TIISTAI 05.11.13


TIISTAI 05.11.13

1.      USA:n ulkoministeri John Kerry kiirehti nopeasti Lähi Itään selvittääkseen hälyttäviä kehitys-suuntia alueella. Ensimmäinen huoli koski Egyptiä, jonka neuvottelut Venäjän kanssa ovat pitkällä laivastosatamien kehittämiseksi Venäjän Välimeren laivaston alusten huolto- ja korjaus-tukikohdiksi. Venäjä on koonnut valtavan 16 aluksen laivaston Välimerelle tuoden sinne kaikkien tulivoimaisimmat aluksensa. Lisäksi Egyptin hallitus neuvottelee Venäjän sotilaallisesta avusta ja toimituksista sekä yhteisharjoituksista armeijoitten kesken. Kerryn ja Egyptin ulkoministerin välisistä neuvotteluista medialle annettu lausunto oli varsin lyhyt. Kerry totesi siinä Egyptin tärkeyden USA:lle.

Egyptistä Kerry matkusti toiseen kriisikohteeseen, Saudi Arabiaan, joka julkisesti arvostelee USA:n Lähi Idän politiikkaa ja uhkaa etsiä muita yhteistyökumppaneita. Kerry puuttui puhuessaan lehdistölle Riadissa Israelissa levinneisiin uutisiin, että USA laatii oman rauhansuunnitelmansa Israelin ja PA/PLO:n välille, mikäli nykyiset neuvottelut joutuvat vaikeuksiin eivätkä osoita selvää edistystä. Sen mukaan Obaman hallituksen laatima suunnitelma puuttuu kaikkiin osapuolten välisiin kysymyksiin ja esittää omat ratkaisunsa niihin. Perustana on arabiliiton suunnitelma, jonka mukaan rajat noudattavat 1949 aselepolinjoja vähäisin aluevaihdoin. Suunnitelma esitellään Israelin ja PA/PLO:n edustajile tammikuussa 2014, ja se on luonteeltaan ota tai jätä periaatteella. Julkisuuteen levinneiden tietojen mukaan kieltäytyminen tulisi aiheuttamaan vakavia häiriöitä USA:n ja Israelin välisiin suhteisiin ja Israelin ja EU:n välisiin kauppasuhteisiin, eli Israelin eristäminen taloudellisesti ja diplomaattisesti.
Kerry kuitenkin painotti Riadissa, että hän pitää parhaimpana neuvotteluratkaisua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173615#.UniAhkC2Elk

Pääministeri Benyamin Netanyahu sanoi USA:n puuttumisesta neuvotteluihin, ettei hän periaatteessa vastusta USA:n aktiivista osallistumista, mutta hän sanoi i24 haastattelussa, että PA/PLO:n johto kehittelee kriisejä voidakseen kiristää etuisuuksia. Hän viittasi Abbasin kritiikkiin uusien rakennuskohteiden aloittamisesta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, että "me vapautamme vankeja ja me rakennamme". Hän sanoi Abbasin olevan hyvin tietoinen ennen neuvottelujen aloittamista tehdyistä sopimuksesta, joiden mukaan Israel vapauttaa 104 vankia asteittain neuvottelujen edistymisen mukaan ja rakentaa asuntoja Juudeaan ja Samariaan sekä Jerusalemiin. Hän sanoi pitävänsä tämän sopimuksen noudattamista testinä, voidaanko heihin luottaa suuremmissa kysymyksissä.

PLO:n pääsihteeri Yasser Abed Rabbo sanoi, ettei hän odota Kerryn tuovan mukanaan uusia ideoita, vain esittelevän entisiä lupauksiaan. PA:n ja PLO:n johdon parissa on syvä tyytymättömyys siihen, ettei Kerry ole pystynyt painostamaan Israelia niiden vaatimuksiin, joista ne eivät halua tinkiä. Kaikki 14 neuvottelukierrosta ovat siten vain Israelin taivuttamista luopumaan omista vaatimuksistaan sekä lopettamaan juutalaisyhteisöjen rakentamisen vihreän linjan itäpuolella. Voi hyvin kuvitella Livnin turhautumisen, koska hän olisi valmis  hyväksymään PA/PLO:n vaatimukset, mutta hän on sidottu Netanyahun määrittelemiin ehtoihin. http://www.jpost.com/Middle-East/Ahead-of-Kerry-visit-Jerusalem-and-PA-trade-barbs-on-peace-progress-330644

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas syyttää Netanyahua valehtelemisesta vaatiessaan Jordanin-laaksoa turvallisuussyistä todeten, että Israel hyötyy vuosittain 620 miljoonaa USD laaksosta, eli hänen vaatimuksensa turvallisuudesta on valhe. Hän selitti Erekatin käyneen 90 ulkomaisen diplomaatin kanssa tutustumassa laaksoon löytäen sieltä vain taateliviljelmiä, kala- ja alligaattorilammikoita sekä kana- ja kalkkunafarmeja, minkä hän sanoi todistavan, ettei Netanyahu puhu totta vaatiessaan laaksoa turvallisuuden vuoksi. Hän kiistää rasistiset syytökset todeten, että israelilaiset ja juutalaiset voivat vierailla Palestiinassa turisteina, ei muuten. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Abbas-Israels-claim-it-wants-Jordan-Valley-for-security-is-a-lie-330600

2.      JP:n vakiokolumnisti Caroline Glick toteaa artikkelissaan "Its time to reassess Israels strategic assumtions" (Israelin on aika arvioida uudelleen strategiset olettamuksensa), että kaikki, mikä hyödyttää Obamaa, vahingoittaa Israelia. Glick selittää ensiksi, että Netanyahun usko, että Iran on Israelin suurin vaara, on virheellinen ja perustuu vanhentuneisiin periaatteisiin. Israelin suurin vaara on siinä, ettei sen korkein johto pysty omaksumaan muuttuneiden olosuhteiden vaatimia uudistuksia strategisessa ajattelussaan. Hän selittää Israelin johdon olettavan, että kaikki mikä on hyödyksi Obamalla hyödyttää Israelia ja mikä heikentää häntä, heikentää Israelia.  

Glick pitää tätä vanhentuneena otaksumana. Hän sanoo, että Obamalla on kolme päämäärää: Saada sopimus Iranin kanssa sen ydinsuunnitelmasta ilman sotilaallisia toimia. Toiseksi saada Syyrian tilanne selvitettyä neuvottelujen kautta. Kolmanneksi hän haluaa selvittää Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman mahdollisimman pian. Obaman kolmen kohdan ohjelmaa esitetltiin viime viikolla New York Timessa.

Glick katsoo, että Obaman Irania koskevan suunnitelman mukaan se saa jatkaa ydinohjelmansa toteuttamista IAEA:n valvonnassa vakuutuksilla, ettei se rakenna ydinasetta. Tämä ei poista Iranin taholta Israeliin kodistettua uhkaa hyökätä sitä vastaan ballistisin ohjuksin.
Syyrian kemialliset aseet tuhotaan USA:n ja Venäjän välisen sopimuksen mukaan, ja ne yhdessä puuhaavat kansainvälistä rauhankonferenssia, lähtien periaatteesta, että presidentti Bashar Assad saa  jäädä paikoilleen ja ehkä asettua ehdokkaaksi seuraavissa vaaleissa. Arabiliitto kehottaa Syyrian kapinallisryhmittymiä osallistumaan konferenssiin, kuten myös Saudi Arabia ja Iran. Assad on näyttänyt vihreää valoa ehdolla, että hän saa jatkaa presidenttinä.
USA:n edustaja David Hale on neuvotellut Hizbullahin kanssa sen osallistumiseksi konferenssiin nostaen sen kansainvälistä asemaa, kuten kuwaitilaisen Anbaa lehti raportoi.
Glick sanoo, että Obaman hallitus käyttää EU:n mahdollisia taloudellisia ja diplomaattisia sanktioita painostaakseen Israelin sen turvallisuutta vaarantaviin myönnytyksiin, mikäli se ei rauhankeskusteluissa suostu PA/PLO:n esittämiin vaatimuksiin ja luovu omistaan.

GLICK toteaa pitkähkön artikkelinsa lopuksi, että tarkasteltaessa näitä Obaman kolmea päämäärää, toteutuessaan jokainen niistä vahingoittaa Israelia. Israelin johto on vuodesta 1968 lähtien perustanut strategisen ajattelunsa siihen, että voimakas Israel on USA:n Lähi Idän etujen tärkein suoja. Mutta tämä ei pidä enää paikkaansa, Glick toteaa, ja meidän on syytä hyväksyä tämä tosiasia. Tämä samalla sokeuttaa Israelin johdon näkemään uusia mahdollisuuksia, mitä alueella jatkuva kaaos tarjoaa. Hän toteaa lopuksi, ettei USA:n ja EU:n menetettyjä suhteita helpolla pysty korvaamaan uusilla, mutta ne auttavat Israelia selviytymään myrskyn ohi. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Its-time-to-reassess-Israels-strategic-assumptions-330602
3.      TheTimes of London raportoi länsimaitten harkitsevan käteisen rahan maksamista Iranille maksuksi siitä, että se keskeyttää ydintoimintansa keskustelujen ajaksi. Tällä pyrittäisiin korvaamaan Iranin kovennettujen sanktioitten vuoksi menettämiä öljytuloja. Nämä varat saataisiin Iranin sanktioitten jäädyttämistä öljytuloista Japaniin, Kiinaan ja Intiaan myydystä öljystä. Tämä olisi kertakaikkinen helpotus Iranin talouden kohentamiseksi, mutta sanktiot pysyisivät voimassa, kunnes sopimus on allekirjoitettu.
Obaman hallitus on kehottanut kongressia esittämästä sanktioitten koventamista tässä neuvotteluvaihessa, ja kehotti juutalaisia painostusryhmiä pidättyvyyteen.
Israelin pääministeri Netanyahu varoittaa Iranin painostuksen helpottamista, mutta totesi tavatessaan Italian Enrico Lettan Roomassa viime kuussa, että tarkoitus on varmistaa, ettei Iran saa ydinasetta, ja jos mahdollista, se voidaan saavuttaa rauhanomaisesti.
Iran jatkaa uraanin rikastamista lähelle ydinaseen vaatimaa tasoa, ja vakuuttaa jatkavansa, kunnes on saatu sopimus aikaan P5+1 maiden ja Iranin kesken. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Report-West-considering-cash-offer-for-halt-of-Iranian-nuclear-activities-330640

4.      IRANIN parlamentin jäsen Javad Ghoddousi Karimi kehui lehdistön edustajille, että Iran on lähettänyt satoja sotilaita taistelemaan Bashar Assadin riveissä. Hän sanoi syyrialaisten upseerien kertovan jatkuvista voitoista, mitä he ovat saaneet israelilaisten tukemina. Tämä julkistettiin pian sen jälkeen, kun raportit kertovat, että Iranin vallankumouskaartin korkea komentaja Muhammad G´mazlida oli saanut surmansa Syyrian taisteluissa. Valtion johtoisen MEHR uutistoimiston mukaan hän sai surmansa taisteluissa Wahhabi-terroristien kanssa.
Iranin vallankumouskaarti sanoi vastauksena Karimin lausuntoon, ettei sen joukkoja ole Syyriassa, vain joitakin neuvonantajia ohjaamassa iranilaisten sotatarvikkeiden kuljettamista Syyrian armeijalle, kuten ISNA uutistoimisto raportoi.
Vallankumouskaartin tiedotusosaston komentaja kenraali Ramazan Sharif varoitti, että iranilaisten tulee olla varovaisia kertoessaan asioista, joita vastustajat voivat käyttää Iranin vastaisessa propagandassaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173619#.UnimqkC2Elk

5.      LIVNIN kumppani Yitxhak Molcho rauhankeskusteluissa PA/PLO:n edustajien kanssa valittaa, että Livni tarjoaa palestiinalaisille enemmän kuin mihin Netanyahu oli valtuuttanut. Tämä aiheuttaa kiistelyä jopa kesken neuvottelujen, mutta etenkin niiden ulkopuolella, jossa Livni valittaa Netanyahun asettaneen riman liian korkealle jo ennen kuin on päästy lähtökuopista. Molcho sanoo, että tämä tulee selvemmin näkyviin, kun käsitellään rajakysymyksiä, kuten Voive of Israel raportoi tiistaina. Netanyahu haluaa pitää Beit Elin ja Psagotin, mitä Livni vastustaa. Molcho hyväksyy Jerusalemin vanhankaupungin ja Temppelivuoren avoimeksi kaupungiksi, mutta Livni haluaa joustaa enemmän. Neuvottelutiimit ovat pitäneet 15 istuntoa vuorotellen Jerusalemissa ja Jerikossa. Istunnot kestää 3-4 tuntia, minkä jälkeen USA:n edustaja Martin Indyck tulee mukaan saaden kummankin osapuolen selostuksen keskusteluista. Livni puhuu suurimman osan ajasta, Molcho puuttu asiaan, jos katsoo Livnin ylittäneen valtuutensa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173627#.UniqlUC2Elk
6.      KNESSETIN sisäisten asioitten valiokunnan istunto meni keskinäiseksi huuteluksi ja solvauksiksi arabiedustajien ja juutalaisedustajien välillä. Valiokunnan puheenjohta Miri Regev menetti tilanteen hallinnan eikä saanut järjestystä aikaan, mikä johti arabiedustajien poistumiseen huoneesta huutaen solvauksia Beit Yehudan edustajille ja puheenjohtajalle. Tarkoitus oli keskustella ja päättää Temppelivuoren käyttöoikeuksista. Israel vapautti vuoren Jordanian miehityksestä – kuten koko Juudean ja Samarian – 1967 kuuden päivän sodassa. Israelilla olisi ollut kultainen tilaisuus järjestellä vuoren asiat haluamallaan tavalla arabimaiden nuoleskellessa haavojaan hävinneen sodan jälkeen, mutta lähinnä Moshe Dayanin painostuksesta Temppelivuoden päivärutiinin valvonta annettiin Jordanian johtamalle islamin säätiölle (wakf), jonka asettamat nuoret miehet valvovat, että vuosikymmenien aikana vakiintunutta käytäntöä noudatetaan. Jerusalemin poliisi on omaksunut muslimien tuntoja ja toiveita rauhoittelevan käytännön rajoittaen juutalaisten nousua vuorelle ja kiletäen rukoilemisen siellä. Nyt tätä käytäntöä halutaan muuttaa ja sallia juutalaisten rukoukset siellä aluksi rajoitetusti. Arabit vastustavat käytännön muuttamista ja siksi hyökkäsivät rajusti esitystä vastaan. Arabikansanedustaja Jamal Zahalke huusi poistuessaan salista, ettei ole Temppelivuorta, vain Al-Aksa moskeija. Arabikansanedustaja Barakeh esitti uhkauksen: "Kuka hyvänsä tulee häpäisemään Al-Aksa moskeijaa, löytää meidät sieltä, eikä täältä", johon Regev vastasi: Mikä se oli? Uhkausko?" minkä Barakeh kiireesti perui. Ahmed Tibi uhkaili kolmannella intifadalla. http://www.timesofisrael.com/enraged-arab-mks-storm-out-of-debate-on-temple-mount/















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019