TORSTAI 04.07.13


TORSTAI 04.07.13

1. EGYPTIN armeija toteutti heikosti verhotun uhkauksensa syrjäyttää presidentti Mursin valta ja otti nopealla ja sujuvalla operaatiolla maan täydellisesti hallintaansa. Ennalta laaditun suunnitelmansa mukaan armeijan komentaja Abdel-Fattah el-Nissi mitätöi Muslimi-veljeskunnan laatiman perustuslain ja nimitti väliaikaisen hallituksen pääministeriksi korkean perustuslakioikeuden presidentin Adli Mansourin johtamaan teknokraattien muodostamaa hallitusta seuraaviin vaaleihin saakka, kunnes uusi parlamentti on valittu, ja demokraattisesti muodostettu hallitus on valmis ottamaan vastuun maasta.
Sotilaat pidättivät presidentti Mursin ja hänen lähimmät 12 avustajansa asettaen heidät kotiarestiin armeijan suojeluksessa ja valvonnassa. Toimenpidettä edelsivät armeijan komentajan ja puolustusministerin El-Sissin pyyntö Mursille siirtyä syrjään, minkä hän hylkäsi.
Armeija oli etukäteen asettanut vahvoja osastojaan strategisiin paikkoihin estääkseen Mursin kannattajien ja opposition edustajien yhteenotot ja toisaalta suojellakseen elintärkeitä kohteita ja installaatioita. Operaatio oli ohi muutamassa tunnissa ja armeijan komentaja el-Sissi saattoi ilmoittaa suorassa TV-lähetyksessä 21.00 huomattavimpien ryhmien johtajien todistaessa tilanteen presidentti Mursin vallan syrjäyttämisestä ja uudesta väliaikaisesta hallituksesta. 

ARMEIJAN suorittama vallanvaihto sujui suhteellisen verettömästi, mutta ainakin yhdeksän ihmisen kerrotaan saaneen surmansa eilisen illan kuluessa. Syrjäytetyn presidentti Mursin ja Muslimiveljeskunnan kannattajat joutuivat yllätetyksi armeijan salamaoperaatiosta, mutta he vannovat iskevänsä takaisin taistellakseen loppuun saakka. Heidän asemansa on kuitenkin varsin heikko, sillä armeijan tukena ovat poliisi sekä maan turvallisuusjärjestöt että tiedustelu-palvelu. Mursi kutsui armeijan suorittamaa vallanvaihtoa kenraalien vallankaappaukseksi.
Opposition kannattajat puhkesivat riemuhuutoihin tanssien ja laulaen juhliessaan uudenvallankaappauksen voittoa eri puolilla maata. Ohjelmaan kuuluivat arabitavan mukaan liput ja banderollit sekä ilotulitusraketit etenkin Kairon Tahrir aukiolla.
Kairon ulkopuolisissa kaupungeissa Veljeskunnan edustajat yrittivät vastustaa sotilaiden liikkeitä, ja syntyneissä tulituksissa yhdeksän ihmisen ilmoitetaan saaneen surmansa.

MUSLIMIVELJESKUNNAN tiedottaja kertoi, että presidentti Mursi ja hänen 12 läheisintä avustajaansa pidätettiin ja heitä vartioidaan presidentin palatsin tiloissa. Armeija otti valvontaansa maan medialaitoksen ja sulki Veljeskunnan TV-asemat 21.00 jälkeen. Veljeskunnan poliittisen osaston johtaja pidätettiin.
Presidentti Mursin syrjäyttämistä edelsivät mielenosoitukset, jopa suuremmat kuin ne, jotka pakottivat presidentti Mubarakin siirtymään syrjään. Kansan tyytymättömyyden syynä oli vallan siirtäminen Muslimiveljeskunnalle sekä sen valvoman hallituksen kyvyttömyys korjata maan talouden syöksykierre elinkustannusten noustessa ja työttömyyden kasvaessa.
EU:n johdon taholta ilmoitettiin, että jos demokraattisesti valittu hallitus ja presidentti syrjäytetään, sen on pakko tuomita armeijan suorittama operaatio, niin tarpeen kuin lieneekin.
USA:n presidentti Obama, joka oli avainasemassa Mubarakin hallitusta syrjäyttäessä, antoi ohjeita, joilla Mursin asema ja Muslimiveljeskunnan valta tulisi säilyttää. Obama ilmoitti kaappauksen jälkeen olevansa syvästi huolestunut armeijan mitätöidessä perustuslain ja kaataessa Musrin johtaman hallinnon. Hän vakuutti pysyvänsä puolueettomana vallansiirrossa, mutta sanoi antaneensa käskyn tutkia, mitä vaikutuksia sillä olisi USA:n Egyptille myöntämälle 1.4 miljardin vuotuiselle avustukselle.

MUSLIMIVELJESKUNNAN Vapaus- ja Oikeuspuolueen johtaja Saad al-Katatni ja yksi hänen avustajistaan Rashad Bayouni pidätettiin torstaiaamuna. Puolueen tiedottaja el-Haddad sanoi, että pidätysmääräykset on annettu sadoille puolueen johtoasemassa oleville. Armeija laati listan henkilöistä, joiden ei sallita matkustaa ulos maasta toimittaen sen lentoasemille. Tiedottaja ei tiennyt yksityiskohtia, koska armeija ei luovuta niitä heille. Hän varoitti kuitenkin, ettei tilanne ole ohi, vaan shokkivaikutuksen mentyä ohi alkaa aseellinen vastustus ennustaen, että veri tule vielä vuotamaan kaikkialla Egyptissä. Marsa Matrouhin poliisi-asemaa vastan tehdyn tulituksen aikana poliisit surmasivat kuusi islamistia, ja Minyabn kaupungissa he yrittivät vallata poliisiaseman, mutta heidät lyötiin takaisin surmaten kolme. Deit Mawas islamistit yrittivät hyökätä kirkkoon, mutta poliisi ajoi heidät pois. Poliisin ja islamistien välisiä tulitaisteluja käytiin myös Assiutin kaupungissa.
Arviolta 50 ihmistä on saanut surmansa sunnuntaista lähtien. Mielenosoittajat sanovat haluavansa presidentin, joka todella edustaa koko kansaa.

Vallanvaihdon myötä Egyptin taloudellisten ongelmien ennustetaan syvenevän ainakin lyhyellä tähtäyksellä. Raakaöljyn hinta nousi eilen sataan USD tynnyriltä, koska pelkona on öljytoimitusten häiriöt etenkin Suezin kanavan kautta. Egyptin neuvottelema mutta edelleen avoinna oleva 4.8 miljardin USD laina Kansainväliseltä Valuuttarahastolta (IMF) siirtynee nyt vieläkin kauemmas odottaessa, miten väliaikainen  hallitus pystyy armeijan tuella saamaan kuohuksissa olevan maan valvontaansa ja saamaan kansan luottamuksen. USA kehotti lähetystön henkilökuntaansa pysymään kodeissaan tai poistumaan maasta, mitä muiden maiden lähetystöt seurannevat. Ennustusten mukaan bensiinitoimitukset maassa häiriintyvät jo pelkästään raakaöljyn puutteen vuoksi, mikä tulee aiheuttamaan sähkökatkoja maassa. Tätä sekaannusta lisää maan valuutan arvon heikkeneminen, mikä nostaa ulkomailta tuotettavien hyödykkeiden, myös kaasun ja raakaöljyn hintoja.  Avaimena talouden nousulle on poliittinen tasapaino ja rauha maassa, mikä saisi maan taloudelle tärkeän turismi-teollisuuden uuteen alkuun vuosien heikkojen vuosien jälkeen. http://www.timesofisrael.com/political-upheaval-to-deepen-egypts-economic-crisis/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169569#.UdUYUmJHT-k

2. USA:n suorittama 28:n EU-maiden vastainen urkinta- ja vakoilujärjestelmä, jota USA on harjoittanut vuosikaudet kenenkään aavistamatta mitään pahaa ystävämaana  pidetyn valtion taholta, on siirtänyt meneillään olevia vapaakauppaneuvotteluja ainakin kahdella viikolla ranskalaislähteiden mukaan.
”Kysymys ei ole neuvottelujen lopettamisesta”, sanoo Ranskan hallituksen tiedottaja Najat Vallaut-Belkacem. ”Toisaalta meidän kannalta näyttäisi oikealta siirtää neuvotteluja kahdella viikolla, jotta voisimme välttää vastakohtaisuuksia ja voittaaksemme aikaa saadaksemme pyytämiämme selvityksiä USA:lta”.
Saksan hallitus puolestaan haluaisi, että maanantaiksi sovitut neuvottelut jatkuisivat sovitulla aikataululla Washingtonissa. Saksan hallituksen tiedottaja Steffen Steibert totesi keskiviikkona: ”Neuvottelut ovat Euroopan Komissionin käsissä, joka haluaa aloittaa neuvottelut 08. heinäkuuta. Me kannatamme tätä”.
”Me haluamme vapaakauppasopimuksen ja neuvotteluja siitä. Eurooppa pystyy löytämään tavan keskustella aiheista, jotka ovat tärkeitä meille”, hän lisäsi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169566#.UdUZGGJHT-k

3. EGYPTIN mielenosoitusten aikana tapahtui paljon  sellaista, josta he itse mieluummin vaikenisivat. Tämän viimeisen sunnuntaina alkaneen mielenosoitusaallon aikana, joka lopulta johti armeijan johtamaan vallankaappaukseen ja presidentti Mursin ja Muslimiveljeskunnan Vapaus- ja Oikeuspuolueen syrjäyttämiseen, näyttää olleen sopiva veruke käyttää miehistä ylivaltaa hyväkseen. Syysiassa Assadin valtaa taistelevia monikansallisia joukkoja syytetään siitä, että he pakottavat sekä miehittämiensä kaupunkien naisia heidän mukanaan seuraavia naispuolisia TV-toimittajia ja kuvaajia seksuaalisesti hyväkseen. He ovat keksineet tälle naisten ja islamin arvoa loukkaavalle käytännölle kätevän nimen ”sexuaalinen pyhä sota”, sexjihad, jonka mukaan naiset voivat osallistua miesten rinnalla taisteluihin islamin hyväksi suomalla heille naisellista lohtua rajujen ja raakojen sotilaallisten toimien ohella.

IHMISOIKEUSTARKKALUN  (HRW) keskiviikkona julkistaman tiedotteen mukaan Kairon Tahrir-aukiolla kansa pahoinpiteli tai raiskasi ainakin 91 naista, mutta luku voi olla paljon suurempi. Järjestön mukaan neljä päivää kestäneiden mielenosoitusten laittomuuden aikana osanottajien keskeen oli levinnyt tuntu, ettei mitään pidäkkeitä ole, kertoo HRW New Yorkissa. Se sanoo saaneensa tiedot Egyptin operaatio seksuaalisen häirinnän ja pahoinpitelyn vastaisen liikkeen ylläpitämästä ”kuumanlinjan” keräämästä rekisteristä.
Toinen naisten ylläpitämä ryhmä ”naistutkimusten ryhmä Nazra” ilmoitti saaneensa tiedot kuudesta raiskauksesta perjantaina.
HRW kehottaa hallituksia puuttumaan kovalla kädellä näitä naisia vastaan kohdistettuihin kauhistuttaviin rikoksiin, mikä pidättää naisia osallistumasta julkiseen toimintaan Egyptissä sen tulevaisuuden kriittisessä vaiheessa. Jotkut raiskauksista voi olla jengien, osa ulkopuolisten tarkoituksellisesti tekemiä mielenosoittajien maineen tahraamiseksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4400527,00.html

4. UUTISOTSIKOITA
-          Syyrian sisällissodan runtelema presidentti Bashar Assad ylisti Egyptin vallansiirtoa sanoen, että sen kautta Muslimiveljeskunnan valheet paljastuivat. Presidentti Mursi  halusi, että Assadin hallitus tulee kaataa, mutta se tuli hänen omalle kohdalleen. Assad totesi edelleen, että armeijan suorittama vallankeikaus Egyptissä tarkoittaa poliittisen islamin loppua. Assad puhui valtionjohtoisen Al-Thawra uutislehden haastattelussa, joka julkaistaan kokonaan torstaina, mutta josta osia julkistettiin presidentin web-sivulla keskiviikkona. ”Mitä Egyptissä tapahtuu on poliittisen islamin loppu. Tämä on jokaisen kohtalo, joka pyrkii yhdistämään uskonnon poliittisiin ja todellisiin intresseihin”. Aiemmin Syyrian tiedostusministeri Omran al-Zoubi kehotti Mursia siirtymään syrjään kansansa tahdon mukaisesti. Zoubi sanoi, että Muslimi-veljeskunta on terrorijärjestö ja USA:n käyttämä ase. Bashar Assadin isä Hafez Assad murskasi 1982 Muslimiveljeskunnan Syyriassa Haman kaupungissa lähettäen presidentin veljen johtaman alawite-joukoista muodostetun erikoisosaston tuhoamaan kaupungissa asuneen 10 000 - 20 000 asukkaan Muslimiveljeskunnan ja hävittämään koko heidän asuttamansa kaupunginosan maan tasalle. Bashar Assad sanoi Veljes-kunnan olevan tuhoon tuomittu alusta lähtien, koska se on vastoin ihmisluontoa. http://www.timesofisrael.com/assad-hails-fall-of-political-islam-in-egypt/
-          Egyptin turvallisuusjoukot pidättivät neljä Hamasin operaattoria Kairossa, kertoo Al-Ahram lehti. Heidän asunnoistaan löydettiin räjähteitä sekä sotilas- ja poliisiasuja. Heitä syytetään terroritekojen suunnittelusta. Egypti toimi Hamasin tärkeimpänä elämän-lankana ulkomaailmaan ja aseistajana Iranin yhteyden joutuessa vaikeuksiin Hamasin osallistuessa kapinallisten taisteluihin Assadin joukkoja vastaan Syyriassa. Tämän uskotaan edelleen heikentävän Hamasia, vaikka sillä luultavasti onkin ainakin 5000 rakettia sekä erilaisia keskimatkan ohjuksia, joilla se yltää Tel Avivin esikaupunkeihin ja jopa Jerusalemin liepeille. Hamasin tukijat ovat enää Persianlahden öljymaat, Qatar ja UAE, vähemmän Saudi Arabia. Nämä maat rahoittavat Syyrian kapinallisia ja ovat siten joutuneet Iranin vastaiseen rintamaan. Turkin osuus on vielä selvittämätön. Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan aikoo toteuttaa vierailunsa Gazaan lähi viikkojen aikana, mutta Egyptin tilanteen vaikeutuminen voi panna sen edelleen jäihin. Eräs turkkilainen journalisti esitti, että jos Erdogan matkustaa Gazaan Israelin kautta, hän voisi tavata Israelin johtajia Ben Gurionin lentokentällä, mutta tuskin Jerusalemissa, sillä maitten suhteet ovat vielä kehitysvaiheessa niiden viilennyttyä Mavi Marmaran välikohtauksen vuoksi, vaikka Erdogan oli viilentänyt niitä tarkoituksellisesti kosiskellessaan arabimaita. Tämä vaihe ei liene enää ajankohtainen, mutta suhteiden lämmittänen Israelin ja Turkin välillä vie aikaa, vaikka helteinen kesä alkaa olla kuumimmillaan.  http://www.timesofisrael.com/4-hamas-operatives-arrested-in-cairo/
-          Syyriassa Assadin joukkoja vastaan taistelevien hajanaisten ryhmittymien johtajat kokoontuivat Ammanissa Jordaniassa voidakseen löytää yhteisen johtajan ja koordinoidakseen toimintansa. Toiseksi jonkinlaisten moraalisten ja kansainvälisesti tunnustetun moraali- ja taisteluetiikan noudattaminen voisi hälventää mediassa kierrelleitä videoita ja raportteja, joissa kerrotaan heidän syyllistyneet raakaan siviilien murhaan, etenkin Syyrian vähemmistöjä vastaan kuten kristityt, ja vangitsemiensa sotilaitten surmaamiseen vastoin kansainvälisiä sääntöjä, mutta myös kannibalismiin surmaamiensa Assadin armeijan sotilaitten sisäelinten syömiseen. Mediassa liikkuu myös tietoja kapinallisten harjoittamasta seksuaalisesta väkivallasta miehittämiensä kaupunkien naisia kohtaan pyrkien selittämään sitä naisten harjoittamaksi sexjihad ”seksuaaliseksi pyhäksi sodaksi” islamin asian edistämiseksi. Kapinallisten tulisi pystyä osoittamaan, että he ovat lännen toimittamien aseitten luotettavia käyttäjiä. Syyrian taistelut ovat keskittyneet Homsin kaupunkiin, jota Assadin joukot piirittävät, sekä Aleppoon ja Damaskoksen liepeille. Assadin joukot saivat piristävän ruiskeen sekä Hizbullahin joukkojen 5000 miehen vahvuisen osaston että Iranin vallankumous-kaartin upseerien ja sotilaitten johdosta. Sotaonni onkin kääntynyt monella taholla Assadin joukkojen eduksi, mikä häiritsee pahoin Obaman suunnitelmia Assadin nopeaksi kaatamiseksi ja radikaalien islamistien saaminen Syyrian johtoon. Tämä on toinen paha iski Egyptin jälkeen Obaman suunnitelmille saada Muslimiveljeskunta johtavaan asemaan Lähi Idässä. http://www.jpost.com/Middle-East/Syria-opposition-meets-to-find-leader-proves-ready-for-arms-318679



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019