PERJANTAI 11.10.13


PERJANTAI 11.09.13

1. PA:N virkailija kertoo, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on lupautunut tapamaan pääministeri Benyamin Netanyahun, mutta ei voinut kertoa aikaa. USA:n ulkoministeri John Kerry sanoi pakottaessaan Israelin ja PA:n aloittamaan rauhankeskustelut heinäkuussa 2012, että prosessi tulee etenemään kahdella suunnalla: Neuvotteluilla keskustelutiimien kesken sekä huipputapaamisilla Abbasin ja Bibin välillä Kerryn ja Obaman valvonnan alla. Abbas itse toppuuttelee, ettei mitään ole sovittu ja kehottaa mediaa panemaan jäitä hattuun. Koko tämä prosessi lienee USA:n painostuksen tulosta, koska sekä Israelissa että PA:n arabien keskuudessa on alkanut esiintyä voimallisia vaatimuksia neuvottelujen lopettamiseksi. Israelin taholla syyksi sanotaan sitä, että väkivalta ja terrorismi  israelilaisia vastaan on noussut ilman, että Abbas edes tuomitsisi niitä, vaan selittää niitä ”luonnolliseksi seuraukseksi Israelin jatkamasta palestiinalaisten maan miehittämisestä”, kuten Jibril Rajoub selitti.

Kerryn diplomatia Syyriassa ja Iranissa on saanut arabimaat Saudi Arabian johdolla kääntymään USA:n presidentin harjoittamaa ulkopolitiikkaa vastaan. Arabimaat ovat alkaneet suunnitella USA:n suhteitten hylkäämistä epäluotettavana kumppanina, ja kääntymään Venäjän tarjoamaan tukeen, mihin presidentti Putin on enemmän kuin valmis.
Ulkoministeri John Kerryn äskeinen ihastelu ja presidentti Assadin kiittely, miten joustavasti ja tehokkaasti Syyrian kemiallisten aseitten tuhoaminen on alkanut, oli arabimaitten silmissä kuin bensiinin heittämistä tuleen, koska ne pettyivät pahoin Obaman päätettyä peruuttaa suunnitellut sotilaalliset iskut Assadin strategisiin kohteisiin, joilla hänen armeijansa kapasiteettia olisi oleellisesti vähennetty. Nyt ne toteavat ironisesti, että seuraavaksi Obama liittoutunee Al-Qaidan ja salafistien kanssa, joita se jo tulee Syyriassa.

PALESTIINAN Quds uutistoimiston julkistaman artikkelin mukaan Abbas olisi luopunut vaatimasta ennakkoehtoja Netanyahun tapaamiseksi. PA:n vaatimus palestiinalaisvankien vapauttamiseksi ennen 29.10. määräaikaa voinee liittyä tähän, mistä Bibi on hänen kansliansa mukaan kieltäytynyt. Ulkoministeri John Kerry viittasi tapaamiseen puhuessaan Ad Hoc yhteistoimintakomitean kokouksessa New Yorkissa viime kuussa. Se kuuluu Kerryn kaavaileman prosessin kakkospolkuun ensimmäisen ollessa suorat neuvottelut.

PA:n johtoon kuuluvat Haneen Ashrawi ja Yasser Abed Rabbo kritisoivat neuvotteluja kutsuen niitä ”hyödyttömiksi miehittäjävaltion häirintätoimien vuoksi”, kuten he sanovat. Viimeinen pisara heille oli Jerusalemin kaupungin päätös hyväksyä kuutisenkymmentä asuntoyksikköä käsittävän rakennuskohteen Pisgat Zeeviin, joka Israelin käsityksen mukaan tulee kuulumaan joka tapauksessa Israelin valtion alueeseen. Erekat kutsui sitä ”häirinnän kiihdyttämiseksi todeten, että kansainvälisen lain mukaan Israelin rakentaminen Länsirannalla on laitonta”, mikä on suuri valhe ja kuuluu PA:n johdon vakioterminologiaan maailmalla.
Samanlaisia vaatimuksia hyödyttömien neuvottelujen lopettamiseksi joskin eri syistä esittävät monet israelilaiset kansanedustajat. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Palestinian-official-Abbas-has-agreed-to-meet-with-Netanyahu-328420

2. JUUTALAINEN mies ruhjottiin hengiltä toistaiseksi tuntemattomien hyökkääjien toimesta Jordanin laaksossa hänen vaimonsa (tyttöystävänsä?) saadessa lieviä vammoja.
Magen David Adomin virkailija kertoo saaneensa puhelinsoiton myöhään torstai-iltana nais-henkilöltä, joka kertoi miehensä kanssa joutuneensa hyökkäyksen kohteeksi kodissaan. Hän sanoi päässeensä pakoon ja pysäyttäen ohiajavan auton pyytäen välitöntä apua.
Virkailija lähetti välittömästi lääkintäpalvelun henkilöitä paikalle ilmoittaen samalla iskusta turvallisuusjoukoille.

IDF:n joukot saapuivat paikalle muutamassa minuutissa aloittaen alueen haravoinnin ja asettivat tiesulkuja hyökkääjien saamiseksi kiinni, jotka olivat paenneet paikalta. Nainen, joka oli saanut lieviä vammoja, vietiin hoitoon Afulan sairaalaan.
Nainen, iältään viisissä kymmenissä kuten hänen miehensäkin, sanoi kuulleensa vieraita ääniä ulkoa. Hänen miehensä meni ulos tarkastamaan, mistä oli kysymys. Naisen kertoman mukaan kaksi palestiinalaista hyökkäsi miehen kimppuun surmaten hänet terästankoja ja kirvestä käyttäen. Nainen kertoi, että miehet yrittivät ottaa hänetkin kiinni, mutta hän pääsi karkuun saaden eriasteisia vammoja. Hän pysäytti auton tiellä no 90 pyytäen heiltä apua.
Turvallisuushenkilöt eivät vielä osanneet kertoa, oliko kysymys terrori-iskusta.
Tapaus on jatkoa viime päivien aikana sattuneista terrorihyökkäyksistä, joiden seurauksena kaksi IDF:n sotulasta sai surmansa ja 9-vuotias tyttö sai ampumahaavan rintaansa.
IDF:n maan keskiosan joukkojen entinen komentaja Gadi Shamni ei radiohaastattelussaan osannut vielä sanoa, ennakoivatko nämä hyökkäykset laajemman väkivalta-aallon alkamista, kuten monet ounastelevat varoittaen kolmannesta intifadasta. http://www.jpost.com/Defense/Jordan-Valley-man-killed-in-attack-328477

3. SUNNI-SUUNTAA edustavat arabimaat etenkin Jordanjoen laaksossa ovat esittäneen viime päivinä vihaista kritiikkiä USA:n presidentti Obaman peruutettua suunnitellut sotilaalliset iskut Syyrian armeijan kohteita vastaan. Niitä suututti ulkoministeri John Kerryn maanantaina antamat lausunnot, joissa hän sanoi olevansa hyvin tyytyväinen asiantuntijoitten aloittamaan Syyrian kemiallisten aseitten tuhoamiseen.

Arabimaat olivat toivoneet, että Assadin strategisten kohteiden tuhoaminen olisi kääntänyt sotaonnen kapinallisten eduksi, eivätkä voineet ymmärtää, miksi näin ei tapahtunut, sillä USA:n, Ranskan ja Englannin sota-alukset olivat valmiit iskemään Syyriaan rangaistakseen väittämäänsä Syyrian armeijan kemiallisin asein tehtyä hyökkäystä Damaskoksen Ghoutan lähiöön  21. elokuuta. Sen sijaan Obama suostui Venäjän esittämään suunnitelmaan Syyrian kemiallisten aseitten tuhoamiseksi. Monet katsovat, että se takasi Obamalle kunniallisen peräytymistien operaatiosta, mihin hän oli joutunut typeryyttään, mutta jota hän ei halunnut.

ULKOMINISTERI  Kerry ihasteli aloitettua Syyrian CW-aseitten tuhoamista antaen täyden tunnustuksensa presidentti Assadin yhteistyöhalulle. YK:n lähettämät kaksi tuhoamistiimiä OPCW-järjestöstä Haagista aloittivat työnsä sunnuntaina sanoen työnsä etenevän ennakoitua nopeammin, jopa saaden työnsä tehtyä ennen vuoden loppua.
Jordanian Ad-Doustour lehden kolumnisti Urayb al-Rintawi kirjoitti keskiviikkona julkaistussa kolumnissaan alueen arabimaitten reagoineen vihaisesti – sekä julkisesti että salaa – USA:sta tulleisiin uutisiin sanoen, ettei olisi yllättynyt, jos USA lopulta liittoutuu Assadin kanssa taistelussa terrorismia vastaan. ”Israelin turvallisuus, ei Syyrian demokratia, on ensimmäisellä sijalla USA:n lähi Idän politiikassa”, Rintawi kirjoittaa lisäten etteivät Syyrian viattomien siviilien elämä ollut tarpeeksi merkittävä suojelukohde.
Lontoossa ilmestyvän Al-Hayat lehden toimittaja Elias Harfoush arvioi, ettei ole liioiteltua sanoa, että presidentti Obama on aiheuttanut pettymyksen monille arabimaille. Hän analysoi, että Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Obaman olisi odottanut tukevan ihmisoikeuksia olettaen tapauksen osoittavan, että Obama peräytyy samoin Iranin ydinasekiistassa. http://www.jpost.com/Middle-East/Arab-world-upset-over-Kerrys-compliment-of-Syrias-Assad-over-chemical-weapons-disposal-328410

EDELLÄ esitetyt reaktiot, niin oikeauskoisilta kuin ne kuulostavatkin, asettavat syyn yksin Assadin armeijan harteille huomioimatta, että Assad taistelee hallitustaan vastaan noussutta ulko-maitten tukemaa kapinaa vastaan, eikä sitä, että useimmat näistä ryhmistä edustavat ääri-islamilaista ideologiaa, joiden päämääränä on sharia-lain asettaminen voimaan miehittämillään alueilla, ja että heidän hillittömät toimensa miehittämillään alueilla ilmaisevat, millaiset kansanmurhat Syyrian vähemmistöjä, kristittyjä, alaviitteja, kurdeja ja muita vastaan tulisivat vallitsemaan heidän hallitsemillaan Syyrian alueilla.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Iranin presidentti Hassan Rouhanin länsimaita kosiskelevaan politiikkaan liittyen Iranin ulkoministeriö sanoo peruuttaneensa marraskuussa suunnitellun anti-sionistisen konferenssin New Horizen, kuten the Telegraph raportoi. Kovan linjan kannattajat Iranissa esittivät vastalauseensa päätöksen johdosta, jota he kutsuvat Rouhanin myönnytyspolitiikan uhriksi. ”Ovatko johtajamme siinä määrin antautunet maailmalle, että he ovat jopa peloissaan Obaman tunteiden loukkaamisesta? Tämä viimeinen näytös osoittaa hallituksen antautumismielialan”. Tilaisuuteen odotettiin entistä USA:n senaattoria sekä 63 lahjoittajaa. Pääministeri Netanyahu on jatkanut länsimaiden johtajien varoittamista, etteivät ne antaisi Iranin uuden presidentin seireenin laulujen pettää itseään, sillä sen asenne on perimmältään muuttumaton, eli Israelin tuhoaminen keinolla millä tahansa. http://www.timesofisrael.com/iran-cancels-anti-zionism-conference/
-          Israel julkisti eilen tiedotteen, jossa se kertoi IAF:n koneitten harjoitelleen pitkän matkan lentoja ja siihen liittyviä koneitten välitankkausta meren yläpuolella. Tiedotteeseen liittyen IAF julkisti Youtubessa  videon, jossa näytetään F-15 ja F-16 koneitten tankkaustoimia ilmassa. Tiedotteen mukaan valtaosa IAF:n laivueista osallistuivat harjoituksiin, myös sen hyökkäysosastot. Harjoituksiin liittyi myös ilmataisteluja, joita harjoiteltiin Kreikan aluevesien yläpuolella, kuten TV-10 kertoi. Tämä liittynee Israelin johtajien toistuviin Iranin vastaisiin uhkauksiin  ja varoituksiin, ettei pidä uskoa kaikkea, mitä Iranin nykyinen hallitus ja presidentti kertovat. http://www.timesofisrael.com/iran-cancels-anti-zionism-conference/
-          Jerusalemin uuden pormestarin valinta 22. lokakuuta on osoittautunut entistä tiukemmaksi. Nykyinen pormestari Nir Barkat nauttii varsin laajaa suosiota, mutta uusin haastaja tulee Givataymista, kuten Times of Israel raportoi. Hän kampanjoi eilen Jerusalemin Mahane Yehuda markkinatoreilla, mistä on tullut  perinne jokaiselle ehdokkaalle, sillä siellä on mahdollista päästä lähelle äänestäjiä, sekä vastaan että puolesta. Noin 550 000 pääkaupungin asukkaalla on oikeus antaa äänensä Moshe Lionille, tai Nir Barkatille tai jollekin muulle ehdokkaalle. Gallupit osoittivat vielä viikko sitten Barkatin voittoa, hän johti pääkaupunkia yhden shekelin kuukausipalkalla, mihin tuskin kukaan toinen suostuu. Lionin ehkä suurin puute on siinä, ettei hän vielä asu Jerusalemissa, eikä voine edes äänestää itseään. Kumpikin pääehdokkaista pyrkivät välttämään suoraa kilpailijansa morkkaamista, mutta Barkat vihjailee epäselvin sanoin korruption mahdollisuudesta, josta häntä ei voitane syyttää. Taistelu voi kuitenkin kiihtyä loppumetreillä ja siinä vaiheessa riisutaan naamiot. http://www.timesofisrael.com/an-unexpectedly-bitter-battle-for-jerusalem-enters-its-final-stage/
-          Kaksi Israelin armeijan panssarijääkäriä loukkaantui heidän ajamansa panssari-vaunun kaaduttua ympäri. Miehet hoidettiin paikan päällä eikä sairaalahoito ollut tarpeen. Torstaina Shizason tukikohdassa sattunut onnettomuus tapahtui panssarien osallistuessa harjoituksiin elävin ammuksin. Panssarit näyttävät olevan vaarallisia myös niiden miehistölle, vaikka Merkava-4 onkin maailman turvallisin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172738#.UlewwmJHT-k
-          USA:ssa virallisella vierailulla ollut Israelin puolustusministeri Moshe Yaalon sai mahdollisuuden tutustua paikan päällä Lockheed Martin tehtaalla F-35 koneen valmistuslinjalla koneen valmistamiseen. Hänen isäntänään toimi Lockheed Martinin presidentti Marillyn Hewson, joka selitti yksityiskohtaisesti maailman tehokkaimmaksi luonnehditun F-35 tutkaa vieroksuvan koneen ominaisuuksia kuten myös yhtiön toimintaa. Yaalon sanoi, että hän on lukuisia kertoja hypännyt tehtaan toimittamien Herkuleskoneitten ovista, ja siksi oli kiinnostunut tutustumaan yhtiön viimeisimpään luomukseen, F-35 koneeseen, jota hän kutsui Israelin ilmavoimien peruspylvääksi, sitten kun se aikanaan valmistuu ja toimitetaan Israelin ilmavoimille. Israel tilasi niitä 20 kpl oikeudella tilata lisää myöhemmin. F-35 koneen valmistus on kärsinyt toistuvista viivytyksistä, milloin alihankkijat ovat myöhässä tai niiden valmistamat osat virheellisiä, milloin monimutkainen huipputekniikkaa edustava elektroniikka ei toimi. Israel vaati koneisiin omia teknisiä ratkaisujaan ja keksintöjään, mitkä ovat osaltaan viivyttäneet valmistusta ja nostaneet koneen ilmankin korkeaa hintaa.  Sekä Kiina että Venäjä ovat valmistaneet omat stealth-koneensa, mutten niiden ominaisuuksien vertaaminen F-35 koneeseen voitaneen varmistaa vasta sen antaessa näyttöjä käytännössä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172727#.UleyZ2JHT-k
-          Israelin kansallinen matkustajalaivue El Al  ei saanut toivomaansa perusinvestointia, mikä asettaa yhtiön tulevaisuuden arvailujen varaan. Jos yhtiö ei saa lisää rahaa, sen tulee karsia toimintojaan ja palvelutasoaan, mikä pienentää sen kilpailuasemaa.  Yhtiö on perinteisesti kärsinyt kymmenien miljoonien tappiot vuodessa. Yhtiö ei ole ollut valtion hallinnassa vuodesta 2003, sen pääosakkaat ovat yksityinen osakasryhmä, valtio ja Histadrut. Yhtiöllä on palveluksessaan 6000 henkilöä hoitaen neljääkymmentä matkustajakonetta. Yhtiötä tuskin lohduttaa tieto, että monet muutkin suuret lentoyhtiöt kamppailevat kannattavuutensa äärirajoilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172713#.Ule2MGJHT-k



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021