MAANANTAI 16.09.13


MAANANTAI 16.09.13

1. USA:N  ulkoministeri John Kerry teki eilen pikavierailun Israeliin. Hän saapui maahan puolen päivän maissa aloittaen välittömästi keskustelut pääministeri Benyamin Netanyahun kanssa. He keskustelivat suurimman osan yli kolmen tunnin ajasta kahdestaan heidän avustajiensa pitäessä omia keskustelujaan erikseen. Keskustelujen päätteeksi Kerry ja Netanyahu pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden, jossa Kerry antoi 10 minuuttia pitkän lausunnon keskusteluista ja tilanteesta yleensä. Kerry ja Netanyahu näyttivät löytäneen yhteisen sävelen kutsuen toisiaan tuttavallisesti etunimeltä: ”John” ja ”My Friend Bibi”.

KERRY teki selväksi, että vaikka kaikki huomio on nyt keskittynyt Syyrian tilanteeseen, hän vakuutti pitävänsä silmällä myös Israelin ja palestiinalaisten välisiä keskusteluja. Hän aloitti lausuntonsa todeten: ”Edessä oleva tie ei ole helppo. Jos se olisi helppo, rauha olisi saavutettu jo kauan sitten. Mikä on kuitenkin entistäkin selvempää, on se, että tämä tie on kulkemisen arvoinen”.

Kerryn keskustelut Netanyahun kanssa olivat seurausta hänen ”hyvin tuloksellisista” keskusteluistaan Mahmoud Abbasin kanssa Lontoossa viime viikon sunnuntai-iltana. Israel oli valittanut Martin Indykille PA:n viranomaisten vuodoista rauhankeskustelujen kulusta, minkä jälkeen vuodot ovat dramaattisesti romahtaneet. He käyttivät vuotoja Israelin painostamiseen, vaikka etukäteen oli sovittu, että lausuntoja medialle antaa vain USA:n edustaja.

NETANYAHU totesi oman vastaksensa päätteeksi tarttuessaan Kerryä kädestä: ”One hell of a sound bite”, minkä Kerry kuittasi nauramalla.
Israelin viranomaisen mukaan rauhankeskustelut PA:n kanssa jatkuvat Syyrian kriisistä huolimatta.  Knessetin 16 kansanedustajaa esittivät Netanyahulle, että hänen tulee selvittää USA:n edustajille, että Oslon sopimus on kuollut kuten myös kahden valtion periaate.

Energia- ja vesiministeri Silvan Shalom esitti kysymyksen Mahmoud Abbasin laillisuudesta rauhankeskustelijana. Hän sanoi maailman kertovan hänelle, että Abbas on paras vaihtoehto, mitä hänen mielestään on vasemmiston mielettömin argumentti. ”Se tarkoittaa, että hänen jälkeensä tulevat ovat pahempia kuin hän. Jos annamme maata hänelle, hänen jälkeensä tulevat johtajat ampuvat raketteja meidän päällemme”, hän analysoi lisäten: ”Aivan ilmeisesti emme voi suostua siihen”. Hän myös epäilee, että sopimus pystyttäisiin runnomaan kasaan yhdeksässä kuukaudessa. ”Jos kysyt Livniltä, hän sanoo että kyllä, mutta kun se ei toteudu määräajassa, sitten meitä syytetään aiheettomasti”. Hänen mielestään väliaikainen tai osaratkaisu voisi olla mahdollinen.

APULAISULKOMINISTERI Zeev Elkin sanoi, että Netanyahu olisi tuotava mitkä tahansa keskustelut rauhasta Likudin keskuskomiteaan keskusteltaviksi, koska se on paikka, jossa voidaan keskustella ideologisista kysymyksistä. Hän esitti selkeän kantansa todeten, että itsenäisyydestä lähtien terroristit ovat murhanneet 2 500 israelilaista, ja Oslon sopimusten allekirjoittamisen jälkeen 20 vuoden aikana 1 500 israelilaista. Hän totesi, ettei rauhan-sopimus aina tuo turvallisuutta vaan lisää uhreja, eikä vastapuoli tunnusta peruskysymystä, että me olemme täällä Israelissa ja että meillä on oikeus siihen.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Even-amid-Syrian-crisis-Kerry-makes-clear-his-eye-still-on-Palestinian-track-326200

2. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi puheessaan Jerikon yliopiston valmistumis-tilaisuudessa: ”Ellei Israel suostu meidän vaatimuksiimme, ei tule olemaan mitään rauhan-sopimusta Israelin kanssa”.  Hän selitti sunnuntaina pidetyssä tilaisuudessa, että Palestiinan valtion itäinen raja tulee kulkemaan pitkin Suolamerta ja Jordanjoenlaaksoa Jordaniaa vasten tehden siten mahdottomaksi Israelin vaatimukset turvallisuusjärjestelyistä Jordanin laaksossa. Israel haluaa jättää sinne sotilaallisia tukikohtiaan toistaiseksi, kunnes nähdään, miten ”kansojen asuminen rinnakkain turvallisina ja rauhassa” toteutuu käytännössä.

ABBAS on aiemmissa puheissaan vihjannut, että hän voisi hyväksyä kansainvälisiä joukkoja fiktiivisen valtionsa itärajalle, mutta niiden joukossa ei saa olla yhtään israelilaista, siviiliä tai sotilashenkilöä. Hän kertoi opiskelijoille, että rauhankeskustelujen päämääränä on saavuttaa kahden valtion toteutuminen, joiden välinen raja perustuu kesäkuun 4. päivän 1967 sotaa edeltäviin aselepolinjoihin, toteuttaa Palestiinan valtion perustaminen pääkaupunkinaan Jerusalem, saavuttaa yhteisymmärrys kaikista lopullisen tilanteen kysymyksistä, mukaan lukien terroristien vapauttaminen Israelin vankiloista.
Abbas vakuutti, että ellei kaikkiin heidän vaatimuksiinsa suostuta, sopimusta ei solmita.
Artikkelin mukaan Abbas ei maininnut palestiinalaisten paluuoikeutta, mitä hän vaatii ja mikä sisältyy arabiliiton rauhanesitykseen, jonka pohjalta neuvottelut aloitettiin.

Artikkelissa selitetään, että tämä on taas yksi Abbasin käyttämä taktiikka, puhua sovittelevasti ja maltillisesti englantilaiselle kuuntelijalle, mutta aivan eri tavalla arabikuulijoille.
Vasemmistolaisen Meretz-puolueen delegaation Ramallahin vierailun aikana äskettäin, hän sanoi haluavansa rauhansopimuksen, joka lopettaa kaikki vaatimukset Israelille. Hän lupasi myös Meretzin jäsenille, että PA tulee luopumaan vaatimuksistaan pakolaisten paluuoikeudesta, mikä toteutuessaan toisi miljoonia arabeja Israeliin.

ABBASIN johtaman Fatahin keskuskomitea antoi äskettäin kokouksensa jälkeen julkilausuman, jossa todetaan, että neuvottelujen päämääränä on Palestiinan valtio perustuen rajoiltaan 1949 aselepolinjoihin pääkaupunkinaan Jerusalem, sekä pakolaisten paluuoikeus kansainvälisten oikeuslaitosten lausuntojen ja arabisuunnitelman mukaan. PA vaatii  juutalais-yhteisöjen purkamista ja asukkaitten karkottamista, sillä Palestiinan valtiossa ei saa olla yhtään juutalaista, kuten Abbas totesi.
ABBAS suostui rahanneuvottelujen jatkamiseen heinäkuussa saatuaan ulkoministeri Kerryltä vakuutukset, että kaikkiin heidän avainvaatimuksiinsa tullaan suostumaan, kuten Saeb Erekat sanoi erään haastattelun yhteydessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171955#.Ujano2JHT-k

3. VUODEN 2005 karkotussuunnitelmien mukaan Homesh oli yksi juutalaisyhteisöistä Sanur, Ganim ja Kadim ohella, jonka juutalaisasukkaat poistettiin väkivaltaisesti. IDF julisti Homeshin - kuten muutkin kolme tyhjennettyä yhteisöä – kielletyksi sotilasalueeksi, jonne sekä juutalaisten että palestiinalaisten siviilien pääsy oli kielletty. Nuoret juutalaiset aktivistit pyrkivät yhä uudelleen pääsemään Homeshiin, vain tullakseen poistetuiksi.

OIKEUSKANSLERI Yehuda Weinstein antoi asiasta oman päätöksensä julistaen, että Homesh  tulee kuulumaan PA;n alueeseen ja että palestiinalaisilla on oikeus viljellä maata, jota aiemmin juutalaisasukkaat hoitivat. Aktivistit olivat pystyttäneet pienen synagogan Homeshiin ja pitivät usein tilaisuuksia asuntorakennusten raunioilla. IDF antoi heille tilapäisluvan vierailla Homeshissa ja pitää siellä tilaisuuksia.

Nykyinen puolustusministeri Moshe Yaalon vieraili Homeshissa kuten monet muutkin tunnetut henkilöt. Yaalon oli silloin v. 2009 apulaispääministeri. Hän kehotti rakentamaan yhteisön uudelleen. Vuonna 2010 juutalaisten NGO-järjestö Yesh Din vetosi alueen aiempien palestiinalaisasukkaitten puolesta korkeimpaan oikeuteen, että heiltä sotilastarkoitukseen pakkolunastettu maa palautetaan entisille omistajilleen. Oikeus myönsi heille tämän oikeuden viime viikolla, mutta se julkistettiin Jom Kippurin jälkeen.

IDF:n turvallisuus- ja rikosasiain osaston johtaja majuri Udi Sagi lähetti Weinsteinin puolesta kirjeen palestiinalaisia edustavalle israelilaiselle lakiasiaintoimistolle kertoen siinä, että Homesh on poistettu juutalaisyhteisöjen listalta, eikä palestiinalaisia koskeva kielto päästä Homeshin alueelle ole enää voimassa, mutta se on voimassa israelilaisten osalta.

JUUTALAISASUKKAAT ja poliittiset aktivistit suhtautuivat erittäin vihaisesti oikeuskanslerin päätökseen sanoen, että se on  syrjivä toimi, jolla on merkitystä laajemminkin käsiteltäessä palestiinalaisille luovutettavaa maata, joka on ollut Israelin omistuksessa.
Juudean, Samarian ja Gazan juutalaisyhteisöjen neuvoston johtaja Avi Roeh muistuttaa vihaisessa lausunnossaan puolustusministeriä aiemmasta kannastaan, jossa hän valitti Homeshia kohdannutta epäoikeudenmukaisuutta sanoen sitä virheeksi, ja vaatii, että Yaalon  korjaa nyt tehdyn virheen antaen luvan sen rakentamiseksi uudelleen. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/A-G-Palestinian-farmers-can-return-to-Homesh-326215

4. UUTISOTSIKOITA
-          Likudin ja Bait Yehudin 16 kansanedustajaa vaativat pääministeri Netanyahua tekemään selväksi ulkoministeri John Kerrylle, ettei Israel halua palata Oslon sopimuksen puitteisiin ja luovuttaa lisää Israelin kotimaata palestiinalaisille. He aloittivat painostustoimensa sunnuntaina päämääränään saada pääministeri minimoimaan palestiinalaisille auktorisoituja myönnytyksiä diplomaattisissa neuvotteluissa PLO:n kanssa. He sanovat pelkäävänsä, että ulkoministeri Kerry käyttää asemaansa painostaakseen Netanyahun uusiin myönnytyksiin. ”Kerro ulkoministeri John Kerrylle, ettei Israelilla ole aikomustakaan palata Oslon sopimusten määritelmiin luovuttaakseen yhtään enempää Israelin kotimaata Palestiinan auktoriteetille”. Allekirjoittaneiden joukossa on huomattavia Likudin ja Bait Yehudin kansanedustajia sekä ministereitä. Apulasipuolustusministeri Danny Danon valitti lisäksi, että PA:n johto vaatii hyväksymään Ehud Olmertin tarjousta neuvottelujen pohjaksi, jonka mukaan Olmert esitti syyskuussa 2008 luovuttavansa aluevaihtoineen 100 % Juudean ja Samarian alueista, kymmenien tuhansien palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta, Jerusalemin itäosaa Palestiinan pääkaupungiksi, sekä Jerusalemin vanhankaupungin ns. pyhää vyöhykettä kansain-väliseen valvontaan. Asuntoministeri Uri Ariel sanoi tekevänsä kaikkensa vahvistaakseen pääministerin asemaa hänen pyrkiessään puolustamaan Israelin turvallisuusvaatimuksia ulkoista painostusta vastaan. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Right-wing-MKs-begin-pressuring-Netanyahu-against-giving-up-land-to-Palestinians-326185
-          PA:n ja Israelin maatalousministerit sopivat elvyttää joitain yhteistoiminta-aloista, jotka kuuluivat Oslon sopimuksiin, mutta jotka jouduttiin lopettamaan toisen intifadan alettua 2000. He sopivat yhteisen maatalouskeskuksen perustamisesta tehtävien koordinoimiseksi. Ensimmäisiä keskustelujen aiheita olivat maataloudessa leviävät taudit ja loiseliöt, jotka eivät tunne rajoja, joten niiden torjunta hyödyttää molempia. Toinen kiperä kysymys on veden käyttö kasteluun, ja siinä Israel haluaa jakaa omia teknologisia keksintöjään vedenkäytön minimoimiseksi sekä suolapitoisen maan ja veden käyttäminen maatalouden tarpeisiin. PA vie Israeliin 80 000 – 100 000 tonnia maatalouden tuotteita vuosittain. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Israel-and-PA-to-resume-agricultural-cooperation-after-13-year-hiatus-326197
-          YK julkistaa tänään maanantaina Syyriaan lähettämänsä tutkimustiimin havaintojen analyysit ja tulokset, joiden uskotaan osoittavan ilman epäilyksiä, että 21. elokuuta Damaskoksen esikaupunkiin Ghoutaan tehdyssä hyökkäyksessä käytettiin sariinia tai muita kemiallisia aineita. Julkisuuteen vuotaneitten vihjeitten mukaan, joita pääsihteeri Ban ki-Moon on itsekin antanut, merkit viittaavat vahvasti Assadin armeijaan. Tutkimustiimin velvollisuuksiin ei kuulunut selvittää hyökkäyksen tekijää, ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vaati, että sen määrittelee YK:n turvallisuus-neuvosto, jonka viidellä pysyvällä jäsenellä on veto-oikeus. http://www.timesofisrael.com/un-report-on-syria-chemical-attack-to-be-released-today/
-          Israelin johto pelkää, että se voidaan pakottaa allekirjoittamaan kemiallisten aseitten levittämis- ja käyttökielto. Sitä voidaan pitää ensimmäisenä selvänä merkkinä siihen, että kun Iranin ydinaseongelmaa lopulta käsitellään YK:n turvallisuusneuvostossa, Israelin väitetty ydinasearsenaali, 80 – 200 ydinasetta, vedetään mukaan päätökseen ja Israel pakotetaan allekirjoittamaan ydinaseitten levittämiskieltosopimus NPT, ja sen seurauksena luopumaan pelotteluaseistaan. Ulkoministeri John Kerryn itsevaltainen tapa suhtautua Israelin ja PA:n välisiin neuvotteluihin, joista hän sanoi, että jos ne eivät tuo toivottua ratkaisua, Israel tullaan eristämään kansainvälisesti steroideilla, voidaan nähdä selvänä uhkavaatimuksena, joka asettaa Netanyahun puun ja kuoren väliin tavalla, jota hän ei ole ennen kokenut. http://www.timesofisrael.com/israel-worried-it-may-be-forced-to-join-chemical-weapons-ban/
-          500 akateemikkoa, mukaan lukien tutkijoita 13:sta EU-maasta, lähettivät yhteisen kirjelmän EU-n ulkopolitiikan johtajalle Catherine Ashtonille kehottaen häntä pysyttämään Juudean ja Samarian alueita koskevat sanktiot. Israel ja USA ovat vaatineet, ettei niitä tulisi soveltaa rauhanneuvottelujen ollessa käynnissä, koska ne voivat häiriintyä pahoin boikotin johdosta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171960#.UjbM5GJHT-k


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019