TORSTAI 14.11.13


TORSTAI 14.11.13


1.      USA:n ulkoministeri John Kerry informoi keskiviikkona republikaanisia senaattoreita Iranin kanssa käytävistä neuvotteluista. Infotilaisuuden jälkeen senaattorit moittivat saamaansa informatiota hyvin epätyydyttäväksi, kuten senaatin pankkikomitean jäsenet kertoivat BuzzFeed web-sivuilla. Tiedotustilaisuus on osa Obaman pyrkimyksiä saada kongressi luopumaan uusista Iranin vastaisista pakotteista kesken P5+1 ja Iranin välisiä neuvotteluja.
Senaattori Mark Kirk (R.Ill) sanoi, ettei heidän saamansa informaatio Wendy Shermanin johtaman USA:n neuvottelutiimin neuvottelujen tuloksista Iranin kanssa ollut ollenkaan vakuuttava, ja se, mikä häntä eniten häiritsi, oli Kerryn ilmeinen Israelin vastaisuus.
Kerry varoitti senaattoreita toistamiseen, ettei heidän tule uskoa siihen, mitä israelilaiset heille ovat kertoneet tai kertovat.
"Kerry kehotti meitä epäilemään kaikkea, mitä israelilaiset olivat juuri kertoneet, mutta uskoakseni Israelilla on varsin luotettava tiedustelupalvelu", kuten Kirk kertoi BuzzFeed websivulle. Hän sanoi israelilaisten kertoneen hänelle, että "esitetyt täydelliset muutokset asettivat ohjelman 24 päivää taakse päin".
Senaattorin avustaja, joka oli selvillä neuvotteluista, kertoi, että joka kerran, kun joku mainitsi Israelin esittämän kannan, Kerry keskeytti kehottaen unohtamaan, mitä he sanoivat. "Teidän tulee jättää huomiotta, mitä he ovat sanoneet, lopettakaa israelilaisten kuunteleminen", avustaja kertoi web-sivulle.  "Senaattoreile ei annettu mitään yksityiskohtia, heille ei annettu mahdollisuutta verifioida mitään, ei selityksiä, eikä vastauksia peruskysymyksiin".

Toinen pankkitoimikunnan senaattori Bob Cocker (RTn)sanoi olevansa epätietoinen, ja hyvin pettynyt annettuun informaatioon. Hän sanoi olevansa tyrmistynyt tavasta, millä asia esitettiin henkilöille, jotka tulevat päättämään sanktioista todeten, että esitys oli hyvin emotionaalinen vetoomus ilman vakuuttavia faktoja. Hän moitti myös USA:n neuvottelijaa Wendy Shermania, joka osallistui täysin epäonnistuneisiin neuvotteluihn Pohjois-Korean kanssa 1990 luvulla kehottaen Shermania unohtamaan, mitä silloin tapahtui lisäten: "Tänään olin todistamassa tulevan ydinsodan alkamista Lähi Idässä. Miten määrittelisin iranilaisen maltillisen: iranilaisen, jolta puuttu ammuksia ja rahaa". Hän kannattaa sanktioitten koventamista useilla aloilla.
MONET sekä republikaanisista että demokratiivisista kongressin jäsenistä vaativat sanktioitten koventamista saadakseen Iranin luopumaan ydinasehaaveistaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173994#.UoRWdEC2FDQ

JOHN KERRY lähetti allekirjoittamansa tukikirjeen ääriradikaaleille vasemmisto- ja Israelin vastaisille aktivisteille, jotka olivat järjestämässä tukimarssia Gazan hyväksi v. 2009, paljastaa Maariv-lehden toimittaja Ben-Dror Yemini artikkelissaan. Monet heistä olivat mukana laivasaattueessa Gazan kauppasaarron purkamiseksi v. 2010, missä oli mukana Mavi Marvara-alus, jonka kansilla käytiin veriseksi kehittynyt taistelu aktivistien ja laivan miehittämistä yrittävien IDF:n sotilaitten välillä. Lukuisia sotilaita piestiin sairaalakuntoon, ja syntyneessä tulituksessa 9 Turkin kansalaista sai surmansa sotilaitten puolustautuessa.
Yemini kertoo artikkelissaan, että Gazan rauhanmarssin järjestäjiin kuuluivat Ali Abunima ja Omar Barghouti, Israelin boikottikampanjan johtajia, muusikko Rogers Waters, sekä radikaalin Israelin vastaisen feministiryhmän Code Pink jäseniä, yksi heistä Jody Evans, joka toimi Barack Obaman varainhankkijana USA:n presidentinvaalien aikana.
Aloittaessaan merimatkaa Gazaan ryhmän radikaalijäsenet yrittivät taivuttaa USA:n johtavia virkailijoita tukemaan yritystään. Yksi heistä, joka vastasi myönteisesti, oli John  Kerry, joka silloin toimi Senaatin ulkoasiain valiokunnan puheenjohtajana.
Kerry vakuutti allekirjoittamassaan kirjeessä voimakkaan tukensa humanitääriselle saattueelle todeten, että kaikki mahdollinen myönteinen tuki oli annettava heille.
Abunima ja Evans näyttivät Kerryn kirjettä vaatiessaan Egyptin hallitukselta lupaa järjestää marssi Egyptistä Gazaan, mitä Egypti kuitenkin kieltäytyi antamasta.
Yemini toteaa, että Kerryn olisi luullut olevan tietoinen Code Pink-järjestön tavasta tukea Hamasia ja Iranin presidenttiä Mahmoud Ahmadinejadia, jonka sen edustajat tapasivat 2008, ja sen syvästä Israelin ja USA:n vastaisuudesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173961#.UoRig0C2FDQ

2.      HIZBULLAHIN pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah uskalsi harvoin nähdyssä tilaisuudessa tulla julkisuuteen keskiviikkona antaakseen puheen kannattajilleen Beirutin Dahiyehin lähiössä, joka on Hizbullahin vahvaa aluetta. Hän varoitti, että Lähi Itä on ajatumassa sotaan, ellei P5+1 maiden ja Iranin välistä sopimusta Iranin ydinsuunnitelmasta pystytä solmimaan. Hän syytti, että neuvottelujen hidas tahti johtuu Israelin vastustuksesta, kuten NOW Lebanon websivulla raportoitiin.
"Pääministeri Netanyahu on vihainen ja tekee kaikkensa estääkseen sopimuksen syntymisen", hän selitti. "Hän jopa kutsuu arabimaita tuekseen" viitaten Netanyahun esittämiin toistuviin varoituksiin, että sopimuksen solmiminen esitetyssä muodossa on vakava virhe.
"Israel haluaa sotaa alueelle, se haluaa, että USA hyökkää Syyriaan ja Iraniin", hän seliitti NOW Lebanon websivun mukaan. Hän syytti arabivaltioita, Saudi Arabiaa ja Persianlahden arabimaita, että ne ovat nousseet Hizbullahia vastaan tukiessaan Israelin kantaa vastustaa Iranin kanssa solmittavaa sopimusta.
"Pahaksi onneksi Netanyahu on tullut arabimaitten äänenkannattajiksi. Kun Israel ja arabimaat puhuvat samaa kieltä, siihen on syytä suhtautua vakavasti", hän sanoi.
Saudi Arabia tukee voimallisesti presidentti Bashar Assadin armeijaa vastaan taistelevia kapinallisia ryhmiä, ja Hizbullah on lähettänyt taistelijoitaan Assadin joukkojen tueksi.

Nasrallah kielsi tiedot, että Iranin ja Hizbullahin väliset suhteet kärsisivät minkä tahansa iranin ja länsimaiden kanssa tekemien sopimusten johdosta todeten, että Hizbullah nauttii täyttä luottamusta iranilaisten ja syyrialaisten liittolaistensa taholta. Hizbullahia on kuitenkin arvosteltu rankasti sekä libanonilaisten että sunni-arabimaitten taholta. Se on kärsinyt suuria miehistömenetyksiä kaatuneina ja haavoittuneina taisteluissa kapinallisia vastaan.  
Hizbullah yritti salakuunnella kristittyjä kyliä, mutta joutui luopumaan siitä. Useitten pommi-iskujen ja –yritysten johdosta Hizbullahin valvomilla alueilla Beirutissa Libanonin hallitus lähetti sopimuksen mukaan sotilaita varmistamaan alueitten turvallisuutta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173991#.UoRrk0C2FDQ

3.      ASUNTO- ja rakennusministeri Uri Ariel sanoo, ettei pääministeri Netanyahu kritisoinut häntä alkuviikosta julkistettujen suunnittelukohteiden vuoksi Juudeassa ja Samariassa. Hän sanoi tavattuaan pääministerin keskiviikkona, etä tämä selitti hänelle ajankohdan diplomaattista arka-luonteisuutta kehottaen häntä harkitsemaan uudelleen päätöstään, minkä hän lupasi tehdä.
Arakaluonteisin on E-1 alueen rakentaminen Maale Adumimin ja Jerusalemin välillä, joka on ollut suunnitteluan alaisena Yitzhak Rabinin ajasta lähtien, mutta päätöstä sen kehittämiseksi rakennuskuntoon on siirretty eri hallitusten toimesta vuodesta toiseen. Israel on täysin vakuuttunut, että alue rakennetaan ja että se on elintärkeä sekä Jerusalemin laajentumisen vuoksi että Maale Adumimin liittämiseksi osaksi Israelia. USA ja länsimaat ovat yleensä tarkoin seuranneet tilanteen kehitystä esittäen vakavan vastalauseensa aina, kun on pienintäkin vihjettä siihen, että Israel aikoisi toteuttaa alueen rakentamisen. Alueelle on jo rakennettu alustava infrastruktuuri. Alueelle voidaan rakentaa 1 200 asuntoyksikköä, skä lisäksi tarvittavat julkiset rakennukset, liike- ja varastotilat.
Ministeri Ariel sanoo, että vaikka suunniteltujen kohteiden suunnitelmat kehitettäisiin rakennus-vaiheeseen saakka, niiden toteuttaminen voi hyvässä tapauksessa kestää 5-6 vuotta lisäten, että ministeriöllä on satoja suunnittelukohteita eri puolella maata, myös Juudeassa ja Samariassa. Osa niistä päästään kehittämään edelleen, valtaosa niistä odottaa eri syistä johtuen vuosikaudet tai jopa –kymmenet. Siksi hän pitää aiheettomana noussutta hälyä näistä kohteista.

Israelin käytännön mukaan ministeriö laatii karkean yleisuunnitelman, jonka pohjalta rakennus-yhtiöitä pyydetään esittämään omat tarjouksensa, joista valitaan kohteeen toteuttaja.
Käytännössä tämä järjestelmä on hidas ja se antaa urakoitsijoile mahdollisuudet spekulaatioihin ja markkinoimiensa asuntojen myyntihintojen määrittemiseen valitsemansa laatutason mukaan. Israelissa ei ole Suomen Arava-tuotannon mukaista asuntorakennusjärjestelmää, mitä pitäisin suurena puutteena, koska keskiluokalle soveltuvien hinnaltaan kohtuullisten asuntojen tarve on huutava, mikä pakottaa asukkaat hakeutumaan seuduille, jossa hintataso on heille sopiva.
ARIELIN esittämässä suunnitelmassa E-1 alueen lisäksi Kokhav Yaakov saisi 5 000 asunto-yksikköä; Maale Adumim 2 000 yksikköä; Efrat 840 yksikköä; Tekoa 1 180 yksikköä; Shiloh 1 150 yksikköä; Givaot 1 000 asuntoyksikköä, sekä joitakin muita kohteita. http://www.timesofisrael.com/uri-ariel-denies-pm-rebuked-him-over-settlement-tenders/

4.      UUTISOTSIKOITA
·        USA:n puolustusministeriön yksityiseltä yhtiöltä tilaamien satelliittikuvien mukaan Israelin ilmavoimien iskukohteeksi joutuneet Venäjän toimittamat uudenaikaiset ilmatorjuntajärjestelmät oli uudenaikaistettu vain äskettäin. Kuvat otettiin muutamia tunteja ennen IAF:n väitettyjä ilmaiskuja, minkä katsotaan osoittavan, että USA oli saanut ennakkovaroituksen iskuista. Kuvat otettiin 10.00 aikoihin, 9 tuntia ennen iskuja. Kuvat julkisti ensimmäiseksi tiedusteluanalyytikko Ronen Salomon mukana seuraavan artikkelin kanssa, joka julkaistiin Israel Defence aikakauslehdessä. Kuvissa nähdään pari potentiaalista iskukohdetta; S-125 ilmatorjuntapatteristo sekä kaksi suurta rekka-autoa, joissa on voinut olla ohjuksia. S-125 on vaarallinen ase IAF:n koneille sekä myös risteily-ohjuksille. Se voidaan ajanmukaistaa S-300 järjestelmäksi. Salomon selittää, että uudenaikaistettu S-125 järjestelmän laukaisualustat ovat pyörillä liikuteltavia, ohjusten kantomatkaa ja ohjuskärkeä on kasvatettu ja mikä merkittävää, se pystyy seuraamaan useita kohteita samaan aikaan ja etsimään lentokoneita ilman tutkaa. Salomon arvioi havaintoihin perustuen, että järjestelmät ohjuksineen toimitettiin Syyriaan useina eri laivauksina, viimeinen syyskuussa, ja että niitä on sijoitettu Tartusiin, Latakiaan, Aleppoon ja Damaskokseen. http://www.timesofisrael.com/satellite-photos-reveal-advanced-russian-arms-on-morning-of-syria-strike/
·        Maale Adumimin pormestari Benny Kasriel kroitisoi Netanyahun päätöstä puuttua E-1 alueen suunnittelun aloittamiseen sanoen, että se osoittaa pääministerin heikkouden, uskalluksen puutteen. Hän sanoo, että suunnittelu on puhtaasti kunnallinen toiminta ja että alueen suunnittelu rakennuskuntoon tulisi joka tapauksessa kestämään 3-5 vuotta. Pormestari kehotti Netanyahua muistelemaan lupaustaan ennen vaaleja rakentaa E-1 alue, ja toiseksi hän valittaa sopivan rakennusmaan vähyyttä. Maale Adumim kasvaa n. 800 hengellä vuodessa, mikä vaatii jatkuvaa rakentamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173998#.UoSOmkC2FDQ
·        Kostoksi IDF:n 19-vuotiaan sotilaan Eden Atias murhaan keskiviikkona tuntemattomat hyökkääjät sytyttivät tuleen arabitalon Sinjilin arabikylässä Ramallahista luoteeseen aikaisin torstaiaamuna. Viisi rakennuksessa ollutta vietiin sairaalaan savumyrkytyksen vuoksi. Rakennus kärsi kohtalaisia vaurioita. IDF tuomitsi iskun todeten, että se sitoo sen kapasiteettia ja vierittää kohteen pois sen varsinaisesta tehtävästä, pyrkiä estämään terrorihyökkäyksiä ja valvomaan järjestystä. Afulassa parisataa asukasta osoitti mieltään terrorihyökkäyksen vuoksi vaatien plakaateissaan kostoa arabeille. Sotilas Atias oli aloittanut asepalveluksensa pari viikkoa ennen murhaa. http://www.jpost.com/Defense/Suspected-far-right-activists-set-fire-to-Palestinian-home-in-revenge-for-slain-IDF-soldier-331700





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019