KESKIVIIKKO 02.10.13


KESKIVIIKKO 02.10.13

1. ”TOIVOISIN voivani uskoa presidentti Rouhanin rauhoittavia sanoja, mutta en pysty siihen muistaessani, miten Iranin presidentit tulevat ja menevät, mutta jokainen on vuorollaan pyrkinyt samaan päämäärään, Israelin tuhoamiseen”, pääministeri Benyamin Netanyahu (Bibi)  selvitteli ajatuksiaan YK:n yleiskokouksen puheessaan tiistaina 01.10.2013. Netanyahu pyrki puheessaan selvittelemään, miten Rouhanin puheet eivät vastaa todellisuutta: ”Hän on susi lammasten vaatteissa, joka teloittaa satoja toisinajattelijoita kuvitellen, että hän pystyy pitämään yellowcake ydinkakkunsa ja syömään sen myös”. Bibi tähdensi, että ydinasein varustettu Iran tulisi olemaan kuin 50 uutta Pohjois-Koreaa. Hän kävi läpi Rouhanin aiempaa historiaa, esitellen lukemattomia lausuntoja ja artikkeleita, joissa Iranin presidentti esittelee näkemyksiään aina 1990-luvulta alkaen.

PÄÄMINISTERI Netanyahu oli päättänyt käyttää kaikki diplomaattiset ja mediataistonsa saadakseen Amerikan journalistit sisäistämään hänen sanomansa, ja siksi hän pidensi matkaansa New Yorkissa parilla päivällä alkuperäisestä paluupäivästä keskiviikkona.
Hänen onnettomuudekseen USA painiskelee nyt paljon akuutimman ongelman parissa kongressin epäonnistuttua rahoitusjärjestelyissään, minkä johdosta USA sulkeutui osittain epämääräiseksi ajaksi. Sinnikkäästi hän kuitenkin pyrkii saamaan viestinsä - jos ei etusivulle - ainakin tärkeiden asioiden palstoille. Hänen painajaisenaan on tosiasia, että se mikä tapahtui Syyriaan suunnitellun sotaretken suhteen, voi tapahtua Iranin suhteen, mitä epäilyjä ovat kiihottaneet presidentti Obaman yllättävä puhelinsoitto Rouhanille.

NETANYAHUN sanoman ydin on se, että millä keinolla tahansa Irania on estettävä saamasta ydinaseita, joita se voisi käyttää Lähi Idän alueen maiden painostamiseen valtansa levittämiseksi sen ohella, että se voisi tehdä yllätyshyökkäyksen Israeliin, kuten sen johtajat  ovat uhanneet lukemattomia kertoja. Bibi haluaa varmuuden eikä vain olettamuksia, ettei Iranilla tule olemaan mitään edellytyksiä Israelin tuhoamiseen. Siksi hän vakuuttaa, että Israel etsii tukea eloonjäämisuhkan poistamiseksi, tai jos Israel pakotetaan toimimaan yksin, se tulee toimimaan vaikka yksin.

Apulaisulkoministeri Zeev Elkin totesi Netanyahun puolen tunnin YK-puheen jälkeen, että Iranin ydinsuunnitelmaa koskeva ongelma voidaan selvittää diplomaattisesti.  Hän selitti, että Bibin viittaus Israelin toimimisesta vaikka yksin tarkoittaa sitä,  että Israel on valmis toimimaan yksin, jos maailma kieltäytyy suorittamasta sille kuuluvia toimia, kuten estää Iranin ydin-suunnitelman toteuttamista, joka tähtää ydinaseen valmistamiseen. Toiseksi Iranin vastaiset sanktiot tulee pitää raskaina, jotta diplomatia voisi onnistua. Siksi myös sotilaallisen iskun mahdollisuus on pidettävä voimassa, sillä se tukee diplomatiaa, kuten tapahtui Syyriassa. Tämä myös edellyttää onnistuakseen, että länsimaiden johtajien täytyy pysyä johdon-mukaisesti omaksumallaan polulla eikä hoiperrella puoleen tai toiseen. http://www.timesofisrael.com/if-diplomacy-wont-work-with-iran-well-do-the-job-alone-says-deputy-fm/

2. IRANIN apulaislähettiläs YK:ssa Khodadad Seifi käytti saamaansa oikeutta vastata pääministeri Netanyahun puheeseen heti hänen lopetettuaan. Hän varoitti Israelia tekemästä virhelaskelmia vakuuttaen, että Iran pystyy puolustamaan maataan. Netanyahu sanoi puheessaan antavansa diplomatialle mahdollisuuden onnistua, mutta varoitti, että ”Iranin presidentti yrittää heittää peiton länsijohtajien silmille pyrkimyksissään estääkseen heitä näkemästä viettelevien rauhansanojen taakse samalla uhaten poistaa Israel maailman kartalta, minkä johdosta Israel tulee tekemään kaikkensa, ettei Iran saa ydinasetta lisäten: ”Jos Israel pakotetaan seisomaan yksi, Israel seisoo yksin”.

Vastauksessaan Bibin puheeseen Seifi sanoi, että Iranilla on ”perinnöllinen oikeus” rauhanomaisen ydinteknologian ja –tieteen kehittämiseen kutsuen Netanyahun puhetta erittäin kiihottavaksi. ”En halua kunnioittaa sellaisia perusteettomia syytteitä vastauksella muuten kuin kieltämällä ne kaikki”, syyttäen Israelia kuulijoiden johtamisesta harhaan Iranin ydinohjelman toteuttamisessa todeten, ”kukaan ei sanele Iranille, mitä tehdä ja mitä ei”.
Seifi syytti pääministeriä sapelinkalistelusta varoittaen, ettei Bibin tule edes ajatellakaan hyökkäyksestä Iraniin, vielä vähemmän suunnitella sitä. Hän totesi, ettei vuosikymmenien
hyökkäämättömyyspolitiikan noudattamine  tarkoita sitä, etteikö Iran tarvittaessa pystyisi puolustautumaan, mistä Iranin historia on tullut kuuluisaksi. http://www.timesofisrael.com/iran-responds-to-netanyahu-dont-even-think-about-attacking-us/

3. OIKEUSKANSLERI Yehuda Weinsteinin tulkinta, ettei Juudeassa ja Samariassa asuvilla juutalaisilla ole oikeutta päästä tutkimaan maarekisteristä maan omistussuhteita 1949 aselepolinjan itäpuolella, on saanut kansanedustajat esittämään voimakasta kritiikkiä. Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan  puheenjohtaja Motti Yogev (Israel Beitenu) pitää Weinsteinin tulkintaa törkeänä loukkauksena.

Välikohtaus sai alkunsa siitä, että joukko Psagotin juutalaisyhteisön asukkaita Samariassa Binyaminin alueella halusi tutkia maarekisteristä (Tabu), ketkä omistavat maata yhteisön lähettyvillä. He ovat halukkaita laajentamaan yhteisönsä maa-aluetta ostamalla maata arabi-omistajilta. Koska useissa vastaavissa tapauksissa on ilmennyt, että ostettua maapalaa väittää joku ulkopuolinen omakseen, minkä johdosta joudutaan kääntymään oikeuslaitoksen puoleen omistusoikeuden selvittämiseksi.

Monet NGO-järjestöt ovat käyttäneet tätä hyväkseen innostaen arabeja tekemään heidän avustaminaan valituksia suoraan korkeimmalle oikeudelle, joka kuuliaisen palvelijan tavoin suostuu käsittelemään omistussuhteita, mitkä tulisi selvittää alueoikeuksissa. Tämä puolestaan nostattaa Israelin vastaisia tunteita ja viivyttää muuten valmiita rakennuskohteita. Psagotin asukkaat saivat Jerusalemin piirioikeudelta informaationvapauden lain perusteella luvan tutkia maan omistussuhteita maarekisteristä välttääkseen aiemmissa tapauksissa ilmenneitä ongelmia.

Oikeuskansleri Weinstein aikoo kuitenkin valittaa Jerusalemin alueoikeuden päätöksestä korkeimpaan oikeuteen vedoten siihen ettei lakia tulisi soveltaa Juudeassa ja Samariassa maanomistussuhteiden arkaluonteisuuden takia. Hänen varovaisuutensa (pelkuruutensa) voi johtua siitä, että kansainvälisesti juutalaisyhteisöjen sisäistä rakentamista pidetään laajentumisena ja että USA ja EU kritisoivat sitä sanoen sen häiritsevän Israelin ja PA:n välisiä neuvotteluja. Yogev kritisoi Weinsteinia, että hän on enemmän huolissaan ulkomaiden reaktioista kuin juutalaisten rakentamisesta, eikä näytä itseistäneen tosiasiaa, että Israelin maa kuuluu Israelin kansalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172407#.Uku-z2JHT-k

4. PRESIDENTTI Barack Obaman yllättävä lähentyminen – jos se oli yllätys, sillä merkkejä tästä on ollut nähtävillä jo pitkään – Iranin mullah-hallitusta etsien sopivia keinoja välttää kongressin ja USA:n kansan kritiikki, on aiheuttanut USA:n perinteisessä liittolaisessa Saudi Arabiassa vakavia tutkimuksia, voiko USA:n tukeen enää luottaa. Saudien tiedustelujohtaja prinssi Bandar Sultan kävi keskustelemassa Moskovassa presidentti Putinin kanssa tarjoten hänelle 15 miljardin asekauppoja, jos Venäjä luopuisi presidentti Assadin tukemisesta. Putin ei silloin ollut valmis sopimukseen, mutta pinnan alla kysymys muhii kaiken aikaa.

Jordanian korkea virkailija kertoi WND:n toimittajalle osallistuneensa äskettäin neuvotteluihin korkean tason saudiviranomaisten kanssa keskustellen, mitä Obaman puhelu Rouhanille merkitsee arabimaille. Neuvottelu osoittaa arabimaiden syvän huolen USA:n politiikan uudesta suuntautumisesta, joka etsii läheisiä suhteita Iranin kanssa.  Niissä arabimaiden edustajat pyrkivät selvittelemään, mitä läheisten kaupallisten ja poliittisten suhteiden solmiminen Venäjän kanssa ja Venäjän ja Kiinan aktiivinen osallistuminen Lähi Idän politiikkaan merkitsisi arabimaille ja koko Lähi Idälle.
Keskusteluissa pohdittiin mahdollisuutta, että Venäjä ja Kiina vähentäisivät osallistumistaan Iranin ja Syyrian tukemiseen omaksuen tasapainoisemman asenteen sunni-arabeihin.

JORDANIALAISEN diplomaatin mukaan Saudi Arabian USA:n lähettiläs Adel al-Jubeir esitti huolensa, että kauppasuhteiden kohentaminen Venäjän ja Kiina eduksi, kuten halvan öljyn toimittaminen venäläisille liikeyrityksille,  voisi vaikuttaa negatiivisesti USA:n horjuvaan talouteen. Saudi Arabia on erityisen huolestunut Iranin yrityksistä vaikuttaa Saudi Arabian sisäisiin asioihin tukemalla terrorijärjestöjä maan itäosan öljyalueilla, joissa on runsas shia-asutus, jota Saudi Arabia syrjii hallituksen virkailijoita ja johtajia valittaessa. Saudit paljastivat viime kuussa Iranin tukeman solun, joka pyrki nostattamaan kapinaa saudijohtoa vastaan. Tämän seitsemän hengen solun jäsenet paljastivat toisen solun samalta alueella.
Saudi Arabia varoitti USA:ta Iranista, joka USA:n suhteiden parantumisen innoittamana on jo aloittanut kampanjan Yhdysvaltain liittolaismaiden kiihottamiseksi irrottautua USA:sta. http://www.wnd.com/2013/10/russia-china-to-profit-from-obamas-call-to-iran-2/

5. uutisotsikoita
-     Egyptin sotilasjuntan valtaa ja presidentti Mohammed Mursin syrjäyttämistä vastustavat paria sataa mielenosoittajaa marssivat tiistaina Kairon Tahrir-aukiolle huudellen ja kantaen sotilashallintoa kritisoivia iskulauseita. Marssijoitten ja paikallisten asukkaitten ja katukaupustelijoiden välillä syntyi yhteenottoja, joita poliisit tulivat lopettamaan. Satoja Muslimiveljeskunnan jäseniä ja kannattajia on kuollut ja pari tuhatta pidätetty Mursin syrjäyttämisen jälkeen aloitetun veljeskunnan hajottamisen aikana. Korkein oikeus teki päätöksen, jolla Muslimiveljeskunnan toiminta lopetettiin Egyptissä. Järjestö tuskin kuolee kokonaan, se vain painuu maan alle tai siirtyy osittain ulkomaille turvaan.
-          Ruotsissa on laki, jonka mukaan juutalaisten ympärileikkauksen yhteydessä täytyy olla lääkäri tai sairaanhoitaja mukana. Nyt pari äärioikeiston edustajaa haluavat muuttaa lakia siten, että ympärileikkaus kielletään kokonaan alle 18-vuotiailta. Heidän huolenaan ei liene lapsen terveysongelmat, vaan juutalaisten uskonnollinen painostaminen ja syrjintä selittäen, että ihmisen täytyy pystyä itse määrittelemään, haluaako hän kuulua johonkin uskontoon. Juutalaisen lain mukaan kaikille poikalapsille tulee suorittaa brit mila, ympärileikkaus, 8 vuorokauden vanhana. Se on merkkinä juutalaisen ja Jumalan välisestä liitosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172411#.UkvaIGJHT-k
-          Israelin talousministeri Yair Lapid (Yesh Atid) puhui Unkarissa järjestetyssä tilaisuudessa todeten, että unkarilaisten tulee ottaa vastuu toisen maailmansodan viimeisten kuukausien aikana Unkarissa surmatuista juutalaisista. Hän kertoo omasta isästään, Tommy Lapidista, joka vaivoin vältti joutumasta ammutuksi toisten juutalaisten kanssa, joita koottiin Danubejoen rannalle talvella 1945, jossa heidät ammuttiin. Hän painotti, että tämän sukupolven tulee varmistaa, ettei sellainen kansanmurha tule enää koskaan toistumaan. Hän sanoi, että tämä on jäänyt Unkarille häpeätahraksi, jonka poistaminen on vaikeaa varoittaen, että antisemitismi on uudessa nousussa Unkarissa. Se ilmenee hyökkäyksinä Unkarin päärabbia vastaan ja jalkapallo-otteluissa, joissa esitetään antisemiittisiä iskulauseita, ja  ruotsalaisen diplomaatin Raoul Wallenbergin patsaan häpäisemisenä sikakuvilla. Viime vuonna antisemiittinen Jobbic-puolue vaati juutalaista sukua olevan kansaedustajan julkista eroamista. Unkarin pääministeri Viktor Orban vakuutti WJC:n kongressissa Budapestissa kitkevänsä antisemitismin maasta hylättävänä ja sietämättömänä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172413#.UkvbYmJHT-k
-          Egyptin hallitus kielsi kaikki lennot Iraniin ja lomamatkojen järjestämisen Iraniin. Ilmoitus annettiin tiistaina. Sen mukaan kaikki turismiin liittyvät yhteydet maiden välillä lopetetaan. Egyptin turvallisuuspalvelu sanoo, etteivät turvallisuusnäkökohdat salli iranilaisten turistien saapumista maahan. Tämä on raskas päätös, sillä turismi on ollut Egyptin huomattava tulolähde. Egyptin armeija aloitti tehostetun kampanjan Siinain vuorille linnoittautuneiden Al-Qaidan ja Islamic Jihadin tukikohtien tuhoamiseksi, mutta sinne ei ole juuri vuohipolkuja parempia teitä, eikä panssareita ja muuta raskasta kalustoa voida siirtää sinne. Nämä terroristit ovat lisäksi hyvin aseistautuneita, heillä on olalta laukaistavia ilma- ja panssaritorjuntaohjuksia, joille he ovat pystyneet torjumaan aiemmat hyökkäysyritykset. He ovat hyökkäillet myös Suezin kanavan laivaliikennettä vastaan, mikä hälytti armeijan toimintaan.



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019