TIISTAI 30.07.13


TIISTAI 30.07.13

1. ISRAELIN maan jakajat aloittavat tänään tiistaina 30.07.2013 neuvottelut Washingtonissa tavattuaan ensin eilen illalla USA:n ulkoministeriön järjestämällä iftar, islamin ramadan-paaston keskeyttämis-illallisella. Israelin neuvottelutiimin muodostavat oikeusministeri Tzipi Livni ja Netanyahun neuvonantaja ja uskottu Itzhak Molcho. PLO:n tiimin, joka toimii PA:n nimissä, muodostavat Saeb Erekat ja Mohammed Shtayeth. Kerry toimi aterialla isäntänä, mutta tänään tiistaina alkavia neuvotteluja valvoo USA:n ulkoministeriön toimesta 62-vuotias entinen USA:n Israelin lähettiläs Martin Indyk ja Kerryn läheinen neuvonantaja Lowenstein.
Neuvottelujen uskotaan kestävän 9 kuukautta, mutta Kerry vakuutti, ettei se ole mikään ehdoton aikamäärä, mutta tarpeellinen työskentelyjärjestyksen laatimiseksi. Israelissa ei olla erityisen innostuneita Indykin nimityksestä, sillä hänen ”rehellisestä välitystoimestaan” ei olla ollenkaan vakuuttuneita. Hän on vasemmistolaisen New Israel Fund, Uusi Israel rahasto, toinen presidentti. Tämä järjestö rahoittaa useita Israeliin vihamielisesti suhtautuvia NGO-järjestöjä, joiden toimittamat hyvin yksipuoliset raportit muodostivat 92 % Richard Goldstonen laatimasta Gazaa koskevasta Israelia syyttävästä raportista, josta hän myöhemmin sanoutui irti todettuaan, miten harhaanjohdettu se oli. http://www.goldstonereport.org/

TOIVEET neuvottelujen onnistumisesta vaihtelevat täydellisestä uskon puutteesta olettamukseen, että jossain vaiheessa neuvottelijat päätyvät tilanteeseen, jossa erimielisyydet ovat ylitsepääsemättömät. Ensimmäinen vaikeus koettiin siinä, että PA:n johto edellyttää keskustelujen aloittamista rajoista ja turvallisuudesta, myös PA:n näkökulmasta katsoen. Israelin varapääministeri Silvan Shalom sanoo, että keskusteluissa tuodaan kaikki kysymykset pöytään samanaikaisesti, mikä ei liene mahdollista työjärjestyksen kannalta.
Toiseksi PLO:n edustaja sanoo, ettei PLO voi edustaa kaikkia sen alajärjestöjä, koska kaksi niistä, PFLP ja kommunistit, vastustaa neuvottelujen aloittamista. Lisäksi Gazassa toimiva Hamas ilmoittaa ehdottomasti vastustavansa neuvotteluja todeten, ettei Abbasilla ole mitään oikeuksia suostua keskusteluihin Israelin kanssa Palestiinan kansan nimissä.
PA:n ministeri totesikin, että koko näytös on PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin yksityis-hanke, sillä hänellä ei ole kansan luottamusta takanaan. Hän vihjaili, että sopimuksen solmiminen Israelin kanssa on vain yksi aste Israelin vastaisessa taistelussa, jonka päämääränä on Israelin valtion romuttaminen ja islamin kalifaatin perustaminen sen tilalle.

OSLON sopimusten yksi salaisista agenteista ja laatijoista journalisti Jossi Beilin ennusti puhuessaan Jerusalem Pressiklubilla, että neuvottelut Washingtonissa tulevat kahden kuukauden sisällä tyssäämään umpimuuriin ja siksi heidän tulisi - sen sijaan, että pyrkivät sen aikana kehittelemään verukkeita, joilla syyttää vastapuolta epäonnistumisesta – valmistautua B-suunnitelman varalle. Tällaiseksi suunnitelmaksi hän esittää väliaikaista ratkaisua, jossa sovitaan rajoista, turvallisuudesta, pakolaisista ja Jerusalemista, mutta jätetään loput kysymykset myöhempien sopimusten ratkottaviksi. Beilinin B-suunnitelman mukaan väliaikainen Palestiinan valtio perustettaisiin A- ja B-alueille sekä osia C-alueista, mutta jätettäisiin juutalaisyhteisöt paikoilleen Israelin valvontaan. Beilin uskoo tällaisella esityksellä olevan mahdollisuuksia, koska se pelastaisi Israelin demografia-ongelman, eli juutalais-enemmistön Israelissa, ja koska se voisi tyydyttää hallituksen oikeistopuolueita, joissa on vahva vastustus Palestiinan valtion perustamiseen, ja Abbas saisi valtionsa.

2. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jonka mandaatti päättyi 2009, mutta joka jatkaa laitonta hallintoaan, kertoi median edustajille Kairossa maanantaina, että hän on sanonut selvästi useasti ilman sarvia ja hampaita, myös kirjallisesti, mitkä hänen näkemyksensä neuvotteluista Israelin kanssa ovat. Hän antaa ymmärtää, että syy, miksi hän meni YK:n yleisistuntoon valtio-esityksineen, johtui siitä, että hän halusi USA:n pois harteiltaan.
Nyt hän Kerryn hellittämättömän painostuksen ja 4 miljardin USD houkutuksesta suostui Washingtonin neuvotteluihin vastoin tahtoaan ja pahojen aavistusten siivittämänä.

ABBAS kertoi Reutersin välittämän raportin mukaan, ettei hänen Palestiinan valtiossaan
tule olemaan yhtään juutalaista, ei siviiliä eikä sotilashenkilöä, mutta hän voisi sallia kansainvälisiä joukkoja Jordanjoenlaaksoon.
Hänen alkuperäisen ennakkovaatimuksensa mukaan Israelin tuli suostua kolmeen ehtoon: Vapauttaa kaikki ennen Oslon 1993 sopimusta tuomitut palestiinalaisvangit, täydellinen rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä sekä hyväksyä 1949 aselepolinjat
kuvitteellisen Palestiinan valtion rajoiksi. Näistä yksi toteutuu hallituksen päätöksellä.

Abbas vakuutti maanantaina, ettei hän suostu mihinkään puolittaiseen ratkaisuun, eikä siihen, että Netanyahu lupaa rakennuskieltoa pienissä yhteisöissä, mutta jatkaa rakentamista suurissa yhteisöblokeissa. Hän ei sanonut tietävänsä mistään salaisesta rakennuskiellosta.
Abbasin mielestä Jerusalemin itäpuoliset osat muodostavat Palestiinan valtion pääkaupungin.
Hän vakuuttaa, että palestiinalaiset ovat jo tehneet kaikki tarvittavat myönnytykset ja ovat nyt saamapuolella vain odottaen, että muutkin sen havaitsevat.

Abbasin neuvonantaja Tayyeb Abdel Rahim selvittelee rajakysymystä näin: ”Suostuuko Israel setlementtien rakentamiskieltoon, vai hyväksyykö se 1967 linjat Palestiinan rajoiksi?”
Hän sanoo Kerryn kannattavan jälkimmäistä, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että Israelin rakentamat juutalaisyhteisöt 1949 aselepolinjojen itäpuolella ovat sen jälkeen laittomia. Tähän sisältyy tunnustus, etteivät ne nyt ole sitä, ja että Israelilla on täysi oikeus koko maahan.

Käytyäni läpi kaikkia Washingtonin neuvottelujen taustoja ja raportteja, miksi niihin yleensä suostuttiin, päällimmäiseksi nousee toteamus, että Israelin hallitus on valmis luopumaan sille ikuiseksi perinnöksi luvatun maansa sydänalueista Juudeassa ja Samariassa, ja vaikka toistaan seuraavat pääministerit oivat melkein povillaan rukoillen tarjonneet niitä: ”Ottakaa nyt hyvät amalekilais-kanaanilais-filistealais-arabit nuo alueet”, mutta he eivät ole suostuneet epäillen, että ”jokin konnankoukku siihen täytyy liittyä, juutalaiset kun ovat iänikuisia pettureita”. He ovat siten osoittautuneet paremmiksi sionisteiksi kuin juutalaiset.

Toiseksi miksi hallituksella ei ole minkäänlaista omaa suunnitelmaa, jonka se esittäisi maailmalle ja josta se pitäisi kiinni tulkoon mitä tulee ja puhukoon maailma mitä puhuu? Israel olisi heti viimeistään voitollisen 1973 puolustussodan jälkeen voinut liittää kaikki vapauttamansa alueet valtioonsa, mikä niissä oloissa olisi ollut mahdollista. Maailma olisi muutamien vastalauseiden jälkeen tyytynyt tilanteeseen hyväksyen sen tosiasiana. Israelin pääministerit ja päättäjät ovat sellaisia vellihousuja, joiden housut olisi syytä panna väärinpäin jalkaan halveksunnan merkiksi, kun eräs ystäväni värikkäästi ilmaisi.

3. UUTISOTSIKOITA
-          PA:n johtajat pahoittivat mielensä ministeri Naftali Bennettin ilmaistua pettyneenä ja harmistuneena mielipiteensä terroristien ja murhaajien vapauttamisesta vain saadakseen Abbasin suostumaan keskusteluihin tähän tapaan: ”Terroristit tulisi surmata, eikä vapauttaa”. Hän totesi, että sotilaana hän luultavasti surmasi useitakin arabeja vastauksena kansallisen turvallisuusneuvoston puheenjohtajan Yaacov Amidrorin toteamukseen, että se on laitonta. Bennett tarkoitti, että jahdatessaan terroristeja turvallisuusjoukkojen tulee mieluummin surmata heidät kuin pidättää, koska muuten heidät vapautetaan seuraavan vaihdon aikana. PA:n ulkoministeri sanoi vastauksena Bennettille, että todellisia terroristeja ovat ne, jotka miehittävät toisten maata, karkottavat asukkaat ja asettavat heidän tilalleen omia asukkaitaan. Hän totesi myös, että muutamat Israelin viranomaiset ovat terroristeja. Arabikansanedustaja Taled Abu Arar jätti kantelun Bennettin lausunnosta oikeuskansleri Weinsteinille. Hän sanoi kanteessaan, ettei Bennett ole vain rasisti, vaan kehottaa surmaamaan arabeja. – Mitenkähän hän selittäisi Abbasin lausunnon Länsirannasta ilman juutalaisia (judenrein)? Tai PA:n TV:n rasistiset esitykset? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170401#.Ufd0X2JHT-k
-          Quality Governement (Laatuhallitus) järjestö vaatii, että hallituksen tulee julkistaa periaatteensa, jonka nojalla se katsoo oikeudekseen vapauttaa tuomittuja terroristeja ja murhaajia, joille presidentti Peres antaa automaattisen armahdussiunauksensa. Järjestö vaatii pääministerille lähettämässään kirjeessä, että hänen tulee julkistaa Shamgar-komitean laatimat ohjeet ja perusteet, miten terroristien vapauttamista hoidetaan hallituksessa. Shamgarin komitea laati ohjeensa vuosia sitten ennen Gilad Shalitin vapauttamista 1027 terroristia vastaan. Ohjekirjelmässä selitetään, onko hallituksen syytä vapauttaa terroristeja yhtä sotilasta vastaan, ja jos on, kuinka monta terroristia ja millä perusteilla kukin. Laatuhallitusryhmän johtaja Eliad Shraga kertoi INN:n toimittajalle havaintojaan piilotetusta Shamgarin raportista, jota ei luultavasti koskaan julkistettu. Hän sanoo, että julkaisemalla raportin Israel tekee selväksi sekä itselleen että potentiaalisille vihollisille, millä perusteilla vangittujen vapauttamista käsitellään. Hän valittaa Israelin johtajien periaatteiden puutetta verraten tilannetta täällä Amerikkaan, jossa hallitus ei neuvottele terroristien kanssa vaikka näkee heidän katkaisevan kaulan pidättämältään sotilaalta. Israelissa oli aikoinaan periaate, ettei terroristien kanssa neuvotella, mutta lökäpöksyjen valtakaudella hyvät periaatteet on unohdettu ja omaksuttu itsemurhaperiaate. Tästä on esimerkkinä suostuminen1949 aselepolinjoille, joita Abba Eban kutsui itsemurhalinjoiksi.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170403#.Ufd4cWJHT-k
-          Bait Hayehudi-puolueen Nuori johtajisto osaston edustajat menivät sapattina Tel Avivin Etz Haim synagogassa vain saadakseen tietää, että siellä kokoontui 10 hengen rukousryhmä viikoittain, mutta että alueelle pesiytyneet afrikkalaiset siirtolaiset pahoinpitelevät ja jahtaavat synagogaan menijöitä siinä määrin, etteivät he uskalla mennä sinne ollenkaan, ja että viimeinen 10-miehen rukousryhmä (minyan) kolmelle sapattiryhmälle kokoontui  kolme vuotta sitten. Tutustumismatkansa aikana nuoret aktivistit löysivät toisen Kahal Chassidim synagogan, joka oli hyljätty kokonaan. Uri Tzfania kertoi: ”Kävellessämme havaitsimme yhtäkkiä Davidin tähden seinässä. Mennessämme lähemmäs havaitsimme, että kysymys oli suuresta synagogasta, jota ei oltu käytetty vuosikausiin”. Hän kertoi, että siivottomuus ja holtittomuus näkyi kaikkialla, roskapusseja kaduilla, joita ei kukaan viitsinyt koota, puoli vuotta vanhoja sanomalehtiä pihoissa, koko Tel Avivin eteläosa on ränsistymässä ja muuttumassa alueeksi, jossa kukaan juutalainen ei uskalla elää eikä kävellä pelkäämättä joutumisesta ryöstön tai pahoinpitelyn uhriksi. Kuten aiemmissa raporteissa on kerrottu, vanhoja yksinäisiä juutalaisia asuu taloissa peläten poistua asunnoistaan edes kauppareissua varten. Nämä laittomasti maahan tulleet pääosin afrikkalaisasukkaat ovat valtaamassa tyhjiksi joutuneita asuntoja ja liikehuoneita perustaen omia liikkeitään, joissa harjoitetaan laittomia toimia; huumeet, raiskaukset ja avoin seksiteollisuus rehottaa poliisin puuttumatta asiaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170405#.Ufd8pGJHT-k
-          Arabimies yritti puukottaa poliisia Shimon HaTzaddik lähiössä Jerusalemissa maanantaina. Poliisi pysäytti miehen ajaman auton henkilöllisyyden tarkastusta varten, kun arabi hyökkäsi poliisin kimppuun aloittaen taistelun tämän kanssa. Mies haki ruuvimeisselin autostaan yrittäen sillä osua poliisiin, joka veti aseensa esiin kehottaen miestä pysähtymään ampuen ilmaan, mutta lopulta hän ampui miestä jalkaan saadakseen hänet talttumaan. Mies onnistui nousemaan autoonsa ja ajamaan pois. Auto löydettiin hylättynä vähän matkan päästä. Poliisin mukaan vastaavanlaiset hyökkäykset ovat yleistyneet Jerusalemin itäosissa. Eräässä tapauksessa arabit vetivät juutalaismiehen pihaan ja pieksivät hänet siellä sairaalakuntoon. Asukkaat valittavat, ettei poliisi suojele heitä ja heidän omaisuuttaan alueella arabien lisääntyvää väkivaltaa ja hyökkäyksiä vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/170387#.UfeBbGJHT-k
-          15 tuntia kestäneen keskustelun jälkeen Knesset hyväksyi Israelin budjetin vuodeksi 2013 äänin 58 – 43. Budjetin suuruus on 395 miljardia NIS (110 miljardia USD), ensi vuonna 405 miljardia (113 miljardia USD). http://www.timesofisrael.com/after-15-hour-debate-knesset-passes-deficit-busting-budget/


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019