MAANANTAI 16.12.13


MAANANTAI 16.12.13
Eilen luvattiin, että internet kaapelit voitaisiin saada kuntoon tänään maanantaina, mutta ne lepäävät edelleen pitkin maata, eikä mitään toimintaa näy mailla eikä halmeilla. Mutta päivä on vielä nuori, ja toivossa on hyvä elää. TV-uutiset kertovat, että tasavalta on luonnon-voimien hyökkäyksen alaisena, ja siltä tämä todella näyttää.
Aurinko paistaa nyt täydellä terällä pilvettömältä taivaalta, mutta auringon edessä näyttää olevan heikko harsomainen peite. Aamulla lämpötila osoitti +4 astetta, ja nyt se lienee noussut pari astetta siitä, mutta ilma tuntuu silti kylmältä, mikä johtunee siitä, että maa on paksun lumikerroksen peitossa, mitä auringon säteet hiljalleen sulattavat. Räystäät tiputtavat vettä iloisesti kuten keväällä Suomessa, vaikka talvi on vasta alkamassa. Lämpö noussee siedettäviin lukemiin vasta maaliskuun aikana.
Eilen illalla tein pienen kävelylenkin kadulle, mutta kauas en pystynyt talsimaan, sillä kadut ovat täällä paksun lumen peitossa, jota sen läpi yrittäneet autot ovat hajottaneet tehden syviä uria ja sotkien aiemmat jalanjälkien polut vaikeiksi kulkea. Eräs henkilöauto yritti tulla katua pitkin, mutta ajettuaan vähän matkaa se jäi mahastaan kiinni. Kadun keskelle oli muodostunut korkea tampattu tasanne, joka ilman kylmetessä jäätyi kovaksi. Onneksi perässä kulkevassa autossa oli suurempi maavara ja raskaampana se pystyi vetämään onnettoman yrittäjän takaisin kadulle, josta lumi oli aurattu pois.
Kauppaan täytyy mennä jalkaisin, vajaan kilometrin matka, joten suuria eriä ei voi kantaa käsissään. Onneksi kaupat ovat tänään auki, mutta lehtiä ei kanneta koteihin, vaan ne tulee hakea jostain kaupasta. Sähkö on toiminut nyt hyvin, mutta Abu Ghos ja sen uusi suuri moskeija olivat vielä illalla pimeinä. Miten mahtanee lämmitys toimia kodeissa siellä?
Epätäydellisten uutisten mukaan Libanonin rajalla on ammuskeltu, ja yhden israelilaisen sotilaan kerrotaan saaneen surmansa. Rajasta on tulossa rauhaton. Raja pysyi suhteellisen rauhallisen vuodesta 2006 lähtien, jolloin nykyinen aselepo solmittiin YK:n avustuksella, joka lähetti kansainvälisiä sotilaita YK:n lipun alla valvomaan rajan tuntutumaan muodostettua puskurivyöhykettä. Libanonissa toimii Hizbullah ja Al-Qaidan joukkoja, joilla on halua iskeä Israelin puolelle, kuten nyt.
Nyt Syyrian sisäisten taistelujen tullessa myös Damaskoksen ympäristöön harhalaukauksia on tullut silloin tällöin Israelin puolelle, joihin IDF on vastannut rajoitetusti. Damaskoksen ympärillä hallituksen joukkoja vastaan taistelevat kapinallisten joukot ovat äärisuuntaa edustavia Al-Qaidan kanssa liitossa olevia, joiden toiveena on aloittaa hyökkäykset Israelin puolella. Myös sitä rajaa YK:n aseettomat sotilaat valvovat. Heillä ei ole lupaa puuttua tilanteisiin, vain raportoida niistä YK:lle. Aseleposopimus Syyrian kanssa solmittiin 1973 sodan jälkeen, ja raja pysyi rauhallisena, koska se palveli myös Syyrian etuja.
Olen ollut hengessäni ahdistunut ja pahoilla mielin, etten ole pystynyt lähettämään normaalia päiväraporttia, mutta asialle ei nyt mahda mitään. Pitäisi hankkia langaton internet yhteys, mutta en tiedän onko se mahdollista ja millä ehdoilla.



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019