TIISTAI 03.09.13


TIISTAI 03.09.13

1. PRESIDENTTI Barack Obaman yllättävä päätös siirtää Syyriaa vastaan suunniteltua iskua antaakseen kongressille mahdollisuuden keskustella kysymyksestä ja tehdäkseen päätöksen sen tukemisesta tai hylkäämisestä, on aiheuttanut lukuisia kysymyksiä: Mikä oli päätöksen todellinen aiheuttaja, pelkuruus vai diplomaattiset taustatekijät, joita ei ole paljastettu medialle. Obama sanoo tulleensa päätökseen 45 minuutin kävelyretken aikana todeten, että armeijan komentajan Martin Dempseyn vakuutukset, ettei ajankohdan siirtäminen muutamalla päivällä tai viikolla ole merkittävä sotilaalliselta kannalta, vaikuttaneen päätökseen. Israelissa asiantuntijat kuitenkin katsovat sen antavan Assadin armeijalle aikaa siirtää arkoja laitteistoja ja aseita pois potentiaalisista hyökkäyskohteista, ja toisaalta herättävän negatiivisia päätelmiä Obaman kyvystä tehdä ratkaisevia päätöksiä ja toimia niiden mukaan.

YHTENÄ syynä mainitaan operaation mahdollinen eskaloituminen paikalliseksi sodaksi, minkä vuoksi Obama haluaa etukäteen saada kongressin tuekseen, ettei se myöhemmin voi asettaa kaikkea vastuuta hänen harteilleen, mikäli operaatio epäonnistuu tai kohtaa yllättäviä ongelmia. Jos kaikki menee hyvin, jokainen haluaa saada osan kunnaista unohtaen menneet. Englannin parlamentti teki kielteisen päätöksen operaation tukemisesta, ja Ranskan parlamentti haluaa myös käsitellä asiaa, mikä yllätti presidentti Hollanden.
Englannissa on nostettu kummastelevia kysymyksiä, miksi hallitus antoi joillekin yhtiöille vientiluvan kemiallisten aineiden viemiseksi Syyriaan viimeisen 10 kuukauden aikana.

USA:n aselajien komentajien entinen puheenjohtaja kenraali James Cartwright kertoi ABC uutisten sunnuntain ohjelmassa, että useimmat iskukohteet on valittu; ne ovat rakennuksia, laitoksia ja alueita, menemättä yksityiskohtiin.
IDF:n entinen maavoimien komentaja kenraali Emanuel Sakal totesi: ”Nuo kohteet on tyhjennetty kauan sitten. Koko operaatio on Abu-Ali (arabilasten lastenlorun hahmo, joka on yksinkertainen mutta näyttää pelottavalta), lihasten pullistelua. Sotilaalliselta kannalta sillä ei ole mitään merkitystä”, hän analysoi USA:n suunnittelemaa rangaistusoperaatiota Syyriaan. http://www.timesofisrael.com/would-a-us-strike-really-be-effective-tomorrow-or-next-week-or-one-month-from-now/

SYYRIAN presidentti Bashar Assad esitti maanantaina vaatimuksen USA:lle ja Ranskalle, että niiden tulee näyttää maailmalle todisteet, että armeija on käyttänyt kemiallisia aseita. Hän sanoi alueen muistuttavan ruutitynnyriä varoittaen, että hyökkäys Syyriaa vastaan voi sytyttää alueellisen sodan. ”Kukaan ei tiedä, mitä tulee tapahtumaan”, hän sanoi haastattelussa ranskalaiselle lehdelle Le Figaro. ”Jokainen menettää tilanteen hallinnan, kun ruutitynnyri räjähtää. Kaaos ja ääriliikkeet leviävät -. On olemassa alueellisen sodan vaara”. http://www.timesofisrael.com/assad-warns-attacking-syria-could-ignite-regional-war/

”USA:n johtama isku Syyriaan tulee vaikuttamaan koko alueen, ja erityisesti USA:n ja Israelin intresseihin alueella”, sanoo Iranin parlamentin turvallisuus- ja ulkopoliittisen valiokunnan puheenjohtaja Alaeddin Boroujerdi maanantaina Beirutin vierailunsa aikana Daily Star lehden mukaan. Hän sanoi samaa tavattuaan aiemmin Syyrian presidentti Assadin Damaskoksessa.
”Ymmärryksemme mukaan itsehillintä palvelee sekä USA:n että sionistisen hallituksen intressejä, sillä poliittinen virhearviointi vaikuttaa negatiivisesti koko alueen tilanteeseen”, hän totesi tavattuaan Libanonin parlamentin puhemiehen. Hän arvioi USA:n oppineen jotain epäonnistuneiden Irakin ja Afganistanin seikkailuista. Boroujerdi selitti journalisteille Syyrian keskustelujen keskittyneen kolmeen pääkohtaan: Puolustukseen ja Syyrian merkitykseen sen keskeisenä pelaajana vastarinta-akselilla; Irani ehdottomaan vastustukseen sotilas-operaatiosta Syyriaa vastaan; kemiallisten aseiden käytön ehdoton vastustaminen. Hän tapasi myös Libanonin pääministeriehdokkaan Tammam Salamin informoiden häntä tärkeistä keskusteluistaan Syyrian presidentti Bashar Assadin kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171568#.UiWB_mJHT-k

2. ISRAEL suunnittelee välittömiä iskuja Irania vastaan, kertoo libanonilainen lehti Al-Jumhuriya, jonka julkistamaa artikkelia Maariv/NRG referoi. Artikkelin mukaan iranilainen sotilasvirkailija vieraili Beirutissa tavaten Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin, mutta ei Hizbullahin valvomassa Dahaniyan lähiössä vaan sen ulkopuolella. Nasrallah ei uskalla liikkua juuri ollenkaan Dahaniyassa sijaitsevan bunkkerinsa ulkopuolella peläten joutuvansa Mossadin agenttien maalitauluksi. Korkea sotilaallinen tietolähde vahvistaa tapaamisen toteutuneen ja että siinä keskusteltiin Hizbullahin sotilaallisesta ja logistisesta valmiudesta joutuessaan taisteluun Israelin kanssa, joka lähteen mukaan on vain kivenheiton päässä Libanonista.

Tietolähde kertoo edelleen, että vähemmän kuin 48 tuntia vierailun jälkeen Hizbullahin gerilla- ja määrittelemättömät erikoisjoukot aloittivat 10 000 miestä käsittävät tiiviit sotilasharjoitukset Bekaan laaksossa ja Libanonin eteläosassa. Raportissa kerrotaan edelleen, että aseiden ja tarvikkeiden ja erityisesti pitkälle kehitettyjen aseiden siirtämistä Syyriasta Hibullahin joukoille tehostetaan entisestään.

Raportti voi olla osa harhainformaatiota tarkoituksella häiritä Israelia sekä antaa vihjeitä, että Hizbullah voi aloittaa ohjusiskut Israeliin, jos se hyökkää Iranin ydinlaitoksia vastaan.
Nasrallah on antanut lupauksen Libanonin presidentti Michel Ayounille, ettei se hyökkää Israelia vastaan Libanonista, vaan Syyrian alueelta.
Iran on kiihdyttänyt ydinsuunnitelmansa toteuttamista, jonka se vakuuttaa tähtäävän vain sähköntuotannon lisäämiseksi maan voimistuvan teollisuuden tarpeisiin, mikä ei ole vakuuttanut IAEA:n tutkijoita, jotka uskovat Iranin rakentavan ydinasetta.
USA:n presidentti Obama on vakuuttanut toistamiseen, ettei USA salli Iranin rakentaa ydinasetta, ja on valmis estämään sen viimeisenä keinonaan asevoimin.
Israelin hallitus pääministeri Netanyahun johdolla epäilee Obaman todellista halua käyttää asevoimia, ja pelkää Iranin pian ylitettyään ydinasekynnyksen saavuttavan immuniteetin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171570#.UiWHKWJHT-k

Sveitsin presidentti Ueli Maurer, joka toimii myös puolustusministerinä, sanoo, että Syyria yritti useaan kertaan saada lupaa tuoda sveitsiläistä teknologiaa – tyhjiöpumppuja, venttiileitä ja bioreaktorin – joita voidaan käyttää siviilitarpeisiin, mutta myös massatuhoaseiden valmistamiseen. Hän sanoo Syyrian käyttäneen välimiehinään instituutioita ja yhtiöitä, jotka eivät herätä epäilyksiä väärinkäytöksistä, kuten Scientific Studies and Research Centre (SSRC). Maurer kertoi, että tiedustelu on pystynyt löytämään yhteydet SSRC:n henkilökunnan ja Syyrian kemiallisia aseita valmistavan henkilöstön välillä, jopa juuri ennen väitettyä kemiallista iskua Damaskoksen esikaupunkiin. Vaikka Sveitsi ei ole EU:n jäsen, se on jäädyttänyt 28 Bashar Assadin kanssa toimivalta henkilöltä kieltäen heiltä viisumin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171572#.UiWT42JHT-k

3. ISRAELIN ja PA:n rauhanneuvottelutiimit tavannevat tänään ehkä kuudennen kerran vahvojen salaisuuskriteerien alla alueella, joka on ”Israelin täyden hallinnan alla”, mitä tämä sitten tarkoittaneekin, mutta sanavalinta viittaa C-alueeseen. Jopa löyhäsuuksi tunnettu Saeb Erekat, joka johtaa PA:n tiimiä, on malttanut pitää suunsa supussa. USA:n edustaja Martin Indyck lienee mukana, vaikka joittenkin raporttien mukaan Israelin tiimi ei haluaisi häntä neuvotteluihin, ehkä hänen aiemmin antamista ristiriitaisista lausunnoistaan johtuen.

Fatahin vallankumousneuvoston äskettäin pitämän kokouksen yhteydessä Abbas valitti, ettei edistystä ole tapahtunut juuri ollenkaan, mitä tuki Nabil Shaathin samantapainen lausunto. Abbas kuitenkin muistuttaa toistamiseen, että John Kerryn lupauksen mukaan neuvotteluja käydään PA:n ennen niiden alkua esittämien vaatimusten ja arabisuunnitelman pohjalta, mikä tarkoittaa 1949 aselepolinjoja vähäisin aluevaihdoin, pakolaisten paluuoikeutta, setlementtien purkamista sekä Jerusalemin jakamista. Israelissa kansa alkaa kysellä kärsimättömänä, mitkä ovat Tzipi Livnin neuvotteluperusteet, epäillen pahinta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171571#.UiWXhWJHT-k

Israelin Maan vahvat kannattajat Likudissa kyselevät, onko Netanyahun tarkoituksena saada PA:n kanssa sopimus Palestiinan valtiosta tilapäisin rajoin. TV-2 kertoi maanantaina pidetystä Likudin jäsenten salaisesta kokouksesta, jossa oli mukana myös Knessetin puhemies Yuli Edelstein. Apulaispuolustusministeri Danny Danon esitti TV-2:n mukaan voimakasta kritiikkiä tilapäisen Palestiinan valtion perustamista vastaan varoittaen pääministeriä, ettei hän koskaan toisi sellaista hallituksen hyväksyttäväksi. Hän sanoi, että jos sellainen esitetään hallituksessa, sen esittelijöille tulee sanoa, etteivät he kuulu Likudiin. ”Näinä päivinä. Oslon sopimusten 20. vuosipäivän lähestyessä, Oslon jengi– sen sijaan, että katuisi tekojaan – on johtamassa maan tilapäiseen sopimukseen, jossa Israelin valtio luopuu pääosasta etujaan saamatta niitä vastaan yhtään mitään. Sellainen järjestelmä on vastoin Likudin DNA:ta ja
kansallisen leirin ja jokaisen sitä kannattavan etuja, eikä sellainen kuulu Likudiin”.
Danon sanoo olevansa hyvin huolissaan neuvotteluista. ”Kuka siellä edustaa Israelin valtion etuja? Kuka kansallista leiriä, kuka edustaa (Juudean ja Samarian) juutalaisasukkaita ja heidän tukijoitaan? Olen hyvin huolestunut, että Martin Indykin, Tzipi Livnin ja Saeb Erekatin tiimi on johtamassa meitä Ehud Olmertin aikaan, jolloin jaettiin Jerusalemia ja suunniteltiin vetää juutalais-asukkaat pois valtaosasta Juudeaa ja Samariaa”.
Dannon vaatii Likudin jäseniä ja kansanedustajia nousemaan Tzipi Livniä ja tässä tapauksessa Netanyahua, vastaan estääkseen tällaisen koskaan tapahtuvan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171571#.UiWXhWJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Asuntojen rakentaminen Israelissa on jäänyt pahasti jälkeen suunnitellusta, viime vuonna rakennettiin 40 000 asuntoa, kun tavoite oli 50 000, minkä johdosta asuntojen hinnat ovat nousseet suhteettomasti, mihin vaikuttaa myös maan korkea hinta. Rekisterikeskuksen tiedotteen mukaan vuoden 2013 vuosipuoliskolla aloitettiin 20 630 asunnon rakentaminen. Rakentaminen on vähentynyt vuodesta 2011, jolloin aloitettiin 12 000 asunnon rakentaminen vuosineljänneksellä, mikä vastaa tavoitetta 50 000 vuodessa. Suurin pudotus asuntojen aloittamisessa tapahtui maan keskiosissa, joista Tel Aviv on kärjessä. Jerusalemissa ja Haifassa rakentaminen nousi, pääkaupungissa 25.9 % lisäys ja Haifassa 19.7 % lisäys. Suurin asuntojen rakentamisen lisäys oli kuitenkin Juudean ja Samarian alueilla, jossa aloitettiin 1461 uuden asunnon rakentaminen vuoden 2013 alusta, kun 2012 alkuvuodessa aloitettiin vain 605 asunnon rakentaminen. Tämä johtunee Netanyahun julkistamattomasta rakennuskiellosta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4424797,00.html
-          Israelin väkiluku on nyt 8 061 000 asukasta, nousua edellisvuodesta 142 000 asukasta eli 1.8 %:n kasvua. Näistä 75.1 % on juutalaisia, arabeja 20.7 % eli 1 670 000 asukasta. Loput asukkaista 345 000 eli 4.2 % ovat Israelin kristittyjä arabeja sekä muita, jotka eivät kuuluu edellisiin. 163 000 lasta syntyi vuoden aikana, uusia siirtolaisia muutti maahan 22 988. 17 484 heistä juhlii Israelin uutta vuonna keskiviikkoiltana muiden mukana ensimmäistä kertaa Israelin kansalaisina. http://www.jpost.com/National-News/Israel-hits-8-million-mark-on-Jewish-New-Year-325034
-          Kaksi PA:n arabia ajoi varastamallaan kuorma-autolla Ben Gurionin lentokentällä johtavalla tiellä olevan esteen yli pyrkien jatkamaan ajoaan. Turvallisuusmiehet avasivat tulen autoa kohti saaden pysähtymään. Miehillä ei ollut aseita eikä heti ollut selvää, miksi he ajoivat lentokentän tarkasti vartioidun pääsytien sulkevan tarkastusaseman ja liikenne-esteen läpi. Miehistä toinen oli Jeninistä ja toinen Kalkiliyasta, auton he olivat varastaneet Beit Daganin läheltä ja ehkä vahingossa ajoivat lentokentälle johtavalle tielle. Lentoliikenne pysäytettiin puolentoista tunnin ajaksi, mutta sitä jatkettiin pian uudelleen. Kukaan ei vammautunut tilanteessa. http://www.jpost.com/Defense/2-Palestinians-arrested-after-their-truck-breaks-through-barrier-at-Ben-Gurion-Airport-325133
-          Jordania esitti vastustuksensa Israelin Länsimuurin edessä olevan tasanteen jatkoksi rakentamaa uutta tasannetta vastaan. Tasanteella pyrittiin vähentämään Länsimuurin edessä olevalla aukiolla esiintyviä ristiriitaisuuksia haredi-kansan vastustaessa Naiset Muurilla (WOW) kuukauden alussa tapahtuvaa juhlintaa laulaen ja ylistäen omaa Torah-rullaa kantaen. Israelin ja Jordanian kesken solmiman sopimuksen mukaan Jordania valvoo Temppelivuoren aluetta, käytännön järjestelyistä vastaa wafg, islamin säätiö, Israel piti itsellään alueen omistusoikeuden, mutta järjestely aiheuttaa toistuvia ristiriitatilanteita Jerusalemin poliisin pyrkiessä säilyttämään suhteellisen vaikkakin jännittyneen rauhantilan useimmiten alistuen arabien vaatimuksiin juutalaisten ja turistien kustannuksella. Vain muslimeilla on oikeus rukoilla vuorella, vaikka se ei perustu mihinkään sopimukseen, vain omaksuttuun käytäntöön. Israelilaiset ovat alkaneet yhä äänekkäämmin vaatimaan oikeutta rukoilla vuorella ja oikeutta nousta sinne niin halutessaan, eikä noudattamaan poliisin toistuvia juutalaisia ja turisteja koskevia kieltoja. http://www.jpost.com/Middle-East/Jordan-slams-Israel-for-Western-Wall-prayer-platform-325138





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019