MAANANTAI 12.08.13


MAANANTAI 12.08.13

1. PÄÄMINISTERI Netanyahu on joissain yhteyksissä vihjannut, että Israel voisi hyväksyä USA:n joukkoja Juudean ja Samarian alueille, koska PA ei hyväksy sinne IDF:n sotilaita. Abbas on myös todennut, että hän voisi hyväksyä kansainvälisiä joukkoja. USA:n demokraattien kongressin 36 jäsenen ryhmää Israelissa johtava Steny Hoyer totesi, että vaikka USA:n intressien mukaista on saada Israelin ja PA:n välit soviteltua, on hyvin epätodennäköistä, että USA lähettäisi joukkojaan Juudeaan ja Samariaan. Hän sanoi torstaina, ettei kysymys ollut esillä ryhmän tavatessa erikseen Netanyahun ja Erekatin.

Netanyahu on painottanut, että rauhansopimuksessa IDF:lle tulee antaa oikeus turvata rauhan jatkumista pitkän ajan kuluessa sijoittamalla tukikohtiaan Juudean ja Samaria alueille. Israel katsoo, että vuoristoisen osan sekä Jordanjoen alueiden valvominen on elintärkeää turvallisuuselementti, mistä Israel ei voi tinkiä. Israel vastustaa kansainvälisten joukkojen sijoittamista johtuen huonoista kokemuksista niiden tehokkuudesta. PA:n johto pitää ajatusta IDF:n joukoista kuolleena syntyneenä, mutta voi harkita muita mahdollisuuksia.
HOYER arveli, että jos USA:n joukkoja sijoitettaisiin Juudeaan ja Samariaan, ne itse joutuisivat terrorihyökkäysten kohteiksi. Hänen johtamansa ryhmä lähti kotimatkalle sunnuntaina, kun samaan aikaan republikaanien 26 hengen kongressin jäsenten ryhmä saapui maahan, heistä 25 on ensikertalaisia kongressissa. Ryhmää johtaa kongressin edustajainhuoneen enemmistön johtaja Eric Kantor (R, Virginia).
Molempien ryhmien matka on AIPAC.n sponsoroima.

HOYER sanoi ymmärtävänsä, miten raskasta Israelille on vapauttaa tuomittuja terroristeja, mutta arvioi, että tämä uhraus mahdollisti Abbasin tulemaan neuvottelupöytään. Sen vastapainoksi Israelin ei tarvinnut julistaa rakennuskieltoa Juudeaan ja Samariaan. Hän piti erittäin merkittävänä sitä, että äänestettäessä Iranin vastaisista kovennetuista sanktioista, yli 400 jäsentä kongressin 435:stä äänesti niiden puolesta, mikä osoittaa, miten tärkeänä USA pitää Israelin turvallisuuden takaamisen. Hän ei pitänyt merkittävänä sitä, että demokraattien kansallisen konvention ohjelmasta oli jätetty pois Jerusalemin asema, mutta asia hoidettiin välittömästi johtajien havaittua tekemänsä virheen, vakuuttaen kongressin tukevan Israelia. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Congressman-No-one-is-thinking-about-US-troops-as-part-of-peace-accord-322772

Netanyahun nimittämä viiden hengen ministeritiimi kokoontui eilen illalla käsittelemään 26 terroristin vapauttamista, hyväksyen nimilistan sekä sopien käytännön järjestelyistä. Netanyahu oli sairaalassa  ja Yitzhak Aharonovitch oli ulkomailla, mutta Yaalonin johdolla päätökset nuijittiin kasaan. 14 vankia vapautetaan Gazan alueelle; 12 Juudeaan ja Samariaan. Abbas keräsi vielä muutaman irtopisteen vakuuttaen, ettei hän hyväksy vankien karkottamista ulkomaille, kuten aiempien vapauttamisten yhteydessä on tapahtunut. Heidän nimensä julkistettiin vankilajärjestön web-sivulla viime yönä. Heitä vastaan esitetyt protestit tulee tehdä oikeudelle 48 tunnin kuluessa. Vankien joukossa ei ole Israelin kansalaisia, mutta heidän joukossaan on raakoja murhamiehiä, jotka surmasivat juutalaisia puukoilla, kartuilla, kirveillä ja muilla välineillä hyvin raakalaismaisesti. Mikäli vapautetut vangit palaavat terrorismiin, heidät pidätetään ja he joutuvat kärsimään edellisen tuomionsa loppuun. Vangit vapautetaan 13. päivä; heitä ovat ottamassa vastassa Abbas ja heidän omaisensa.
Alla oleva linkki sisältää myös vankien nimilistan.

Korkeimman oikeuden presidentti Asher Grunis johti korkeimman oikeuden järjestämän terrorin uhrien kuulemista eilen, mutta hän käyttäytyi varsin oudosti sallien vain yhden omaisen puhua tilaisuudessa ja katkaisten koko tilaisuuden kesken uhrien vastalauseiden saattelemina: ”Nämä murhaajat vapautetaan kohta ja te osoitatte heille V:n voiton merkiksi ettekä halua edes kuunnella meitä. He puukottivat poikaani 24 kertaa. Teidän odotetaan määräävän heidät mätänemään vankilassa eikä päästää’ heitä vapaiksi”. Oikeustalon ulkopuolella uhrien omaisten mielensoittajat huutelivat vapauttamista vastaan pitäen käsissään murhattujen omaistensa kuvia. Oikeuden tuomari Elyakim Rubenstein yritti selittää mielenosoittajille, että asia on poliittinen eikä kuuluisi ollenkaan oikeuden ratkaistavaksi.
Korkeimman oikeuden 3 tuomaria kuuntelivat hetken kasvot kalpeina ja epäuskoisina heitä
heitä vastaan huudettuja syytöksiä ”luikkien sitten häntä koipien välissä” oikeussalista.  http://www.timesofisrael.com/court-reviews-petition-against-releasing-terrorists/

PA/PLO:n ulkoministeriö julkaisi lausunnon, jossa se kutsuu Israelin julkistamia uusia rakennuskohteita ”terroritoimiksi”. Lausunnossa kehotetaan PA/PLO:n lähettiläitä ulkomailla kutsumaan Israelin vapauttamia terroristeja ”vapaustaistelijoiksi”. Siinä todetaan edelleen, että Israel on itse syyllistynyt terrorismiin ja toimillaan antanut heille oikeuden ja aiheen suorittaa tekonsa, joiden perusteella heidät tuomittiin ”poliittisina vankeina”. Lausunnossa tuomittiin Israelin julkistamat rakennuskohteet ”rikollisina ja laittomina”. PA:n johto hyvin herkästi viittaa ”kansainväliseen lakiin” väittäen sen tuomitsevan Israelin miehityksen Juudeassa ja Samariassa laittomana ja välivaltaisena, mutta jättää selvittämättä, mitä kansainvälinen oikeus todella sanoo Juudean ja Samarian asemasta. http://www.timesofisrael.com/pa-urges-ambassadors-to-refer-to-prisoners-as-freedom-fighters/

2. ISRAEL julkistaa tarjouspyynnöt 1 187 uuden asuntoyksikön rakentamisesta 1949 aselepolinjan itäpuolelle. Näistä 793 asuntoa rakennetaan Jerusalemin Gilon lähiöön, Har Homaan ja Pisgat Zeeviin; 394 asuntoyksikköä Juudeaan ja Samariaan. Asuntorakennus-ministeri Uri Ariel vakuutti jatkavansa rakentamista vastaten jonkun heittämään kysymykseen: ”Entäs rauhanprosessi?” vastaten siihen: ”Mistä rauhasta puhut? Minä rakennan”. jatkaen:
”Ei mikään maa maailmassa voisi sallia ulkomaiden määräävän, mihin  saa rakentaa ja mihin ei. Me jatkamme asuntojen kauppaamista ja rakennamme kaikkialla Israelissa – Negevissä, Galileassa ja maan keskiosassa vastataksemme Israelin kansalaisten asunnon tarpeisiin. Tämä on oikea tapa toimia sionismin ja talouden kannalta”.

Ariel vakuutti, että ministeriö voi ja sen tulee markkinoida tuhansia asuntoja Jerusalemissa, Juudeassa ja Samariassa. Ministeriön ilmoituksen mukaan 793 asunnon rakentaminen Jerusalemin lähiöissä jakaantuu seuraavasti: 400 asuntoyksikköä Giloon; 210 asuntoa Har Homaan ja 183 asuntoa Pisgat Zeeviin. Näiden lisäksi ministeriö katsoo voivansa julkistaa tarjouspyynnöt 394 asunnon rakentamisen Juudeassa ja Samariassa: 117 asuntoa Arieliin; 194 asuntoa Efratiin; 92 asuntoa Maale Adumimiin ja 36 Ber´tar Illitiin.

PA on kärkevästi vaatinut kaiken rakennustoiminnan lopettamista Juudeassa ja Samariassa sanoen rakentamisen ja ”setlementtien” laajentamisen häiritsevän rauhanneuvotteluja. Israel on katsonut, että rakentaminen voi jatkua häiriöttä sen 9 kuukauden ajan, jonka aikana neuvottelujen uskotaan jatkuvan vastapainona 104 terroristin vapauttamiselle.
Ariel vakuuttaa, että jatkuva rakentaminen on elintärkeä asunnonhintojen alentamiseksi.
Yesh Atidin puheenjohtaja, talousministeri Yair Lapid kritisoi Arielin rakentamista, joka puolestaan toteaa, että Lapid kannatti rakentamista 1949 aselepolinjan itäpuolella konferenssissa, joka pidettiin Arielin kaupungissa.
Vasemmiston vastustus on asiaankuuluva oppositiosta, mutta kuka heitä kuulee?
Jerusalemin pormestari Nir Barkat sanoo olevansa tyytyväisen rakentamiseen Jerusalemissa, jossa on huutava pula kohtuuhintaisista asunnoista, mikä pakottaa ihmiset muuttamaan pois. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Israel-announces-tenders-for-new-settlement-homes-in-West-Bank-322690

3. NIMEÄMÄTÖN lähde PA:n johdon lähellä kertoo, että PA on antanut ultimaatumin USA:n ulkoministeri John Kerrylle: ”Jos Israel ei peruuta 1 200 asuntoyksikön urakkatarjous-pyyntöjä, Netanyahu saa neuvotella rauhasta Naftali Bennettin kanssa”.
Asiasta kertoi Voice of Israel radiolähetyksessään perustaen uutisensa palestiinalais-lähteeseen. Lähetyksessä mainittiin, että tiedot tarjouspyynnöistä julkistettiin samaan aikaan kuin Abbas keskusteli USA:n lähettilään Marin Indykin kanssa Ramallahissa.
Voice of Israel kertoi myös, että Saeb Erekat totesi Al-Arabiyan toimittajalle, ettei Israel halua tulla neuvottelupöytään ja voi jopa onnistua siinä viitaten Israelin julkistamiin urakkatarjous-pyyntöihin.

INN:n artikkelin mukaan uutinen kertoo myös vakavasta ristiriidasta Netanyahun hallituksen sisällä. Vasemmistoon kallistuvat hallituksen jäsenet Yesh Atid ja Hatnua syyttävät Bait Yehudaa neuvottelujen sabotoimisesta, mutta siellä asia nähdään aivan toisin. Puheenjohtaja Naftali Bennett kertoo web-sivullaan: ”Erekat sanoi juuri, ettemme voi rakentaa pääkaupungissamme, Jerusalemissa. Kysymys ei ole siitä, miksi emme voi rakentaa Jerusalemiin, vaan siitä, miksi emme rakentaneet aiemmin? Bait Yehuda jatkaa taistelua rakentamiseksi maassamme, ilman anteeksipyyntöjä”.
Onko tässä ammuttu ensimmäiset laukaukset remontista Netanyahun hallituksen sisällä, tai peräti uuden hallituksen muodostamiseksi Labourin ja Meretzin varaan mahdollisine täydennyksineen Shasista ja UTJ:stä jättäen ulkopuolelle Bait Yehudin ja muut kapinalliset?  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170824#.UgiVF2JHT-k

4. UUTISOTSIKOT
-          Bait Hayehudi-puolueen kansanedustaja Nissan Slmomiansky kertoi armeijan radion lähetyksessä, että nyt julkistetut tarjouspyynnöt asunnoista 1949 aselepolinjojen itäpuolelle ovat vasta pienet pisarat valtavasta rakentamisen aallosta Jerusalemissa, Juudeassa ja Samariassa. Slomiansky, joka johtaa Knessetin talouskomiteaa, paljasti radion lähetyksessä, että tarjouspyynnöt ovat osa laajemmasta sopimuksesta Bait Hayehudi-puolueen ja pääministerin välillä. Hän vakuutti, että tämä romuttaa lopullisesti tiedot epävirallisesta rakennuskiellosta Jerusalemin itäosissa, Juudeassa ja Samariassa. ”Tämä tulee - Jumalan avulla - olemaan enne hyvin laajasta rakentamisesta – mikä on juuri siten kuin tulee ollakin. Puhuimme monista asioista, ja tämä on kysymys, joka on ollut tapetilla hyvin pitkän aikaa”. Slomiansky valittaa sitä, että aina on ollut verukkeita siellä ja täällä, mutta lopulta sanoimme riittää! Hän kertoo sanoneensa pääministerille, että jos hän julistaa rakennuskiellon Juudeaan ja Samariaan, Bait Hayehuda ei ole mukana siinä hallituksessa. ”Pääministeri on toteuttanut yhteisymmärryksen, joka meillä oli, ja nyt laaja-alainen rakentaminen tulee alkamaan”. Slomiansky puhui Armon Haatziv yhteisössä 63 asunnon aloittamis-tilaisuudessa, johon myös ministeri Uri Ariel osallistui. Artikkelin arvion mukaan – mikäli edellä kerrottu on todella totta – Slomianskyn puhe kertoo salaisesta sopimuksesta Netanyahu, Bait Yehudin ja Yesh Atidin välillä rakentamisesta 1949 aselepolinjojen itäpuolella rauhanneuvotteluista huolimatta. Yair Lapid ilmoitti vastustavansa tarjouspyyntöjen julkistamista, mutta Yesh Atidin ja pääministerin kansliat kieltäytyivät kommentoimasta asiaa. Uri Ariel vakuuttaa, että Yesh Atidin johto on kokonaisuudessaan sitoutunut tähän ja kannattaa sitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170824#.UgiVF2JHT-k
-          Rabbiininen kongressi rauhan puolesta kehottaa Netanyahulle lähettämässään kirjeessä tätä peruuttamaan suunnittelemansa terroristien vapauttamisen muka hyvän tahdon eleenä PA:lle. Eabbit varoittavat, että pääministeri on astumassa ansaan avoimin silmin näkemättä mitään. He viittaavat edellisiin terroristien vapauttamisiin todeten, että nyt aiottu on kaikkein vaarallisin. He varoittavat, ettei juuri yksikään asiantuntija tai analyytikko usko Abbasin vilpittömyyteen suostuessaan neuvotteluihin. He viittaavat Abbasin puheisiin kysyen, ovatko ne rauhaa haluavan puheita? Hän haluaa aina vain lisää myönnytyksi tietäen, että vaikka Obaman hallitus on tietoinen tästä, se ei koskaan kurita palestiinalaisia vaan tarjoaa lisää myönnytyksiä ja tukea. Neuvottelut vain pahentavat tilannetta kuten ennenkin, ja maailma syyttää Israelia. ”Pahinta on se, että Israelin hallitus menee ansaan avoimin silmin tietäen aivan hyvin, minkä hinnan siitä joutuu maksamaan. Lisäksi se tukee päätöstään vapauttamalla kaikkein vaarallisimpia naisten ja lasten raakoja murhaajia. Eikö tälle hulluudelle löydy mitään rajoja? Me vakuutamme, että juutalaisen Lain mukaan, jos joku ei pysty vastustamaan ulkopuolista painostusta, hänen tulee erota välittömästi. Yhdenkin terroristin vapauttaminen vaarantaa juutalaisten elämää. Tuoreen tutkimuksen mukaan 75 % vapautetuista terroristeista palaa entiseen ammattiinsa hyökäten juutalaisia vastaan. Se myös rohkaisee muita liittymään terrorismiin hyvin tietäen, että joutuessaan kiinni heidät vapautetaan pian. Siten on parempi, että koko hallitus eroaa kuin että yksikään terroristi vapautetaan”.
-          Jordaniassa suoritetun gallupin mukaan maan beduiiniheimot voivat saada enemmistön valittaessa maalle uusia neuvostojen jäseniä elokuun 27. päivän kunnallisvaleissa. Islamistit boikotoivat vaaleja väittäen niiden olevan tähdätty heidän ehdokkaitaan vastaan. Kuningas Abdullah II seuraa tarkoin vaalien lähestymistä, mutta ei muuten ole puuttunut niihin. Jordania elää kriittisissä tunnelmissa, maan talous on kriisissä, ja puoli miljoonaa Syyrian pakolaista maassa ei helpota asiaa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4416425,00.html

   
     




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019