PERJANTAI 01.11.13


PERJANTAI 01.11.13

1, ISRAELIN ja PA/PLO:n väliset rauhanneuvottelut ovat ajautumassa todelliseen kriisiin, kertovat aamun uutiset. Israelin näkökannalta PA:n neuvottelijoiden julkisuuteen vuotaneet vaatimukset Israelille ovat sitä luokkaa, ettei niiden sovittaminen Israelin turvallisuustakuisiin ja juutalaisen kansan tietoisuuteen sille luvatun maan rajoista ole inhimillisesti katsoen mahdollista. PA/PLO:n neuvottelujen alussa Livnille esitetyt vaatimukset ovat uhka-vaatimuksia, joista se sanoo pitävänsä kiinni eikä luopuvansa yhdestäkään. Sen asenteen kovenemiseen vaikutti ulkoministeri John kerryn lausunto, jossa hän uhkaa ”Israelia kansain-välisellä boikotilla steroideilla, mikäli neuvottelut epäonnistuvat”. Tämän johdosta PA/PLO katsoo, että sillä on ”win-win tilanne”; se voittaa, jos neuvottelut keskeytyvät ja se voittaa, jos Israel jostain kumman syystä alistuu sen uhkavaatimuksiin. Paikallinen media alkaa kysellä, onko Netanyahun ainoa motiivi jatkaa päättömiä neuvotteluja pelko välttää joutumasta bussin alle, kuten Obaman väitetään tehneen aikaisemminkin?

PLO:n virkailijat kehottivat Abbasia lopettamaan osallisuutensa neuvotteluihin.
Maan-uutistoimiston välittämän uutisen mukaan PA/PLO:n neuvottelupari Saeb Erekat ja Mohammed Shtyeff esittivät Abbasille torstaina eroanomuksensa neuvotteluista. PLO:n hallitus kokoontui torstaina Abbasin johdolla Ramallahissa, mutta PLO:n virkailijan Wassel Abu Youssefin mukaan siinä ei käsitelty heidän ero-anomustaan.
Erekatin raportoidaan perustavan eronsa siihen, että Israel julkisti 5000 asuntoyksikön rakentamisen Ramat Shlomoon ja muualle Juudeassa ja Samariassa.
Toinen syy Erekatin eroanomukseen on Jerusalemin päätös purkaa arabien laittomasti rakentamaa 20 rakennusta Jerusalemin itäosassa, kuten Maan uutistoimisto raportoi.
Maan-uutistoimiston julkistamaa tietoa Erekatin erosta ei ole vahvistettu, eikä sitä, ettei Abbas voi siihen suostua, koska se vaarantaisi Kerryn lupaamat 4 miljardia USD.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu totesi puhuessaan Jom Kippursodan upseerien muistotilaisuudessa, että sen sodan opetuksia hänelle on, ettei tule aliarvioida vihollista, ja toiseksi alueen strategisen syvyyden merkitys. Kolmanneksi hän mainitsi, että IDF:n tulee olla valmis kaikkien eteen tulevien tilanteiden varalta. Tämä koskee myös Irania, hän arvioi.
Hän ylisti IDF:n nykyistä voimaa, joka on suurempi kuin koskaan, ja toivoi sen pysyvän.

USA:n ulkoministeri John Kerry matkustanee Israeliin sunnuntaina kiertomatkallaan 03.-11.11.2013, jonka aikana hän vierailee Jerusalemin lisäksi Riadissa, Ammanissa, Abu Dhabissa, Algeriassa ja Rabatissa.
EU:n viranomaiset tuomitsevat Israelin rakennussuunnitelmat, kuten USA:n ulkoministeriö.
PA:n johto vihjailee alistavansa Israelin rakennussuunnitelmat kansainväliseen rikosoikeuteen ja muihin instituutioihin syyttääkseen Israelia kansainvälisen lain rikkomuksista. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Kerry-set-for-whirlwind-Middle-East-trip-next-week-330320, http://www.timesofisrael.com/palestinian-negotiating-team-announces-resignation/

2. VIISI IDF:n sotilasta haavoittui torstai-iltana työskennellessään Gazan puolella turva-aitaa lähellä Khan Yunisia valmistellessaan Hamasin rakentaman tunnelin tuhoamista. IDF:n tiedotuksen mukaan Hamasin arabit laukaisivat asentamansa pommin haavoittaen viittä sotilasta, yhtä vakavasti, toista kohtuullisesti ja kolmea lievästi. Haavoittuneet sotilaat vietiin helikopterilla Sorokan sairaalaan Beer Shevassa.

Syntyneen tulitaistelun aikana, johon IDF:n helikopterit osallistuivat tulittaen toista tunnelia, sotilaat surmasivat kaksi arabia, ainakin toinen heistä Hamasin jäsen.
PA:n lääkintä- ja turvallisuusvirkailijat kertoivat AFP:n toimittajille, että yksi Hamasin jäsen oli surmattu ja toinen haavoittui IDF:n tankkien tulituksessa.
IDF päätti vähän aikaisemmin lopettaa yksilöllisten sotilasjoukkojen antaman suojan kolmelletoista rajan läheisyydessä sijaitsevalle juutalaisyhteisölle, sekä yhdeksälle maan pohjoisosassa sijaitsevalle yhteisölle. Shaar HaNegev alueneuvoston johtaja Alon Shuster sanoi ironisesti, että sotilaita vastaan tehtiin hyökkäys samana päivänä, kun viimeinen sotilas jätti vartiopaikkansa juutalaisyhteisön suojaamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173475#.UnNHtWJHT-k

3. ISRAELIN Puolustusvoimat, IDF, anoi hallitukselta lisää rahaa 4.5 miljardia NIS. Talousministeri Yair Lapid oli valtion budjettia laatiessaan kohdellut raskaalla kädellä IDF:n budjettiesitetystä, ja puolustusministeri Moshe Yaalon katsoi armeijan komentajan kenraali-luutnantti Benny Gantzin valitusten osoittavan, että leikkaukset haavoittavat pahoin sen toimintavapautta ja kehityssuunnitelmia. Armeija elää voimakasta uudelleen organisoimista ja toiminnan muotoilemisen aikaa, kevyiden lähes itsenäisesti toimivien armeijan yksiköiden kehittämiseksi omine ilma-, panssari- ja tiedusteluosastoineen.

TALOUSMINISTERI Yair Lapid ja puolustusministeri Moshe Yaalon yrittivät keskiviikkona pääministerin tukemana löytää ratkaisua IDF:n vaatimuksiin. He eivät kuitenkaan pystyneet selvittämään erimielisyyksiään Lapidin jyrkästi vastustaessa ylimääräisten budjettivarojen siirtämistä puolustusvoimille, minkä johdosta suunniteltu hallituksen kokous siirrettiin torstaihin. Netanyahun välitystoimien ansiosta sopu lopulta löydettiin, mutta IDF.n vaatimus puolitettiin, että hallitus päätti yksimielisesti siirtää IDF:n budjettiin 2.75 miljardia NIS. Varat otetaan budjetin ylijäämävaroista.
Hallitus päätti asettaa erityiskomitean tarkastelemaan armeijan puolustusbudjettia, sekä toisen komitean, jota johtaa pääministerin kanslian pääsihteeri kenraali Harel Locker. Sen tehtävänä on kiirehtiä siviilikehitysalueilla sijaitsevien armeijan tukikohtien poistamista maan vapauttamiseksi rakentamista ja  muita siviilitarpeita varten.

TALOUSMINISTERI Yair Lapidin ja puolustusministeri Moshe Yaalonin tapaaminen torstaina ennen hallituksen istuntoa Benny Gantzin tullessa mukaan, oli raportin mukaan jännittynyt, sillä Lapid painotti varoja tarvittavan sosiaalisiin tarpeisiin kansan elintason nostamiseksi. Hän syytti Yaalonia epärealististen tuomiopäiväuhkakuvien esittämisestä. Yaalon puolestaan totesi, että budjetissa on ylijäämävaroja, joita Lapid yrittää pimittää.
Yaalon oli erityisen harmistunut keskustelun yleissävystä, jonka aikana IDF:n sisäisiä ja henkilökohtaisia tietoja vedettiin julkisuuteen upseerien palkkoja myöten armeijan laillisuuden ja uskottavuuden kyseenalaistamiseksi.
IDF:n budjetin suuruudeksi sovittiin hallituksen toukokuun istunnossa 51 miljardiksi NIS (14.5 miljardia USD). IDF joutui nielemään 3 miljardin leikkauksen 2014 budjetissa, mutta armeijan laskelmien mukaan todellinen leikkaus on 7.4 miljardia NIS johtuen maksuista, joihin armeija ei pysty vaikuttamaan, kuten sähkönhinta, verot, maksut haavoittuneille sotilaille ja kanta-upseereille suoritettavat maksut eläkeiän nousemisen vuoksi. http://www.timesofisrael.com/idf-to-get-nis-2-75-billion-budget-increase/

4. DEBKAFILE kertoo USA:n viranomaislähteeseen viitaten torstai-iltana 31.10., että ennen puoltayötä keskiviikkona IAF:n koneet olivat iskeneet ilmatorjuntajärjestelmiä vastaan Latakiassa estääkseen niiden joutumisen Hizbullahin käsiin. Arabimedia, etenkin Al-Jazeera, oli pitkin torstaipäivää raportoinut iskusta.
DF:n tietojen mukaan kysymyksessä on Venäjän toimittama pyörillä liikkuva SA-8 Dgreen liikkuva ilmatorjuntajärjestelmä. Arabilähteet kertoivat IAF:n koneitten iskeneen toiseen kohteeseen Damaskoksessa.

Ensimmäinen isku kohdistettiin maatalouskouluun, joka oli muunnettu ohjustukikohdaksi. DF:n mukaan pieni SA-8 järjestelmä oli joko Syyrian tai Iranin toimesta kuljettu tukikohtaan valmiina toimitettavaksi meriteitse Hizbullahille.
Saman arabilähteen mukaan IAF:n toinen isku kohdistui Damaskoksen lähellä Jaramanan lähiöön, jossa toinen SA-8 torjuntaohjusjärjestelmä odotti kuljettamista Hizbullahille. Tässä lähiössä asuu Assadia kannattavia kristittyjä ja druuseja.

ISRAELIN viranomaiset sekä Jerusalemissa että puolustusvirkailijat Tel Avivissa ovat hyvin närkästyneitä näistä USA:n ulkoministeriön vuotamista tiedoista. USA:n virkailijoiden mukaan USA on hyvin herkissä neuvotteluissa Moskovan kanssa kansanvälisen konferenssin järjestämiseksi, jossa Syyrian tilanne saataisiin ratkaistua järjellisellä tavalla, ja siksi se haluaa tehdä etäisyyttä Israeliin ja siihen mitä sen armeija tekee. Toiseksi USA epäilee IAF:n ajoittaneen iskunsa pian sen jälkeen, kun OPCW ilmoittaa Syyrian tuhonneen kaikki välineet kemiallisten aseitten valmistamiseksi, kaivamiseksi tai täyttämiseksi määräaikaan 01.11. mennessä.  http://www.timesofisrael.com/idf-to-get-nis-2-75-billion-budget-increase/

5. UUTISOTSIKOITA
-          Boaz Albert, Yitzharin juutalaisyhteisön jäsen Shomronissa, on joutunut IDF:n ja poliisin hampaisiin, jotka toistuvasti ovat määränneet hänet poistumaan kodistaan määräajaksi ilmoittamatta syytä karkottamiseen. Boaz Albert palasi kuitenkin kotiinsa Shaarei Tikvasta, jonne hänen määrättiin, vastoin määräystä. Siksi poliisi kävi vangitsemassa hänet. Hän kieltäytyy allekirjoittamasta karkotuspäätöstä, koska hän pitää sitä laittomana ja hänen yksityisyyttään ja ihmisarvoaan loukkaavana. Lisäksi hän arvioi, että syy voi olla poliittinen, vaikka viranomaiset eivät tunnusta sitä. Boazin veli Elhanan Albert sanoo, että Boaz pysyy vankilassa määrätyt 3 kuukautta mieluummin kuin suostuu muuttamaan Shaarei Tikvaan. Turvallisuusvirkailijoilla on oikeus mandaattiajalta tulevan säännön mukaan karkottaa kenet tahansa kodistaan määräajaksi, jos hänet havaitaan turvallisuusriskiksi. Edellisellä kerralla poliisin tullessa pidättämään häntä poliisi ampui häntä kohti useita taser-laukauksia, vaikka hän ei vastustellut ja makasi siinä vaiheessa avuttomana maassa. Poliisikomentaja kielsi sen johdosta taser-aseen käytön toistaiseksi uusien sääntöjen valmistamiseksi.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173477#.UnNgMGJHT-k
-          Kymmenet rabbit jättivät perjantaina syytekirjelmän kansanedustaja Elazar Sterniä vastaan syyttäen häntä solvauksesta Kiryat Araban rabbia Dov Lioria vastaan. Rabbit vaativat, että Elazar Stern, Hatnuah, tulee erottaa Knessetin jäsenyydestä ja hänen kansanedustajan immuniteettinsa poistamista sekä syyttämistä rabbi Liorin solvaamisesta. Stern sanoi puheessaan Knessetissä Liorin kieltäneen Etiopiasta tuotujen juutalaisten halachan mukaisen kääntymisen ja ympärileikkauksen ja vaatineen sen uusimista juutalaisen Lain toteuttamiseksi. Sternin puheet nostivat suuren metelin sekä Knessetin jäsenten parissa että julkisuudessa. Erään 17-vuotiaan kerrotaan sylkäisseen Sterniä hänen mennessään synagogaan, mitä nuorukainen pyysi anteeksi. Sternin kansanedustajatoverit vaativat, että Stern pyytää julkisesti anteeksi puheitaan, koska niitä pidetään erittäin vakavina. Rabbi Dov Lior on kunnioitettu ja hänen toimintaansa arvostetaan korkealle Kiryat Arbassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173486#.UnNjlWJHT-k
-          Kansanedustaja Ofir Akunis (Likud) paljasti torstaina Haaretz-lehdelle, että julkisuuteen päästetyn 1 500:n asunnon lisäksi suunnitteluasteella on 3 360 asuntoyksikön rakentaminen Juudeaan ja Samariaan ns. yhteisöblokkien ulkopuolella, joiden uskotaan jäävän Israelin puolelle tulevaa rajaa. Näistä 3 360:stä asunnosta 860:n yksikön markkinointi aloitetaan välittömästi, niitä rakennetaan Arieliin, Maale Adumimiin, Givat Zeeviin, Beitar Illitiin, Karnei Shomroniin ja Elkanaan. Toiset 1 400 asuntoyksikköä rakennetaan yhteisöblokkeihin, ja Siviilihallitukselle annetaan ohjeet rakennuslupien hyväksymisestä markkinoinnin aloittamiseksi. 1 100 asuntoyksikön rakentaminen aloitetaan eristetyissä yhteisöissä kuten Nokdim ja Shiloah, jossa Liitonarkki oli vuosikymmenet ennen Temppelin rakentamista. Asuntojen rakentaminen Juudeaan ja Samariaan on ollut vaikeaa juutalaisten ryhmien innostaessa ja avustaessa arabeja esittämään valituksia ja vaatimuksia omistusoikeuksistaan maapohjaan, jotka usein osoittautuvat väärennetyiksi. Korkein oikeus käsittelee kuuliaisesti tällaisia vaatimuksia selvittämättä omistusoikeutta, mikä ei kuulu sen toimivaltaan, vaan se tulisi selvittää paikallisoikeuksissa. Taustalla on tietenkin määrättyjen poliittisesti orientoituneiden ryhmien halu häiritä ja viivyttää juutalaisten rakentamista Juudean ja Samarian ja Jerusalemin itäpuolella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173457#.UnNoBWJHT-k



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019