SUNNUNTAI 11.08.13


SUNNUNTAI 11.08.13

1. PÄÄMINISTERI Netanyahu joutui hernia –leikkaukseen saatuaan äkillisen vatsakivun. Lääkärit määräsivät hänelle pikaisen leikkauksen, joka suoritettiin sunnuntain vastaisena yönä. Tunnin kestävä leikkaus sujui lääkärien mukaan hyvin ja potilas toipuu yleis-puudutuksen jälkeisestä sekavuudesta. Hän ei kuitenkaan voine osallistua hallituksen istuntoon eikä perustamansa ministeritiimin kokoukseen tänään. Tässä pienoistiimissä käsitellään rauhanprosessiin kuuluvia asioita, joista ajankohtaisin on terroristien vapauttamien, mistä tulee tehdä päätös tänään, että jää 48 tuntia aikaa valitusten tekemiseen korkeimmalle oikeudelle ennen tiistaiksi suunniteltua vapauttamista. Ministeritiimin kokousta johtaa Netanyahun ollessa estynyt puolustusministeri Moshe Yaalon.
Pääministerin suostumus terroristien vapauttamiseen, joilla kaikilla on juutalaisten verta käsissään, on herättänyt kirpeää arvostelua laidasta laitaan, sillä päätöksen katsotaan syntyneen USA:n hallituksen ja viime kädessä Obaman hillittömän painostuksen alla.

Ministeritiimi julkistanee tänään pidettävässä kokouksessaan vapautettavien terroristien nimet ja päättänee tämän 26 vankierän vapauttamiseen liittyvistä yksityiskohdista. Pääministeri suostui vapauttamaan 104 pitkäaikaisvankia asteittain neuvottelujen edistymisen mukaan.
PA toivoo saavansa nimilistan vapautettavista vangeista tänään voidakseen informoida heidän omaisiaan. PA on aina järjestänyt vankien vastaanottotilaisuudesta kansanjuhlan, jossa johtavat virkailijat ovat heitä ensimmäisinä syleilemässä ja kukittamassa kutsuen heitä kansansankareiksi, jotka ovat kärsineet osallistuessaan kansan vapaustaisteluun. Pisimpään tuomioitaan kärsineet vapautetaan ensimmäisinä. Vapauttamista puolustetaan sillä, että sen avulla nostetaan Abbasin neuvotteluhalua, mutta minkäänlaisia merkkejä siitä, että hänen asenteensa olisi muuttunut ystävällisemmäksi, ei ole saatu. Israelin syyttäminen ja vääristeltyjen tietojen levittäminen PA:n virallisessa mediassa jatkuu herkeämättä.
Ajatus vaiheittaisesta vapauttamisesta johtuu epäluulosta, että jos kaikki 104 olisi vapautettu kerralla, Abbas olisi jollain tekosyyllä kävellyt ulos neuvotteluista. Netanyhau kuitenkin vihjaa, että tämä on vasta alkua, lisää vapautetaan, jos luottamus ja toiveet tuloksista lisääntyvät.

2. Netanyahu valittaa ulkoministeri John Kerrylle lähettämässään kirjeessä PA:n jatkuvaa kiihotusta Israelia vastaan vielä rauhankeskustelujen ollessa käynnissä.
”Kiihotus ja rauha eivät voi elää rinnakkain. Sen sijaan, että PA opettaisi palestiinalaisia elämään rauhassa Israelin kanssa, sen vihaopetus myrkyttää seuraavan sukupolven ja laskee pohjan jatkuvalle väkivallalle, terrorille ja konfliktille”, Netanyahu sanoo kirjeessään.
Seuraava neuvottelu pidetään keskiviikkona joko Jerusalemissa tai Jerikossa. Israelia edustavat Tzipi Livni ja Yitzhak Molcho, PLO:n tiimin muodostavat Saeb Erekat ja Mohammed Shtayyeh, USA:n hallituksen edustajana toimii Martin Indyck.
Keskusteluja tuli seuraamaan myös Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle, joka tapaa tänään presidentti Peresin, huomenna Netanyahun sekä puheenjohtaja Abbasin. 

PÄÄMINISTERI Netanyahu valittaa kirjeessään PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin Kairossa antamaa haastattelulausuntoa samaan aikaan, kuin Kerry avasi ensimmäisen keskustelutilaisuuden. Abbas vannoo lausunnossaan, että ”viimeisessä ratkaisussa emme halua nähdä yhdenkään israelilaisen – sotilaan tai siviilin – meidän maillamme”.
Netanyahu valitti myös kirjeessään PA:n TV-kuuluttajan selittävän, että ”Palestiinan maa ulottuu Eilatista Hanikraan Israelin pohjoiskärjessä” Barcelonan jalkapallojoukkueen Hebronin vierailun aikana järjestetyn visailun yhteydessä.  Edelleen Netanyahu valitti Kerrylle suositun palestiinalaisen ”Arab Idolin” Muhammad Assafin esityksestä, joka julkaistiin youtubessa. Assaf kertoo Barcan-joukkueelle esittämässään laulussa kaihoavansa israelilaisia kaupunkeja, jotka  1967 linjojen mukaan joutuivat Israeliin, mutta jotka kuuluvat Palestiinaan.

USA:n kongressin demokraattisen puolueen edustajaryhmän johtaja Steny Hoyer, Maryland, vakuuttaa, ettei USA:n tule rahoittaa PA:n opetusmateriaalia, mikä ei opeta suvaitsevuutta ja keskinäistä arvonantoa. Hän sanoi tavattuaan PA:n pääneuvottelijan Saeb Erekatin – Abbas oli mennyt hoitamaan sielunvammojaan Saudi Arabiaan – keskiviikkona, että tämä kysymys oli heidän 36 hengen ryhmänsä ensimmäinen kysymys, johon puututtiin. Erekatin kerrotaan vastanneen kierrellen ja selvästi hämmentyneenä, ettei opetusohjelma ole täydellinen, mutta että sitä parannellaan, pystymättä vastaamaan suoraan syytöksen.
Land of Israel seuranta- ja painostusryhmä kehottaa Netanyahulle lähettämässään kirjeessä peruuttamaan tiistaiksi suunnitellun terroristien vapauttamisen. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Netanyahu-tells-Kerry-Palestinians-incitement-undermines-peace-322647

3. PALESTIINALAISTEN keskuudessa on epätietoisuutta, liittyykö vankien vapauttamiseen joitain muita päämääriä, ehkä peräti lopullisia sopimuksia koskevia, joita vaaditaan vankien vapauttamista vastaan. Toiseksi he pyrkivät selittämään, ettei vankien vapauttamisella ole mitään yhteyksiä rauhankeskustelujen aloittamisen tai niiden edistymisen kanssa.
He katsovat, että vapauttamisoperaatio liittyy Sharm el-Sheikh neuvotteluihin vuonna 1999, joiden mukaan Israelin olisi pitänyt vapauttaa heidät jo kauan sitten. PA:n ja PLO:n johto katsoo hyvin epäluuloisena Netanyahu todellista tarkoitusta, sillä samaan aikaan neuvottelujen alkamisen  kanssa  hän antaa juutalais-yhteisöille Juudeassa ja Samariassa etuoikeutetun aseman ja myöntää rakennusluvan yli 800:lle asuntoyksikölle.

Palestiinalaiset epäilevät moraalitonta salaista sopimusta Israelin ja USA:n ulkoministeri John Kerryn välillä, ja varoittavat, ettei PA kyseenalaistaisi ”setlementtien” asemaa lopullisissa sopimuksissa kuten ”laittomissa” setlementeissä, 1967 linjoista rajoina tai turvallisuutta tyydyttääkseen lyhyen ajan vaatimuksia, kirjoittaa Nour Samaha Al Jazeeran artikkelissaan.
Palestiinan ihmisoikeusjärjestön johtaja Shawan Jabarin pitää vapauttamista välineenä kaupanhieronnassa Israelin ja PA:n välillä. Hän epäilee salaisia sopimuksia tehdyn ja sanoo, ettei yksikään vanki haluaisi vapautta tällä perusteella. ”Israelille tämä on helpoin tapa tarjota jotain ”hyväntahdon eleenä”, ja Netanyahu näyttelee särkynyttä sydäntä joutuessaan vapauttamaan heidät”. Viimeinen ”hyväntahdon eleenä” tehty vapauttaminen oli 2008, jolloin Israel vapautti 224 vankia parantaakseen suhteita Mahmoud Abbasin kanssa. Vuonna 2011 Israel vapautti 1027 vankia IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi.

washingtonissa toimivan Palestiinan keskuksen mukaan on syytä epäillä, ettei Israel toimi lupaamallaan tavalla ja vaatii, että kansainvälisen järjestön kuten Punainen Risti tulisi valvoa, että vapauttaminen tapahtuu luvatulla tavalla. Hänkin epäilee salaista sopimusta.
Jerusalemissa toimiva Addameer, joka keskittyy palestiinalaisiin vankeihin, sanoo, että Israel on - sitoessaan vapauttamisen keskustelujen edistymiseen - ottanut rauhanprosessin panttivangikseen, sillä he käyttävät vankikysymystä painostuskeinona tietäessään, miten arkaluonteinen kysymys vangeista on palestiinalaisille, ja varoittaa toistamasta Oslon virhettä. Hän selittää, että Israel vapauttaa vankeja, mutta jos he eivät toimi heidän haluamallaan tavalla, he pidättävät heidät pian uudelleen. ”He vapauttavat vain kansansuosion vuoksi”.
PA:n toinen neuvottelija Mohammed Shtayeh, Fatahin keskuskomitean jäsen ja Abbasin uskottu, sanoo PA:n katsovan asioita toisin. Israelin olisi Sharm el-Shaikhin neuvottelujen mukaan pitänyt vapautta vangit jo 14 vuotta sitten, eli se on Israelin velvollisuus. http://www.aljazeera.com/indepth/features/2013/08/201389101325337889.html

Vuoden 1999 Sharm El-Sheikhin huippukokouksessa tehtiin joukko pitkälle meneviä sopimuksia ja velvoitteita, joihin kuului vankien vapauttaminen YK:n päätöslauselmien 224 ja 338 pohjalta sekä v.1995 Oslo II perustuen, mutta niitä ei koskaan toteutettu. http://en.wikipedia.org/wiki/Sharm_el-Sheikh_Memorandum

4. uutisotsikoita
-          Kadima-puolueen puheenjohtaja Shaul Mofaz sanoo, että vapautettavat vangit voivat olla liian vanhoja muodostaakseen todellista uhkaa Israelille, mutta voivat silti kiihottaa kansaa. Hän vaatii heiltä vakuutusta pysytellä poissa terrorismista, mutta kaikilta vapautetuilta vangeilta on vaadittu allekirjoitettu sopimus, mutta 40 % heitä palaa jonkinasteiseen terroriin, jos ei kenttätyöntekijänä, suunnittelijoina ja avustajina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170779#.UgdK9mJHT-k
-          Talonrakennusministeri Uri Ariel on joutunut vasemmiston hampaisiin kehottaessaan rakentamaan Jerusalemin itäosiin. He syyttävät Arielia sotkeutumisesta rauhan-neuvotteluihin. Arielin viimeisin rakennushanke käsittää 63:n asuntoyksikön rakentamiseksi juutalaisenemmistöisen lähiön Armon Hanetzim ja arabilähiön Jabal Mukaberin välille. Kohteen alkupaukku annetaan tänään, johon Ariel osallistuu. Asunnot on tarkoitus tarjota juutalaisille, mutta mikään ei estä arabeja ostamasta. Israelin vasemmisto on pahin jarru ja kiihottaja juutalaisten ja palestiinalaisten välisten ongelmien ratkaisemiseksi korruptoituneiden arabijohtajien ohella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170775#.UgdMAGJHT-k
-          Gazan turva-aidan vierellä partioiva IDF:n partio havaitsi palestiinalaisen kaivavan jotain aidan vierelle pitäen jotain selässään. Sotilaat varoittivat miestä, joka kiipesi aidan yli jatkaen kaivamistaan toistuvista varoituksista välittämättä, minkä vuoksi he ampuivat kohti surmaten hänet. Miehellä ei ollut asetta, eikä IDF ole paljastanut, mitä mies kantoi selässään. Palestiinalaiset kaivavat usein pommeja tien varteen surmatakseen aidan vartta ajavat sotilaat. IDF on alkanut käyttää rajan vartioinnissa ohjattuna robottiautoja, jotka kuvaavat maastoa ja antavat varoituksia ja hälytyksiä tarpeen mukaan, autot ovat myös aseistettuja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170780#.UgdOL2JHT-k
-          Puolustusministeri Mohse Yaalon kutsuu väitteitä, että Israel olisi käyttänyt ohjaajatonta lentokonetta surmatakseen 4 Al-Qaidan terroristia Siinailla , jotka valmistautuivat ampumaan rakettinsa Israelin puolelle, vain huhuiksi ilman todellisuuspohjaa todeten, että Israel kunnioittaa Egyptin alueen koskemattomuutta. Siinain alueesta on tullut todellinen uhka Israelilla ja ongelma, koska se ei voi mennä sinne tahtonsa mukaan aiheuttamatta diplomaattista jännitystä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170762#.UgdP9GJHT-k
-          Al-Qaidan kanssa yhteyksissä olevan järjestön edustajat sanovat, että he olivat valmistautumassa hyökkäykseen rajan yli Israelin puolelle, kun IDF:n miehittämätön lentokone iski ohjuksillaan heidän joukkojaan vastaan surmaten heistä neljä. Egyptin armeija ilmoitti myöhemmin tehneensä helikopteri-iskun al-Qaidan miehiä vastaan. http://www.timesofisrael.com/sinai-group-says-it-was-target-of-israeli-drone/
-          EU:n asetettua Hizbulahin sotilassiiven terrorijärjestön listalle – vaikka moni ihmettelee, miten se käytännössä toteutetaan, sillä sen komentohierarkia kulkee aina huippuun saakka – on aiheuttanut vakavia epäilyksiä, että Hizbullah voi aloittaa tai kiihottaa terrorismiaan YK:n joukkoja vastaan Libanonissa ja Syyriassa, jossa sen pyssymiehet taistelevat Assadin armeijan tukena. Hizbullahin sotilasjohtaja erittelee tilannetta todeten, ettei Hizbullah voi sallia vieraiden asuvan keskuudessaan, jos ne pitävät heitä terroristeina. Turkki on jo nähnyt kirjoituksen seinällä ja sanoo vetävänsä UNIFIL:n joukkoihin osallistuvat sotilaansa sieppausten johdosta kotiin. http://www.jpost.com/Middle-East/Will-Hezbollah-wage-terror-against-UNIFIL-322671
-          Hamas suunnittelee teloittavansa kaksi yhteistyöstä Israelin kanssa epäiltyä miestä tällä viikolla varoitukseksi muille. Ihmissoikeusjärjestöt ovat pyytäneet, että Hamas luopuisi suunnitelmastaan. Hamas aloittaa silloin tällöin erityisjahdin etsiessään näitä yhteistoimintamiehiä, mutta heidän pidättämistään epäillyistä ei koskaan tiedä, ovatko syytökset todellisia tai vain kilpailijoiden tai henkilökohtaisen kaunan tai riidan vuoksi viranomaisille vuodatettujen tietojen perusteella ilman näyttöä. Islamin maissa kuulustelumetodit ovat hyvin suorasukaiset ja rajut, minkä jälkeen uhri on valmis tunnustamaan mitä tahansa saadakseen kidutuksen loppumaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170770#.UgdVvGJHT-k





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019