TORSTAI 28.11.13


TORSTAI 28.11.13

1.      "USA tulee epäonnistumaan käsitellessään Iranin ydinaseuhkaa, jos se yrittää neuvotella päämääränään vain Iranin oikeus harjoittaa rauhanomaista ydinohjelmaansa", sanoo Abraham D Sofaer J. Postin haastattelussa. Tämä Kalifornian Stanform Yliopiston Hoover Instituutissa toimiva, entinen USA:n ulkoministeriön neuvonantaja Ronald Reaganin ja George W Bushin aikana neuvotellen sekä Iranin että NL:n kanssa vuosina 1985 -1990, toteaa, että Genevessä neuvoteltu sopimus voisi olla ensimmäinen askel Iranin hallituksen valvomiseksi.
"Iran on perusteiltaan radikaali hallitus, joka on onnistuneesti hyökännyt USA:ta vastaan suoraan tai sijaistensa kautta yli 30 vuoden ajan, ja se tulee pysymään vakavana uhkana kansainväliselle turvallisuudelle, ellei sitä pystytä luopumaan radikaalista ohjelmastaan".
Hän käsittelee näitä kysymyksiä kirjassaan "Iranin tapaus, Voima, diplomatia ja Iranin uhka" (Taking Iran, Strength, Diplomacy and Iranian Threat) vuodelta 2012.

Sofaer selittää, että on virhe keskittyä käsittelemään vain Iranin ydinsuunnitelmaa, sillä teoria Iranin rakentamasta laajasta, Iranin johtamasta alueesta Lähi-Idässä on enemmän kuin vain huhu. "Se on pyrkimys laajentaa vaikutustaan, ja monet kansat yrittävät sitä. Mutta se on vaikutus liittyneenä hyvin kunnianhimoiseen uskonnolliseen motivaatioon, joka on sytyttänyt Lähi-Idän tuleen, joka kuluttaa kansoja ja aiheuttaa massiivisia tragedioita".
"On tyhmänrohkeaa käsitellä Iranin ydinohjelmaa ikään kuin se olisi vain erillinen kysymys, kun pommit räjähtelevät ympärillä – Syyria kuristuu, Libya jatkaa hajoamistaan ja Irak jatkaa samoin hajaantumistaan Iranin vaikutuksen alaisena", hän selittää.

SOFAER antaa tunnustusta Geneven neuvottelijoille – päinvastoin kuin Netanyahu – pitäen niiden tuloksia kutakuinkin rakentavina, mutta muistuttaa, ettei ole syytä unohtaa Iranin sisäisiä ihmisoikeuksien rikkomuksia eikä sen vahvaa sotilaallista osallistumista toisissa valtioissa joko suoraan tai sijaistensa kuten Hizbullah kautta. Hän sanoo, ettemme todellakaan voi katsoa läpi sormien, kun Iran jatkaa kansalaistensa keskeisten ihmisoikeuksien polkemista. "Emme voi käsitellä vain yhtä puolta sen hylättävistä toimista", hän sanoo todeten, että neuvotellessaan NL:n kanssa USA pystyi valvomaan NL:n toimia samalla neuvotellen sen kanssa.

SOFAER kehottaa suhtautumaan näihin ihmisoikeuksien rikkomuksiin vakavasti hyvin tiedostaen, että on hyvin pitkä ja vaikea tie käsitellä kaikkia näitä ongelmia, eri tavoin ajattelevia, ihmisoikeuksien polkijoita jne., sillä monet ihmiset nauravat strategialle yrittää puhua järkeä ihmisille, jotka eivät piittaa mistään, mutta lopulta lännen tulee käsitellä ilkeimpiä puolia Iranin hallituksessa samalla pyrkien luomaan yhteistyöhaluista suhdetta sen kanssa. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Former-US-negotiator-Iran-deal-could-be-a-good-first-step-333295

2.      JERUSALEM POST julkaisi Reutersin laatiman kirjoituksen, jossa käsitellään Geneven sopimuksen aiheuttamia arvioita Israelin valitsemasta suunnasta jouduttuaan havaitsemaan oman vaikutusvaltansa rajoittuneisuuden ja kyvyttömyyden muotoilla uutta voimaryhmittymää käsiteltäessä Iranin kysymystä. Artikkelin mukaan Israel joutuu nyt muotoilemaan strategiansa uudelleen, voidakseen välttää uusia vakavia diplomaattisia takaiskuja tulevien kuukausien aikana. Siinä todetaan, miten pääministeri Netanyahun "hurjistunut reaktio" Geneven neuvotteluista on paljastanut Israelin rajoitetun vaikutuksen kansainvälisellä areenalla, joka sattuu samaan aikaan kasvavan ulkomaisen turhautuneisuuden kanssa Israelin häilyvissä keskusteluissa palestiinalaisten kanssa.
ARTIKKELISSA todetaan, miten perinteiset ystävämaat USA ja Israel ovat nyt joutuneet silmäilemään toisiaan heikosti peitetyllä epäluottamuksella, ja että jotkut Netanyahun ystävät ovat kehottaneet Israelia etsimään kumppaneita muualta, lähinnä Kauko Idän sekä Persianlahden maista, etteivät "kaikki omenat olisi samassa korissa".
Artikkelissa todetaan, että vaikka se voi osoittautua oikeaksi pitkällä tähtäyksellä, se ei auta lyhyen aikajakson tarpeissa pyrkiä vaikuttamaan länsimaihin uusien myönnytysten kiristämiseksi Iranilta sen ydinasehaaveissa seuraavien kuukausien aikana.
"Eikä se estä Israelia joutumasta syntipukiksi, jos Israelin ja PA/PLO:n väliset rauhankeskustelut romahtavat ensi vuoden alussa, kuten ennustetaan", kuten artikkelissa todetaan. Siinä kerrotaan, että jotkut analyytikot suosittelevat lyhyen tähtäyksen ohjelman ensimmäiseksi askeleeksi diplomaattisuhteiden kohentamista Obaman hallituksen kanssa.

"Ellemme muuta äänilajiamme erimielisyydessämme, rakenna toimiemme laatua ja rajoita luottamuksellisia keskusteluja suljettujen ovien taa, olen pakotettu toteamaan, että vaivumme diplomaattiseksi pariah-maaksi", sanoo Tel Avivin Yliopiston Moshe Dayan keskuksen Lähi-Idän tutkimusten johtaja Uzi Rabi. Hän sanoo Israelin joutuneen nenäkkäin sopimuksen alle-kirjoittajamaiden, USA, Ranska, Englanti, Kiina ja Venäjä, kanssa Netanyahun kutsuttua sopimusta heti sen hyväksymisen jälkeen "historialliseksi virheeksi".
"Me olemme niitä, joita Iranin ydinase suoraan uhkaa, ja meidän tehtävämme on varoittaa siitä", toteaa diplomatian erityistuntija akateemikko Ronen Hoffman (Yesh Atid), mutta lisää jälkiajatuksena: "Ehkä meidän olisi pitänyt olla vähän diplomaattisempia ja ymmärtää paremmin maailman halun turvautua "pehmeään voimaan" hyppäämättä suoraan sotilaalliseen iskuun". Hän kutsuu sitä PR:n ja havaintokyvyn kysymykseksi.

Kuten artikkelissa todetaan, Netanyahu ja hänen tukijansa katsoivat joutuneensa Obaman pettämiksi - pidättäessään tärkeitä tietoja salaisista neuvotteluista Iranin kanssa kuukausikausia mutta joita hän antoi esim. Ranskalle – eikä se ollut ainoa vaan niin tapahtui toistamiseen. Ulkoministeri Liberman totesikin, että Israelin tulee laajentaa suhteitaan toisiin maihin USA:n suhteiden heikentyessä. Uzi Rabi esittää diplomaattiarmeijan lähettämistä moniin maihin.
Israelin entinen YK:n lähettiläs Dore Gold sanoo, että Israelin ja USA:n suhteet lepäävät niin syvillä ja tukevilla perustuksilla, etteivät ne hevin sorru, mutta suosittaa kuitenkin suhteiden laajentamista toisiin maihin, mukaan lukien Aasian maat. Kynnys niihin on kuitenkin korkea, kuten pääministeri joutui havaitsemaan vieraillessaan Kiinassa ja jouduttuaan kumartamaan syvään vain saadakseen kutsun vierailla maassa. Samaten suhteiden rakentaminen sunnien arabimaihin kuten Saudi Arabia ei ole yksinkertaista vuosikymmenien kylmien vuosien jälkeen.

ISRAELIN strateginen asema on tavallaan parantunut Syyrian painiskellessa edelleen syvissä ristiriidoissaan ja Egyptin armeijan kaadettua Muslimiveljeskunnan johtaman hallituksen.
Israelin ja PA/PLO:n väliset neuvottelut alkoivat heinäkuussa 2012 ulkoministeri John Kerryn houkuttelevien tarjousten PA:lle ja Israelille antamiensa synkkien uhkausten muodossa. Kerry antoi neuvotteluille 9 kuukauden määräajan uhaten Israelia kansainvälisellä boikotilla steroideilla, mikäli neuvottelut epäonnistuvat tehden Israelista syntipukin etukäteen, mutta kuitenkin liehitellen Netanyahua kutsuen häntä hyväksi ystäväkseen – arvattavasti kuitenkin ristien sormensa selkänsä takana. Kerry lupaili kolmatta intifadaa Israelille, mikä ei kovin hyvin sovellu ystävän sanaksi. PA:n johto katsoi sen luvaksi aloittaa intifada niin halutessaan.
Länsi syyttää Israelia YK:n turvallisuusneuvoston lausuntojen jättämistä huomiotta palestiinalais-kysymyksessään samalla syyttäen Irania samasta asiasta. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/In-diplomatic-realm-Israel-struggles-to-win-friends-and-influence-people-333278
3.      UUTISOTSIKOITA
·        USA ja Israel suunnittelevat suuria sotilaallisia harjoituksia Iranille annetun kuuden kuukauden loppupuolella, ehkä painostaakseen niillä Irania myönnytyksiin. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Israel-US-to-stage-large-scale-drill-when-Iran-nuclear-deal-expires-333302
·        Ääri-islamilainen järjestö Salafit, jota ei oikein voida pitää järjestönä vaan ideologiana, jonka ympärille on muodostunut löysästi toisiinsa liittyviä ryhmittymiä, suunnittelevat täyttävänsä tyhjiön, joka on muodostunut Juudean ja Samarian alueille Hamasin eristyessä yhä tiukemmin Gazan kaistalle ja Fatahin otteen heikentyessä ja menettäessä kannatustaan. Esimerkkinä tästä oli IDF:n ja rajapoliisin yhdessä Shin Betin agenttien kanssa suorittama ratsia Hebroniin alkuviikosta, jossa kolme salafin jäsentä sai surmansa. - Toinen ryhmittymä, joka äskettäin julkisti  tavoitteitaan, on Fatahin alainen  Al-Aksa Marttyyrien Prikaati, joka julkaisi kuvia rakettivarastostaan todeten, että niillä vapautetaan Jerusalem, ja samalla uhaten siepata IDF:n sotilaita tyhjentääkseen Israelin vankilat eri pituisiin vankeusrangaistuksiin tuomituista palestiinalaisista, joita he kutsuvat vapaustaistelijoiksi, mutta Israel murhamiehiksi ja terroristeiksi. Salafistien ja muiden ryhmittymien voimistuminen ja aktivoituminen antaa vaaran merkkejä, mitä tulisi tapahtumaan, jos IDF vetäisi joukkonsa Juudeasta ja Samariasta. Nykyinen suhteellinen rauhantila - erillisine kivityksineen ja hyökkäyksineen sotilaita ja siviilejä vastaan - johtuu pelkästään sotilaitten läsnäolosta Juudeassa ja Samariassa, sekä salaisista tiedustelutoimista, joilla aiotut hyökkäykset pystytään estämään. http://www.jpost.com/Defense/New-breed-of-radical-Islamists-in-West-Bank-worries-Israel-PA-333279
·        YK juhlisti ensi vuodeksi aikomansa "Palestiinan Vuoden" alkajaiseksi hyväksymällä kuusi Israelia yksipuolisesti tuomitsevaa julkilausumaa, jotka eivät ole sitovia. Vaikka YK:n jäsenmaat ja jopa siellä työskentelevät virkailijat hyvin tietävät ja yksityisesti ihmettelevät – kuten se kääntäjä, joka tiedostamatta mikrofonin olevan auki, ihmetteli juuri tuota koko istuntosalin kuullen, miksi Israelin asioista äänestetään jatkuvasti - Israelin vastaisten julkilausumien tehtailu jatkuu. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/UN-rings-in-The-Year-Of-Palestine-by-passing-six-resolutions-condemning-Israel-333286
·        MAARIV-lehti raportoi lähteisiinsä tukeutuen, että israelilaisten asiantuntijoiden mukaan Iran pystyy niin halutessaan rakentamaan ydinpommin 36 päivän kuluessa. Iran sai luvan USA:lta jatkaa myös Arakin plutonium-laitoksen rakentamista. Iran saa myös pitää 19 000 sentrifugiaan asennettuina – vain rikastetun uraanin määrää rajoitettiin – ja siksi se voi halutessaan parissa viikossa rikastaa tarvittavan määrän uraania ydinpommia varten. Asiantuntijat arvioivat, että Iran voisi hyödyntää hetkittäisiä kriisitilanteita tavoitteittensa toteuttamiseksi maailman huomion ollessa muualla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174572#.UpcGjEC2FDQ
·        Israel aikoo liittyä jäseneksi YK:n ihmisoikeusneuvostoon (UNHRC), vaikka se on tuominnut Israelin 48 kertaa viiden vuoden aikana, enemmän kuin mitään muuta maata, joiden ihmisoikeuksien rikokset huutavat taivaaseen saakka, mutta joista monet ovat neuvoston jäseniä. Israel boikotoi neuvostoa 18 kuukauden ajan sen hyväksyttyä julkilausuman, jossa se vaati Israelia vetäytymään ilman ehtoja ja neuvotteluja 1949 aselepolinjoille. Monet länsimaat liittyivät UNHRC:n kriitikkoihin vaatien, että sen tulee muuttaa Israelia koskevaa politiikkaansa. Sen toimintaohjelman pykälä no 7 vaatii, että neuvoston tulee käsitellä Israelin kysymystä joka ainoassa kokouksessaan. EU, USA, Kanada ja Australia sanoivat boikotoivansa kokouksia joissa pykälä 7:n asioita käsitellään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174579#.UpcISUC2FDQ






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019