ja haavoittuneet viety sairaalaan. Samantapaisia onnettomuuksia on tapahtunut alueella ennenkin. V. 2009 pallo iski TV-torniin haavoittaen 18 ihmistä; vuotta aiemmin 7 turistia haavoittui vastaavanlaisessa onnettomuudessa. Tahaton onnettomuus, jossa useita turisteja kuolee, ei ole hyvää mainosta maan turismiteollisuudelle, joka on vaikeuksissa vallankaappausta seuranneiden mielenosoitusten ja väkivaltaisuuksien vuoksi. Luxorin hotellien kapasiteetista vain 25 % on käytössä. http://www.timesofisrael.com/hot-air-balloon-crash-in-egypt-kills-19-foreign-tourists/
-          Israelin vesihallituksen johtaja Alexander Kushnir toteaa tyytyväisesti hymyillen, että maan vesiongelma on ratkaistu vuoksiksi eteenpäin. Hän sanoo tämän tulleen mahdolliseksi siksi, että ongelma todettiin ja tehtiin oikeat johtopäätökset. Israelin sateet antavat normaalisti 1.2 miljoonaa kuutiota vettä, mutta kuivina vuosina 800 kuutiometriä. Israelin veden kulutus on 2 miljardia kuutiota. Tämän railon hoitamiseksi aloitettiin jäteveden puhdistustoimet, ja nyt 80 % siitä puhdistetaan uusiokäyttöön maanviljelyksen tarpeisiin. Lisäksi kuluttajia ohjattiin ja painostettiin hintaa nostamalla pienentämään veden kulutusta. Ensimmäinen meriveden puhdistuslaitos valmistui 2005, ja nyt kahden rakenteilla olevan laitoksen valmistuttua niitä on viisi, jotka tuottavat 600 miljoonaa kuutiota ja uusiokäyttö jäteveden puhdistamisesta 400 miljoonaa kuutiometriä. Vertailun vuoksi seuraava jätevedenpuhdistajista Espanja puhdistaa vain 17-18 % jätevedestä. Osoituksena kuluttajiin kohdistetuista veden säästötoimista on se, että v. 2000 vettä käytettiin 100 kuutiometriä/henkilö vuodessa, nykyisin kulutus on 90 kuutiometriä vuodessa henkeä kohti. Ei kaikki ole suinkaan mennyt joustavasti, sillä hallitukset mielellään siirsivät puhdistuslaitoksiin määrätyt varat muihin tarkoituksiin, kun sateet olivat normaalia runsaammat. Tämän johdosta maan vesivarastoja Kinneretiä ja pohjavesiesiintymiä pumpattiin kuivina vuosina tavallista enemmän, mikä on aiheuttanut pohjavesien suolapitoisuuden nousun  ja Kinneretin veden laadun huononemisen, mikä on vaikuttanut kalojen terveyteen. http://www.timesofisrael.com/how-israel-beat-the-drought/
-          EU esittää virallisesti, että sen 27 jäsenmaata aloittavat Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen tuotteiden ja aktiivisuuden boikotin, kuten AFO raportoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165670#.US3NmmJHT-k
-          Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin ympärillä pyörii huhumylly, jonka mukaan hänellä on havaittu syöpäkasvain, ja että hänet on salaa lennätetty Iraniin saamaan hoitoa. Järjestön taholla kielletään huhut ja ilmoitetaan, että hän on Libanonissa ja voi hyvin. Hizbullahin valvoma Al-Manar TV-asema lupaa lähettää keskiviikkona videon, jossa Nasrallah näyttäytyy huhujen lopettamiseksi. Turkissa toimiva Anatolian Uutistoimisto kertoi, että Nasrallah sai hoitoa Beirutissa mutta siirrettiin sieltä salaa Teheraniin hoitoa varten. Erään arvion mukaan hän olisi haavoittunut taisteluissa, tai sairastunut vakavasti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165675#.US3OHWJHT-k


Tuesday, February 26, 2013

TIISTAI 26.02.13


TIISTAI 26.02.13

1. LIKUTENUN ja Juutalainen Koti (Bait Yehuda) puolueen väliset hallitusneuvottelut ovat lähellä ratkaisukohtaa, kertoo MAARIV-lehti. Haredi-kansan asevelvollisuutta koskevat kiistakysymykset alkavat olla ratkaistuja, vain Yair Lapidin vaatimat ehdottomat kiintiöt asepalveluaan suorittaville on vielä auki, mutta periaatteista on sovittu. Asevelvollisuus alkaa 21-vuoriaana, ei 18-ikäisenä, kuten Lapid vaatii, eikä 24-vuotiaana, kuten Likutenu ehdottaa. Tämä tuntuisi sopivalta kompromissiratkaisulta, mikä voisi tyydyttää kutakin kolmea osapuolta. Bait Yehudi sanoo edustavansa neuvotteluissa myös Yesh Atidia, minkä Likutenu on huomioinut sanoen kohtelevansa noita puolueita yhtenä blokkina, mikä nopeuttaa asioiden käsittelyä. Likutenun taholta ilmoitettiin samalla Shas-puolueelle, ettei sen pitämät sisä- ja uskontoministerien paikat ole enää automaattisesti Shasin käsissä, vaan ainakin toisen niistä Likutenu haluaa itselleen.

BENNETT kirjoitti Facebookin sivulleen sunnuntaina: ”Ilman koordinointia Yesh Atidin kanssa hallitukseen kuuluisivat vain Likutenu, Hatnua, Kadima, Shas ja Yesh Atid – ilman uskonnollista puoluetta, ilman Bait Yehudia. Hallitus kulkee Tzipi Livnin Hatnuan poliittista linjaa – luopuen Jerusalemista, luopuen Arielista – ja ollen onnettomasti sitoutunut PLO:n kanssa. Tämä on totuus”. Hänen uskonnollista linjaa ajavat puoluejäsenensä ovat kritisoineet Bennettiä sopimuksesta ei-uskonnollisen Lapidin kanssa, joka on kuitenkin esittänyt Toran opetuksen lisäämistä yleisiin opetusohjelmiin ja osoittaa muutenkin kiinnostusta myös uskonnollisiin kysymyksiin, mitä voidaan pitää positiivisena kehityksenä hänen kohdallaan. http://www.timesofisrael.com/likud-jewish-home-said-to-be-nearing-deal/

2. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka istuu edelleen huojuvalla ”presidentin” tuolillaan ilman valtakirjaa, käyttää palestiinalaisvankien syömälakkoa ja Israelin vankilassa pidätettynä olleen Arafat Jaradatin kuolemaa sydänhalvaukseen hyväkseen pönkittääkseen pahasti ryvettynyttä imagoaan pyrkien esiintymään voimakkaana johtajana. Hänen kiihotus- puheissaan Israelia syytetään lasten murhaamisesta anarkian saavuttamiseksi. ”Tiedämme, miten tulee toimia emmekä anna Israelin vetää meitä samaan toimintaan. Heidän tulee kantaa oma vastuunsa”, hän selvitteli puhuessaan tuhansille Jaradatin hautajaisiin tulleille palestiinalaisille lisäten: ”Jaradatin kuolemaa ei tulla sivuuttamaan ilman vastatoimia”.

YK:n paikallisedustaja, Israelin vannoutunut vihamies, Robert Serry totesi Jaradatin ruumiinavauksen ja kuolinsyytutkimusten ollessa kesken odottavansa, että sitä seuraa puolueeton ja avoin tutkimus kuolemaan johtaneista olosuhteista.  Tämä mies on yksi niitä YK:n virkailijoita, joiden ainoa tarkoitus on laatia perättömiä syytöksiä Israelia vastaan vuosittaisissa raporteissaan, joita asioita tuntemattomat YK-valtuutetut opiskelevat ja joiden mukaan ne muodostavat useimmiten Israelin vastaisen kantansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165605#.USxkrmJHT-k

USA:n ulkoministeriön tiedottaja Patrick Ventrel sanoi lehdistötilaisuudessa eilen, että sekä Israelin että PA:n tulee osoittaa pidättyvyyttä pitkin Juudeaa ja Samariaa syntyneissä mielenosoituksissa, jotka helposti voivat kiehua yli.
”Kehotamme sekä Israelia että palestiinalaisia osoittamaan suurinta pidättyvyyttä tilanteen Juudeassa ja Samariassa pysytellessä jännittyneenä”, hän sanoi lisäten: ”Kaikkein osapuolten tulee valavasti harkita toimiensa seurauksia tällaisena vaikeana aikana. Kehotamme palestiinalaisia ja israelilaisia ei vain välttämään provosoivia toimia, jotka voivat kiihdyttää tilannetta alueella, vaan myös harkitsemaan positiivia askeleita luottamuksen kasvattamiseksi ja jännityksen laukaisemiseksi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165623#.USxlj2JHT-k

Gazan jihadistit vastasivat USA:n ulkoministeriön kehotukseen välittömästi tiistaiaamuna ampuen kaksi Kassam (Grad)-rakettia Israelin puolelle. Yksi niistä putosi Ashkelonin kadulle aiheuttamatta taloudellisia tai henkilövahinkoja. Toinen putosi kaupungin ulkopuolelle ilman vahinkoja. Kaupungin varoitusjärjestelmä oli suljettu pois, eikä asukkaita siten varoitettu missään vaiheessa. Tämä on outoa käyttäytymistä hälytyslaitteita valvovilta viranomaisilta, sillä kokemusten olisi pitänyt opettaa, ettei vahinko tule aina kello kaulassa. Viranomaisten mukaan Gazan terroristit halusivat tällä osoittaa osanottonsa Jasser Jaradatin kuolemaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165629#.USxns2JHT-k
Maan pohjoisosien kaupunkien suojaksi asennetut Iron Dome patteristot oli kytketty pois aktiivitoiminnasta viikkojen ajaksi sateitten ja tulvien vuoksi, kertoi Armeijan radio tiistain lähetyksessään. Samaan aikaan sekä Hizbullah että Iran esittivät vakavia uhkauksia Israelille. Armeijan ilmoituksen mukaan Haela-joki tulvi yli äyräittensä äkillisten ukkosmyrskyjen vuoksi ja tulvivat myös yli alueella sijaitsevan IDF:n tukikohdan. Tämä tapahtui syyskuussa IAF:n väitetyn iskun jälkeen Damaskoksen lähellä sijaitsevaa tutkimuslaitosta vastaan. Israelin onneksi Hizbullah oli kiinnostunut muista asioista juuri silloin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165633#.USxpMWJHT-k

3. PRESIDENTTI Bashar Assad katsoo taistelutilanteen edenneen pisteeseen, jossa Syyrian kapinalliset alkavat tajuta, etteivät heidän voimansa riitä Iranin ja Hizbullahin tuen ja Venäjän aseiden varassa taistelevan hallituksen armeijan kukistamiseksi. Hän lähetti ulkoministerinsä Walid Moallemin Moskovaan alustavasti sopimaan neuvottelujen aloittamiseksi Moskovassa. Kapinallisryhmien tärkein johtaja Moaz al-Khatib ilmoitti jo useita päiviä sitten olevansa valmis keskusteluihin Assadin edustajien kanssa.

Moallem matkustanee Moskovaan uudelleen järjestelemään maaliskuun 5. päivänä Venäjän suojeluksessa suunniteltuja keskusteluja, kertoo Debkafila artikkelissaan. Bashar Assad on poistanut puheistaan viittauksen eroaikeisiin nähdessään, että Damaskokseen linnoittautuneet hallituksen joukot pystyvät tarvittaessa puolustautumaan vuosikaudet. Sen sijaan hän DF:n mukaan vihjaa voivansa asettua ehdokkaaksi vuoden 2014 presidentin vaaleissa, ja tässä hänen takuumiehenään on Venäjän presidentti Vladimir Putin.

DF:n artikkelissa todetaan, että vaikka kapinalliset tiedottavat toistuvista voitoista etenkin maan pohjois- ja itäpuolella, mitään ratkaisevaa läpimurtoa ne eivät ole pystyneet saavuttamaan, ei edes Aleppon suurkaupungissa, jonka valtaosa on armeijan valvonnassa. Kapinalliset eivät ole saaneet käsiinsä Syyrian kemiallisia aseita eivätkä ole pystyneet eliminoimaan Syyrian vahvojen ilmavoimien taistelukuntoa.

Inhimillisesti tilannetta arvioiden olisi koko maailman rauhan kannalta eduksi saada yli
80 000 uhria vaatineet taistelut loppumaan säälliseen rauhaan, mutta turvallisuuspoliittiselta kannalta katsoen se tulisi vahvistamaan Iranin johtamaa jihad-akselia Iranista Syyrian ja Libanonin kautta Gazan kaistalle. Tämä tulisi romuttamaan presidentti Barack Obaman suunnitelmat arabikevään mullistusten tuulettavan myös Syyrian vuosikymmenet hallinnutta yksinvaltiutta nostattaakseen Tunisian, Libyan ja Egyptin kaltaisten muutosten kautta demokraattisen hallinnon, mikä käytännössä tarkoittaa ääri-islamin yksinvaltaa.
Myös Venäjän presidentti Putin voisi hykerrellä käsiään mielihyvästä saatuaan iskettyä yhden uuden kiilan NATO:n suunnitelmia vastaan Assadin syrjäyttämiseksi.
Tämä tarkoittaisi kuristusrenkaan tiukkenemista Israelin ympärillä Egyptin edelleen kouristellessa vallankumouksen jälkimainingeissa. http://www.debka.com/article/22791/Assad-Pulls-Ahead-in-Syrian-War-Putin-Khamenei-Are-Co-Victors

4. UUTISOTSIKOITA
-          Pääministeri Netanyahun läheisen avustajan kotiin tehdyn murron ja varkauden yhteydessä varastettiin erilaisten sähkötarvikkeiden ja TV:n lisäksi ilmeisesti huippusalaisia tietoja sisältänyt sylimikro. Tämä oli jo toinen murto saman työntekijän kotiin, joten tutuu oudolta, että hän edelleen vei kotiinsa tällaisia tietoja ATK-laitteissaan, ja ettei hän pystynyt asentamaan asuntoonsa päteviä hälytyslaitteita. Poliisi sanoo jo saaneensa varkaiden hajujäljen kokeneen ajokoiran tavoin ja uskoo pian saavansa syylliset käpälälautaan. Sen sijaan  viranomaiset pyrkivät rauhoittelemaan kansaa, ettei mikrossa ehkä sittenkään ollut arkaluonteista tietoa. Poliisin mukaan varkauksia ja asuntomurtoja tapahtuu Sharonin alueella, Tel Avivissa, Herzliassa ja Nataniyassa, päivittäin, eikä tämä siten ole erikoinen. Poliisin mukaan Sharonin alue rajoittuu itäpuolella vahvaan arabivyöhykkeeseen, josta varkaiden uskotaan useimmiten tulevan ja jonne he menevät turvaan. Ironista tässä on se, että turvallisimmat kaupungit varkauksien kannalta ovat Juudean ja Samarian alueen juutalaiskaupungit, jonne päästäkseen siviilit tarvitsevat poliisin erikoisluvan. Esim. autovarkauksia on siellä paljon vähemmän kuin Israelin alueilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165610#.USxzMmJHT-k
-          Israelin korkeat puolustus- ja turvallisuusviranomaiset kokoontuivat maanantaina pohtiakseen yhdessä turvallisuustilannetta ja sopiakseen mahdollisista vastatoimista rauhan ja turvallisuuden varmistamiseksi. Johtajat kokoontuivat puolustusministeri Ehud Barakin kotona. Tilaisuuteen osallistuivat Barakin lisäksi armeijan komentaja Bennyt Gantz, IDF:n maan keskiosien komentaja Nitzan Alon, Poliisin apulais-komentaja Israel Yitzhak, vankienhoitojärjestelmän johtaja Aharon Franco sekä turvallisuusvirkailijoita. Tilaisuudesta annetussa julkilausumassa todetaan pyöreästi, että keskusteluissa tutkittiin useita tilannevaihtoehtoja ja keskusteltiin mahdollisista vastatoimista. – Palestiinalaisten väkivaltaisia hyökkäyksiä poliiseja ja sotilaita vastaan raportoitiin useilla paikoilla Juudeaa ja Samariaa. Gush Etzionin lähellä kaksi sotilasta haavoittui kivistä ja heille annettiin ensiapu paikalla. Toinen vaarallinen tilanne syntyi Tulkarmin lähellä, jossa sotilaat käyttivät mellakanhallintavälineitä. Maanantaina iltapäivällä arabit heittivät kuusi putkipommia sotilaita kohti Raakelin haudan lähettyvillä, vaikeita vammoja ei raportoitu. PA:n tiedotteen mukaan 13-vuotias arabipoika haavoittui vaikeasti osallistuessaan kivien ja polttopullojen heittelyyn. IDF vahvistaa, että poika haavoittui kuuden muun mukana sotilaitten turvautuessa erikoisvälineitten käyttöön massojen hajottamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165615#.USx2qWJHT-k
-          P5+1 maitten ja Iranin väliset neuvottelut Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisen saamiseksi kansainväliseen valvontaan alkoivat Kazackstanissa Almatyn kaupungissa. Länsimaat ilmoittivat esittävänsä uuden suunnitelman, joka perustuu vastavuoroisuuteen siten, että pakotteita poistetaan sitä mukaa kuin Iran joustaa omissa vaatimuksissaan. P5+1 maiden osanottajat eivät kuitenkaan elättele korkeita toiveita neuvottelujen onnistumiseksi, sillä IAEA:n tarkkailijat joutuivat poistumaan Iranista vähän aikaisemmin pääsemättä sopimukseen tarkastusten suorittamisesta Iranin ydinlaitoksissa. Osoituksena Iranin haluttomuudesta saada nopeita ratkaisuja pidetään sitä, että Iranin ulkoministeri Ali Akbar Salehi matkusti Viiniin muissa asioissa, mutta ei halunnut tavata IAEA:n viranomaisia vierailunsa aikana. http://www.timesofisrael.com/iran-nuke-talks-kick-off-with-low-expectations/
-          USA:n presidentti Barack Hussein Obaman Israelin matkan aikana maaliskuun loppupuolella hänen uskotaan kertovan Netanyahulle, että USA:n kärsivällisyys Iranin johtajien venkoilun vuoksi alkaa olla loppusuoralla, ja että kesäkuusta lähtien USA voi harkita sotilaallisen iskun mahdollisuutta ja suunnitella sen toteuttamista. Obaman uskotaan TV-10 tietojen mukaan kertovan Israelin sotilasviranomaisille pysytellä syrjässä ja antaa USA:n hoidella käytännön kysymykset. Tiedot perustuvat nimettöminä pysyttelevien viranomaisten tietoihin. USA:n ulkoministeri John Kerry totesi yli viikon kestävän Euroopan ja Lähi Idän kiertueensa alkumetreillä Lontoossa, että Iranin ydinasehaaveet eivät kerta kaikkiaan ole hyväksyttävissä. Hän kuitenkin peruutteli lausuntonsa kärkevyyttä todeten, että aikaa ja toiveita on vielä, mutta nekin loppuvat ennen pitkää. http://www.timesofisrael.com/obama-to-tell-netanyahu-us-gearing-up-for-strike/
-          PA:n pääneuvottelijana tunnettu Saeb Erekat totesi eilen, ettei PA:n intressien mukaista ole kiihottaa mielenosoituksiin ja väkivaltaan päinvastaisista lausunnoista ja kentällä liikkuvista huhuista huolimatta. Ei nyt, sanoo Erekat, ei presidentti Obaman vierailun kynnyksellä, sillä palestiinalaiset haluavat osoittaa sivistyneensä pois massa-liikkeiden ja jihadin käyttämisestä. Obaman odotetaan saapuvan Israeliin 20. maaliskuuta kolmen päivän vierailulle, mutta toistaiseksi hän ei ole vahvistanut vierailunsa päivämääriä eikä ohjelmaa. Jos Netanyahu ei saa hallitustaan kokoon säädetyn vajaan kolmen viikon aikana, vierailu voi peruuntua. Viimeisten viikkojen mielenosoitukset eivät anna myönteistä kuvaa PA:n rauhantahdosta. Jaradatin hautajaisiin, joita PA juhlisti sotilaallisin kunnianosoituksin, osallistui 10 000 ihmistä, ja joissa Abbas syytti Israelia arabilasten murhaamisesta anarkian aiheuttamiseksi ja kaaoksen synnyttämiseksi Juudean ja Samarian alueilla. Hän puhuu kuin olisi joku ET vieraalta planeetalta tietämättä mitään tilanteesta maassa. Olisi korkea aika vaihtaa miestä, jos halutaan edistystä palestiinalaisalueilla. http://www.timesofisrael.com/pa-not-behind-demonstrations-official-says/


Monday, February 25, 2013

MAANANTAI 25.02.13


MAANANTAI 25.02.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun asema ei ole kadehdittava. Häntä painostetaan monelta taholta eri tavoitteita havittelevien ihmisten taholta, ja lisäksi hänelle varattu neljän viikon aika toimivan hallituksen muodostamiseksi alkaa luisua käsistä, eikä pussissa ole muita kuin Tzipi Livni omine ylisuurine kuvitelmineen itsestään ja mahdollisuuksistaan pystyä suoriutumaan tehtävistä, joita Netanyahun hallitus on yrittänyt hoitaa neljän vuoden ajan. Mutta aamun uutisten mukana näkyy pientä valonkajastusta muuten pimeässä tunnelissa edellyttäen, että hän ymmärtää hieroglyfit seinällä ja tulkitsee ne oikein. Tämä tarkoittaa sitä, että hänen tulee ”mennä itseensä” ja nähdä, että ”jospa este onkin hänessä itsessään”. Sikäli kuin median tietoihin on luottamista, näin on tapahtumassa. Gil Hoffmanin arvion mukaan Netanyahu on tehnyt 180 asteen käännöksen kutsuessaan Yair Lapidin hallitusyhteistyöhön. Lapid valitti viime viikolla, että ”häntä oli syrjitty pahoin neuvotteluissa, eikä Likutenun taholta oltu nähty mitään hyvää ja kiitettävää hänen puolueessaan”.

Netanyahun painajainen on tietenkin Lapidin vakuutus, että hän pyrkii pääministeriksi eikä yhtään vähempää, hän jopa ennusti, että 18 kuukauden kuluessa hän pystyy kaatamaan Netanyahun hallituksen. Nyt pääministeri näyttää lopultakin tajuavan, ettei hän kykene  muodostamaan toimivaa ja mieluummin laajapohjaista hallitusta ilman joko Bait Yehudia tai Yesh Atidia. Tämä oli kuitenkin ota tai jätä tilanne, koska nuo kaksi olivat sitoutuneet toisiinsa mennen joko yhdessä hallitukseen tai jääden oppositioon 31:n kansanedustajan voimin.
Pääministerin niskassa on edelleen Shas, jonka kansanedustaja Nissim Zeev varoitti häntä jättämästä puoluetta hallituksen ulkopuolelle, tai hän joutuu maksamaan laskut, kun uhkaukset alkavat toteutua Yair Lapidin ja Naftali Bennetti oudon siteen kautta. ”Pääministeri saa tietenkin päättää, mikä on hänelle parasta poliittisesti, mutta se ei ole kansan parasta. Hän ei pysty hallitsemaan tätä kansaa ilman haredi-kansaa sosiaalisten ongelmien alkaessa moninkertaistua”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=304394

2. ISRAELIN Puolustusvoimien, IDF, parissa seurataan sydän kylmänä mutta vielä täysissä järjissään väkivaltaisuuden lisääntymistä Juudean ja Samarian arabialueilla purkautuen sieltä Israelin valvomille alueille. Armeijassa verrataan tilannetta siihen, mikä se oli vuonna 2000 toisen intifadan, väkivalta-aallon, alkaessa. Silloin palestiinalaisia kokoontui kaduille ja teille tuhansittain, kun nyt mielenosoituksiin osallistuu muutamia satoja palestiinalaisia ja heitä tukevia ja kiihottavia israelilaisia ja ulkomaisia aktivisteja. 13 vuotta siten armeija menetti otteensa massojen hallinnassa, ja mielenosoituksia seurasivat siviilikohteita vastaan tehdyt summittaiset pommitukset yhteiskunnan saamiseksi sekasortoiseen tilaan.

HEBRONISSA ja Beituniassa mielenosoituksiin osallistui pari sataa arabia, joista suurin osa hajaantui koteihinsa vain muutaman kymmenen rohkeimman jäädessä vastustamaan turvallisuusjoukkojen hajaantumiskäskyjä. Kuten Yaacov Lappin toteaa artikkelissaan, IDF:n ja poliisin ongelmana on pyrkiä aina tasaamaan hallintamenettelynsä massojen käyttäytymisen mukaan eikä käyttämään ylisuurta voimaa, mikä vain kiihottaa vastapuolta. Yksikin varomaton toimi voisi aiheuttaa purkauksen, ja siksi armeijan tulee liikkua varpaillaan, mutta käsi liipaisimella mahdollisimman suurta pidättyvyyttä osoittaen.
On syytä huomioida, että IDF ja poliisi ovat hankkineet uudenaikaisia mellakantaltuttamis-välineitä ja harjoitelleet uusia menetelmiä, millä lienee rauhoittava vaikutus.
Poikkeuksellisena voitaneen pitää Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien palestiinalaisten syömälakkolaisten tueksi järjestettäviä mielenosoituksia, joihin osallistuu tuhansia arabeja.
Yaacov Lappin toteaa, että mielenosoitukset kasvavat määrättyyn lakipisteeseensä sitten laantuessa, mutta kukaan ei pystyne näkemään, miten tilanne kehittyy. IDF ja turvallisuus-järjestöt sanovat kuitenkin valmistautuvansa kaikkiin mahdollisuuksiin. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=304378

3. DEBKAFILE tarkastelee artikkelissaan tilanteen kehitystä Juudean ja Samarian todeten otsikossaan, että Abbas vaarantaa oman asemansa kiihottaessaan massoja väkivaltaan. Artikkelissa todetaan, että kiihotus tapahtuu milloin minkin tekosyyn varjolla, mutta etteivät palestiinalaiset tarvitse varsinaista syytä mellakointiinsa. Taloudellinen tilanne on heikko tavallisen kansalaisen lompakossa ja heikkenee työttömyyden ja epävarmuuden kasvaessa. Tällainen kansa on altis mille tahansa lupaukselle tai toivolle paremmasta huomisesta.
PA:n puheenjohtaja Abbas tukijoineen pyrkii hyötymään tilanteesta kiihottaen kansaa
yleisesti tunnetuilla tekosyillä syyttäen Israelia vankien murhaamisesta, kiduttamisesta ja rasismista. Aiheena tähän käytetään Israelin vankilassa sydänkohtaukseen kuolleen 30-vuotiaan Arafat Jaradatin tapausta, jonka ruumiinavauksessa havaittujen ruhjevammojen todettiin aiheutuneen lääkintähenkilöstön epäonnistuneista elvytystoimista. Kansalle tämä valheellinen syytös menee täydestä Abbasin riskeeratessa tilanteen hallintansa. DF:n artikkelissa tutkitaan, mihin Abbas perustaa kiihotuksensa. Tulokseksi todetaan, että Abbas turvautuu aina kansajoukkojen kiihotukseen huomatessaan asemansa heikkenevän. Vuonna 2000 Arafatilla oli tusinan verran turvallisuusjärjestöjä, jotka olivat vastuussa suoraan hänelle tai hänen nimeämälleen henkilölle. Tämän johdosta alueella toimi useita ryhmiä toistensa tehtävistä tietämättä, minkä johdosta kokonaistilanteen hahmottaminen oli mahdotonta.

DEBKAFILE arvioi, että jos tilanne saa jatkua hallitsemattomana, kasvava väkivalta tulee lopulta huuhtomaan Abbasin ja hänen hallituksensa, ja valta tulee luisumaan kasvottomien aseellisten ryhmien johtajien käsiin saattaen koko alueen anarkiaan. Abbas on havainnut arvovaltansa hupenemisen, mikä tuntuu ennen muuta ulkomaisten varojen ehtymisenä varsinkin arabimailta, ja siksi pyrkii pääsemään uudelleen median otsikoihin. Tässä hänellä on kuitenkin vakava este Gazan johtajien saadessa yhä suurempaa huomiota ulkomaisten arvovieraiden ja runsaskätisten lahjoitusten muodossa. DF arvioi, ettei kellon siirtäminen tilanteeseen ennen operaatio ”Pilvenpatsasta” ole helppoa, sillä Egypti, Turkki, Qatar ja Israel solmivat yhdessä Israelin kanssa sopimuksen, jolla taistelut lopetettiin ja Hamasin arvovalta nostettiin ennen kokemattomiin asteisiin, kaikki PA:n ja Fatahin kustannuksella. Abbas pyrkii muuttamaan kehityksen suuntaa tukemalla avoimesti mielenosoituksia, joita hän kutsuu ”aseettomiksi”. DF arvioi, että Abbasin yritys voi osoittautua mahdottomaksi, vaikka hän sen lisäksi pystyisikin kiristämään Netanyahulta vankien vapautusta ja jäädytettyjen varojen vapauttamista, mitkä Netanyahu jo vapautti kuvitellen sillä pehmittävänsä Abbasin mieltä ymmärtämättä, että arabi voi katsoa eleen heikkouden osoitukseksi. http://www.debka.com/article/22790/Abbas-by-fomenting-Palestinian-unrest-risks-losing-control

4. PALESTIINALAISET poliittiset ja uskonnolliset johtajat vaativat, että presidentti Obaman tulee koordinoida mahdollinen vierailunsa Temppelivuorella PA:n ja Jordanian kanssa. Sheikki Akrameh Sabri, entinen Jerusalemin suurmufti ja korkean islaminneuvoston johtaja sanoo: ”Vierailijat ovat tervetulleita vierailemaan Al-Aksassa, mutta heidän tulee noudattaa wagfin asettamia sääntöjä ja tulla Temppelivuorelle Leijonaportin eikä Mughrabiportin kautta kunnioittaakseen muslimien itsenäisyyttä”, hän sanoi AFP:n mukaan lehdistötilaisuudessa.

PA:n nimittämä Jerusalemin asiain ministeri Hatem Abdel Qader sanoo: ”Vierailulla ei pitäisi olla poliittista aihetta, sillä Al-Aksa kuuluu muslimeille ja on heidän hartaudenharjoitustensa pyhä rakennus, eikä yhdenkään Israelin virkailijan tule olla hänen mukanaan”.
ISRAEL vapautti Temppelivuoren kuten koko Jerusalemin, Juudean ja Samarian, Jordanian miehityksestä 1967 puolustussodassa, mutta kenraali Moshe Dayanin pelkuruuden vuoksi Temppelivuoren päivärutiinin hoito ja valvonta annettiin wagfille, muslimisäätiölle. Muftin tuli olla jordanialainen, mutta Arafat nimitti sinne oman muftinsa. Temppelivuoren omistusoikeus ja järjestyksen valvonta kuuluu täysin Israelille, mitä PA kiistää toimien omistajan tavoin. Jerusalemin poliisi on omaksunut omituisen myönnytyspolitiikan pyrkien kaikin tavoin välttämään kaikkea, mikä voisi loukata muslimin tunteita. Al-Aksassa muslimisaarnaajat kiihottavat vapaasti kansaa mellakoihin, mikä tapahtuu joka perjantai rukousten jälkeen.

USA:n hallitus ei ole vahvistanut Obaman Israelin vierailua eikä antanut sen aikataulua, minkä johdosta vierailu voi peruuntua, ellei Netanyahu saa uutta hallitusta kasaan ajoissa.
Muslimien mukaan ”koko Temppelivuori, sen ulkoiset muurit ja alue Juutalaiskorttelin osalta ovat Al-Aksan pyhää aluetta, jota juutalaiset häpäisevät rukoilemalla Länsimuurilla”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165585#.USsNPGJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Puolustusministeriön Homa hallinto teki onnistuneen kokeen Arrow-3 ohjusten torjuntaan kehitetyllä ohjuksella maanantaiaamuna. Mukana oli USA:n puolustusjärjestön tarkkailijat. Kokeessa testattiin ohjuksen ohjausmenetelmiä, joiden todettiin toimivan hyvin. Arrow-3 valmistunee operatiiviseen käyttöön parin vuoden kuluessa. Se on osa Israelin kolmivaiheista puolustusjärjestelmää, jonka sisimmän renkaan muodostaa Iron Dome, kakkosvaiheen Arrow-2, jonka uskotaan valmistuvan 2014 ja uloimman renkaan Arrow-3, joka pystyy torjumaan ohjukset kauempana ja korkeammalla.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165596
-          IDF vahvistaa voimiaan erityisesti Hebronin alueilla sekä Beit Einun ja Saeer arabikylien lähettyvillä Israelin vankilassa kuolleen Jasser Jaradatin hautauspäivänä. Shin Betin pidättämä Jaradat vietiin Megiddon vankilaan odottamaan tuomiotaan, kun hän lauantaina valitti huonovointisuutta ja vähän myöhemmin kuoli lääkärin lausunnon mukaan sydänhalvaukseen. Palestiinalaiset nostivat kovan metakan väittäen hänen kuolleen kidutukseen, joka on normaali kuulustelumetodi PA:n vankiloissa. Suoritetun ruumiinavauksen tuloksena ilmoitettiin, että Jaradatin ruumiissa havaitut mustelmat ja parin kylkiluun murtumat olivat seurausta elvytysyrityksistä, eikä mitään kidutukseen viittaavaa havaittu. PA:n virkailijat kuitenkin kiihottavat kansaa ja vaativat kansainvälistä yhteisöä suorittamaan tarkastuksia Israelin vankiloissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4348978,00.html
-          Livnin Hatnua puolueen kakkosmies Amram Mitzna syyttää Tzipi Livniä luottamuksen pettämisestä hänen sopiessaan pääministeri Netanyahun kanssa hallitusyhteistyöstä ensimmäisenä puolueena. Toinen sydänkipuja aiheuttava tekijä voi olla se, että Livni lupaa ministerin paikan puolueen hierarkiassa kolmantena olevalle Amir Peretzille eikä hänelle, joka on kakkosena listassa. Hän ei kuitenkaan aio erota puolueesta, ei tässä vaiheessa, eikä halua puhua enempää hallituspaikasta, sillä hänen arvionsa mukaan hallituksen muodostaminen on vielä kaukana. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4348861,00.html
-          Kadonneeksi ilmoitetun 16-vuotiaan beduiinitytön ruumis löydettiin kaivosta, joka ensin tyhjennettiin vedestä. Tytön isä teki katoamisilmoituksen, ja hän epäili, että tyttö on voinut pudota kaivoon. Tämä tapahtui maan eteläosassa Kuseifen alueella. Poliisi aloitti tutkimukset, liittyykö asiaan rikos. Pari vuotta sitten sattui samanlainen tapaus, jossa 16-vuotias poika putosi 20 m syvään kaivoon. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4348941,00.html
-          Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan sanoi puheessaan UAE:ssa, että Syyrian presidentti on mykkä paholainen, joka surmaa omia kansalaisiaan, mutta ei käännä aseitaan Israelia vastaan, joka miehittää osaa sen alueesta. Monet Gulf-maat ovat liittyneet Saudi Arabian tavoin Assadin syrjäyttämistä vaativaan rintamaan. Turkki on yksi maista. jonne taisteluja pakenevia Syyrian kansalaisia pääsee turvaan. http://www.timesofisrael.com/erdogan-assad-a-mute-devil-for-not-defying-israel/
-          Netanyahun hallitus on pyrkinyt korjaamaan suhteensa Turkin kanssa tarjoten osa-anteeksipyyntöä, mutta Erdogan ei ole kiinnostunut. Israel toimittaa kuitenkin edelleen Turkille pitkälle kehitettyjä sotilaallisia laitteita aiempien sopimusten perusteella. http://www.timesofisrael.com/israel-fails-in-new-effort-to-mend-ties-with-turkey/

Sunday, February 24, 2013

SUNNUNTAI 24.02.13


SUNNUNTAI 24.02.13

TÄNÄÄN 24.helmikuuta 2013, juutalaisen kalenterin mukaan vuonna 5773, Israelissa juhlitaan Purimia, joka kuuluu pieniin juhliin, joita ei ole määritelty Torassa. Juhla-aika alkoi lauantaina iltana auringon laskiessa, jolloin synagogissa luettiin Megillat Eshter, jossa kerrotaan juutalaisten yhden pahimmista vihamiehistä, Haman amalekilaisen, tuhoamisesta muinaisen Persian valtakunnassa. Aurinko on tänään piilossa ja kuurosateita luvataan koko maahan paitsi Eilatin aluetta. Lämpötila on JM.8/16; Eilat15/24; Tiberias 12/22; TA 12/21.

1. HALLITUKSEN muodostaminen sen sijaan ei ole onnistunut kiitettävästi, eikä siten anna aihetta juhlimiseen, kuten Purimina on tapana, joka on yleinen vapaapäivä. Neuvotteluja on kuitenkin käyty esiripun takana sapatista huolimatta kahden päänäyttelijän Yair Lapidin ja Naftali Bennettin välillä, kuten aamun uutinen kertoo. Sen mukaan keltanokat puoluejohtajat olivat yhdessä laatineet uuden version haredi-kansan asevelvollisuudesta, jonka he aikovat esittää Likutenun neuvottelutiimille. Luonnoksessa esitetään asevelvollisuudesta poikkeuksen saavien täysimääräisesti Toran opiskeluun antautuvien määrän nostamista 400:sta 2000:en. Asevelvollisuusikä nostettaisiin 18:sta 21:en.
NAFTALI Bennett tulee esittelemään luonnoksen Likutenun tiimille sunnuntaina, eli jos se saa siellä positiivisen vastaanoton, hallitusneuvottelut voivat saada vauhtia alkumetrien nikottelun jälkeen. Kuorrutuksena Purim-tortun päälle Bennett lupasi taivuttaa haredi-oppilaat opiskelemaan yleisen oppijärjestelmän mukaan myös englantia ja matematiikkaa.

NEUVOTTELUJEN saama käänne ei miellyttänyt Labourin Shelly Yacinovichia, joka arvosteli Lapidin ja Bennettein sopimusta tukijoilleen lähettämässään kirjeessä: ”Tämä on naurettava kuvitelma, jonka veljet Lapid ja Bennett ovat esittäneet, ikään kuin kaikki ongelmamme ratkaistaisiin sillä, mitä enemmän haredi-kansaa liitetään asepalveluun” hän tohotti lisäten: ”Me tulemme johtamaan oppositiota emmekä liity hallitukseen, ei siksi, että katsoisimme jonkun puolueen sopimattomaksi, vaan siksi, että ideologiamme eivät kohtaa toisiaan”.
Bait Yehudin edustajat pyysivät muutoksia Netanyahun ja Livnin väliseen sopimukseen, mikä ei tyydytä heidän toiveitaan todeten, etteivät muutostoiveet ole suuria ja Livni voisi elää niiden kanssa. Bait Yehudi hylkäsi Likutenun aiemmin tekemän tarjouksen.

Livni puolestaan toivoo, ettei pääministeri muuttaisi sopimusta eikä uskonut Lapidinkaan hyväksyvän sitä, mutta moitiskeli Lapidia sopimuksesta Bennettin kanssa. Hän toivoi Labourin vielä kerran harkitsevan kieltäytymistään. ”En ole käärinyt kokoon lippujani”, hän sanoi taisteluntahtoisesti. ”En tehnyt sopimusta itseni, Tzipi Livnin, tähden, vaan tulin mukaan edistääkseni maan parasta. En voinut seisoa kädet tumpussa, kun voin antaa oman panokseni”. JP:n sisarlehden Sof Hashavuah artikkelin mukaan entinen pääministeri Ehud Olmert harkitsee astumista kehään, mikäli päädytään uusiin vaaleihin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165556#.USmeYmJHT-k

2. PALESTIINALAISET ovat kuohuksissaan Israelin pidättämän Arafat Shalish Shahin Jaradatin, 30, kuoltua sellissään sydänkohtaukseen Megiddon vankilassa ja vaativat YK :n tutkimuksia asiassa. PA:n omissa vankiloissa kymmeniä ihmisiä kuolee ja vammautuu loppuiäkseen, eikä kukaan vaadi, että YK:n tulisi aloittaa tutkimukset, onko niissä käytetty kidutusta, mistä PA syyttää Israelin viranomaisia Jaradatin tapauksessa. Olisi varmaan syytä.

TURVALLISUUSJOUKOT olivat pidättäneet Jaradatin viime maanantaina siksi, että hänen väitetään kivittäneen sotilaita ja heittäneen petrolipommeja heitä kohti, kuten hänen asian-ajajansa Karnia Sabbagh totesi lehtimiehille. Palestiinalaislähteiden mukaan Jaradat kuului Fatahin alaiseen Al-Aksa Marttyyrien Prikaatiin.  Hänen kuolemansa sattui pahaan aikaan satojen turvallisuusvankien ollessa syömälakossa, mikä on nostattanut rajuja mielen-osoituksia pitkin Juudeaa ja Samariaa. Israelin arabikansanedustajat ovat uhanneet ”helvetin päästämisestä valloilleen, jos yksikin syömälakkolainen kuolee vankilassa”.
Palestiinalaiset hyökkäsivät turvallisuusviranomaisia vastaan monin paikoin Länsirannalla ja Jerusalemin itäosissa perjantaina rukousten jälkeen.
Megiddon vankilan viranomaiset sanoivat lauantaina tutkimustensa jälkeen, etteivät he ole löytäneet todisteita mistään väärästä menettelystä. Shin Betin antaman tiedotteen mukaan Jaradat pidätettiin syyllistyneenä sotilaitten kivittämiseen, kuten hänen Hebronin lähellä sijaitsevan Sair arabikylän asukkaat olivat tunnustaneet. Hän oli kivittänyt poliiseja aiemmin marraskuussa haavoittaen yhtä israelilaista.
Jaradat tunnusti osallisuutensa kivittämiseen, mutta valitti selkäkipua sekä sitä, että hän oli saanut kumiluodon jalkaansa, ja lisäksi haavoittuneensa kyynelkaasukanisterista, joka oli osunut hänen vatsaansa. Torstaina vankilan lääkärit tutkivat hänet löytämättä mitään akuuttia hoitovaatimusta. Lauantaina hän valitti voivansa huonosti ja kuoli pian sen jälkeen, eivätkä hänen elvytysyrityksensä onnistuneet.
Palestiinalaisten vankiklubin puheenjohtaja Kadoura Fares sanoi, ettei Jaradatilla ollut mitään fyysisiä ongelmia ennen pidätystä, ja sanoi Israelin olevan vastuussa hänen hengestään.
Jaradatin asianajaja Sabbagh sanoi torstaina, että sotilastuomioistuin pidensi hänen pidätysaikaansa 12 päivällä, ja että hän oli ollut huolissaan pidätetyn valittamista kivun tuntemuksistaan kuten myös hänen henkisestä tasapainostaan.

PERJANTAINA  satoja palestiinalaisia kokoontui Oferin vankilan ulkopuolelle kivittäen sotilaita, jotka vastasivat siihen mellakan-taltuttamisvälinein. Myös Hebronin lähistöllä ja muualla Juudean ja Samarian alueilla mellakoitiin.
Sotilaat ampuivat komentajiensa luvalla kahta mellakkajohtajaa kovilla jalkoihin, yksi Hebronissa ja toinen Beituniassa, käyttäen 0.22 kaliberin patruunoita. Heidät vietiin sairaalaan.
Poliisi joutui perjantaina käyttämään kovia otteita Hebronin ohella alueilla Nabi Salih, Kadum, El-Fawer lähellä Hebronia, ja Jalami Jeninin lähellä.

JERUSALEMIN poliisi joutui nousemaan Mughrabi-portista Temppelivuorelle arabien alkaessa kivittämään juutalaisia Länsimuurilla. Poliisi käytti tainnutuskranaatteja massan hajottamiseksi saatuaan kivi- ja ilotulitusrakettisateen vastaansa. Kukaan ei haavoittunut. Poliisi pidätti neljä aikuista ja yhden nuorukaisen Jerusalemin Issawiyan lähiössä heidän kivitettyään poliiseja.
ESH KODESH, pienen etäyhteisön, asukkaat sanoivat joutuneensa arabijoukon piirittämiksi ja kivittämisiksi, minkä johdosta he menivät puolustamaan yhteisöään. Arabit ja arabimieliset “rabbit for human rights” väittivät asukkaiden ampuneen kanta arabia haavoittaen heitä, minkä asukkaat kieltävät. IDF tutkii asiaa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=304267
IDF asetti joukkonsa korkeaan hälytysvalmiuteen sunnuntaiaamuna peläten uusia väkivaltaisuuksia Shin Betin pidättämän Arafat Jaradatin kuoltua vankilassa. PA:n ja PLO:n johtajat ovat kiihottaneet tilannetta ja vaatien YK:n tutkimuksia Israelin vankiloissa. 3000 palestiinalaisvankia aloitti päivän syömälakon tukeakseen hänen tapaustaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=304299

3. BEIT YEHUDI kansanedustaja Orit Strook sanoi lauantain iltana, että sotilaat olivat tietoisia arabien suunnitelmista tulla suurella joukolla tuhoamaan Esh Kodesh etäyhteisön viinitarhoja ja kivittämään sen asukkaita.
”Turvallisuusjoukoilla oli ennakkotieto satojen palestiinalaisten ryöstäjien hyökkäysaikeista Esh Kodesh yhteisön viinitarhoihin”, Orit Strook sanoi lauantai-itana.
”On äärimmäisen vakava asia, että sotilaat pakenivat ja jättivät maanviljelystilat ja asukkaat hyökkääjien armoille heidän puolustaessaan omaisuuttaan. Vaadin puolustusministeriä pidättämään hyökkääjät ja panemaan heidät, jotka videoitiin ja joiden henkilöllisyys on tiedossa, oikeuden eteen välittömästi”, Srtook sanoi.

MAAN uutistoimiston mukaan, joka toimii Betlehemissä, palestiinalaiset väittivät, että yhtä heistä oli ammuttu vatsaan ja toista jalkaan. MAAN kertoi, että 7 arabia haavoittui sotilaitten ampumista kumiluodeista ja hengitettyään kyynelkaasua, Juutalaisen lähteen mukaan 10 siviiliä haavoittui eriasteisesti mellakan aikana, turvallisuusjoukot eivät kärsineet vahinkoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165548#.USnB62JHT-k

4. IRANIN puolivirallinen FARS-uutistoimisto ilmoitti, että Iranin vallankumousarmeijan sotilaat olivat onnistuneet saamaan yhden uuden miehittämättömän tiedustelukoneen laskeutumaan sotaharjoitusalueelle. Tiedotteessa todetaan: ”IRGC elektronisen sodankäynnin osasto havaitsi signaaleja, jotka ilmoittivat vieraan lentokoneen pyrkivän maahan”, sanoi IRGC:n kenraaliluutnantti Hamid Starkheili lisäten, että Iran voi julkaista asiaa koskevan videon. ”Asiantuntijamme pystyivät sitten ohjaamaan koneen harjoitusalueen kentälle”. Aiemmin tässä kuussa se ilmoitti purkaneensa vuosi sitten sieppaamansa RQ-170 tiedustelukoneen
kokoaman filmiaineiston julkaisten osan siitä. Tämän koneen Iran väitti pakottaneensa laskeutumaan Iraniin 04.12.2011 lähellä Kashmaria Iranin koillisosassa 225 km Afganistanin rajasta. Obama esitti pyynnön koneen palauttamisesta saamatta vastausta. Sen jälkeen Iran on ilmoittanut useista vieraiden miehittämättömien tiedustelukoneitten sieppaamisesta. Iranin viimeisen sieppaamisen yhteydessä ei mainittu, mistä maasta kone oli tullut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165560#.USnFT2JHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Likutenun uusi hallituskumppani Tzipi Livni, ainoa toistaiseksi viikkoja kestäneiden neuvottelujen jälkeen, pullistelee jo olemattomia lihaksiaan ja toimii kuin pääministerin valtuuttamana ministerinä. Livni esitti lauantaina voimakasta kritiikkiä Israelin harjoittamasta ja hallituksen hyväksymästä rakentamisesta Juudean ja Samarian alueilla ja Jerusalemin itäosissa. Hänen kritiikkinsä erityisenä kohteena oli hallituksen päätös aloittaa suunnittelu E-1 alueen rakentamista varten Jerusalemin ja Maale Adumimin yhdistämiseksi. Livni puhui TV-2:n Meet the Press ohjelmassa lauantai-iltana todeten, että ”Israelin tulee välttää provosoivia toimia, jotka vain saavat maailman tuomion osakseen”. Toinen silmätikku Livnille oli hallituksen päätös sallia 1600:n asuntoyksikön rakentaminen  Ramat Shlomon lähiöön. Tämä kohde on roikkunut vuosikaudet hallituksen uskaltamatta aloittaa rakentamista ilman maailman lupaa omassa pääkaupungissaan. Asuntojen määrä pudotettiin päätöksen jälkeen 1500:en. Tämä lienee ensimmäisiä näyttöjä siitä, mihin Netanyahun ja Livnin välinen sopimus luovuttaa rauhan-prosessin johto Livnille tulee johtamaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165554#.USnJSWJHT-k
-          Kenraalimajuri Avi Mitzrachi, joka toimi IDF:n maan kesiosien komentajana 2009-2012, kertoi TV-2:n Meet the Press ohjelmassa lauantai-iltana, että marraskuusta lähtien se on pystynyt estämään 18 Hamasin ja Fatahin militanttien aikomusta Israelin kansalaisten sieppaamiseksi. Tämä tarkoittaa kaksi sieppaamisyritystä viikossa, hän laskelmoi. Hän lisäsi, ettei vastaavaa huippua ole nähty aiemmin. Kysyttäessä tarkoittaako tämä väkivallan kasvua Juudeassa ja Samariassa Mitzrahi totesi, ettei PA:n johto, mukaan lukien Mahmouid Abbas, ole muuttanut myönteistä asennettaan terrorismiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165547#.USnMvmJHT-k
-          Arabit olivat järjestäneet väijytyksen Yad Yair vuonna 2008 IDF:n tuhoaman etäyhteisön raunioille pyrkiville juutalaisilla lukeakseen Megillat Eshter, kuten he ovat tehneet joka vuosi Purimina 20 vuoden ajan. Autosaattue joutui pysähtymään arabien tielle asettamaan kivimuuriin, mikä aloitti paikalle kerääntyneen arabimassan kivityksen. Juutalaiset Yad Yair etäyhteisön asukkaat sanovat tavallisesti käyttäneensä kiertotietä, joka kulkee arabikylien läheltä, välttääkseen IDF:n tiesulkua. Tänä vuonna paikallinen prikaatinkomentaja pyysi heitä koordinoimaan matkansa, koska he menevät sinne joka tapauksessa. Juutalaiset sanovat, että tämä oli kuin kutsu arabeille tulla estämään heidän matkaansa, mitä ei ollut tapahtunut heidän käyttäessään kiertotietä ilman IDF:n koordinaatiota. ”Lauantai-iltana ajoimme saattueena Dolevista Yad Yairiin, mutta Ein Tirian kohdalla me ajoimme tielle asetettuun kiviesteeseen, ja saattuettamme kivitettiin kivin ja petrolipommein”, yksi matkan järjestäjistä totesi. Raportissa ei kerrota kenenkään haavoittuneen, mutta autot kärsivät vaurioita. Yad Yairin asukkaat olivat rakentaneet raunioille kevyen synagogan, mutta arabien toistuvien hyökkäysten johdosta IDF tuhosi sen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165549#.USnPHmJHT-k
-          Pääministeri Benyamin Netanyahun yritys korjata pahasti tahraantuneita välejä Turkin hallituksen kanssa epäonnistuivat. Kansallisen turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Yaacov Amidror tapasi Turkin ulkoministeriön pääjohtajan Roomassa äskettäin, mutta tilaisuus päättyi ilman päätöksiä, kuten Amidror kertoi TV-2:n Meet the Press ohjelmassa lauantai-iltana. Maitten väliset diplomaattiset suhteet ovat olleet lähes täysin pysähtyneet vuonna 2010 Mavi Marmaran tragedian vuoksi, mistä Turkki vaatii Israelilta anteeksipyyntöä ja korvauksia yhdeksän surmansa saaneen turkkilaisen omaisille, vaikka se itse oli varustanut ja aseistanut aktivistit matkaan. Israel pyrki saamaan aluksen suuntaamaan matkansa Ashdodin satamaan, jossa sen lasti olisi tarkastettu, mihin ei suostuttu pakottaen IDF:n valtaamaan laivan, josta ei tarkastuksessa löydetty minkäänlaisia avustustarvikkeita, vain aseita, karttuja, metallitankoja ja muuta aseistusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/165552#.USnTYWJHT-k
-          Mahmoud Abbas ja Khaled Mashaal sopivat Kairossa yhteisen väkivallattoman intifadan aloittamiseksi Israelia vastaan. Puhuessaan Al-Arabiya TV-lähetyksessä Abbas sanoi täysin rinnoin tukevansa palestiinalaisten mellakointia Juudeassa ja Samariassa. Hän osoitti sanansa presidentti Obamalle, ettei USA voi olla huomioimatta YK:n tekemää päätöstä PA/PLO:n aseman nostamiseksi viralisen ei-valtio tarkkailijan asemaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=304248