PERJANTAI 04.10.13


PERJANTAI 04.10.13

1. ISRAELIN vasemmisto on odotetusti vihainen pääministeri Netanyahulle siksi, ettei hän mennyt virran mukana ja ilmoittanut kuuluvansa kansoihin, jotka innolla odottavat uutta kevättä, tällä kertaa iranilaiseen tahtiin. Heidän mielestään Bibi menetti suuren ja otollisen tilaisuuden luoda jotain uutta sen, sijaan, että hän oman imagonsa kohottamiseksi, kuten jotkut syyttävät, pitäytyi jo kuluneiksi havaittuihin teeseihinsä.

NETANYAHU sanoi ennen lähtöään Yhdysvalloista kohti kotimaata 45 minuutin  PBS/CBS TV-haastattelussa torstai-iltana, että USA ja Israel etsivät verifioitavia ja mielekkäitä myönnytyksiä Iranille, jonka tulee pystyä todistamaan, että se todellakin on valmis luopumaan ydinsuunnitelmastaan. Haastattelun juontaja Charlie Rose painosti Netanyahua  (Bibiä) paljastamaan, mitkä olivat hänen ja Obaman näkemysten erot Iranin kysymyksessä.
Bibi kiitteli Obamaa, ettei tämä tyytynyt vain lupauksiin ja vakuutteluihin, vaan vaatii todellisia toimia osoittaakseen vilpittömyytensä. Hän sanoi neuvotelleensa Obaman kanssa kolme tuntia maanantaina, mutta ei antanut suoraa vastausta Rosen kysymykseen, olivatko he samalla sivulla, vaan totesi: ”Se oli avoin keskustelu vapaamielisten henkilöiden kesken”.

Netanyahu (Bibi) sanoi, että USA ja Israel työskentelevät yhdessä löytääkseen yhteisen politiikan Iranin kysymyksessä ja USA:n asenteen kristallisoimiseksi.
BIBI vakuutti, ettei heidän välillään ollut mitään vastakohtaisuutta eikä hän vastustanut Obaman aloitetta testata Iranin todelliset tarkoitukset. Hänen pelkonsa on, että lukuisat maat vain odottavat voidakseen ylittää Iranin vastaiset sanktiot. Hän muistutti, että ongelma on yhtä hyvin USA:n kuin myös Israelin ongelma, sillä Iran valmistaa ballistisia ohjuksia, joilla se pystyy uhkaamaan suoraan Yhdysvaltoja. Bibi vertasi Irania itsemurhaterroristiin, joka noudattaa kaikkia sääntöjä ja lakeja päästäkseen bussiin laukaistakseen siellä pomminsa.

KYSYMYKSESTÄ neuvotteluista palestiinalaisten kanssa Netanyahu totesi, että juutalaiset ovat todella olleet Israelissa tuhansia vuosia, mutta ei voi ummistaa silmiään siltä, että ”myös he ovat täällä”. Hän analysoi, että neuvottelujen ydin on siinä, ettei Israel joudu pahimpaan mahdolliseen tilanteeseen, jossa se luovuttaa sekä strategisesti että historiallisesti ja uskonnollisesti tärkeää sydänalueensa kehtoa vain saadakseen vastaansa Iranin. Bibi muistutti, että lähtiessään Libanonin eteläosasta ja Gazasta Israel sai vastaansa Iranin liittolaiset, eikä hän halua tämän toistuvan tällä kertaa. Siksi hän haluaa IDF:n sotilaallista läsnäoloa Jordanjoen laaksossa estääkseen Iranin agenttien pääsyn maahan Jordanian kautta. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Netanyahu-US-Israel-discussing-verifiable-Iranian-steps-on-nuclear-program-327818

NETANYAHU kertoi NRP:n Steve Inskeepin ”Morning Edition” haastattelussa, yhdessä  kahdeksasta USA:n vierailunsa aikana, ettei hänelle oltu tarjottu mahdollisuutta tavata Iranin presidentti Rouhani kasvokkain, mutta sanoi harkitsevansa asiaa, jos sitä tarjottaisiin. Hän haluaisi heittää Rouhanille suoran kysymyksen: ”Oletteko valmiit luopumaan täysin ydinohjelmastanne? Koska te ette voi pitää kiinni sen toteuttamisesta”.
Pääministeri antoi haastatteluja myös persiankieliselle BBC:n kanavalle, NBS, CNN, Fox News PBS/CBS sekä yhdessä sunnuntain poliittisessa puheohjelmassa.

BIBI vertasi Iranin kysymystä siihen, mitä tapahtui Syyriassa, joka suostui luopumaan kaikista kemiallisista aseistaan. Hän syytti Irania, että se harhauttaa maailmaa ydinohjelmansa rauhanomaisuudella, ja silti haluaa rikastaa uraania ydinaseeseen sopivaksi. Bibi selitti, että maailmassa on 17 maata, joilla on ydinvoimaloita ilman uraanin rikastamista. Iranilla on öljyä ja kaasua 200:n vuoden tarpeisiin, joten mihin se tarvitsee uraanin rikastamista? Hän sanoi maailman puhuvan Natanzin ja Forbon uraanilaitoksista, mutta vaikenevat Arakin raskasvesi-laitoksesta, jossa on tarkoitus valmistaa plutoniumia voimalan polttoaineesta. Bibi tuli johtopäätökseen, että Iran haluaa säilyttää oikeuden ydinaseen valmistamiseksi. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Netanyahu-says-he-would-consider-meeting-with-Rouhani-327862

2. TORSTAINA julkistetun raportin mukaan YK:n mandaatin alla toimiva OPCW on aliottanut toimensa Syyriassa sen kemiallisten aseitten tuhoamiseksi. Raportin mukaan alku näyttää lupaavalta ja Syyrian hallitus on toiminut sopimusten mukaan luovuttaen dokumentteja, joissa selviää aseitten sijaintipaikka, mutta tarkastajat sanovat tarvitsevansa vielä diagrammikäyriä ja tarkempia analyyseja, kuten Al-Arabiya raportoi. Muitakin kysymyksiä on vielä avoinna.
Lausunnon mukaan paikalla tapahtuvat tarkastukset voivat alkaa ensi viikolla riippuen teknisen henkilökunnan valmiudesta.
Torstaina annetun lausunnon mukaan 20 asiantuntijaa Hagissa toimivasta OPCW järjestöstä ovat aloittaneet virallisesti toimintansa Syyriassa.

Teknisellä ryhmällä on kolme tehtävää: Syyrian hallituksen luovuttamien dokumenttien verifioiminen; tutkimushenkilökunnan turvallisuus; käytännön järjestelyt suunnitelman toteuttamiseksi. Al-Arabiyan mukaan yhteistoiminta Syyrian viranomaisten kanssa alkoi keskiviikkona tutkittavien kohteiden turvallisuuden varmistamiseksi.
Toinen kiireellinen toimi on Syyrian kemiallisia aseita valmistavien laitosten toiminnan neutraloiminen, joka myös alkaa pian.

Raportin mukaan Syyrian hallitus on toiminut moitteettomasti luovuttaen dokumentteja ja muita aseitten määriä, laatua ja sijaintia koskevia tietoja USA/Venäjän laatiman sopimuksen mukaan. Syyrialla on 1000 tonnia Sarinia tai muita aseissa käytettäviä kemiallisia agentteja, joiden uskotaan sijaitsevan 45:ssa varastossa eri puolilla maata.
Syyrian taistelujen arvioidaan vaatineen 115 206 siviilin ja sotilaan hengen 30 kuukauden aikana. Taistelut jatkuvat ja kiihtyvät edelleen hallitusta vastaan taistelevien ryhmittymien saadessa uusia nykyaikaisia aseita Euroopasta ja USA:sta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172501#.Uk5hjWJHT-k

3. EGYPTIN armeijan pahoin runtelema ja haavoittama Muslimiveljeskunta vakuuttaa pitkin Kairon katujen varsia levitettyjen ilmoitusten ja mainosten mukaan jatkavansa taistelua ja kutsuu uutta suurta mielenosoitusta kokoon ensi sunnuntaiksi. Järjestön johtajat ja tärkeimmät toimihenkilöt on lähes tyystin pidätetty, mutta veljeskunta tottui taistelemaan presidentti Mubarakin aikana ja se näkyy kyllä tuloksissa, korvaava henkilökunta on ottanut johdon odotellessa tilanteen selkiytymistä.

TIMES of Israel artikkelin mukaan Muslimiveljeskunta käy kuitenkin eloonjäämistaistelua, niin pahoin armeijan yksiköt haavoittivat sitä. Hallitus virallisesti lakkautti veljeskunnan toiminnan, mutta se painui maan alle, kuten se on tehnyt ennenkin painostuksen lisääntyessä.
Oikeuden päätöksestä lakkauttamisesta on valitettu, joten tilanne on siltä osin vielä auki.
Neuvotteluja sen ja hallituksen välillä ei käydä. Puolueessa on nyt johtajatyhjiö, eikä kukaan ole saanut selvää tunnustusta puolueen edustamiseksi, vaan sen johtoon on valittu salainen kriisikomitea, johon kuuluu puolueen kansainvälisiä edustajia ulkomailla.

Muslimiveljeskunnan taantumaa pidetään ennennäkemättömänä, sillä 2011 se oli vielä maan mahtavin järjestö ja hallitsi maata käytännöllisesti katsoen itsevaltaisesti, mikä koitui sen turmioksi, sillä se sai Egyptin mahtavan armeijan nousemaan sitä vastaan.
Muslimiveljeskunta syyttää sotilasjunttaa natsien, Hitlerin ja muiden tyrannien esimerkin seuraamisesta. Veljeskunta julisti torstaina terävän nootin kehottaen sotilaita nousemaan armeijan johtoa vastaan syyttäen sitä verisestä vallankaappauksesta. Nuoret jäsenet uskovat vielä syrjäytetyn presidentti Mohammed Mursin paluuseen.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Hamasin viranomaiset Gazassa julkistivat torstaina harvinaisen nootin Egyptiä vastaan vaatien siltä selvitystä, mitä se tarkoitti uhatessaan hyökkäyksellä Gazaan. Egypti katsoo, että suuri osa Siinain niemimaalla armeijan sotilaita ja siviilejä vastaan suoritetuista hyökkäyksistä, joissa on kuollut useita ihmisiä, on Hamasin terroristien suorittamia. Egyptin armeija käy vaikeaa taistelua Siinain sisäosiin pureutuneita kansainvälisiä terrorijärjestöjä vastaan ja on vakaasti päättänyt lopettaa niiden toiminnan lopullisesti. Armeijan toimia vaikeuttaa vuoristoinen maasto ilman selviä teitä sekä beduiiniväestön terroristeille antama tuki. Heidän keskeinen motiivinsa on liittoutua sen kanssa, joka maksaa eniten. He katsovat Egyptin hallitusten syrjineen heitä eivätkä siksi tunne sympatiaa hallitusta kohtaan. http://www.timesofisrael.com/hamas-demands-egyptian-clarification-on-gaza-threats/
-          USA:n hallituksen sulkeutumisen vuoksi varojen loputtua myös USA:n Israelille vuosittain maksaman 3.2 miljardin USD avustuksen maksaminen odottaa toistaiseksi. USA:N ulkoministeriön edustaja sanoo, ettei heillä ole erikoisjärjestelyjä Israelin varalle. Maksupäivä oli 01.10.2013. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172489#.Uk53KWJHT-k
-          Viisi vuotta kestäneen taistelun jälkeen Women in Green voi lukea voitokseen, että armeijan hylkäämä tukikohta nimeltä Shdema Jerusalemin eteläpuolella Har Homan lähiön ja Gush Etzionin välillä Israelin täysin hallitsemalla C-alueella muutetaan kulttuurikeskukseksi. Armeija lähti tukikohdasta 2006, jonka jälkeen arabit Israelin vasemmistolaisten ja ulkomaisten anarkistien tukemina vaativat sitä omakseen väittäen rakentavansa sen tilalle sairaalan aivan Hor Homan kylkeen. Arabit olivat miehittäneet alemman osan aluetta pystyttäen sinne rakennelmiaan USAID ja muun ulkomaisen tuen turvin. USAID toimii aktiivisesti Juudeassa ja Samariassa rahoittaen useita rakennuskohteita C-alueilla, mikä asettaa tuon avustusjärjestön toiminnan erittäin kyseenalaiseksi poliittisesti puuttuen arkaluonteisiin kysymyksiin asettuen näkyvästi PA:n puolelle. Women in Green ja muut taisteluun osallistuneet ryhmät järjestivät tänään mezuzan naulaustilaisuuden Shdeman rakennuksessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172506#.Uk54O2JHT-k
-          Moottoripyörällä tietä no 443 ajava Jerusalemin asukas Moshe Orange sai pahan vamman toiseen olkapäähänsä torstai-iltana. Hän kuvaa ihmeeksi, että hän pystyi ajamaan muutaman metrin ennen pysäyttämistä lähtien sitten vammastaan huolimatta auttamaan autoilijoita, jotka samoin olivat kärsineet arabien kivityksestä. Monista autoista oli särjetty ikkunoita ja niiden peltiosia ruhjottu kivillä sekä ihmiset olivat saaneet verisiä vammoja. Hän sanoi, että ambulanssi kutsuttiin paikalle avustamaan shokin saaneita ja haavoittuneita, mutta puoli tuntia odoteltuaan turhaan poliisin saapumista hän ajoi pois antaakseen todistuksen hyökkäyksestä. Hän vaatii, että pääministerin tulee tehdä jotain tilanteen korjaamiseksi. Hän sanoi, ettei turva-aita estä arabeja pääsemästä tien varteen, jossa he kivittävät autoja suurilla kiven-lohkareilla. Edellinen  tilanne sattui 23.00 aikaan torstai-iltana Givat Zeevin risteyksen jälkeen ennen tien eroamista Atarotiin Samariassa.   http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172504#.Uk57omJHT-k
-          Terrorihyökkäysten määrä nousi selvästi syyskuun aikana, jolloin tilastoitiin 133 hyökkäystä elokuun määrän ollessa 99. Suurin osa, 104 hyökkäystä tehtiin Juudean ja Samarian alueilla, elokuussa 68. Terroristit murhasivat kaksi IDF:n sotilasta syyskuun aikana, kersantti Tomer Hazan siepattiin ja murhattiin, vääpeli Gal Tobi sai surmansa sala-ampujan luodeista vartioidessaan Patriarkkain hautakammiolle johtajaa tietä Hebronissa. Gazasta ammuttiin 8 rakettia kolmessa tilanteessa, yksi tienvarsipommi räjäytettiin. Jerusalemissa oli 26 hyökkäystä, elokuussa 25. Suurin osa Juudean, Samarian ja Jerusalemin hyökkäyksistä tehtiin palopommeilla, 117 hyökkäystä 129:tä hyökkäyksestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172488#.Uk5-oGJHT-k
-          Bruchin perhe Beit Elistä, joka joutui murhanhimoisen arabijoukon kivittämäksi ajaessaan Jerusalemin itäosassa succot-loman aikana viime kuussa. Perheen palautumista vaikeuttaa kokemus Jerusalemin poliisin välinpitämättömyydestä hyökkäykseen. Seuraavana päivänä haredi-autoilija joutui kivisateeseen samassa paikassa. Kuitenkin Abbas vakuuttaa maailmalle tehneensä kaikkensa Israel vastaisuuden kitkemiseksi ja kiihotuksen lopettamiseksi. Bruchin perheen autossa ollut 4-vuotias lapsi kyseli, olivatko kivittäjät lapsia, johon äiti joutui vastaamaan, että heidän joukossaan oli myös lapsia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172463#.Uk6A52JHT-k

Lämpötila, JRSLM: Perjantai 14-23; lauantai 12-21; sunnuntai 13-21; maanantai 15-22 C-astetta, yleensä puolipilvistä, maanantaina kirkastuu.
Kinneretin vedenpinta  1, 135 metriä ylemmän punaisen viivan yläpuolella.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021