TORSTAI 12.12.13


TORSTAI 12.12.13


1.      USA:n ulkoministeri John Kerryn odotetaan saapuvan tänään uudelle vierailulle Israeliin, minkä aikana hän tavannee pääministeri Netayahun ja PA:n puheenjohtaja Abbasin. Ilmapiiri ei kuitenkaan ole innostunut eikä häneltä odotettane mitään raflaavia esityksiä, näin voisi päätellä hiljaisuudesta, mikä vallitsee median parissa, vierailua tuskin mainitaan lehtien sivuilla. Kerryn odotetaan saapuvan tänään iltapäivällä matkallaan Vietnamiin ja Indonesiaan. Aika jäänee melkoisen lyhyeksi, jos hän aikoo jatkaa matkaansa huomenna, joka on muslimien pyhäpäivä. 
Kerryn neuvottelut koskevat arvattavasti turvallisuusjärjestelyjä Jordanin laaksossa ja Juudean ja Samarian kukkuloilla, jotka sekä Netanyahu että Abbas ovat torjuneet esitetyssä muodossa.

Jerusalem Post julkaisi artikkelin, jossa kerrotaan pääneuvottelija Tzipi Livnin pitämästä puheesta Tel Avivin yliopistossa keskiviikkona Kerryn vierailun aattona. Livni selitti puheessaan, että rauhansopimusta toteutetaan vaiheittain ilmeisesti apinoiden Obaman ja Kerryn viimeisiä lausuntoja, vaikka Abbas hylkää sen suoralta kädeltä. Toiseksi LIvni hyökkää niitä vastaan - tarkoittaen lähinnä asuntoministeri Uzi Arielia mainitsematta häntä nimeltä - jotka rakentavat suurten asutusyhteisöjen ulkopuolelle eristettyihin juutalaisyhteisöihin. Livni hyökkäsi Beit Yehudin omaksumaa kantaa vastaan syyttäen, että puolustaessaan erillisten yhteisöjen rakentamista puolue hyökkää kahden valtion periaatetta vastaan, kuten myös ne, joille Israelin turvallisuuskysymykset ovat tärkeimpiä. Livni opetti, että turvallisuus on osa rauhaa, diplomaattista sopimusta, ei erillinen toimi, vakuuttaen, että turvallisuus lisääntyy, kun Israelin toimien laillisuus tunnustetaan kansainvälisesti. Hän syytti puheessaan Beit Yehudia vastuuttomista lausunnoista julkisuudessa suosiessaan erillisyhteisöjä demokratian asemesta.

Tämä on melkoinen väite, sillä se ilmaisee Livnin katsovan, ettei Israel toimi laillisuuden puitteissa. Toisin sanoin, hän yhtyy ulkomaiden ja ennen kaikkea USA:n ja EU:n kantaan, jonka mukaan Israel miehittää Juudeaa ja Samariaa, ja että juutalaisyhteisöjen rakentaminen siellä on laitonta. Tämä asettaa suuren kysymysmerkin Livnin kykyyn toimia Israelin kansan eikä omien ideologisten mieltymystensä edustajana rauhanneuvotteluissa.

"Israel on enemmän turvattuna, kun se saavuttaa normalisoinnin arabiliiton maiden kanssa, ja kun (niiden) koululapsia ei opeteta vihaamaan Israelia, vaan hyväksymään sen naapurina", Livni opetti akateemista kansaa edelleen.
Apulaisulkoministeri Zeev Elkin vastasi Livnin puheeseen todeten, että on häpeä, miten Livni pyrkii kosiskelemaan maan vasemmistolaisia äänestäjiä edistääkseen poliittista asemaansa sen sijaan, että hän puolustaisi maan turvallisuusvaatimuksia ja edustaisi maan hallitusta.
"Livnin tulisi oppia menneistä virheistä ja niitä tehneistä vasemmistojohtajista. Kansa on jo kauan sitten menettänyt uskonsa, että myönnytykset tuovat rauhaa ja turvallisuutta. Livnin suosittelema tie johtaa turvattomuuteen". http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/On-eve-of-Kerry-visit-Livni-says-deal-with-PA-will-be-implemented-gradually-334739

2.      RABBIEN kehotukset rukoilemaan sadetta Israeliin näyttävät tulleen kuulluiksi, ainakin päätellen siitä, että monin paikoin sateet tulivat kuin saavista kaataen, ja tulvia raportoidaan kaupungeista ja kukkuloiden alarinteiltä. Jerusalemiin ennustettiin lumisateita yön aikana, mutta ehkä kellon aikojen erilaisuudesta johtuen ne alkoivat hetki sitten varsin sakeana, maa on jo valkoinen.
Lumisateet olivat jo alkaneet keskiviikon vastaisena yönä Golanin kukkuloilla, Galilean pohjoisosissa ja Gush Atzionin alueilla. Koulujen ennakoitiin kuitenkin toimivan torstaina normaaliin tapaan.
Voimakkaat tuulet ja paikalliset tulvat aiheuttivat kuitenkin sen, että joillekin kouluille annettiin kehotus antaa lapsille ylimääräinen loma, mikä tietenkin rassaa vanhempien suunnitelmia.
Maan pohjoisosissa lunta satoi 10 sm, ja saman verran ja jopa 15- 20 sm odotetaan Jerusalemin alueille ja Juudean ja Samarian kukkuloille.
Rankkasateet aiheuttivat tulvia Sharonin ja Guash Danin alueilla tiistain vastaisena yönä, minkä johdosta Kinneretin pinta nousi keskiviikkona yhden sm:n, se on nyt 211.38 m merenpinnan alapuolella, mutta -2.58 metriä täydestä kapasiteetista.
Eteläisellä rannikkoalueella vettä satoi 40 – 60 sm, kuten myös maan keskiosissa ja Sharonin alueilla. Sateiden mukana tuliovat kovat tuulet, joiden johdosta ilma tuntui purevan kylmältä, myös asuntojen sisällä, etenkin jos lämmityslaitteet eivät olleet kunnossa.
Meillä lämmitys aloitettiin eilen illalla, mutta muutaman päivän ajan paleltiin.
Tuulten nopeudeksi mitattiin paikoin 50 – 80 kilometriä tunnissa.
Kaksi henkilöä joutui pinteeseen ajaessaan Kidronin puron lähellä, vesivirrat veivät heidän autonsa mukanaan. Maale Adumimista lähetetty pelastuspartio sai heidät pelastettua lieviä vammoja kärsineinä. Poliisi kehottaa ihmisiä välttämään tulvivia alueita ja teitä.
Tulvien johdosta viemärit eivät pystyneet toimimaan normaalisti pakottaen sulkemaan kouluja myös arabikaupungeissa kuten Umm el-Fahm, Fureidis ja Tira.
Lumisateet keskeyttävät julkisen liikenteen pääteitä ja katuja lukuun ottamatta, ja myös yksityis-autoilu vähenee lähes olemattomiin. http://www.jpost.com/National-News/Snow-begins-to-fall-as-winter-storm-rolls-in-334742

3.      LIKUDIN keskuskomitea äänestänee ensi keskiviikon konvehtinsa aikana Israel Beitenun kanssa solmimansa vaaliliiton purkamisesta, kertoo apulaispuolustusministeri Danny Danon.
Israel Beitenu teki jonkin aikaa sitten päätöksen jatkaa sopimusta toistaiseksi. Pääministeri ja Likudin puheenjohtaja Benyamin Netanyahu haluaisi jatkaa kumppanuutta, ja muutamat virkailijat vihjaavat, että pääministeri voi jättää keskuskomitean päätöksen huomiotta, mikäli se poikkeaa hänen omastaan. Sitä tuskin voidaan pitää kovin demokraattisena, mutta Ariel Sharon käytti samaa taktiikkaa Gazasta evakuoinnin yhteydessä tuhoisin seurauksin.

Likudin sisällä on myös voimakas toive yhdistää molemmat puolueet virallisesti, josta Modiinin pormestari Haim Bibas, Netanyahun uskollinen tukija, ajaa tätä mahdollisuutta, mutta Danon ennustaa, ettei sillä ole mahdollisuutta saada enemmistöä. Hän ennustaa eroa, jos sellainen esitys tehdään keskuskomitealle, ja vielä suuremmalla marginaalilla, jos äänestys tapahtuu suljetuin lipuin, mitä Netanyahun olisi vaikeampi syrjiä.

LIKUDIN keskuskomitean uskotaan päättävän myönteisesti esityksestä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen asuttaman ma-alueen liittämisestä Israeliin. Tämän arvioidaan olevan n. 60 % Juudean ja Samarian kokonaispinta-alasta. Toinen vieläkin kuumempi peruna on juutalaisten rukoilemisen salliminen Temppelivuorella, minkä uskotaan myös saavan myönteisen päätöksen.
Esitys, jolla estettäisiin keskuskomitean esitystä vastaan äänestäneitä asettumaan Knessetin ehdokkaaksi, ei sen sijaan saane hyväksyntää, koska se vaikeuttaisi Netanyahun jatkamista puolueen puheenjohtajana. Sen sijaan esitys käytännön jatkamisesta 1.5 vuotta päätösten hyväksymisestä yksinkertaisella enemmistöllä kahden kolmasosan asemesta saanee hyväksymisen. Keskuskomitean jäsenmäärä on 3 500. Netanyahun osallistuminen on vielä epävarmaa, hän pysyi poissa edellisestä komitean kokouksesta. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Likud-likely-to-vote-for-split-with-Yisrael-Beytenu-against-Netanyahus-wishes-334713

4.      UUTISOTSIKOITA
·        Sisäisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovich (Likutenu) lupaa lopettaa juutalaisten häiritsemisen Jerusalemissa. Hän vastasi Orit Strukin (Beit Yehudi) tekemään kysymykseen, mitä hallitus aikoo tehdä suuresti lisääntyneen arabien ääriainesten tekemien hyökkäysten lopettamiseksi. Struk selitti istuneensa puoli vuotta sitten sisäministerin kanssa komiteassa, jossa keskusteltiin paitsi ns. juutalaisten nuorten hintalapputoimista, mutta myös arabiainesten kansallisista syistä tekemistä hyökkäyksistä (rikoksista) juutalaisia vastaan. Hän kertoi lähettäneensä listan sadoista arabien suorittamista rikoksista, mutta yksikään niistä ei ole aiheuttanut toimenpiteitä. Hän otti esimerkiksi Öljyvuoren, jonka kautta ajavat israelilaiset joutuvat päivittäisiin kivisateisiin, joita arabit toistavat ilman häpeäntunnetta. Aharonovich vakuutti, että hyökkäykset juutalaisia vastaan tullaan lopettamaan, mutta että sekä juutalaisia että arabeja vastaan tehdyt hyökkäykset tutkitaan. Hän sanoi erikoisjoukkojen selvittäneen useita tapauksia, vaikka niistä ei aina kerrota julkisuudessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/175044#.Uql4H0C2FDQ
·        Äskettäin perustetuilla juutalaisyhteisöillä Juudeassa ja Samariassa on talven tulo aiheuttamassa ongelmia, joista muualla asuvat eivät tiedä mitään. Lumet tukkivat niille johtavat tiet, eikä heillä ole sähköä eikä kaasua. Asunnot ovat useimmiten kevytrakenteisia parakkityylisiä heikoilla perustuksilla, jotka voivat antaa myöten runsaitten sateitten vuoksi, eikä niissä ole lämmityslaitteita. Päällystetyillä teillä ajaminen on lumisohjossa varmempaa kuin sorapäällysteisillä teillä, jotka muuttuvat mutavelliksi ja ovat liukkaita kuin sileä jää. Arabivarkaat pääsevät myös liikkumaan huomaamatta sumuisessa ilmassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/175077#.Uql5yUC2FDQ
·        Euroopan atomitutkimusjärjestö CERN äänestää kohtapuoleen Israelin hyväksymiseksi järjestön täysjäseneksi. Cernin tämänhetkisen toiminnan keskeinen kysymys on Large Hadron Collider, hiukkaskiihdyttimen, hallinta- ja tutkimustyö. Täysjäsenenä Israel voisi osallistua sen täysimittaiseen tutkimustoimintaan, mutta myös uusien kiihdyttimien rakentamiseen. Toimintaan osallistuvat tutkijat ovat vapaita tuloveroista. Israel vakuuttaa hoitavansa vuotuisen jäsenmaksun 13 miljoonaa USD. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/175074#.Uql7fUC2FDQ
·        Paavi Francis I on vahvin ehdokas TIME viikkolehden vuoden henkilöksi. Paavi on osoittautunut varsin ristiriitaiseksi henkilöksi, monet pitävät hänen vaatimuksistaan sosiaalisesta tasavertaisuudesta ja tulojen tasaamisesta, toiset pitävät häntä marxilaisena ja vielä jotkut varoittavat, että hänen kansansuosionsa muistuttaa kovin sitä ihailua ellei palvontaa kuin mitä osoitettiin Obamalle vaalityössään ensimmäiselle presidentti-kaudelle, ja pitävät sitä vaarallisena, sillä uskonnollisena auktoriteettina hänen ohjauksensa maailman kristityille voivat johtaa harhaan kokonaisia kansoja.



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019