TORSTAI 26.12.13


TORSTAI 26.12.13
1. TÄNÄÄN keskiviikkona, toisena joulupäivänä – joka on edelleen normaali työpäivä – luvataan lämpöä Jerusalemissa 7 -14 +C-astetta; Tiberiassa 9 -20; suolamerellä 14 -23; Eilatissa 13 -23 +C-astetta, taivas on puolipilvinen. Huomenna luvataan asteen nousua kauttaaltaan. Kinneretin pinta on 211.29 metriä merenpinnan alapuolella, nousua 0.0 sm. Internetyhteys on vieläkin poikki. Koska palelun tarjoava yhtiö lupasi hoitaa asiaa vasta ensi viikon tiistaista, pyysimme Besekin puhelinyhtiötä apuun. Se aloittaa asian hoitamisen huomenna perjantaina, tai ehkä jo tänään, jos teknikko on vapaana. Yhteyden siirtymisen korjaaminen on aiheuttanut minulla vaikeaa ahdistusta, joka tuntuu sydämessä kipuna. Kävimme Maccabin lääkärissä kysymässä mahdollista hoitoa vaivaan, mutta hän vain kyseli ja kuunteli stetoskoopillaan antaen lähetteen testeihin, joista Maija varoitteli, että jotkut ovat tulleet niistä ulos jalat edellä, eli ne voivat olla hengenvaarallisia.
Israelissa on alettu pikku hiljaa tutkia lumimyrskyjen maalle aiheuttamia vahinkoja. Paikallinen sähköyhtiö IEC ilmoitti arvionaan kärsinensä 100 miljoonan NIS tappiot, jotka se siirtää suoraan kuluttajahintoihin, mikä nostaa sähkön hintaa 5 %. Tämän ohella on syytä huomioida, että PA saa sähkönsä IEC:ltä jättäen laskunsa maksamatta. Velka lienee tällä hetkellä 850 miljoonaa NIS ja kasvaa jokaisella katkaisijan näpsäytyksellä.
Energian, veden ja kansallisen infrastruktuurin ministeri Silvan Shalom kannattaa alennuksia sähkönhintoihin eläkeläisille, vammaisille, holokaustista selvinneille ja yksinäisille sotilaille Bituah Leumin, Kansallisen Vakuutusinstituutin, suositusten mukaan. Uusien sääntöjen mukaan alennuksiin suositellut saavat 50 %:n alennuksen taloussähkönsä ensimmäisen 400 KW-tunnin käytöstä kuukaudessa. Sähkön hintaa nostettiin toukokuun 16. päivänä, se on nyt veron kanssa 63.22 agoraa/KW-tunti, mutta sitä jouduttaneen nostamaan uudelleen myrsky-tuhojen vuoksi. Veden hintaa lasketaan tammikuun alusta 5 % nykyisestä 9.26 NIS/m3, eli veron kanssa 14.91 NIS/m3, uuteen hintaan 8.8 NIS/m3 + vero.
EPÄTAVALLISEN kylmä ilma nostaa vihannesten hintoja rajusti. Tomaatin hinta oli 3 viikkoa sitten 2.50 NIS/kilo, nyt se maksaa tukkukaupoissa 8.40 NIS/kilo – 236 %:n nousu. Kurkun hinta nousi 122 %, entinen hinta 3.50 NIS/kilo, uusi hinta 7.80 NIS/ kilo. Munakoison entinen hinta oli 1.50 NIS/kilo, uusi hinta 8.50 NIS/kilo, nousua 466 %. Kurpitsan (cucchini) hinta kolminkertaistui, uusi hinta 13 NIS, lehtisalaatin hinta nousi kaksinkertaiseksi, kukkakaalin hinta nousi 218 %, uusi hinta 7 NIS. Monista vihanneksista on suuri puute.
2. PÄÄMINISTERI Netanyahu on aloittanut - tai ehkä paremmin jatkaa aloittamaansa – uhkapeliä israelilaisten elämän kustannuksella pitäen kiinni päätöksestään vapauttaa 26 terroristia, paatuneita rikollisia ja murhamiehiä, jotka eivät ole suinkaan katuneet tekojaan, vielä ensi viikon aikana. Voidakseen edes jotenkin pehmentää päätöksensä mielettömyyttä hän lupaa samassa yhteydessä ilmoittaa uusista rakennussuunnitelmista Juudean ja Samarian alueilla sekä Jerusalemissa. Edelliset terroristien vapauttamisen yhteydessä julkistetut rakennussuunnitelmat sijoittuvat valtaosin suuriin juutalaisyhteisöihin, joiden uskotaan joka tapauksessa jäävän Israelin alueelle lopullisessa sopimuksessa.
Hallitusta lähellä oleva virkailija vakuuttaa, että Israel toimii pilkun tarkasti neuvottelun jatkamisen yhteydessä sovituista periaatteista, eikä niissä millään tavoin kielletty uusien rakennuskohteiden julkistamista. Kärkeviä vastalauseita on joka tapauksessa odotettavissa PA/PLO:n taholta, sekä USA:n, YK:n ja EU:n taholta varoitellen, että julkistetut rakennus-suunnitelmat vaarantavat rauhankeskustelujen jatkumisen, vaikka ne junnaavat paikoillaan.
PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Yaalon sanoi osallistuessaan Givati prikaatin maasto-harjoituksiin, ettei hän ole onnellinen vankien vapauttamisesta, mutta lohdutti, että neuvotteluissa eri osapuolten kanssa harkitaan tarkoin nimilistaa ja kenelle vangit vapautetaan. PA/PLO tarttuu hyvin hanakasti vapauttamisoperaatioon tehden kaikenlaisia uusia vaatimuksia, kuten nyt, että vapautettavien lisäksi tulee vapauttaa 6 Israelin arabia kosiakseen sillä Israelin valtiossa kansalaisina asuvia palestiinalaisia. Toiseksi PA /PLO katsoo oikeudekseen hyväksyä tai hylätä Israelin ministerineuvoston esittämän nimilistan.
YAALON myös tarkasteli viimeisten viikkojen ja päivien aikana rajusti nousseita väkivaltaisuuksien määrää todeten, että ne näyttävät olevan yksityisten henkilöitten suorittamia, joilla ei välttämättä ole yhteyksiä terroria harjoittaviin järjestöihin.
Gazan alueelta viime päivien aikana Israelin puolelle tehtyjen hyökkäysten johdosta, joihin IDF on vastannut kovalla kädellä, Yaalon ilmoitti armeijan päättäneen siirtää IRON DOME patteriston Gazan rajavyöhykkeen lähelle. Ilmeisesti merkit viittaavat entistä suurempien rakettihyökkäysten mahdollisuuteen. Hamas kehuu kehittäneensä entistä pitemmälle ulottuvia raketteja, eli Tel Aviv on myös noussut iskukohteeksi. Puolustusministeri totesi, että rauhankeskustelut ovat kiihottaneet väkivaltaan. Keskustelujen aloittamisen jälkeen heinäkuussa kuusi israelilaista on surmattu terroristien toimesta, kun alkuvuodesta 2012 surmattiin vain yksi israelilainen. Pääministerin tiedottaja Mark Regev totesi suoraan, että väkivallan nousu johtuu PA:n kouluissa ja mediassa harjoitetusta kiihotuksesta. Hän totesi myös, ettei PA:n puheenjohtaja Abbas ole tuominnut israelilaisten surmaamista.
TERRORIN uhrien omaiset aloittivat oman kampanjansa terroristien vapauttamista vastaan todeten, että pääministeri vakuuttaa tällä kasvattavansa luottamusta palestiinalaisten keskuudessa, mutta unohtaa kokonaan luottamuksen kasvattamisen kansalaistensa kanssa. He vetoavat siihen, että USA vaatii vapauttamaan vankeja Abbasin aseman nostamiseksi, mutta USA ei itse missään tapauksessa toimisi noin, eikä ole vapauttanut Jonathan Pollardia 28 vuoden raskaan vankeuden jälkeen "hyvän tahdon eleenä Israelille".
3. Laki, jolla lapsia hoitavat homoparit saavat samat oikeudet kuin perinteiset avioparit, ohitti ensimmäisen kynnyksen Knessetin äänestyksessä, äänin 44 puolesta vastaan 20. Esityksen käsittelyä edelsi Yesh Atidin ja Beit Yehudin välinen aasikauppa, jolla esityksen annetaan edetä komiteakäsittelyyn, jossa siitä hiotaan Beit Yehudia ärsyttävät kohdat. Beit Yehudi ei halua tunnustaa homoparien rekisteröimistä virallisesti, mihin lakiesityksen nykyinen terminologia viittaa.
Israelissa käydään viivytystaistelua perinteisten arvojensa ja pyhien Kirjoitustensa vastaista lainsäädäntöä vastaan, joka on yleistynyt muualla maailmassa. Uskonnon arvostuksen alenemisen myötä keskustelu valitun kansan elintärkeistä kysymyksistä, joita ei voida muuttaa vastoin Pyhän Kirjan Toran määräyksiä ja rajauksia, on alentunut poliittiseksi puolueen ja puoluejohtajien etujen ajamiseksi puolueiden välisillä kamelikaupoilla.
4. UUTISOTSIKOITA – Strategisten asiain ministeri Yuval Steintz varoittaa, että Lähi-Idässä alkaa sunni- ja shiamuslimien välinen ydinasekilpailu, ellei Irania pysäytetä ajoissa. Ministeriön pääsihteeri prikaatinkenraali Yossi Kuperwasser totesi, etteivät alueen valtiot enää pysty seuraamaan ja ymmärtämään USA:n politiikan suuntaa. Hän viittasi Muslimi-veljeskuntaan todeten, onko Obaman hallitus tietoinen sen Lähi-Itää kattavasta vaikutuksesta. USA:n ja Saudi Arabian välien rapautuminen vaikuttaa koko Lähi-Idän alueen kehitykseen.  – Israelin arabikansanedustajat ovat liittyneet Pollardin vapauttamista vaativien joukkoon. – Jerusalem ei hyväksy Turkin tulkintaa, että Mavi Marmaran tapausta koskeva sopimus on lähes valmis, vaikka edistystä on tapahtunut. – Ulkoministeri Liberman vaatii, että nälkälakon avulla vapautettu arabi Samer al-Issawi on pidätettävä uudelleen, sillä hän jatkaa Israelin vastaista politiikkaansa vaatien, että Hamasin ja muiden terrorijärjestöjen tulee siepata lisää panttivankeja, sotilaita tai siviilejä, voidakseen niiden kautta vapauttaa vankeja.  - Israelin arabikristityt ovat yhä runsaammin liittymässä armeijan palvelukseen. Heitä on 140 aktiivipalveluksessa ja 600 reservissä. Palvelukseen astuvia ja siihen ehdottavia kuitenkin uhkaillaan ja vainotaan muiden arabien toimesta, mitä arabikansanedustajat kiihottavat. – IDF:n insinöörijoukot valmistautuvat mahdollisuuteen, että Gazasta tehdään hyökkäyksiä Israelin puolelle hyvin monin tavoin, joiden aiheuttamaa uhkaa vastaan tulee varustautua. Insinöörit päättivät juuri tehokkaan koulutuksen, jossa näitä uhkakuvia simuloitiin. 




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019