SUNNUNTAI 22.09.13


SUNNUNTAI 22.09.13

1. ILMAVOIMISSA palvellut 20-vuotias Tomer Hazan työskenteli Bat Yamissa samassa ravintolassa 42-vuotiaan PA:n arabin Nadal Amarin kanssa. Aman on kotoisin Bayt Aminin kylästä lähellä Kalkiliyaa Samariassa. Aman sai houkuteltua Hazanin tulemaan taksiin ja hänen kyläänsä, jonne he pääsivät turvallisuusaitaan tehdyn suuren repeämän kautta lähellä Shaarei Tikvan juutalais-kylää, kuten sadat arabit tekevät tullessaan töihin Israelin puolelle. Arabiterroristi Nadal Amar murhasi Tomer Hazanin perjantaina ja heitti hänen ruumiinsa syvää kaivantoon, ehkä aikoen käyttää sitä myöhemmin vaatimuksissa terroriveljensä vapauttamiseksi Israelin vankilasta, joka on jo kärsinyt tuomiostaan kymmenisen vuotta.

KADONNEEN sotilaan perhe ilmoitti Shin Betille perjantai-iltana, ettei Tomer Hazan ollut ottanut yhteyttä heihin perjantaiaamusta lähtien. Shin Bet otti yhteyttä IDF:än ja paikalliseen poliisiin perustaen yhteisen toimintakeskuksen etsintöjen koordinoimiseksi.
Etsintöihin ottivat osaa IDF:n salaisesti toimiva erityisyksikkö Duvdevan sekä poliisin terrorinvastainen yksikkö.

Tutkimukset johtivat heidät Nadal Amarin kotiin Bayt Aminissa, jonne he tekivät ratsian lauantaiaamuna. He pidättivät Nadalin ja hänen toisen veljensä vieden heidät kuulusteluihin.
Nadal Amar tunnusti murhanneensa Tomer Hazanin kertoen siitä yksityiskohtia ja johti etsijät kaivantoon lähellä Sarinian arabikylää, josta murhatun ruumis löydettiin.

On epäselvää, millä Nadal Amar sai Tomer Hazanin houkuteltua kylänsä lähellä olevalle pellolle, jossa hän murhasi hänet jollain tylpällä välineellä piilottaen ruumiin. Kuulusteluissa Nadal sanoi motiivinaan olleen käyttää murhaamansa sotilaan ruumista veljensä, Fatah-Tanzimin jäsenen, Nur Al-Din Amarin vapauttamiseksi, joka tuomittiin 2003 kuulumisesta itsemurhasoluun. Shin Betin mukaan lisäpidätyksiä on odotettavissa tutkimusten jatkuessa.

Turvallisuusvirkailijan mukaan Israelin tehokkaan tiedustelun vuoksi siepatun panttivangin piilottaminen on vaikeaa Juudeassa ja Samariassa, minkä vuoksi hänet surmataan. Hän kertoi, että tämän vuoden kuluessa on ollut 30 sotilaan sieppausyritystä. Hän kertoi myös, että sotilaita varoitetaan tästä jatkuvasta vaarasta, joka kohdistuu erityisesti lomailevia sotilaita kohtaan.

OPPOSITIOJOHTAJA Shelly Yechimovich varoitti Netanyahua, ettei hän antaisi periksi terroristeille mutta jatkaisi silti neuvotteluja palestiinalaisten kanssa vakuuttaen puolueensa olevan mukana missä tahansa rauhansopimuksessa.
Ministeri Uri Aiel kehotti lopettamaan terroristien vapauttamisen, mikä tuo vain lisää veren-vuodatusta ja vaarantavan turvallisuuden, koska ”terroristilla ei ole punaisia linjoja”.
Naftali Bennett sanoi tapauksen osoittavan, ettei rauhankumppani ole muuttunut 20 vuodessa Oslon sopimusten jälkeen. ”Murhan käyttäminen Fatahin murhaajan ja Abbasin sotilaan vapauttamiseksi osoittaa taas kerran, millainen rauhankumppanimme on. Me emme tee rauhaa terroristien kanssa, jotka murhaavat sotilaita heittäen heidän ruumiinsa kaivoon”. http://www.jpost.com/National-News/Palestinian-murders-IDF-soldier-in-West-Bank-326690

2. PIENI diplomaattinen myrsky vesilasissa kehittyi perjantaina EU:n varustaman kuorma-auton yrittäessä viedä – kuten EU väittää – humanitääristä apua palestiinalaisille, joiden laittomasti iDF:n harjoitusalueelle kyhäämät rakennukset IDF hajotti korkeimman oikeuden päätöksen mukaan maanantaina. Kuorma-autossa oli ainakin telttoja ja muita tarvikkeita, jotka osoittavat, että EU halusi toimituksilla osoittaa vastustuksensa rakennusten tuhoamista ja korkeimman oikeuden päätöstä vastaan.
Tapahtumasta on Reutersin varsin ristiriitainen kuvaus, jossa sen reportteri kertoo nähneensä sotilaitten heittäneen  kranaatteja diplomaattiryhmää, avustusvirkailijoita ja asukkaita kohti miehitetyn Länsirannan alueella, sekä kiskoneen ranskalaisen diplomaatin ulos kuorma-autosta ja ajaneen sen sitten pois.

EU:n ulkomaantoimiston johtajan Catherine Ashtonin ja humanitäärisen avun komissaarin Kristalina Georgieva tiedottaja totesi lauantaina, että ”EU:n edustajat ovat jo ottaneet yhteyttä Israelin viranomaisiin vaatien selitystä ja osoittaen huolensa tapauksen johdosta”.
Israelin ja EU:n välit ovat kiristyneet EU:n julkaisemien sanktioitten vuoksi Juudeassa ja Samariassa toimivia juutalaisyhteisöissä vastaan. Pääministeri Netanyahu tuomitsi nuo pogromit puuttumisena Israelin ja PA:n välisiin suhteisiin ja kielsi EU:ta toimittamasta avustuksia kymmenille tuhansille palestiinalaisille Jordanjoen länsipuolella.

PAIKALLISTEN asukkaitten mukaan ”IDF tuhosi Khirbet Al-Makhut kylän talot, tallit ja lastentarhan maanantaina korkeimman oikeuden todettua ne laittomiksi”. (Reuters?)
IDF:n mukaan sotilaat olivat estäneet asukkaita ja ulkomaisia aktivisteja pystyttämästä telttoja kielletylle sotilasalueelle, mihin asukkaat vastasivat kivittäen sotilaita. IDF sanoo tutkivansa väitteitä, että sotilaat olisivat rikkoneet osanottajien diplomaattista koskemattomuutta.
Palestiinalaiset väittävät Israelin varastavan heidän laidunmaansa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4431890,00.html

The Times of Israel artikkelin mukaan kuorma-autoon oli lastattu rakennusmateriaaleja tarkoituksenaan aloittaa tuhottujen talojen uudelleen rakentaminen. Artikkelin mukaan sotilaat käyttivät mellakan torjumisvälineitä kansanjoukon hajottamiseksi, pidättäen kolme arabia.
Arabien ja ulkomaisten aktivistien joukossa oli ranskalainen diplomaatti Marion Fesneau-Casting, joka videonauhan mukaan ryntäili sotilaita vastaan kaatuen maahan, josta sotilas hänet auttoi pystyyn vain saadakseen uhkauksia nyrkkioikeudesta, kuten kuva osoittaa.
Israelin ulkoministerin tiedottaja Paul Hirschson sanoi ministeriön tutkivan väitteitä ranskalaisen diplomaatin osallistumisesta tapaukseen, ja jos se osoittautuu todeksi, tekevänsä virallisen vastalauseen Ranskan lähetystölle, koska ”tämä ei ole diplomaatin arvon mukaista käytöstä”.
YK:n ihmisoikeusasiain koordinaattori James Rawley julkaisi myös ”syvän huolensa muistuttaen Israelia miehittäjämaana ( mikä on vastoin todellisuutta) suojelemaan yhteisöjä valvomillaan alueilla”.
On surkuhupaisaa, miten tarkasti ”kansainvälinen yhteisö” seuraa tapahtumia Israelin ja PA:n alueilla kiinnittämättä mitään huomiota todellisiin ihmisoikeuksien rikkomiseen monella taholla maailmaa; ehkä siksi, ettei Israel uhkaa niiden laitoksia kostoksi terrori-iskuilla, kuten islamin maissa on tapana. Tulisiko Israelin seurata esimerkkejä? http://www.timesofisrael.com/eu-demands-answers-after-idf-seizes-aid-from-diplomat/

3. KENIAN presidentti Uhuru Kenyatta sanoi, että terroristien Nairobin  kauppakeskusta vastaan tekemässä iskussa kuoli 39 ihmistä ja 150 haavoittui.
Kenian poliisi ja keskuksen miehittäneet terroristit ovat edelleen pattitilanteessa, eikä ole selvyyttä, kuinka monta panttivankia he ovat ottaneet. Kuolleiden joukossa on presidentin perheen jäseniä. Hallituksen korkea virkailija twiittasi sivullaan, että haavoittuneita oli yli 300 ja että heidän haavoittuneiden ikä vaihteli kahdesta 78:an.
Ranskalaisia ja kanadalaisia on uhrien joukossa, mukana kanadalainen diplomaatti. Sekä USA että Englanti ilmoitti kansalaistensa haavoittuneen iskussa.
Poliisin mukaan se piirittää Nakumatt kauppakeskusta, yhtä laajinta Keniassa, ja että hyökkääjillä on panttivankeja siellä. Kenyattan mukaan poliisilla on arkaluonteinen tehtävä pyrkiä selvittämään tilannetta siten, ettei uhriluku kasvaisi.

AL-QAIDAN kanssa toimiva Al-Shabaab terrorijärjestö on useaan kertaan varoittanut Keniaa, että se suorittaa hyökkäyksiä Nairobissa, ellei Kenia vedä joukkojaan Somaliasta (Afrikan-sarvesta). Hyökkäys on ensimmäinen suuri haaste presidentti Kenyattalle, joka vannoo murskaavansa terroristit, jotka puolestaan sanovat, että on aika siirtää taistelut Kenian maaperälle. Kenyatta sanoo selvinneensä terroristien hyökkäyksistä aiemminkin.
Hyökkäyksen kohteeksi joutunut kauppakeskus on maan eliitin ja hyvin voivien ihmisten suosima. Hyökkäys tulee vaikuttamaan Kenyattan pyrkimyksiin nostaa maansa taloutta ja kehittää sitä ulkomaisten sijoittajien suosimaksi maaksi. http://www.jpost.com/International/Kenyan-forces-gunman-in-stand-off-at-Nairobi-mall-after-Islamists-kill-39-326728
Nairobin kauppakeskuksessa toimii israelilaisia yrityksiä, joilla on israelilaisia työntekijöitä. Alla olevassa linkissä kerrotaan silminnäkijöitten kertomuksia lauantain tapahtumista.  Hyökkääjät ampuivat keskuksen sisällä ja räjäyttivät käsikranaatteja. He sallivat muslimien päästä pois kysellen heidän uskonnonharjoituksestaan. Turvallisuusjoukot tulivat paikalle puolen tunnin kuluttua toimien kovin varovaisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172103#.Uj6r6WJHT-k
4. UUTISOTSIKOITA
-          Pääministeri lähetti osanottonsa Hazanin perheelle Bat Yamiin todeten, että Israel on jatkuvan terrorin kohteena vakuuttaen ,että Israel taistelee terrorismia vastaan kaikin käytettävissään olevin keinoin. -  Apulaispuolustusministeri Danny Danon sanoi teon osoittavan, miten raaka murha on seurausta PA:n harjoittamasta kiihottamisesta. Hän sanoi, että ”20 vuotta Oslon sopimusten jälkeen Abu Mazen antaa tukensa noille kammottaville teoille, ja jatkuvissa neuvotteluissa antamistaan juhlavista lausunnoista huolimatta hän maksaa palkkaa tuomituille murhaajille vankiloissa. PA ei ole luopunut terrorismista”. – KE Moti Yogev, Bait Hayehudi, eliittijoukkojen eläke-eversti, sanoo murhan nostattavan joukon kipeitä kysymyksiä kuten myös oppia niistä. Ajatteliko murhaaja, että jos hänet saadaan kiinni ja tuomitaan vankilaan, hänet kuitenkin vapautetaan pian myönnytysoperaation yhteydessä? -  Maariv-lehdessä tutkitaan samaa kysymystä ja todetaan, että murhaaja – jos hän oli yksin – oli jo harkinnut käyttää ruumista veljensä vapauttamiseksi vankilasta, mikä tarkoittaa, että käytännöstä on jo tullut tehokkaaksi havaittu keino vaikuttaa Israelin hallitukseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172106#.Uj6unWJHT-k
-          IDF:n Tomer Hazanin sotilaan murhanneen arabin Nadal Amarin tyttöystävä paljastaa, että murhaaja yritti vietellä muitakin nuorukaisia. Tämä nuori nainen työskentelee samassa ravintolassa kuin Hazan ja Amar. Hän kertoi armeijan radion lähetyksessä, että Nadal suunnitteli tekoaan pitkään yrittäen ensin saada muita ansaan, mutta sanoo Tomerin olleen viattoman, joka meni helposti lankaan. Nadal ehkä tarjosi jotain liiketointa Tomerille, jonka hän arvioi havainneen taksikyydissä, että jotain oli pahasti pielessä. – Lauantaina heidät palkanneen ravintolan eteen kokoontui vihainen ihmisjoukko Bat Yamissa vaatien selitystä, miksi ravintola oli palkannut laittomia arabeja, joita murhaaja ja nainen olivat, kuten myös poliisin heikkoa valvontaa, keitä paikalliset liikkeet palkkaavat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172107#.Uj6y0mJHT-k
-          Talousministeri Yair Lapid sanoi Tomer Hazanin murhan osoittavan, että Israel on tekemisissä eläimellisten ihmisten harjoittaman murhaavan terrorismin kanssa. ”Meidän ei tule jättää Israelin turvallisuutta kenenkään ulkopuolisen käsiin”, hän sanoi raakaa murhaa seuranneena reaktiona. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172098#.Uj61dWJHT-k
-          Egyptin viranomaiset sulkivat Siinaista Gazan kaistalle johtavan Rafahin terminaalin toistaiseksi, kunnes toisin ilmoitetaan. Viranomainen sanoi Egyptin olevan hyvin huolissaan räjähdyksistä Rahaissa ja Sheikh Zuweidissa, joista  Egypsti syyttää Hamasia. Rafahin terminaali oli auki keskiviikkona ja torstaina, mutta on ollut suljettuna siitä alkaen. PLO:n lähettiläs Kairossa sanoi tietävänsä, ettei Egypti avaa Rafahin terminaalia, ennen kuin PA:n virkailijat toimivat siellä. Hamas puolestaan sanoo lausunnon osoittavan Hamasin vastaisen salaliiton muotoutuneen Egyptin ja PLO:n välille. Rafahin sulkeminen lisää painostusta Israelille, joka toimittaa satoja rekka-autollisia erilaisia tarvikkeita Gazaan joka päivä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172101#.Uj62nmJHT-k
-          Debkafile kertoo, että Nairobin kauppakeskukseen tekemien 10-20 terroristien ja turvallisuusjoukkojen välinen tilanne jatkuu ilmeisesti jonkinasteisten neuvottelujen alkamiseksi. Uhriluku on DF:n mukaan noussut, ja on nyt 43, yksi terroristi sai myös surmansa. Panttivangeiksi otettujen määrää ja heidän kuntoaan ei tiedetä, mutta koska keskuksen sisällä ammuttiin ja räjäytettiin kranaatteja, on luultavaa, että heidän joukossaan on myös haavoittuneita. Kenian ja Israelin viranomaiset eivät anna tietoja julkisuuteen. USA lähetti Italiassa ja Englannissa olevia kommandoyksiköitään Keniaan mahdollista toimintaa varten. Cobra-kabinetti seuraa tilannetta jatkuvasti. Israel on lähettänyt taisteluvälineistöä ja neuvonantajia Kenian hallitukselle sen taistellessa Al-Shahaab ja muita terrorijärjestöjä vastaan, joilla on yhteyksiä Somaliassa ja Jemenissä toimiviin Al-Qaidan yksiköihin. http://www.debka.com/article/23299/The-Somali-Al-Shabaab-AQAP-wing-chose-a-Kenyan-Israeli-target-in-Nairobi-The-standoff-continues



Comments

Anonymous said…
Jälleen tulee mieleen suomen(kin) maahanmuuttopolitiikka.
Päättäjät kerjäävät vaikeuksia tuottamalla potentiaalisia terrroristeja maahamme. Silmät eivät näy aukeavan vaikka kuinka tulee esimerkkejä kyseisen uskonnon rauhantahdosta.
Surullista....

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021