TORSTAI 11.07.13


TORSTAI 11.07.13

1. ASUNTO- ja rakennusministeri Uri Ariel (Bait HaYehudi) sanoi Juudean, Samarian ja Gazan juutalais-yhteisöjen neuvoston kokouksessa keskiviikkoiltana, että on korkea aika nousta vastustamaan Palestiinan valtion syntymistä Juudeassa ja Samariassa.
Tavatessaan juutalaisyhteisöjen johtajia Jerusalemissa liikenneministeri Israel Katz (Likud) sanoi uskovansa, että palestiinalaisille voitaisiin sallia jonkinasteinen itsemääräämisoikeus yhteyksillä Jordanian kanssa. ”Minä vastustan Palestiinan valtiota”, Katz totesi neuvoston kokouksessa. ”Se ei ole hyväksyttävissä pääasiassa meidän oikeuksiemme vuoksi tähän maahan. Minun nähdäkseni oikea diplomaattinen ratkaisu on autonominen Palestiinan yhteisö, mutta liitetty siviili- ja poliittisilla siteillä Jordaniaan”.
Hän suositteli myös Gazan irrottamista Israelista ja liittämistä Egyptiin.
Ministeri Ariel lisäsi tähän: ”Meidän tulee lausua selvästi, ettei tule olemaan mitään palestiinalaista valtiota Jordanjoen länsipuolella”. Hän selitti, että ”juutalaisjohtajien ollessa kokoontuneina, samaan aikaan toiset työskentelevät kahden valtion toteuttamiseksi Länsi-rannalla. Tällainen kehitys täytyy katkaista sen ollessa nupulla, muuten asia monimutkaistuu antaen vähemmän mahdollisuuksia onnistua”. Katz sanoi, että ”aika on kriittinen, minkä vuoksi on toimittava nyt, sillä emme ole soittaneet hälytyskelloja tarpeeksi selkeästi”.

KATZ vakuutti taistelevansa (poliittisesti) Israelin valtion hyväksi kaikin voimin selittäen, että on tärkeää työskennellä poliittisten puolueiden kautta, jotka muodostavat hallitusyhteistyön. Hän sanoi vastustavansa rakennuskieltoa kaikissa muodoissaan.
”Tämä sairaus, jossa juutalainen jäädyttää juutalaisen, on hyvin vaikea sairaus, joka voi palata monessa muodossa. Jäädyttäminen ei todella saa olla osa juutalaista sanakirjaa, ei varsinkaan silloin, kun on kysymys juutalaisesta valtiosta”.
Ministeri Ariel totesi, että vuoteen Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosassa ei ole markkinoitu yhtään uutta asuntoa vakuuttaen, ettei hän tue jäädytystä Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosassa. ”Minun poliittisten tietojeni mukaan Knessetissä ei ole enemmistöä sen ajamiseksi läpi”, hän totesi.
Ariel totesi muistuttaneensa Netanyahua jo Knessetin talousvaliokunnassa budjettikäsittelyn yhteydessä, että vaikea asuntopula johtuu osittain pääministerin kieltäytymisestä antaa lupaa asuntojen rakentamiseksi Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosassa.
”Me pystymme markkinoimaan 10 000 asuntoa Jerusalemin itäosassa sekä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisökokonaisuuksissa”, Ariel totesi Knessetin talousvaliokunnassa.
Hän lisäsi, että maan korkea hinta lisätään automaattisesti asuntojen hintoihin.

PÄÄMINISTERI antaa ymmärtää omissa lausunnoissaan, ettei ole rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä eikä Jerusalemin itäosassa, mutta käytännössä sitä on noudatettu ilmeisesti suullisten kieltojen muodossa voidakseen sillä helpottaa USA:n ulkoministeri John Kerryn ponnisteluja rauhanprosessin edistämiseksi.
Juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja Avi Roeh kertoi neuvostolle keskiviikkoiltana, että hän laati pääministerille osoitetun kirjelmän pyytäen häntä poistamaan tosiasiallisen rakennuskiellon ja aloittamaan asuntojen markkinoimisen.

2. PALESTIINALAISEET vaativat kansainvälisen oikeusistuimen suosituksen 9-vuotis-päivänä, että oikeuden suositus Israelin Juudeaan ja Samariaan sekä Jerusalemiin rakentama turvallisuusaita tulee poistaa ja asukkaille tulee maksaa korvauksia sen aiheuttamista haitoista, tulee toteuttaa.
Oikeuden antamassa ohjeellisessa suosituksessa, jossa viitataan sen aiheuttamiin oikeudellisiin seuraamuksiin, turva-aita todetaan laittomaksi ja suositellaan sen poistamista sekä korvausten maksamista.
PLO:n neuvotteluosaston raportissa todetaan, että Israel on oikeuden suosituksen mukaan velvoitettu poistamaan turva-aidan ja sen itäpuolelle rakentamansa juutalaisyhteisöt.
PLO:n lausunnossa todetaan mm: ”Maan kähmintä, palestiinalaisyhteisöjen pakkosiirrot, israelilaisyhteisöjen laajentaminen  ja muut laittomuudet jatkuvat keskeytymättä Israelin nauttiessa ennen kokemattomasta laittomuuden kulttuurista”. PLO:n raportissa kehotetaan kansainvälistä yhteisöä saattamaan Israel vastuuseen karkeista rikoksistaan. 
”Se on rauhan este, sillä niin kauan kuin kansainvälinen yhteisö jatkaa kohtelemasta Israelia kuin lain yläpuolella olevana valtiona, laittomuus jatkuu oikeuden yli”, PLO:n raportti sanoo.
Ryhmä nimeltä ”Palestiinan kansalliskomitea muurin aiheuttamien tuhojen rekisteröimiseksi” kehottaa omassa lausunnossaan YK:ta toimimaan välittömästi oikeuden päätöksen suositusten toteuttamiseksi. Ryhmä kehottaa myös PA/PLO:ta käyttämään hyväkseen YK:ssa saavuttamaansa ei-valtion tarkkailijajäsenen oikeuttaan voidakseen saada YK:n alaiset eri elimet painostamaan Israelia suositusten toteuttamiseksi. Se kehottaa lausunnossaan, ettei PA:n tule suostua neuvottelemaan Israelin kanssa, ennen kuin se on poistanut turva-aidan ja kaikki toiminta lopetettu juutalaisyhteisöissä.

PA/PLO näyttää nyt siirtäneen ja siirtävän taistelun Israelin maan omistusoikeudesta kansainvälisiin instansseihin, rikosoikeuksiin ja YK:n alaisiin komiteoihin ja neuvostoihin.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas katsoo niiden kautta pystyvänsä saavuttamaan enemmän kuin neuvotteluilla Israelin kanssa, koska sen ei tarvitse sitoutua mihinkään, mutta uskoo saavuttavansa kaiken haluamansa kansainvälisissä elimissä, joita hallitsevat arabimaat yhdessä kehitysmaiden kanssa, joita ne pystyvät manipuloimaan loputtomilla petro-dollareillaan. USA:n kansainvälisen vaikutusvallan supistuessa entisestään ja presidentti Obaman muslimi-maita suosivan politiikan johdosta, mikä hämmentää Euroopan maiden käyttäytymistä, Israel on joutumassa kovin yksin laillisine oikeuksineen. Israelin asemaa heikentää sen johtajien vuosituhantinen pelko maassa asuvista jättiläisistä, mikä pakotti sen harhailemaan erämaassa 40 vuotta, ennen kuin se uskalsi mennä omistamaan sille luvatun maan. Jordanjoki ylitettiin Joshuan johdolla v.2448 luomisesta, eli v.1272  eKr.
Pääministeri Netanyahun tulisi kiireesti kutsua kokoon kansainvälinen lakiasiain tuntijoiden konferenssi, jossa yksityiskohtaisesti tutkittaisiin juutalaisten oikeus kotimaahansa.
Sen perustana voisi olla Edmond Levyn komitean laatima raportti, jossa selkeästi todetaan juutalaisten oikeus koko maahan Jordanjoesta Välimereen. Sen mukaan juutalaisilla on oikeus rakentaa missä tahansa kyseisellä alueella rakennuslain puitteissa.

3. IDF:n upseeri kertoi Reutersin toimittajalle, että Israel seuraa tarkoin Hizbullahin liikkeitä Syyrian  ajan takana maiden välille sovitun puskurivyöhykkeen tuntumassa. Upseeri, joka ei halua kertoa nimeään, sanoo, että Hizbullah valmistelee tulevaa yhteenottoa Israelin kanssa. Hän totesi, etteivät valmistelut ole vielä huolestuttavalla tasolla, mutta että Hizbullah tiedustelee Israelin puolella rajaa ja seuraa tarkoin IDF:n liikkeitä.
Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah uhkasi toukokuussa aloittavansa uuden Israelin vastaisen rintaman Golanilla, mihin hänellä on presidentti Assadin lupa ja tuki.
Reutersin artikkelin mukaan Golanilla vallitsee melkein pastoraalinen rauha ja hiljaisuus, mutta yön aikana Syyrian puolella käytyjen taistelujen melu ja aseitten pauke rikkoo hiljaisuuden. Upseeri toteaa, ettei ole helppoa tietää, ketkä siellä taistelevat, Syyrian sotilaat vaiko islamilaiset militantit, tai ehkä kylän asukkaat, jotka puolustavat kotejaan alueelle tunkeutuvia vastaan. Siellä taistelee myös Hizbullahin pyssymiehiä.

Israelin ja Syyrian välillä käydyn 1973 puolustussodan jälkeen, jossa Israel vahvisti asemiaan Golanin kukkuloilla liittäen ne myöhemmin valtioonsa, tulitaukolinjan Syyrian puolelle muodostettiin vaihtelevan syvyinen, n. 70 km:n pituinen puskurivyöhyke, joka alkaa Hermonin kukkuloilta Libanonin rajalta ja jatkaa rajalinjaa seuraten Jarmouk-jokeen Jordaniassa. YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen mukaan puskurivyöhykettä valvovat käsipistoolein varustetut YK:n UNDOF-joukot, joita on tällä hetkellä n. 1000 miestä.
UNDOF-joukot ovat toistamiseen joutuneet taistelevien joukkojen väliin, ja kapinalliset ovat siepanneet heitä varastaakseen heidän autonsa ja varusteensa vahingoittamatta miehiä.
IDF on myös kuitenkin valmistautunut tulevaa yhteenottoa varten kuljettaen rajan läheisyyteen panssareitaan ja tykistöään sekä vahvistaen siellä olevia miehiään. IDF on asentanut rajan läheisyyteen herkkiä sähköisiä tunnisteita, jotka viestittävät pienimmätkin liikkeet ja toiminnot rajan tuntumassa. Hizbullah on saanut Syyrian presidentti Bashar Assadilta uudenaikaisia aseita, ohjuksia ja muita laitteita palkaksi osallistumisestaan Assadin joukkojen rinnalla taisteluihin kapinallisia vastaan. YK on kehottanut Hizbullahia vetämään joukkonsa pois Syyriasta, mutta antanut hiljaisen suostumuksensa kapinallisjoukoissa taistelevien Al-Qaidan ja muiden ääri-islamin joukoille. http://www.jpost.com/Defense/IDF-reinforces-Golan-border-with-eye-on-Hezbollah-319388
4. UUTITSOTSIKOITA
-          PA:n virkailija kertoo, että presidentti Mursin ja Muslimiveljeskunnan hallinnon kaatuminen Egyptissä on suuresti vaikuttanut tulevaisuuden näkymiin. Egypti sulki Rafahin rajaterminaalin Gazasta Siinaille ja on sulkenut kymmeniä rajan ali kulkevia tunneleita. Tämä on tyrehdyttänyt tuottavan liiketoiminnan lukuisilta palestiinalaisilta, mutta vähentänyt myös ruoka- ja muiden kulutustavaroitten tuontia Egyptistä. Tavaraliikenne Israelin puolelta jatkuu kuitenkin entiseen tahtiin, satojen rekkojen viedessä päivittäin kaikkea tarvittavaa Gazaan. Hamasin eristäminen on toiselta puolen hyvä asia, mutta toiselta puolelta epätoivoinen tilanne voi pakottaa sen yrittämään jotain raflaavaa saadakseen maailman huomion puoleensa. Johtaako taloudellinen ahdinko Gazassa Egyptin tapaisiin mielenosoituksiin ja Hamasin hallinnon kaatumiseen, on ainakin Fatahin toivelistalla. Toisaalta sama kohtalo voi odottaa myös PA:n johtoa Juudeassa ja Samariassa. Tämä voisi aiheuttaa todellisen vallan-kumouksen Israelin sisällä ja uuden sukupolven edustajien ottaessa käsiinsä palestiinalais-alueitten johdon, toisi uusia mahdollisuuksia palestiinalaisongelman ratkaisemiseksi kokonaan uudelta pohjalta. Pysyvää rauhaa lienee mahdotonta saavuttaa PA/PLO:n nykyjohdon kanssa, minkä luulisi kirkastuneen myös Obaman hallitukselle. http://www.jpost.com/Middle-East/Palestinian-official-Egypt-turmoil-leaves-Hamas-high-and-dry-319477
-          Mahmoud Abbas oli yksi ensimmäisiä Egyptin vallansiirron onnittelijoita. Hän panee nyt toiveensa siihen, että kansannousu voisi Gazassa aiheuttaa samanlaisen reaktion kuin Egyptissä. Tämä antaisi Abbasille vapaammat kädet oman valtionsa suunnittelemiseksi, mutta hänen oma kansansuosionsa on melko olematon PA:n alueilla Juudeassa ja Samariassa, joten tämä toivo voi osoittautua petolliseksi. PA on lisännyt Hamasin vastaisia toimiaan Juudeassa ja Samariassa pidättäen sen jäseniä ja sitä myötäileviä, mutta varmaan myös muita Abbasia vastustavia journalisteista lähtien. Abbasin arvosteleminen  julkisesti on vakava rikos PA:n alueilla. http://www.jpost.com/Middle-East/Fatah-calls-on-Palestinians-to-overthrow-Hamas-in-wake-of-Morsis-fall-318792
-          Islamistit hyökkäsivät armeijan  tukikohtaa vastaan Siinailla aikaisin keskiviikko-aamuna surmaten kaksi sotilasta ja haavoittaen kuutta. Islamistit käyttivät kranaatteja ja konekiväärejä turvallisuusjoukkojen tukikohtaan tekemässään iskussa. Läheistä tarkastuspistettä vastaan hyökättiin samaan aikaan Rafahin kaupungissa lähellä Gazan rajaa. El-Arishin kaupunki on myös ollut heidän hyökkäyskohteenaan. http://www.timesofisrael.com/gunmen-attack-egyptian-police-station-in-sinai/
-          Egyptin armeija hakee IDF:n lupaa aloittaakseen laajan puhdistusoperaation Siinain niemimaalle pureutuneiden ääri-islamistien karkottamiseksi, joiden päämääränä lienee perustaa oma islamilainen kalifikunta ja irrottautua Egyptin keskushallinnosta. Siinailla taistelevien islamistien joukossa on Hamasin taistelijoita Gazasta, minkä johdosta Egyptin armeijan ja Hamasin välit ovat kiristyneet. IDF suhtautuu tiettävästi myönteisesti Egyptin armeijan pyyntöön, joka on vastoin 1979 solmittua rauhan-sopimusta, mutta joka samalla heikentää islamistien uhkaa Negeviä vastaan. Myös USA:n hallitus tiedottaa kannattavansa Egyptin armeijan pyyntöä. http://www.timesofisrael.com/cairo-seeking-israeli-okay-to-widen-sinai-offensive/.,http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4403706,00.html
-           
      Obaman hallitus harkitsee edelleen, miten suhtautua viime viikon keskiviikkona tapahtuneeseen vallansiirtoon Egyptissä, mutta siitä huolimatta ja Egyptin sisäisten olojen ollessa vielä kuohuntavaiheessa Obaman hallitus aikoo toteuttaa aiemmin sovittujen neljän F-16 hävittäjän toimittamisen Egyptin armeijalle. Toimitus on osa 1.3 miljardi USD sopimuspakettia v.2010, johon kuuluu kaikkiaan 20 F-16 ja joitakin Abrams M1A1 varaosia. Puolet sopimuksesta on jo toteutettu. USA:n hallituksen taholta ilmoitetaan, että se jatkaa yhteistoimintaansa Egyptin kanssa ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut, ei ainakaan vallankumousta, joka jäädyttäisi toimitukset. http://www.timesofisrael.com/despite-instability-us-to-equip-egypt-with-new-f-16s/
-          IDF raportoi selvästä väkivallan vähenemisestä Juudeassa ja Samariassa johtuen IDF:n pidätyksistä, tiedustelusta ja yhteistoiminnasta PA:n kanssa. http://www.timesofisrael.com/army-reports-sharp-drop-in-west-bank-terror-attacks/
-          Saudi Arabian suunnatessa ballistiset ohjuksensa Israelia ja Irania kohti ja IDF:n pyrkiessä sopeutumaan kiristettyyn budjettiin armeijan komentaja Benny Gantz esitteli suunnitelmansa armeijan organisoimiseksi uudelleen, jonka mukaan 3000-5000 kantahenkilökuntaa kuuluvaa henkilöä joudutaan poistamaan palkkalistoilta.
        Supistukset tulevat koskemaan myös panssari- ja tykistöyksiköitä sekä meri- ja ilmavoimien yksiköitä. Tarkoituksena on virtaviivaistaa ja hajauttaa kömpelösti liikkuva ja liikuteltava armeija itsenäisesti tai puoli-itsenäisesti toimiviksi osastoiksi, joilla kullakin olisi omat tykistö- ja panssariosastonsa sekä lentoyksiköt. Myös miehittämättömien pienkoneitten ja muiden robottien käyttöä lisätään armeijan yksiköille, sillä niiden käytöstä on saatu myönteisiä kokemuksia. Armeija kehittyy kovaa vauhtia yhä teknisemmäksi, mikä vaatii myös koulutuksen ja harjoitusten kehittämistä entistä monipuolisemmiksi. Tiedustelun merkitys painottuu entisestään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169811#.Ud52h2JHT-k. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4403710,00.html

Lämpötila Jerusalemissa. Torstai 19-29; Perjantai 20-30; Lauantai 20-31; Sunnuntai 20-31 C-astetta, taivas lähes pilvetön. Kinneret: Vedenpinta 1.135 m alemman h.viivan yläpuolella. 

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021