SUNNUNTAI 25.08.13


SUNNUNTAI 25.08.13

1. USA:N presidentti Barack Obama kokosi eilen sotilaallisia neuvonantajiaan ja sotilasjohtajia neuvotteluihin ennen päätöstään, puuttuako suoraan Syyrian tilanteeseen, jossa USA:n nykyisen kannan mukaan Assadin armeija on käyttänyt kemiallisia aseita, mikä ylittää Obaman asettaman punaisen varoituslinjan. Hän antoi käskyn siirtää asevoimiaan lähemmäs Syyriaa, mikä tarkoittanee lähinnä merivoimien aluksia. USA:lla on sotilas-yksiköitä Jordaniassa, Turkissa ja joitakin myös Israelissa, mutta Obama aristelee käyttää omia maavoimiaan Syyriassa, mikä sitoisi sen arvaamattoman pitkäksi ajaksi sotaan, jonka seurauksia on vaikea ennakoida. Kommandotyyppisiin hyökkäyksiin Syyrian maaperällä USA on kouluttanut ja aseistanut paikallisia kurdeja ja jordanialaisia, kuten Debkafile raportoi. Tarkkailijoiden mukaan USA todennäköisesti käyttää aluksi sota-aluksilta ammuttuja risteilyohjuksia, mutta voi seuraavaksi turvautua myös lentoaseeseensa.

SYYRIAN ulkoministeri varoittaa, ettei sotaretki Syyriaan tule olemaan kävely puutarhassa. Syyrialla arvioidaan olevan 100 000 ohjusta ja rakettia sekä Hizbullahilla n. 70 000. Syyrian armeijalla on tuhansia Scud-D ohjuksia, jotka ovat tarkkoja ja joilla se yltää lähes kaikkialle Israelissa, sekä lyhyen- ja keskimatkan venäläisvalmisteisia SS-22 ohjuksia 120 kg:n kärjellä.
Pari vuotta kestänyt sota kapinallisia vastaan on tietenkin kuluttanut Syyrian armeijan voimia ja asevarastoja, joita Venäjä on täydentänyt kaiken aikaa aiempien sopimusten mukaisesti. Lisäksi Iran täydentää kuvaa omilla logistisilla huoltotoimillaan. Hizbullah on saanut Iranilta miehittämättömiä pienkoneita (drones), joita se voi käyttää tiedusteluun ja pommi-iskuihin. Pääsihteeri Nasrallah tunnusti jokin aika sitten, että Syyria luovutti heille kehittyneitä aseita.

Israelin kannalta suurin pelko kohdistuu Syyrian suuriin ei-tavanomaisten aseiden varastoihin, jotka on keskitetty kahdeksaantoista kohteeseen, osa alaviittien asuinalueille rannikolla. Assad on vakuuttanut, ettei kemiallisia aseita käytetä omaa kansaa vastaan, mutta jos Syyria vastaan tehdään hyökkäyksiä maan ulkopuolelta, tilanne muuttuu vaaralliseksi. Aiemmin raportoitiin, että armeija on varustanut ohjuksiaan kemiallisin kärjin sekä lentokoneista pudotettavia pommeja nopeaa toimintaa varten.
Avoin kysymys on, voiko näitä varastoja tuhota tai miehittää ennen niiden käyttämistä ilman, että siitä olisi vaaraa paikallisille asukkaille?

HIZBULLAH toimii läheisessä yhteystyössä Iranin ja Syyrian kanssa, ja sen joukkoja taistelee Syyrian armeijan rinnalla kapinallisia vastaan. Syyrian joutuessa suoran ulkopuolisen hyökkäyksen kohteeksi se voi toteuttaa uhkauksensa hyökätä raketeillaan Israeliin, kuten myös Hamas, vaikka sen kapasiteetti ja asema kärsi pahoin Egyptin sotilaskaappauksen vuoksi. Gazassa toimiva Islamic Jihad voi kuitenkin aloittaa omat iskunsa, mikä aiheuttaa väistämättömät vastatoimet Israelin taholta vetäen Hamasin mukaan.
ISRAELIN vastaiskut alkaisivat IAF:n tehoiskuilla Libanonissa olevia kohteita vastaan, mitä seuraisivat kommandotyyppiset hyökkäykset valittuihin kohteisiin ohjusten tuhoamiseksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4421668,00.html

USA:n turvallisuuslähteet arvioivat, että USA tullee kaiken todennäköisyyden mukaan iskemään valittuihin kohteisiin enemmän vain varoitukseksi Assadille kemiallisten aseiden käyttämisestä. Tätä vaatii jo pelkästään Obaman antamat vakuutukset uskottavuutensa osoitukseksi, mikä on saanut pahoja kolhuja viimeisten viikkojen aikana. Puolustusministeri Chuck Hagel kertoi Obaman neuvottelutilaisuuden jälkeen, että presidentti oli pyytänyt Pentagonia valmistelemaan Iskuja Syyriaan.
Ministeriön virkailijoiden mukaan merivoimat lähettivät neljännen sota-aluksen Syyrian lähettyville ilman välittömiä käskyjä ohjusiskuista Syyrian alueelle, kertoo AP.
ABC uutistoimisto raportoi, että USA:n potentiaaliset iskut kohdistuisivat Syyrian sotilas- ja hallintokeskuksiin sekä ohjuspatteristoihin ja sotilaslentokenttiin kemiallisten aseiden kuljetus-kapasiteetin tuhoamiseksi, mutta ei kemiallisten aseiden varastoihin. USA:n todennäköisin ohjus olisi Tomahawk risteilyohjus, laukaistuna joko aluksilta tai maalta Syyrian ulkopuolelta.

Syyrian tiedotusministeri Omran al-Zoubi varoitti lauantaina, että hyökkäyksellä Syyriaa vastaan olisi vaaralliset seuraukset. ”Liekkimassat tulisivat sytyttämään koko Lähi idän”, hän sanoi lisäten, ettei sellainen seikkailu olisi mikään piknik. Hän välitti vakavan varoituksen Assadin hallitukselta: ”Amerikan painostus ei auta asiaa. Se on ajan haaskausta, sillä Syyria
ei peräänny taistelussaan terroria vastaa”, al-Zoubi sanoi TV-haastattelussa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4421645,00.html

2. ”LÄHI ITÄ tarvitsee rauhansopimusta enemmän kuin koskaan”, sanoi Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius Ramallahissa Abbasin tapaamisensa jälkeen lisäten:
”Israelin ja palestiinalaisten välisten neuvottelujen onnistunut lopputulos olisi kuin salaman-isku rauhan hyväksi kriisien riepottelemalle Lähi Idälle”, hän totesi medialle lauantaina.
”Vaikkapa puhuisimme vain naapurikansoista – Egypti, Syyria, Libanon – tosiasiaksi jää, että Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti on yksi niistä, ehkä jopa keskeinen, alueella”.
Hän vakuutti, että erityisesti rauhattomalla alueella on vieläkin tärkeämpää edistää rauhaa.
”Meidän tukemme on välttämättömämpi kuin koskaan. Tämä on tilaisuus saada läpimurto rauhan hyväksi”, Fabius totesi tavattuaan PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin. Hän vakuuttaa Lähi Idän matkansa päämääränä olevan vahvistaa rauhan mahdollisuuksia.

ISRAELIN ja PA/PLO:n väliset rauhanneuvottelut alkoivat monen vuoden jälkeen tiukan salaisuuden verhon peitossa. Seuraava neuvottelu pidettäneen lähipäivien aikana.
Abbas yritti esittää rauhanmiestä vakuutellen lehdistölle seisoessaan Fabiuksen rinnalla: ”Sanoisin, että palestiinalaiset neuvottelevat hyvässä tarkoituksessa, haluamme neuvotella positiivisessa hengessä”, hän selitti pyrkien osoittautumaan diplomaattiseksi, mutta säräytti seuraavaksi virhesävelen. ”Toivomme sitä samaa Israelin taholta, haluamme muodostaa aidon ilmapiirin setlementtien lopettamiseksi, jotka ovat laittomia meidän ja myös maailman näkökulmasta katsoen”. Israelissa kysymys ”setlementeistä” nähdään päinvastaisesti.

RANSKAN ulkoministeri Laurent Fabius tapaa tänään sunnuntaina presidentti Shimon Peresin, pääministeri Benyamin Netanyahun sekä oikeusministeri Tzipi Livnin.
Palestiinalaislähteet raportoivat vakavista epäluuloista Israelin vilpittömyydestä neuvotteluihin, mutta aikovat kuitenkin jatkaa neuvotteluja - ainakin toistaiseksi.
PA:n ulkoministeri Riyan al-Malki puki epäilyksensä sanoiksi: ”Meillä ei ole suuria odotuksia neuvottelujen suhteen, koska tiedämme etukäteen Israelin hallituksen virallisen kannan”. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4421618,00.html

3. ISRAELIN TV-2:n julkistaman raportin mukaan viime keskiviikkona Damaskoksen lähellä tapahtuneen kemiallisin asein tehdyn hyökkäyksen suoritti Syyrian armeijan 4. panssari-divisioonan 155. panssariprikaati, jota johtaa Bashar Assadin veli Maher Assad. Hermokaasuja, luultavasti sariinia, sisältävät ammukset ammuttiin Damaskoksen länsipuolella olevalta kukkulalta sijaitsevasta tukikohdasta, raportoi TV-2. Uutisen mukaan Syyria on keskittänyt kemiallisten aseitten varastonsa pääosan kahteen tai kolmeen kohteeseen Syyrian ilmavoimien tiedustelujoukkojen valvonnassa, jotka vastaavat suoraan presidentti Assadille.

Raportissa spekuloidaan edelleen, että Israelin näkemyksen mukaan hyökkäys oli luultavasti merkki suuresta sotilasoperaatiosta kapinallisia vastaan Damaskoksen liepeillä.
Israelin turvallisuusjoukot ovat viestittäneet USA:n turvallisuusjärjestöille kemiallisten aseitten vieläkin suuremmasta vaarasta, mikäli ne joutuvat Al-Nusran tai Al-Qaidan käsiin.
Pääministeri Netanyahu varoitti viime viikolla, että Iranin mullah-hallitus seuraa tarkoin länsimaiden suhtautumista väitettyyn kemiallisin asein tehtyyn hyökkäykseen, mikä viittaisi siihen, että se oli tarkoitettu koepalloksi lännen reaktion testaamiseksi.
”Syyriasta on tullut Iranin koekenttä, ja Iran seuraa tarkoin reagoiko maailma ja miten sen asiakkaan Syyrian ja Hizbullahin suorittamiin hirmutekoihin viattomia siviilejä vastaan Syyriassa”. Keskiviikkona kapinalliset raportoivat, että 1300 ihmistä oli kuollut iskuissa, mutta toiset tietolähteet kertovat paljon pienemmästä uhrimäärästä. http://www.timesofisrael.com/israel-tv-chemical-weapons-were-fired-by-assads-brothers-unit/

4. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan – kuten tavallista ennen muita – presidentti Obaman ja Englannin pääministeri Cameronin keskustelleen lauantaina 40 minuuttia Syyrian tilanteesta, mikä osoittaa tilanteen vakavuuden ja USA:n valmistautumisen sotaan. Länsimedia kertoo laveasti, miten lännen, arabien ja muslimien sotilaallisen operaation valmistelujen aikana Israelin armeija tekee omia salaisia valmistelujaan, vaikka se pysytellee ulkona  yhteis-operaatiosta. IDF:n ja turvallisuusjärjestön arvion mukaan Syyrian armeija tulee vastaamaan sitä vastaan tehtyyn hyökkäykseen iskemällä Israelia sekä Turkkia ja Jordaniaa vastaan, mistä on kuvaava esimerkki Syyrian tiedotusministerin varoitus, että sellainen hyökkäys tulee nielaisemaan koko Lähi Idän liekkimereensä.

DF kertoo, että Venäjä on asettanut Välimeren ja Mustanmeren laivastonsa hälytys-valmiuteen kuten myös nopean toiminnan joukkonsa Venäjän etelä- ja keskiosissa.
Kolme syyrialaista sairaalaa kertoivat järjestölle Medecins Sans Frontieres lauantaina, että niihin on tuotu 3 600 potilasta, jotka kärsivät hermokaasuoireista, ja että 355 heistä kuoli.
Lännen antamien tietojen mukaan kaasun laadun määrittelyn tekee hyvin vaikeaksi se, että pieni määrä sariinia on sekoitettu suureen määrään tainnutuskaasua, jota käytetään mellakan taltuttamisessa. Tämä seos on Iranin kehittelemä tutkimusten vaikeuttamiseksi.  http://www.debka.com/article/23220/Western-Mid-East-military-action-prepared-for-Syria-Israel-Jordan-Turkey-face-up-to-Syrian-counter-attack-Russia-on-war-alert

5. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin merivoimat aikoo siirtää Gazan rannikon edustalla partioivan Super Dvora III nopean partioaluksen lähelle Libanonin rannikkoa siellä partioivien Dvora MD I ja II alusten tueksi. Alus on IAI:n suunnittelema ja rakentama, sen pituus on 27.4 m, sen toimintasäde 700-1300 merimailia ja nopeus 45 merisolmua täydessä 57-75 tonnin lastissa. Hyökkäysmalli on nimeltään RAMTA. Alus pystyy liikkumaan hyvin matalissa vesissä, kuljettamaan lääkinnällisiä ja avustustarvikkeita sekä evakuoimaan haavoittuneita. Gazan vesillä alus toimi salakuljettajien ja kauppasaarron rikkojien estämiseksi. Sillä on kaksi dieselmoottoria, jotka alun perin suunniteltiin pikaveneitä varten. Niiden työntövoima vastaa kaikkein kehittyneimpien hävittäjien moottoreita kuten Venäjän SU-35-37. Alus on erittäin nopealiikkeinen ja helposti ohjattavissa aina 1.2 metrin syvyisessä vedessä. se voidaan varustaa 30 mm:n kanuunalla ja eri kaliiberin konekivääreillä, Elbit-El-sensoreilla, mutta uusin ase on typhoon, mikä tulee korvaamaan kanuunat.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171247
-          Islamin liikkeen pohjoisen haaran rääväsuinen sheikki Raed Salaah esitti viimeisimmän vaatimuksensa viikonvaihteen saarnassaan vaatien muslimeja ”tarttumaan aseisiin” estääkseen juutalaisia pääsemästä Temppelivuorelle. Aiemmin hän on vaatinut arabeja vapauttamaan Jerusalem ja esittänyt loukkaavaa kritiikkiä Israelia vastaan, jonka olemassa oloa hän pitää saastuttavana ja häpeänä islamille. Hän väitti Israelin suunnittelevan ”murtautumista” Temppelivuorelle, jossa Al-Aksa moskeija sijaitsee, ja jonka puolustamista hän toistamiseen vaatii Israelin tuhoamis-yrityksiä vastaan. Juutalaiset voivat nousta vuorelle ja liikkua määrätyillä alueilla, mutta heiltä on pääsy kielletty Al-Aksaan ja Kalliomoskeijaan. Toiseksi Salaah väittää, että Israel suunnittelee rakentavansa synagogan Temppelivuorelle ja aloittavansa samanlaisen vuorottelun kuin Patriarkkain mausoleumissa Hebronissa. Salaah kehotti Israelin arabimuslimeja tulemaan kaikkialta Israelin maasta suojelemaan vuorta ruumiillaan estääkseen juutalaisten pääsyn Temppelivuorelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171251#.UhnKT2JHT-k
-          Egyptin turvallisuusjoukot estivät Hamasin sotilassiiven yrityksen vahingoittaa turvallisuusjärjestön asemia ja henkilökuntaa Siinailla. Kuwaitilaisen lehden Alrain mukaan 15 Hamasin terroristia pääsi salakuljetustunnelien kautta Siinain puolelle vieden sinne aseita tarkoituksenaan hyökätä Egyptin tuvallisuusjoukkojen asemia vastaan Siinailla. Yhtenä päämääränä on muiluttaa Egyptin pidättämiä Muslimi-veljeskunnan johtajia pois maasta. Äskettäin raportoitiin, että Veljeskunnan johtajia oli päässyt turvaan Gazaan ja perustaneet sinne päätukikohdan, josta käsin he jatkavat armeijan vastaista taisteluaan. Toisaalta Gazaan on perustettu Egyptin mallin mukainen tamarok järjestö, joka pyrkii Hamasin nykyjohdon kaatamiseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171250#.UhnND2JHT-k
-          Kaliforniassa raivoava hallitsematon tulipalo, joka on jo tuhonnut laajoja alueita leviten 200 nelimailin laajuiseksi ja uhkaa San Franciscon kaupunkia. Sen akuuttina kohteena on Yosemite kansallispuisto, jonka alueelta kaupunki saa juomavetensä ja on vaarassa menettää voimalinjansa. Yli 5 500 kotia joudutaan evakuoimaan. USA:n palojen sytyttäjäksi on ilmoittautunut palestiinalainen Masada al-Mujahideen, joka internetissä opettaa tekemään etälaukaisijalla toimivia palopommeja palon sytyttämiseksi.  http://mobile.wnd.com/2013/07/jihadists-claim-credit-for-arizona-fires/




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019