TORSTAI 24.10.13


TORSTAI 24.10.13

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun ja USA:n ulkoministeri John Kerryn neuvottelut Roomassa eilen keskiviikkona kestivät raporttien mukaan 7 tuntia. He tulivat neuvotteluista edelleen hyväntuulisen tuntuisina, mikä ilmentänee sitä, etteivät he pahemmin riidelleet asioista. Kerry on painottanut hyvää tahtoaan ja jopa ystävyyttään aina tavatessaan Netanyahun, mikä vaikuttaa positiivisesti neuvotteluilmapiiriin. Johtajien tapaamisesta voidaan todeta, ettei siinä niinkään pyritty etsimään uusia toimintatapoja kuin hiomaan voimassa olevia löytääkseen yhteisen näkökannan, sillä keskustelujen taustalla on potentiaalinen sota Irania vastaan, eikä virhearviointiin ole varaa. Israelin ilmavoimat ovat harjoitelleet aivan viime päiviin saakka pitkän matkan lentoja ja ilmatankkauksia, mikä osoittaa, että liipaisinsormi on edelleen herkässä kunnossa.

ISRAEL ei tietenkään voi toimia yksin niin kauan, kuin Iranin ja länsimaiden väliset neuvottelut ovat meneillään. Netanyahu vakuutti Kerrylle Roomassa, että vaikka hän pitää sotilaallisten iskujen mahdollisuutta edelleen tärkeänä Iranin taivuttamiseksi, hän pitää parhaimpana diplomaattista ratkaisua. Neuvottelujen motoksi nousi Kerryn jo aiemmin julistama kanta: ”Parempi jättää sopimus tekemättä kuin tehdä huono sopimus”. Netanyahu painotti myös sitä, ettei osittainen sopimus ole myöskään hyvä, koska se vain siirtää ratkaisua myöhemmäksi. Julkisuuteen annettiin varsin vähän raflaavaa, mikä olisi herättänyt etusivun pääotsikoinnin, mikä osoittanee, etteivät mielipiteet lopulta olleet pääkohdissa kaukana toisistaan.
Kerry painotti toistamiseen, että Iranin on osoitettava vilpittömyytensä teoissa, pelkät sanat eivät riitä todistamaan länsimaita, että Islamilainen tasavalta on tällä kertaa on uskottava.

NETANYAHU totesi, että Iran ja P5+1 maat ovat hyvin lähellä sopimusta ja yhteisymmärrystä, jolla vuodesta toiseen jatkunut kissa ja hiirileikki saataisiin lopulta ratkaistuksi, ja pääministeri vakuutti tukevansa sitä. Jos länsimaille onkin ollut vaikeaa uskoa Iranin vilpittömyyteen useitten vakuutusten ja pettymysten jälkeen, Israelille kysymys Iranin uskottavuudesta on polttava, sillä se koskee juutalaisen kansan säilymistä hengissä Iranin johtajien toistuvien uhkausten jälkeen pyyhkiä koko Israelin valtio pois maailman kartalta. Kuvaava esimerkki tästä on tapa, millä Qatarin viranomaiset poistivat Israelin lipun World Cupin uintitilaisuuden osanottajaluettelosta Dohassa, mistä sekä Israel että FINA protestoivat. http://www.timesofisrael.com/kerry-says-iran-must-prove-nuclear-program-is-peaceful/

ROOMAN neuvotteluissa rauhanprosessi Israelin ja PA/PLO:n välillä jäi ymmärrettävästi vähäiselle huomiolle neuvottelujen jatkuessa keskustelutiimien välillä. Netanyahu esitti vain lyhyen lausuntonsa siitä todeten, että neuvotellun rauhan tulee perustua periaatteeseen kaksi valtiota kahdelle kansalle, Palestiinan valtio palestiinalaisille ja juutalainen valtio juutalaisille. Hän viittasi presidentti Obaman aiempaan lausuntoon, jossa hän totesi näin: ”Sen tulee olla rauha, jossa Israel kykenee puolustautumaan omin voimin, puolustamaan itseään kaikkia uhkatekijöitä vastaan”. ”Nämä ovat rauhan keskeiset kaksoispilarit”, Netanyahu totesi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4444730,00.html

2. SAUDI ARABIA, perinteisesti yksi USA:n Lähi Idän liittolaisten uskollisimmista, on Obaman hallituksen epävarman ja arabimaista käsin nähtynä sekavan politiikan seurauksena suuressa ahdingossa. Saudimonarkia on päättäväisellä turvallisuuspolitiikallaan pystynyt pitämään arabikevään pettävät tuulet rajojensa ulkopuolella, mutta sen suurin uhka tulee Iranin taholta, ja tässä se on suurimmaksi osaksi luottanut USA:n antamaan tukeen, kuten myös Persian-lahden pienet öljyrikkaat arabimaat. Tämä turvallisuustakuu sai pahoja kolhuja presidentti Obaman hallituksen päätettyä pidättyä rangaistusiskuista Syyrian armeijaa vastaan sen oletettujen kemiallisten aseitten käytön vuoksi, ja sen jälkeen haluttomuus painostaa Irania sotilaallisilla iskuilla, ellei se suostu luopumaan ydinasesuunnitelmiensa toteuttamisesta.

ARABIMAISSA tämä katsotaan osoittavan Obaman hallituksen heikkouden vastuun ottamiseksi elintärkeissä kysymyksissä, minkä johdosta ne katsovat, ettei aiempi luottamus USA:n lupauksiin turvallisuustakuista päde tämän hallituksen suhteen. Kysymys on USA:n hallituksen kunniasta, minkä menettäminen arabimaailmassa on pahempi kuin kuolema.
Suhteitten huonontaminen merkitsee kuitenkin valtavien taloudellisten siteitten katkomista, mikä tulisi suoraan koskemaan Saudi Arabian budjettia, joka pääosin perustuu öljytuloihin. Viimeisten päivien otsikot Saudi Arabian tunnusteluista suhteitten lämmittämiseksi Venäjän kanssa on nähtävä USA:n reaktion testaamisena vielä tässä vaiheessa, mutta osoituksena kuitenkin, että jotain on pahasti vinossa. Washingtonissa todetaan Riadin kärsimättömyys, mutta toisaalta vakuutetaan, että suhteet ovat lujat ja pysyvät sellaisina. ”Saudit ja Gulfmaat voivat äänekkäästi valittaa USA:n harjoittamaa ulkopolitiikkaa vastaan, mutta lopulta ne tietävät tarvitsevansa Amerikkaa eivätkä mene liian pitkälle suhteiden tuhoamiseksi”, sanoo Bahrainissa toimiva poliittinen analyytikko Mona Abass.

Saudit ovat jo vuotaneet julkisuuteen tietoja tiedustelutietojen jakamisen vähentämistä USA:n kanssa, mikä voisi pahoin häiritä Al-Qaidan ja muiden terrorijärjestöjen toiminnan seuraamista Jemenissä, mutta saudien tuen menettäminen Syyrian kapinallisille vaikuttaisi oleellisesti niiden kykyyn jatkaa toimintaansa Assadin armeijan voimistuvia hyökkäyksiä vastaan. Saudit rahoittavat aseitten toimittamista kapinallisille.
Julkisuudessa on esiintynyt tietoja myös saudien lähentymisestä Israelia kohtaan, mutta sen muotoutuminen käytännön tasolle edellyttää asenteiden jyrkkää muutosta, mikä vaatii aikaa. Se edellyttäisi arabien tuen vähentymistä palestiinalaisille.
Saudi Arabian peitelty uhkaus boikotoida Genevessä ensi kuussa suunniteltua Lähi Idän rauhankonferenssia vetäisi maton länsimaiden jalkojen alta, sillä saudien ja Gulfmaiden mukana olo siellä on välttämätön edellytys konferenssin onnistumiseksi. 

USA:n ulkoministeri John Kerry tapasi Saudi Arabian ulkoministerin Saud al-Faisalin Pariisissa maanantaina, eikä heidän tapaamisessaan havaittu erityistä hämmennystä. Kerry tunnusti saudien turhautumisen Syyrian ja muiden kysymysten kehittymisestä Lähi Idässä, mutta vakuutti maiden toimivan kiinteässä yhteistyössä lukuisten ongelmien ratkaisemiseksi. Viimeinen piikki tässä uskottavuuskysymyksessä on Saudi Arabien kieltäytyminen osallistua arabimaiden edustajana YK:n turvallisuusneuvoston toimintaan, johon se valittiin viiden muun maan kanssa. Saudien uskotaan lopulta kuitenkin taipuvan ja ottavan paikkansa neuvoston toiminnassa.  http://www.timesofisrael.com/critical-saudis-remain-eager-customers-of-us-arms/

3. ISRAELIN tiimin neuvotellessa PA/PLO:n tiimin kanssa rauhasta Jordanjoen ja Välimeren välisellä kapealla kannaksella, johon vaaditaan kahta valtiota kahdelle kansalle, PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jonka mandaatti päättyi tammikuussa 2009, jatkaa kerjuu-kierrostaan Euroopan maissa kinuten lisää rahaa, koska entiset on syöty tai hävinneet PA:n virkailijoitten salaisille pankkitileille maailman eri maihin.
Abbasilla lienee täysi oikeus toiminnalleen pyrkiä vakuuttamaan yhä epäluuloisemmille EU-maiden johtajille toimiensa laillisuudesta ja varojen hupenemisesta hyvään tarkoitukseen.

Israelissa kuitenkin seurataan yhä suuremmalla turhautumisella ja kärsimättömyydellä Abbasin tapaa esitellä asiaansa Euroopan maissa. Hän seuraa tässäkin täysin idolinsa Yasser Arafatin esimerkkiä esittäen ”onnettomat PA:n arabit uhreina, joita Israel painosta ja kuristaa toimillaan, jotka kansainvälisen lain mukaan ovat laittomia”, kuten hän väittää. Samalla hän kehottaa Juudean ja Samarian alueilla toimivia eurooppalaisia yhtiöitä lopettamaan toimintansa siellä, koska ”ne toimivat vastoin kansainvälistä lakia”.

LONTOOSSA toimiva arabilehti Al-Quds Al-Arabi raportoi keskiviikkona, että ”Abbas oli kehottanut Ranskaa vetämään Juudeassa ja Samariassa toimivat kansalaisensa pois tai peruuttamaan heidän Ranskan kansalaisuutensa, koska he elävät ja toimivat laittomissa setlementeissä”. PA:n laskelmien mukaan satoja Ranskan kansalaisia asuu niissä.
Raportin mukaan PA on laatinut listan 500:sta kansainvälisestä yhtiöstä, joilla on liikeyhteyksiä ”setlementtien” kanssa varoittaen niitä, että ”ne toimivat laittomasti hoitaessaan liiketoimiaan setlementtien kanssa”. Abbas tarkoittanee kaksoiskansalaisuuden omaavia.

ABBAS kiitteli EU:n asettamia sanktioita Juudean ja Samarian alueille myönnettävien rahoitusten, lahjoitusten ja lainojen myöntämistä vastaan sekä sen kiristyvää politiikkaa Israelin harjoittamia toimia vastaan Palestiinan alueilla ja sen pääkaupungin Jerusalemin itäosissa. Tavattuaan EU:n johtajia Abbas väitti, ettei hän puhu Israelia vaan setlementtejä vastaan. Hän haluaa samaistua EU-maiden johtajien kanssa.
”Me haluamme asua rinnakkain Israelin kanssa rakentaen rauhansiteitä siihen. Puheeni on kohdistettu setlementteihin, jotka perustettiin 1967 jälkeen miehitetyn Palestiinan valtion ja sen pääkaupungin Jerusalemin alueille”.
Abbas puhuu pehmoisia. Palestiinan valtiota pääkaupunkinaan Jerusalem ei ole koskaan ollut ja toivon mukaan ei koskaan tule olemaankaan.
Abbas väitti, että PA:n arabit haluavat Jerusalemista avointa kaupunkia kolmen uskonnon seuraajille, muslimeille, kristityille ja juutalaisille. Kokemukset osoittavat kaikkea muuta.
Täytyy vain ihmetellä Israelin hallituksen ja pääministeri Netanyahun vieterin kestämistä lukiessaan näitä ilmiselviä valheita ja Israelin kansan ja valtion halventamista maailmalla. Alkaa olla korkea aika piirittää Abbas Mukatan hallintokeskukseen Arafatin tavoin. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Abbas-to-European-firms-Stop-violating-law-by-working-in-settlements-329529

4. UUTISOTSIKOITA
-          Beit Shemesh-kaupungissa äskeiset kuntavaalit nostivat uudelleen esiin vaatimukset kaupungin jakamiseksi kahteen osaan, sillä entisen pormestarin Moshe Abutbulin valinta - hän edustaa haredim-kansaa - ennustaa väkivaltaisten mielenosoitusten uusiutumista. Hallitus on tiettävästi kallistumassa jakamisen kannalle.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173160#.UmjcmmJHT-k
-          Puolustusministeri Moshe Yaalon vakuuttaa, että IDF tulee estämään Hizbullahia saamasta raskasta aseistusta. Äskettäin lehdet kertoivat iskusta Syyriasta kohti Libanonia olevaa autokolonnaa vastaan, jota on arvioitu IDF:n suorittamaksi. IDF ei ole suoraan kommentoinut asiaa, mutta Yaalonin kommentti voi viitata siihen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173138#.Umjd0GJHT-k, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173129#.UmjedWJHT-k
-          Israelissa tapahtui eilen jo seitsemäs pieni maanjäristys viikon sisällä. Tämä viimeinen koettiin Eilatissa, voimaltaan 3.3 Richterin asteikolla. Sen keskus oli Taaban alueella Egyptin puolella, mutta tuntui myös Eilatissa. Asiantuntijat varoittavat, että suuri maanjäristys voi iskeä Israeliin koska tahansa, ja se voi vaatia tuhansia kuolonuhreja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173142#.Umjes2JHT-k
-          Asuntoministeri Uri Ariel vaatii Hebronin juutalaiskotien kaksinkertaistamista. Puhuessaan armeijan radiossa hän paljasti sadan asunnon rakentamissuunnitelmat. Hän sanoi, että alue on tiedossa ja valmistelut rakentamisesta etenevät. Rakentamiseen päästäneen joskus ensi vuonna, hän arvioi. Juutalaiset ovat aina asuneet Hebronissa, mutta Haj Aminin kiihotuksen vuoksi arabit nousivat kaupungin juutalaisia vastaan 1929 hakaten 67vanhaa naapuriaan kuoliaiksi, minkä johdosta englantilaiset evakuoivat loput juutalaiset kaupungista. Juutalaiset palasivat Hebroniin uudelleen 1968, jolloin nykyinen yhteisö perustettiin huolimatta alueella asuvan 200 000 PA:n arabin vihamielisyydestä ja toistuvista verisistä yhteenotoista. Hebron on juutalaisille uskonnollisesti ja historiallisesti tärkeä kaupunki. Siellä on juutalaisten ensimmäinen laillisesti Israelista ostama maapala, Machpelan luola ja sen yllä oleva maapala puineen, mikä kaikki taltioitiin Raamattuun. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173162#.UmjfumJHT-k
-          Hallituksen turismiministerin Rehavam Zeevin murhan vuosipäivän muistotilaisuus pidettiin keskiviikkona Knessetissä. Labour-puolueen puheenjohtaja oli poissa tilaisuudessa, mikä herätti kummastusta. Zeevin murhasivat PFLP:n lähettämät teloittajat Hyatt hotellissa Jerusalemin itäosassa toisen intifadan aikana. Puolueen puheenjohtajan kieltäytyminen osallistumasta oikeistoa edustavan ministerin murhan muistotilaisuuteen herättää pahaa verta ja muistoja, joiden uskottiin jo hälvenneen. Zeev edusti hallitusta, ei puoluetta, ja hän oli suosittu yli puoluerajojen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173137#.UmjiO2JHT-k
-          Iranin parlamentin edustaja Hossein Naqvi Hosseini sanoi, ettei Iran tarvitse 20 %:n tasoon rikastettua uraania, kuten AP raportoi. Hänen huomautuksensa sopii hyvin Iranin aloittamaan länsimaiden kosintaleikkiin, jos se sitä on. Hän sanoi, että Bushehrin voimalan polttoaineen tarve on tyydytetty, eikä sitä tarvita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173137#.UmjiO2JHT-k
-          New York Times raportoi, ettei USA:n ulkoministeri John Kerry pystynyt vakuuttamaan enempää Netanyahua kuin Saudi Arabiaa, etteikö hän suostuisi Iranin lemmenlauluihin ja sallisi Iranin jatkavan uraanin rikastamistaan kuten myös säilyttämään rikastuslaitoksensa koskemattomina. Kerry vakuutti Netanyahulle menevänsä neuvotteluihin ”valveilla ja  molemmat silmät auki”.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4444979,00.html



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021