SUNNUNTAI 24.11.13


SUNNUNTAI 24.11.13

1.      P5+1 MAAT - eli E3+3 maat, kuten EU:n edustaja Michael Mann sanoi – ja Iran pääsivät varhain sunnuntaiaamuna yhteisymmärrykseen sopimusluonnoksen sanamuodosta. Sopimus allekirjoitettiin klo 03.00 aamun varhaisina tunteina sunnuntaina Kansojen Palatsissa.
Neljä päivää neuvottelijat olivat heitelleet ehdotuksia ja vastaehdotuksia voidakseen tukkia potentiaaliset porsaanreiät. Kuitenkin vasta loppurutistusta varten paikalle hälytetyt ulkoministerit saivat asiat oikeaan ojennukseen. Venäjän ulkoministeri Vladimir Lavrov saapui Geneveen jo perjantai-iltana, jota seurasi USA:n ulkoministeri John Kerry lauantaiaamuna ja hänen jälkeensä Englannin ulkoministeri William Hague, Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius ja Saksan ulkoministeri Luigo Westerwelle. Myös Kiinan ulkoministeri Wang Yi oli paikalla.
Länsimaiden edustajat käyttivät Iranin aiemmin ansiokkaasti käyttämää taktiikkaa ajaen neuvottelut kriisitunnelmaan, mutta samalla vakuuttaen median edustajille, että neuvottelut etenevät hyvin ja että sopimusluonnos on lähellä lopullista muotoaan. Ehkä John Kerryn aikaisin sunnuntaiaamuna suunnittelema lento Lontooseen antoi vauhtia neuvottelijoille.

SOPIMUKSEN yksityiskohtia ei ole vielä julkistettu, mutta pääkohtia siitä on tiedossa.
Iran suostuu pysäyttämään uraanin rikastamisen 5 %:n tasoon ja muuntaa jo 20 %:n tasoon rikastamansa uraaniin ydinvoimalansa polttoaineeksi tai se neutraloidaan muulla tavoin. Arakin rikastuslaiton voitaneen rakentaa valmiiksi, mutta sen toimintaa rajoitetaan ja valvotaan tiukasti. Irania ei pakoteta romuttamaan rikastuslaitoksiaan, mutta niiden valvontaa tehostetaan, eikä Iran saa korvata SR-1 sentrifugejaan nopeampiin SR-2 malleihin.
Iranin ulkomailla olevia varoja vapautetaan 4.2 miljardin USD arvosta, mutta helpotusten arvioidaan kaikkiaan nousevan kahdeksaan tai jopa 10 miljardiin USD.

Iran vaati sopimukseen maininnan, että Iranilla on oikeus rikastaa uraania NPT sopimuksen nojalla, mutta se antaa jäsenille oikeuden vain ydinvoiman käyttöön, ei välttämättä uraanin rikastamiseen. Tarkkailijat pitävät oikeuden laajentamista vaarallisena.
Sopimus on voimassa kuusi kuukautta, jonka aikana neuvotellaan lopullisesta sopimuksesta, jossa määritellään Iranin ydinteollisuuden tavoitteet. Iran katsoo länsimaiden tunnustavan sen tasavertaisuuden muiden ydinteollisuusmaiden kanssa, mitä se on painottanut kaiken aikaa. Sanktioitten pääosa on edelleen voimassa, ja niitä voidaan nostaa uudelleen, mikäli osoittautuu, ettei Iran noudata sopimusehtoja. http://www.newsmax.com/Newsfront/Iran-nuclear-politics-Kerry/2013/11/23/id/538293?ns_mail_uid=8637072&ns_mail_job=1547353_11232013&promo_code=15B71-1

2.      WASHINGTON POST kertoo, että Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif on tyytyväinen sopimukseen, sillä se tunnustaa Iranin vilpittömyyden vakuutuksistaan, että sen ydinteollisuus palvelee vain rauhanomaisia tarkoituksia.  "On tärkeää, että me kaikki näemme mahdollisuuden lopettaa tämä tarpeeton kriisi ja avata uudet arvostukseen perustuvat näkymät, tunnustaen Iranin kansan oikeudet, ja poistaen kaikki epäilyt Iranin ydinteollisuuden rauhanomaisesta luonteesta", Zarif kertoi englanniksi. "Tämä prosessi tähtää luottamuksen palauttamiseen".

Neuvotteluihin osallistunut viranomainen selitti, että sopimus on ensimmäinen askel tiellä kaiken kattavan sopimuksen solmimiseksi kuuden kuukauden aikana. Sopimus jäädyttää Iranin tärkeimpien ydinlaitosten toiminnan, estää uusien uraanin rikastamiseen käytettävien sentrifugien asentamisen ja rajoittaa sallitun rikastetun uraanimäärän ja laadun.
Iran suostuu keskeyttämään Arakin raskasvesilaitoksen avainkomponenttien asentamisen,
joilla sillä olisi mahdollisuus tulevaisuudessa kehittää plutoniumia ydinpommin valmistamiseksi. Lisäksi Iran suostuu toistuviin tarkastuksiin ja päivittäiseen yhteydenpitoon tarkastajien kanssa.
Virkailija vakuuttaa, että näillä toimenpiteillä tehdään Iranille lähes mahdottomaksi pystyä rakentamaan salaa ydinpommia ilman, että se havaittaisiin. Sanktioiden helpotukset ovat arvoltaan 7 miljardia USD.

USA:n Valkoinen Talo ylisti sopimusta lausunnossaan todeten, että "vaikka se on ensimmäinen askel, sen saavutus on suuri, sillä ensimmäistä kertaa moneen vuosikymmeneen olemme voineet rajoittaa Iranin ydinsuunnitelmaa ja vähentää sen avainkomponenttien toimintaa".  Artikkelin mukaan sopimus on tärkeä presidentti Obaman pahoin tahriintuneen imagon nostamiseksi, sekä kongressin suunnittelemien kovennettujen sanktioitten estämiseksi.
Eniten Iranin taloutta ovat runnelleet sen öljynvientiä ja kansainvälistä pankkitoimintaa rajoittavat sanktiot. Läntiset liikemiehet ottivat jo varaslähdön Iranin vapautuville markkinoille. http://www.washingtonpost.com/world/national-security/kerry-in-geneva-raising-hopes-for-historic-nuclear-deal-with-iran/2013/11/23/53e7bfe6-5430-11e3-9fe0-fd2ca728e67c_story.html?hpid=z1

3.      USA:n ulkoministeri John Kerry soitti "ystävälleen Benyamin Netanyahulle" vakuuttaen, että sopimus vahvistaa Israelin turvallisuutta. "Laaja sopimus lisää maailman turvallisuutta – ja Israelin turvallisuutta", hän totesi sunnuntaiaamuna AFP:n mukaan.
Israel on esittänyt lukuisia varoituksia "huonosta sopimuksesta", joka ei lopeta kokonaan Iranin uraanin rikastamista, ja sanoutunut siitä irti pitäen oikeuden päättää toimistaan.
Kerry vakuuttaa nyt kuten hän on tehnyt kaiken aikaa, ettei USA:n ja Israelin näkemysten välillä ole mitään eroa, kysymys on vain erilaisista arvioista ja laskelmista, eikä mistään muusta. Hän vakuuttaa olleensa jatkuvassa yhteydessä Netanyahun kanssa, useita kertoja viikossa. Hän katsoo, että sekä USA ja Israel vastustavat Iranin ydinasetta, ja että Iranin asia on vakuuttaa epäilijöille, että he ovat väärässä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174380#.UpGkE0C2FDQ
 PÄÄMINISTERI Netanyahu kutsui sopimusta huonoksi todeten, että Iran sai haluamansa, sillä sopimus ei estä sitä jatkamasta uraanin rikastamista eikä Arakin laitoksen valmistumista. Ministeri Yuval Steinitz kutsui sopimusta kauheaksi, joka johtaa ydinaseterroriin Lähi-Idässä. Apulaispuolustusministeri sanoi sopimusta vaaralliseksi, joka neutraloi sanktiot, ei sentrifugeja. Ministeri Naftali Bennett varoitti FB:n sivullaan, että jos matkalaukkuydinpommi räjähtää New Yorkissa tai Madridissa, se on seurausta aamulla allekirjoitetusta sopimuksesta.

4.      SAUDI ARABIAN Englannin lähettiläs prinssi Mohammed bin Nawaf bin Abdulaziz sanoi Al-Arabiyan raportin mukaan, ettei Saudi Arabia katsele sivusta, jos länsimaat eivät pysty keskeyttämään Iranin ydinsuunnitelman toteuttamista. Hän jatkoi puhuessaan Times haastattelussa todeten, että Obama ryntää solmimaan Iranin kanssa sopimusta, jota ei yleisesti hyväksytä. "Emme suostu istumaan toimettomina saadessamme uhkauksia harkitsematta, miten puolustaa maatamme ja aluetta", kuningas Abdullahin serkku prinssi Mohammed totesi. "Jätetään asia siihen, missä se on nyt, jossa kaikki mahdollisuudet ovat pöydällä" ilmeisesti viitaten sotilaallisten iskujen mahdollisuuteen.
Hän antoi lausuntonsa perjantaina, jolloin Geneven neuvottelut olivat vielä kriittisessä vaiheessa. Times julkaisi viikkoa aiemmin raportin, jossa todettiin Saudi Arabian keskustelevan salaisesti Israelin kanssa iskusta Iranin ydinlaitoksia vastaan. Saudit myöhemmin antoivat lausunnon, jossa he sanoivat tiedot vääriksi todeten, ettei heillä ole minkään tason keskusteluja Israelin kanssa. Prinssi Mohammed totesi, että päinvastoin Saudi Arabia ajaa massatuhoaseista vapaata Lähi-Itää, mikä tarkoittaa, että myös Israel hävittää ydin- ja muut massatuhoaseensa.
Hän totesi Syyrian tilanteesta, ettei Saudi Arabia välitä, kuka Syyriaa hallitsee, olkoon shia-muslimi tai kristitty, mutta se ei hyväksy sitä, että Assad surmaa omia kansalaisiaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174379#.UpGuMEC2FDQ

5.      UUTISOTSIKOITA
·        Juutalaiset maanviljelijät Juudeassa ja Samariassa ovat kyllästyneet siihen, miten PA:n arabit varastavat heidät karjaansa, lampaita, vuohia ja lehmiä kuten myös työvälineitä ja traktoreita. He käyvät maatiloilla yöllä kuljettaen varastamansa eläimet ja välineet PA:n valvomiin arabikyliin, jonne poliisi ja IDF eivät mielellään mene. Tämän yhä laajenevan ongelman vuoksi maanviljelijät ovat perustaneet puolustuspartioita, joita on sijoitettu kuuteen alueen 60:sta maatilasta. He sanovat, ettei varkauksissa ole kyse suurista rahoista, muutamasta tuhannesta, mutta että kysymys on kansallisesti värittyneestä juutalaisten läsnäolon vastustamisesta. Maatilojen edustajia oli kokoontunut viikonlopun aikana tilaisuuteen, jossa oli mukana kansanedustajat Orit Struk ja Zevulun Kalfa Juutalainen Koti puolueesta, sekä puolustusjoukkojen, Hashomer Josh, edustajia. Maanviljelijä Yishaskar Man Maon, joka itse on mukana puolustajissa, sanoo tilannetta vaaralliseksi, sillä varkauksien lisääntyessä ja muuttuessa selvästi poliittisiksi ja entistä häiritsevimmiksi tilanne voi kehittyä tulitaisteluksi varkaiden ja puolustajien välillä, missä voi tulla ruumiita. Maanviljelijät vaativat muutosta asiaan ennen kuin on liian myöhäistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174384#.UpG07UC2FDQ
·        Sotilaat pyrkivät hajottamaan heitä kivittäneet 150 PA:n arabia Beit Elistä pohjoiseen sijaitsevan Jalazoun juutalaisyhteisön lähellä lauantaina. PA:n raportin mukaan neljä mielenosoittajaa haavoittui sotilaitten ampumista kumiluodeista. Sotilaat totesivat, ettei heillä ollut mahdollisuutta verifioida PA:n antamia tietoja haavoittuneista. - Lauantaina sotilaat havaitsivat arabien tunkeutuneen Gazan kaistaa erottavan turvallisuusaidan läpi Israelin puolelle aloittaen etsinnät helikopterien tukemina. Beerin kibbutsin turvallisuus-partio löysi kolme arabia luovuttaen heidät IDF:lle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174369#.UpG6A0C2FDQ
·        New Yorkissa yleistynyt nuorten pariin levinnyt villitys "knockout", näyttää yhä yleisemmin keskittyvän juutalaisiin. Tapauksia on videoitu useissa tilanteissa, joissa ryhmä nuoria huligaaneja iskee pahaa aavistamattoman uhrin joko edestä tai takaa tajuttomaksi paeten heti paikalta. Joissakin tapauksissa uhri on kuollut, koska hänet jätetään iskun jälkeen siihen, mihin hän kaatui joskus lyöden kasvonsa tai päänsä hengenvaarallisesti. Nuoret kutsuvat tätä peliksi (game), mutta se kehittyy helposti rasistiseksi vainoksi poikkeavia kuten juutalaisia kohtaan. Toinen ilmiö USA:ssa on mustien muodostamat jengit, jotka järjestävät valkoisten vastaisia katutappeluja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174387#.UpG8HEC2FDQ
·        Beirutissa äskettäin tapahtuneen pommi-iskun toinen tekijä on todettu olleen palestiinalainen Adnan Abu Dahr eteläisestä Sidonin satamakaupungista. Hänet tunnistettiin DNA-testien perusteella, Myös toinen itsemurhaterroristi tunnistettiin DNA-testein mukaan, hän oli palestiinalainen Adnan Mussa al-Muhammad, Libanonin eteläosasta. Hänen innostajansa oli sunnien radikaalisheikki Ahmad al-Assir. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/174378#.UpG-nkC2FDQ
·        Iran sanoo rakentavansa kaksi uutta ydinvoimalaa Bushehrin lisäksi. http://www.timesofisrael.com/iran-to-build-two-more-nuclear-power-plants/



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021