SUNNUNTAI 29.09.13


sunnuntai 29.09.13

1. pääministeri Benyamin Netanyahu lähtee tänään kohti Yhdysvaltoja, jossa hänellä on raskas soutu vastavirtaan koko maailman ollessa valmis laskettelemaan Iranin presidentti Rouhanin vakuuttelujen seurauksena virran myötä  tuntemattomia koskipaikkoja kohti. Netanyahu (BIBI) tapaa huomenna maanantaina USA:n presidentti Barack Obaman Washingtonissa pyrkien selvittelemään maailmanpolitiikan kiemuroita, jossa Bibin on syytä tällä kertaa olla kuuntelijan paikalla, ettei sotkeudu isoisten jalkoihin. Obaman aloittama myönnytys- ja sovittelupolitiikka on sotkenut pahoin Bibin suunnitelmat ja valmistelut hoitaa Iranin ydinsuunnitelman eteneminen vaikka yksin, mikä on nyt pakko hyllyttää toistaiseksi.

Yhtään selvempää ei Israelin kannalta ole Syyriankaan tilanne, jossa ulkopuolisten suora sotkeutuminen taistelujen kulkuun lienee siirtynyt 9 kuukauden päähän, ellei mitään yllättävää esiinny. Sen sijaan Israelin ja palestiinalaisten väliset suhteet ja keskustelut nostettaneen nyt etualalle, joita ulkoministeri John Kerry kiirehtii ja joihin aikoo nyt paneutua uudella innolla.
Tämä tarkoittanee sitä, että Kerry tulee painostamaan Israelia uusiin myönnytyksiin ja lupauksiin, jotka PA tarkoin kirjaa ja vaatii myöhemmin kuin sovittuina tosiasioina.
Bibi lentää ensin New Yorkiin, jossa hän tapaa sunnuntaina mm. Kanadan pääministerin Stephen Harperin, Israelin vakaan ystävän, ennen matkaansa Washingtoniin. 
Netanyahu tapaa maanantaina  Washingtonissa presidentti Obaman kuten myös varapresidentti Joe Bidenin ja John  Kerryn, sekä osallistuu kongressin johtajien kanssa Israelin USA:n eroavan lähettilään Michael Orenin jäähyväistilaisuuteen ennen matkansa jatkamista New Yorkiin, jossa hän pitää mielenkiinnolla odotetun puheensa YK:n yleiskokouksessa tiistaina, 01.10.2013. Uusi lähettiläs Ron Dermer aloittaa 01.10.2013.

PÄÄMINISTERI Netanyahun odotetaan New Yorkissa esiintyvän pelin sekoittajana presidentti Rouhanin lumoavan puheen jälkeen, joka viritteli toiveita Iranin ongelman selvittämistä rauhanomaisesti. Tuskinpa Bibi tieten tahtoen halunnee sotaa, mutta hän katsoo Rouhanin jatkavan edeltäjiensä linjaa välillä luvaten välillä vetäen kaiken takaisin ajan voittamiseksi.
Obaman ja Rouhanin suora puhelinkeskustelu perjantaina lisää epäilyksiä, että näillä kahdella on jotain kehitteillä, mistä suurelle kansalle ei kerrota mitään. Tässä kehittyvässä virrassa Israelin diplomaatit katsovat uivansa vastavirtaan. Netanyahu antoi ministereilleen ohjeet toistaiseksi välttää kommentoimasta Obaman puhelinkeskustelua Rouhanin kanssa.
Netanyahun ja Obaman uskotaan keskittyvän keskustelussaan Washingtonissa Iranin tilanteeseen sekä Israelin ja palestiinalaisten välisiin neuvotteluihin, joita Obama pitää YK:n puheensa perusteella toisena kiireellisimmistä kysymyksistä Iranin ohella Syyrian jäädessä sivummalle. Kerry haluaa USA:n ottavan aktiivisemman roolin palestiinalaiskysymyksessä.

PÄÄMINISTERI Netanyahun uskotaan YK:n puheessaan maanantai-iltana keskittyvän Rouhanin valheellisen pettävän naamion riisumiseen osoittaakseen hänen  sudenluonteensa. Bibin uskotaan selittävän maailman edustajille YK:ssa, että Iranilla on 219 kiloa rikastettua uraania, mikä riittää hyvin yhtä ydinpommia varten, ja että Iran on edistynyt merkittävästi ydinohjelmassaan sen jälkeen, kun presidentti Rouhani otti virkansa vastaan. Bibi esitellee Washington Postin mukaan Obamalle tiedustelutietoja, jotka todistavat väitteet tosiksi.
Netanyahu esittänee YK:n puheessaan, että Iranin tulee täyttää kolme vaatimusta osoittaakseen halunsa keskeyttää ydinohjelmansa: Lopettaa uraanin rikastaminen ja siirtää jo rikastamansa uraanierä ulkomaille; sulkea Fordon rikastuslaitos sekä lopettaa suunnitelmat plutoniumin käyttämiseksi ydinpommin rakentamiseksi.
BIBI tapaa puheensa jälkeen YK:n pääsihteerin Ban ki-Moonin sekä antaa useita lausuntoja lehdistölle. Hän puuttunee puheessaan myös palestiinalaiskysymykseen.

ISRAELIN pääneuvottelijaksi nimitetty Tzipi Livni yhdessä PA:n tiimin johtajan Saeb Erekatin kanssa informoivat perjantaina New Yorkissa Kvartetin edustajia neuvottelujen edistymisestä. Tilaisuuteen osallistuivat myös Ban ki-Moon, John  Kerry, Sergei Lavrov, Catherine Ashton sekä Kvartetin lähettiläs Lähi Itään Tony Blair. Neuvotteluille annettu 9 kuukauden aikataulu täyttyy huhtikuussa 2014. Osanottajat hymistelivät Netanyahua ja Abbasia kiitellen heidän johtajuuttaan osoittaessaan elävää mielenkiintoa jatkaa rauhanneuvotteluja.
Kvartetin julkaisemassa lausunnossa kehotetaan kaikkia osapuolia ottamaan kaikkia positiivisia askeleita olosuhteiden parantamiseksi, joiden pohjalta saadaan sopimus aikaan, sekä pidättymään kaikista toimista, jotka voisivat häiritä neuvotteluja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172274#.UkezXmJHT-k, http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Netanyahu-flies-to-US-in-role-as-spoil-sport-to-Irans-Rouhanis-charm-offensive-327334

2. IRANIN PRESIDENTTI Hassan Rouhani sai sekavan vastaanoton Teheranissa palatessaan kotiinsa New Yorkin matkaltaan. Kaikkia ei suinkaan miellyttänyt hänen lumous-taktiikkansa lännen suosion saavuttamiseksi. Pari sataa kovan linjan edustajaa pommittivat häntä kananmunilla ja jotkut heittivät häntä kengillä, mitä arabimaissa pidetään suurena halveksunnan osoituksena, mitä säestivät huudot ”kuolema Amerikalle”.
Mutta monet sadat vastaanottajat sentään hurrasivat Rouhanin paluuta ylistäen hänen voittoaan ”suuren saatanan” johtomiehestä, joka alistui ottamaan yhteyttä häneen.

Obaman ja Rouhanin kädenpuristus New Yorkissa sen sijaan kaatui ”teknisiin ongelmiin”, sillä Ban ki-Moonin tarjoamilla illallisilla, joiden yhteydessä se olisi ollut mahdollista, tarjottiin alkoholia, mikä ei sopinut oikeauskoisen muslimin pieteettiin, ei ainakaan julkisesti koko maailman seuratessa tapahtumaa. Onhan julkinen salaisuus, että Mekkan pyhyyden ja koskemattomuuden vartijat Saudi Arabian prinssit ja muut johtavat virkailijat riisuvat yltään islamin rajoitukset ja osallistuvat halukkaasti yöllisiin kemuihin, joissa tarjoillaan sekä juovuttavia että muita lihallisia nautintoja tyydyttäviä ohjelmanumeroita, ja tuskinpa muittenkaan islaminmaiden edustajat ulkomailla sylkevät heille salaa tarjottuun lasiin.

PRESIDENTTI Rouhanin kannattajat olivat kuitenkin enemmistönä ottamassa häntä vastaan osoittaen Iranin kuuluvan maailman tärkeiden valtioitten joukkoon, mistä osoituksena on Obaman yhteydenotto Rouhaniin eikä päinvastoin, kuten Iranin media totesi. ”Tämä puhelinsoitto ilmaisi, että Iranilla on kriittinen merkittävyys maailmassa, ja se, että Amerikan presidentti vaati puhelinkeskustelua, on osoitus hänen vilpittömyydestään”, kuten Iranin parlamentin kansallisen turvallisuuden ja ulkomaanasioitten valiokunnan puheenjohtaja Alaeddin Boroujerdi totesi puolivirallisen MEHR uutistoimiston raportin mukaan.
Iranin rahayksikön rialin arvo nousi avoimilla markkinoilla pari prosenttiyksikköä.  http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Rouhani-meets-mixed-reception-upon-return-to-Iran-after-Obama-call-327307

3. Yksi poikkeava uutinen maailman uutisten joukkoon. ”moneynews.com” kertoo amerikkalaisesta pastorista, Sean Hyman, joka kiinnostui sijoitustoiminnasta, mutta perustaen harkintansa Raamattuun selittäen, että sinne sisältyy salainen rahakoodi, jota hän käyttää. Perinteisiä kaavoja noudattavat asiantuntijat ja sijoittajat ovat nauraneet hänen menetelmilleen, mutta seurattuaan hänen toistuvia onnistuneita ennustuksiaan vastoin yleisiä trendejä he ovat joutuneet tunnustamaan, että tämä ”pastori on lyönyt luun kurkkuun yhdeltä jos toiseltakin taloudellisen kehityksen ennustajalta”.

Artikkelissa kerrotaan, miten tämä sijoittaja Sean Hyman ennusti Bloomberg TV:ssä, että Best BY ollessa putoamassa alimpaan arvoonsa 16 USD:in, se tulisi putoamaan edelleen 11:en USD:iin, nousten siitä 25 dollariin ja edelleen 40:en dollariin osaketta kohti vuoden aikana. Hymanille naurettiin toisten rahamarkkinoita seuraavien kommentaattoreiden toimesta todeten, että se olisi sama kuin että Apple osake nousisi 650:stä dollarista 1500:an dollariin.
Muutaman viikon kuluessa naureskelijat joutuivat toteamaan, että Hyman ennustuksen mukaan Best By putosi 11.2 dollariin osakkeelta aloittaen sitten ripeän nousun 30:en dollariin ja edelleen 40:en, aivan kuten Hyman ennusti. Ironista kylläkin Applen osakkeen arvo putosi samaan aikaan 400:an dollariin osaketta kohti, mikä ei sisältynyt Hymanin ennustukseen.

ARTIKKELIN kirjoittaja sopi yksityisillallisesta Hymanin kanssa saadakseen selville, mihin  hänen ennustustensa salaisuus perustui. Hän sanoo saaneensa shokin Hymanin kertoessa hänelle, että hän käyttää Raamatun rahakoodia, jonka avulla hän on nostanut sekä oman tilinsä siten, että aiemman 15 000 dollarin tilinsä asemesta hän pystyy nyt ”lahjoittamaan”
50 000 dollaria vuodessa; ja nostamaan isänsä 40 000 dollarin eläkepaketin 396 000 dollariin. Hyman kertoo, että suurliikemiehet kuten Warren Baffet ja John Templeton ovat tätä koodia käyttäen käärineet liiveihinsä miljardivoittoja. Artikkelin yhteydessä on video, jossa rahakoodia esitellään. Hyman kertoo, että  taloudellisen synnin miedontaminen sokeuttaa useimmat ja voi riistää heidän elinsäästöistään tällä hetkellä 41 %. Hän tähdentää, miten viattomalta, turvalliselta ja houkuttelevalta se aluksi näyttääkään! Hän kertoo käyttävänsä Salomonin, Jeesus Nasaretilaisen ja Paavalin opetuksia osoittaakseen, miten kuka tahansa voi päästä pois veloista, tehdä päteviä sijoituksia ja moraalisesti rakentaa merkittävää varallisuuttaan. Lopuksi Sean Hyman näyttää käyttämänsä 12-12-12 teeman investointiin, yksinkertainen askel askeleelta tapahtuvaa suunnitelmaa säästäjästä investoijaksi ja lahjoittajaksi. http://www.moneynews.com/MKTNewsIntl/Financial-bible-Hyman/2013/08/06/id/519032?promo_code=146F3-1&utm_source=taboola

4. Debkafile kertoo artikkelissaan, että USA ja Venäjä tehokkaasti aurasivat Israelin tien sivuun Syyrian kemiallisten CW.aseitten tuhoamissopimuksen sekä Iranin aloittaman ja lännen innokkaasti vastaanottaman lumoamiskampanjan myötä. Israelin kädet ovat nyt sidotut, mutta DF kertoo edelleen, että Venäjän, Iranin ja Syyrian strategiset suunnittelijat ovat laatineet suunnitelman, jolla tehokkaasti häiritään Netanyahun keskusteluja Obaman kanssa ja hänen YK:n puhettaan. DF arvioi, että tarvitaan vain tarpeeksi ärsyttävä tilanne Israelin ja Syyrian rajan tuntumassa, mihin riittää esim. huhut, että Syyria siirtää CW-aseitaan tai ohjuksiaan Libanoniin Hizbullahille, mikä saa IDF:n turvautumaan lentoaseensa tai ohjuksiinsa estääkseen kuljetukset.

Tämä puolestaan saisi Obaman reagoimaan rajusti Netanyahua vastaan, koska Israelin toimet häiritsisivät  pahoin USA:n intressejä alueella ja orastavia yhteyksiä Iranin kanssa. Tällä yksinkertaisella toiminnalla Venäjä liittolaisineen voisivat tehokkaasti särkeä USA:n ja Israelin välisiä suhteita, jotka ovat Israelille edelleen elintärkeitä.
Debkafile arvioi edelleen, ettei USA:n johto toiminut moraalisesti oikein vakuuttaessaan informoivansa liittolaisiaan ja myös Israelia ennen tärkeitä päätöksiään, jotka koskevat myös niitä. Se ei kertonut Obaman 27. syyskuuta tekemästä puhelinsoitosta Rouhanille, eikä 14. syyskuuta esiin nousseesta sopimuksesta USA:n ja Venäjän kesken Syyrian CW-aseitten tuhoamiseksi, jonka perusteella Kerry ja Lavrov esittelivät YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen no 2118, jonka 15 jäsentä hyväksyivät sen, ja joka kieltää ”mitään osapuolta Syyriassa käyttämään, tuottamaan, kehittämään, hankkia varastoimaan, säilyttämään tai siirtämään kemiallisia aseita”. Tämä jätti Israelin yksin kylmään ja nälkään.
DF muistuttaa, että sanamuoto muistuttaa YK:n TN:n päätöslausemaa no 1701, jolla kiellettiin Hizbullahin aseistautuminen, koska se todettiin hyökkääjäksi 2006 sodassa. Käytännössä sitä ei ole pystytty ollenkaan noudattamaan, vaan Hizbullah on ylivoimaisesti eniten aseistautunut järjestö Lähi Idässä, jopa paremmin kuin monet valtiot alueella. Kuin ennakkoaavistuksen vahvistuksena ulkoministeri John  Kerry totesi, että koska suuri osa Syyrian CW-aseista on juoksevassa muodossa eikä ole kehitetty asemuotoon, niiden tuhoaminen on ennakoitua helpompaa ja voi onnistua ennen 9 kuukauden määräaikaa, huomioimatta kapinallisten vastustusta. Venäjä ehdottomasti kielsi kaiken kansainvälisen asevoiman käyttämistä Syyrian sisällä, mikä tehokkaasti nostaa Venäjän asevoimien käytön mahdollisuuden. Venäjä on jo tarjonnut sotilaitaan vartioimaan ja suojaamaan YK:n työntekijöitä ja laitoksia. Uutisissa on kerrottu, että Syyria olisi jo salakuljettanut CW-aseitaan Libanoniin, minkä Beirutin hallitus vihaisena kielsi todeten, ettei näin ole tapahtunut, eikä CW-aseita ole Libanonissa. http://www.debka.com/article/23316/Russia-Iran-Damascus-may-crank-up-border-tensions-to-weaken-Netanyahu’s-hand-in-America-

5. UUTISOTSIKOITA
-          Iranin lähettämä agentti 55-vuotias belgialainen Alex Mans, joka paljastettiin ja pidätettiin hänen pyrkiessä poistumaan maasta 11. syyskuuta, tavattiin valokuvaamassa USA:n lähetystöjä Israelissa. Hänet paljasti ja pidätti Shin Bet yhdessä poliisin kanssa. Hänen uskotaan omaavan myös Iranin passin hänen oikean nimensä ollessa Ali Mansouri. Hän asui Iranissa vuoteen 1980, muutti sitten Turkkiin asuen siellä vuoteen 1997. Vuodesta 2007 lähtien hän matkusteli Iranin, Turkin ja Belgian välillä, hän avioitui Iranissa. Hän tunnustaa työskennelleensä Iranin tiedustelun hyväksi etenkin vuonna 2012. Israelissa hän pyrki rakentamaan kestäviä liikesuhteita israelilaisten yhtiöitten kanssa. Häneltä löydettiin kuvia lukuisista kohteista, niiden mukana USA:n lähetystö. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172287#.UkfvpGJHT-k
-          IAF:n hävittäjät joutuivat kahdesti sapatin eli lauantain aikana selvittämään havaittuja epäselvyyksiä Syyrian rajan tuntumassa, mutta IDF ei kommentoi asiaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172269#.UkfyaWJHT-k
-          Times of Israel kertoo ulkomaisten diplomaattien todenneen, että rauhanneuvottelut ovat tukkiutuneet vakavaan esteeseen koskien aluevaihtoja, mikä voi romahduttaa keskustelut kokonaan. Maariv-lehden tietojen mukaan käsiteltäessä rajoja Israel esitti selkeät vaatimukset alueista, jotka se haluaa säilyttää, mutta ei suostunut kertomaan, mihin vihreän linjan länsipuolisiin alueisiin ne vaihdettaisiin. Israel on tiettävästi hylännyt PA:n vaatimuksen yksi yhteen aluevaihdoista PA:n kanssa. Koko vaatimus aluevaihdoista on mieletön, koska PA taisteli hävinneiden valtioitten kanssa Israelia vastaan kaikissa sodissa, eikä siten omaa mitään oikeutta vaatimuksilleen. Toiseksi koko Jordanjoen länsipuolinen alue kuuluu juutalaisten kotimaahan kansainvälisten sopimusten mukaan, eikä juutalaisten rakentaminen siellä ole laitonta, mutta mikä kyseenalaistaa PA:n rakentamisen siellä. http://www.timesofisrael.com/israeli-palestinian-talks-said-to-be-stuck-over-land-swaps/
-          Arabien välivaltainen toiminta jatkui koko viikonvaihteen ajan Jerusalemissa sekä Juudean ja Samarian alueilla. IDF ja poliisi suorittivat lukuisia pidätyksiä. Väkivaltaisia hyökkäyksiä tehtiin perjantaina Damaskosportilla, jolla poliisia kivitettiin, Kaikkien Kansojen Kirkon lähettyvillä Öljyvuorella, Rockefeller museon lähellä Kukkasportin lähellä, joissa poliisit joutuivat puolustautumaan suorittaen pidätyksiä. Raakelin hautakammion lähellä satakunta arabia kivitti sotilaita. Hebron ja Kadum, arabikylä Bitunia, Prikat risteys Hawara arabikylän lähellä Sikemin alueella sekä juutalaiskylä Neve Tzuf  olivat arabien väkivaltaisten hyökkäysten kohteina, joissa he hyökkäsivät turvallisuusjoukkoja vastaan viikonlopun aikana. Etenkin Hamas kehottaa arabeja aloittamaan kolmannen intifadan, mihin on liittynyt Abbasin johtaman Fatahin alajärjestö al-Aksa Marttyyrien Prikaatin osastot, sekä Islamic Jihad Gazassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172252#.Ukf1vWJHT-k


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019