MAANANTAI 11.11.13


MAANANTAI 11.11.13

1.      P5+1 maiden ja Iranin välisen sopimuksen allekirjoittaminen siirtyy Ranskan vastustuksesta. Mikä Ranskan erimielisyyden varsinaisesti aiheutti neuvottelujen oltua jo loppusuoralla, on arvailujen varassa, koska asiakirjoja ei ole julkistettu, mutta asiantuntoijat arvioivat erimielisyyden olleen suurempi kuin mitä päältä päin näyttää. Tämä oli melkoinen yllätys ja pettymys USA:lle, joka neuvotteli salaa Iranin kanssa kuukausia ennen Geneven neuvotteluja. Pettymys se oli myös Iranille, joka oli jo uskonut sopimuksen syntyyn, ja joka tarvitsee kipeästi pakotteiden helpottamista kriisissä olevan taloutensa tukemiseksi.

VARMAA kuitenkin on se, ettei Israel tule saamaan lähellekään niitä vakuuksia, joita se edellytti konferenssilta, mihin sisältyy pykälä, jolla Iran sitoutuu keskeyttämään uraanin rikastus-toimensa, purkaa sentrifuugansa, joita ei tarvita ydinvoimalan tarpeisiin rikastetun uraanin valmistamiseen, Fordon rikastuslaitoksen purkaminen sekä Arakin raskasvesilaitoksen rakennustöiden keskeyttäminen muiden vähemmän tärkeiden ohessa. Iranilla tiedetään olevan asennettuina n. 19 000 sentrifugia, osa niistä uudenaikaisia SR-2M mallia.

IRANIN presidentti Hassan Rouhani ja ylimmän kaitsijan Ali Khmanein edustaja Iranin Islamilaisen Vallankumouskaartin johtoportaassa Hojjatoleslam Ali Saeedi vakuuttivat, ettei Iran koskaan tule täysin lopettamaan uraanin rikastustoimiaan, kuten Tasnim uutisttoimisto raportoi.
Ranskan kova asenne sopimukseen Iranin kanssa joutui kovan kritiikin alaiseksi, johon Iranin viranomaiset yhtyivät muutamien liikemiesten harkitessa Ranskan liiketoimiensa lopettamista. P5+1 maata haluaisivat liukuvaa sopimusta, jonka puitteissa Iran vähentää ydinsuunnitelmansa toteuttamista tai jäädyttää sen kuudeksi kuukaudeksi, minkä aikana neuvotteluja jatkettaisiin lopullisen sopimuksen saavuttamiseksi, jolla ongelma poistettaisiin päiväjärjestyksestä.

Washington Instituutin Lähi Idän politiikan osaston Iranin asiantuntija Mehdi Khalaji kertoi JP:n toimittajalle, että Iran tarvitsee joittenkin sanktioitten helpottamista, etenkin pankitoiminnan ja öljyteolisuuden aloilla. "Aika toimii Irania vastaan, se menettää kaiken aikaa rahaa. He eivät halua kansan joutuvan paniikkiin, mikä on seurauksena taloudellisesta shokista, ellei joitain keskeisimpiä pakotteita helpoteta". Hän olettaa Iranin luopuvan joistain ydinsuunntelmansa osista, jos pakotteet jatkuvat, mutta ei Israelin toivomaan määrään, eikä länsi pakota siihen.
Khalaji olettaa Ranskan esittäneen vastalauseensa petyttyään USA:n asenteen äkilliseen muutokseen oltuaan aiemmin ensimmäisenä koventamassa sanktioita ja nyt helpottamassa niitä luvaten 20 miljardin USD talousapua Iranin jäädytetyistä varoista. Obama tarvitsee siihen EU:n apua, koska kongressi voi vastustuksellaan pienentää hänen Iranille tarjoamaansa avustusta.
Khalani toteaa, että USA ja Israel sallisivat neuvottelujen jatkuvan vuoden loppuun asti.

KANSALLISEN Amerikan Iranin Neuvoston presidentti Trita Parsi arvioi, että ellei sopimusta saada aikaan Ranskan vastustuksen vuoksi, Iran valmistautuu B-vaihtoehtoon: Asettaa syytös epäonnistumisesta länsimaille ja antaa Iranin vastustuksen ja sanktioiden vähitellen kuolla itsestään suostumatta mihinkään. Tämä tarkoittaisi uraanin rikastustoimien ja ydinpommin rakentamisen jatkumista ilman kansainvälisiä tarkastuksia tai esteitä.
Tämä tulee asettamaan Netanyahun tempelin harjalle hänen päättäessään, miten suhtautua muutuneeseen tilanteeseen. Hän vakuuttaa, että Israel tulee tekemään kaikkensa voidakseen estää Irania rakentamasta ydinpommia, mitä pakottaisi Saudi Arabian kiirehtimään oman pomminsa hankkimista Pakistanista aiemmin tehdyn sopimuksen mukaisesti. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Iran-unlikely-to-accept-Israels-demands-for-complete-nuclear-disarmament-331213

2.      SYYRIAN Kansallinen Neuvosto ilmoitti aikaisin maanantaina hyväksyneensä kutsun osallistua Geneven kansainväliseen rauhankonferenssiin. Päätökseen sisältyy määrättyjä ehtoja, joita se edellyttää hyväksyttävän ennen konferenssia, jolla lopetetaan 2.5 vuotta kestänyt sisällissota. SNC:n johtaja ilmoitti halunsa osallistua konferenssiin, mikä on ensimmäinen kerta, että Neuvosto ilmoittaa suostuvansa siihen yhtenäisenä rintamana.
Konferenssi oli tarkoitus pitää kuluvan kuukauden aikana, mutta Syyrian oppositioryhmien hajanaisuus kuten myös Washingtonin ja Moskovan erimielisyys konferenssin päämääristä siirtänevät konferenssin alkamista.

SYYRIAN koaliittion edustaja  haluaa, että edellisen Geneven konferenssin sekä Lontoon
neuvottelujen tulokset pidetään perusteina tuleville neuvotteluille. Hän ilmoitti myös, että
avustusjärjestöille varmistetaan vapaa pääsy piiritetyille alueille, poliittisten vankien
vapauttaminen, ja neuvottelujen tulee perustua poliittiseen vallanvaihtoon Syyriassa.
Tärkeimmät islamistiryhmät ilmoittavat boikotoivansa konfenssia, ellei sen päämääränä ole
              Bashar Assadin hallituksen syrjäyttäminen, ja jotkut ryhmittymät ilmoittavat nostavansa syytteitä konferenssiin osallistuvia ryhmiä vastaan. Tämän vuoksi kaksi päivää kestäneissä neuvotteluissa päätettiin asettaa komitea selvittelemään osallistumista sekä Syyriassa että ulkomailla toimivien ryhmittymien edustajien kanssa.
             
              Koaliittion edustaja Adib Shishakly sanoi toivovansa, että Geneve 2 lopettaa Assadin     
              valtakauden. Yleiskokous jatkaa neuvottelujaan maanantaina muodostaakseen hallituksen,
jonka johtoon asettuu Ahmed Tumeh. Hallituksen odotetaan pystyvän palauttamaan laki ja järjestys kapinallisten miehittämillä alueilla. http://www.jpost.com/Syria-Crisis/Syrian-opposition-agrees-to-attend-peace-talks-in-Geneva-331216

3.      ISLAMILAISEN liikkeen pohjoinen haara varoitti sunnuntaina julkaistussa lausunnossaan Israelin suunnitelmista jakaa Temppelivuori juutalaisille ja muslimeille varattuihin alueisiin Hebronin Patriarkkain Mausoleumin tapaan, jossa kokoustilat on jaettu vuorotellen juutalaisille ja muslimeille uskontonsa harjoittamista varten. Islamilaisen liikkeen pohjoista haaraa johtaa radikaali muslimisaarnaaja sheikki Raed Salah, jolla on toistuvia kahnauksia poliisin kanssa. Liikkeen apulaisjohtaja sheikki Kamal al-Hatib kutsui Israelin suunnitelmia suureksi vaaraksi, ja totesi, että poliittisia ja teknisiä valmisteluja sen toteuttamiseksi on jo tehty. "Kaikki, mitä enää tarvitaan, on juutalaisen halachan mukaisen päätöksen tekeminen suunnitelman toteuttamiseksi", hän totesi lisäten: "Tämä on viimeinen askel ennen juutalaisten virallista ilmoitusta, että Temppelin rakentaminen on aloitettu".

HATIB totesi, että juutalaisten suunnitelman toteuttaminen nostattaa kansan samalla tavoin puolustamaan Al-Aksaa kuin silloin, kun pääministeri Ariel Sharon nousi Temppelivuorelle yrittäen häpäistä sen vuonna 2000. Hän varoitti, että Al-Aksa on tulivuoren suu, joka on valmis purkautumaan. Ariel Sharon ei mennyt moskeijan sisään, eikä se ollut hänen  tarkoituksensa.

USKONNOLLISTEN asiain ministeri rabbi Eli Ben-Dahan (Bait Yehudi) esitti lakiluonnoksen, joka sallii juutalaisten rukoilemisen Temppelivuorella, minkä Jerusalemin poliisi on ehdottomasti kieltänyt, vaikka se ei perustu mihinkään lakiin. Esitys herätti kiivaita vastalauseita arabi-kansanedustajain taholta, joista muutamat haluavat kieltää juutalaisten nousemisen vuorelle kokonaan. PA:n arabit kivittävät vuorelle nousseita ja myös Länsimuurille kokoontuneita.
Länsimuuri on osa kuningas Herodeksen Temppelin uudistamista ja sen alueen laajentamista lähes kaksinkertaiseksi. IDF vapautti Temppelivuoren Jordanian miehityksestä 1967 puolustus-sodan yhteydessä, mutta lähinnä Moshe Dayanin vaatimuksesta päätti antaa vuoren päivärutiinin valvonnan Jordanian muslimisäätiölle (wakf), mutta pidätti omistusoikeuden.

Muslimit ovat intensiivisesti pyrkineet hävittämään kaikki muinaisjäännökset, jotka osoittaisivat juutalaisten oikeuden vuoreen ja siihen, että kaksi juutalaisten Temppeliä sijaitsivat siellä.  He ovat suorittaneet suuria muutostöitä vuorella ilman Jerusalemin kaupungin lupaa ja valvontaa, kuten kuuluisi. He muuttivat ns, Salomon tallit vuoren alla Lähi Idän suurimmaksi moskeijaksi, poistaen satoja autokuormallisia maata täynnä muinaisjäänteitä kipaten ne läheiseen laaksoon. Yksityiset järjestöt ovat haravoineet niitä tehden merkittäviä löytöjä Temppelien ajoilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173842#.UoB94UC2Elk

4.      UUTISOTSIKOITA
·        Pääministeri Benyamin Netanyahu vakuutti puhuessaan Pohjois Amerikan juutalais-järjestöjen federaation yleiskokouksessa sunnuntaina, että hän tulee aina varmistamaan juutalaisen valtion turvallisuuden, eikä hän aio vaieta P5+1 maiden valmistellessa historiallista sopimusta Iranin kanssa, joka sallii sen jatkavan ydinsuunnitelmansa toteuttamista. Hän myös kiisti John Kerryn väitteen, ettei hän ole tietoinen sopimuksen yksityiskohdista todeten, että hän saa jatkuvaa yksityiskohtaista informatiota siitä. Hän selitti, että vuosikymmenien ajan Isreal on vastustanut maata, joka pyrkii tuhoamaan Israelin, saamasta ydinaseita, ja sen toteuttamiseksi länsi asetti Iranille purevia sanktioita, joiden tarkoituksena on saada Iran polvilleen, jotta se suostuisi purkamaan uraanin rikastus-mahdollisuutensa ja ydinpommin rakentamisen.
Netanyahu selitti, ettei sanktioitten tarkoituksena ole estää Irania rikastamasta isotooppeja lääkinnällisiin tarkoituksiin, mutta se ei tarvitse ballistisia ohjuksia niitä varten. Hän olettaa, että jo tämän pitäisi todistaa Iranin ydinsuunnitelman sotilaallisen luonteen.
Hän selitti Iranin pystyvän rikastamaan tonneittain uraania, siirtämän sitä sentrifugeihin, joita sen ei tarvitse romuttaa, maanalaisiin tiloihin, joissa se voi parissa viikossa rikastaa haluamansa määrän uraania edelleen pommin vaatimaan 90 %:n tasoon. Hän totesi, ettei neuvoteltu sopimusluonnos kiellä tätä, ja siksi se on hyvin paha ei vain Israelille vaan Lähi Idälle, Euroopalle ja koko maailmalle, USA mukaan lukien.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173849#.UoCMDEC2Elk
·        Analyytikot sanovat, että Obama haluaa runnata sopimuksen Iranin kanssa kääntäen selkänsä liittolaismailleen, ja on samalla aloittamassa ydinasekilpailun Lähi idässä. Hussein Ibish American Task Force on Palestine sanoo, että USA näyttää rynnivän vähän liian kauas, vähän liian nopeasti, jopa Iranin innostuksen huomioiden.  Hän toteaa, että arabimaat kuten saudit katselevat kauhistuneina USA:n intoa pyrkiä sopimaan maitten kanssa, joita tulisi vastustaa ja valvoa, ja Gulfmaat kyselevät ihmeissään, miksi USA kehittelee vihollistensa palkitsemista ja ystäviensä rankaisemista? Obama voi halutessaan helpottaa Iranin vastaisia pakotteita ilman kongressin lupaa, jos ei pelkää imagonsa menettämistä, mutta itse asiassa hän on jo tehnyt niin salaisesti, käyttäen presidentille annettua oikeutta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173857#.UoCRHUC2Elk
·        Ulkoministeri Avigdor Libermanin valan vannomistilaisuus on vaarassa siirtyä tästä päivästä hallituskumppaneiden vaatiessa jotain myös. Yesh Atid vaatii joko yhden Israel Beitenu ministerin eroa, tai Libermanin paikan Knessetin ulko-ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajana. Myös Bait Yehudi vaatii jotain asemaa Knessetin valiokunnissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173860#.UoCUqkC2Elk
·        USA:n apulaisulkoministeri Wendy Sherman, joka johti USA:n neuvottelutiimiä Genevessä, saapui sunnuntaina Israeliin sopiakseen erimielisyydet Isrealin ja USA:n välillä koskien sopimusta Iranin ja P5+1 maiden välillä. Sherman lähti kotimatkalle sunnuntai-iltana ilman, että hän pystyi millään tavoin rauhoittamaan Netanyahua, joka aiemmin ilmoitti hylkäävänsä sopimuksen, mikäli sellainen solmitaan, suoralta kädeltä. Kukaan ei voine ennakoida, miten Netanyahu päättää tulevien viikkojen aikana uhkauksestaan tehdä kaikkensa, ettei Iran saa ydinasetta. http://www.timesofisrael.com/us-delegation-leaves-israel-without-understanding-on-iran-deal/





http://www.timesofisrael.com/us-delegation-leaves-israel-without-understanding-on-iran-deal/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019