KESKIVIIKKO 25.12.13


KESKIVIIKKO 25.12.13
1. TÄNÄÄN ensimmäisenä joulupäivänä, joka on Israelissa normaali työpäivä, sääennustus lupaa puolipilvistä ja tuulista säätä, lämpötila on tänään Jerusalemissa 8 – 16 +C-astetta, Tiberiassa 11 -22; Suolamerellä 16 – 25 ja Eilatissa 14 – 25 +C-astetta. Huomenna sää on ennusteen mukaan aurinkoinen, mutta lämpötila putoaa pai astetta. Internetyhteys on edelleen poikki, eikä luvata mitään muutosta tilanteeseen ennen ensiviikon tiistaita. Pyrimme Markun kanssa selvittelemään, voisiko yhtiön vaihtaminen nopeuttaa asiaa. Toiseksi pyrimme avaamaan fax-yhteyden Suomeen, mutta siihen tarvitsemme osoitteita. Lämmitys on edelleen poikki talossamme, joten ilma on viileä, mutta ei vielä kostea.
2. JERUSALEM POSTIN uutiset koskettelevat maallisia asioita. Ensimmäinen varsinainen joulua käsittelevä artikkeli – etusivulle sijoitettua suttuista kuvaa ihmisten joulun juhlinnasta Betlehemin Manger-aukiolla lukuun ottamatta – käsittelee tilannetta, jossa PA:n poliisi karkotti joulunjuhlintaa seuraamaan tulleen juutalaisen Haaretz ja Aruz Shea, i24 Uutiset sekä TV-1 uutisille kirjoittelevan journalistin. Palestiinalaiset journalistit sanoivat poliisin toimineen oikein, mikä osoittanee palestiinalaisten oikeaa joulumieltä – "maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto" - vedoten Israelin asettamiin rajoituksiin PA:n journalisteille. PA:n alueilla toimivat arabijournalistit aloittivat alkuvuodesta kampanjan juutalaisjournalistien estämiseksi toimimaan PA:n valvomilla alueilla.
PALESTIINALAISET journalistit ovat sen jälkeen uhkailleet PA:n alueille uskaltautuneita israelilaisia journalisteja ja eräässä tapauksessa pahoinpitelivät yhtä ei-toivottua journalistia. Palestiinalaiset ovat myös valittaneet Israelin median uutisointia heidän alueillaan Juudeassa ja Samariassa väittäen sen vahingoittavan heidän imagoaan ja antavan vääristellyn kuvan tilanteista ja tapahtumista. Erityisen arka aihe PA:n alueella on puheenjohtaja Abbasin asema, minkä arvostelu saa välittömän PA:n poliisin vierailun ja kuulustelut, joita ei parhaalla tahdollakaan voida kutsua helläkätisiksi. Arabit uskovat suoraan toimintaan ilman tarpeettomia mietiskelyjä ihmisoikeuksista ja muista länsimaiden hapatuksista.
3. TILASTOLLISEN keskustoimiston tilaston mukaan kristittyjen määrä Israelin alueilla kasvoi tämän vuoden aikana 3000 jäsenellä. Kristittyjen määrä on 161 000 asukasta, 2 % maan kokonaisväestön määrästä, edellisenä vuonna heitä oli 158 000.
80 % Israelin kristityistä on arabeja, loput 20 % ovat entisen NL:n alueilta muuttaneita, joille on myönnetty kansalaisuus paluuoikeuden perusteella. Eniten kristittyjä asuu Nasaretissa, 22 400, Haifassa 14 600, Jerusalemissa 11 900 sekä Shfaramissa 9 600. Kristityistä arabeista valtaosa asuu maan pohjoisosissa, 71 % Pohjoisalueella, Haifan alueella 13 % ja 9.5 % Jerusalemin alueella.
KESKUSTOIMISTON mukaan kristityille syntyi viime vuoden 2 610 lasta; perheissä on km. 2.2 lasta. Juutalaisilla on 3 lasta perhettä kohti, druuseilla 2.3 ja muslimeilla 3.5 lasta/perhe. Kristittyjen lapset ovat menestyneet parhaiten opinnoissaan. Vuonna 2012 heistä sai 69 % valmistumissertifikaatin, heprealaisessa opintojärjestelmässä 61 %; 50 % muslimi- opiskelijoista sekä 64 % druusilapsista. 
4. SALA-AMPUJA Gazasta sai tähtäimeensä turva-aidan läheisyydessä ensimmäistä työpäiväänsä puolustusministeriön laskuun työskentelevän beduiinin Salah Shukri Abu Latyef, 22-vuotias kotoisin Rahatista, osuen häntä rintaan. Mies kiidätettiin Sorokan yliopistolliseen sairaalaan, mutta hän kuoli haavoihinsa. Armeijan raportin mukaan hän työskenteli hyvin lähellä turva-aitaa, jonka varrella tapahtuu toistuvia väkivaltaisuuksia.
IDF ei pitkään pohtinut tilannetta, vaan aloitti tiistai-iltana laajamittaisen operaation Gazan kaistalla tehdäkseen selväksi, ettei tuollainen sovi, ei ainakaan joulun aattopäivänä. Beduiinityöntekijä oli ensimmäinen IDF:n kuolonuhri operaatio Pilvenpatsas jälkeen. Gazan palestiinalaisten mukaan ilmaiskuissa sai pomminsirpaleesta surmansa 3-vuotias tyttö, joka seisoi perheen mukana ulkona Bureij-pakolaisleirin lähellä. Raportin mukaan iskussa haavoittui lisäksi perheen äiti ja hänen kaksi poikaansa.
IDF:n vastaiskuihin osallistui IAF:n koneita, panssarivoimia sekä jalkaväen sotilaita. He iskivät kuuteen kohteeseen Gazassa valiten kohteikseen Hamasin ja Islamic Jihadin infrastruktuuri-kohteita, kuten harjoitusalueita, aseitten valmistusverstaita, maahan upotettuja rakettien laukaisualustoja Gazan keski- ja pohjoisosissa. Armeijan tiedottaja vakuuttaa, että IDF on valmis uusimaan ja tarvittaessa laajentamaan vastaiskujaan, mutta ei halua kiihottaa sitä. IDF:n mukaan tilanteen vakavuutta lisää se, että uhri ammuttiin Israelin alueella. IDF ei vielä tiennyt, mikä ryhmittymä oli vastuussa tulituksesta Israelin puolelle. Pääministeri varoitti Gazan ryhmittymiä leikkimästä tulella, sillä vastaiskut tulevat kovina. Tilanteen vaarallisuutta lisää Juudean ja Samarian alueilla tai niiden lähellä tapahtuneet puukotukset.
5. ISRAELIN uskotaan vapauttavan Netanyahun lupausten mukaan ensiviikon aikana 26 palestiinalaisterroristia, mikä on kolmas vapauttamisoperaatio rauhankeskustelujen jatkumiseksi, vaikka PA:n johto vakuuttaa, ettei se millään tavoin liity keskusteluihin. Turismiministeri Uzi Landau (Beitenu) totesi, että koska Israel teki alun perin virheen suostuessaan vapauttamiseen, hän katsoo, että annetut lupaukset tulee pitää ja vapauttaminen tulee suorittaa, tuntui se kuinka pahalta tahansa.
Alun perin viranomaiset vakuuttivat, että vapauttaminen on sidottu neuvottelujen etenemiseen, joiden katsotaan nyt junnaavan paikoillaan PA/PLO:n ehdottoman jäykän asenteen vuoksi. Ministeritiimi valmistelee vapautettavien nimilistaa, joka tulee julkistaa 48 tuntia ennen vapauttamista, jotta asiaan kuuluvat henkilöt voivat valittaa, jos katsovat sen aiheelliseksi. PA/PLO:n johto on edellisten vapauttamisten yhteydessä pyrkinyt esittämään lisävaatimuksia, kuten sen, että ensi viikoksi suunnitellun operaation yhteydessä tulee vapauttaa 6 Israelin arabivankia. Vapauttamisen uskotaan aiheuttavan kärkevää kritiikkiä Israelin kansan keskuudessa huomioiden äskeiset terrori-iskut, joita PA ei ole tuominnut.
ISRAELISSA liikkuvien huhujen mukaan USA:n ulkoministeri John Kerry viimeistelee raami-suunnitelmaa, jonka hän aikoo esittää ensi vuoden alussa Israelin ja PA/PLO:n edustajille. Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan se sallisi IDF:n sotilaitten jäävän Jordanjoen laaksoon myöhemmin määriteltäväksi ajaksi, jonka jälkeen ne korvattaisiin Jordanian ja PA:n yhteisillä partioilla. Israel hallitsisi PA:n ilmatilaa ja valvoisi sitä miehittämättömillä koneilla. IDF ei voisi tulla PA:n alueelle jäljittäessään terroristeja eikä aloittaa sotaa sitä vastaan. PA:n puheen-johtaja Mahmoud Abbas vei Kerryn edellisen suunnitelman arabiliiton kokoukseen, joka Abbasin suosituksesta hylkäsi sen, ja aikoo tehdä samoin Kerryn uuden suunnitelman suhteen. Abbas esittää kovanaamaa vaatien, että tulevaan Palestiinan valtioon tulee kuulua koko Itä Jerusalem, millä hän tarkoittanee myös Israelin rakentamia uusia lähiöitä, jotka liitettiin Jerusalemin kaupunkiin, ja joiden purkaminen on toivoton yritys.
6. KNESSETIN sisäinen komitea piti tiistaina kiihtyneen keskustelutilaisuuden arkeologisesta tilanteesta Temppelivuorella, josta vuoren päivärutiinista vastaan muslimisäätiö wagf kuljettaen jatkuvasti pois jopa ensimmäisen Temppelin ajalta olevia osia, kuten puisia katto-parruja, joita oli ladottu suureen kasaan tasanteen itäreunaan, mutta joka vuosittain pienenee. Jerusalemin poliisi, joka vastaa Temppelivuoren turvallisuudesta, vetäytyy vastuusta kuten myös Antiquities hallinto, joka muistuttaa, että sen velvollisuutena on arkeologisesti tärkeiden kohteiden säilyttäminen, mutta kaikesta muusta niissä tapahtuvista muutoksista ja vastaavista toimista vastaa ministerineuvosto pyhien kohteiden valvomiseksi. Israelin vasemmisto asettuu näissä kysymyksissä tavallisesti arabien tueksi, mikä monimutkaistaa päätösten tekemiseksi. Joka kerran, kun joku sohaisee Temppelivuorta, se aiheuttaa kiihtyneitä väitteitä puolesta ja vastaan haavoittaen sitä, joka siihen koskee.  


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019