KESKIVIIKKO 04.12.13


KESKIVIIKKO 04.12.13

1.      PUOLET EU-maista, eli 14 maata 28:sta, kannattavat Juudeassa ja Samariassa valmistettujen tuotteiden merkitsemistä siten, että niistä ilmenee tuotteiden valmistuspaikka. Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä ja laitoksissa valmistettujen tuotteiden boikottia, syrjimistä. Näin kertoi EU:n virkailija israelilaisille reporttereille Brysselissä tiistaina. Israelin vastaisten sanktioitten päämääränä väitetään olevan painostaa Israelia uusiin myönnytyksiin heinäkuussa 2012 alkaneiden Israelin ja PA/PLO:n välisten rauhanneuvottelujen edistämiseksi. Näin kerrotaan julkisuudessa, mutta taustalla luuraa syvälle juurtunut juutalais-vastaisuus, antisemitismi, mikä tässä tapauksessa ilmenee antisionismin muodossa.

EU:n virkailijat uhkaavat, että jos rauhanneuvottelut Israelin ja PA/PLO:n välillä eivät edisty EU:n toivomalla tavalla, EU tulee harkitsemaan uusia Israelin vastaisia pakotteita, sekä vähentämään tai kokonaan poistamaan PA:lle myöntämänsä avustukset. Kerryn asettama aikaraja päättyy huhtikuussa. Millä ehdoilla Kerryn PA:lle lupaamat 4 miljardia USD jaettaneen? Israelin TV-2 raportoi sunnuntaina, että PA uhkaa taas kerran poistua neuvottelupöydästä, ellei Netanyahu peruuta julkistettuja rakennussuunnitelmia Juudeaan ja Samariaan sekä Jerusalemin itäosiin.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kertoi tiistaina Ramallahissa vieraileville liikemiehille, että hän pitää kiinni lupauksestaan jatkaa neuvotteluja 9 kuukauden määräajan loppuun. Hän sanoi, että tulevan Palestiinan valtion rajojen tulee perustua 1949 aselepolinjoihin pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosat. PA:n tulkinnan mukaan noihin linjoihin sisältyvät myös rintamien väliin 1949 muodostetut puskurivyöhykkeet, joten myös Latrunin panssarimuseon alue ja siitä pitkälle etelään ulottuva Kanadan kansallispuisto kuuluvat PA/PLO:n vaatimiin alueisiin muiden ohella.
Abbas käyttää Arafatin aikanaan käyttämää taktiikkaa vuorotellen luvaten ja kieltäen, mikä sotkee vastapuolen suunnitelmat, jotka perustuvat siihen, että miehen sanaan voi luottaa. Perinteisesti arabi haluaa aina varmistaa pakenemisen mahdollisuuden, mikä perustuu ikivanhoihin erämaan armottomiin olosuhteisiin tottuneen ihmisen itsesäilytysvaistoon.

PA/PLO:n neuvottelijat Erekat ja Shtayyeh ilmoittivat pari viikkoa sitten eroavansa, mutta Abbas, joka heidät nimitti, ei suoraan hyväksynyt eroa, eikä ole varmaa, ketkä neuvotteluja jatkavat. Ehkä niitä käydään salaa ilman fanfaareja, kuten näyttää tulleen tavaksi Lähi-Idässä.
Kerryn odotetaan saapuvan Israeliin torstaina. Hän tapaa Abbasin Ramallahissa tulopäivänään ja pääministeri Netanyahun perjantaina. Sunnuntaina hänen odotetaan tapaavan ulkoministeri Avigdor Libermanin Washingtonissa. Kerry ja Netanyahu ovat kiivailleet kovasti sekä Iranin ydin-suunnitelmasta että myös palestiinalaiskysymyksestä ja keskustelujen luonteesta. Julkisuuteen tihkuneitten tietojen mukaan neuvottelut ovat päätyneet umpikujaan.

PÄÄMINISTERI Netanyahu puhui tiistaina kansainvälisessä aikuisille tarkoitetussa Raamatun tietokilpailussa, jonka aiheen oli "Rakasta lähimmäistä niin kuin itseäsi". Netanyahu totesi puheessaan, että Raamatun kirjat kirjoitettiin kauan sitten, mutta me kirjoitamme seuraavia lukuja siihen omilla käsillämme. Hän sanoi, että lähimmäisiin, joita tulee hyväksyä ja rakastaa, kuuluvat paitsi käännytetyt ja eri tavoin ajattelevat, myös fyysisesti ja henkisesti vajaat, joille kaikille, vanhoille ja nuorille, Kaikkivaltias loi sielun samalla tavoin kuin meillekin. "Me, meidän kansamme, ymmärrämme ja tunnemme sydämemme syvyyksissä tämän inhimillisen yhteyden, tämän toveruuden ja yhteyden Jumalan edessä. Meidän tulee särkeä muureja, alentaa esteitä ja ennen kaikkea pyrkiä saavuttamaan kansamme sisäinen yhtenäisyys". Hän ei puuttunut puheessaan Iranin ydinsuunnitelmaan eikä Geneven sopimukseen. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/EU-Half-our-states-support-settlement-product-labeling-333911

2.      OBAMAN hallitus on ensimmäistä kertaa osittain paljastanut julkisuudelle, mitä sen Iranin kanssa neuvoteltuihin salaisiin sopimuksiin sisältyy.
Valkoisen Talon turvallisuusneuvoston tiedottaja Bernadette Meehan kertoi tiistaina, ettei USA hyväksy Iranin avointa oikeutta rikastaa uraania, mutta valmistautuu neuvottelemaan Iranin kanssa tarkoin rajoitetusta uraaniohjelmasta lopullisessa sopimuksessa. "Tämä perustuu siihen, että iranilaiset ovat ensimmäistä kertaa ilmoittaneet suostuvansa ydinohjelmansa tason, laajuuden, kyvyn ja varastoinnin aktiiviseen seurantaan ja rajoituksiin". Hänen selvityksensä oli vastauksena Washington Free Beacon julkistamaan asiaa koskevaan artikkeliin.
Julkisuudessa on jo jonkin aikaa liikkunut tietoja, joiden mukaan länsimaat ovat valmiit hyväksymään uraanin rikastamisen alhaiseen tasoon, minkä Meehanin lausunto vahvistaa.

ISRAEL on aktiivisesti vastustanut Geneven sopimukseen sisällytettyä kohtaa, joka sallii Iranille pysyvän oikeuden uraanin rikastamiseen, peläten, että rikastamalla tarvittavat määrät uraania sillä on suuri houkutus jatkaa rikastusta niin halutessaan ydinpommin vaatimaan 90 %:n tasoon.
Meehan selitti medialle, että koska Iran rikastaa uraania tiukkojen rajoitusten ja seurannan alaisena sidottuna sen todelliseen omaan tarpeeseen, sitä ei voida pitää avoimena oikeutena.
Hän selitti edelleen, että Iran on tunnustanut YK:n turvallisuusneuvoston julkistamat päätös-lauselmat, jotka täytyy myös käsitellä ennen lopullista sopimusta. Niihin kuuluu vaatimus, että Iranin tulee purkaa ydinohjelmansa, jota Geneven sopimuksessa ei enää vaadita.

USA:n kongressi laatii uusia kovennettuja Iranin vastaisia sanktioita, jotka voitaisiin nopeasti saattaa voimaan, jos Iran ei elä sopimusten puitteissa. Obama on puolestaan painottanut kongressia luopumaan näistä suunnitelmista, koska ne voivat vaikuttaa Iranin asenteeseen teknisten neuvottelujen ollessa käynnissä seuraavan 6 kuukauden aikana. Tämä aika sitoo myös Israelin kädet, eikä se siten voi tehdä asialle muuta, kuin yrittää vaikuttaa jatkoneuvottuihin.
Hart Tutkimuksen "yhdistyneelle Amerikalle muutoksen hyväksi" suorittaman gallupin mukaan 67 % amerikkalaisista antaisi neuvottelurauhan puolen vuoden ajaksi, 25 % vastustaa. kuten Los Angeles Times raportoi. Gallupin mukaan 34 % tukee väliaikaista sopimusta, 22 % vastustaa ja 41 % ei osaa sanoa. Monet kongressin jäsenet, myös Demokraatit, vaativat kovennettuja sanktioita, koska he uskovat niiden vaikuttaneen Geneven sopimuksen syntyyn.  
USA:n neuvotteluja johtanut Wendy Sherman pitää tiedostustilaisuuden kongressin jäsenille keskiviikkona.

3.      HIZBULLAHIN pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah sanoi libanonilaisen OTV:n haastattelussa tiistaina, että Genevessä solmittu P5+1 maiden ja Iranin välillä solmittu sopimus vahvistaa, ettei USA ole enää ainoa voimatekijä Lähi-Idässä, ja se on luultavasti estänyt sodan. Hän sanoi, että todellinen voittaja sopimuksessa on alueen kansa, mutta se ei ehkä ole poistanut sodan vaaraa pitkällä tähtäyksellä. Hän katsoi ulkoministeri Kerryn osoittaneen, ettei USA halua uutta sotaa, kuten myös sen, ettei USA ole ainoa mahtitekijä Lähi-Idässä. Hän sanoi USA:n epäonnistuneen Irakissa ja Afganistanissa sekä Libanonin ja Gazan sodissa, ja nyt se epäonnistuu Syyriassa, kuten Naharnel uutisportaali raportoi tiistaina. Hän sanoi USA:n horjuttaneen Iranin taloutta, mutta ei pystynyt kaatamaan sitä. "USA halusi keskustella monista kysymyksistä Iranin kanssa, mutta se kieltäytyi", Nasrallah totesi. Hän sanoi Saudi Arabian käyvän epäsuoraa sotaa monien maiden kanssa, koska se ei uskalla aloittaa avointa sotaa. "Siten se estää vaikutuksellaan Persianlahden maiden sopimukset Iranin kanssa, ja käy toivotonta sotaa Syyriassa. Saudit pyrkivät muuttamaan tilannetta Syyriassa ennen tammikuun 22. päivää", jolloin kaavailtu Syyrian tilannetta koskeva monikansallinen kokoontuu Genevessä. Hän ennakoi kovien taistelujen jatkuvan Syyriassa ennen neuvotteluja. Saudit toimittavat raskaita aseita kapinallisille.
Nasrallah totesi, ettei Hizbullah ole Iranin talutushihnassa, mutta että se huomioi joissain kysymyksissä Iranin johdon esittämät toiveet. Hän sanoi, että Hizbullah meni Syyrian sotaan vastahakoisesti, mutta suostui Syyrian ja Libanonin rajan pinnassa asuvien libanonilaisten toivomuksesta. Uutiset kertoivat äskettäin Nasrallahin haavoittuneen, mutta sitä ei ole todistettu eikä siitä puhuttu haastattelussa. http://www.jpost.com/Middle-East/Nasrallah-Israel-would-not-bomb-Iran-without-green-light-from-US-333886

4.      UUTISOTSIKOITA
·        Hizbullah julkaisi keskiviikkona lausunnon, jossa se syyttää Israelin teloittaneen järjestön korkean virkailijan Hassan al-Laqisin hänen kotinsa ulkopuolella hänen ollessaan keski-yöllä palaamasta kotiinsa työstä. Voice of Libanon raportoi, että hän istui Cherokee jeepissään kotinsa edessä teloituksen tapahtuessa. Libanonin turvallisuusmiehet sanovat, että Laqisia vastaan avattiin kiväärituli Beirutin Hadath-lähiössä hänen kotinsa parkkipaikalla. Lähiö on 3 km:n päässä Beirutin keskustasta. Teloitus tapahtui keskiyön aikaan keskiviikkona. Hänet lennätettiin läheiseen sairaalaan, mutta hän kuoli matkalla. Hizbullah esitti automaattisen syytöksen, että teloitus oli Israelin suorittama, vaikka Hizbullahilla on paljon murhanhimoisempia vihollisia Libanonissa ja Syyriassa. Israelin ulkoministeriön tiedottaja Yigal Palmor kiisti syytöksen todeten, ettei Israelilla ole mitään tekemistä teloituksen kanssa. Laqis oli läheinen Nasrallahin kanssa. Hänen poikansa sai surmansa Libanonin kakkossodan aikana vuona 2006. Mossad on tiettävästi osallistunut useiden Iranin ja Hizbullahin korkeiden sotilas- ja siviilivirkailijoiden teloituksiin, ja ilmeisesti sillä oli syy ja motiivi tähänkin, mutta ei se todista mitään. http://www.timesofisrael.com/hezbollah-accuses-israel-of-killing-top-operative/
·        Jerusalemin poliisi pidätti viisi 14- 17 ikäistä palestiinalaista arabia Sur Baherin arabilähiössä maanantaina, ja tiistaina kaksi lisää. Heitä syytetään osallistumisesta israelilaisen auton kivittämiseen torstaina Armon Hanatzim lähiön sisäänkäynnin lähellä. Kivityksessä suuri kivenlohkare tunkeutui auton lasin läpi autoon osuen 2-vuotiaan Avigail Ben Zionin päähän aiheuttaen vaarallisen kallovamman. Tyttö oli puoliksi tajuton ambulanssissa matkalla Hadashan sairaalaan, jossa hän toipui ja jossa todettiin, etteivät kivet olleet aiheuttaneet pysyvää vammaa. Pidätetyt arabinuoret näyttivät poliiseille paikan päällä, miten kaikki tapahtui. Osa heistä katui tekoaan, suurin osa kertoi suuresta vihastaan juutalaisia kohtaan. – Shin Betin mukaan terrori-iskut lisääntyivät 65 % marraskuun aikana verrattuna edelliseen kuukauteen. Lokakuussa rekisteröitiin 32 terrorihyökkäystä Jerusalemissa, marraskuussa 52 tapausta, niistä 47 palopommia. Jerusalemin pormestari Nir Barkat vaatii kivittäjille kovempia rangaistuksia, sillä useissa tapauksessa syylliset päästetään vapaaksi muutaman päivän kuluttua. Kivittäjien tarkoituksena ei ole vain kolhia autoa, vaan vahingoittaa tai murhata autossa istujia. http://www.timesofisrael.com/two-more-arrested-in-rock-attack-that-injured-toddler/
·        Jasser Arafatin likaisia vaatteita ja hänen jäännöksiään Ramallahin Mukatan hallinto-keskuksen lähelle rakennetussa mausoleumissa tutkineet asiantuntijat ovat tulleet yhteiseen vakaumukseen, että hän kuoli luonnollisen kuoleman. Kenraali Tawfik Tirawi, joka johti PA:n turvallisuusjoukkoja Arafatin aikana, sanoo, että Israel on surmannut jokaisen palestiinalaisjohtajan, miksi ei sitten Arafatia? http://www.timesofisrael.com/report-french-experts-say-arafat-wasnt-poisoned/
·        Uutiset presidentti Shimon Peresin haastattelusta kotonaan Israelissa taustanaan Israelin lippu, ovat tiedotusvälineet edelleen vaitonaisia. Haastattelun juonsi YK:n apulaispääsihteeri Terje Roed-Larsen Abu Dhabissa, ja se välitettiin suorana Abu Dhabissa kokoontuneen arabiliiton turvallisuuskonferenssin avajaisissa. Haastattelua seurasi 29 arabi- ja muslimimaan ulkoministeriä ja muita virkailijoita. Tilaisuus oli ainoa laatuaan. Mukana ollut New York Timesin toimittaja Tom Friedman raportoi, että mukana olleet seurasivat haastattelua tarkkaavaisina, eikä kukaan poistunut, ja lopulta jotkut jopa taputtivat hyväksymisen merkiksi. Presidentti Peresin tiedottaja Ayelet Frish sanoi, että tilaisuus järjestettiin äärimmäisen salaisesti, mutta ei kertonut enempää. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Details-scarce-on-Peress-address-to-Arab-leaders-333909







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019