KESKIVIIKKO 23.10.13


KESKIVIIKKO 23.10.13

1. ISRAELIN kuntavaalien äänestysvilkkaus oli ennakkotietojen mukaan epätavallisen alhainen. Tämän hetken tietojen mukaan tärkeimpien kaupunkien pormestarit voivat jatkaa viroissaan. Keskeneräisten tulosten mukaan äänestysvilkkaus oli Jerusalemin haredi-lähiöissä 70 %:n luokkaa, kun se ei-uskonnollisissa lähiöissä jäänee alle 50 %. Nykyisen pormestarin Nir Barkatin äänisaalis oli 52 %; hänen pahimman kilpailijansa Moshe Lionin kannatus oli 44 %. Yisrael Beitenu ja Shas kannattivat Lionia.
Jerusalemin arabien äänestysvilkkaus oli pääkaupungissa puolen prosentin luokkaa.

Tel Avivissa istuva pormestari Ron Huldai päihitti kilpailijansa Nitzan Horovitzin, joka olisi ollut ensimmäinen avoimesti homo-pormestari joka vakuutti voitettuaan vahvistavansa kaupungin asemaa maailman johtavana homo-kaupunkina. Huldai sai 53 % äänistä, Horovitz (Meretz) 38 % ja Aharon Maduel 8.76 %.
Beershebassa nykyinen pormestari Rubic Danilovich jatkanee 92.2%:n kannatuksella.
Sderotissa Alon Davidi päihitti nykyisen pormestarin David Buskilan.
Beit Shemeshissä haredim-uskonnollinen Moshe Abutbul saanee jatkaa virassaan.
Haifassa nykyinen pormestari Yona Yahav sai 49 %:n kannatuksen voittaessaan Borovskyn.
Rishon Lezionin pormestari jatkaa saatuaan 70 % äänistä.
Bat Yamin pormestari Shlomi Lahiani, jonka korkein oikeus poisti virastaan sunnuntaina, sai eniten ääniä ja voinee jatkaa oikeuden päätöksestä huolimatta.
Eilatin pormestari Meir Yitzhak Halevi sai myöskin äänestäjiltä jatkoluvan.
Tulokset ovat vielä keskeneräisiä, ja pieniä muutoksia voi tulla laskennan edistyessä.

Äänestysvilkkaus jäänee 44 %:n luokkaan, äänikelpoisia oli 5 469 041. Jerusalemissa äänioikeuttaan käytti 35.89 %, Tel Avivissa 31 %.
Äänestysvilkkauteen vaikutti osaltaan se, ettei äänestyspäivä ollut yleinen vapaapäivä. Sisäministeri Gideon Shaar lupaa, että ensi vuonna asia korjataan, eli vaalipäivä on vapaapäivä. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Polls-close-after-low-turnout-in-Israeli-mayoral-city-council-elections-329462

Poliisi teki Beit Shemeshissä ratsioita epäiltyjen ID-korttien väärentäjien koteihin takavarikoiden 250 väärennettyä korttia. Kahdeksan henkilöä pidätettiin. Poliisikomentaja Johanan Danino sanoi, että poliisi sai vihjeen väärennöksistä ja toimi sen perusteella.
Poliisin antaman tiedon mukaan se havaitsi äänestyspaikoilla 700 eriasteista häiriötä, mukana väärennettyjä ID.kortteja ja yleistä häirintää estäen äänestäjiä pääsemästä vaalipaikoille. Kokonaisuudessaan vaalit sujuivat suhteellisen joustavasti. Järjestyksen valvontaan osallistui 13 000 poliisia vaalitoimitsijoitten asettamien järjestyksenvalvojien lisäksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173107#.UmdkN2JHT-k

2. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas valmistautuu seuraamaan suuren esikuvansa ja idolinsa Yasser Arafatin jalanjälkiä, ja muuttaa toimintatapansa sen jälkeen, kun Israel on vapauttanut toisen erän lupaamastaan 104 terroristin ryhmästä hyvän tahdon eleenä. Debkafile (DF) kertoo lähteisiinsä perustuen, että Abbas aikoo lakkauttaa turvallisuus-yhteistyön Israelin turvallisuusjoukkojen kanssa ensimmäisenä askeleena kohti kolmatta intifadaa, aivan kuten Arafat teki. Tämä aloitetaan siten, että PA:n poliisi pidättää IDF:n ilmoittamia epäiltyjä PA:n arabeja, mutta vain hetkeksi vapauttaen heidät välittömästi. Arafat käytti tätä ”pyöröovi menetelmää” hämätäkseen länsimaisia tarkkailijoita. Todellisuudessa Abbas jo antoi poliisille sitä koskevan määräyksen ilman fanfaareja.

Debkafile kertoo, että turvallisuusyhteistyön lopettaminen tarkoittaa rauhankeskustelujen keskeyttämistä, mistä Abbas syyttää Israelia rakentamisen jatkumisella ja lisääntymisellä Juudeassa ja Samariassa sekä uskonnollisten häiriöiden järjestämisellä Jerusalemissa ja muilla pyhillä paikoilla. Lisäksi Netanyahun vaatimus iDF:n sotilaitten asettaminen Jordanjoen laaksoon epämääräiseksi ajaksi on kysymys, jota Abbas ei voi hyväksyä.

USA:n ulkoministeri John Kerry lienee saanut vihiä Abbasin aikeista, ja sen vuoksi hän tavatessaan pääministeri Netanyahun tänään Roomassa esittää, että Israel tekee Abbasille tarjouksen, jota tämä ei voi hylätä. Se käsittäisi kolmannen osan Kuolleenmeren maan ja veden tarjoamista PA:lle. DF kertoo lisäksi, että alueen luovutus sisältyy Kerryn alkuperäiseen suunnitelmaan, mutta vasta lopullisen sopimuksen solmimisen yhteydessä. Nyt Abbasin uhatessa keskeyttää neuvottelut Kerry haluaa tarjota tätä täkynä keskustelujen jatkumiseksi.

DEBKAFILE sanoo artikkelissaan, että Israelin puolustusministeri Moshe Yaalonin arvio, ettei ole näkyvissä selviä merkkejä kolmannesta intifadasta, pitää päällisin puolin paikkansa, mutta pinnan alla muhii valmisteluja sen puhkeamiseksi. Selkeä merkki siitä on Abbasin suora käsky PA:n poliisille päästää pidättämänsä terrorismista epäillyt vapaaksi ilman kuulusteluja, mikä muuttaa koko turvallisuusyhteistyön naurettavaksi. PA:n poliisi tunnusti äskettäin, että sen jäsenet osallistuivat aktiivisesti toiseen intifadaan heille luovutetuilla aseillaan. Nyt PA:n poliisi on paljon paremmin koulutettu ja aseistettu USA:n toimesta saatuaan selvää sotilaskoulutusta tiedustelussa, räjähdysaineiden käsittelyssä ja tietoyhteyksissä.

Yaalon myös tunnusti puheessaan, että räjähdyksen potentiaali on olemassa Länsirannalla. Hän viittasi myös muslimisaarnaajien kiihotuspuheisiin, joilla aktiivista toimintaa odottavaa nuorisoa voidaan helposti nostattaa päättömiin tekoihin uskottelemalla heille, että Israel pyrkii muuttamaan tilannetta Temppelivuorella kolmannen Temppelinsä rakentamiseksi sinne tuhoamalla Al-Aksa moskeijan, minkä Israelin johto kiistää. Juutalaisten kiinnostuksen lisääntymistä Temppelivuorta kohtaa osoittaa nouseva vaatimus päästä entistä joustavammin vuorelle ja voida harjoittaa palvontaansa siellä ilman poliisin väliintuloa. PA:n johto pitää tätä ”Temppelivuoren ja Jerusalemin juutalaistamisena” kieltäen tosiasian, että Jerusalem on ollut
juutalainen kaupunki 3 000 vuoden ajan Davidin valloitettua sen jebusilaisilta. On totta, että juutalaiset haluavat kolmatta Temppeliään, mutta he odottavat jonkun ulkopuolisen tapahtuman kuten maanjäristyksen luovan edellytykset sen rakentamiseksi. http://www.debka.com/article/23379/Abbas-set-to-slam-door-on-talks-with-Israel-resuscitates-“revolving-door”-for-terrorists, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173088#.UmdzOGJHT-k, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173086#.UmdzamJHT-k

3. WALL STREET JOURNAL kertoo artikkelissaan, että Saudi Arabia on aloittanut suhteittensa katkomisen USA;n kanssa vastalauseena Obaman hallituksen Lähi Idän politiikalle, joka on nostattanut saudien suuttumuksen monestakin syystä. Lehti kertoo Saudi Arabian tiedustelupäällikön Bandar bin Sultanin kertoneen eurooppalaisille diplomaateille, että hänen maansa on alkanut riisua yhteistyötään Yhdysvaltain kanssa pyrkiessään aseistamaan Syyrian kapinallisia. Tiedon mukaan päätös johtuu Saudi Arabian harmistumisesta Obaman harjoittaman Lähi Idän politiikkaan, mikä osoittaa samalla kasvavaa epäluottamusta USA:n tähän asti luotettavimpien arabimaiden taholta.

UUTINEN julkaistiin pari päivää sen jälkeen, kun Saudi Arabia ilmoitti luopuvansa YK:n turvallisuusneuvoston juoksevasta jäsenyydestä, minkä ei kuitenkaan katsota ilmentävän sen kritiikkiä YK:n toimintaa kuin Obaman hallitusta vastaan. ”Se on viesti USA:lle”, Bandar kertoi.
Saudi Arabian kuningas Abdullah oli erityisen ärtynyt siitä, ettei Obama toteuttanut uhkaustaan hyökätä Syyrian presidentti Assadin tukikohtia vastaan rangaistukseksi sen kemiallisin asein tekemästä iskusta Damaskoksen lähiöön 21. elokuuta, kuten uskotaan.

Sen ohella tapahtui pari muuta saudeja ärsyttänyttä tapausta, joista julkisuudessa ei kerrottu. Abdullah ei ymmärtänyt, miksi USA kieltäytyi lupaamasta USA:n suojaa saudien öljylaitoksille siinä tapauksessa, että Syyria tai Iran hyökkää niitä vastaan. Toiseksi Saudi Arabia tarjosi apuaan esittämällä potentiaalisia hyökkäyskohteita Syyriassa, mikäli USA hyökkää Syyriaan. Obaman hallitus ei reagoinut tarjoukseen mitenkään, mikä aiheutti suurta suuttumusta Saudi Arabian johdossa, joka ilmoitti etsivänsä muita mahdollisuuksia öljyn-jalostuslaitostensa suojelemiseksi sekä toisia asetoimittajia halvemmin hinnoin. Saudi Arabian suurin pelko on Iranin vaikutuksen kasvu ja nouseminen ydinasevallaksi. Kysymys on saudeille Mekkan pyhien paikkojen suojelijana erittäin arkaluonteinen, sillä Iran edustaa shia-muslimien haaraa, jota sunnit pitävät harhaoppisena.
Valkoisen Talon NS C:n tiedottaja Bernadette Meehan kuittaa epäilyt perusteettomina.
Libanonilaisen lähteen mukaan Saudi Arabia varoitti epäsuoraan Hizbullahia, että se pitää Assadin joukkojen tukena taistelevia Hizbullahin joukkoja osavastuullisena voitoista ja uhkaa epäsuorasti kostaa Hizbullahille.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173094#.Umd0H2JHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Debkafile kirjoitti artikkelissaan 21.10. Venäjän ilmavoimien komentajan kenraali Viktor Bondarevin ja Iranin prikaatinkenraalin Hassab Shasafin ja muiden korkeitten upseerien välisistä nelipäiväisistä neuvotteluista, joilla on tarkoitus luoda perustus sarjalle yhteistoiminta-muotoja, jotka ovat ennen kuulumattomia maitten välillä. DF arvioi, että sopimusten tarkoituksena on viestittää länsimaille, että jos ne jatkavat sanktioitten koventamista, Iran harkitsee täydellisen sotilasyhteistyön solmimista Venäjän kanssa, mikä sopisi myös Venäjän intresseihin. DF kertoo, että sen kautta Venäjä saisi ensimmäisen sotilaallisen sillanpää-aseman Persianlahdella; se auttaisi Venäjää syrjäyttämään USA:n ja Kiinan vaikutusvaltaa tärkeiden öljyntuottajamaiden alueilla; Suuri asetoimitussopimus Venäjän ja Iranin kanssa tulisi ennakoimaan Saudi Arabian ja Venäjän välillä solmittua suurta asetoimitussopimusta. DF:n mukaan Venäjä pyrkii edistämään yhteistoimintaansa Iranin ja Saudi arabian kanssa muodostaakseen uuden asetoimitusreitin ja toimiakseen mahdollisena välittäjänä Iranin ja saudimonarkian välillä. DF arvioi, että Iran etsii muotoja, joilla se voisi turvata ydinteollisuutensa jatkumisen tarvitsematta pelätä Israelin ilmaiskuja, vaikka USA niistä näyttää luopuvankin. Tämän varmistamiseksi Iran hakee massiivista teknologista apua ja yhteistoimintaa Venäjän kanssa. Venäjä kieltäytyi toimittamasta jo sovittua S-300 ilmatorjuntajärjestelmää, minkä johdosta Iran kehitti oman S-200 versionsa, jonka edelleen kehittämiseksi se tarvitsee Venäjän teknistä apua. Iranin kerrotaan lahjoittaneen Venäjälle USA:lta sieppaamansa ohjaajattoman koneen pohjalta rakentamansa iranilaisen version. Kuten DF toteaa, Iranin ilmapuolustus-voimien komentajan Kahtam al-Anbiyan ja ilmavoimien komentajan Farzad Esmailin vierailu Moskovassa 21. lokakuuta ilmentää yhteyksien kiinteyttä. - Tämä kaikki osoittaa uusien valtakuvioiden muodostumista Lähi Itään. http://www.debka.com/article/23376/Russia-and-Iran-expanding-military-cooperation-and-arms-trade
-          Harish on uusi kaupunki Israelin keskiosan pohjoisosassa Nahal Eeron ja Wadi Aran alueilla. Kuntavaaleissa kaupungin pormestariksi valittiin Breslover Chassidin jäsen Yitzhak Keshet, joka oli Likudin vaalilistalla ensimmäisellä sijalla. Likudin lista sai 61 %:n kannatuksella neljästä seitsemään valtuustopaikkaa. Bei Yehudin listaa johti Shlomo Klein, joka on asunut alueella vuosikymmenien ajan. Breslover Hassidim ryhmä asettui ensiksi asumaan Romema lähiöön Haifassa perustaen kollel-yeshivan, mutta jouduttuaan syrjinnän kohteeksi muutti Harishiin v. 2007, joka silloin oli osa Katzir-Harish yhteisöä, mutta Katzirin liityttyä Menashen yhteisöön Harish itsenäistyi. Harishin ensimmäinen lähiö perustettiin 1990-luvulla, mutta sen kehittyminen pysähtyi eri syistä johtuen, joista yksi oli se, että hallituksen luvalla rikollinen arabiklaani muutti sinne Ramlesta, mikä aiheutti mielenosoituksia v. 2000, mihin kuului arabien useiden päivien ajaksi tukkima liikenteen valtaväylä ja Arafatin aloittama toinen intifada. Kaupungin kehityssuunnitelmiin kuuluu tuhansien uusien asuntojen rakentaminen väestölle, johon kuuluu haredim-, uskonnollisia- ja ei-uskonnollisia juutalaisia sekä Israelin arabeja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/173123#.UmeJlGJHT-k
-          Viisi israelilaista haavoittui arabien kivisateessa ja kuusi autoa kärsi eriasteisia lommoja tiistaiaamuna Jerusalemin lähistöllä Beit Sahurin alueella. Yksi uhreista oli rabbi Kfir Getz, joka oli matkalla toimipaikkaansa Gilossa. Hän sanoi nuoren 13-vuotiaan pojan odottaneen hänen autonsa tuloa suuri kivenmurikka kädessään ja murhanhimo silmissään. Kivi osui tuulilasiin särkien sen, minkä johdosta Getz menetti autonsa hallinnan, joka pyörähti pyörillään ympäri pakottaen arabit väistämään, mikä pudotti puolet heidän käsissään olevista kivistä. Getz palautui shokistaan nopeasti kääntänen auton uudelleen menosuuntaan jatkaen matkaansa ja kutsuen IDF:n apua. Sotilaat tulivat 15 minuutin jälkeen hajottaen arabijoukon, joka koostui eri ikäisistä miehistä ja naisista, mutta ennen sotilaitten tuloa he ehtivät murjoa viisi muuta autoa. Getz valittaa sotilaitten hidasta reaktiota, vaikka he olivat aivan lähellä, sekä sitä, etteivät he varoittaneet autoilijoita kivittäjistä. Joillakin teillä on jopa liikennemerkki, jossa varoitetaan kiviä heittelevistä arabeista. Kaksi israelilaista autoilija jouduttiin viemään sairaalaan vammojensa vuoksi. Getz pitää ihmeenä selviydyttyään sittenkin vähäisin vammoin, mutta kiittää Luojaansa, ettei perhe ollut mukana, koska lopputulos olisi voinut olla aivan toinen.



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019