MAANANTAI 23.12.13


MAANANTAI 23.12.13
1. AAMUN aurinko vielä hieroo viimeisiä unenpöperöitä silmistään ennen valmistautumistaan täyteen toimintaan. Lieneekö tänään jokin erikoispäivä herkkä-uskoisten höynäyttämiseksi vai mikä lienee syynä siihen, että sääennustus lupaa kesäisiä lämpöasteita vai miten uskoisitte seuraavia ennusteita: Jerusalem 17 -25 C-astetta; Tiberias 20 – 32; Suolameri 24 -34; Eilat 22 -34 C-astetta.   Ihan hyvä näin, jos lienee totta, sulatelkoon vain loput lumipälvistä maastossa ja katujen jalkakäytäviltä. Se saisi myös kevään kukat avaamaan ensimmäiset nuppunsa, vaikka talvi on vasta aluillaan. Ensimmäiset syklaamit olivat kuitenkin jo sunnuntaina Jemeniläis-puistossa kuten myös joitain valkoisia kukkasia.
Meillä keskuslämmitys oli nukahtanut yön aikana, ja aamulla oli lämpöä sisällä 16 +astetta. Onneksi Maija-vaimo oli tavoilleen uskollisena laittanut lämminvesipullot jalkoihin, mikä tuntui ihan hyvältä oivallukselta, vaikka yleensä tulen toimeen ilman sitä. Meillä ei ole internetyhteyttä vieläkään, emmekä pysty sitä kautta tarkistamaan sääennusteita emmekä seuraamaan maailman uutislähteitä, joita käyn tavallisesti tusinan verran läpi aamuisin. Imettelen vain, millainen kirjejono mahtaa olla odottamassa, jos/kun internet lopulta avautuu. Tässä tuntee olevansa kuin pussissa, uutispimennossa, kun ei tiedä, missä maailma menee. Jerusalem Post ilmestyy, mutta sen uutisanti on rajoitettua. Sen perusteella käyn kuitenkin läpi sitä, mitä on saatavilla.
2. ISRAELISSA koettiin ensimmäinen pommi-isku bussia vastaan klo 14.20, joka rusensi bussia pahoin, mutta ihmisuhreilta vältyttiin bussin matkustajaan David Pappon päättäväisyyden ansiosta. Hän kuuli erään kanssamatkustajan mainitsevan vierustoverilleen, että hänen vieressään käytävällä on paketti, joka ei kuulu kenellekään. Pappo ilmoitti asiasta kuskille, joka kysyi sisäisen puhelimen kautta, kenelle paketti kuului saamatta vastausta. Hän jatkoi matkaansa Bat Yamin bussiasemalle saakka. Pappo kuitenkin avasi pakettia sen verran, että näki siinä tuntemattoman esineen, jonka hän kuvaili muistuttavan painekattilaa ja näki kaksi kädensijaa ja punaista sähköjohtoa. Hän kehotti matkustajia poistumaan kiireesti bussista ja ilmoitti Ayalaonin alueen poliisille, joka lähettipoliisipartion paikalle.
Kahden hengen poliisipartio oli paikalla parissa minuutissa auttaen ihmisiä poistumaan bussista, mutta voimakas pommi räjähti arvaamatta bussin sisällä haavoittaen naispoliisia umpeuttaen hänen korvansa rajun äänen voimasta, mutta kaikki matkustajat oli saatu turvaan. Poliisi kuvaa pommia keskikokoiseksi, mutta se rikkoi lähes kaikki bussin ikkunat. Ayalonin alueen poliisikomentaja Natan Bozna sanoo, ettei poliisilla ollut mitään ennakko-varoitusta terrori-iskusta, jollaiseksi poliisi sen luokittelee. Hän kiittelee kansan tarkkaavaisuutta ja kehottaa jatkamaan samaan suuntaan, sillä terrorin mahdollisuus on kasvanut viime viikkoina. Poliisin ylitarkastaja Johanan Danino antoi määräyksen poliisien lukumäärän nostamiseksi julkisilla paikoilla kaikkialla maassa. Myös hän kehotti kansalaisia tarkkaavaisuuteen todeten, että terrorin mahdollisuus on todellinen rauhankeskustelujen ollessa meneillään, sillä aina on ryhmittymiä, jotka eivät hyväksy niitä.
MAAN uutistoimisto Betlehemissä julkaisi Hamasin tiedottajan Fawzi Barhoumin antaman lausunnon, jossa se hyväksyi pommi-iskun, joka oli seurausta miehityksen rikoksista. Islamic Jihadin lausunnossa todetaan, että hyökkäys on palestiinalaisten antama merkki siitä, etteivät he enää hyväksy Israelin hyökkäyksiä sitä vastaan esittäen toivomuksen, että se innostaisi uudistamaan toisen intifadan aikana toistuneet itsemurhaiskut. Hamas ja Islamic Jihad eivät kuitenkaan ottaneet suoraa vastuuta hyökkäyksestä.
3. ROMANIA on Israelin uskollisin tukija EU:n sisällä, minkä Israelin johto mielihyvin toteaa, mutta maitten välejä on alkanut hiertää Romanian päätös, etteivät romanialaiset työn-tekijät saa työskennellä vihreän linjan itäpuolella. Romanian ulkoministeri Titus Corlatean, joka saapui Israeliin nelipäiväiselle vierailulle. Israel on kieltäytynyt allekirjoittamasta sopimusta, jolla romanialaisten työntekijöitten olosuhteita valvotaan Israelissa, koska siihen sisältyy kielto työskentelystä vihreän linjan takana. Israel on tämän johdosta lisännyt työntekijöitten määrää Moldovasta ja Bulgariasta. Viranomaisten mukaan Bukarestin asettama kielto koskee enemmän työntekijöitten turvallisuutta Juudean ja Samarian alueilla kuin poliittista kannanottoa. 
ULKOMINISTERI Corlatean tapaa tänään ulkoministeri Avigdor Libermanin, presidentti Shimon Peresin, tiedusteluministeri Yuval Steinitzin, oikeusministeri Livnin, seniorien ministeri Uri Orbachin sekä oppositiojohtaja Isaac Herzogin. Corlatean käy vierailunsa aikana Jerusalemin vanhassa kaupungissa, Masadassa, Suolamerellä sekä osallistuu jouluaaton messuun Betlehemin syntymäkirkossa.
ROMANIA on pitänyt diplomaattisuhteet Israelin kanssa sen perustamisesta lähtien, ollen ainoa kommunistimaa, joka ei seurannut trendiä ja katkonut suhteitaan. Rautaesiripun poistumisen jälkeen maitten väliset suhteet ovat entisestään voimistuneet. Romanian juutalaisyhteisö perustettiin 15. vuosisadalla. 1930-luvulla juutalaisten määrä Romaniassa oli 800 000, 4.5 % maan asukasluvusta. Holokaustin seurauksena juutalaisten määrä putosi 400 000:en, josta valtaosa muutti toistuvina aaltoina Israeliin 1980-luvulla. Romanialaista muuttaneiden juutalaisten määrä on seuraavaksi suurin kansanryhmä Venäjältä muuttaneiden jälkeen. Ulkoministeri Corlatean tapaa heidän johtajiaan vierailunsa aikana.
4. USA:n senaattori Robert Menendez yhdessä 25 molempien valtapuolueiden senaattorien kanssa julkisti lakiesityksen, the Nuclear Weapon Free Iran Act of 2013 (ydinaseista vapaa Iran laki 2013), joka tulisi hyväksyttyään aloittamaan uusien purevien Iranin vastaisten sanktioitten sarjan, ellei 6 kuukautta voimassa olevan Geneven sopimuksen aikana saada neuvoteltua lopullista sopimusta Iranin ydinasehaaveista. Sopimuksen mukaan sanktioita lievennetään osittain, ja monet kansainväliset yhtiöt ovat rynnänneet Iranin potentiaalisille markkinoille edullisten sopimusten solmimiseksi. Mutta senaattorit saivat selville, että sopimukseen liittyy salainen osa, jonka mukaan USA:n kongressi ja presidentti tulevat sopimuksen voimassa ollen pidättymään uusien sanktioitten esittämiseksi ja tulevat käyttämään asemaansa sellaisten laatimisen estämiseksi. 
GENEVEN sopimuksen vastustajat kongressissa sanovat lakiesityksellään uusista sanktioista haluavan tehdä selväksi presidentille, ettei se luota hänen ulkopolitiikan hoitoonsa eikä siihen, etteikö hallituksen talousministeri Jack Lewin vakuutuksista huolimatta Geneven sopimus vaikuttaisi olevien sanktioitten purevuuteen. Konservatiivisen The Weekly Standard viikkolehden toimittaja Bill Cristol sanoo, että Geneven sopimus on onneton. "Se on huono sopimus. Se poistaa sanktioita tavalla, joita on hyvin vaikea uusia ilman todellista Iranin ydinohjelman romuttamista tai edes sen jarruttamista.
Konservatiivit eivät myöskään luota USA:n ulkoministeri John Kerryn vakuutuksiin puhuessaan liitto-suhteiden hoitamisesta toisten P5+1 maiden kanssa. Kerry pelottelee todeten, etteivät Kiina, Venäjä ja EU-maat luota USA:n hallituksen aitoon tahtoon Iranin ydinaseongelman rauhanomaisesta diplomaattisesta ratkaisusta, koska se näyttää vain lisäävän Iranin rankaisemista. Kuitenkin hän ei halua nähdä, miten USA:n kyky hoitaa ulko-politiikkaa on jo romuttanut Saudi Arabian, Qatarin ja Israelin luottamuksen.  
Nyt yhden aikaan iltapäivällä voidaan todistaa, että edellä annetut sääennusteet on otettu jonkun kesäpäivän ennusteista. Lämpöä on nyt mittarissa 14 C-astetta, mutta aurinko kyllä lämmittää mukavasti ulkona. Sisällä on viileää, sillä meidän insinööri-Markku, joka lämmitystä hoitaa, on suomalaisryhmän oppaana Suolamerellä ja tulee vasta illalla.


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019