KESKIVIIKKO 16.10.13


KESKIVIIKKO 16.10.13

1. P5+1 MAIDEN ja Iranin väliset neuvottelut Iranin ydinsuunnitelmasta alkoivat eilen Genevessä. Neuvottelujen perusteena on Iranin laatima esitys, jossa sen uskotaan pyrkivän selvittämään tarkemmin, miten keskinäiset erimielisyydet tulee ratkaista ja mitkä ovat Iranin punaiset linjat, joista se ei halua luopua. Iranin esitys on toistaiseksi salainen eikä sen yksityiskohtia päästetä julkisuuteen tässä vaiheessa. Ensi vaikutelma on länsimaiden edustajien mielestä epätyydyttävä, eli tarvitaan täsmennyksiä ja lisäyksiä. EU:n ulkopoliittinen johtaja Catherie Ashton sanoi odottaneensa yksityiskohtaisempia esityksiä. Ilmapiirin muutoksesta kertoo sekin, että USA:n neuvottelija Wendy Sherman tapasi ensimmäistä kertaa Iranin korkean neuvottelijan Abbas Araqchin tiistai-iltana Genevessä. Ashton keskusteli Iranin ulkoministerin Mohammad Javad Zarifin kanssa. Neuvotteluissa on mukana myös USA:n ulkoministeri John Kerry, joka Ashtonin tapaan sai tuntuman Iranin uuteen ulkoministeriin. He kutsuivat keskusteluja virkaveljiensä kanssa antoisiksi.

TARKKAILIJAT kiinnittivät huomion siihen, että ensimmäistä kertaa Iran esitti laatimansa luonnoksen englannin kielellä, minkä myös katsotaan viestittävän uudesta lähestymistavasta. Luonnoksen keskustelujen pohjaksi esittelivät Zarif ja Araqchi yhdessä neuvottelutiiminsä kanssa tunnin mittaisessa tilaisuudessa. Araqchi totesi siitä näin: ”Esittelemällämme luonnoksella on kapasiteetti saada läpimurto neuvotteluissa”, kutsuen sitä kaiken kattavaksi. Osapuolet sopivat siitä, että luonnos pidetään toistaiseksi luottamuksellisena. Hän antoi ymmärtää, että Iranin aiemmin esittämät punaiset linjat ovat niitä, joista Iran ei halua neuvotella. Iran ei halua suostua ennalta sopimattomiin tarkastuskäynteihin Iranin ydinlaitoksissa; ei luopua uraanin rikastamisesta eikä rikastetun uraanin siirtämisestä maan ulkopuolelle toiseen maahan. Iranin ohjelmassa on tärkeällä paikalla vaatimus, että vastavuoroisesti P5+1 maat keventävät maata vastaan asetettuja sanktioita.

IRANIN ulkoministeri Zarif totesi ennen neuvotteluja, että Iran esittää kolmevaiheisia askeleita, jotka voidaan selvittää vuoden kuluessa; ensimmäinen niistä kuukauden tai parin aikana, jopa ehkä pikemmin. P5+1 maiden edustajat kieltäytyivät kertomasta, mitkä nämä kolme askelta ovat. Valkoisen Talon tiedottaja Jay Carney totesi, ettei USA neuvottele lehtien välityksellä eikä halua paljastaa neuvottelujen yksityiskohtia.
USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki totesi, että koska asiantuntijat selvittävät Iranin esittämän luonnoksen yksityiskohtia, ei vielä voida puhua läpimurrosta, mutta ilmaisi tyytyväisyyden siitä, että se sisältää tarpeeksi teknisiä yksityiskohtia, joista voidaan keskustella. Tutkittuaan Iranin esitystä tarkemmin tänään P5+1 neuvottelijoilla on selvempi kuva siitä, mikä on Iranin neuvotteluasema ja -asenne neuvotteluihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172878#.Ul4iY2JHT-k

2. DEBKAFILE (DF) käsittelee Geneven P5+1 maiden ja Iranin välisiä neuvotteluja vähän erilaisesta näkökulmasta kuin muut uutislähteet. DF:n mukaan Iranin neuvottelijat tekivät selväksi heti neuvottelujen alussa, että keskustelujen perustana on ylimmän kaitsijan Ali Khamenein antama fatwa, uskonnollinen päätös vuodelta 2006, jossa hän katsoo, että ydinaseitten valmistaminen ja käyttö on kielletty.

Debkafile toteaa, että Iranin neuvottelujen pohjaksi esittämä luonnos, joka yhteisesti sovittiin luottamukselliseksi, ei silminnähden tyydyttänyt P5+1 maiden edustajia.
DF esittelee Iranin laatiman luonnoksen pääkohdat omiin tietoihinsa perustuen näin:
Iran saa pitää oikeuden uraanin rikastamiseen rajoituksetta; rikastuslaitosten, Fordo ja Natanz, ja rakenteilla olevan  Arakin raskasvesilaitoksen toiminta voi jatkua; USA:n EU:n YK:n ja Euroopan maiden asettamat Iranin vastaiset pakotteet poistetaan välittömästi; Iran takaa vastaisen uraanin rikastamisen ja käsittelyn avoimuuden IAEA:n valvonnassa, mutta ei salli yllätystarkastuksia laitoksiinsa.

Iranin neuvottelijat olettavat P5+1 maiden tunnustavan neuvottelujen pohjaksi Khamenein antaman fatwan mukaisen asenteen, joka kieltää ydinaseitten käyttämisen.
DF myös toteaa, ettei USA ollut vastoin lupauksia antanut Netanyahulle tietoja Geneven neuvotteluista, mikä sai pääministerin toteamaan puheessaan Knessetissä Jom Kippursodan muistopäivänä. ”Yksi sen sodan opetuksia on tämä: Älä koskaan anna ennaltaehkäisevän vaihtoehdon luisua käsistäsi”. Tätä voitaneen pitää verhottuna varoituksena. http://www.debka.com/article/23357/Iran-dictates-Khamenei’s-“fatwa”-as-basis-for-nuclear-negotiations-US-fails-to-update-Israel-on-Geneva-talks

OBAMAN hallitus harkitsee mahdollisuutta, että Iran saa pitää uraanin raikastuslaitoksensa ja jatkaa rikastustoimia alueellaan rauhanomaisia tarkoituksia varten, kertoo The Wall Street Journal artikkelissaan tiistaina. Lehti sanoo korkean USA:n viranomaisen lausuntoon perustuen, että USA on valmis keskustelemaan Iranin edustajien kanssa Obaman YK:n yleiskokouksessa pitämän puheen pohjalta, jossa Obama tunnusti Iranin oikeuden rauhan-omaiseen ydinohjelmaan. Tämä on virkailijan mukaan avoinna keskusteltavaksi.
Israelin turvallisuuskabinetti totesi ennen Geneven neuvotteluja, ettei Israel vastusta Iranin oikeutta rauhanomaiseen ydinteknologiaan, mutta kuten kansainväliset esimerkit – Kanada ja Australia – osoittavat, siihen ei tarvitse kytkeä uraanin rikastamista eikä plutoniumin valmistamista. Iranin ydinohjelma sisältää molemmat.

Kymmenen USA:n senaattoria lähetti Obamalle kirjeen, jossa he vakuuttavat, että kongressi lopettaa Iranin vastaisten sanktioitten koventamisen, jos Iran keskeyttää uraanin rikastamisen. ”Sanktioitten tarkoitus on pakottaa Iran lopettamaan ja purkaman ydinase-ohjelmansa. Kun nämä on suoritettu todellisella, avoimella ja valvotulla tavalla, olemme valmiit poistamaan sanktiot asteittain ja hallitusti”, senaattorit totesivat. Vastaavasti he varoittavat, että ellei Iranin toimet vastaa sen viimeaikaisia yhteistyöhaluisia lausuntoja, he ovat valmiit koventamaan sanktioita. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Report-US-mulls-letting-Iran-keep-uranium-enrichment-facilities-in-nuclear-deal-328745

3. SHAS-PUOLUEEN puheenjohtaja Arie Deri alkaa vähitellen aktivoitua. Muutamia vuosia sitten, ennen kuin häntä vastaan nostetut syytteet, jotka johtivat raastupaan ja kolmen vuoden tuomioon, josta Deri kärsi kaksi saatuaan ennenaikaisen vapautuksen hyvän käytöksen johdosta, Shasin puheenjohtaja Deri oli mukana kaikissa tärkeissä neuvotteluissa ja päätöksissä. Tämä johtui Shasin avainasemasta hallitusta muodostettaessa. Derin poistuminen näyttämöltä vaikutti Shasin vaikutuksen taantumiseen ja huonoon menestykseen viimeisissä vaaleissa uusien puolueiden Beit Hayehudin ja Yesh Atidin nousemiseen merkittävään asemaan.

Aamun uutiset kertovat, että Deri suunnittelee yhteistoimintaa Israel Beitenun puheen-johtajan Avigdor Liebermanin kanssa, joka joutui jättämään ulkoministerin tehtävät odotellessaan oikeuden päätöstä häntä vastaan nostettuihin syytöksiin taloudellisista epäselvyyksistä. Deri vihjaa uutislähteille suunnittelevansa sopimusta Israel Beitenun kanssa siten, että hän taivuttaisi ultraortodoksiset ainekset äänestämään seuraavissa kuntavaaleissa Jerusalemin pormestariksi Likutenun (Likud-Beitenu) ehdokasta Moshe Lionia.
Vastapalvelukseksi Lieberman aloittaisi toimet hallituksen hajottamiseksi ja Shasin nostamiseksi uudelleen hallitukseen.

Deri puhui tiistaina Kol Barama radiolähetyksessä todeten, että Yesh Atidin ja sen puheenjohtajan Yair Lapidin harjoittaman haredim-kansan vastaisen politiikan vuoksi nykyinen hallitusyhteistyö on lopetettava. ”Kaikkien haredi-puolueitten johtajat lupasivat Liebermanille kolme kuukautta sitten tukevansa Moshe Lionin valintaa. Jos me vetäydymme tästä tai jos haredi-kansa ei yhdisty äänestämään Lionia, vakuutan teille, että menetämme tilaisuuden kaataa nykyinen hallitus kolmen vuoden kuluessa”. Hän lisäsi tähän, että ilman Liebermania hallitusta ei pystytä kaatamaan.
Agudat Israel kuten ei-hassiidinen suunta tuhansine potentiaalisien äänestäjineen kieltäytyvät tukemasta Lionia, mutta Shas ja Degel Hatorah tukevat.
Liebermanin kansliasta todetaan, että Deri puhuu omasta eikä Liebarmanin tai Beitenun puolesta. Siellä pidetään Derin puheita toiveikkaina haaveina.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin valtiontarkastaja Joseph Shapira jätti virastonsa laatiman vuosiraportin Knessetin puhemiehelle Yuli Edelsteinille eilen. Raportissa annetaan risuja vähän joka suuntaan, kuten on tullut tavaksi, mutta onnettomuudeksi maalle harva ottaa ojennuksesta oppia. Yksi tärkeimmistä toiveista Shapiralla oli, että varmistetaan runsaitten kaasulöytöjen hyödyntämisen koituvan koko kansan hyvinvoinnin parantamiseksi, eikä vain määrätyn eliitin. Hän piti kohtuuttomana suurten yhtiöitten voittojen kaapimista luonnonvaroista, jotka kuuluvat koko kansalle. Hän mainitsi myös ekologiset vaarat öljy- ja kaasuesiintymien hyödyntämisen yhteydessä, etenkin Välimerellä. http://www.jpost.com/National-News/State-Comptroller-slams-Israels-big-business-for-hording-profits-328770
-          Syyriassa Damaskoksen johtava imami antoi fatwan, uskonnollisen tulkinnan, jolla on lain kaltainen vaikutus. Fatwan mukaan ruokatarvikkeiden vähyyden vuoksi nälkää näkevät ihmiset voivat teurastaa kissoja ja koiria ruuakseen. Samalla hän vaati kansainvälistä humanitääristä apua: ”Kuinka maailma voi nukkua täydellä vatsalla, kun samaan aikaan on nälkäisiä ihmisiä lähellä kaupunkia (Damaskoa)?” Hän lisäsi, että joittenkin valmistautuessa pyhiinvaellukseen Mekkaan ihmisiä kuolee nälkään, kuten Al-Arabiya raportoi. Toinen imami Yarmoukin pakolaisleirissä julkisti samansisältöisen fatwan antaen luvan syödä kissoja, koiria ja apinoita, kuten Lontoossa ilmestyvä Asharq Al-Awsat raportoi sunnuntaina. Damaskoksen lähellä sijaitseva Yarmoukin pakolaisleiri kuten monet lähiöt ovat olleet piiritettyinä pitkän aikaa, ja hallitus on eristänyt pakolaisleirin estäen ruokatarpeiden pääsyn. http://www.jpost.com/Middle-East/Report-Fatwa-allows-starving-Syrians-to-eat-cats-and-dogs-328761
-          Venäjän turvallisuusviranomaiset sanovat tiistaina estäneensä suuren katastrofin pidättäessään kaksi miestä, jotka suunnittelivat laajamittaista hyökkäystä kemiallisten aseitten varasto ja tuhoamislaitoksia vastaan. Ne sijaitsevat 1000 km Moskovasta koilliseen Kirovin alueella. Laitoksessa säilytetään ja tuhotaan 40 000 kuutiota kemiallisia aseita, jotka jäivät Neuvostoliiton ajoilta. USA:n ja Venäjän välisen sopimuksen mukaan maat hävittävät kemialliset aseensa vuoteen 2012 mennessä. Venäjä on tuhonnut niistä 90 %, mutta loppujen tuhoaminen jatkuu vielä. Viranomaisten mukaan kaksi miestä, 19- ja 21-vuotiaat, ovat sunnimuslimeja Kaukasuksen alueelta. Heidän käyttämästään talosta löydettiin ääri-kirjallisuutta. Kaukasuksen pohjoisosa ja Chechnia sijaitsevat Venäjän etelärajalla Mustanmeren ja Kaspianmeren välissä, jossa on jatkuvia vaikeuksia ääri-islamilaisten kanssa. Vuoden 2014 talviolympialaiset on tarkoitus pitää Sochissa Mustanmeren rannalla. Islamistit ovat uhanneet häiritä kisoja järjestämällä terrorihyökkäyksiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172884#.Ul5WuWJHT-k
-          Tiistaiyönä raportoitiin PA:n arabien päässeen huomaamatta Einavin juutalais-yhteisöön Samariassa. Paikalle kutsutun Nahal Hareidi (Netzah Yehuda) prikaatin sotilaat haravoivat aluetta löytäen heidät ilman, että he ehtivät aiheuttaa vahinkoja. Asukkaita oli käsketty pysyttelemään sisätiloissa ovat lukittuina. Arabien arvioidaan päässeen yhteisön sisään kiipeämällä turva-aidan yli. – IDF antoi yleisohjeen Juudean ja Samarian asukkaille noudattaa erityistä varovaisuutta ja olemaan valppaina lisääntynen terroriuhan vuoiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172867#.Ul5Z4GJHT-k
-          Teva yhtiö aikoo irtisanoa 5 000 työntekijäänsä toimintansa virtaviivaistamiseksi, heistä 700-800 Israelissa. Yhtiö on saanut vero- ja muita helpotuksia valtiolta, mikä aiheutti vihaisia tuomioita julkisuudessa. Yhtiö pystyi sovittelemaan kiistan häiriöitä Histadrutin, työväen ammattiliiton kanssa, siten, että irtisanomiset toimitetaan vähitellen ja yhteistoiminnassa Histadrutin kanssa. Ministeri Naftali Bennett varoitti web-sivullaan liian kovasta kritiikistä Tevan irtisanomisten suhteen sanoen sen vahingoittavan maan ulkomaista mainetta. Hän sanoi keskustelleensa Tevan toimitusjohtajan Jeremy Levin kanssa voidakseen minimoida irtisanomisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172877#.Ul5bwGJHT-k
-          Maan uutistoimisto Betlehemissä raportoi PA:n lähteisiin vedoten, että Livni ja Erdogan ovat neuvotelleet keskenään maan vaihdoista rauhansopimuksen yhteydessä. Kysymyksessä on maa-alue Nablusin (Sikemin) lähellä, jota luovutettaisiin juutalaisyhteisöjen säilyttämiseksi Israelin yhteydessä. PA:n neuvottelijoilla on ollut tapana vuotaa salaisia tietoja julkisuuteen vastoin tehtyä sopimusta, ettei niistä hiiskuta mitään medialle. Israelin puolella yhä harvempi uskoo neuvottelujen onnistumiseen etenkin PA:n väkivallan kasvaessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172886#.Ul5hGWJHT-k Tekstissä viitataan Maariv-lehden artikkeliin, joka perustuu Israelin riranomaisen antamiin tietoihin. Maan uutistoimsito toimii PA:n uutistorvena. 


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019