PERJANTAI 23.08.13


PERJANTAI 23.08.13

1. LIBANONISTA ammuttiin torstaina iltapäivällä neljä Katjusha-rakettia Israelin puolelle. Raketit olivat Debkafilen artikkelin mukaan Grad-tyyppisiä 120 mm:n raketteja, jotka Jihad Islami oli ampunut palestiinalaisesta Burj Al-Shamali pakolaisleiristä lähellä Tyron kaupunkia.  Jihad Islami toimii yhteistyössä Iranin ja Hizbullahin kanssa. IDF:n Iron Dome patteristo eliminoi yhden raketeista. Yksi raketeista putosi Gesher Haziv kibbutsin alueelle kaivaen syvän montun tiehen ja aiheuttaen vaurioita tien varren rakennuksille ja autoille. Toinen raketti putosi tunnistamattomaan paikkaan lähelle Acren kaupunkia, neljäs putosi aukealle pellolle.

DEBKAFILE kertoo asukkaiden Acren, Nahariyan ja Shlomin kaupungeissa sekä läheisillä alueilla sanoneen, että varoitussireeni soi vasta sitten, kun raketit olivat iskeneet maahan. Asukkaat joutuivat kuitenkin etsimään suojaan hälytyksen jälkeen, koska mitään varmuutta ei ollut, etteikö lisää raketteja olisi voinut olla tulossa. Kolme ihmistä hoidettiin saamansa shokin vuoksi. Asukkaiden mukaan yksi raketti putosi lähelle rakennusta, jossa asuu tusinoittain holokaustista selvinneitä.

ASUKKAAT kyselevät, miksi hälytyssireeni soi liian myöhään, ja miksi Iron Dome eliminoi vain yhden raketeista? DF arvioi, että huolimatta harjoituksista ja yleisestä odotuksesta, että jotain voi valua rajan yli Israelin puolelle, IDF:n Iron Dome patteriston miehistö yllätettiin.
DF arvioi edelleen, että hyökkäys tehtiin samoihin aikoihin, kuin YK aloittaa keskustelut UNIFIL-joukkojen jatkoajasta Libanonissa. Iran ja Hizbullah haluaisivat joukot pois Libanonin eteläosasta, sillä ne häiritsevät Hizbullahin liikkumista alueella. http://www.debka.com/article/23209/Pro-Iranian-Jihad-Islami-aimed-four-rockets-at-Israel-from-S-Lebanon-Two-caused-damage

IAF:n lyhyen tiedotuksen mukaan sen koneet tekivät vastaiskun Libanonin puolelle muutaman tunnin kuluttua hyökkäyksestä osuen tarkoin kohteisiinsa. Tiedotteessa ei kerrota, montako konetta ilmaiskuun osallistui ja minne iskut suoritettiin, mutta koneet palasivat ilman vahinkoja tukikohtiinsa. Israelissa ounastellaan, että Hizbullahin tarkoituksena lienee saada Israel vedettyä mukaan Syyrian sekasotkuun, joka on jo levinnyt Libanoniin. Pääministeri Netanyahu totesi eilen, että kuka hyvänsä Israelia vahingoittaa, kärsii itse vahinkoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171210#.Uhb0WWJHT-k

2. KIIHKEÄ Israelin vastainen britti-kansanedustaja George Galloway syyttää Israelia keskiviikkona Damaskoksen liepeillä tapahtuneesta kemiallisin asein tehdystä hyökkäyksestä, jossa raporttien mukaan satoja ihmisiä kuoli, naisia ja pieniä lapsia heidän nukkuessaan.
Respect puolueen kansanedustaja Galloway Bradfordin alueelta kertoi internetissä julkaistussa videossaan, että Israel toimitti kemiallisia aseita Al-Qaidan kanssa yhteistyössä olevalle järjestölle, jotta se käyttäisi niitä siviilejä vastaan Syyriassa.

”Jos siellä on käytetty kemiallisia aseita, kapinalliset ovat käyttäneet niitä. Jos siellä on käytetty hermokaasuja, se oli Al-Qaida, joka käytti niitä”, hän selittää videossaan.
”Ja kuka antoi Al-Qaidalle kemiallisia aseita? Se oli Israel, joka toimitti niitä Al-Qaidalle”.
Galloway on Englannin rettelöitsijä, joka asetettiin pannaan hänen vastustaessaan Englannin osallistumista Irakin sotaan. Hän johtaa järjestöä nimellä British Pro Hamas Viva Palestina, joka yritti päästä tarvikkeineen Egyptin kautta Gazan kaistalle, mutta Egypti esti sen.
Vuonna 2009 hänet julistettiin turvallisuusriskiksi ja estettiin pääsemästä puhujamatkalle Kanadaan, mutta kielto poistettiin myöhemmin.
Galloway osallistui äskettäin keskustelutilaisuuteen Oxfordin yliopistossa, mutta saatuaan tietää, että hänen keskustelukumppaninsa Eylon Asla-Levy on israelilainen, hän ryntäsi pois mutisten mennessään: ”En tunnusta Israelia enkä keskustele heidän kanssaan”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171206#.Uhb2GWJHT-k

2. SYYRIAN kapinalliset ovat osoittautuneet yhtä raakalaismaisiksi, kuin Assadin armeijan kintereillä liikkuva puolisotilaallinen joukkio, joka kiduttaa ihmisiä julmasti ilman sääliä.
Kapinallisten julkistamassa videossa näytetään, mikä kohtalo odottaa kiinni saatua ilmiantajaa. Videossa näytetään – jota INN ei sen julmuuden vuoksi julkista – mieshenkilö, jonka väitetään ilmiantaneen kapinallisia armeijan tiedustelujoukoille, ja jota kidutetaan, että hän paljastaisi yhteysupseerinsa nimen. Mies istuu maassa, hänen kätensä on sidottu selän taakse, silmät peitetty rievulla ja jalat sidottu yhteen kiväärin hihnalla. Miehen jalkapohjia hakataan kepeillä ja häntä potkitaan ja mukiloidaan miehen huutaessa armoa, jota ei ole. Hakkaamista jatketaan, kunnes joku hakkaajista käskee lopettamaan videoinnin, minkä katsotaan ennakoivan miehen teloittamista kapinallisten tapaan. Tilanne oli videoitu Deit El-Zori alueella Syyrian itäosassa.

Al-Qaidan kanssa liitossa oleva kapinallisryhmä julkisti jokin aika sitten videon, jossa sen jäsenet suorittivat katolisen piispan teloituksen nirhaamalla hänen kaulansa poikki, ja kuten näytti, kovin tylsällä veitsellä, koska toimitus edistyi hitaasti, mutta lopulta mies piti käsissään miehen irtileikattua päätä katsojien hurratessa ja ylistäessä Allahiaan. 
Artikkelin mukaan kapinalliset ovat pyrkineet lieventämään näiden hirmutekojensa vaikutusta julkaisemalla videoita, joissa he jakavat leikkikaluja lapsille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171208#.Uhb7fWJHT-k

3. IDF:n tiedottaja Yoav Mordechai kertoi FB:n sivulla, että IDF:n koneet olivat iskeneet vähän aikaisemmin kohteisiin Beirutin eteläpuolella Al-Naavahin kaupungissa. Hän kertoi koneitten juuri palanneen pommitusretkeltään ilman vahinkoja.

AsukkaaT kertoivat Twitter-sivuillaan kuulleensa räjähdyksiä ja nähneensä taivaalla lentokoneita, joiden he arvelivat olevan israelilaisia. Useat kirjoittajat arvioivat, että ohjus-iskujen kohteena oli PFLP-GC (Popular Front for Liberation of Palestine-General Command) päämaja. Hyökkäyksen mahdollisista uhreista ei ole tietoa.

PFLP-GC virkailija Libanonissa Ramez Mustafa kertoi, että IAF:n ohjushyökkäys tehtiin neljän aikaan perjantaiaamuna, ja ettei se aiheuttanut vahinkoa tai uhreja. IDF ei halunnut tunnustaa, oliko järjestön päämaja iskun kohteena.
Marylandin ylipiston tutkijan Phillip Smyth totea, että PFLP-GC on Hizbullahin liittolainen ja toimii sekä Iranin että Syyrian presidentti Assadin edustajana Libanonissa. http://www.timesofisrael.com/israeli-jets-bomb-southern-lebanon-after-rocket-attacks/

4. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas selitti Ramallahissa vierailevan Meretz-puolueen edustajille, ettei rauhankeskusteluissa ole tähän mennessä edistytty juuri ollenkaan. Hän lupasi samalla, että oikeudenmukainen rauhansopimus lopettaa kaikki palestiinalaisten vaatimukset Israelin suhteen, vakuuttaen luopuvansa toiveista palata Jaffaan, Akkoon ja Safediin, josta hänen vanhempansa pakenivat Jordaniaan ja sieltä Libanoniin 1948 itsenäisyyssodan aikana, vaikka kukaan ei pakottanut heitä.

Abbas ei kuitenkaan selittänyt tarkemmin, mitä hän tarkoittaa oikeudenmukaisella (fair) sopimuksella. Hän sanoi, että osapuolten välille nousseet esteet on mahdollista tasoittaa kuuden kuukauden aikana, vaikka neuvottelujen edistyminen on kovin hidasta.
Hän kielsi voivansa suostua tilapäiseen ratkaisuun tilapäisin rajoin, vaan vaatii itsenäistä Palestiinan valtiota Israelin rinnalle.
TV-2:n mukaan Abbas kritisoi Israelia, ettei se suostunut käymään neuvotteluja joka päivä, koska aikaa on vähän, ja toiseksi siksi, ettei Israel sallinut USA:n edustajan Martin Indykin osallistua neuvotteluihin. Abbasin oma aika alkaa tosiaan olla vähissä.
Abbas kertoi Meretzin edustajille lähettäneensä useita kutsuja Netanyahulle tavata hänet kasvokkain, mutta ettei Netanyahu ole vastannut hänen pyyntöihinsä. Tämä on varsin outo paljastus, koska Netanyahu sanoo tarjonneensa tapaamista toistamiseen ilman vastausta.

ISRAELIN ja PA/PLO:n neuvottelijat ovat toistaiseksi olleet varsin niukkasanaisia neuvotteluista, mikä on varmaan vaikeaa Erekatille, joka mielellään paljastaa salaisuuksia.
PLO:n hallitus arvostelee kärkevästi ehtoja, joilla Abbas suostui neuvotteluihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171202#.UhcGDGJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Palestiinalaiset pääsevät Israelin puolelle turvallisuusaidasta huolimatta sekä Juudeasta ja Samariasta että myös Gazan kaistalta lähes päivittäin. Osa heistä tulee etsimään työtä, osa varastelemaan ja osa henkilökohtaisista syistä tai sen antaman jännityksen vuoksi. Pelkona kuitenkin on, että heidän joukossaan voi olla joku, jolla on pahoja suunnitelmia. Eräs tällainen ylitys-paikka on Israelin arabikylän Kfar Kassemin lähellä, jossa Jpostin toimittaja oli todistamassa. Palestiinalaisen tulevat siellä aidassa olevan aukon kautta Israelin puolelle ja palaavat samaa reittiä. Kfar Kassemista lähetetään auto noutamaan heitä kylään, josta he hajaantuvat kohteisiinsa. Kylä lähellä sijaitsevat juutalaisyhteisöt Oranit, Shaare Tikwa ja Elkana. Ne sijaitsevat ns. vihreän linjan itäpuolella mutta turvallisuusaidan länsipuolella. Oranit-yhteisön neuvoston puheenjohtaja Shlomi Langer (51), joka avusti yhteisön turvallisuuden parantamisessa, palveltuaan 26 vuotta Shin Betin palveluksessa, kasvoi Jerusalemin Mea Shearimissa, on asunut Oranissa 23 vuotta 3 lapsensa ja vaimonsa kanssa. Hänet valittiin Oranitin johtoon 2008 ja sanoo jatkavansa siellä. Hän kertoo, että turvallisuusongelma alueella johtuu siitä, ettei Israel ole rakentanut turvallisuusaitaa valmiiksi, minkä johdosta arabit tulevat tänne halutessaan päästä Israelin puolelle kulkematta turvallisuustarkastuksen läpi. Hän sanoo valittaneensa useita kertoja armeijalle aukoista aidassa, mutta IDF ei reagoi niihin mitenkään. Jos he ottavat kiinni jonkun laittoman aidan ylittäjän ja luovuttavat hänet IDF:lle, se ehkä kuulustelee heitä mutta päästä heidät sitten menemään. Langer arvioi, että aita valmistuu ensi vuonna, mutta arvelee, että IDF:n haluttomuus puuttua tilanteeseen johtuu siitä, että käsky olla puuttumatta on tullut korkeimmalta taholta, ehkä siksi, että sen uskotaan vähentävän painetta arabien keskuudessa. Toinen huolettava kysymys on bussikuljetus, jota nämä laittomat rajan ylittäjät käyttävät matkallaan Tel Aviviin, sillä he täyttävät bussit muilta matkustajilta mihin liittyy syytökset seksuaalisesta häirinnästä naismatkustajia kohtaan. Myös kovaäänisten käyttö moskeijoissa rukoustilaisuuksien alkamisesta häiritsee juutalais-asukkaita. Osa moskeijoista suostuu hiljentämään äänitasoa, mutta osa ei. Israelissa on laki, joka kieltää häirinnän kovaäänisten kautta, mutta sen valvominen on ongelma, sillä poliisi ei mielellään mene arabikyliin. http://www.jpost.com/Middle-East/Palestinians-freely-crossing-into-Israel-with-Israeli-Arab-cooperation-324018
-          Oikeuskansleri Yehuda Weinstein kiistää huhut, että Netanyahu olisi sopinut Naftali Bennettin kanssa vaihtokaupasta terroristien vapauttamiseen, jonka vastapainoksi Israel saa rakentaa asuntoja Juudeaan ja Samariaan sekä Jerusalemin itäosaan. Työväenpuolueen kansanedustaja oli vaatinut, että Weinstein kehottaa Netanyahua julkistamaan sopimuksen, jos sellainen tehtiin. Weinstein sanoo, ettei sellaista ole. Hänen erityisavustajansa asianajaja Oren Pono sanoo, että vaikka sellainen sopimus olisikin, pääministeri ei ole velvoitettu sitä julkistamaan. Naftali Bennett kiistää myös huhut sopimuksesta, mutta pitää uusien asuntojen rakentamista merkittävänä ja toteaa, että osa niistä sijaitsee alueilla, joilla oli julkistamaton rakennuskielto. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171193#.UhcZt2JHT-k
-          Syrjäytetyn Egyptin presidentti Mursin kannattajat kutsuvat ihmisiä mielenosoituksiin siksi, että oikeus vapautti entisen presidentti Mubarakin kaikista syytteistä ja asetti hänet kotiarestiin. Vallankumous vaatii aina verta, eikä heille mikään näytä riittävän. Mubarakin henki on aina ollut vaarassa, mitä lisää hänen siirtämisensä kotiarestiin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4421221,00.html
-          USA:n talousministeriö asetti sanktioita neljälle Hizbullahin varainkerääjälle Lähi Idässä, syyttäen heitä varojen keräämisestä terroristeille. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4421197,00.html


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019