TIISTAI 19.11.13


TIISTAI 19.11.13

1.      "MITEN  voi jokin valtio miehittää omaa maataan?" Kyseli ministeri Naftali Bennett USA:n vierailunsa aikana CNN:n toimittajan Christiane Amanpourin haastattelussa. Toimittaja heitti Bennettille kysymyksen koskien Uri Arielin julkistamaa päätöstä 20 000 uuden asuntoyksikön rakentamista "miehitetylle Juudean ja Samarian alueille". Bennett selitti toimittajalle, ettei ole olemassa sellaista aluetta kuin miehitetty Juudea ja Samaria näyttäen ikivanhaa metallirahaa todeten, että juutalaiset käyttivät sellaisia 2000 vuotta sitten Israelin valtiossa.

Amanpour yritti keskeyttää Bennettin vastauksen selittäen, että se on kansainvälisessä kielen-käytössä miehitettyä aluetta, mihin Bennett tarttui välittömästi: "En hyväksy sitä. Tämä kolikko, jossa on hepreaksi teksti "Zionin vapaus", oli juutalaisten käytössä 2000 vuotta sitten Israelin valtiossa. Ei kukaan voi miehittää omaa maataan", hän selitti katsojille.

Sen jälkeen Bennett otti esiin usein toistamansa teesin kahdesta valtiosta todeten: "Käsittääkseni pyrkimys väkisten perustaa keinotekoinen valtio Israelin sydämeen Jerusalemissa, on karkea virhe", hän selitti jatkaen: "Jos palestiinalaiset haluavat rauhaa, heidän tulee tehdä yksi yksinkertainen asia: tunnustaa Israel juutalaisena valtiona. Siinä kaikki. Mutta jos he eivät sitä tee, eli tunnusta Israelia juutalaisena kotimaana, he eivät voi odottaa rauhaa".
Bennett totesi Genevessä neuvoteltavasta Iranin sopimuksesta, että nykyisessä muodossaan se johtaa sotaan. "Ei kukaan halua rauhaa enemmän kuin Israel, kuitenkin se on yksi sopimuksista, jotka johtavat sotaan. Hyvä sopimus johtaa rauhaan. Hyvä sopimus on se, että Iranin ydinasekoneisto tuhotaan kokonaan". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174185#.Uorw_UC2FDR

2.      RANSKAN presidentti Francois Hollande vieraili eilen Ramallahissa tavaten siellä PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin, joka painotti, ettei rauhaa Israelin kanssa tule, ellei palestiinalaispakolaisten asemaa voida ratkaista, kuten hän totesi yhteisessä lehdistö-tilaisuudessa Hollanden kanssa, joka kehotti lopettamaan juutalaisten rakentamisen.
Abbas totesi, että "5 miljoonan arabipakolaisen kohtalo on ratkaistava, jos rauhansopimus Israelin kanssa aiotaan saada aikaan. Tämä tulee toteuttaa sen ohella, että Palestiinan valtio perustetaan koko Juudean ja Samarian alueelle ja Jerusalemiin".

PA:n virallisen politiikan mukaan vaaditaan kaikille 1948 sodassa ja sen jälkeen paenneiden palestiinalaisten jälkeläisille oikeutta palata entisiin koteihinsa. Heidän määräkseen lasketaan 5 miljoonaa, minkä johdosta tarkkailijat toteavat, että se on lisääntymisen maailmanennätys. YK:n harjoittaman lepsun politiikan seurauksena sen ylläpitämiin pakolaisleireihin tulvi paikallisia asukkaita ja arabeja työttömyyden vaivaamista lähimaista lisäten "pakolaisten" määrää kohtuuttomasti, kuten heidän sukunimensä todistavat. Nyt hekin ovat vaatimassa "paluuoikeutta entisiin koteihinsa ja runsasta korvausta kärsimyksistään".

PA:n parlamentin 2008 hyväksymässä ja Abbasin allekirjoittaman lain mukaan pakolaisilla on paluuoikeus alkuperäisiin koteihinsa ja omaisuudelleen ja lisäksi saada korvaus kärsimyksistään. Lakitekstissä tätä kutsutaan heidän oikeuksiensa "pyhäksi peruskiveksi", mitä ei voida millään neuvotteluilla mitätöidä. "Tässä kysymyksessä ei ole mitään neuvottelumahdollisuutta eikä sitä voida muuttaa kansanäänestyksellä". Toisessa PA:n parlamentin hyväksymässä laissa todetaan, ettei pakolaisten tule muuttaa asuinpaikastaan ratkaisuna paluuoikeuteen. Jokaista tätä lakia rikkonutta pidetään petturina ja hänet voidaan tuomita sen edellyttämään rankaistukseen. Tämä muistuttaa lakia, joka kieltää maan myymisen juutalaisille, mitä pidetään petturuutena, jonka seurauksena on automaattinen kuolemanrangaistus.

ISRAELIN Knessetissä on käsittelyn alaisena esitys korvausten vaatiminen arabi- ja muslimimaista karkotettujen juutalaisten menettämästään omaisuudestaan ja pankkitileistään, joista heidät pakotetiin luopumaan Israelin 1948 itsenäisyysjulistuksen jälkeen. Knesset asetti erityiskomitean ajamaan arabimaiden harjoittaman etnisen puhdistuksen uhrien asiaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174161#.Uor5MEC2FDQ

3.      PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kertoi sunnuntaina odottavansa USA:n ulkoministeri John Kerryn vierailua perjantaina 22.11., mutta Kerry itse kertoi lehtimiehille maanantaina, ettei hän voi tulla vierailulle Israeliin niin pian.
CNN tarttui asiaan todeten, ettei kysymys ole tahattomasta sekaannuksesta, vaan etteivät USA ja Israel pysty sopimaan, koska olisi sopiva aika Kerrylle järjestää Netanyahulle lupaamansa Iranin tilannetta koskeva keskustelutilaisuus, mikä vahvistaa epäilyjä Jerusalemin ja Washingtonin välisestä erimielisyydestä, kuten CNN arvioi.  

ULKOMINISTERI John Kerry kertoi lehdistölle maanantaina, että sovittu aika perjantaina 22.11. Geneven neuvottelujen jälkeen on liian pian, ja että hän suunnittelee toteuttavansa vierailun juutalaisten kiitospäivän 28.11. jälkeen.  Se tulee olemaan Kerryn kahdeksas vierailu Israelissa helmikuun jälkeen tänä vuonna ottaessaan vastaan ulkoministerin tehtävät. Hän selitti olevansa kiireinen muiden meneillään olevien kysymysten parissa, mutta olevansa valmis paneutumaan Israelia koskeviin kysymyksiin juutalaisten kiitospäivän jälkeen sovittavana ajankohtana. Juutalaisten hanukka-aika alkaa 27.11.

ISRAELIN ja USA:n välinen näkemysero Iranin ydinteollisuuden suhteen on suuri.
Israel haluaa, että Iranin tulee romuttaa koko ydinteollisuutensa, koska sen epäillään tähtäävän ydinaseen rakentamiseen. USA katsoo, että Iran saa pitää ydinlaitoksensa ja jatkaa uraanin rikastamista IAEA:n valvonnassa määrättyyn rajaan saakka rauhanomaisia tarkoituksia varten.
Kerry antoi lausuntonsa tavattuaan Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglun Washingtonissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174186#.UosEDEC2FDQ

4.      GAZAN kaista on oudossa tilanteessa. Siellä ei ole tarpeeksi polttoöljyä, minkä johdosta sähköä tuottava laitos ei toimi polttoöljyn loputtua, vaan sulki laitoksensa, minkä johdosta virta joudutaan katkaisemaan 16 tunniksi päivässä.
Toiseksi suosittu Kentachy Fried Chicken, paistetut kanat, on sekin poistunut myynnistä.

Näistä epämukavuuksista, jotka symboloivat Gazan elämää, ei kuitenkaan syytetä yksin Israelia, vaan myös Egyptiä, joka on sulkenut valtaosan salakuljetustunneleista, joiden kautta kukoistava salakauppa kukoisti, ja myös sulkien Rafahin terminaalin epäillessään Gazan terroristien osallistuneen armeijan vastaisiin hyökkäyksiin Siinailla.

Egyptin valtion tukeman halvan öljyn kuljetus tunnelien kautta Gazaan on tyrehtynyt miljoonasta litrasta päivässä 10 000 – 20 000 litraan viikossa. Gazan sähköyhtiö tuottaa normaalisti kolmanneksen tarvittavasta sähköstä, loppuosa tuotetaan Israelista ja Egyptistä, mutta sähköyhtiö sulki laitoksensa 01. marraskuuta polttoöljyn loputtua. Sähkökatkosten vuoksi viemäriveden puhdistus- ja pumppauslaitokset eivät toimi valuttaen viemärivesiä pitkin Gazan kaupungin katuja. Gazassa toimivan älyhautomon johtaja Omar Shaaban sanoo, että Gaza on joutunut neljän sieppaajan uhriksi: Israelin, Hamasin, PA:n ja kansainvälisen yhteisön.

Hämmästyttävää kehitystä osoittaa sekin, että Gazan kauppasaarron murtamiseksi Mavi Marmaran laittoman laivasaattueen järjestänyt turkkilainen järjestö IHH julkisti raportin, jossa se syyttää Egyptin hallitusta Gazan kansan kollektiivisesta kurittamisesta vaatien, että Egyptin tulee avata Rafian terminaali. IHH:n tiedottaja Zahir Birawi kutsui Egyptin toimia huolestuttaviksi kehottaen kaikkia palestiinalaisten asioista kiinnostuneita esittämään protestinsa Egyptin lähetystöille kaikkialla maailmassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174189#.UosWHUC2FDQ

5.      UUTISOTSIKOITA
·        Oikeistolaiset kansanedustajat ja ministeritkin ovat sotajalalla oikeusministeriön nimitettyä Shai Nitzanin seuraavaksi yleiseksi syyttäjäksi Moshe Ladorin päätettyä oman virkakautensa ja siirtyessä syrjään. Nitzanin valitsi ehdokkaaksi erityinen valintakomitea, joka äänesti 4 vastaan yksi. Oikeusministeriö julisti lausunnon, jossa se onnittelee Nitzania ehdokasvalinnan vuoksi. Nimitys vaatii hallituksen hyväksymisen. Ministeri Uzi Landau sanoo, että komitean olisi pitänyt esittää kolme ehdokasta hallituksen hyväksyttäväksi. Moshe Feiglin sanoo Nitzanin valinnasta näin: "Vasemmistolainen radikaali radikaalien joukossa". Valtion syyttäjä on vastuullinen suoraan oikeus-kanslerille, joka toimi valintakomitean puheenjohtajana. Feiglin sanoi, että Nitzan on Dalia Sassonin manttelin perijä, "mies, joka käytti julkista rooliaan edistääkseen omaa selkeää poliittista agendaansa laittomasti haalien yhä enemmän valtaa". Nitzanin edeltäjä erityisrooleissa Dalia Sasson tunnettiin "setlementtitoiminnan vihollisena", mitä Nitzan tullee nyt seuraamaan uudessa toimessaan. Sasson asettui äärivasemmistolaisen Meretzin ehdokkaaksi vaaleissa joskin ilman menestystä, mikä kasvatti epäilyksiä hänen puolueellisuudestaan toimiessaan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen laillisuuden tutkijana suositellen useita niistä tuhottaviksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174191#.UoskBUC2FDQ
·        Entisen IDF:n everstin Straya Oferin murhanneet kaksi PA:n arabia eivät osoita mitään katumusta raakalaismaisen murhansa johdosta. Pääsyytetty Bashir Harob, 21, johdatti oikeuden jäsenet murhapaikalle selittäen, että he tulivat varastamaan. He vetivät Oferin asunnon ulkopuolelle, jossa tämä taisteli heitä vastaan. Hän sanoo tilanteen olleen vaikean, mutta lopulta he murhasivat uhrinsa kirveellä. Hän ei selittänyt, että jos tarkoitus oli vain varastaa, miksi heillä oli aseina kirves ja hakku, ja miksi he pyrkivät tunkeutumaan asuntoon hyvin tietäen asukkaiden olevan paikalla? Harob sanoi murhan olleen veriuhrin ramadanin paastokuukauden eid al Fidrin juhlan kunniaksi. Hän kertoi myös, että he molemmat arabit kokivat uskonnollisuutensa nousseen murhan jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174176#.Uosnj0C2FDQ
·        Räjähdys Iranin Beirutin lähetystön lähellä 02.00 aikoihin tiistaiaamuna surmasi ainakin 15 ihmistä ja haavoitti 50, raportoi Daily Star. Libanonin virallinen National News Agency kertoo, että ensimmäisen räjähdyksen aiheutti jalan kulkenut itsemurhaterroristi, jota seurasi muutamien sekuntien jälkeen toinen autonsa lähetystön eteen ajanut terroristi, joka räjäytti pommeilla lastatun autonsa Bir Hassan alueella. Raporttien mukaan Iranin lähettiläs on turvassa. Al-Arabiya raportoi, että läheiset rakennukset ovat pahoin vaurioituneet ja että paikalla on runsaasti turvallisuushenkilöitä. Al-Jazeera raportoi, että tuhojen jäljet osoittavat, miten voimakkaat pommit olivat. Iskut olivat kolmas viiden kuukauden aikana Beirutin eteläosassa, joka on Hizbullahin vahvaa aluetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174194#.UosqJ0C2FDQ













Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021