TORSTAI 10.10.13


TORSTAI 10.10.13

1. PLO:N toimeenpanevan komitean, eli hallituksen, korkea virkailija Hamma Amireh totesi keskiviikkona, että viimeisessä kokouksessa harkittiin vakavasti mahdollisuutta keskeyttää rauhankeskustelut Israelin kanssa. Tällä viikolla pidettiin yhdeksäs rauhanneuvottelijoitten välinen keskustelutilaisuus, joista ei USA:n painostuksen vuoksi hiiskuta julkisuuteen mitään.

Amireh syytti Israelia ajan peluusta ja palestiinalaisia hyödyttömistä keskusteluista, jotka aloitettiin USA:n ulkoministeri John Kerryn painostuksesta tarjoten PA:lle täkynä neljän miljardin avustuspakettia, joka maksettaisiin neuvottelujen edistymisen mukaan. Israelille Kerry antoi vakavan uhkauksen eristämisestä steroideilla, ellei Israel suostu vaatimukseen.
Amireh syytti Israelia ajan peluusta viivyttelemällä neuvotteluja voidakseen samaan aikaan rakentaa tosiasioita maaperälle (facts on the ground).
Israelin neuvottelijaa Tzipi Livniä hän syytti Kerryn asettaman julkisuuskiellon rikkomisesta todetessaan medialle, että neuvottelut voivat venyä yli arvioidun 9:n kuukauden.

AMIREH heitti syytöksen myös pääministeri Netanyahun suuntaan todeten tämän vaatimuksen tunnustaa Israel juutalaisena valtiona vaikeuttavan keskusteluja, koska PA ei voi tunnustaa sitä  menettämättä samalla oikeutta vaatimukselle pakolaisten paluuoikeudesta. Hän totesi, että tämä tilanne jättää palestiinalaisille yhden vaihtoehdon, eli palata valtionsa tunnustamisesitykseen YK:n kautta etsimällä täyttä jäsenyyttä sen elimissä.
Tzipi Livni, joka johtaa Israelin neuvotteluja heinäkuussa viime vuonna alkaneita neuvotteluja sanoi olevansa varovaisen optimistinen neuvotteluista, mutta kieltäytyi menemästä yksityiskohtiin tavatessaan keskiviikkona Israelissa virallisella vierailulla olleen Kreikan ulkoministeri Evangelos Venizelos, joka kieltäytyi panemasta päähänsä protokollan vaatimaa mustaa kalottia vieraillessaan Jad Hashem holokaustmuseossa. http://www.jpost.com/Middle-East/PLO-official-Palestinians-seriously-considering-to-declare-failure-of-peace-talks-328273

2. HAMASIN johtajistoon kuuluva Khaled Mashaal, joka on ollut pimennossa monen kuukauden ajan, esitti osallistuessaan Ankarassa Turkissa pidettyyn Jerusalemia koskevaan konferenssiin, vaatimuksen kiireellisestä kansallisesta neuvottelutilaisuudesta, jossa sovittaisiin ”PA:n ja Fatahin kanssa yhteisestä palestiinalaisesta strategiasta vastustaakseen Israelin aloittamia teemoja Jerusalemista”.

MASHAAL sanoi puheessaan, ettei yhdelläkään arabijohtajalla ole oikeutta tai mandaattia allekirjoittaa sopimuksia, jotka vahingoittavat Jerusalemia tai sen pyhiä paikkoja.
”Jerusalemin ja Al-Aksa moskeijan suojeleminen juutalaistamista, tuhoamista ja jakamista vastaan tulisi olla yhteinen kansallinen päämäärä”, hän totesi. Hän kuulutti päättäväistä arabi-, islamilaista ja palestiinalaista asennetta Jerusalemin asemasta, joka kieltää kaikki kaupunkia koskevat myönnytykset.
”Meidän tulee vakuuttaa itsellemme, tuleville sukupolville ja koko maailmalle, että Jerusalem on kysymyksen ja konfliktin keskeisin aihe, sekä poliittinen, uskonnollinen, kansallinen ja historiallinen symboli. Tästä ei tulisi olla mitään poikkeuksia”.

KHALED MASHAAL sanoi edelleen puheessaan, että palestiinalaisten, arabien ja muslimien yhteinen sotilaallinen kapasiteetti on ainoa keino Jerusalemin ja sen pyhien paikkojen palauttamiseksi. Ensimmäisenä askeleena hän vaati sellaisen armeijan perustamista, joka tulee hyökkäilemään Israelia vastaan sen voiman kuluttamiseksi. ”Miehittäjän ei tulisi voida elää turvassa ja huolettomana. Sen voiman kuluttamisen tulisi jatkua joka päivä”.
Hän tuomitsi PA:n turvallisuusjoukkojen yhteistyön IDF:n kanssa ja sen harjoittaman Hamasin jäsenten metsästämisen Länsirannalla.
Mashaal kuulutti yleisen kansan vastarinnan aloittamista Israelia vastaan mottona: ”Puolustaen Jerusalemia tuhoamista ja jakamista vastaan”.

3. Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan otti Hamasin johtajan Khaled Mashaalin lämpimästi vastaan tiistaina tämän osallistuessa Ankarassa Jerusalemia koskevaan konferenssiin. Hamas on joutunut entistä eristyneemmäksi menetettyään voimakkaimman tukijansa Egyptin presidentti Mursin  armeijan suorittamassa kaappauksessa. Tämä on
hänen kolmas vierailunsa Turkissa syyskuusta 2012 lähtien, edellisen kerran hän oli Turkissa kesäkuussa 2013. Mashaalin asuminen Qatarissa on tiettävästi alkanut askarruttaa maan johtoa, minkä vuoksi hän etsii uutta elintilaa. Turkissa asukkaitten suhteutuminen on kääntynyt selvästi äärijärjestöjä vastaan. Syyskuussa suoritetun gallupin mukaan 73 % turkkilaista vastustaa Hamasia ja vain 5 % hyväksyy sen.

Pääministeri Erdogan toisteli aiemmin suunnitelmiaan vierailla Gazassa, mutta Egyptin ja Turkin välisten diplomaattisten suhteitten osoittaessa entistä kielteisempää trendiä ei ole luultavaa, että Erdogan haluaa toteuttaa vierailunsa tässä vaiheessa.
Israelin ja PA/PLO:n väliset neuvottelut ovat PLO:n sisäpiirin julkistamien tietojen mukaan vaikeuksissa, mutta USA:n nimittämä edustaja neuvotteluissa Martin Indyk totesi JStreet konferenssissa, että neuvottelujen tahtia ja USA:n osallistumista niihin kiihdytetään.
”Olemme sopineet, että noita neuvotteluja kiihdytetään ja USA:n osallistumista niihin lisätään”, Maryin Indyk totesi.

ISRAELIN sisällä noista neuvotteluista, joiden oli määrä kestää 9 kuukautta, kuten John Kerry määritteli, ei tiedetä juuri muuta, kuin että Israelin kanta on se, minkä Netanyahu määrittelee, ja että Tzipi Livni on lähinnä niiden toteuttaja käytännössä. Tämä salailu antaa samalla aiheita monenlaisiin spekulaatioihin ja huhuihin salaisista sopimuksista. Etenkin Likudin sisällä on voimistuvaa epäluuloa pääministerin kyvystä vastustaa Kerryn ja PA/PLO:n painostusta.
Epäluuloja ei ole hälventänyt hänen vakuuttelunsa, että ”maailma tulee  hämmästymään siitä, miten antelias hän tulee olemaan”. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Turkish-PM-Erdogan-hosts-increasingly-isolated-Hamas-leader-Mashaal-in-Ankara-328176

4. Israelissa toimiva Islamilainen Liike, sen pohjoinen haara, jota johtaa sheikki Raed Salaah, jatkaa kiihotustaan PA:n ja Israelin arabien keskuudessa väittäen, että Israel tietoisesti ja tarkoituksellisesti pyrkii Al-Aksa moskeijan tuhoamiseen, mitä se tekee käyttäen peitteenä Länsi- ja Etelämuurin edustalla tekemiään arkeologisia kaivauksia. Salaah pidätettiin pari viikkoa sitten kiihottavien puheittensa ja järjestyksen häiritsemisen vuoksi. Viime viikon perjantaina Islamilainen Liike järjesti massarallin Umm el-Fahmissa, johon osallistui JP:n artikkelin mukaan kymmeniä tuhansia arabeja tunnuslauseen ”Al-Aksa on vaarassa” alla. Salaah sai määräyksen pysytellä 30 km:n päässä Temppelivuoresta ja Al-Aksa moskeijasta.

Islamilainen Liike tunnetaan myös nimellä ”Islamilainen Liike 48 Palestiinassa”. Sen juuret ulottuvat brittimandaatin ajoille. Se on voimakkaan antisionistinen ja anti-israelilainen. Umm El-Fahmin konferenssissa oli tunnusmerkkinä syrjäytetyn presidentti Mursin suurikokoinen kuva kuten myös Syyrian lippu iskulauseella: Vapaus Syyrialle.
Konferenssin seremoniamestari sheikki Husam Abu Lil syyti Israelia arabien sisäisten tragedioiden käyttämisestä hyväkseen moskeijoiden hävittämiseksi sekä antaen juutalais-ääriainesten  häpäistä  Al-Aksa moskeijaa. ”Miehittäjä sytyttelee liekkejä tulivuoren alla, joka uhkaa räjähtää koska tahansa”, Lil sanoi.

Raed Salaah sanoi puheessaan: ”Sanomme Israelille, että me vastustamme sitä emmekä anna sen jakaa Jerusalemia. Miehittäjä ei voi rakentaa kolmatta Temppeliään Al-Aksa moskeijan paikalle”, Salaah hehkutti hyökäten myös PA;ta vastaan. ”Kuka hyvänsä, joka antaa kiven Al-Aksasta, tai merin Jerusalemista, tai luopuu paluuoikeudesta, tai vankien vapauttamisoikeudesta, tai liittoutuu Gazaa vastaan tai näännyttää heitä nälkään on petturi”.
Salaahin varamies sheikki Katib kyseli Israelin hengellisiltä ja poliittisilta johtajilta: ”Miksi te johdatte kansaanne tuhoon? Miksi te kiihotatte pyhään sotaan, jossa te ensiksi palatte?” http://www.jpost.com/National-News/Islamic-Movement-leaders-warn-of-Israeli-plan-to-destroy-al-Aksa-Mosque-326665

5. UUTISOTSIKOITA
-          Fatahin johtoon kuuluvat PA:n arabit kehottavat puheenjohtajaansa Mahmoud Abbasia nimittämään Marwan Barghoutin varamiehekseen. Barghouti kärsii Israelin vankilassa oikeuden hänelle tuomitsemaa viittä elinkautista + 40 vuotta siksi, että hän Fatahin nimittämänä Länsirannan terrorijohtajana lähetti ja varusti itsemurha- ja muita terroristeja Israelin puolelle murhaamaan viattomia siviilejä, vaikka hän ei itse osallistunut niihin. PA:n arabit katsovat, että Barghoutilla olisi paremmat mahdollisuudet päästä vapaaksi Abbasin varamiehenä jonkun vankienvaihdon yhteydessä, tai Netanyahun myönnytyspolitiikan johdosta voidakseen vaikuttaa neuvotteluilmapiirin kohentumiseen, kuten sanonta kuuluu. Abba on nyt 78-vuotias ja hänellä on ajoittaisia terveysongelmia. Kysymys Abbasin varamiehestä nostettiin esille Fatahin vallankumousneuvoston ja sen keskuskomitean kokouksissa Ramallahissa syyskuussa. Nämä instanssit ovat PA:n vaikutusvaltaisimmat järjestöt. Abbasin varamies-kysymyksen nosti esiin komitean jäsen Tawfik Tirawi ehdottaen, että Barghoutille annettaisiin tällainen asema. Esitystä kannattivat useat jäsenet, mutta päätöstä asiasta ei tehty, eikä PA ole vaatinut Barghoutin vapauttamista rauhankeskustelujen yhteydessä. Abbas pitää kysymystä hupijuttuna, eikä hän ole suosiollinen kilpailijoille. Barghoutin kannatus on korkea kansan parissa, mutta ei Fatahin johdossa. Toinen ehdokas Jibril Rajoub nauttii kohtuullista kansansuosiota, mutta kummallakaan ei ole enemmistöä komitean 23 jäsenen keskuudessa. PA:n lain mukaan, jos Abbas estyy hoitamasta virkaansa, hänen tehtäviään hoitaa PLC:n, parlamentin, puheenjohtaja, joka on Hamasin jäsen Aziz Dweik. Abbasin kausi päättyi virallisesti tammikuussa 2009, jolloin olisi pitänyt valita uusi puheen-johtaja vaaleilla, mutta Abbas on siirtänyt niitä vuodesta toiseen peläten tappiota. http://www.timesofisrael.com/make-barghouti-your-deputy-fatah-leaders-urge-abbas/
-          PA:n johto esitti toivomuksen, että Netanyahu antaisi luvan vapauttaa seuraava erä 25 terroristia Israelin vankiloista. Sopimuksen mukaan heidän vapautetaan lokakuun 29. päivänä, mutta PA haluaa aikaistaa sitä. Pääministerin edustaja neuvotteluissa Yitzhak Molcho sanoo, että terroristit vapautetaan sopimuksen mukaan ilman aikaistamista, eikä Netanyahu taivu oikeiston vaatimuksiin peruuttaa vapauttaminen PA:n arabien terroritekojen vuoksi, joissa murhattiin kaksi IDF:n sotilasta ja haavoitettiin 9-vuotiasta tyttöä. Arabit toivoivat, että vangit vapautettaisiin muslimien  Eid al.Adha loman aikana ensi viikolla. Netanyahu toimii USA:n ulkoministeri John Kerryn tiukan valvonnan alla peläten Kerryn esittämiä uhkauksia eristämisestä. http://www.timesofisrael.com/israel-rejects-palestinian-call-for-early-prisoner-release/
-          USA:n uhkaus peruuttaa Egyptille myönnetty 1.5 miljardin USD avustuspaketti vaarantaa Israelin näkemyksen mukaan 1979 rauhansopimuksen ja Camp Davidin neuvotteluissa sovitut ehdot, joita kumpikin osapuoli on tarkoin noudattanut. USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki totesi lehdistötilaisuudessa, että USA voi poistaa joitain maksuja ja peruuttaa sovittuja harjoituksia ja muuta yhteistoimintaa, kunnes nähdään, miten Egyptin demokratisointiprosessi edistyy armeijan valvonnassa. Kysymys on USA:lle hyvin kiusallinen, sillä suurimpana ja johtavan arabimaana Egyptin yhteistoiminta on USA:lle tärkeä. Obaman hallitus asetti laskelmansa Mursin ja Muslimiveljeskunnan varaan, ja siksi sen vallan kaataminen oli hyvin kiusallinen Obaman hallitukselle, jonka keskuudessa Muslimiveljeskunnalla väitetään olevan vahvan edustuksen. Jotkut jopa väittävät, että Obaman velipuoli kerää varoja sille, ja että Obama itsekin on salaa veljeskunnan jäsen.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172698#.UlZkHGJHT-k
-          Syyrian puolelta ammuttu harhakranaatti haavoitti kahta IDF;n sotilasta. IDF vastasi siihen ampumalla ohjuksen tuhoten yhden kanuunan Syyrian puolella. Sotilaitten vammat eivät olleet vaarallisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172677#.UlZmL2JHT-k
-          Syyrian armeija on kiihdyttänyt sotilaallisia toimiaan karkottaakseen kapinalliset Israelin rajan ja Damaskoksen väliseltä alueelta. He piirittävät Khan Arnabeh kaupunkia, joka on ollut kapinallisten miehittämä. Vastarinta on laimeaa ja kaupunki valloitettaneen lähi päivinä.  http://www.debka.com/article/23339/Syrian-tanks-lay-siege-to-key-rebel-held-town-athwart-Damascus-Golan-highway
-          Presidentti Barack Obama varoitti Netanyahua, että uuden diplomaattisen lähentymisen myötä Iranin mullah-hallitusta USA tulee poistamaan joitain Iranin vastaisia sanktioita. Tämä vapauttaa samalla Netanyahun sotasuunnitelmista niin kauan, kuin tämä sovittelukausi kestää tai sitten lopullisesti. Iran saanee jatkaa Uraanin rikastamista johonkin asteeseen, mutta ei ydinpommiin saakka. Iranin parlamentin puhemies paljasti äskettäin, että Iranilla on uraanirikasteen ylijäämävarasto, mutta uutinen poistettiin kiireesti julkisuudesta. http://www.debka.com/article/23341/Exclusive-Obama-forewarns-Netanyahu-that-sanctions-against-Iran-will-soon-be-partially-lifted




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021