KESKIVIIKKO 04.09.13


KESKIVIIKKO 04.09.13

1. TÄNÄÄN keskiviikkona, syyskuun neljäntenä päivänä, juutalaisen uuden vuoden no 5774 aattona, juutalainen kansa valmistautuu uuden 12 kuukautta kestävän aikakauden alkamiseen mieli täynnä epävarmuutta ja –tietoisuutta ellei peräti pelkoakin siitä, mitä tämä ajanjakso tuo tullessaan. Mutta juutalainen kansa on vuosisatoja kestäneen vaeltamisensa aikana kansojen erämaassa oppinut katsomaan tulevaisuuteen uskoen ja luottaen siihen, että Hän, joka ohjailee kansojen kohtaloa, on luvannut myös näin: ”Älä pelkää Minun kansani, joka Siionissa asut, Assyriaa, kun hän sinua vitsalla lyö ja kohottaa sauvansa sinua vastaan Egyptin tavalla”. (Jes.10:24)

Inhimillisesti asioita tarkastellen israelilaisilla on täysi syykin tuntea olonsa ellei turvattomaksi ainakin epävarmaksi. Kun katsoo Lähi Idän karttaa, Israeliksi kutsuttu vähäinen maarepale Välimereen viettävällä rinteellä Jordanjoen ja Välimeren välissä on vaikeasti erotettavissa islamin meren kyljessä, jossa sitä vieroksutaan ja parhaassakin tapauksessa vain siedetään, jonka oudot ja vieraat tavat herättävät naapureissa levottomuutta. Rauhansopimus Jordanian ja Egyptin kanssa on paperirauha, kansojen opettamista hyväksymään ja mahdollisesti elämään rauhassa juutalaisen kanssa ei ole edes aloitettu.

Israelin uusi vuosi alkaa USA:n kongressin päätöksellä ensi viikon alussa sotaretkestä Syyriaan, mikä - myöntäessään luvan presidentti Obamalle aloittaa vihollisuudet - voi laukaista laajemmat vastahyökkäykset Syyrian alueelta Israelin siviilikohteisiin. Hizbullah on aloittanut joukkojensa mobilisoinnin ja asettanut ne hälytysvalmiuteen USA:n iskujen varalta. Venäjä varoittaa Yhdysvaltoja leikkimästä tulella vihjaillen, ettei se tule katsomaan sivusta, kun sen läheistä liittolaista moukaroidaan, ilmaisematta tarkemmin, miten se toimisi. Se on kuitenkin tuonut Syyrian rannikon tuntumaan useita sota-aluksia painottaakseen varoituksensa vakavuutta. Iranin aikeista siinä tilanteessa ei myöskään olla varmoja, mutta se on vihjaillut kostoiskuista omilla ballistisilla ohjuksillaan.

Samaan aikaan Iranin ydinteollisuuden ainakin 18 000 parannettua sentrifugia jauhavat täydellä teholla rikastettua uraania ydinvoimalansa ja lääketeollisuuden tarpeisiin, mutta myös ydinaseen valmistamiseksi. Obama on luvannut estää Iranin ydinaseen valmistumisen, mutta Israelin poliittinen ja sotilaallinen johto ei ole hänen taitamattoman Syyrian kysymyksen hoitamisensa vuoksi ollenkaan vakuuttunut, että näin tapahtuu. Tämä asettaa Israelin johdon elämän ja kuoleman kysymyksen eteen, lähteäkö yksin ojentamaan häirikköä, mikä kuuluisi koko maailman tehtäviin? Asia lienee pakko ratkaista alkavan vuoden alkupuolella.

MONISTA uhkakuvista huolimatta Israel on menestynyt maailmaa runtelevien taloudellisten ongelmien aikana hämmästyttävän hyvin. Toivoa tulevaisuudesta lisäävät Välimeren rannikon lähistöltä löydetyt valtavat kaasuesiintymät, jotka turvaavat energian saannin vuosi-kymmeniksi ja jopa vientiinkin. Välimerellä sijaitsevat porauslautat ovat otollisia kohteita terrorijärjestöille kuten myös vihollismaille. Lauttojen turvallisuuden varmistamiseksi Israel on etsinyt erilaisia teknisiä ratkaisuja miehittämättömistä pienoisveneistä jatkuvaan ilmavalvontaan. Isku lauttoja vastaan aiheuttaisi katastrofin Välimerellä.
Rauhaa hierotaan palestiinalaisten kanssa valittujen neuvottelutiimien välillä, mutta PLO:n johdon antamien tietojen mukaan ne eivät etene ollenkaan.

2. USA:N Senaatissa laadittu esitys, joka oikeuttaisi presidentti Obaman aloittamaan rangaistusiskut Syyriaa vastaan, hyväksyttäneen tänään ulkoasiainvaliokunnassa republikaanien puheenjohtaja Boenerin sovittua asiasta demokraattien johtajan kanssa. Senaattori Bob Mewnendez (Dem) valiokunnan puheenjohtaja ja senaattori Bob Corker (Rep) sopivat tiistai-iltana asian käsittelystä valiokunnassa keskiviikkona.

Ulkoministeri John Kerry, puolustusministeri Chuck Hagel ja armeijoiden komentajien puheenjohtaja Jack Dempsey informoivat valiokunnan jäseniä Obaman hallituksen suunnitelmista ja päämääristä iskuista Syyriaa vastaan. Kerry antoi ymmärtää, ettei kongressin vaatimus USA:n maajoukkojen osallistumisen kiellosta ole ongelma. Hän sanoi, ettei USA ole menossa sotaan, eikä aika ole nojatuoli-eristäytymiseen tai joutumisesta pilkan kohteeksi. Kongressin huoleen Israelin joutumisesta hyökkäyksen kohteeksi Kerry totesi, että Israelin pääministeri Netanyahu lupasi maansa pystyvän vastaamaan siihen. Hän totesi myös, että Venäjä vihjailee lisäävänsä sotilaallista apuaan Syyrialle, jos USA hyökkää, ja toiseksi antaneen vihjeitä, että se avustaa tuhojen korjaamisessa.
KERRY painotti USA:n toiminen merkitystä Lähi Idälle, jonka kansa seuraavat USA:n toimia ja sen luotettavuutta lupaustensa toteuttamiseksi. ”Kysymys ei ole vain Syyriasta, vaan tuesta - jota me voimme tai emme ennakoida - Lähi Idän rauhanprosessille, Egyptin tulevaisuudelle, Lähi Idän muutokselle, alueen vakavuudelle ja muille intresseillemme”. Senaatin laatimassa resoluutiossa Obama saa 60 päivää hoitaa asia, ja 30 päivää lisää kongressin luvalla.

YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon kehotti Yhdysvaltoja panemaan jäitä hattuun eikä kiirehtimään sotaleikkeihin, jotka voivat sytyttää tuleen koko Lähi Idän. Hän sanoi, että YK:n peruskirjan mukaan sellainen hyökkäys on sallittua vain itsepuolustukseksi tai YK:n turvallisuusneuvoston antamalla valtakirjalla. Turvallisuusneuvoston käsittely Syyriasta on juuttunut Venäjän ja Kiinan vastustukseen, joilla on veto-oikeus neuvoston päätöksiin.
Obama itse uskoo Nancy Pelosin (Dem) tavoin, että hänellä on oikeus aloittaa iskut Syyriaan ilman kongressin hyväksymistäkin, mutta että hän tuntee olonsa turvatuksi kongressin tuella. http://www.timesofisrael.com/syria-resolution-sets-deadline-bars-ground-forces/

3. EGYPTIN armeija on aloittanut oman sotansa Siinaille pesiytyneitä salafistien, Al-Qaidan ja Hamasin joukkoja vastaan. Tiistaiaamuna armeija helikopterit tekivät yllätyshyökkäyksen Siinain niemimaan koillisosassa sijaitsevaan Sheikh Zuweyid kaupunkiin sanoen surmanneensa tai haavoittaneensa kymmeniä kansainvälisen jihadin jäseniä. Times of Israel artikkelin mukaan, koska Egyptissä ei ole NGO-järjestöjä Israelin tapaan nuuskimassa kaikkia armeijan ja hallituksen toimia ja maailman huomion keskittyessä Syyrian sotaretken valmisteluihin ja Israelin ja PA:n välisiin rauhanneuvotteluihin, Egyptin vahva mies kenraali Abdel-Fattah el-Sissi katsoi ajan sopivaksi selvitellä Siinain niemimaan sekavaa vyyhteä, jossa terroriryhmien vahvimmaksi on osoittautunut Al-Qaidaan sitoutunut järjestö.

EGYPTIN turvallisuusjärjestön taholta vakuutetaan, että he ovat hyvin tietoisia, miten herkästi maailma reagoi ihmisuhreihin, mutta että järjestössä on tehty päätös hoitaa kysymys, joka on yhteinen sekä Egyptin että Israelin turvallisuudelle. Samoista lähteistä myös vakuutetaan, että Egypti rakentaa puskurivyöhykettä Siinain ja Gazan välille, ja on siksi aloittanut määrätyillä alueilla olevien rakennusten purkamisen, joutuen karkottamaan asukkaita kodeistaan.
Toinen päämäärä on salakuljetustunneleiden sulkeminen Siinain ja Gazan väliltä. Armeija haluaa poistaa kaikki rakennuksen 500 km:n pituiselta puskurivyöhykkeeltä, mikä vaikeuttaa tunneleiden kaivamista rajan ali.

Armeija on poistanut 10 rakennusta Sarsouriyan alueelta Egyptin puoleisen Rafahin kaupungissa, ja aikoo jatkaa Gazan Brasilia-pakolaisleirin alueella, mikä on ongelmallinen, sillä useimmat tunnelit päättyvät sinne, joista 80 % on jo Egyptin mukaan suljettu. Siinain terroristit saavat ase- ja miestäydennystä suurelta osin Gazasta. Yksi terrorijärjestöistä on Jaish al-Islam, jota johtaa Mumtaz Durmash, jolla on hyvät suhteet Hamasin johdon kanssa.
Armeija sanoo pidättäneen Al-Qaidan kanssa suhteissa olevan järjestön johtajan Abel Mohammed Ibrahimin, jonka uskotaan olevan vastuussa armeijan 25 sotilaan ja siviilin murhasta viime kuussa. Kaksi muuta epäiltyä, Abdel Hussein ja Muhamed Fuazi pidätettiin.
Armeija onnistui eliminoimaan lähes koko Muslimijärjestön johdon, vain Mahmoud Izzat on edelleen vapaalla jalalla. http://www.timesofisrael.com/el-sissis-army-goes-to-war-in-the-sinai/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Israel testasi USA:n kanssa ohjusten torjuntaa Välimerellä eilen. Israel ampui testissä maaliohjuksen Sparrow, minkä Venäjän laivaston tutka havaitsi ja hälytti kansainvälisen yhteisön saaden aikaan hetkittäisen epävarmuuden, kuka ampui ja miksi. Asian tultua julki Israel joutui tunnustamaan oman osuutensa. Sparrow on Israelin kehittämä uusi maaliohjus, ja sen laukaisulla haluttiin seurata Israelin ohjusten seurantajärjestelmää. Sparrow on Rafael-yhtiön kehittämä maaliohjusjärjestelmä, jonka avulla koulutetaan torjuntamiehistöä erilaisten ohjustyyppien, kuten Scud B ja Scud D,  ampumiseen Israeliin. Sparrow, hepreaksi Ankor, suomeksi varpunen, perheeseen kuuluu kolme maaliohjusta, joista viimeistä Silver Sparrow, käytetään Arrow-3 torjuntaohjuksen testaamisessa. Venäjän tutka oli havainnut kaksi ballistista ohjusta 14.18 aikaan eilen todeten myöhemmin niiden pudonnen mereen. http://www.timesofisrael.com/russia-says-ballistic-objects-fired-near-syria/
-          USA:n presidentti Obama ei Valkoisen Talon tiedotteen mukaan tavanne Venäjän presidentti Vladimir Putinia G-20 konferenssin aikana Pietarissa 6.-7. 2013. Putin itse ehdotti, että G-20 forumi voi olla ihan hyvä keskustella Syyrian sotaretkestä, vaikka sen ohjelmaan ei ole sisällytetty sellaista tapaamista, sillä se keskittynee pelkästään taloudellisiin kysymyksiin. Moscow Times kertoi Putinin ehdotuksesta, mutta sopiiko se Obaman pirtaan, on toinen kysymys. Putin pahoitti mielensä Obaman lausuttua Putinista, joka istui neuvottelujen aikana hiljaa seuraten tapahtumia: ”Hän muistuttaa hylättyä poikaa”, mikä lienee tarkoitettu leikiksi, mutta ei saanut Putinia hymyilemään. Venäjä kieltää ehdottomasti, että Assadin joukot olisivat käyttäneet kemiallisia aseita 21.elokuuta Damaskoksen lähiössä, mitä USA puolestaan pitää syynä rangaistus-operaatioonsa Syyriaa vastaan. Miesten välit eivät ole hyvät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171617#.UibwUWJHT-k
-          90 % amerikkalaisista ei halua, että Obaman johtama suunnitelma hyökätä Syyriaan toteutuu. Heidän haluttomuuteensa vaikuttaa se, etteivät he luota Obamaan, jonka suosio on alempi kuin minkään USA:n istuvan presidentin. Myös armeijan johto kritisoi suunnitelmaa, se maksaisi miljardi USD kuukaudessa. Martin Dempsey kehottaa ensin tutkimaan, mihin sotaretki Syyriaan voisi johtaa. http://thecommonsenseshow.com/2013/09/02/the-us-military-fears-war-with-syria/
-          USA:n konservatiivinen radiojuontaja Rush Limbaugh totesi juontamansa ohjelman yhteydessä, että jos kasvavien todisteiden mukaan Damaskoksessa tapahtunut kemiallisin asein tehty hyökkäys oli, kuten näyttää, mitä ilmeisemmin lavastettu, se on kaikkien aikojen suutin lavastus. Limbaugh oli skeptinen saatuaan ensimmäisen viestin asiasta, mutta luettuaan journalisti Yossef Bodanskin artikkelin, jossa hän muistuttaa Sarajevon tapauksesta 1995, jossa muslimit lavastivat ”massamurhan” saadakseen ilmahyökkäykset serbejä vastaan, hän alkoi ymmärtää, että jossain on koira haudattuna, eli lemuaa pahalle. Toisen artikkelin mukaan suunnitelman olisi laatinut saudiprinssi Bandar Sultan, joka olisi toimittanut kaasua sisältävät ammukset Syyriaan Al-Qaidan jäsenille, jotka luovuttivat ne edelleen toiselle ryhmälle, jonka jäsenet eivät tienneet, miten käsitellä niitä, ja olisivat vahingossa laukaisseet niitä kohtalokkain seurauksin, kuten paikalliset asukkaat kertoivat. Al-Qaidan jäsen oli uhannut Assadia, että näitä ammuksia käytetään alaviitteja vastaan Syyrian länsirannikolla, koska ”he eivät tiedä, kuinka monta kertaa Allahia tulee rukoilla päivässä”. Bandar Sultan toimi USA:n tieten, mikä tekee siitä osasyyllisen.
      Limbaughin tavoin epäilyksiä todellisista syyllisistä ovat esittäneet ainakin Pat   
-          USA:n tukema Al-Qaidan kanssa liitossa oleva ryhmä ”Islamilaisesta Levantin Irakin Valtiosta” pysäytti bussin matkalla Tartusista Ras Al-Ainiin Syyrian koillisosassa. He teloittivat kaikki bussissa olleet 24 matkustajaa, niiden mukana 40-päivän ikäinen vauva, minkä jälkeen he sytyttivät bussin tuleen. Mediaraportin mukaan matkustajat teloitettiin siksi, että he olivat kotoisin Ras Al-Ainin kolmesta kylästä, joissa tuetaan kurdialueella toimivaa terrorismin vastaista järjestöä. http://www.infowars.com/us-backed-terrorists-behead-40-syrians-including-baby/
-          PLO:n pääsihteeri ja hallituksen jäsen Yasser Abed Rabbo sanoo, etteivät Israelin ja PA:n asettamien neuvotteluryhmien väliset neuvottelut johda yhtään mihinkään, eikä sano uskovansa niiden tuottavan tulosta ilman USA:n mahtavaa painostusta, mikä tulisi tietenkin kohdistaa Israeliin. ”En odota mitään edistystä ilman, että Amerikka käyttää mahtavaa painostusta, samantapaista kuin mitä se käytti Syyrian kysymyksen yhteydessä”. Livnin toimisto kieltäytyi kommentoimasta Rabbon lausuntoa todeten, että he noudattavat sovittua taktiikkaa, että vain USA antaa lausuntoja neuvotteluista. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Senior-PA-official-Peace-talks-with-Israel-are-going-nowhere-325267
-          Palestiinalaiset arabit alkoivat kivittää Temppelivuorelle nousseita juutalaisia keskiviikkoaamuna, minkä jälkeen Jerusalemin poliisi tuli paikalle pidättäen pahimmat häiriköt. Poliisi pidätti Islamilaisen järjestön pohjoisen haaran puheenjohtajan Raed Salahin syyttäen häntä kiihotuksesta. Hän kehotti muslimeja kaikkialta Israelissa ja territorioissa tulemaan Jerusalemin Temppelivuorelle ja ruumiillaan estämään juutalaisia nousemasta vuorelle, koska he saastuttavat sen, kuten he sanovat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171620#.UicAoWJHT-k
Lämpötilat Jm: Ke 17-28; To 18-28; Pe 18-30; La 17-29 C-astetta, puolipilvistä tai aurinkoista.
Kinneretin vedenpinnan korkeus –210.84 m merenpinnan alapuolella, 126 sm ylempänä viime vuodesta samaan aikaan. Lehdet ilmestyvät Israelissa seuraavan kerran ensi sunnuntaina. Mikäli raflaavia aiheita tapahtuu maailmalla, kerron niistä erikseen.
Onnellista Uutta Vuotta 5774.



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019