PERJANTAI 30.08.13


PERJANTAI 30.08.13

1. VALKOISEN TALON tiedottaja Josh Earnest sanoi torstain lehdistötilaisuudessa, että USA on tarvittaessa halukas menemään yksin Syyriaan, ja että koska laillinen oikeutus sotaretkeen on tarpeen, USA tulee esittämään sellaisen USA:n intressien mukaisesti. Hän selitti edelleen, että Presidentti Obama tulee tekemään päätöksen sopivasta vastauksesta Syyrian hallituksen suorittamaan kemiallisin asein tehtyyn hyökkäykseen, mutta tulee neuvottelemaan Englannin hallituksen kanssa sen parlamentin hylättyä esityksen, jolla hyökkäystä olisi tuettu. Earnest selitti, että ”huolimatta konsultoinnista Englannin kanssa Obama tekee itsenäisen päätöksen, koska on kysymys Yhdysvaltoja koskevista keskeisistä intresseistä, ja että kansa, joka rikkoo kemiallisten aseitten käyttöä koskevia kansainvälisiä normeja, on saatettava vastuuseen”.

BRITTIPARLAMENTTI vetosi kielteisessä päätöksessään siihen, että maassa on syvä erimielisyys sotilaallisen voiman käytöstä Assadin hallituksen rankaisemiseksi. USA:n viranomaiset eivät ole varmoja, antoiko Assad itse käskyn tuhoisasta hyökkäyksestä ja että toisaalta sotilaalliset iskut voivat vain pahentaa tilannetta. Kukaan ei liene laskenut Libyassa lännen suorittamien ilmaiskujen uhrien määrää, mutta sotilaallisissa hyökkäyksissä siviiliuhreja tulee, eikä sitä voi välttää täsmäohjuksista huolimatta.

Koko tässä operaatiossa on se ongelma, että se kohdistuu Syyrian laillista hallitusta vastaan, joka käy raskasta, ulkopuolisten rahoittamaa ja tukemaa sisällissotaa ääriryhmittymiä vastaan, jotka eivät peittele päämääränään olevan sharia-lakiin perustuvan islamilaisen hallinnon perustaminen. Vahvimmat näistä ryhmittymistä ovat Muslimiveljeskunnan ja Al-Qaidan valvomia. Asian-tuntijoitten mukaan, jos USA antaa tukensa vahvimmalle ryhmittymälle Syyriassa, se tulee kaatamaan Assadin hallituksen USA:n rangaistusiskujen jälkeen kuukaudessa.
Onko USA:n intressien mukaista perustaa vielä yksi ääri-islamilainen valtio Lähi Itään?

YK:n tutkimustiimi Damaskoksessa pakkaa laukkunsa lauantaina suunnaten matkansa kohti New Yorkia, jossa tutkijat antavat raporttinsa YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonilla, joka esittää ryhmän kokoamat todisteet ja havainnot YK:n turvallisuusneuvostolle ensi tilassa.
Kansainvälinen Punainen Risti (IRC) yhtyy kansainväliseen kuoroon, joka kehottaa etenemään varovaisesti. ”Tilanteen kiihdyttäminen tulee lisäämään pakolaisten määrää ja humanitäärisen avun tarvetta, joka jo ennestäänkin on valtava”, IRC varoittaa.
Raakaöljyn hinnan uskotaan nousevan rajusti, jos USA:n johtama hyökkäys toteutuu.

USA:n turvallisuusviranomaiset vakuuttavat todisteiden osoittavan ilman epäilyksiä, että Assadin joukot ovat käyttäneet kiellettyjä aseita, joihin perustuen Obama selittää USA:n kansalle osoittamissaan puheissa, että on USA:n intressien mukaista sanoa selvästi ja päättäväisesti mutta hienovaraisesti ja rajoitetulla tavalla keulan yli ampuen: ”Lopeta tuollainen”, hän totesi. ”Tällä voi olla positiivinen vaikutus pitkällä tähtäyksellä”, hän selitti ”PBS Newshour” ohjelmassa.
Syyrian Kansallisen Neuvoston (SNC) johtaja Ahmed Jarba sanoi olevansa hyvin onnellinen, jos USA:n suunnittelemat iskut Assadin hallinto- ja valvontarakennuksia sekä strategisia ja taktisia laitteita vastaan toteutuvat. SNC:n lähettiläs Ranskassa Monzer Makhous totesi: ”Olemme hyvin onnellisia. Ranska ja sen liittolaiset ovat päättäneet rangaista Syyrian hallitusta. Sen lisäksi tulemme saamaan sotilasapua, mikä tulee muuttamaan voimatasapainon”. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/White-House-US-will-produce-justification-for-Syria-strike-on-its-own-324752

Jotkut USA:n kongressin jäsenet ja tiedusteluvirkailijat eivät ole varmoja, että saadut todisteet osoittavat selvästi Assadin hallituksen käyttäneen kiellettyjä aseita, mikä oikeuttaisi USA:n aloittamaan uuden sodan arabimaata vastaan. He viittaavat Irakin tapaukseen, jossa tiedustelu antoi mielestään kiistämättömiä todisteita Irakin kykyyn ampua raketeillaan kemiallisia ja biologisia raketteja, mikä osoittautui Irakin hämäyskampanjan tuotteeksi.
Obama itsekin käyttää puheissaan sanontaa: ”Jos se osoittautuu todeksi”, mikä osoittaa hänen  epäröivän saamiensa todisteiden valossa antaa ratkaiseva hyökkäyskäsky. http://www.wnd.com/2013/08/assads-chemical-weapons-like-iraqs-wmds/

Kansainväliseen Jihadiin kuuluva ryhmittymä Quneitran alueella, josta he hallitsevat 80 % aivan Israelin rajan lähellä Assadin armeijan hallitessa avainpaikkoja ja rajanylityspaikkaa, ovat viime päivien aikana postittaneet internetiin useita videoita, joissa näytetään heidän
teloittavan kiinni saamiaan puolisotilaallisen shahiba-järjestön jäseniä sekä Assadin hallituksen kannattajia kostoksi kemiallisesta hyökkäyksestä, kuten he väittävät. Tämä kansainväliseen Jihadiin kuuluva ryhmittymä osallistui Quneitran osien miehittämiseen kesäkuussa. Armeija pitää vielä hallussaan rajanylitystä sekä Khan Arnabak kaupunkia. Englannissa toimiva Joint Intelligence Comittee (JIC) väittää, että Assadin armeija on syyllinen viime viikolla tapahtuneeseen hyökkäykseen ja että armeija on käyttänyt kemiallisia aseita aiemmin ainakin 14:ssä kohteessa.
USA:n on tuonut Syyrian rannikon lähettyville viidennen sota-aluksen. Venäjä puolestaan toi myös kaksi sota-alusta alueen tuntumaan, mutta sanoo, ettei niillä ole aikeita puuttua sotaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4424042,00.html

2. WASHINGTON POST kertoo torstain numerossaan , että syyskuun 11. päivän 2001 jälkeen USA:n yksi erityis-tiedustelukohteista oli Israel. Tiedot perustuvat Edward Snowdenin julkistamiin salaisiin asiakirjoihin ja viime kädessä USA:n 178-sivuiseen Kansalliseen Turvallisuusohjelmaan, joka paljastaa kansallisen strategisen tiedustelun keskittyvän pääasiallisia kohteita vastaan kuten Kiina, Venäjä, Iran, Kuuba ja Israel. Dokumentti osoittaa 52.6 miljardin mustan budjetin, joka osoittaa byrokraattisen ja operatiivisen maiseman, jota ei koskaan ole alistettu julkisen tarkastelun alaiseksi, raportissa todetaan.
Dokumentti paljastaa CIA:n suhteettomasti kasvaneen budjetin, lisääntyneen keskittymisen sekä teknologisen ja internet-tiedustelun, tiedustelujärjestöihin kohdistuneen tiedustelu-paineet Irakin ja Afganistanin sotien aikana sekä tiedustelun vaikeuden Iranissa, Kiinassa, Venäjällä, Pakistanissa sekä etenkin Pohjois-Koreassa.

USA:n Kansallisen Tiedustelun johtaja James R Clapper jr. toteaa Washington Post lehden artikkelin johdosta, että USA on investoinut merkittävästi tiedustelujärjestöihin syyskuun 11. päivän terrorihyökkäyksen jälkeen, aikana, joka käsittää Irakin ja Afganistanin sodat, arabikevään, massatuhoaseiden teknologian leviämisen ja tasapainottomat hyökkäykset kuten cyber-sodankäynnin alueilla. Budjettidokumentit osoittavat, että tiedustelujärjestö (NSA) varoitti 2012 aloittavansa neljän tuhannen raportin tutkimisen, jotka viittaavat sisäisiin tiedustelu-vuotoihin. Sen huolena ovat järjestön työntekijöiden epäsäännölliset toiminnot käsitellessään huippusalaisia tietoja, viitaten järjestön luotettuina pitämiin työntekijöihin, jotka hyödyntävät oikeuttaan päästä käsiksi salaisiin tietoihin maan vahingoittamiseksi.
Washington Post julkaisi vain 17 sivua 178 sivun dokumenttipinkasta.  http://www.timesofisrael.com/post-911-us-spied-on-israel-as-a-priority-target/

3. VIISI koulua Jerusalemin itäosassa on päättänyt siirtyä PA:n opetusohjelmasta käyttämään Israelin opetusohjelmaa, mikä on aiheuttanut vihanpurkauksia sekä PA:n että Hamasin parissa. Jerusalemin kaupunginneuvosto toteaa koulujen päätyneen ratkaisuun, jotta oppilaat voivat opiskella sekä Israelin (bagrut) että PA:n (tawjihi)ylioppilastutkintoa varten.
Samir Jibril, joka johtaa Jerusalemin opetustointa Palestiinan lahjavarainministeriössä, joka rahoittaa useita arabikouluja Jerusalemin itäosassa, kehottaa arabilasten vanhempia valppauteen viiden peruskoulun tekemän päätöksen jälkeen siirtyä Israelin opetusohjelmaan.

Jotkut arabiopettajat esittävät olevansa huolestuneita käytetyistä raamatullisista nimistä Israelin kartoissa, historialuvuissa esitetyistä Jerusalemin Temppelien tuhoamisesta sekä maininnoista Jerusalemista Israelin pääkaupunkina.
Keskusrekisteritoimiston mukaan 28 % Israelin opiskelijoista saa opetusta arabien, beduiinein tai druusien kansankoulujärjestelmän mukaan ja käyttävät Israelin opetusministeriön julkaisemia arabiankielisiä oppikirjoja.

Jerusalemissa tilanne on toinen. Vuoteen 1967 asti Jerusalemin itäosan ja Länsirannan  koulut noudattivat Jordanian opetusjärjestelmää. Israel yritti toteuttaa siellä oma opetus-järjestelmäänsä, mutta se epäonnistui lasten vanhempien vastustuksen vuoksi.
Vuoden 1993 Oslon sopimusten jälkeen yhtä lukuun ottamatta kaikki koulut Jerusalemin itäosissa siirtyivät käyttämään Palestiinan (PA:n) opetusjärjestelmää.

Nimeämätön opetusministeriön virkailija sanoo Maan-uutistoimiston mukaan, että Israelin viranomaiset tarjoavat koulun saamaa tukea 550 USD oppilasta kohti, jos ne alkavat käyttää Israelin opetusohjelmaa. Jibril pitää tätä vaarallisena, koska se muuttaa Jerusalemin asukkaitten identiteetin, siirtäen heidät todellisuudesta voidakseen paremmin valvoa heitä. Kaupungin selityksen mukaan 550 USD on tarkoitettu kannustamaan oppilaitten edistymistä, vain Israelin opetusjärjestelmän mukaan.

4. UUTISOTSIKOITA
-          Sisäministeri Gideon Saar päätti heittää oman haasteensa kehään ja viime päivinä vilkastuneeseen keskusteluun Palestiinan valtiosta 1949 aselepolinjojen mukaisin rajoin pääkaupunkinaan Jerusalem. Tämä liittyy meneillään oleviin rauhan-keskusteluihin, joita Israelin ja PA:n nimittämät tiimit ovat käyneet tavaten jo neljä kertaa vahvan salaisuus-verhon suojassa, joskin Abbas ajoittain heiluttaa sitä omine lausuntoineen. Saar antoi lausuntonsa maljan kohottamisen aikana Rosh Hashanan (juutalaisen uudenvuoden) kunniaksi. Hänen isännöimässään tilaisuudessa torstaina Tel Avivissa oli hallituksen ministereitä, kansanedustajia ja kaupunkien pormestareita. Hän sanoi lausunnossaan, että Israel katsoi olevan tärkeää aloittaa neuvottelut PA:n kanssa turvallisuus- ja kasainvälisten intressien vuoksi, mutta painotti, että tällä kertaa tarkoitus on neuvotella erilaisella metodilla kuin aiemmin. ”Neljän vuoden ajan palestiinalaiset kieltäytyivät tulemasta neuvotteluihin vaatien, että ne aloitetaan siitä, mihin ne jäivät Ehud Olmertin aikana. Olmertin tarjous ei voi olla neuvottelujen lähtökohtana meidän mielestämme. Me tulemme neuvotteluihin erilaisista asemista”. Olmert tarjosi ainakin 94 % Juudeasta ja Samariasta sekä Jerusalemin jakamista. Saar sanoi torstaina, ”ettei Israel tule koskaan hyväksymään 1949 aselepolinjoja, joita Abba Eban kutsui Auschwitzin rajoiksi, eikä jakamaan Jerusalemia, joka tulee aina olemaan yhtenäinen ja jakamaton Israelin pääkaupunki”. Hän viittasi epäsuorasti USA:n ulkoministeri John Kerryn pääministeri Netanyahua kohtaan osoittamaan hillittömään painostukseen ja uhkailuun todeten, että ”me olemme velvollisia toimimaan järkevästi, vastuullisesti, käyttäen hyvää harkintakykyä, mutta samaan aikaan säilyttäen hyvät suhteet parhaimpien liittolaisten kanssa”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171440#.UiBZ9GJHT-k
-          28-vuotias aktivisti-nainen Mea Sharimista liittyi Bait Hayehudi (juutalainen koti) puolueeseen voidakseen vaikuttaa maan tulevaisuuden kehittämiseen sisältä päin. Hän kolmas puolueen ehdokaslistalla Jerusalemin valtuustoon. Ykköstilalla on Dov Kalmanovich, ammatiltaan kirjanpitäjä ja pitkäaikainen aktivisti terrorin uhrien järjestössä ja johtaa Jerusalemin juutalaiskorttelin kehittämiskomiteaa. Hän oli Israelin ensimmäinen terrorin uhri ensimmäisen intifadan aikana, haavoittuen vaarallisesti ja kantaen ruumiissaan palopommin aiheuttamia arpia muistoksi siitä. Toisena listassa on Hertz Yehezkel Shlomin lähiöstä. Kolmantena listassa on Racheli Eibenboim, 28, Mea Shearimista. Hän johtaa järjestöä ”Meir Panim – Koach Latet”, joka jakaa ruokaa sitä tarvitseville. Hän kehitti luottokorttijärjestelmän, jolla voi saada vain ruokatarvikkeita, sitä jakavat kaupungin sosiaalivirkailijat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171424#.UiBgXWJHT-k
-          Mahmoud Abbasin johtama Fatah jatkaa Israelin vastaista propagandaansa rauhan-neuvotteluista välittämättä ilman että USA tai EU korvaansa liikauttaa, kuten PMW:n kääntämät tekstit osoittavat. Se ylistää FB:n sivuillaan naisterroristeja ja Saddam Husseinia saaden yli 1440 like-tunnustusta 111 kannattavaa kommenttia. Eräässä sen julkaisussa nuoret arabilapset iloitsevat kukin heistä heiluttaen kivääriä käsissään varustettuna tekstillä: ”Palestiinan lapset - tämä on tapa, jolla he viettävät lomiaan”.
Toisessa Fatahin FB:n sivun julkaisussa nuori naamioitunut arabinuori pitää käsissään kivääriä kaulassaan panosvyö varustettuna tekstillä: ”Automaattiase tulee herättämään heidät koomastaan ja kertomaan heille: Ilman verenvuodatusta Palestiinaa ei saada takaisin”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171427#.UiBkFWJHT-k

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019