KESKIVIIKKO 28.08.13


KESKIVIIKKO 28.08.13

1. VENÄJÄN ulkoministeri Sergei Lavrov syyttää länsimaita sotahysteriasta, jota ne levittävät maailmalle väittäen viime viikon keskiviikkona levitettyjen videonauhojen osoittavan, että Syyrian armeija on käyttänyt kemiallisia aseita Damaskoksen itäpuolen lähiössä. Lavrov kiistää levitettyjen tietojen todellisuuden todeten: ”Olemme erittäin huolestuneita Syyriasta, nousevasta sotahysteriasta ja syytöksistä, joiden mukaan Syyrian viranomaiset ovat käyttäneet kemiallisia aseita”.

USA:n presidentti Barack Obama uhkasi aiemmin Syyriaa ”suunnattomilla seurauksilla”, jos sen todetaan käyttäneen kemiallisia aseita, jota hän kutsui USA:n asettamaksi punaiseksi linjaksi. Obama on sittemmin huomattavasti lieventänyt aiempaa lausuntoaan. Jotkut syyttävätkin, että hän taitamattomuuttaan maalasi itsensä nurkkaan ilman ulospääsyä. Ensimmäiset tiedot kertoivat yli 1300:n ihmisen saaneen surmansa kaasuiskussa, mutta ”Lääkärit ilman rajoja” järjestön sairaaloista keräämien tietojen mukaan luku on 355 useiden satojen kärsivän erilaisista seurauksista, joita hoidetaan sairaaloissa.
Kaasuhyökkäyksestä kertovat tiedot tulivat kapinallisten taholta, mikä asettaa kysymyksen niiden oikeellisuudesta. Syyrian hallitus kiistää hyökkäysväitteet järjettöminä, sillä alueella oli silloin sen omia sotilaita, ja YK:n lähettämä kemiallisten aseiden käyttöä tutkiva komitea oli majoitettu luksushotelliin vain parin kilometrin kävelymatkan päässä.

LAVROV kyseenalaisti lehdistötilaisuudessa tietojen oikeellisuuden: ”Tietojen mukaan video-nauhat julkistettiin tunteja ennen väitettyä hyökkäystä, sekä muista syistä johtuen kapinallisten esittämä versio on kyseenalainen. Hyökkäykseen osallistuneet halusivat sabotoida suunnitellun Geneven rauhankonferenssin. Ehkä tämä oli motiivi noille, jotka kehittivät levitetyn kertomuksen. Oppositio ei nähtävästi halua neuvotella rauhallisesti”.
Ulkoministeri Lavrov selvitteli myös, ettei YK:n nimittämällä tutkimusryhmällä Syyriassa ole oikeutta määritellä, kuka mahdollinen syyllinen on. ”YK:n turvallisuusneuvosto tulee aikanaan tekemään päätöksen tekijöistä perustuen todisteisiin sekä analyyttisiin ja todellisiin käytettävissä oleviin näyttöihin, joita on saatavilla internetissä ja muualla mediassa”.

Lavrov sanoi jatkavansa työskentelyä John Kerryn kanssa Geneven konferenssin toteutumiseksi, ja varoitti, että muuten toistetaan Irakin ja Libyan virheet todeten kapinallisten haluttomuudesta tulla konferenssiin: ”Miksi mennä rauhankonferenssiin, jos he uskovat liittoutuneiden tuhoavan hallituksen infrastruktuurin, jonka jälkeen he voivat marssia Damaskokseen esteettä ja ottaa valvonta käsiinsä?”. Hän vakuutti, ettei Venäjä halua mennä sotaan, mutta odottaa, että kysymystä tutkitaan ilman sotakiihkoa.

2. ARABILIITTO käsitteli tiistain kokouksessaan Syyrian tilannetta antaen varovaisen ja epämukavan vahvistuksensa tiedoille, että Syyria on käyttänyt kemiallisia aseita tukien sillä USA:n suunnitelmia iskeä ohjuksillaan Assadin hallituksen strategisiin kohteisiin.

Arabiliitto vaati kansainvälisiä toimia tämän ”häpeällisen rikoksen” johdosta, jossa kapinallisten levittämien tietojen mukaan yli 1000 ihmistä on saanut surmansa.
USA:n tärkeimmät arabiliittolaiset epäröivät kuitenkin antaa Obamalle avointa valtakirjaa ilman kansainvälistä tukea ja hyväksymistä, mikä ilmentää arabien epämukavaa ja laajaa arkailua antaa länsiliittoutuneille - eli ristiretkeläisille, kuten he sanovat – hyväksymisensä  hyökätä taas yhtä arabimaata vastaan.
Tämän katsotaan tarkoittavan, ettei USA ja länsimaat saa suurta vastustusta arabimaiden taholta, jos operaatio sujuu joustavasti, mutta tarjoaa USA:n peiton niille, jos suunnitelman toteuttaminen kohtaa odottamattomia ongelmia.

POLIITTISEN tieteen professori Abdulkhaleq Abdullah totesi Dubaissa: ”Älkää odottako suuria kättentaputuksia meiltä. Jos operaatio sujuu vaivattomasti ja aiheutettu tuho on rajallinen, uskon sen merkitsevän hyvää merkkiä. Ehkä Amerikka saa ison D:n”:
USA:n Ranskan ja Englannin sotilasjohtajat pitävät sotaneuvotteluja pyrkien koordinoimaan rankaisutoimensa väitettyihin kaasuhyökkäyksiin. Chuck Hagel sanoo: ”Kaikki on valmiina.”

3. SYYRIAN armeijan korkea upseeri sanoo FARS uutistoimiston mukaan, että ”jos Damaskosta vastaan hyökätään, Tel Aviv joutuu myös hyökkäyksen kohteeksi. Jos Syyriaa vastaan aloitetaan laaja sotilasoperaatio, se antaa Syyrialle oikeuden hyökätä Israeliin”.
Upseeri täydensi lausuntoaan: ”Voitte olla varma siitä, että jos Syyriaan hyökätään, Israel tullaan myös sytyttämään tuleen, ja sellainen hyökkäys tulee puolestaan koskemaan myös muita Syyrian naapurimaita”.

Samasta lähteestä annettiin myös varoitus USA:lle ja länsimaille, että jos Syyrian hallitusta heikennetään, määrättyjä vastuuntunnottomia ryhmiä tullaan muodostamaan, jotka tulevat vaarantamaan Israelin turvallisuuden. ”Siksi Syyrian hallituksen heikentäminen Damaskoksessa tulee aloittamaan kasvavat hyökkäykset Israelia vastaan aiheuttaen siellä turvattomuutta. USA:n hyökkäys Syyriaa vastaan on kutsu toistuville iskuille ja hyökkäyksille Israelia vastaan, ei vain Damaskoksen ja sen liittolaisten taholta, vaan myös ääriryhmien taholta, jotka katsovat tilaisuuden sopivaksi toteuttaa omia tavoitteitaan”.

KORKEAT USA:n viranomaiset kertoivat tiistaina NBC:n toimittajille, että hyökkäykset voidaan aloittaa jo kuluvan viikon torstaina.
SYYRIAN ulkoministeri Walid Muallem sanoi tiistaina, että Syyrialla on kaksi mahdollisuutta: Antautuminen tai puolustautuminen, mutta vakuutti, että Syyria tulee puolustautumaan.
Arabian-kieliselle radioasemalle antamassaan lausunnoissa Syyrian apulaistiedotusministeri Halaf al-Maftan totesi, että ”Syyrian joutuessa minkä tahansa hyökkäyksen kohteeksi Israel joutuisi Syyrian, Iranin, Irakin ja Libanonin muodostaman koaliittion hyökkäyksen alaiseksi,  minkä lisäksi terroriryhmät Syyriasta ja Libanonista iskisivät Israeliin täydellä voimalla”.
Pääministeri Netanyahu lupaa kiivailla vastaiskuilla, jos Israeliin hyökätään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171355#.Uh2Xr2JHT-k

Wall Street Journal kertoi artikkelissaan, että Obama suunnittelee nopeita ohjusiskuja vastaukseksi Syyrian suorittamille kemiallisille hyökkäyksille. Tarkoituksena on vain heikentää ja nöyryyttää Assadin hallitusta, mutta ei hänen valtansa kaataminen. Hyökkäys toteutettaisiin Välimereltä olevilta sota-aluksilta Tomahawk-risteilyohjuksia käyttäen, ja kohteina olisivat sotilaalliset ja hallituksen hallinto- ja valvontalaitokset. Kemiallisten aseitten varastoihin ei hyökättäisi asukkaille aiheuttaman potentiaalisen vaaran vuoksi. USA noudattaisi lukuisia aiempia esimerkkejä, joissa se turvautui samanlaisiin hyökkäyksiin. Ohjeena on Libyassa YK:n omaksuma NWO- kehittämä tunnuslause ”Velvollisuus suojella”, missä ei huomioida ollenkaan hyökkäysten siviileille aiheuttamia uhreja, jota on tarkoitus suojella.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171366#.Uh2e5WJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Syyrian Elektroninen Armeija (SEA) niminen ryhmittymä otti New York Timesin ja muiden lahtien websivuja haltuunsa postittaen niihin omia iskulauseitaan tiistaina. Sivuille pyrittäessä ne ilmoittivat vain error- (virhe) merkistä. New York Times ilmoitti Twitter-sivullaan aloittavansa uudelleen uutisten julkaisemisen, minkä se toteutti muutamassa minuutissa perustamalla uusia web-sivuja. SEA ilmoitti sulkevansa muunkin sähköisen liikenteen ja toiminnan. Myös twitter ja Huffington Post ilmoittivat ajoittaisista häiriöistä ja vieraista kuvista sivuillaan. SEA on ollut kesäkuusta lähtien Venäjän hoidossa. Sen tarkoituksena on häiritä tiedonvälittäjiä, joiden se tietää tukevan Syyrian kapinallisia. http://www.timesofisrael.com/syrian-hackers-take-down-new-york-times-website-attack-others/
-          Al-Qaidan kanssa yhteyksiä pitävä ryhmittymä Libanonissa kertoi olevansa vastuussa viime viikolla Israelin puolelle ammutuista raketeista, joista kaksi putosi juutalaisyhteisön alueelle, yksi Libanonin puolelle ja yhden IRON DOME eliminoi. Ryhmä ilmoitti aloittaneensa välillä keskeytyneen pyhän sodan, jihadin, Israelia vastaan. ”Jäädytimme toimintamme siunatun Syyrian vallankumouksen vuoksi”, sanotaan radikaalin salafisti saarnaajan twitter-sivulla julkaistussa tiedotteessa. Ryhmä käyttää itsestään nimitystä ”Azzam Abdullah Brigates”, joka on Irakin Al-Qaidasta eronnut, sanoen ampuneensa viime viikon Katjusha-raketit Israeliin, joista yksi putosi Nahariyaan toinen Acreen aiheuttaen pieniä aineellisia vahinkoja. ”Israelin ja länsimaiden Hizbullahille antama vihreä valo aloittaa hyökkäykset joukkojamme vastaan Syyriassa, jotta Israel voisi varmistaa turvallisuutensa, ei tuo sitä, vaan päinvastoin se tuo jihadi-taistelijamme tulen entistä lähemmäksi ja paljastaa sen heille entistä enemmän. Hyökkäys antoi juutalaisille valloittajille tuntuman rakettiemme tehokkuudesta. Haifa tulisi koristella mitä erinomaisemmilla käärinliinoilla ottamaan vastaan rakettejamme”, tiedotteessa uhattiin.  http://www.timesofisrael.com/al-qaeda-affiliated-group-says-resuming-jihad-against-jews/
-          Palestiinalainen Khalid Zir sanoo asuneensa suurimman osa viimeisestä seitsemästä vuodesta kyhäämässään peltihökkelissä Silwanin arabilähiössä, mutta Jerusalemin viranomaiset antoivat hänelle häätökäskyn ja tuhosivat hänen hökkelinsä. Khalid Zir sanoo, että hänellä on viisi lasta, ja koska heillä ei ole mitään muuta paikkaa, minne majoittua, he keräsivät niukat tavaransa ja huonekalunsa muuttivat luolaan. 39-vuotias huoltotyöntekijä sanoo halunneensa vuokrata asunnon, mutta niitä ei ole tarjolla, eikä heillä ole mahdollisuutta rakentaa, koska rakennuslupia on vähän. Tämän tapaisista raporteista on vaikea tietää, mikä siinä on todellista ja mikä arabien propagandaa, koska Israelin media tunnetaan vasemmistosuuntauksestaan, joka mielellään esittelee Israelin viranomaisten arabeille aiheuttamia vaikeuksia, olkoon todellisia tai tehtailtuja. Tosiasia on, että Jerusalemin itäosissa noudatetaan suurelta osin Jordanian tai ottomaanihallinnon aikaisia lakeja ja sääntöjä, minkä johdosta myös maan omistussuhteiden määrittäminen on vaikeaa, mitä sotkee israelilaisten NGO-järjestöjen suorittama viranomaisten vastainen arabien avustus- ja kiihotus-toiminta. Rakennettaviksi sopivien tonttien vähyys on tunnettu Jerusalemissa ja erityisesti sen arabialueilla, joissa kaupunginsuunnittelu ja kaavoitus ei ole edistynyt riittävästi. Lehtien artikkelit, kuten tämäkin artikkeli, mielellään esittelevät NGO-järjestöjen keräämiä ja julkaisemia tietoja viranomaisten purettaviksi määrätyistä asunnoista kertomatta ollenkaan, miksi ne määrättiin purettaviksi. Usein syynä on se, että talot on rakennettu laittomasti julkisille rakennuksille tai puistoksi määritellylle maalle, minkä johdosta ne täytyy poistaa laillisuusperiaatteen mukaan. http://www.timesofisrael.com/palestinian-home-demolished-family-moves-to-cave/
-          Arabimedia raportoi toisesta kemiallisesta hyökkäyksestä Damaskoksen alueella viikon sisällä tänään. Al-Jazeeran raportin mukaan hyökkäys haavoitti 20 ihmistä, Al-Arabiyan mukaan haavoittuneita oli 9. Hyökkäys tehtiin Jobarin lähiöön Damaskoksen itäosassa. Media kertoo räjähdyksestä myös Damaskoksen Mujahedeen lähiössä, mutta siitä ei ole tarkempia tietoja.- Kapinalliset väittivät, että Assadin armeija oli pudottanut fosfori- ja napalmpommeja Aleppon maaseutualueella siviilejä vastaan maanantaina surmaten 10 ja haavoittaen kymmeniä. Videoesityksessä, jonka väitetään esittävän kyseistä hyökkäystä, näytetään lääkärien levittävän valkoista voidetta punaiselle iholle ihmisten kirkuessa tuskissaan. - USA:n viranomaiset sanovat siepanneensa kiireisen puhelinsoiton, jossa Syyrian puolustusministeriön virkailija tivaa tietoja kemiallisten aseiden käytöstä vastaavan sotilasosaston komentajalta. Tämä on yksi raskauttavimmista todisteita, että Assadin armeija käytti kiellettyjä aseita. – Kuwaitilainen AL-RAI lehti sanoo Assadin todenneen, että sillä on satoja Scud-D ohjuksia 50 km:n päässä Israelin aroista kohteista ja että niiden kantomatka on tuhansia kilometrejä.
-          Tamar luonnonkaasulähteen omistajat sanovat löytäneensä sen vierestä kaksi uutta kaasuesiintymää, joissa arvioidaan olevan kaasua 0.7 triljoonaa kuutiojalkaa (tcf). Tamarin kaasulähteessä arvioidaan olevan luonnonkaasua 10 triljoonaa kuutiojalkaa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4421814,00.html
-          Pääministeri Netanyahu kutsui Israelin turvallisuuskabinetin kokoon potentiaalisen H-hetken lähestyessä USA:n, Ranskan ja Englannin yhteisiskuille Syyriaan, joka voi tapahtua jo torstaina. Presidentti Obama on hallinnut lähes yksinomaan hallinnollisin päätöksin ohittaen kongressin kuten myös väittäen, ettei YK:n turvallisuusneuvoston päätös ole tarpeen, mitä arabimaat edellyttävät. Hän voi tehdä sen uudelleen. Obamaa vastaan on nostettu ainakin viisi raskauttavaa syytettä, joiden sanotaan olevan suurempia kuin se, jonka nojalla Richard Nixon joutui eroamaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171366#.Uh28T2JHT-k

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019