KESKIVIIKKO 18.12.13


KESKIVIIKKO 18.12.13
1. Tänään keskiviikkoaamuna 07.30 aikaan taivas Israelin yllä on kauttaaltaan ohuen harsomaisen pilven peitossa, mutta aurinko paistaa ikkunasta katsoen varsin kirkkaasti valaisten länsisuunnan kukkulat, joissa paikoin vielä näkyy lumipälviä. Täällä Maoz Zionin alueella maa on enimmäkseen paksun lumen peitossa, katuja on aurattu autolle sopivaan kuntoon, mutta lumi on kasattu katujen varteen korkeiksi kasoiksi. Vaikka lämmintä on muutama aste, ilma tuntuu kylmältä vielä päivälläkin mittarin asteitten noustua yhdeksään + C-asteeseen, ja viileyden tunnetta lisää kohtalaisen kova tuuli. Suolamerellä lämpötila nousee 18 C-asteeseen, Eilatissa ennusteiden mukaan 19 C-asteeseen. Ilma on sopiva kiertoajeluille ja tutustumiseen Israelin lukemattomiin kiinnostaviin kohteisiin, mutta rannalla lekottelu onnistunee vain Suolamerellä ja Eilatissa, jos sielläkään.
Sekä kaupunkien valtuustoissa että Knessetissä selvitellään, miten oli varauduttu talven ensimmäiseen myrskyyn ja lumisateeseen, ja miten sitä käytännössä hoidettiin. Tällaiset epätavalliset ilmiöt antavat aina oppositiolle oivia tilaisuuksia kriittiseen arvosteluun, oli ne sitten oikeutettuja tai ei. Internet-kaapelia hoitava yhtiö lupasi yhteyden avautuvan eilen, mutta ilmoitti sitten päivän aikana, että ehkä tänään keskiviikkona. Yhtiön toimintaa kritisoitiin aamun uutisissa todeten, että kilpailevat yhteydet pelaavat paremmin. 
Israelin sähköyhtiön IEC:n 200 insinööriä ovat joutuneet kovan kritiikin alaisiksi siksi, että he menivät myrskyn ajaksi Eilatiin konferenssiin asuen mukavasti korkean tason hotellin lämmössä ja hellässä hoidossa yhtiön 12 900 työntekijän tehdessä työtä yötä päivää saadakseen sähkövirran 3250:en talouteen, joiden yhteys maan sähköverkkoon oli runsaiden lumisateiden ja myrskyisen tuulen johdosta katkennut. Yhtiön puheenjohtaja Yiftach Ron Tal totesi, ettei yhtiö tule suhtautumaan kevyesti tapahtumaan aikoen tutkia kysymystä lain ja oikeuden kannalta. Hän uhkaa insinöörejä virasta erottamisella, mikä tuntuu melkoisen hätäiseltä uhkaukselta, sillä yhtiö tarvinnee heidän palvelujaan jatkossakin.
IDF toimitti muutamiin palestiinalaiskyliin PA:n alueilla sähkögeneraattoreita ystävällisenä toimena, vaikka PA:n arabit yleensä suhtautuvat vihamielisesti armeijan sotilaisiin. Gazassa kadut lainehtivat edelleen veden peitossa, ja siitäkin syytettiin Israelia. Gazassa loppui poltto-öljy ainoassa sähkölaitoksessa, minkä johdosta pumput eivät toimineet. Gaza sai polttoöljyä Egyptistä, suuri osa siitä tunneleita myöten, mutta Egyptin suljettua tunneleiden pääosan ja rajoittaen Rafahin terminaalin kautta tapahtuvaa liikennettä, Israelin Gazaan toimittama öljymäärä ei riittänyt sopimusten rajoittaessa toimitetun öljyn määrää.
2. NETANYAHUN hallituskoaliittio on jatkuvassa jännitystilassa, ja tällä hetkellä se elää pienoisessa kriisissä Yesh Atid puolueen tarjotessa Knessetin ulko- ja turvallisuus-valiokunnan puheenjohtajaksi puolueensa ryhmän johtajaa Ofer Shelahia, mitä Netanyahu ei voinut hyväksyä. Knessetin puhemies Yuli Edelstein uhkaa nimittää itsensä valiokunnan johtoon, sillä tilanne on kestämätön ja haittaa sen toimintaa.
Toinen hallitusyhteistyötä häiritsevä kysymys koskee Yesh Atidin laatimaa ns. homolakia, joka hyväksyttynä antaa homopareille samoja taloudellisia oikeuksia kuin normaalipareille. Likud ja Beitenu (Likutenu) voisivat tukea esitystä hallituksessa, mutta Knessetissä sen läpimeno on epävarmaa haredi- ja arabipuolueiden kaataessa sen yhdessä Likutenun kansanedustajien kanssa. Jos Yesh Atid tuo homolain äänestykseen, Likutenu voi siinä tapauksessa tuoda äänestykseen vieläkin arkaluonteisemman, Yaacov Litzmanin (UTJ) laatiman esityksen, jossa Jerusalemin kunta-alueen osankin luovuttaminen vaatii 80 kansanedustajan hyväksymisen.
Yesh Atid vastustaa lakia aktiivisesti, mutta se voinee saada enemmistön molemmissa äänestyksissä kuten myös ulko- ja turvallisuusvaliokunnassa. Knessetin puhemies Yuli Edelstein uhkaa nimittää itsensä Ulko- ja Turvallisuusvaliokunnan johtoon, joka on ollut ilman puheenjohtajaa Avigdor Libermanin erottua siitä 6 viikkoa sitten astuessaan uudelleen ulkoministeriön johtoon ja ulkoministerin toimeen, josta hän pidättyi häntä vastaan nostettujen oikeustoimien keskeneräisyyden vuoksi. Oikeus lopulta vapautti hänet syytteistä 15 vuotta jatkuneen selvän poliittisen ajojahdin päätteeksi. Koska valiokunnassa käsitellään arkaluontoisia ja salaisia dokumentteja, laki kieltää Knessetin nimittämästä sen johtoon henkilöä alle kolmen kuukauden ajaksi.
3. AMONAN etäyhteisössä Ofran juutalaiskylän liepeillä asuu 42 juutalaisperhettä. Alueen 30 rakennusta on rakennettu maalle, jonka omistuksesta käydään kovaa kiistaa korkeinta oikeutta myöten. Amonan 42 perheen yhteisö perustettiin v. 1995 silloisen rakennus- ja asuntoministeriön myöntämän 2.176 NIS avustuksen turvin alueelle, jota se kutsui palestiinalaisten omistamaksi yksityismaaksi. Yhteisö on sittemmin hankkinut omistukseensa alueen, jolla 16 yhteisön rakennuksista sijaitsee.
NGO-järjestö Yesh Din jätti korkeimpaan oikeuteen kanteen, jossa se väittää alueen kuuluvan kokonaan palestiinalaisille ja vaatii rakennusten purkutuomioita. Korkein oikeus antoi päätöksen 2012 tukien palestiinalaisten väitteitä. Amonan yhteisö valitti päätöksestä. Oikeus antoi uuden tulkinnan toukokuussa todeten, että 16 rakennusta saavat jäädä paikoilleen, mutta lopu on poistettava odottaen Jerusalemin alueoikeuden käsittelyä. Sekava käsittely alueen kohtalosta jatkuu, mitä sekoittaa juutalaisten asianajajien NGO-järjestön aktiivinen toiminta palestiinalaisten eduksi kiihottaen heitä jatkamaan oikeustoimia väittäen Amonan asukkaiden esittämiä dokumentteja maan hankinnasta väärennetyiksi.
4. IDF:n keskittäessä toimipisteitään maan etelä- ja pohjoisosiin sekä maan keskiosiin, se vapauttaa samalla 1 100 hehtaaria (2 718 eekkeriä) maata asuntojen rakentamiseksi. Laskelmien mukaan alueille voidaan rakentaa kaikkiaan 100 000 asuntoyksikköä sekä 2.5 miljoonaa m2 liike- ja teollisten rakennusten tarpeisiin, riippuen kunnallisista byrokraateista. Ohjelman ensimmäisessä vaiheessa IDF vapauttaa 42 hehtaarin Tzrifin alueen lähellä Rishon Lezionia, hehtaarin alueen ID F:n päämajan (the Kiryat) alue Tel Avivissa (siellä toimii nyt sotilaspoliisi ja lääkintäklinikoita), ja pienempi alue Haifan keskustassa.
Suunnitelmat ovat valmiit odottaen paikallishallinnon päätöstä 80-kerroksisen asunto- ja liikerakennuksen töiden aloittamiseksi hehtaarin suuruiselle alueelle IDF:n päämajan siirtyessä pois. IDF:n mukaan se voi aloittaa alueen vapauttamisen välittömästi todeten, että toimintojen siirtämisaikataulu on jo sovittu. Muuttoa jatketaan 2016, jolloin 4 tai useampi kerros vapautetaan. Tel Avivin Tzfirin alueella jatkunut Merkava-tankkien rakennustoiminta siirretään Karmelin alueelle pohjoisessa, IDF:n teknologinen osasto Modiiniin, muita osastoja siirretään Beer Yaacovin alueelle.
IDF arvioi saavansa vapauttamistaan maa-alueista 90 miljardia NIS, josta puolet menee talousministeriön rahastoon. Loppuosa jaetaan IDF:n eri toimintojen tarpeisiin. IDF rakentaa Negeviin harjoitusasemien ja tukikohtien kaupunkia sekä kahta suurta sotilastukikohtaa C4i ja tiedustelujoukkojen tarpeisiin.
5. REKISTERIKESKUKSEN tiistaina julkistaman raportin mukaan 1.7 miljoonaa Israelilaista elää köyhyysrajan alapuolella. Yksinäiselle henkilölle tuloraja on 2 850 NIS kuukaudessa, pariskunnalle 4 513 NIS, viiden jäsenen perheen tulorajaksi lasketaan 8 500 NIS kuukaudessa ylittääkseen köyhyysrajan. Raportissa todetaan, että 2012 köyhyydessä elävien perheiden määrä laski 19.9 %:ista vuonna 2011 19.4 %:iin, ja köyhien asukkaitten määrä putosi vuoden 2011 määrästä 24.8 % vuoden 2012 lukuun 23.5 %. Köyhien lasten määrä putosi lähes 2 % edellisvuodesta lukuun 33.7 %. Köyhien eläkeläisten määrä nousi 3 % uuteen lukuun 186 700 eläkeläistä. Huolestuttava kehitys on havainto, että kahden työssä kävijäin perheiden määrä – n. 50 700 perhettä – nousi 5 % edellisvuodesta. Köyhyydessä elävien yhden työssä kävijän perheiden määrä oli 24.6 % vuonna 2012, edellisvuonna 25.9 %. 66 %:lla perheistä ei ole työssä käyvää jäsentä.  (JP 18.12.13)
6. SYYRIAN armeija käytti räjähteillä varustettuja öljytynnyripommeja Aleppossa kapinallisia vastaan tekemänsä ilmaiskun aikana. Yksi niistä tuhosi koulun surmaten 18 koululaista ja 100 sivullista siviiliä. Tynnyreihin sullotaan trinitrotolueenia (TNT) tai muita räjähteitä, ja pommit pudotetaan helikopterien takaosasta oletettuun kohteeseen. Niitä ei voida ohjata ja siksi ovat erittäin epätarkkoja. Tieto on kapinallisten välittämä, joten sen oikeellisuus voidaan kiistää. Armeijan iskut ennustavat suuremman operaation alkamisesta Aleppossa.
UUTISET kertovat myös, että Al-Qaidan kanssa liitossa olevat ryhmittymät ovat aktivoituneet pyrkien saamaan valvontaansa etenkin Turkin rajalla sijaitsevia rajan ylityspaikkoja. USA antoi apua 260 miljoonan USD arvosta aseita SMC:n (Korkein sotilasneuvosto) pyssymiehille, mutta pidätti apuaan satuaan tietää sen yhteyksistä Al-Qaidan kanssa, mutta haluaa uusia keskusteluja sen kanssa. Asemia pyritään parantamaan ennen 22. tammikuuta 2014 suunniteltua Geneve-2 konferenssia, jos se ylipäänsä toteutuu.




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019