MAANANTAI 02.09.13

1. USA:N presidentti Barack Obaman epäröinti ja aiemmin antamansa vakuutus toimimia päättäväisesti Syyrian kemiallisten aseitten käyttämistä vastaan on saanut hämminkiin ei vain hänen hallituksensa jäsenet vaan arabimaailman ja ennen kaikkea Israelin, jossa odotettiin ja toivottiin hänen päättävän nopeista iskuista Assadin hallituksen komento- ja valvonta-keskuksia sekä strategisia kohteita vastaan. Operaation siirto kysymyksen ratkaisemisesta kongressissa on sekin aiheuttanut hämminkiä, sillä hän antaa ymmärtää, että USA iskee Syyriaan vaikka kongressi olisikin sitä vastaan. Jos hän on päättänyt näin, miksi sitten alistaa kysymys kongressiin? Vain ajan voittamiseksi? Odottaako hän, että jokin yllättävä käänne maailman tilanteessa voisi poistaa asian ohjelmasta? Ehkä G-20 kokous?

USA lähettää ydinkäyttöisen emälaivan USS Nimitzin ja muita aluksia Punaisellemerelle tukemaan mahdollista Syyrian rankaisuretkeä. USA:n viranomaiset vakuuttavat, että Nimitz ja sen saattoryhmä, johon kuuluu 4 hävittäjää ja risteilijä, purjehtii Arabiamereltä länteen ilman tarkempia ohjeita jatkaa Suezin kanavan kautta Välimeren itäosiin, mutta on valmis, mikäli tilanne niin vaatii jatkamaan purjehdustaan länteen. Ei ole selvää, millaisen aikataulun puitteissa alukset siirtyvät Punaisellemerelle. USA on lisännyt merivoimiaan Välimeren itäosissa; sillä on viisi risteilijää ja 2-4 sukellusalusta lähellä Syyrian aluevesiä. Niillä uskotaan olevan yhteensä pari sataa Tomahawk-risteilyohjusta, joita käytettäisiin ainakin aluksi. USA:lla on lentovoimia Jordaniassa ja Turkissa sekä Persianlahden maissa, mutta niitä  käytettäisiin vain siinä tapauksessa, että Syyriaan julistetaan lentokieltoalueita.
USA ei halua lähettää maavoimiaan Syyriaan, ”no boots on the ground”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171523#.UiQf_mJHT-k

NEWSMAX kertoo artikkelissaan, että kongressissa on epäilyksiä Obaman laatiman resoluution hyväksymisestä kongressin molemmissa kamareissa. Republikaanien edustaja Peter King New Yorkista sanoo, että jos äänestys sotilasoperaatiosta Syyriaan suoritettaisiin nyt, se kaatuisi. Edustaja Rand Paul Kentuckista sanoi NBC:n ”Meet the Press” ohjelmassa, että on 50-50 prosentin mahdollisuus, että edustajainhuone puoltaisi operaatiota. ”On virhe puuttua Syyrian sisällissotaan. Kysyisin John Kerrylta, uskooko hän pakolaisten määrän laskevan vai nousevan Jordaniassa iskujen johdosta ja joutuisiko Israel hyökkäyksen kohteeksi?” hän sanoi Kerryn pyrkivän välttämään suoraa vastausta kysymykseen, tulisivatko he noudattamaan kongressin päätöstä pystymättä antamaan selvää vastausta. Hän sanoi, että senaatti luultavasti toimii kumileimasimen tapaan ja hyväksyy Obaman esityksen.

Republikaanien edustaja Jim Imhofe Oklahomasta epäili myös, että kongressi hyväksyy resoluution. ”Käsittääkseni, jos sanot jotain, sinun tulee pysyä siinä. Tämä presidentti on selvästi perääntynyt kannastaan, jonka hän otti ei vain viime päivinä vaan myös viikko sitten puhuessaan asettamastaan punaisesta linjasta”, Imhofe sanoi ”Fox News Sunday” ohjelmassa. Hän sanoi vastustaneensa Syyrian operaatiota viikko sitten: ”Voi tuntua, että kysymys on helppo, kun ulkoministeri John Kerry sanoo kaiken tapahtuvan nopeasti: Me vai menemme sisään, ammumme muutaman ohjuksen, pesemme kätemme ja menemme kotiin. Ei se toimi sillä tavoin, tämä voi olla sota Lähi Idässä. Kysymys on vakava”. http://www.newsmax.com/Newsfront/peter-king-rand-paul/2013/09/01/id/523305?s=al&promo_code=14B93-1

2. KNESSETIN ulko- ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Avigdor Lieberman arvosteli kärkevästi Obaman päätöstä alistaa Syyrian operaatio kongressin päätettäväksi todeten, että yli sata tuhatta ihmistä on saanut surmansa naapurimaassa ja lehdistö vain keskustelee.
Hän puhui johtamansa Israel Beitenu-puolueen uuden vuoden tilaisuudessa sunnuntaina.
Lieberman puuttui myös Bashar Assadin kannattajien toimintaan kaikkialla maailmassa todeten, että heidän päämääränsä on vain lisätä terroria ja verenvuodatusta.
Iran puolestaan hyödyntää tilannetta – päättäväisesti ja voimallisesti – jatkaen ydinohjelmansa toteuttamista.

SYYRIAN ihmisoikeusjärjestön lausunnon mukaan sunnuntaina yli 110 000 ihmistä on saanut surmansa maaliskuusta 2011 lähtien Syyriassa. Lausunnossa todetaan, että 28 kuukautta kestäneen konfliktin aikana 110 371 ihmistä on tähän mennessä menehtynyt, heistä ainakin 40 146 on siviilejä, mukaan lukien 4 000 naista ja  5 800 lasta.
Lieberman totesi, että määrätyt elementit pyrkivät vetämään Israelin mukaan konfliktiin, mutta varoitti ketään testaamatta Israelia ja vetämästä sitä mukaan. ”Sota Syyriassa ei alkanut meidän aloitteesta eikä erimielisyyksistä palestiinalaisten kanssa. Mutta me olemme joka tapauksessa valmiit, ja tiedämme, miten vastata. Se tiedetään myös Damaskoksessa, Brysselissä ja Moskovassa yhtä hyvin kuin Dahiyan lähiössä Beirutissa (joka on Hizbullahin valta-aluetta).

LIEBERMAN totesi palestiinalaiskysymyksestä, että kansainvälinen yhteisö kiinnittää aivan liian suurta huomiota siihen vaikka se ei ole pystynyt ratkaisemaan yhtään ongelmaa. Siksi se haluaa kompensoida epäonnistumisensa puuttumalla tähän kysymykseen.
”EU:n, YK:n, kvartetin ja lukuisten lähettiläiden sekaantuminen asiaan vain viivyttää ratkaisun löytämistä. Jos haluatte ratkaisun syntymistä, jättäkää meidät käsittelemään kysymystä palestiinalaisten kanssa”.
IDF päätti kotiuttaa asepalvelukseen kutsumiaan reserviläisiä jäädessään odottamaan, miten USA:n suunnittelema rangaistusoperaatio Syyriassa toteutuu. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4425092,00.html
Eräät asioita läheltä seuraavat sanovat, että Israelin päättäjien tulee lopettaa neuvottelut palestiinalaisten poliittisten johtajien kanssa, ja sen sijaan solmia suorat yhteydet palestiinalaisten todellisten johtajien, kyläpäälliköiden ja heimojohtajien kanssa, joihin asukkaat luottavat ja joiden päätöksiä he kunnioittavat. PA:n johtajiin he sen sijaan eivät luota, koska he tietävät heidät korruptoituneiksi, joiden korkeimpana päämääränä on varmistaa sukulaistensa asema ja tarkkailla oman ulkomaisten tiliensä saldon nousua.

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoo, että hän kannattaa lainmuutosta, jolla turvataan naisten oikeudet Juudean ja Samarian alueilla. Hän totesi, että jos lainmuutosta ei saada aikaan, kysymys tulee hoitaa IDF:n keskuskomennuskunnan kautta, jonka komentajalla on oikeus valvoa määrättyjen lakien ja oikeuksien toteutumista territorioissa.
Nykyisen lain puitteissa raskaana olevat naiset voidaan erottaa työpaikaltaan Juudean ja Samarian alueilla, mikä koskee myös palestiinalaisnaisia, mikä on ristiriidassa Israelin lain kanssa. Netanyahu lupasi, että lainmuutos otetaan käytäntöön lokakuussa.

LAINMUUTOKSEN esitti knessetissä kansanedustaja Orit Strock (Bait Hayehudi) kuusi kuukautta sitten. Oikeusministeriö haluaa joitain muutoksia hänen esitykseensä.
Pahin vastustus tulee kuitenkin oikeuskansleri Yehuda Weinsteinin taholta, joka arvostelee esitystä varoittaen, että laillisuuden kannalta Israelin lain ulottamisella territorioihin voi olla kansainvälisiä oikeusvaikutuksia, mikä aiheuttaa laajempia seurauksia. Weinsteinin kanta näyttää olevan, että lain edustama sisältö voidaan toteuttaa Juudeassa ja Samariassa ilman lainmuutosta, joka hänen arvionsa mukaan edustaa territorioiden vähittäistä liittämistä Israeliin, mitä hän kammoaa. Tämä naisten työoloja koskeva lainmuutos on vain yksi monista, jotka myös tulisi muotoilla uudestaan ja varustaa tarvittavin lainmuutoksin.
Orit Strock arvostelee Weinsteinin kantaa kutsuen sitä teeskentelyksi uskaltamatta ottaa suoraa kantaa kysymykseen, joka tulee hoitaa.

4. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi Fatahin vallankumousneuvoston kokouksessa eilen, että mikä tahansa sopimus Israelin kanssa alistetaan kansanäänestykseen, referendum, johon palestiinalaiset osallistuvat kaikkialla maailmassa. Tämä on suhteessa siihen, mitä Netanyahu on kuuluttanut Israelissa kansanäänestyksen järjestämisestä.

Abbas sanoi suostuneensa neuvotteluihin saatuaan amerikkalaisilta vakuutuksen, että neuvottelut perustuvat 1949 aselepolinjoihin arabisuunnitelman mukaan pienin aluevaihdoin.
Toiseksi Abbas vakuutti, ettei PA:n kanta neuvotteluihin ole muuttunut, vaan että Jerusalem tulee olemaan Palestiinan valtion pääkaupunki, mitä hän kutsuu punaiseksi linjaksi.
Tzipi Livni ja Saeb Erekat tapasivat lauantaina ja tavannevat salaisesti uudelleen tiistaina. USA:n edustaja Martin Indyck on myös osallistunut neuvotteluihin vastoin median tietoja. Fatahin keskuskomitean jäsen Nabil Shaath sanoo, ettei kolmen viimeisen neuvottelun aikana ole edistytty ollenkaan. Hän syytti Israelia, ettei sillä ollut uusia ideoita, ja toiseksi Jerusalemin juutalaistamisesta. ”PA vie asian YK:hon jos neuvottelut kariutuvat”, hän varoitti.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Abbas-says-peace-with-Israel-will-be-brought-to-a-referendum-for-Palestinians-everywhere-325023

5. UUTISOTSIKOITA
-          Arabimaat Saudi Arabian johdolla esittävät harmistumista ja turhautumista presidentti Obaman epäröinnin johdosta, sillä he olivat halunneet USA:n johtaman suuren operaation kaatavan Bashar Assadin hallinnon Syyriassa, mikä nyt näyttää siirtyvän viikkojen päähän, vaikka Obama julmistelee, että hän voi komentaa joukot iskemään koska tahansa, vaikka ennen kuin kongressi käsittelee asiaa. Saudi Arabia haluaa kostoa sille, että Syyrian presidentti Hafez Assad junaili Libanonin pääministeri Rafik Haririn voimakkaalla auto-pommilla Beirutissa 14.02.2005. Hariri oli saudien kuningasperheen hyvä ystävä ja tuttava. Murhassa kuoli 23 muuta sivullista. Hizbullahin johtajia on syytetty murhasta, mutta oikeus-käsittelyä asiasta ei ole voitu järjestää Hizbullahin vastustuksen vuoksi. Syyrian kapinallisia tukevat maat Saudi Arabia, Qatar ja Turkki ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä Obaman venkoilun vuoksi ja vaativat, että kansainvälinen yhteisö puuttuu asiaan, mikä tarkoittaisi lähinnä YK:ta tai NATO:a. YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon puoltaa neuvotteluja, eikä NATO halua sitoa käsiään. Saudi Arabian ulkoministeri Saud al-Feisal esitti voimakkaan vetoomuksen kansainvälisele yhteisölle lopettaa ihmisten murhaaminen Syyriassa. ”Me vaadimme kansainvälistä yhteisöä kaikin voimin lopettamaan tämä hyökkäys Syyrian kansaa vastaan”, hän sanoi todeten seisovansa Syyrian kansan rinnalla, koska se tietää parhaiten, mikä sille on parasta. Hän vetoaa Kosovan tapaukseen 1990-luvulla esimerkkinä. Tariq Alhomayed kirjoitti Lontoossa ilmestyvässä Asharq Al-Awsat lehdessä, että Iranin johtajat seuraavat tarkoin Syyrian tapahtumia ja huomioivat, ettei kansainvälinen yhteisö ole tosissaan Syyrian tapauksesta eikä kansan kärsimyksistä siellä. Hän syytti Obama kalliiden ulkopoliittisten virheiden tekemisestä ja lausunnoista, jotka aiheuttavat katastrofin tänään ja vetävät koko alueen mukaansa huomenna. http://www.jpost.com/Middle-East/USs-Arab-allies-exasperated-by-Wests-stance-on-Syria-325017
-          Egyptin entinen presidentti Mohammed Mursi joutuu 14 muun Muslimiveljeskunnan  johtajan kanssa vastaamaan oikeudessa rikoksistaan, päätti Egyptin yleinen syyttäjä Hesham Barakat sunnuntaina. Heitä syytetään kiihotuksesta ja murhista. Syytökset koskevat ennen kaikkea presidentin palatsin ulkopuolella joulukuussa järjestettyjä mielenosoituksia, jotka syntyivät tutkijoiden mukaan presidentti Mursin kiihotuksesta valtansa nostamiseksi. Mursia syytetään myös osallisuudesta 2011 vankilapaon järjestämiseen, jossa hän pääsi pois vankilasta. Barakat syytti Hamasia pako-suunnitelman toimeenpanosta, vaikka virallisia syytöksiä ei ole annettu. Armeija kaatoi presidentti Mursin hallituksen 03.08.2012 pidättäen Mursin ja hänen lähimmät neuvonantajansa ja aloittaen siitä lähtien voimakkaan kampanjan Muslimi-veljeskunnan rakenteen murskaamiseksi pidättäen sen johtajia ja jäseniä, mutta ei sentään julistanut sitä laittomaksi. Mursin vallan kaatamista seurasivat veriset mellakat, joissa armeija ja turvallisuusjoukot surmasivat sadoittain ihmisiä, joukossa satakunta turvallisuusjoukkojen jäsentä. http://www.jpost.com/Middle-East/Egypts-Morsi-to-stand-trial-on-charges-of-inciting-killing-and-thuggery-324984
-          PA:n pääministeri Rami Hamdallah sanoo, että toinen erä Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivistä terroristeista – joita PA ja arabit pitävät sankareina – voidaan vapauttaa syyskuun lopussa. Ensimmäinen erä, 26 vankia, vapautettiin ennen rauhan-keskustelujen alkamista, eli 13.elokuuta. Loput 104:stä luvatusta vangista vapautetaan keskustelujen edistymisen mukaan. Netanyahu sanoo, että terroristien vapauttaminen toteutuu hyvän tahdon eleenä PA:lle ja Abbasin houkuttelemiseksi neuvotteluihin, mutta PA:n mukaan vapauttaminen olisi pitänyt suorittaa heti Oslon sopimusten allekirjoittamisen yhteydessä, koska se on Israelin velvollisuus. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/PAs-Hamdallah-2nd-group-of-Palestinian-prisoners-could-be-released-by-end-of-September-324967
-          Raportti Kuwaitista väittää, että Obama siirsi Syyrian operaatiota saadakseen Venäjän suosiolliseksi Bashar Assadin vallan kaatamiseen. Venäjä uhkaa toimia USA:ta ja länttä vastaan, jos ne hyökkäävät sen liittolaismaahan Syyriaan. Asiasta keskustelleen G-20 maiden kokouksessa Pietarissa 06.-07.2013. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171531#.UiRUlWJHT-k




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021