TORSTAI 08.08.13


TORSTAI 08.08.13

1. ”IRAN on asentanut 7 000 uutta sentrifugia uraanin rikastuslaitoksiinsa sen jälkeen, kun Iranissa pidettiin presidentin vaalit kaksi kuukautta sitten”, totesi pääministeri Benyamin Netanyahu tutustuessaan rakenteilla olevaan IDF:n uuteen tukikohtaan Hanegevin risteyksen lähelle Beshebasta etelään. Hän sanoi näiden uudenaikaisten sentrifugien, joihin sisältyy 1000 uudenaikaistettua moottoria, osoittavan, ettei Iran ole suinkaan muuttamassa suuntaansa presidentti Hassan Rouhanin tyynnyttelevistä lausunnoista ja neuvottelu-tarjouksista huolimatta. ”Presidentti Rouhani pyrkii esittelemään lännelle uudet kasvonpiirteet, hymyilevät ja sovinnolliset, mutta ohjelma ydinaseen valmistamiseksi jatkuu”.

NETANYAHU oli jos mahdollista vieläkin suorasukaisempi tavatessaan USA:n kongressin republikaani-jäsenten ryhmän, jota johtaa James Sensenbrenner Wisconsinista.
”Olen selvillä, että jotkut panevat toivonsa Iranin uuden presidentin varaan. Mutta hän on tietoinen tästä ja myös siitä, miten käyttää sitä hyväkseen: Eilen hän tarjosi neuvotteluja”.
Pääministeri selitti, että ”totta kai Rouhani haluaa keskustella, keskustella, ja lisää keskusteluja, ja samaan aikaan kuin kaikki keskustelevat hänen kanssaan, sentrifugit jauhavat täydellä teholla rikastettua uraania, eikä se ole mikään salaisuus”.
”Iranin uusi presidentti uhoaa, että tämä in hänen taktiikkansa: ”Minä puhun ja puhun ja rikastan uraania”. Uraanin rikastamisen kiihdyttämisen ohella Iran kehittää toista vaihtoehtoista tietä plutoniumin kautta”, Netanyahu selitti.
Pääministeri viittasi siihen, että Iran on myös Gazasta Israeliin ammuttujen rakettien takana. Hän myönsi, että nyt on maassa rauhallista, mutta ettei kukaan tiedä, koska tämä rauhallinen kausi päättyy. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/PM-Iran-has-set-7000-new-centrifuges-spinning-since-presidential-election-322399

Gazan terroristit ampuivat keskiviikkoyönä Kassam-raketin kohti Eshkolin aluekeskusta. Hälytyssireeni ei varoittanut raketin lähestymisestä, eikä se aiheuttanut vaurioita. Asukkaat kertoivat kuullensa kolme räjähdystä. Raketin putoamispaikkaa etsitään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170696#.UgM8_mJHT-k

2. Iran rakentaa uutta ohjusten laukaisuasemaa, kertoo brittilehti Daily Telegraph. Iran ilmoitti jokin aika sitten rakentavansa uusia asemia avaruusrakettien laukaisemista varten, mutta asiantuntijoitten antamien lausuntojen mukaan satelliittikuvat rakennuskohteista osoittavat, että asema on tarkoitettu ballististen ohjusten testausta varten. Asemasta otetut satelliitti-kuvat ovat olleet jonkin aikaa julkisuudessa, mutta Iranin selityksen mukaan ei ole mitään syytä huoleen, avaruustutkimuskeskuksen lähelle Semnan provinssiin rakennettava asema palvelee maan avaruustutkimusta. Kuvat asemasta otettiin kuukausi sitten ja ne julkistettiin Janes sotilas- ja turvallisuusarvioinnissa. Ne osoittavat 23 metriä korkean tornin 200 x 140 metrin suuruisella laukaisualustalla; sekä 125 m pitkän tyhjennys-deflektorin.

 25 mailia Shahrudin kaupungista kaakkoon rakennettavassa laitoksessa ei ole Iranin avaruus-raketeissaan käyttämän juoksevan polttoaineen säiliötä, mikä osoittaa, että asema on tarkoitettu kiinteää polttoainetta käyttävien ballististen ohjusten testaamista varten. Paikka on suotuisa siihen, sillä se tarjoaa ohjukselle 870 mailia pitkän kantomatkan ennen putoamista Intianmereen. Iranilla on yksi avaruustutkimusasema Semnanissa, 100 mailia lounaaseen nyt rakenteilla olevasta asemasta, ja Iranin hallitus vihjaa, että se rakentaa toista tutkimusasemaa Kaakkois-Iraniin Chabahariin. Täten sillä olisi kolme avaruustutkimus-asemaa. Läntiset tarkkailijat pitävät havaintoja merkittävinä huomioiden Iranin talousongelmat, ja toiseksi jos tiedot osoittautuvat tosiksi, ne voivat nostaa jännitystä Lähi Idässä, mutta myös entistä suurempaa huolta Euroopassa, koska Iranin ydinsuunnitelman ohessa sillä on ydinaseen kuljetuskapasiteetti Lähi Idän ja Euroopan maihin ja USA:n arvion mukaan viimeistään 2015 myös Amerikkaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170699#.UgM0_mJHT-k

3. SYYRIAN kapinallisten edustaja sanoi torstaiaamuna, että kapinalliset olivat ampuneet 17 kranaattia presidentti Bashar Assadin moottorisaattuetta vastaan, joka oli matkalla Eid al-Fitr ramadanin lopettamistilaisuuteen Damaskoksen moskeijaan. Kapinalliskomentaja Fares al-Bitar sanoi, että kranaatit olivat 120 mm:n raketteja, mutta ettei Assad haavoittunut iskussa.
Al-Arabiya julkaisi TV-lähetyksessään kuvia, joissa presidentti Assad osallistuu moskeijan
rukousseremoniaan, joka liittyy Eid al-Fitr ramadan paaston lopettamisjuhliin. Raportin mukaan TV-lähetys esitettiin livenä.
Kapinalliset ilmoittivat aiemmin, että Damaskoksen Al-Rawdha lähiöön johtava tie oli eristetty. Lähiössä sijaitsee myös presidentin palatsi. http://www.timesofisrael.com/syrian-rebels-claim-attack-on-assad-convoy-president-reportedly-unharmed/

Al Jazeera vahvistaa tiedot kranaattien ampumisesta presidentti Assadin palatsin läheisyyteen ja mahdollisesti hänen autosaattuettaan vastaan Damaskoksen Malikin alueella. Tieto perustuu paikallisten asukkaitten antamiin tietoihin. Al Jazeera kertoo myös TV-kanavilla näytetyn, miten Assad osallistuu Damaskoksen Umaiyyad moskeijan rukoustilaisuuteen. http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2013/08/20138853653549813.html

4. DEBKAFILE (DF) tutkii artikkelissaan Israelin ja USA:n mahdollisia iskuja Iraniin estääkseen tai ainakin siirtääkseen sen ydinaseen valmistumisen. DF toteaa, että Obaman haluttomuus turvautua asevoimiin on saattanut Israelin pääministerin ”temppelin huipuille”, sillä hän on Obaman kielteisen kannan jälkeen ainoa, joka voisi häiritä Iranin ydinaseen valmistumista, joskaan ei kokonaan estää. DF toteaa, että siksi Netanyahu pyrkii vaikuttamaan USA:n kongressiin, joka voi estää Obaman suunnitelmat merkittävien myönnytysten antamiseksi presidentti Hassan Rouhanille voidakseen aloittaa hänen kanssaan suorat neuvottelut.

IRANIN presidentti Rouhani johti 1990-luvulla Iranin neuvotteluja maansa ydinteollisuudesta, ja silloin hän 1993 keskeytti ydinsuunnitelman toteuttamisen USA:n iskujen pelossa, mutta USA:n sekaantuessa Irakin sotaan hän katsoi ajan sopivaksi vuotta myöhemmin antaa luvan ydinohjelman jatkumiseksi täyttä vauhtia. Hän uhoaa nyt itse, että hän taktikoi siten saadakseen aikaa ydinaseen rakentamiseksi hankkien siihen tarvittavia osia ja välineitä länsivalloista niiden huomion ollessa suuntautunut Irakiin.
Siksi Netanyahu painotti sanktioiden pitämistä purevina tai jopa koventaen niitä, koska vain ne pystyvät hiljentämään Iranin ydinaseen rakentamista, vaikka toisaalta hän tunnustaa, että ne vaikuttavat vain hidastavasti, ei estävästi. Siksi sotilaallinen vaihtoehto on pidettävä yllä.

Wall Street Journal kertoi maanantaina 05.08.13, että Iran rakentaa raskasvesilaitosta Arakiin Iranin luoteisosassa, ja sen arvioidaan valmistuvan 2014 puolivälissä. Siellä voidaan rakentaa ydinpommi laitoksen ydinjätteestä plutoniumista, kuten Pakistan, Intia ja Pohjois-Korea tekevät. Plutoniumista saadaan ydinpommi valmistettua nopeammin kuin rikastetusta uraanista. Toisaalta maan pinnalla olevat suuret laitokset ovat haavoittuvampia kuin vuoden sisään rakennetut laitokset, kuten Fordon rikastuslaitos.
Netanyahu seuraa huolestuneena Obaman haluttomuutta sekaantua suoraan Syyrian sisällis-sotaan ja olettaa Obaman toimivan samoin Iranin suhteen. Koska sekä USA että Israel hidastelevat sotilaallisten iskujen tekemiseksi Iranin ydinlaitoksia vastaan, minkä Teheranissa valtaa pitävät ovat havainneet, he eivät näe mitään syytä poiketa aiemmin omaksumaltaan tieltä kehittää Iran ydinvallaksi ja alueelliseksi suurvallaksi. http://www.debka.com/article/23174/Barring-the-IDF-Netanyahu’s-last-resort-against-possible-Obama-détente-with-Iran-is-US-Congress

5. UUTISOTSIKOITA
-     Israelin ja PA:n rauhanneuvottelijoiden valmistautuessa toiseen varsinaiseen istuntoonsa 14.08. PA:n virallinen TV jatkaa Israelin ja juutalaisten vastaisten ohjelmien ja filmien esittämistä. MEMRI:n kääntämässä filmissä esitetään kuviteltu tilanne, jossa aseistetut ”setlerit” häiritsevät palestiinalaista paimenta, minkä jälkeen palestiinalaiset muodostavat iskujoukon, joka hyökkää ”setlerien” kimppuun ja saatuaan jonkun kiinni, pieksevät heitä. Filminpätkä esitettiin PA:n TV:ssa heinäkuun 29. päivänä. -  Viikko sitten PA:n TV esitti filmin Muhammedin taistelusta Medinan lähellä asuvia Quraishin juutalaisia vastaan. Siinä Kuraizan juutalaiset piirityksen jälkeen pakotettiin antautumaan, jonka jälkeen Muhammad määräsi kaikki miehet surmattaviksi, naiset ja lapset myytiin orjiksi, kauneimmat naiset ja tytöt joutuivat muhamettilaisten jalkavaimoiksi, yksi heistä Muhammedille. Näistä kerrotaan artikkelissa Arabian Juutalaiset, israelupdate.achlak.net.
-          Puolustusministeri Moshe Yaalon vahvistaa, että neljä IDF:n sotilasta haavoittui heidän ajaessaan pommin yli lähellä Libanonin rajaa. Libanonilainen lähde väittää heidän olleen Libanonin alueella, mitä Yaalon ei tunnustanut. Hän sanoi tutkimusten alkaneen saadakseen selville, oliko pommi uusi vai jäänyt huomaamatta aiemmin. Hän kertoi sotilaiden toimineen ohjesääntöjensä mukaan, mutta ei puuttunut yksityiskohtiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170684#.UgNXv2JHT-k
-          Hizbullahin TV-kanava Al-Manar julkisti videon, jonka se sanoo esittävän neljän israelilaisen sotilaan haavoittumista pommista Libanonin alueella 400 m Israelin rajasta. Hizbullah syyttää IDF:ä ettei se informoinut YK:n asemaa tapahtumasta, vaikka se on lähellä UNIFIL:n tukikohtaa. YK sanoo aloittavansa tutkimuksen asiasta. Yksi sairaalaan viedyistä sotilaista vapautettiin sairaalasta eilen iltapäivällä, muut kolme jäivät vielä hoidettaviksi. http://www.timesofisrael.com/hezbollah-posts-photos-from-scene-of-blast-that-injured-soldiers/
-          Jeninissä arviolta 150 arabia kokoontui keskiviikkona estääkseen IDF:n sotilaita pidättämästä etsimänsä Islamic Jihadin johtajan ja toisen etsityn. IDF ei kertonut heidän nimiään, mutta MAAN-uutistoimisto kertoi, että johtaja oli Abed al-Halim Ezz al-Din, joka vapautettiin Israelin vankilasta 2012 kärsittyään 5.5 vuoden vankeustuomion Haderan itsemurhaiskun suunnittelusta vuonna 2005, jossa 5 ihmistä kuoli ja 35 haavoittui. Asukkaitten mukaan IDF:n sotilaat ajoivat paikalle kymmenellä jeepillä. – Toisessa tilanteessa IDF:n sotilaat pidättivät Nablusissa kaksi arabia aikaisin keskiviikkona, toinen heistä Mohammed Anwar Muna, joka työskentelee Iranin Quds Pressin palveluksessa, kuten MAAN-uutistoimisto raportoi. Quds Press esitti vastalauseen miesten pidättämisestä ja vaati heidän välitöntä vapauttamistaan. IDF myöntää pidätykset, mutta ei anna tietoja, mistä heitä syytetään tai epäillään. http://www.timesofisrael.com/palestinians-riot-in-jenin-after-terror-activists-arrest/
-          Syyrian informaatioministeri Omran Zoabi kieltää ehdottomasti virheellisinä tiedot, että Assadin autosaattue olisi joutunut kranaattihyökkäyksen kohteeksi eilen Assadin mennessä rukoustilaisuuteen Eid al-Fitr ramadanin lopettamistilaisuuteen. Videoesityksessä näytettiin hänen osallistuvan rukouksiin Umaiyyad-moskeijassa. Kapinallisryhmä Al-Sham vapautusprikaati ja FSA:n johtaja ilmoittivat järjestöjensä osallistuneen hyökkäykseen. – Syyrian armeija ilmoitti aiemmin surmanneensa 62 kapinallista väijytyksessä Damaskoksen lähellä. http://www.timesofisrael.com/syrian-rebels-claim-attack-on-assad-convoy-president-reportedly-unharmed/

Lämpötilat, JM: Torstai 19-30 C-astetta; Perjantai 20-29: Lauantai 20-29; Sunnuntai 20-29 C-astetta, ilman on kaiken aikaa aurinkoinen tai heikosti pilvinen. http://www.timesofisrael.com/
Kinneretin vedenpinta on 210.605 m merenpinnan alapuolella, 125 sm ylempänä kuin viime vuonna tähän aikaan. https://twitter.com/kinbot







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019