KESKIVIIKKO 11.12.13


KESKIVIIKKO 11.12.13

1.      USA:n ulkoministeri John Kerry saapuu tänään Israeliin voidakseen pelastaa yhä epäselvemmiksi hiipuneet rauhankeskustelut Israelin ja PA/PLO:n välillä. Kerry alkaa osoittaa epätoivon merkkejä nähdessään Genevessä Iranin ja P5+1 maiden välillä solmitun sopimuksen toteuttamisen romuttuvan jo pelkästään siksi, että sen sisällöstä on eriäviä tulkintoja USA:n ja Iranin välillä, mutta ennen kaikkea siksi, ettei Iran osoita mitään merkkejä ydinsuunnitelmansa toteuttamisen hillitsemiseksi, päinvastoin sen 19 000 sentrifugia jauhavat uraania rikastaessaan jos mahdollista entistä kiivaampaan tahtiin. Kenenkään ei silti ole syytä tuntea vahingoniloa, sillä kysymys on vakavasta kysymyksestä, joka riistäytyessään käsistä voi sytyttää tuleen koko Lähi-Idän.

UUTISTOIMISTOT kertovat poikkeavia tietoja Kerryn edellisen vierailunsa yhteydessä esittelemästä paketista, jota Obama kutsuu raameiksi, joiden mukaan lopullisen tilanteen sopimusta runnotaan jäljellä olevien kuukausien aikana ennen h-hetkeä huhtikuussa. Obama tunnusti Saban Forumin puheessaan, ettei ehkä ole mahdollista saada lopullista sopimusta aikaan neuvotteluille annetun ajan puitteissa, vaan sovitaan ensin väliaikaisesta sopimuksesta, ja jatketaan neuvotteluja lopullisesta sopimuksesta uuden määräajan puitteissa tai ilman sitä.
Uutistoimistot kertoivat Kerryn tarjonneen 10 vuoden määräaikaa IDF:n joukoille Jordanin laaksossa, mutta pan-arabilainen Hayat uutistoimisto sanoo määräajan 15 vuoden mittaiseksi. Tarjoukseen kuuluu tutka-asemia Juudean ja Samarian vuorilla, ja IDF:n ja PA:n joukkojen yhteispartioita Jordanin laakson raja-alueilla. Israelin kerrotaan alustavasti hyväksyneen esityksen, mutta PLO:n pääsihteeri Yasser Abed Rabbo, joka näyttää tosiasiassa johtavan neuvotteluja, hylkää Kerryn tarjouksen ilman keskusteluja.

KERRY tunnustaa avoimesti, että Israelin turvallisuusjärjestelyt ovat neuvottelujen tärkeimmät kysymykset ja kehottaa tutkimaan alueen lähihistoriaa todetakseen, miksi nämä asiat ovat Netanyahun vaatimuksissa ykköstilalla, ja miksi palestiinalaisten on tunnustettava tämä tosiasia, vaikka se näyttäisikin kääntävän USA:n kannan Israelin hyväksi.
Demokratian puolustussäätiön varapresidentti Jonathan Schanzer toteaa, että Israel tarvitsee voimakkaita turvatakuita Egyptin ja Syyrian sekasortoisen tilanteen vuoksi, mutta myös siksi, että Iranin ja länsivoimien välinen sopimus Genevessä näyttää enemmän voimistavan kuin heikentävän Islamilaisen Tasavallan pyrkimyksiä saada ydinase. Schanzer tunnetaan Abbasin hallinnon kriitikkona, mutta hän tunnustaa Kerryn taidot saada neuvottelut jatkumaan. http://www.timesofisrael.com/in-framework-some-see-us-shift-to-interim-israeli-palestinian-deal/

2.      MARK LANGFAN, jota INN kutsuu Arutz Shevan analyytikoksi, kertoo INN:n julkaisemassa artikkelissa, että John Kerryn esittämä paketti Israelin turvallisuuden varmistamiseksi on kenraali Yigal Allonin 1967 sodan jälkeen laatiman suunnitelman ajanmukaistettu versio.
Langfan varoittaa Kerrylle toimittamassaan kirjelmässä, että hänen suunnitelmansa 15 km:n syvyisen Gazan ja Siinain välille aikoinaan sovitun Philadelphia-käytävän tapaisen puskuri-vyöhykkeen muodostamiseksi tulee olemaan kuolemanloukku Israelin turvallisuusjoukoille, kuten Philadelphia-käytäväkin oli. Hän toteaa, että Philadelphia-käytävästä luovuttiin kokonaan terroristien tulen alla, mutta Kerryn suunnittelemasta puskurivyöhykkeestä tulisi kehittymään samankaltainen kuolemanloukku IDF:n turvallisuusjoukoille johtaen täydelliseen kaaokseen.
Langfan johtaa järjestöä nimeltä "Americans for Safer Israel" (AFSI).
Kerry esitti Netanyahun lupaaman kolmannen 26 vangin vapauttamisen siirtoa voidakseen sillä painostaa PA/PLO:n johtoa hyväksymään hänen suunnitelmansa.
ARTIKKELISSA todetaan, että sekä Israel että PA/PLO hylkäsivät Kerryn suunnitelman, Israel tosin epäröiden, jonka oli laatinut USA:n armeijan reservinkenraali John R Allen.

LANGFAN toteaa artikkelissaan, että Kerry tarjoaa päivitettyä Allonin suunnitelmaa rajoilla, joita Abba Eban kutsui aikoinaan Auschwitzin rajoiksi, väärennetyissä käärepapereissa. Jäljelle jäävä Israelin asuttama osa Jordanin laaksoa tulisi olemaan vaikeasti savutettavissa ja lähes mahdoton sotilaallisesti puolustaa vihollisen hyökätessä idästä ja lännestä johtaen lopulta holokaustiin no2.
Langfan totea lopuksi, ettei Yigal Allon olisi voinut kuvitella ja vielä vähemmän suunnitella miten 1. suojella Israelin pohjavesiä, jotka valuvat idästä länteen Samarian länsiosista, 2. valvoa PA:n ilmatilaa, 3. palestiinalaisten Katjusha-raketti-iskuja terrorivaltiosta Tel Aviviin, 4. palestiinalais-pakolaisten valvomatonta massamuutto uuteen Palestiinan valtioon. (Linkki sisältää karttoja)
"Siten Israelille", kuten Langfan toteaa, "se tulisi olemaan todella lopullinen ratkaisu". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/175021#.Uqf7-kC2FDQ

3.      PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Yaalon selvitteli Dimonassa opiskelijoille tarkoitetussa tilaisuudessa Haredi-kansan osallistumista asepalveluun, minkä hän totesi muodostavan vaikean ongelman, jota on 65 vuoden ajan syrjitty, sillä kellään ei näyttänyt olevan tarpeeksi rohkeutta puuttua kysymyksen ratkaisemiseen sen räjähdysalttiuden vuoksi. Tämän kuuman aiheen lisäksi hän kosketteli puheessaan muitakin aiheita, kuten IDF:n tukikohdat Negevissä, Iranin ydinasehaaveet ja muita, mutta hänen puheensa pääpaino oli Haredi-kansan asepalvelus.

YAALON lähestyi kysymystä asepalvelun oikeudenmukaisesta jakamisesta koko kansan vastuulle hienovaraisesti ja ymmärtävästi varoen ottamasta rajua kantaa puoleen tai toiseen.
Hän totesi, että haredi-kansan asepalveluksella on valtava merkitys, olkoon työ- tai asepalvelus.
"Ongelmallinen todellisuus on kehitetty 65 vuoden aikana, todellisuus, jota kukaan ei halunnut muodostaa, kokonaiselle osalle kansasta, joka ei osallistu asepalveluun. Kysymys on herkkä", Yaalon selvitteli puheessaan. "Joku teistä sanoo, ettei se ole reilua, minun täytyy osallistua pakolliseen asepalveluun ja heidän ei. Olet oikeassa. Mutta minun käsittääkseni – ja minulla on tiettyä kokemusta asiassa – oikea tapa on antaa haredi-kansalla oikeus palveluun, ei kiskoa heitä opintokeskustensa penkeistä vankilaan".

YAALON sanoi, että haredi-kansa osallistuminen asepalveluun alkoi vuonna 1999. "Silloin IDF:n leivissä palveli 90 haredi-miestä. Viime vuonna heitä oli 2000 ja 1500 palveli siviilijoukoissa.
Se on tarttuvaa. Aiemmin et nähnyt sotilaspukuja Bnei Brakissa tai Jerusalemin määrätyissä lähiöissä, nyt sotilaspukuja nähdään kuivumassa noissa paikoissa. Se on luonnollista".
"Eikä ole enää totta sanonta, että haredi tarkoittaa köyhää, sillä kun he pääsevät armeijasta, 91 % asepalveluksensa suorittaneista haredi-miehistä on työllistetty. Sillä vaikka se maksaa armeijalle enemmän useista syistä johtuen, se on hintansa väärti (arvoinen)". Yaalon sanoi rabbien varoittaneen, että nuorten pakottaminen asepalveluun vähentää halukkuutta vapaa-ehtoiseen palveluun, mikä on varmaan totta.
"Me löydämme ratkaisun, kuten löysimme ratkaisuja naisten asepalvelulle. Naisten ei tarvitse olla huolissaan, heidän palvelunsa IDF:n joukoissa, heidän mahdollisuutensa, eivät kärsi siitä. Tulemme löytämään tapoja eri väestöryhmille palvella kullekin sopivalla tavalla". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/175023#.UqgIo0C2FDQ

4.      UUTISOTSIKOITA
·        IDF:n komentaja Libanonin kakkossodan aikana Dan Halutz toteaa, että Israelin kannalta Syyrian presidentti Bashar Assadin säilyminen vallassa on suotuisampi vaihtoehto Al-Qaidan islamistien muodostamalle hallitukselle, kuten Maariv-lehti raportoi maanantaina. Hän puhui ajatuksistaan Moskovassa järjestetyssä Tel Hashomer lääkintäkeskukselle tarkoitetussa varain keräystilaisuudessa. Halutz tunnusti, että Syyrian armeija joutuu surmaamaan omia kansalaisiaan taistellessaan hallitusta vastustavia joukkoja vastaan sodassa, joka on saanut sisällissodan asemesta yhä enemmän kansainvälistä väriä Assadin hallituksen kaatamiseksi, sillä aseistus ja taistelujoukot kapinallisille tulevat monista maista, Eurooppaa ja Yhdysvaltoja myöten, mutta ennen kaikkea arabimaista. Halutz kyselee aiheellisesti: "Mikä on hyväksi Israelille? Se on tärkeä kysymys, sillä meidän tulee tiedostaa, haluammeko me korvata pahan hallituksen hyvin pahalla, jota emme tunne. Tätä täytyy harkita perinpohjaisesti". Halutz ei virallisesti edusta Israelia, mutta hänen aiempi asemansa IDF:n komentajana antaa hänen sanoillaan merkittävää painoa. Hän mainitsi puheessaan viime lauantaina Syyrian rajalla räjäytetystä tienvarsipommista, joka oli asennettu rajan vartta partioivalle IDF:n ajoneuvolle. Hän mainitsi, että se oli ensimmäinen pommi 40 vuoteen. http://www.jpost.com/Defense/Ex-army-chief-Halutz-Israel-prefers-Assad-over-Islamists-in-Syria-334644
·        Palestiinalaiset ilmaisevat huolestuneisuutensa siihen, että ns. kunniamurhien lukumäärä on noussut hälyttävästi viime vuodesta. Nämä murhat kohdistuvat perheen naisiin, tyttäriin ja jopa useampilapsisen perheen äiteihin; surmaajina toimivat perheen miehet. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan tänä vuonna kunniamurhia rekisteröitiin 27, kaksinkertainen viime vuoteen verraten PA:n valvomilla alueilla. Käytäntöä harjoitetaan kaikkialla Lähi-Idässä, myös Israelin arabien ja etenkin beduiinien keskuudessa. Jordaniassa surmattiin viime vuonna 15 – 20 naista, mutta tilastot ovat hataria eikä niistä julkisesti puhuta muuten kuin kuiskaamalla. Jordanian asukasluku on 6.3 miljoonaa. Palestiinalaisalueitten väkiluvuksi arvioidaan 4 miljoonaa. Artikkelissa haastatellut palestiinalaiset tunnustavat käytännön kuuluvan menneisiin aikakausiin, mutta silti valtaosa kansasta hyväksyy ne määrätyissä olosuhteissa. Soraida Hussein Muntada ihmisoikeusryhmästä sanoo, ettei arabiperheissä toteuteta voiman tasavertaisuutta, vaan patriarkkalisessa yhteisössä voiman käyttö osoitetaan aina vahvimmalta heikoille, jotka perheessä ovat naisia. Hussein toteaa, että kysymys liittyy paljolti naisten oikeuteen ja vapauteen liikkua ja toimia perheen ulkopuolella, minkä johdosta pelkkä kateudesta tai muista syistä syntynyt huhu perheen naisjäsenen käyttäytymisestä voi aiheuttaa kunniamurhan. Artikkelissa kerrotaan, miten 32-vuotias 5 lapsen äiti Rasha Abu Ara hakattiin kuoliaaksi marraskuussa ja hänen ruumiinsa ripustettiin oliivipuuhun. Hänen syntinsä oli syytös aviorikoksesta, kuten Reuters kertoo. Potentiaalisina syyllisinä poliisi vangitsi hänen miehensä ja veljensä. PA:n hallituksen naisten asiain ministeri Rahiba Diab vierittää syyn kunniamurhien noususta Israelille todeten: "Israelin miehitys harjoittaa äärimmäistä väkivaltaa, ja se on pääsyy siihen, ettemme edisty. Yhteiskuntaamme jäytää taantumus, taloudellinen ja psykologinen painostus, köyhyys. Mutta on huomioitava myös jotkut taantumukselliset kulttuuri-perinteet, joita vastaan tulee taistella". Työttömyys ja köyhyys ovat molemmat 25 %:n tienoilla. Talouden kasvu on alentunut loistoajoista, jolloin se oli 9 %, nykyiselle 1.8 %:n tasolle sekä Gazassa että miehitetyllä Länsirannalla, kuten Diab selittää. Journalisti Naela Khalil sanoo, että perhetraditio on voimallisempi kuin turvallisuuspalvelu. "Voit ehkä arvostella Abbasia – siitä joutuu vankilaan – mutta perheen isän tai pojan arvosteleminen perheen naisjäsenen murhasta on tabu, siitä ei puhuta eikä sitä tehdä. http://www.jpost.com/Middle-East/Palestinian-see-worrisome-trend-in-rise-of-honor-killings-334645



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019